Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

Kohv - sarnased materjalid

espresso, jahvatus, aroom, kohvip, latte, kann, seej, kohvist, aroomi, kohvipuru, machine, kofeiin, filter, hjustab, peenem, surubiga, kannu, doseerimine, kuumutatud, vaht, paus, arabica, aroma, harjunud, robusta, pump, veer, eelduseks, kuub, coffee, cappuccino, soojendatud, pressitakse, kohvikogus, ldjuhul, dark, kihist, keemilis, piimajook, algatab
thumbnail
4
docx

KOHV

Robusta · Oa seesmine külg on väljapoole kumer · Vähem aromaatse, maitselt kangem · Kofeiinisisaldus üle 1,7% · Enne röstimist pruunikaskollased · Kasutatakse põhiliselt lahustuvas kohvis ja odavates kohvisegudes( maitserikastamise ja kofeiinisisalduse tõstmise pärast) Eriline Robusta · Valmistatakse kohviubadest, mis sorteeritakse tsiibeti ehk kärpkassi väljaheidete hulgast, kes söövad kohvimarju kuid oad väljuvad tervetena · Oad omavad erilise maitse ja aroomi, mõrkjas maitse on kadunud · Müüakse kuni 1200 dollarit kilo eest Röstimine · Kohvioad röstitakse, millega muutub ubade keemiline koostis · Ubade maht suureneb 1,5 korda · Ubade mass väheneb 20 % · Pärast röstimist tuleb ube säilitada hermeetiliselt, suletud taaras Liigitus päritolumaa järgi · Brasiilia- suurim Araabika tootja ¼ maailma toodangust · Vietnam- suurim Robusta tootja Liigitus röstimisviisi järgi · Hele- helepruun

Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kohv

Teised kaks on 1898. aastal avastatud Kongo kohvipuu (Coffea robusta) ning troopilisest LääneAafrikast pärinev Libeeria kohvipuu (Coffea liberica). Erinevates klimaatilistes tingimustes ja pinnases annavad kohvipuud erisuguste maitseomaduste ja lõhnaga seemneid. Toorkohv, mis saadetakse istandustest kohvitööstusele saab nimetuse kasvukoha või eksportsadama järgi. Näiteks suur osa Brasiilia kohvist veetakse välja Santose sadama kaudu, sellest ka nimetus Santos. Kohvi ajalugu Kohvi kodumaa on Aafrika. Kohvi avastamise kohta on mitmesuguseid lugusid. Ühe tuntuma legendi kohaselt olevat kohvitaime avastanud kitsekarjus, kes märkas, et tema loomad ei taha enam öösiti magada. Ta jälgis loomi ning pani tähele, et kitsed närivad mingi tundmatu taime lehti. Seejuures hakkasid loomad rõõmsalt kepslema. Karjus rääkis oma avastusest naabruses asuva

Köögi õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kohv

sajandil, Ameerikasse 18. sajandil. Tänapäeval on kohvitööstus üks suuremaid tööstusharusid maailmas, andes tööd vähemalt 20 miljonile inimesele. Kohvi nimetus arvatakse pärinevat Etioopia piirkonna Kaffa nimest, teise teooria järgi araabiakeelsest sõnast kahwa, mis algselt tähendas veini, 16. sajandil juba ainult meile tuntud kohvi. Suuremad kohvitootmise piirkonnad on Brasiilia, Vietnam, Indoneesia ja Kolumbia, kus 2012. aastal toodeti kokku peaaegu 62% kogu maailma kohvist. Kohv on eriline selle poolest, et taimel võivad samal ajal olla nii õied, toored viljad kui ka küpsed viljad, mis teeb saagi koristamise keeruliseks, seetõttu tehakse seda käsitsi. Kohviubade eraldamiseks on kaks meetodit: marju kas kuivatatakse 2-3 nädalat päikese käes ja kooritakse hiljem masinatega, või eemaldatakse esialgu suurem osa viljalihast ja seejärel leotatakse ube 1-2 ööpäeva veevannis; viimane meetod annab parema kvaliteediga kohvi.

Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Kohv

Kohv Laura Kuragin Ajalugu Esmakordselt avastati kohv Ida-Aafrikas piirkonnas Sealse Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. Levis Araabiast Türki ja alles 17. saj euroopasse Tuntumad on türgi kohv ja itaallaste espresso Tooraine Kohvipuu seemnetest valmistatakse oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja ja sigurit Valmistamine Saab valmistada mitmel viisil: Röstitud ubadest saadud puru pannakse tassi ja keev vesi peale Kohvimasinaga Presskannuga Filterkannuga Caffè latte on kohvijook, kus on 1/4 espressot ja 3/4 vahustatud piima.

Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Kohv

Kohv Koostaja : Anzela Tjuljukova Narva Eesti Gümnaasium 11 klass Kohvi päritolu Kohv on kohvipuu röstitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook. Esmakordselt avastati kohvi Ida-Aafrikas piirkonnas, mida me tänapäeval tunneme Etioopiana, seal kasvas ta metsikult. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Kasvutingimused. Kohvipuu on läikivate tumeroheliste lehtedega madal igihaljas troopiline taim. Kohvipuu ­ valgust ja soojust armastav taim, eelistab värsket, niisket õhku. Kohvipuu nõuab keskmist temperatuuri 19-25 kraadi sooja.Kohvipuu ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. Kohvipuu vajab palju vett, nõudes aastaseks sajuhulgaks 1500 millimeetrit. Kohviistandused asetsevad 300-2000 m kõrgusel ekvaatori ümbruses. Kohv

Geograafia
55 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kohv

KOHV Kohv ei ole ainult hommikune ärataja. Autor väidab, et kofeiin on ksantiini alkaloid. Kofeiini on kasutatud juba ammustest aegadest erguti, mürgi või ravimina. Seda on leitud paljudest taimedest. Kohvi kofeiini sisaldus sõltub valmistamisest. Kofeiini pikaajalise tarbimisega võivad ilmneda ka tervisehäired. Huvitavat Teadlased on uurinud ja arvanud, et aastas tarbitakse umbes 120 000 tonni kofeiini, sellest 90% on kohvis ja tees. Tumeröstitud kohvis on kofeiinisisaldus väiksem, kui kergelt röstitud kohvis. Tees on ühe tassi kohta kofeiini poole vähem, kui kohvis. Kofeiin on ka karastusjookides ja energiajookides. Nendes jookides on umbes 10-50mg kofeiini ühe klaasi kohta. Energia jookisesse lisatakse ka tihti guaraanat. Kakao sisaldab väikeses koguses kofeiini. Kofeiini kehasse imendumiseks läheb 30-45 minutit. Kofeiin on peaaegu kõikjal legaalne. Ajalugu Kofeiini uurimine algas 1819. aastal, mil Saksa ke

Kirjandus
18 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Kohvipuu

kohvipuult leida üheagselt nii õisi kui ka marju. (http://et.wikipedia.org/wiki/Kohvipuu) 3 2 Kohvipuude liigid 2.1 Araabia kohvipuu (Coffea arabica) Araabia kohvipuu on tähtsaim ja kõige laiemalt kultiveeritav liik. Tema peamised kasvualad on Kesk- ja Lõuna Ameerikas, Ida-Aafrikas ja Indias, kus toodetakse 75% maailma kohvist. Pärit Kirde-Aafrika riigi Etioopia mägimetsadest, looduses kasvab 6- 10 m kõrguse põõsakujulise puuna. Kultiveerima hakati Araabia lõunaosas, kus 15. sajandil arenes välja kohvi keetmine, mis kohe ka mujal Lähis-Idas levis. Türgis joodi kohvi 16. sajandil. Euroopasse veeti kohvi sisse esmalt Veneziasse 1616. aastal. 1675. aasal oli Inglismaal juba 3000 kohvikut. Tallinnasse jõudis kohv 17. sajandi lõpul. Hollandlased viisid kohvipuu Araabiast 1699

Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
14
odp

KOHVIPUU

sajandil. Esimesena hakkasid kohviga kauplema Veneetsia kaupmehed. Nad hakkasid laevadega toorkohvi Mocha sadamast Euroopasse toimetama. Itaaliast levis kohv mujale Euroopasse: kõigepealt Marseilles’isse, Amsterdami ja Londonisse. Araabia kohvipuu ● Coffea arabica on kõige laiemalt kultiveeritav liik ● Kasvab Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, Ida- Aafrikas ja kõige rohkem Indias, kus toodetakse 75% kogu maailma kohvist ● Kasvab 6-10 meetri kõrguse põõsakujulise puuna ● lehed on igihaljad, lainelised, 8-20 cm pikad ja 3-7 cm laiad. Ühes õiekimbus on 4-18 valget jasmiinilõhnalist õit. Tema punased luuviljad meenutavad kirssi. Kongo kohvipuu e Coffea canephora ● Kasvab looduslikult Lääne- ja Kesk-Aafrika vihmametsades, aga kasvatatakse peamiselt Aafrikas, Indoneesias, eriti Jaaval. ● Looduses kasvab kongo kohvipuu 8-15 meetri kõrguse puuna.

Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

Teised kaks on 1898. aastal avastatud Kongo kohvipuu (Coffea robusta) ning troopilisest Lääne-Aafrikast pärinev Libeeria kohvipuu (Coffea liberica). Erinevates klimaatilistes tingimustes ja pinnases annavad kohvipuud erisuguste maitseomaduste ja lõhnaga seemneid. Toorkohv, mis saadetakse istandustest kohvitööstusele saab nimetuse kasvukoha või eksportsadama järgi. Näiteks suur osa Brasiilia kohvist veetakse välja Santose sadama kaudu, sellest ka nimetus Santos. Eestisse jõudis kohv 17. sajandi lõpul ja juba 18. sajandi lõpul veeti Tallinna sadama kaudu sisse juba 200 tuhat naela kohvi. Esialgu levis kohvijoomise komme kõrgemas seltskonnas ja linnarahva seas. Linlaste, mõisa- ja

Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

kloostritesse transportida. · Sealt liikus kohv Türki, kus kohviube röstiti esmakordselt lahtises tules. · Tänapäevase kohvi esimene variant saadi niimoodi, et röstitud oad purustati ja seejärel keedeti neid vees. · Euroopasse jõudis kohv esmakordselt Veneetsia kaupmeeste kaudu. · Aastal 1700 jõudis kohvi Ameerikasse Prantsuse kapteni kaudu, kes hoidis väikest taime kogu oma pikal teekonnasl üle Atlandi ookeani. · Espresso, mis on hiljutine uuendus kohvi valmistamise viisis, sai alguse 1822.aastal, kui Pariisis leiutati esimene espresso masin. · Tänapäeval on kohvist saanud hiiglasuur globaalne tööstusharu, mis kasutab enam kui 20 miljoni inimese tööjõudu. · Kohvi tarbitakse aastas 400 miljardit tassi ja seega on see maailma populaarseim jook. 2. KOHVI KASVATAMINE: Kohvitaim · Kohvitaim kuulub madaraliste sugukonda. · Kohvitaim võib kasvada kuni 10m kõrguseks, mistõttu seda nimetatakse ka

Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

Itaalias on need kohvioad eraldi röstitud ja siis kokku segatud – nii säilitab iga päritolumaa kohviuba talle omase 19 aroomi ja maitseomadused. Costadoro röstitud kohviubadele on väljastatud Itaalia Rahvusliku Espressoinstituudi tunnistussertifikaat. (Ibid) Jahvatusviisilt jaguneb kohv jahvatamata ja jahvatatud kohviks, viimane omakorda jämedaks, keskmiseks, peeneks ja väga peeneks jahvatuseks. Mida peenem jahvatus, seda kangem kohv saadakse. Kofeiinisisaldus jahvatamisega ei muutu. Sobiv jahvatusaste sõltub kohvi valmistusviisist. Kannukohvile ja kruusikohvile sobib jämedam, filterkohvile peenem, türgi kohvile eriti peen jahvatus. Kohvipakenditel olev sümbol näitab, millist valmistusviisi kasutada. Kannu- ja filterkohvile võiks arvestada ühe liitri vee kohta 60–70 g kohvi, kruusikohvile 7–10 g kohvi 200 ml vee kohta. (Ibid) 4.3 Kohviubade töötlemine

Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

19. sajandi alguses hakkas seitsmes vürstinna Bedford Anna kutsuma sõpru pärastlõunasele teele. Sealt saigi alguse kuulus Inglise "five o'clock". Tuleks märkida, et inglaste panus maailma teejoomise kultuuri ei piirdu pelgalt kellaviieteega: just britid aitasid kaasa teepuu levikule üle kogu maailma, hakates kasvatama seda India provintsis Assam, Tseilonil, Keenias ja teistes maades. Vees lahustuvatest ainetest on kõige tähtsamad need, mis annavad joogile ergutava toime, aroomi, maitse, värvuse ja toimivad ainevahetust soodustavalt. Nendeks aineteks on : Alkaloidid-nendest sisaldab tee tavaliselt 2-4% kofeiini, mis annab joogile toniseeriva toime; Parkained-tanniinid ja katehhiinid, mis annavad teele mõrkja maitse;fermenteerimisel nad muutuvad ja annavad joogile ka värvuse; Vitamiinid-neid on tees märkimisväärsel hulgal;P, PP, B1, C, vähesel määral ka B2, K ja E

Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

alapoolega. Kohvi marjad on kirsisuurused ning tumepunast värvi. Valmimine võtab aega 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt. Kohvi saab koristada alates puu 5.eluaastast mitu kord aasta jooksul. 25. eluaastast alates muutub puu vanaks, kuid võib veel eksisteerida. Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait. • Maitsestatud kohvijoogid 3 tk Almond Mocha, Vanilla Mocha, Mehhiko šokolaadikohvi kaneeliga • Alkoholiga kohvijoogid ja kirjelda lühidalt valmistamist serveerimist 5 tk Iiri kohv-soojendada klaas, valada viski, fariinisuhkur ja kuum kohv. Segatakse ning valatakse kohvi pinda puudutavalt teelusikalt joogile vahukoort. Jamaika kohv-valada rumm ning kange kohv tassi, maitsestada suhkruga. Kaunistada vahukoorega ning peale valada Tia Mariat.

Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Täiuslik kohv

extraction can occur if the grind is too large. The important thing here is the brewing method used, as different methods require different infusion times and consequently a different grind size. Clearly coffee brewed in a simple coffee pot where hot water is merely added to the ground coffee in a pot a coarse grind should be used as the hot water is likely to be in contact with the coffee for a long time. Inversely in an espresso machine the water is only in contact with the grind for 20-25 seconds (although under pressure) so a very fine (or espresso) grind is needed for optimum flavour extraction to occur. In a similar vein drip filter coffee machines require a medium to fine grind as the filter paper restricts the flow of hot water into the jug but even so the infusion time is quite short. The cafetiere (or French Press) method requires a medium grind as the coffee may infuse for a

Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

Lehed on pehmed ka kasvavad kuni 12 cm pikkuseks. · Hiina teepõõsas (Camellia sinesis var sinesis) on madal, kasvavad kuni 8 meetri kõrguseks. Teepõõsa majandusliku eluiga sõltub kliimast (troopikas või lähitroopikas) on 40- 70 aastat. Taim paljuneb seemnete abil. Teed valmistatakse, millest ja kuidas? Pidev uuendamine töötlusprotsesside täpsustamine on kaasaja märksõda. Otsitakse uusi meetodeid kuidas säilitada ja täiustada tee maitset, aroomi, tõsta kofeiini sisaldust ja kasulike ainete hulka ning pikendada tee säilimisaega. Tee lehed läbivad enne valmis tee saamist neli töötlemis protsessi: · Närbumine- tähendab seda, et lehtedel lastakse kas loomulikult või kunstlikul viisil närbuda. · Rullimine- selle töötlemis etapi eesmärk on purustada lehe rakud, et mahl eralduks. Rullitakse 2-3 korda järjest 40-45 minutit. · Fermenoteerimine- ääretult oluline töötlusetapp

Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tee-ja kohvisordid

• Kohvijoomine sai alguse Etioopiast, Euroopasse jõudis 17.sajandil • Levinum kohviliik on araabika, teine on robusta • Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja, sigurit • Suurim kohvitootja on Brasiilia KOHVIPUUD KOHVIOAD Erikohvid • Cappucino • Caffe Latte • Türgi kohv • Espresso • Café au lait • Iiri kohv • Americano • Café Crema • Cafe Mocha TÄNAN VAATAMAST!

Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

Menüüks olid väiksed koogid, või ja leib, valitud maiustused ja muidugi tee. See suvine komme osutus nii populaarseks, et hertsoginna jätkas seda Londonisse tagasi pöördudes, saates oma sõpradele kaardikesi kutsudes neid endaga liituma ,,teeks ja väljadel jalutamiseks". (Londonis olid sel ajal suured aasad linna sees.) Kombe kutsuda sõpru õhtuti teed jooma võtsid kiiresti üle teistest klassidest võõrustajannad. Varsti levis üldine tee serveerimise komme. Esimene kann teed valmistati köögis ja viidi maja perenaisele, kes ootas kutsutud külalistega, ümbritsetuna peenest Hiina portselanist.. Esimest kannu hoidis perenaine soojana teise kannu abil, see oli tavaliselt hõbedast ja seda hoiti soojas tulekoldes. Toit ja tee käisid külaliste seas ringi, külastuse põhieesmärk oli vestlus. Kohvimajad Tee oli põhijooke, mida kohvimajades pakuti, kuid maju nimetati nii, kuna kohv saabus Inglismaale mõni aasta enne teed

Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

täisväärtuslikud valgud, taimsed rasvad, mineraalained ja vitamiinid. Nendest oleneb põhiliselt toiteväärtus. Kõrge toiteväärtusega on puu- ja köögiviljad, piimasaadused, munad, liha, maks ja kala. Madalam toiteväärtus on ühekülgsetel, rafineeritud toiduainetel ­ suhkur, tärklis, toidurasvad. Nn. asendatavad toitained on mittetäisväärtuslikud valgud, loomsed rasvad ja süsivesikud. Kõik ülejäänud toitained aitavad kujundada toidu teatud omadusi ­ maitset, aroomi, värvust, samuti avaldavad teatud toimet ­ ergutavat, uimastavat, ravivat, aga ka kahjulikku. Toiteväärtust mõjutavad veel toidu energiasisaldus, maitseomadused ja omastatavus. Energiasisaldust mõõdetakse kilokalorites (kcal) ja kilodzaulides (kJ). 1 kilokalor vastab 4,184 kilodzaulile. Toitained annavad energiat järgmiselt: 3 süsivesikud, välja arvatud polüoolid ­ 4 kcal/g või 17 kJ/g

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

Kergemad toidud sobivad kergemate ja puuviljasemate veinidega. Tugevama maitselised toidud vajavad jõulisemaid täidlasemaid veine. Üldiselt võib liha juurde serveerida kõiki kolme sorti veine. Mereandide juurde valge vein või sampanja. Veini kvaliteeti hinnatakse kolme komponendi järgi: välimus, lõhn ja maitse. Välimuse puhul vaadatakse eelkõige tema värvust, läbipaistvust, viskoossust. Lõhna puhul jagatakse kolmeks: hinnatakse aroomi siis puketti(laagerdumisel tekkinud lõhnasid) ja väärlõhnasid. Glögi- on olemas alkohooli baasil valmistatud glögi, on valmistatud viinamarja või puuviljamarja veinist ja on lisatud maitseained. On olemas alkohoolivabavein kust eemladatakse vein. Sampanja- vastavalt rahvusvahelisele kokkuleppele loetakse sampanjaks kirde prantsusmaal sampanjas kindlatest viinamarja sortidest valmistatud. Suhkru sisalduse järgi on vahuveinid erinevad:

Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Külmad joogid

· Täismahl ­ 100% saadakse konsendraadile vee lisamisel, suhkut sinna ei lisa. · Nektar ­ Mahla sisaldus peab olema 75%, lisatakse suhkurt ja mahl sisaldab viljaliha. · Mahlajook ­ Sisaldab naturaalset toormahla 10-30%, ülejäänud vesi. · Mehu ­ Viljalihaga mahl. KOHVI VALMISTAMINE · Kvaliteetne vesi · Vee ja kohvi suhe peab olema õige (Ühe liitri vee kohta 56g kohvipulbrit) · Tõmbamis temperatuur (90,6-96,1C) · Presskann 4min · Espresso masin Keetmise aeg: · Nõrgumisega kohvimasinad on 4-6min mitte üle 7-8min. Seal kasutatakse jämedat jahvatust. · Valmis kohv tuleb kohe ära juua. · Kohvi ei soojendata kunagi ! Valmistamise Võimalused · Filtermeetod · Press kann või kolvimeetod · Kann soojendatakse · Jämeda jahvatusega koht põhja · Lisada kuum vesi · Segada · Lasta tõmmata 3-5min · Suruda kohv alla Kannumeetod: Nagu presskannuga, ei ole kolbi, mis eraldab paksu. Kurnaga kann: 1. Jäme jahvatus 2

Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

glükoosiks jagunemisele, ka karamelliseeru ta nii kiiresti kui tavaline suhkur. Seetõttu eelistatakse seda suhkrut kodukommide valmistamisel, tööstuses aga likööride ja maiustuste tootmisel. 3. Confectioneres- Confectioners või powdered sugar on tolmsuhkur, mida USA-s on olemas kolmes eri jahvatusastmes, millest tavaostjale on kättesaadav kõige peenem jahvatus. 4. Demerara suhkur- Demerara suhkur on kvaliteetne rootoorsuhkur, mis sisaldab vähesel määral suhkruroo lõhna-, värvi- ja mineraalaineid. Sobib hästi jogurtite, putrude või helveste maitsestamiseks, samuti kohvi ja tee sisse. 5. Hele Muscovado suhkur- Helepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Kuldne sõrendatud peeneteraline roosuhkur, mille maitse meenutab karamelli

Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Referaat - kohv

Maitse poolest meenutab see oakohvi, aga selles puudub kofeiin. Seda juuakse tavaliselt oakohvi asendajana ja tarbitakse kuumalt. (Kohv ­ Vikipeedia, 2013) 1.1 Kuidas kohvi valmistatakse? Oad eraldatakse kuivatatud või (eriliste masinate abil) tooretest viljadest, pestakse ja kuivatatakse. Peale seda kohvioad röstitakse (ube kuumutatakse kinnistes trumlites temperatuuril kuni 220°C, mass väheneb 20% võrra ja maitse ning aroom tervanevad), jahvatatakse, eemaldatakse jäägid ning vahel ka filtreeritakse (kohviekstraktist vett välja aurustades). Kohvi filtreeritakse siis kui tahetakse valmistada lahustuvat kohvi. Kuivamise alguses toimuval käärimisel tekivad eeterlikud õlid, mis annavad kohvile aroomi. Kohvisegusid tootes lisatakse kohvile teravilja, tammetõrusid või sigureid. Viljakohvi tehakse teraviljast ja erinevatest lisanditest (näiteks soja, sigur või pähklid). (Paulig - Kohvi

TOIDUAINETE SENSOORSE...
14 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

Rosé, Cinzano 8cl 3,00 Campari Bitter 4cl 3,00 Ouzo 4cl 3,00 VALGED MAJAVEINID GRAFFIGNA CHARDONNAYSAUVIGNON BLANC 12 CL/75 CL 2.20 / 12.00 KUIV, RIKKALIK, AROMAATNE JA KERGELT VÜRTSIKAS ARGENTIINA VEIN Sobib kala ja valgest lihast roogadega. Dry, rich, aromatic and spicy. Perfect with fish and white meat. JACOB´S CREEK CHARDONNAY, SOUTHEASTERN AUSTRALIA 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 KUIV. AROOM: VÄRSKE, LAIM, TSITRUS, VALGED LILLED Sobib aperitiiviks koos mereandide ja kalaga. Dry, fresh, lime and citrus aroma, white flowers. Perfect as an aperitif and with seafood and fish. OLD TBILISI ALAZANI, GWS 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 POOLMAGUS, TÄIDLANE. AROOM KUIVATATUD LUUVILJADE VARJUNDIGA Maitse kuivatatud puuvili. Sobib seltskonnaveiniks, eelroogade või desserdi juurde. Semisweet, dried stone fruit tones, full and refreshing on the palate. Easy to consume PUNASED MAJAVEINID

Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

Pepsi,7-UP,Miranda 20 cl 2 Pepsi,7-UP,Miranda 50 cl 2.50 Tonic water 2 Red Bull 25 cl 3 Mahl / Juice 20 cl 1.80 Värske apelsini mahl/Fresh orange juice 20 cl 3.50 Kuumad joogid/Hot berverages/ Kohv / Coffee 2,50 Espresso 2,50 Topelt espresso/Double espresso 3 Cappuccino 2,70 Caffé latte 2,70 Kakao/Hot coco 2 Haudetee/Loose tea 2,50 Iiri kohv/Irish coffee 6 Vana Tallinna kohv/Vana Tallinn coffee 5,50 VEINIKAART VAHUVEIN Prosecco Extra Dry, Fantinel, Itaalia (Italy) 3,90

Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

Kontinentaalne Kongress kohvi tolleaegsete koloniseeritud Ühendriikide rahvusjoogiks. Cappuccino Cappuccino on kohvijook, kus espressole on lisatud kuuma piima ja piimavahtu. Kodumaal Itaalias juuakse cappuccinot ainult hommikuti, näiteks koos croissant 'iga. Cappuccino on väga levinud jook kohvikutes kõikjal maailmas. Traditsiooniliselt on cappuccinos kolmandik espressot, kolmandik kuuma piima ja kolmandik piimavahtu Espresso Esimene espresso valmistati 1822. aastal, kui Pariisis leiutati espressomasin. Itaallased täiustasid masinat ning hakkasid neid esimesena tootma. Espressost on saanud Itaalia kultuuri oluline osa ning praegu on Itaalias üle 200 000 espressobaari. Tänaseks on kohvist saanud tööstusharu, mis kasutab enam kui 20 miljoni inimese tööjõudu ning jääb kogu maailma käibega alla ainult naftatööstusele. Kohvi tarbitakse aastas 400 miljardit tassi, seega on

Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohvi sortiment

306 MRA 13.01.11 Tallinn 2011 Kohvi ajalugu Kohvi joomine sai oletatavasti alguse Etioopiast, Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15.sajandil on kohv levinud Araabias, 16.sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvi joomise komme 17.sajandil. Eestisse 17.sajandi lõpuks. Erinevatel rahvaste on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Kohvisordid Levinuim kohviliik Araabia ( Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robista (Coffea Robusta), mis on maitselt Araabia kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik Libeeria (Coffea Liberica), kuid selle osatähtsus on väike. Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt

Toiduainete õpetus
77 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

Kurnake ja serveeriga jahutatud kokteiliklaasi. Viskikokteilid Esimene olemasolev viskitüüp oli linnaseviski, mida toodetakse järgmiselt: pannakse terad sooja likku ja lastakse neil kasvada. Igale linnaseterale tekivad siis väikesed idud. Seetõttu muutub terades olev tärtlis suhkruks. Idanemine peatatakse niimodi, seemned kuivatatakse tule kohal, mis annab jahvatatavale viljale ja lõpptulemusena saadavale viskile "suitsuse" aroomi. Kuivatatud linnased jahvatatakse ja segatakse sooja veega, lisatakse pärm ja lõpuks destileeritakse kääritatud vedelik. Teist viski tüüpi, grain ehk teraviljaviskit, toodetakse sarnaselt linnaseviskiga, ainult selle vahega, et destileeritud alkohol on täiesti puhas, ilma mingi linnase ja turbamaitseta. See viski saab oma maitse ainult puutünnis laagerdudes. Soti viski ­ Sotis toodetakse kahte viskit. Üks neid on linnaseviski. Sellel on tugev suitsu maitse ja sobib puhtalt

Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Baaritöö

Arenes maffia, salakaubandus. Baarindus liikus Kuubale ja Euroopasse. Kuiv seadus lõppes 1933. NSVL - mingi aeg kehtis ka osaline kuiv seadus, kellaajalisel lubati müüa; ei antud baari piisavas koguses jooke, ainult päevanormi kaupa. 1951, veebruar 24. asutatud I.B.A Inglismaal ­ International Bartender Assotsatsioon Miks kokteile tegema hakati? Sageli tehti erinevatest jookidest segusid selleks, et leevendada halba maitset, anda aroomi, samuti uudishimust luua midagi uut ja huvitavat, kasutada tervise parandamiseks. Suurim segujook on loodud Philadelphias: 1350 l soome vodkat 3400 l jõhvika mahla 3400 l greibimahla 3150 l jääd seikeri rolli mängis 13 m, kõrgune terasest tanker. Maitsta sai 35 000 külalist. Kuulsaim kokteil Dry Martini leiutati 1860- aastatel. Siiani enimlevinud kokteil. Selle kokteili valmistusviisi ja baarmeni töövõtete järgi saab aru, kas baarmen tunneb oma tööd või mitte.

Joogiõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
17
odp

Joogid

Erinevad Teed: Punane tee Long Isla nd Ice Tea Must tee Roh elin teee Earl Grey mmi k Tee Le Mi n u Earl Grey on mus ta tee sort, millel iseloomulik maits on e ja aroom, mis t bergamoti apelsin uleneb i koorest välja pre Bergamoti apelsin ssitud õlist. on väga aromaatne tsitrus eline. Earl Grey'd kasuta takse ka mitmesugustes k ookides ja kastmetes, et and a natukene mõrkja mat maitset ja aroomi. Kakao- ja sokola a d ijo o gid

Joogiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

Cortese ­ Itaalia sort, vein on puuviljana, värske, aromaatne tsitrulise järelmaitsega Furmint ­ peen, kliimakartlik sort, kasvatatakse Ungaris, kuivad valged veinid on nautraalse happe ja erksa õunamaitsega Garganega ­Kirde-Itaalia mari, veindi on elegantsed, peene tsitruse, mahlase happe ja mandlise järelmaitsega Gewürztraminer ­ teravamaitseline sort, vürtsika roosi, ingveri ja greipfruudi aroomiga, annab täidlaseid, veidi õliseid veine, rikkaliku troopiliste puuviljade aroomi ja pika vürtsika järelmaitsega Grüner Veltliner ­ Austria levinuim valge sort, veinid on kuivad, mineraalsed, veidi vürtsised ja võivad pudelis küpsedes saavutada Burgundia veinidele omased täidlase-võise maitse Macabeo ­ Põhja-Hisp. enimkasvatatud valge sort, veinid on lillelised, aromaatsed, madala happesusega, elegantselt kuivad; enamjaolt segatakse hulka ka teisi sorte; kasutatakse ka cava valmistamisel

Toiduainete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kohvi valmistamine

Kohvi valmistamine Kohvi valmistamine ei ole lihtne. Esmapilgul tundub, et see on kuuma vee kohvipurust läbilaskmine ja kui vesi muutub tumepruuniks, siis ongi teil kohv. Kui teil veab, ongi nii. Kaks kõige lihtsamat ainet, mis kohvist eralduvad on värv ja kofeiin. Kuid valmistamise kunst keerleb just õigete komponentide õiges koguses eraldamises. Molekulaarsel tasandil on kohvi valmistamine vapper katse valitseda tuhandeid võistlevaid ja teineteist täiendavaid keemilisi reaktsioone. Mõned liitumid lagunevad kohe, teistel võtab see rohkem aega. Mõned lagunevad madalal temperatuuril, teised laia temperatuuriskaala juures. Mõnedel

Joogiõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Asukoht ja topograafia

parkainete taset, samuti veini täidlust ja stiili. Vähesed veinimeistrid lasevad Rieslingil küpseda tammevaadis või kääritavad seda koos kestadega nagu punaveini. Vastupidi, pole ühtki veinimeistrit, kes ei kasutaks niisugust kääritamisviisi Cabernet Sauvignoni puhul, ja suurem osa neist hoiab seda veini mõni aeg tammevaadis. Tüüpiline veinimari on üsna väike. Isegi valge veini valmistamisel tuleb osa aroomi kestast ja mida väiksem on mahla-kesta vahekord, seda enam võimendab see sordi omadusi. Mustades viinamarjades (vahel nimetatakse neid ka punasteks) annab kest veinile tanniini ja värvi. Paksemad kestad ja väiksemad viinamarjad tähendavad, et veini värv on sügavam ja selles on rohkem parkaineid. Sort annab veinile loomulikult ka selle põhilised maitseomadused. Igal sordil võib olla terve aroomide ja maitsete spekter. Üheski veinis ei leidu neid kõiki, kuid suhteliselt heal veinil

Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

Lavazza Kohv 1.30 / 20.34 EEK Espresso 1.30 / 20.34 EEK Piimakohvid Espresso macchiato (väikese piimavahuga) 1.60 / 25.03 EEK Espresso con panna (vahukoorega) 1.60 / 25.03 EEK Cappuccino 1.60 / 25.03 EEK Caffe latte 1.60 / 25.03 EEK Caffe latte maitsestatud 2.00 / 31.29 EEK Kakaojoogid Kakao 1.60 / 25.03 EEK Kuum sokolaad 1.60 / 25.03 EEK Tee Tass teed Dorpati teevalikust 1.30 / 20.34 EEK

Joogiõpetus
9 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun