Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kohvimasinad (0)

1 HALB
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mida on vaja teada valides kohvimasinat?
  • Milleks on see vajalik?

Lõik failist

KOHVIMASINAD
 
Eksisteerib mitut liiki kohvimasinaid: filterkohvimasinad, espresso , kombineeritud (milles on nii filterkohvimasin, kui ka espresso) ja niinimetatud prantsuse presskann. Sama kohvisort, kasutatuna erinevates kohvimasinates, annab erineva maitse ja aroomiga joogi. See toimub seetõttu, et kohvimasinad valmistavad kohvi erinevate printsiipide järgi. Isegi kohviube tuleb erinevate kohvimasinate jaoks jahvatada erimoodi. Niisiis , mis peitub nende arusaamatute mõistete taga?
PRANTSUSE PRESSKANN
Kohvimasina tüüp «prantsuse presskann» kujutab endast mugavat kohvikannu, mille põhiosadeks on kuumakindel , soojapidav kitsas klaasist silinder ja kolb, mille alumine osa on ühendatud metallist võrkfiltriga, mis tihedalt liibub kohvikannu seinte vastu, ülemine osa – ulatub läbi kaane. Kohvi valmistamise protsess sellist tüüpi kohvimasinates on väga lihtne: masinasse pannakse jahvatatud oad, kallatakse kuuma veega üle, lastakse tõmbuda 4-5 minutit (võib ka kauem – kangema kohvi armastajatele). Peale seda surutakse kolb sujuvalt alla, sel moel kohvi filtreerides (kohvipaks jääb kogutult kannu põhja).
Kahtlemata on sellise kohvimasina väärtuseks see, et ta ei vaja elektrienergiat. Keeva vett võib tema jaoks teha lõkkel, piirituslambil jmt. Niisiis sobib selline mudel ideaalselt turistidele, suvilaomanikele, reisihuvilistele. Seejuures kaalub kohvimasin umbes 300 g ja on väga kompaktne.
Prantsuse presskann eristub elektrilistest kohvimasinatest hinna poolest, olles tunduvalt soodsam . Samuti ei vaja prantsuse presskann lisafiltreid ega muid «kapitalimahutusi».
Taoliste kohvimasinate puuduseks võib pidada seda, et kohv tuleb endal valmistada (ei saa vajutada masina nupule ja minna näiteks uneriismeid maha pesema). Samuti ei saa usaldada lastele sellise kohvimasina kasutamist. Seda riski loomulikult ei ole, et laps unustab elektriseadme välja lülitada. Kuid tegemist on kuuma veega, mis tuleb vahetult kannu valada. Käsi vääratab – saate põletushaava. Elektriline kohvimasin võib sisselülitatuna seista pool päeva ja temaga ei juhtu midagi (mõned isegi lülitavad end ise 2-3 tunni pärast välja) – laste tervist ei ohusta miski, kuid prantsuse presskann – see on «mänguasi täiskasvanutele».
Kui te armastate espresssot või cappuccinot, siis loomulikult prantsuse presskann teid ei rahulda. Joogi maitse meenutab rohkem tilgakohvi või türgi kohvi, aga ei ole nii kange . Samuti on ta vaba kohvipaksust, mille nimel paljud türgi kohvi keetmist jätkavad.
Prantsuse presskannu omanikul tuleb kohv valmistada vahetult enne tarvitamist. Need mudelid ei oma ei taimerit, automaatsoojendust ega termost, millega on varustatud kaasaaegsed tilkkohvimasinad. Samuti pole võimalik teha soovitud kangusega kohvi (tuleb palju eksperimenteerida, et leida õiged vahekorrad ). Räägitagu mida iganes, aga elektroonika kergendab tunduvalt elu...
FILTERKOHVIMASIN
Ehk teisisõnu tilkkohvimasin. Tilkkohvimasin omab spetsiaalset küttekeha, läbi mille juhitud külm vesi kuumutatakse 87 – 95 kraadini Celsiuse järgi. Seejärel tilgub kuuma vesi filtrisse, milles on jahvatatud kohvioad . Oad annavad kõik aromaatsed ained veele, mis nõrgub kohvikannu. Ja ongi teie kohv valmis.
Mida on vaja teada, valides kohvimasinat?
Aparaadi võimsus.
See on väga tähtis näitaja, eriti nende mudelite puhul, millel puudub võimalus reguleerida kohvi kangust. Kui te armastate küllaltki kanget jooki, on teil parem osta väiksema võimsusega kohvimasin (750-800 W). Valmistatava joogi kangus sõltub otseselt keetmise ajast. Mida väiksem võimsus, seda aeglasemalt kuumeneb vesi. Seetõttu imendub rohkem aromaatseid aineid, mille tõttu on valmiv kohv kangem, isegi kibedam. Reeglina mahutab väikese võimsusega kohvimasinate mudelite kann 5 – 6 tassi (umbes 0,75 l).
Kohvimasina kann.
Tavaliselt valmistatakse see klaasist või erilise koostisega plastikust. Kohvimasinate viimased mudelid on varustatud kohvikannudega, mida võib kasutada mikrolaineahjus. Kannu käepide valmistatakse soojustisoleerivast materjalist. Mõned tootjad on välja töötanud kohvikannu, millel on spetsiaalse konstruktsiooniga kaas ja tila (aroomi säilitamise ja temperatuuri hoidmise süsteemid). Kohvikannu konstruktsiooni viimased arendused on varustatud «ülevoolu kaitsega ». Tehnoloogia mõte on lihtne: kohvimasin peatab automaatselt töö, juhul kui te püüate valmistada rohkem kohvi kui kannu mahub.
Pöörduv filtrihoidja.
Varem toodeti lahtise filtrihoidjaga kohvimasinaid, mis ei olnud eriti mugavad . Filtrit kohvipaksuga polnud kusagile panna (peale laua), selleks, et kannust kohvi valada. Nüüd «sõidab» filtrikorv kõrvale. See kergendab kohvi lisamist korvi. See uuendus on nüüd praktiliselt kõigil mudelitel.
Filter – iga kohvimasina lahutamatu osa – võib olla kolme liiki:
1. Paberist ühekordsed. Kõige «puhtam» (kohvi pära visatakse minema koos filtriga). Peamine puudus – alatasa tuleb osta uusi filtreid, mis tunduvalt suurendab kohvimasinale tehtavaid kulutusi.
2. Nailonist. Kõige levinum filtri variant. Tavaliselt kuulub kohvimasina komplekti. Üks selline filter on mõeldud 60 keedukorraks, aga reeglina, kasutatakse tunduvalt kauem.
3. « Kuldne ». Tegelikult samasugune nagu nailonist, selle vahega, et ta on kaetud titaani nitriidikihiga, mis suurendab filtri kasutusaega ja vastavalt ka kohvimasina maksumust.
Tilkumisvastane mehhanism.
Kohvimasina kann võimaldab käivitada tilkumisvastase mehhanismi (ehk «tilk - stopp», tilgalukk). Selline konstruktsioon lubab teil valada tass, paar kohvi – enne täiskoguse valmimist. Kannu võtmisel kohvimasinast, peatab spetsiaalne sulgur kohvi tilkumise. Kui te asetate kannu tagasi, vajutab ta ise «kangile» ja kohv hakkab uuesti nõrguma kannu. Ei tasu kannu liiga kaua hoida väljaspool töötavat kohviaparaati. Sulgur ei pea vastu üle 5 minuti – kohv võib filtrist välja murda ja maha voolata.
Autonoomne küttekeha.
Autonoomne küttekeha on samuti üks kohvimasina põhiosadest. Kõige lihtsamates mudelites soojendatakse kohvi seni, kuni te selle välja lülitate. Milleks on see vajalik? Esialgu töötati autonoomne küttekeha välja kohvikannu soojendamiseks – kohv tuleb parema maitsega, kui ta valada eelnevalt soojendatud nõusse. Ja alles teises järjekorras on selle funktsiooniks kohvi temperatuuri hoidmine. Samal eesmärgil on välja töötatud termosega kohvimasinad.
Veetaseme indikaator .
Veetaseme indikaator näitab, kui suure koguse vett me oleme juba valanud kohvimasinasse. On olemas mudelid, mille veetaseme indikaatorile on märgitud vastavusskaala. Ta näitab mitu lusikat kohvi tuleb teil lisada soovitud koguse valmistamiseks. Pole vaja tegeleda lusikate koguse arvestamisega – piisab gradueeringu vaatamisest.
Elektrijuhtme pesa.
Elektrijuhtme pesa olemasolu on väga tähtis, eriti kui te teete harva kohvi ja aparaat seisab pikka aega karbis, oma tundi oodates. Elektrijuhtme suvalisel kokkukerimisel võib ta paindekohtadest murduda. Seade juhtme kerimiseks viib taolise rikke tekkimise võimaluse minimaalseks.
ESPRESSO KOHVIMASINAD
Nii nimetatakse kohvimasinaid, kus kohv valmistatakse aururõhu abil. Nende kohvimasinate jaoks kasutatakse spetsiaalse «Espresso» jahvatusega kohvi ( jäme jahvatus , eelnevalt röstitud oad spetsiaalse tehnoloogia järgi). Selline kohvimasin teeb cappuccino kohvi (see on espresso kohv piimavahuga). Piima vahustamiseks on kohvimasinatel spetsiaalne režiim «aur». Te lasete torukese otsikuga («cappuccinaator») piimaga klaasi, millest lastakse läbi rõhu all aur, mis teebki piimavahtu.
Espresso noorema klassi kohvimasin viib kogu olemasoleva vee keemiseni hermeetilises nõus(milleks kulub ligikaudu 2 minutit), vesi muutub auruks. Niipea kui aururõhk saavutab vajaliku taseme, avaneb klapp ja vesi läbib kohviga reservuaari. Sellised mudelid kuuluvad niinimetatud Steam-Espresso kohvimasinate hulka (s.t. espresso aurukohvimasinad). See kohvimasin on koduseks kasutamiseks, arvestatud väikese joogikoguse valmistamiseks (umbes 2- 4 tassi). Väikese rõhu tõttu (ligikaudu 4 bar) kulgeb kohvi valmimine suhteliselt aeglaselt. Seejuures kuumeneb vesi ilmselgelt üle: mitte 100 ˚ C, vaid 87 - 95˚ C loetakse kohvi valmistamisel optimaalseks.
Täiuslikumad mudelid kuuluvad Pump -Espresso klassi (s.t. Espresso pumpkohvimasinad). Elektromagnetpump tekitab rõhu (ligikaudu 15 bar) boileris. Sellesse juhitakse eraldi anumast külma vett, mis kiiresti kuumeneb ja läheb läbi kohvipulbri. Pump on varustatud termoplokiga, mis kuumutab vett 85 – 90 kraadini.
Pump-Espresso klassi kohvimasinad teevad parima kvaliteediga kohvi. See on seotud sellega, et ta suudab hoida õiget kohvi valmistamise temperatuuri. Kusjuures ka kohvi kulu on väiksem. Seda seetõttu, et vesi tungib läbi kohvi suure rõhu all, tõmmates endasse rohkem toiteaineid. Ja lõpuks on sellised mudelid rohkem automatiseeritud , mugavad kasutamisel (näiteks ainuüksi mida on väärt sisseehitatud kohviveski ja isepuhastussüsteem!), rääkimata sellest, et kohv valmib mitu korda kiiremini.
Rõhuga 15 bar kohvimasinate mudelite hinnakõikumine on proportsionaalne nende «meeldivate pisiasjade» hulgaga , millega on kohvimasinad varustatud. Selleks võib olla alus lekete kogumiseks, nupp «sisse - välja», mis võimaldab katkestada kohvi valmistamise protsessi. Kõige sagedamini lisatakse kohvimasina komplekti topeltdüüs, mille kasutamisel saab kohvi valada üheaegselt kahte tassi korraga. Kõrgema hinnaklassi mudelitel on see süsteem küllaltki hästi reguleeritud, aga odavamate kohvimasinate puhul toimub kahe kohvitassi täitumine ebaühtlaselt.
KOMBINEERITUD KOHVIMASINAD
Ostes selle klassi kohvimasina, saate faktiliselt kaks mudelit ühe asemel. Seejuures on üks võimeline valmistama kuni ühe liitri kohvi tilgameetodil, ja teine - gurmaanidele – tassikese espressot. Lisaseade vahustab koore cappuccino jaoks. Kombineeritud kohvimasinat soovitatakse ruumi kokkuhoiu eesmärgil väikesesse kööki. Aga eelkõige peetakse silmas ilmselt neid, kes kuidagi ei suuda määrata , milline kohv rohkem meeldib (espresso või filtrikohv). Sellise ostu kasulikkus on kaheldav: iga kohvimasina osa vajab spetsiifilist hooldust ja erinevat tüüpi jahvatatud kohvi.
Kohvimasinad #1 Kohvimasinad #2 Kohvimasinad #3
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-12-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 14 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor malpsen Õppematerjali autor
kõik kohvimasinatest, referaadi kujul, kuidas kohvimasinaid valida, millised kohvimasinad on olemas jms

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
rtf

Kohv

KOHV Kuigi kohvivalmistamise meetodid erinevad ükteisest oluliselt, on hea kohvi saamise üldised eeltingimused kõigil ühised: · Seadmete ja vahendite puhtus · Pehmendadtud ja filtreeritud vesi · Kvaliteetne tooraine · Sobiv jahvatus-ja rõstiaste · Õige kogus kohvipulbrit · Õige valmistamine Araabia e. Türgi meetod Traditsiooniliselt kasutatakse Türgi kohvi valmistamiseks väikest varrega vastpotti. Vanasti oli eelduseks ka kõrbeliiv, millesse pott uputati. Türgi kohv valmistatakse Araabi oast mis jahvatatakse väga peeneks. Potti pannakse 1-2 tl. Jahvatatud kovi. Maitse järgi lisatakse suhkrut vahel ka kardemooni. Seejärel kuumutatakse kohv keemiseni, samal ajal segades. Kuumenemisel tekib vaht. Kui kohv läheb keema, tuleb ta kuumuseallikalt eemaldada ja seejärel kohe serveerida. Kohvi võib juua koos puruga või võob ka sellel

Joogiõpetuse
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

Joogiõpetus ISESEISVA TÖÖNA VASTAB KIRJALIKULT KÜSIMUSTELE. 1. Nimeta erinevaid kohvisorte ja too välja nende erinevused. Araabika-levinum ja parim kohvisort Robusta-maitselt araabikast tugevam(robustsem), rohkem kofeiini 2. Kohvipuu- kirjelda Kasvab 7-8m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4m pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10-15cm pikad, läikivalt tumerohelised heldama alapoolega. Kohvi marjad on kirsisuurused ning tumepunast värvi. Valmimine võtab aega 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt. Kohvi saab koristada alates puu 5.eluaastast mitu kord aasta jooksul. 25. eluaastast alates muutub puu vanaks, kuid võib veel eksisteerida. Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait

Joogiõpetus
thumbnail
6
docx

Kohvi valmistamine

Kohvi valmistamine Kohvi valmistamine ei ole lihtne. Esmapilgul tundub, et see on kuuma vee kohvipurust läbilaskmine ja kui vesi muutub tumepruuniks, siis ongi teil kohv. Kui teil veab, ongi nii. Kaks kõige lihtsamat ainet, mis kohvist eralduvad on värv ja kofeiin. Kuid valmistamise kunst keerleb just õigete komponentide õiges koguses eraldamises. Molekulaarsel tasandil on kohvi valmistamine vapper katse valitseda tuhandeid võistlevaid ja teineteist täiendavaid keemilisi reaktsioone. Mõned liitumid lagunevad kohe, teistel võtab see rohkem aega. Mõned lagunevad madalal temperatuuril, teised laia temperatuuriskaala juures. Mõnedel ühenditel on maitsele hea mõju kui neid on vähe, kuid nad mõjuvad halvasti suures koguses. Kuigi me ei pea keemikuteks hakkama, kui tahame head tassitäit

Joogiõpetus
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

mida tänapäeval tunneme Etioopiana. · Tuntud legend jutustab kitsekarjusest nimega Kaldi, kes märkas, et ta kitsed on peale põõsast marjade söömist ebatavaliselt erksad. · Uudis jõuduandvast marjast levist kiiresti kogu piirkonnas. · Mungad hakkasid kohvimarju kuivatama, et neid oleks võimalik kaugemaisse kloostritesse transportida. · Sealt liikus kohv Türki, kus kohviube röstiti esmakordselt lahtises tules. · Tänapäevase kohvi esimene variant saadi niimoodi, et röstitud oad purustati ja seejärel keedeti neid vees. · Euroopasse jõudis kohv esmakordselt Veneetsia kaupmeeste kaudu. · Aastal 1700 jõudis kohvi Ameerikasse Prantsuse kapteni kaudu, kes hoidis väikest taime kogu oma pikal teekonnasl üle Atlandi ookeani. · Espresso, mis on hiljutine uuendus kohvi valmistamise viisis, sai alguse 1822.aastal, kui Pariisis leiutati esimene espresso masin.

Toiduainete õpetus
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

Põltsamaa Ametikool Kohv Referaat Maiu Roio Põltsamaa 2010 Kohvi kodumaa on Aafrika. Kohvi avastamise kohta on mitmesuguseid lugusid. Ühe tuntuma legendi kohaselt olevat kohvitaime avastanud kitsekarjus, kes märkas, et tema loomad ei taha enam öösiti magada. Ta jälgis loomi ning pani tähele, et kitsed närivad mingi tundmatu taime lehti. Seejuures hakkasid loomad rõõmsalt kepslema. Karjus rääkis oma avastusest naabruses asuva kloostris, kus otsustati asja uurida. Mõistatusliku taime lehtedest ja viljadest valmistati jooki, mille mõju osutus üllatavalt tugevaks.

Joogiõpetus
thumbnail
22
rtf

Kohv - uurimustöö

Kuressaare Gümnaasium Kohv Uurimustöö Koostaja: Kerten Palumets 10c klass Kuressaare 2009 1 Sisukord Sissejuhatus.....................................................................................3 1. Kohvi ajalugu................................................................................4 2. Tähtsamaid aastaid kohvi ajaloost.....................................................6 3. Kuulus kohvijooja Honore de Balzac..................................................9 4. Kohvi mõju inimesele....................................................................10 4.1 Kofeiin organismis, mis juhtub edasi?........................................................11 4.2 Kellele kofeiini ei soovitata?.................................................................... 12 5. Huvitavaid fakte.........................

Teadus tööde alused (tta)
thumbnail
9
doc

Kohv

Kristiina Mokanu K10C KOHVI uurimustöö Juhendaja: Mariina Madisson Pärnu 2010 Sisukord 1

Köögi õpetus
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

.......................................................................................................14 3.2Tooted........................................................................................................................16 3.3Tootevalik ja väljapanekud kahe kaupluse põhjal.....................................................16 4KOHV JA KOHVIJOOGID.............................................................................................18 4.1Kuidas kohvi saadakse?............................................................................................18 4.2Kohvi liigitamine......................................................................................................18 4.3Kohviubade töötlemine.............................................................................................20 4.4Kohviubade röstimine...............................................................................................21 4

Toidukaubaõpetus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun