Aeg ja koht Külaliste arv Kui palju on ettevalmistusteks aega Kui suured on rahalised kulutused Kas valmistada kohvilaud, lõunalaud või selvelaud Millal ja kuidas edastada kutsed Kuidas kaunistada peoruumi Kas peo ettevalmistamistöödel on vaja abilisi KUTSED Suulised kutsed Kirjalikud kutsed KUTSELE PEAB OLEMA MÄRGITUD Keda kutsutakse Milliseks ajaks kutsutakse Põhjus Kes kutsub Aadress EDASINE PEOKORRALDUS Koosta täpne menüü Vaata üle vajalikud lauanõud ja lauapesu Varu lauanõudega ja linaga sobivad salvrätikud, küünlad, kohakaardid, ruumide kaunistamiseks vajalikud materjalid Varu aega ruumide koristamiseks ja kaunisamiseks Tee kuupäevaliselt ettvalmistustööde plaan ja pea sellest täpselt kinni ERINEVAD PEOLAUAD Laste peolaud Kohvi- või teelaud Rootsi laud ehk selvelaud ETIKETINÕUDED PEOLAUAS Toolide paigutamine Igale inimesele tuleks arvestada laua ääres ruumi 6070 cm. Laudlina
moodi, Prantsusmaal tuntud ka kui Diner a la Russe · Road vormistatakse ja serveeritakse kliendile nähtavalt söögisaalis Serveerimiskärud · Hea kasutada toitude transportimisel · Kärud valmistatakse varakult ette vajalike serveerimisvahendite, salvrätikute, maitseainete ja lisanditega. · "Viimase minuti" toidud (soojad toidud, kuumad joogid) pannakse kärule vahetult enne serveerimist. Soojendusplaadid Lauanõud · Lauanõud võivad olla portselanist, fajansist, klaasist, metallist, puust ja paberist. · Nõud peavad olema hügieenilised, vastupidavad, õige suurusega ja ühes stiilis ning sobima masinpesuks. · Nõud peavad vastama serveerimisviisidele ja neid peab olema mugav käsitleda. Vaagnad · Vaagnad võivad olla erineva kuju ja suurusega. · Ovaalsed vaagnad on eelkõige külmade kalasuupistete serveermiseks. Neile mahub 112 portsjonit.
Külalisteks on ainult sugulased (20 täiskasvanut ja 5 last). Külalisi on igas vanuses. Pidu toimub vabas keskkonnas, riietus on vaba (suvine, sportlik). Võimalus jääda pererahva juurde ööbima. Dekoratsioonid ja mööbel Dekoratsioonid puuduvad, sest tegemist on suvise ajaga ja väljas on piisavalt ilus. Lehtlasse on paigutatud kaks pikka lauda ja neli pikka pinki. Lisaks asub seal veel grill ja fritüür. Eraldi on veel väike aialauake, kus on peal lauanõud. Lauanõud on papist, et olemine oleks mugav ning väikestel lastel oleks lihtsam. Ülesannete jaotamine Pereliikmed jaotavad omavahel ülesanded. Ema ning tütar valmistavad toitu, isa ning poeg koristavad maja ning ümbrust, valmistavad aias lehtla ette, veavad sinna toolid, lauad, grilli jms. Ajakava 18.juuni 2011 10.00 pereliikmed alustavad töödega, koristavad, teevad süüa 15.00 hakkavad saabuma külalised 15.15 söömine 17
Restorani ruumid Jaotavad kaheks : 1.teenindajate ruumid- personal, erand kontrollid 2.teenindusruumid kus on ka klientidel lubatud olla, söögisaalid, WC, fuajee, istumiskohad, peeglid, märgid kus asub tualettruum peaks olema. Kahe kohaline 60X80 laud, nelja kohaline laud 120X80, kuuekohaline laud 180X80, kaheksakohaline 240X80. Ümmargused lauad: kahekohaline 75- 85 läbimõõt, neljakohaline 95-105, kuuekohaline 110-120. Lauad on maast umbes 80 cm kõrgusel, toolid pehme otega, mugavad,seljatoega,käsitugi. Kasuta ka diivanit 40-42cm 46 max ruumi eraldajad. Serveerkapid ja abilauad teenindajale vajalikud, restorani peale mitu mida suurem restoran seda rohkem, sinna pannakse nõud kus vajalikud asjad olemas, sinna siise võib olla ehitatud külkapp, samasse võib olla ehitatud kassassüsteem, kõik vajalikud asjad on seal olemas. Serveerkärud toit mille lõppvalmimine toimub kliendi juuresolekul. ...
1. Laua katmine arvestades värvusõpetuse aluseid 1.1 Lauakatmisvahendid Lauakatmis ja serveerimisvahendid on lauapesu, lauanõud ja toiduriistad. Lauakatmisvahendid on lahutamatuks osaks toitlustusettevõtte sisekujundusest ja avaldavad kliendile muljet. Seetottu on nende värvus ja disain väga oluline. 1.2 Lauapesu Lauapesu on laudlinad, salvrätid, kelneri käerätid ja käterätid. Laudlinad ja salvrätid võivad olla valged, värvilised või kirjatud. Värviline lauapesu on osaks teenindussaali värvikujunduses. Parim materjal on kvaliteetne linane või puuvillane,
- Saamata jäänud tulu nõuda ei saa, pole usalduskahju Järeldus: Saab nõuda sõidukulu, eksperdikulu, kuid ei saa nõuda saamata jäänud tulu Võlaõiguse üldosa OIEO.06.044 2019/2020 Variant: milliseid õiguskaitsevahendeid võiks ostja kasutada ja mida nõuda siis, kui ostja ja müüja oleksid lepingu sõlminud, ostjal ei olnud eksperti kaasas ning hiljem selgub, et müüdud lauanõud ei olnud üldse 1890. a juugendstiilis lauanõud, vaid olid koopiad. Lauanõude tegelik hinnanguline väärtus oli 50 eurot. Müüja väidab, et tema ei teadnud, et nõud ei olnud 1890. a juugendstiilis lauanõud. Müüja ostis need endale avalikult enampakkumiselt ning seal öeldi, et need on ehtsad. Ostja võttis ise riski. Hüpotees: Mait võib nõuda Reinholdilt hinna alandamist VÕS § 112 lg 1 alusel või) Mait võib taganeda lepingust VÕS § 116 lg 1 alusel, kahju hüvitamine VÕS § 115 lg 1
ABILAUD 4 KÄIKU 1. LAUAPESU : · Laudlina · Salvrätid o kliendi lauale 4+1 o kelnerirätik 1+1 o poleerimisrätik 1 o kandikurätik 1 o laua pühkimiseks 1 o söögiriistade rätik 1 o leivataldrikule rätik 1 o supitirina alla 1 o küüler (alla, peale) 2 o veekannu alla ...
happeliste või tugevalt määrivate toiduainetaga (tee või kohv). Peske neutraalse nõudepesuvahendiga (vältige sidrumimahla või muude happeliste vahendite kasutamist). Klaasi toorained: põhitooraine on liiv,lisatoorained sooda, potas, päevakivi, lubi, kriit, marmor, dolomiit, pliioksiid. Kasutatakse värvaineid ja värvituks muutvaud aineid Tugevdamata klaasist (ehk harilikust kilaasist) nõud: Liigitus: majapidamisnõud, lauanõud, serveerimisnõud, muud(tuhatoosid jne.) Tuntuim tootja on Luminarc- lihtne, klassikaline ja omapärane klaas tavatarbimiseks igale maitsele! Lauakatmisvahendid: · joogiklaasid · pokaalid · kannud · kohvi- ja teeserviisid · taldrikud · vaagnad · kausid Köögitarbed: ahjunõud, säilitus ja segamis nõud Dekoratiivnõud: küünlajalad, vaasid, tuhatoosid Lastenõud: tassid, taldrikud, kausid Sortimendi iseloomustus Et klaasi sortimenti tunda, on vaja :
KÖÖGIS KASUTATAVAD SERVEERIMISVAHENDID Referaat Tallinn 2010 SISUKORD SISSEJUHATUS.................................................................................3 1. SERVEERIMISKÄRUD......................................................................4 2. LAUANÕUD..........................................................................................4 3. TOIDURIISTAD...................................................................................9 KOKKUVÕTE.............................................................................................................11 KASUTATUD KIRJANDUS......................................................................................12 Lisa 1. Pildid.................................................................................................................13 ...
tangudest. Viimase nimetused läti puder ja mulgi puder asenduvad põhja pool uute nimetustega, näiteks poolvillane puder. XIX-XX sajandi vahetusel hakkasid eesti külades levima uued toidud, mida varem oli valmistatud vaid linnades ja mõisates. Järjest enam võitsid poolehoidu mitmesugused küpsetatud saiad või koogid, tangupuder asendus manna- või riisipudruga. Hakati kohvi keetma, millest sai peagi traditsioon paljudes peredes. 5. Lauanõud ja kombed Lauanõud olid taludes enamasti puust ja savist. Laua keskel asuvast suurest kausist võttis igaüks kordamööda lusikaga toitu. Igal sööjal oli ka oma nuga. Söömise ajal oli igal pereliikmel laua ääres kindel koht. Laua otsas istus peremees, tema läheduses oli leivapäts, kust ta igaühele viilu lõikas. Vanemad inimesed istusid, lapsed pidid sööma püstijalu. Vallatust söömise juures ei lubatud. Pärast sööki tänati toidu eest
supikauss 10. dessertlusikas 11. dessertkahvel 12. Veeklaas 13. champanja klaas 14. punase veini klaas 15. valge veini klaas Laua kuju on ristkülik ja sinna asetatav lauakate on ristküliku kujuga laudlina. Laudlina on valge. Serveerimisel kasutatavad lauanõud neljale 1. võinuga (4) 2. või ja leivataldrik (4) 3. supilusikas (esimene käik) (4) 4. kalakahvel (teine käik) (4) 5. kalanuga (teine käik) (4) 6. liha ja salati kahvel (pearoog) (4) 7. ...nuga (4) 8. kattetaldrik (4) 9. supikauss (4) 10. dessertlusikas (4) 11. dessertkahvel (4) 12. Veeklaas (4) 13. champanja klaas (4)
· Eesti rahvuskultuuri on nimetatud ka puukultuuri. · Töövahenditek lihtsalt kasutatavad erinevad kirved (lõuaga kirves, labaga kirves, ristkirves), noad (kiilnuga, sirgeseljaline nuga, lusikanuga), naaskel, peitel, puurid (vibupuur, oherpihv), saeg, höövlid, mõõteriistad (vinkel, sirkel tuli 19. saj). TARBEPUU omadusi tunti väga hästi ja teati nende töötlemise võimalusi. · Enim kasutati okaspuud (mänd ehituspalk, lauad; kuusk lauanõud, muusikariistad; kadakas pidulikud jooginõud). · Lehtpuudest kasutati enim kaske (naiste käsitööriistad, veovahendite osad, piibud, viisud), haavapuud (nõud). · Pärnapuu koorealusest kihist ehk niinest tehti nöörid, köied. · Puukoort kasutati korvide, leivamärsside, karpide tegemiseks. · Väga olulised olid õhukesest lauast painutatud karbid, vakad, sõelad, külvinõud. NAHK töödeldi 19. sajandi lõpuni kodus, õpiti töötlema keemiliselt.
kaunistused. Tihti olid kaunistused ebakorrapärased ja eelistati nn ORVANDit. See on sopilise kujuga keskus, mida ümbritsesid nikerdatud kaunistused. MÖÖBEL oli kerge ja kõverjalgne, istmed kaetud heleda siidiga. Eriti saavutusterohke oli mööblivääristamiskunst elevandiluu, pärlmutri, intarsiaga, pronksiga. Käsitöös valitseb enneolematu täiuslikkus. Tuli moodi väikeplastika- väikesed kujukesed. Saksas alustas tööd portselani (pärineb Hiinast) tehas Meissenis. Lauanõud saavad ohtra kaunistuse. RÕIVASTUS on ülikülluslik ja ebapraktiline. Riided on õrnatoonilised, pitsilised. Soengud spiraal-lokilised, meestel pats ning puudrikihi all. PARGIKUJUNDUS muutus vastupidiselt barokile vabaks nö inglise pargitüübiks. MAAL Õrnad toonid Võbelev valgus Salapärane meeleolu Galantsete pidude teema, jõudeelu, lamburiteema Lainetav kompositsioon ANTOINE WATTEAU 1684-1721 Puhas rokokootunde ja kerguse väljendus. Sündis Põhja Prantsusmaal, asus 1702 aastal Pariisi
Watteau François Boucher http://album.ee/node/19002985/50158321 Skulptuur Eelistati portselani ja pisiplastikat Enim viljeleti aiaja pargiskulptuuri. Claremont Belvedere http://et.wikipedia.org/wiki/Pilt:Claremont_Belvedere.jpg Prantsuse park Tarbekunst Rokokoo ajal kasvas tarbekunsti osatähtsus Ruumide kujundus, mööbel, lauanõud, riietus jne Kõikidel aladel professionaalne tase Peen ja maitsekas töö. Mööbel Mugavam, kergem ja nõtkemate vormidega kui barokkstiilis Eelistati sidrunkollast, roosat ja helesinist Ruume täiendasid luksusesemed ja armsad iluasjakesed Moes oli kõik hiinapärane, sest seda kauget ja põnevat maad õpiti just sel ajal Läänemaailmas lähemalt tundma. Kuulsaid rokokookunstnikke
Roogade serveerimisel linane Riiete kaitseks Salvrätte on valgeid, värvilisi, mustrilisi, piltide, logode või tekstiga salvrätte. Salvrätte võib asetada -taldrikule või praetaldrikust vasakule/noa ja kahvli vahele lauale/leivataldrikule -laua pindadele virnadena -salvrätihoidjasse või toosidesse -virna laotatud taldrikute vahele -kohvitassi ja alustassi vahele -läbi kohvitassi sanga 9. Lauanõud Klaasid: Söögiriistad: Serveerimisvahendid: (söömis-,serveerimisn õud) · taldrikud(prae- ja · Üldklaas(jalaga,jalata · Eelroanuga ja · Salatilusikas eelroa taldrikud) ) kahvel · Koogilabidas
Rokokoo armastas väikseid esemeid ja kaunistuseks motiive, lilledest, lintidest, väänlevatest taimedest, luikedest, linnukestest jne. Portselani põhiväärtus seisneb selles, et ta on kõva ja temast saab vormida kõiki neid asjakesi, rääkimata inimeste kätest ja jalgadest. Samuti sobib rokokoovaimuga portselani õrnus ja läbipaistvus ning portselanivärvide erksus ja puhtus. Rokokooaegsed toad olid täis toredaid portselanist esemeid, näiteks küünlajalgu, vaase ja lihtsalt kujukesi. Lauanõud olid sageli kaunite naiste, laste ja lilledega nõnda üle kuhjatud. Küünlajalg aga võis olla puu kujuline, mille otsast kenad noored inimesed vilju korjavad. Hinnati pikantset nalja ja pealiskaudset peent vaimukust. Kuninga õukond neelas tohutult raha, väljend "Pärast meid tulgu või veeuputus" pärineb just neist aegadest. RIIETUS NAISED S-kujulised kleidid, kolmnurkne sügav kaelus, korsett, võrudest alusseelik- seelikud muutusid
Vesi, punane vein 3 2. LAUAKATTESKEEM 1. Lillevaas 2. Võinuga 3. Leivataldrik 4. Soola- ja pipratoos 5. Praenuga 6. Dessertlusikas 7. Kohanäitamistaldrik 8. Küünal 9. Dessertveini pokaal 10. Veepokaal 11. Salvrätik 4 12. Praekahvel 3. SERVEERIMINE Valmistan ette söögilaua- tõmban toolid lauast eemale, katan laua laudlinaga. Poleerin lauanõud ja söögiriistad. Asetan lauale kohanäitamistaldrikud. Taldrikust paremale panen praenoa- teraga vasakule, vasakule praekahvli ja taldriku taha dessertlusika-varrega paremale. Asetan kohanäitamistaldrikust vasakule, ühes keskjoonega, leivataldriku ja selle peale diagonaalselt võinoa. Praenoa otsa panen veinipokaali ja diagonaalselt selle kõrvale veepokaali. Voldin salvrätikud ja asetan need kohanäitamistaldrikule. Täidan soola- ja pipratoosid ¾ ulatuses. Kontrollin
toitude jaoks eelistatakse korvnõusid. Üldiselt serveeritakse ümmarguse kujuga toidud (nagu rullitud lihatükid või lootosejuure viilud) ristkülikukujulisel või täisnurksel taldrikul, samal ajal kui kandilisi toite serveeritakse ümmargustel taldrikutel. Jaapanlaste kujutlusvõime ei piirdu ainult täisnurksete, ristkülikukujuliste ja ümmarguste nõudega, nõud võivad olla ka kuusnurksed, poolringikujulised, lehvikukujulised, meenutada puulehte või teokarpe. Sama tähtsad kui on lauanõud, on ka toidu garneerimine. Hoolega paigutatud kinome lehed, pisike shiso lillede oksake, erepunane kera riivitud valge redise ja punase paprika seguga moodustavad kõik toidu lahutamatu osa. Rõhutada tuleb jaapani toiduvalmistamise ja serveerimise ilu: toiduained ning lauanõud valitakse ja koostataks sellistest värvides, seatakse nii harmooniliselt ja hoolikalt, et kaetud laud on lausa kunstilooming. Juba toiduainete ettevalmistamisel mõeldakse laua ilule:
lainetena Keha/ruumilainedkerapinnaliste frontidena Pinnalainedpiki maapinda, epitsentrist eemale Seismograaf Richteri skaala Logaritmiline Skaala näitab energiahulka, mis vabaneb maavärina toimel Vahemik 0..9.6 MAGNITUUDI 2. Väga nõrk maapinna kõikumine, mida inimesed harilikult ei tunne. 3. Vähesed inimesed tunnevad kõikumist, rippuvad esemed hakkavad nõrgalt võnkuma. 4. Kõikumist tunneb enamik inimesi. Aknaklaasid ja lauanõud klirisevad. Hoonetel kahjustusi ei ole. 5.Rippuvad esemed hakkavad tugevasti võnkuma. Hoonete seintesse tekivad praod. 6.0Hoonete seintesse tekivad laiad lõhed. Korstnad varisevad. 7.Enamik hooneid variseb, maapinda tekivad kuni meetripikkused lõhed, raudteerööpad kõverduvad. 8. Täielik purustus. Murrangute, varingute ja maalihete tõttu muutub maapind tundmatuseni. Kaasnevad nähtused Tsunamihiidlaine Maalihked Ennustamine
1.KUNSTILIIGID. Arhitektuur e. ehituskunst. Jaguneb sakraalarhitetktuur pühamud, kirikud, moseed, kloostrid, sünagoogid, templid religioossed mälestusmärgid, Profaararhitektuur e. ilmalik arhitektuurelamud, koolid, ja ülejäänud ehitised. MaalikunstOriginaalne traditsioonilises kultuuris korduv kujund tasapinnal.1.Seinamaal 2.Tahvelmaal 3.miniatuurmaal Skulptuur 1)ümarplastika e. vabaskulptuur 2) reljeef a) kõrgreljeef b) madalreljeef Graafika 1)kuivnõel(metalli sisse kraapimine) 2) puulõige Tarbekunst Kõik asjad meie ümber Stiil algselt "käekiri", originaalne kujutusviis. 2.PALEOLIITILINE KUNST Algas juba 2 mln aastat tagasi koos tööriistade valmistamisega(tarbekunsti teke), lõppes umbes 10000 eKr. Jaguneb 1)Vanem paleoliitikum 2) Keskmine paleoliitikum 3) noorem paleoliitikum. Tähendab üldse v...
basseinis, vajadust ja võimalust mööda ka patsiendi/kliendi kodus.Füsioterapeut kasutab oma töös kehalise võimekuse arendamiseks vajalikke vahendeid (kummilindid, hantlid, treadmill, varbsein jne);füsioterapeutilise hindamise vahendeid (goniomeeter, dünamomeeter, stetoskoop, sfügomanomeeter, mõõdulint, liigutuste videoanalüüs, EMG jne) ja valdkonnateste;igapäevategevuses kasutatavaid esemeid (trepp, laud, tool, lauanõud, hambahari, kamm jne);liikumise abivahendeid (kargud, kepp, ratastool, seisulaud jne);füüsikalise ravi vahendeid (sooja- ja külmakotid, elektriravi- ja ultraheliseadmed jne);teraapialauda.Füsioterapeudi töö on nõudlik füüsiliselt ja psühholoogiliselt, eeldades valmidust kehaliseks aktiivsuseks ja erinevateks suhtlusolukordadeks. Füsioterapeudid aitavad inimestel taastada, arendada ja/või säilitada töö- ja tegevusvõimet ning seeläbi osalemist tavapärases elus.
Kuna ise nõukogude ajast midagi ei tea, saan kirjeldada ainult seda, mida olen kuulnud oma vanematelt ja vanavanematelt. Nõukogude ajal olid kõik poeletid samade kaupade valiku ja hindadega. Sarnased olid ka inimeste kodud, nende mööbel lauanõud ja ka rõivad. Pidulauad olid traditsioonilised, enamik pidudel ühesugused, ainuke vahe oli selles, et need kellel olid aiamaad, kes said ise kasvatada toorainet lisaks nendele mis poest osta sai, mida ei olnud muidugi palju, nende lauad olid natukene rikkamad ja värvilisemad. Kõige rohkem kasvatati tomateid, kurke, kõrvitsaid, peeti, porgandit, kaalikat, nagu tänapäevalgi. Väga palju tehti hoidiseid sisse, marineeritud kurk, marineeritud kõrvits, marineeritud peet
Talurahva eluolu 19. sajandil 5. klass Talurahva igapäevaelu Kohustus mõisas + oma talutöö Tööd jagus aastaringselt Loodusmärgid ja rahvakalendritähtpäevad Talu naispere: - kodu korrashoidmine - meeste aitamine põllutöödel - loomade talitamine - toidu valmistamine - laste kasvatamine Lapsi oli taluperes rohkesti, tavaliselt 4-5 või rohkemgi Juba varakult õppisid lapsed tööd tegema ja vanemaid abistama TALGUD – mõne kiireloomulise töö puhul ei tulnud talupere ise toime, siis korraldati talgud - metsavedu - heinategu - rukkilõikus - hoonete ehitamine Kevadtööd Kündmine - puust ader, millel oli rauast sahk - vedasid härjad, aga ka hobused Äestamine - äke Külvamine - käsitsi ja väga hoolikalt - kasvatati: rukis, oder, nisu, kaer * Lõuna-Eestis linakasvatus * Alles 19. sajandi II poolel (!) hakkas levima ka kartulikasvatus --- aitas kaasa näljahädadele lõpule Sõnnikuvedu --- laudast välj...
13. Miks ei kasutata puhast kulda ega hõbedat? Liiga kallis, pole nii vastupidav kui sulamid 14. Tuntumad sulamid (koostis, kasutamine) ● Terased (raud, süsinik, teised metallid) – autoosade, torude, katelde tegemiseks ● Pronks (vask, tina) - torustik, medalid, mündid ● Messing e. valgevask (vask, tsink) - toidunõud, pildiraamid, masinaosad ● Jootetina (tina, plii) -juhtmete ühendus ● Melhior (vask, nikkel) – lauanõud, kelladetailid, ehted ● Duralumiinium (alumiinium, vask, magneesium) - lennukitööstuses 15. Võrdle terase ja malmi koostist ning omadusi + näited kasutamisest. Malmis on kuni 5% süsinikku (tavaliselt 3-4%), terases alla 2%. Terast on võimalik plastselt deformeerida, kuid malmil jääkdeformatsioone ei esine, kuna malm puruneb. 16. Mis on eriterased? Legeeritud terased, mis sisaldavad lisandina mangaani, kroomi, niklit, molübdeeni, volframit jt metalle. 17
Näeme kavalalt naeratavat poisikest, kes erilise füüsilise pingutuseta teeb endale vibu, väikese armastusjumala atribuuti. Skulptuuris viljeleti aia-ja pargiskulptuuri ning pisiplastikat (eriti portselanist), mis on enamasti koketeeriva maiguga nagu kogu rokokookunst. Lõbutsevaid faune ja nümfe kujutas Clodion (1738-1814). Üks tema kuulsamaid töid on "Saatür". Tarbekunst Rokokoo ajal kasvas tarbekunsti osatähtsus: ruumide kujundus, gobeläänid, mööbel, lauanõud, riietus jne. kõikidel tarbekunsti aladel saavutasid käsitöömeistrid kõrge professionaalsuse. Nende töö oli peen ja maitsekas. Tarbekunstis oli 18. sajand portselani õitseaeg. Portselan oli keraamika liik. Portselan leiutamine Euroopas sattus igati sobivasse aega. Rokokoo armastas väikseid esemeid ja kaunistuseks motiive, lilledest, lintidest, väänlevatest taimedest, luikedest, linnukestest jne. Portselani põhiväärtus seisneb
· Tutanhamoni haud avati 1922. Panused annavad täiusliku pildi matusekommetest ja selleaegse kunsti iseloomust. Muumiat übritsesid kolm inimesekujulist kirstu ja sisemine neist oli puhtast kullast. Muumia nägu oli kaetud kuldse maskiga. Kirstud olid asetatud suurest kiviplokist õõnestatud sarkofaagi, mida ümbritsesid kallist ja värviküllasest materjalist luksusesemed troon, valitsuskepid, kaarik, lauanõud, õlilambid. Urnides olid eraldi vaarao eraldatud sieseelundid. Urnid olid kapis, mida neljast küljest valvasid jumalad.
mõõta seismiliste lainete tugevust ja Mercalli skaala abil määratakse maavärinate poolt inimestele tekitatud kahjustuste suurust. Richteri skaala mõõte süsteem on järgmine: 1 pall - Väga nõrk maapinna kõikumine, registreeritav ainult aparaatidega 2 palli - Kõikumist tunnevad vaid vähesed inimesed (hoonete kõrgemail korrustel) 3 palli - Kõikumist tunnevad vähesed inimesed, rippuvad esemed hakkavad võnkuma 4 palli - Kõikumist tunneb enamik inimesi, aknaklaasid ja lauanõud klirisevad 5 palli - Rippuvad esemed hakkavad tugevasti võnkuma, magajad ärkavad 6 palli - Hoonetele tekivad kerged vigastused, krohv praguneb 7 palli - Krohv lõheneb ja variseb tükati maha, seintesse tekivad praod 8 palli - Seintesse tekivad laiad lõhed, korstnad ja mälestussambad varisevad 9 palli - Kivihoonete seinad ja laed purunevad 10 palli - Enamik hooneid variseb, pinnasesse tekivad kuni meetri laiused lõhed
uppumisele. Loomulikult ei saa sellistes tormitingimustes teha mingeid laevatöid. Peale selle avaldab õõtsumine mõju laevapere enesetundele pärssides töövõimet. Ettevalmistused: · kontrollida laadluukide (rampide) kinnitust ja hermeetilisust; · kontrollida tekilasti, lastipoomide, päästepaatide- ja parvede, pootsmani- ja masina- varustuse kinnitust; · kinnitada toidu- ja muude ladude varud, olmevahendid, kambüüsi- ja lauanõud, laevapere isiklikud asjad jne.; · pingutada terastrossidest taglas ja veidi lõdvendada taimkiust taglast; · vajadusel võtta ankrukett lisapiduritele, klüüsid katta kaantega ja tekiklüüs püüda veetihedalt sulgeda (valada tsemendiga kinni); · sulgeda veetihedad uksed ja kõik muud läbikäigud allpool peatekki, mille kaudu vesi võiks pääseda ühest veetihedast sektsioonist teise;
Helina Väärtmaa 11A Üllatuspidu sünnipäevalapsele Eesmärk: valmistada rõõmu sõbrannale, et keegi ei ole ta sünnipäeva ära unustanud ning kokku kutsuda kõik tema sõbrad ja sõbrannad ning veeta nendega koos ühs mõnus õhtu. Kutsete saatmine: kutseid kui selliseid ma ei teeks, ma loon Facebooki ürituse ning lisan sinna kõik inimesed, kes on sellele peole kutsutud, see on kõige lihtsam viis kõikide inimestega õigel ajal ühendust saada ning neile lihtsalt ja kiirelt informatsiooni jagada. Ürituse kavandamine: Ruum: koht kus ma selle üllatuspeo korraldan asub väätsal. Selle koha nimi on Väätsa kodanikumaja. Mööbel: kõik mööbel mida mul selle peo jaoks vaja läheb on seal olemas, ei ole vaja endal sinna mingeid toole, laudu vms tassima hakata. Muusika: muusika saamiseks viin ma sinna kõlarid ja siis läpaka, millest on hea mugav muusikat lasta kuna seal koha peal ei ole muusika laskmiseks mingeid vahendeid. Nõud: kõik po...
Talurahva toidud Kadri Kivirand EKL-4kõ Toidusse suhtumine ,,Saia süüakse isuta, õlut juuakse januta" ,,Karask ajab kargama, segapuder santima" ,,Pikk leem peab pere koos" ,,Kook ei jõua üksi kõhtu täita" ,,Seda näeb igaüks, mis sul seljas, seda mitte, mis sul kõhus" ,,Rukis on maja peremees" ,,Ega kõik päevad ole saamapäevad, aga kõik on söömapäevad" Vanad söögitraditsioonid (toidukorrad) Toitu valmistati reheahjus Suvel 3 ja talvel 2 kindlat söögiaega Linnupete Õhtusööki keedeti 13 korda nädalas Leiba küpsetati kord nädalas, nädalaid ette Paremad toidud tähistasid pulmi, lapse sündi, matuseid, suurte tööde lõppu ja olulisemaid kalendripäevi ning pühi Vanad söögitraditsioonid (nõud/anumad) Lauanõud pärnast, haavast, sanglepast Hapupiim piimapütis Kali või taar kapas või kaanega kannus Kahvleid ja lauanuge ei olnud Toitu lõigati tavalise töönoaga Söögikott/teemoon/lõunamoon kasetohusugad...
TEENINDAMINE Referaat Sisukord Teenindaja töö ja tehnika............................................................................................................3 Teenindaja põhitööd:..............................................................................................................3 Lauanõude koristamine...............................................................................................................5 Taldriku puhastamine: ...........................................................................................................5 Vaagnalt serveerimise tehnika.....................................................................................................6 Kandiku kandmise tehnika .........................................................................................................7 Kandikuid kasutatakse:...........................................................................................
kardinaalselt iseennast muutma kuid papagoi jõudis ette ja päris; ,,Kas sa ei ütleks mida see kana tegi mis seal kapis on?" Milliste õppimise seaduspärasuste näitena seda naljalugu kasutada võiks? Instrumentaalne tingimine, papagoile pakub rahuldust roppuste kordamine. Sellist käitumist saab muuta töötades välja tasude karistuste süsteem. Kui papagoi kappi pandi, siis teda karistati. 8. Laps jätab peale söömist lauanõud alati kraanikaussi viimata. Ema pahandamine käitumist ei muuda. Mis võib olla selle põhjuseks? Kuidas käitumist muuta? 9. Millised võiksid olla kõige sagedamini esinevad foobiad (ülemäärane hirm mingi nähtuse või objekti ees, mis takistab normaalset toimetulekut)? Miks just need? Kõrgusekartus, pimedusekartus, koertekartus, hirm kinniste ruumide ees, sest need on igapäevased olukorrad, millega tuleb sageli silmitsi seosta 10
mangaan Silumiin alumiinium + räni keemiatööstuse aparaadid Amalgaam elavhõbe + hõbe või mõni muu hammaste täidised metall Ehtehõbe hõbe + vask Ehtekuld kuld + vask Melhior vask + nikkel laevade aurujõuseadmete kondensaatoritorusi, arstiriistad, lauanõud, metallraha Messing e. valgevask vask + tsink puhkpillid, antiseptik, padrunikestad Pronks vask + tina aparaatide osad, medalid, mündid Uushõbe vask + nikkel, tsink kella detailid Teras raud + süsinik (kuni 2%) masinaehitus
Tartu Kutsehariduskeskus ROOTSI LAUD Rootsi lauaks nimetatakse sellist fourchette-lauda, millel serveeritakse rohkelt kuumi ja külmi suupisteid ja jooke ning söömisriistad ja taldrikud ning tassid asetatakse samale lauale. Selle laua ümber ei sööda. Süüakse hoopis teite laudade ääres istudes. Ajalooline kodumaa on Rootsi, nagu ka nimest välja võib lugeda. Kuningakojas oli juba paarsada aastat tagasi kombeks katta suuremale hulgale külalistele laud eraldi ruumi, kust igaüks endale meelepärase hankis ja sellega söögiruumi suundus. Tol ajal levis see komme ka Rootsiga tihedalt seotud Norras ja Soomes. Tänu ratsionaalsusele ja käepärasusele on Rootsi laud levinud kõikjale ning on eriti populaarseks saanud hotellides, laevadel nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöökide serveerimisel. ROOTSI LAUA KASUTUSALAD : · õhtusöök · lõunasöök · hommikusöök · eined majutusasutustes · eined konverentsidel ja kongressidel · eined so...
The Rise and Fall of Estonia NO99 Käisin 5. detsembril vaatamas NO99 teatri etendust "NO72: The Rise and Fall of Estonia". Elus esimest korda Nokia kontsertsaali sisendes olin kohe meisterlikult seatud konksu otsas: kurb hakkas. Meelde tulid poliitikute lubadused, et Sakala keskust nende valitsemisajal maha ei võeta ja sellele järgnenud vähem kui kuu aega, mil seda tõesti ei tehtud. Oma koha leidnud (Nokia kontsertsaalis asuvad parimad kohad peale üheksandat rida, kui algab istekohtade tõus), olin täielikult vastuvõtlik ja oma vaimsed barjäärid selle lähedalt vaadates kohutavalt ebakvaliteetselt ehitatud saali ukse taha jätnud. Olin teada saanud, et etendus kehastab epiloogi neljale varasemale Eestit käsitlevale tükile. Sellest ka kõikehõlmav sümboolsus ja, kuna mina enam küll Eesti teatrimaastikku hästi ilma Ojasoo/Semperi/Epneri ja selle konkretse noore naäitlejatrupita ette ei kujuta, ...
Üldiselt serveeritakse ümmarguse kujuga toidud (nagu rullitud lihatükid või lootosejuure viilud) ristkülikukujulisel või täisnurksel taldrikul, samal ajal kui kandilisi toite serveeritakse ümmargustel taldrikutel. Jaapanlaste kujutlusvõime ei piirdu ainult täisnurksete, ristkülikukujuliste ja ümmarguste nõudega, nõud võivad olla ka kuusnurksed, poolringikujulised, lehvikukujulised, meenutada puulehte või teokarpe. Sama tähtsad kui on lauanõud, on ka toidu garneerimine. Hoolega paigutatud kinome lehed, pisike shiso lillede oksake, erepunane kera riivitud valge redise ja punase paprika seguga moodustavad kõik toidu lahutamatu osa. Rõhutada tuleb jaapani toiduvalmistamise ja serveerimise ilu: toiduained ning lauanõud valitakse ja koostataks sellistest värvides, seatakse nii harmooniliselt ja hoolikalt, et kaetud laud on lausa kunstilooming. Juba toiduainete ettevalmistamisel mõeldakse laua
autodest ja lennukitest. 4 Dessert Desserdiks pakun ma midagi klassikalist ja selleks on creme caramel. Kuna dessert sisaldab rõõska koort ja kuulub kaloririkaste toitude hulka, siis on eelroog ja pearoog valitud niisugused, mis annavad vähem kaloreid kui magustoit. Lauakate Laua kate tuleb moderne. Laud on ruudu kujuline. Laudlina on valge. Lauanõud valisin ma Villeroy&Boch kollektsioonist, mis on samuti valged. Veiniklaasid kannavad Burgundia veinipiirkonna nime ja sealt on pärit ka minu valitud vein. Lilleseade ja küünlad tulevad ilusate hõbedaste silindrite sisse. 5 Toitude kalkulatsioonid ja tehnoloogilised kaardid Siia lehele kopeeri tänases tunnis tehtud kalkulatsioon ja siis kustuta see tekst.
- Marmiit 10 000.- Külmik 6000.- 5 Nõudepesumasin 50 000.- Roostevabad tööpinnad 10 000.- Kaal 3000.- Fritüür 4000.- Kööginõud ja väiketehnika - Mikser (1000.-), kassaaparaat(5000.-), kööginõud (20 000.-) noad, kahvlid (2000.-) koristusinventar ( 1000.-) Lauanõud 10 000.- Muud serveerimisnõud 5000.- Söögisaali mööbel ja sisustus- Lauad ja toolid olemas Baarilett Kokku toitlustusplokk 192 000.- hetkel asub ettevõte rendipinnal, rentides ruume OÜ ühelt osanikult. Tulevikus on ettevõttel võimalus ruumid ära osta ja seejärellaiendus teha. Ruumide ostuhind oleks tulevikus sama, millega omanik need ostis ja laienduse tegemise maksumuseks oleme planeerinud summa.....
EESTI TÖÖTUKASSA ÄRIPLAAN Aisel Agajeva Tallinn 2014 1. Äriplaani kokkuvõte Äriplaani eesmärgiks on avada Tartu Tervishoiu ühiselamus kohviku. Uus kohvik pakub soodsa toitu eelkõge ühiselamus elavatele tudengitele. Klientide protsentuaalne jaotus: 90% tudengid, 10% tööealised (külalised, õpetajad). Seni on toitlustusteenust pakutud Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Uues kohvikus tuleb kuni 30 inimese toitlustamise võimalus. Ettevõtet planeeritakse 9 töötajate arvuga kaasa arvates 2 omanikku. Ettevõte tugevad küljed on väike, sõbralik kollektiiv, rõhk kvaliteetsel teenindusel, mõnus atmosfäär, madalad hinnad, võimalus toitu kaasa võtta ja ettetellida. Kohviku planeeritavad lahtioleku ajad: 7.30-20.00. 2. Ettevõtte üldandmed Ettevõtte nimi Tervise kohvik Ettevõtte juriidiline vorm OÜ Aadress Narva mnt....
- Gaasipliit 2000.- Marmiit 600.- Külmik 450.- 5 Nõudepesumasin 2400.- Roostevabad tööpinnad 600.- Kaal 200.- Fritüür 230.- Kööginõud ja väiketehnika - Mikser (60.-), kassaaparaat(320.-), kööginõud (1400.-) noad, kahvlid (120.-) koristusinventar ( 60.-) Lauanõud 60.- Muud serveerimisnõud 320.- Söögisaali mööbel ja sisustus- Lauad ja toolid olemas Baarilett Kokku toitlustusplokk 11,820 eur hetkel asub ettevõte rendipinnal, rentides ruume OÜ ühelt osanikult. Tulevikus on ettevõttel võimalus ruumid ära osta ja seejärellaiendus teha. Ruumide ostuhind oleks tulevikus sama, millega omanik need ostis ja laienduse tegemise maksumuseks oleme planeerinud summa.....
mis glasuuritult sarnaneb portselaniga (ei kuma läbi, killud on urbsed ja killumurdekoht on klaasjas). Portselan on üks esimesi hinnalisi tehismaterjale, mida saadakse valge savi (kaoliini), jahvatatud kvarsti ja päevakivi segu kokkusulatamisel, millest tekibki valge värvusega poorideta materjal. Esialgne portselan leiutati Hiinas ligikaudu 7.10. sajandil p. Kr., kuid oma kõrge kvaliteedi saavutas see 13.14. sajandil p. Kr. Portselanist lauanõud, vaas ja kell Teisi huvitavaid kasutusalasid Alumiiniumsulfaati kasutatakse põletike raviks ja veepuhastusjaamades joogivee puhastamisel. Orgaaniliste hapete (naftaleen ja palmithape) alumiiniumsooli nim. napaliks. Napalm on suure põlemisvõime ja kõrge põlemistemperatuuriga (2000 ºC) materjal, mida kasutatakse sõjanduses. Vahtalumiiniumi saadakse, kui sulatatud alumiiniumisse lisada titaan või tsirkooniumhüdriidi, siis viimaste lagunemisel eralduva vesiniku arvel
Richteri skaala järgi saab mõõta seismiliste lainete tugevust, Mercalli skaala abil määratakse maavärinate poolt inimesele tekitatud kahjustuste suurust. 1 pall- Väga nõrk maapinna kõikumine, registreeritav ainult aparaatidega. 2 palli- Kõikumist tunnevad vaid vähesed inimesed (hoonete kõrgemail korrustel). 3 palli- Kõikumist tunnevad vähesed inimesed, rippuvad esemed hakkavad võnkuma. 4 palli- Kõikumist tunneb enamik inimesi, aknaklaasid ja lauanõud klirisevad. 5 palli- Rippuvad esemed hakkavad tugevasti võnkuma, magajad ärkavad. 6 palli- Hoonetele tekivad kerged vigastused, krohv praguneb. 7 palli- Krohv lõheneb ja variseb tükati maha, seintesse tekivad praod. 8 palli- Seintesse tekivad laiad lõhed, korstnad ja mälestussambad varisevad. 9 palli- Kivihoonete seinad ja laed purunevad. 10 palli- Enamik hooneid variseb, pinnasesse tekivad kuni meetri laiused lõhed.
kinnitatud kirjutusvahendist. Maavärina ajal hakkab trummel värisema ja sulepea joonistab sellest graafiku. Maavärinate mõõtmise skaala 1 palli - Väga nõrk maapinna kõikumine, registreeritav ainult aparaatidega 2 palli - Kõikumist tunnevad vaid vähesed inimesed (hoonete kõrgemail korrustel) 3 palli - Kõikumist tunnevad vähesed inimesed, rippuvad esemed hakkavad võnkuma 4 palli - Kõikumist tunneb enamik inimesi, aknaklaasid ja lauanõud klirisevad 5 palli - Rippuvad esemed hakkavad tugevasti võnkuma, magajad ärkavad 6 palli - Hoonetele tekivad kerged vigastused, krohv praguneb 7 palli - Krohv lõheneb ja variseb tükati maha, seintesse tekivad praod 8 palli - Seintesse tekivad laiad lõhed, korstnad ja mälestussambad varisevad 9 palli - Kivihoonete seinad ja laed purunevad 10 palli - Enamik hooneid variseb, pinnasesse tekivad kuni meetri laiused lõhed
Barokk: Kõik pidi olema liikumises, pidi näitama kirge, emotsioone (hirm, rõõm), röövimised, inimeste näod muutusid stoilisest emotsionaalseteks. Arhitektuuris tekkisid suured õukonnad (Prantsuse õukond), elu muutus suureks, pillavaks, jõudeelu, mõeldi välja etiketireeglid, töötati välja serviisid, lauanõud ja muud köögiriistad, etikett väga väljapeetud ja liialdatud/ebamugav, tuli uus aukoodeks (mehele anti andeks kui tal oli mitu armukest, aga lauas toorutsemist ei antud), vastavad karistused (hundipass ei tohtinud olla üheski paigas rohkem kui 24 tundi), neid määrati aadlike ja rüütlite vahel, vajalik oli ka buduaar (intiimne vastuvõturuum), õukond oli väga lõbujanuline, mis viis Prmaa lõpuks revolutsioonini. Hakatakse ehitama väga suuri losse, samade
Neodada (tõlkes - uus realism) on kunstivool, mis tekkis 1950ndate lõpus kuni 1960ndate alguses Pariisis ja on dadaismi vaimseks järeltulijaks. See levis ka mujal Euroopas ning ka USAs, New Yorgis, kuhu olid paljud prantsuse kunstnikud II maailmasõja ajaks läinud, mõjutades sealset kunsti, ning hiljem tagasi kodumaale naastes, hakkasid noored ameeriklased ise omal maal ilma tegema. 1960. aastate Pariisis tekkis Nouveau Réalisme nimeline kunstiliikumine, mille esindajateks Yves Klein, Jean Tinguely, Arman jt olid tõrjuval seisukohal puhta abstraktsiooni suhtes. Nad üritasid uuendada peaaegu unustatud dadaismi, võttes kasutusele ebatavalisi ja moodsaid vahendeid, et jõuda välja absoluutse absurdini. Lisaks muutsid nad pilditegemise etenduseks. Nende teosed on enamasti kolmemõõtmelised visuaalse kunsti teosed - assamblaazid, mida on võimatu pidada maali-kunstiks ning ka traditsiooniliseks skulptuuriks ja akumulatsioonid...
· Jaapani söömaaega saab jagada kolmeks erinevaks osaks: sissejuhatus, põhiosa ja lõpetus. · Sissejuhatus sisaldab eelrooga, suppe ja toorest kala (sashimi). · Et võimaldada laia valikut, kasutatakse iga toiduvalmistamise stiili põhiosa valmistamiseks ainult ühe korra. · Jaapani toidu esitlus on kunst, mis nõuab kokalt kujutlusvõimet ja loomingulisust. · Sama tähtsad kui on lauanõud, on ka toidu garneerimine. 11 · Jaapanist on pärit ütlus, et kolmandiku roa väärtusest moodustab selle välimus. Wakame- ehk merekapsasupp kooreta keedetud munaga Serveeri wakamesuppi eel- või vaheroana. 3 inimesele - 6 dl vett 1 kanapuljongikuubik ¾ dl tofu't 1 sl viilutatud porrulauku
Taaskasutus võimaldab kokkukogutavale klaasile ja klaasesemetele anda uue elu. Klaasi ja sellest valmistatud esemeid on võimalik interjööris mitmeti uuesti kasutusele võtta. Sobivat klaasi ja vanu klaasesemeid on võimalik leida kogumiskohtadest, samuti leidub selleks sobivat klaasi meie kodudes, maakodudes, aitades, kõrvalhoonetes, ehitusprügi konteinerites ja isegi looduses- mererandades merelainete ja tuule poolt kaldale uhutuna. Taaskasutatavana sobivad mitmesugused köögi- ja lauanõud, erineva suurusega ja mitmevärvilised purgid, pudelid, klaasehted, peegli- ja vitriinklaasid ning vanade hoonete ja elumajade aknaklaasid. Klaasi ja klaasesemeid on interjööris võimalik taaskasutada kas iseseisvana või kombineerituna teiste materjalidega. Puit, metall ja klaas kombineerituna annavad huvitava lahenduse mitmete mööbliesemete disainimisel. Samuti on võimalik taaskasutada vanu klaasesemeid interjööris, neile uue funktsiooni leidmise näol. Samuti saab anda uue näo
vann või duss, föön, püksipress ja/või triikimisraud ja -laud. Lastele narivoodi, samuti võrevoodi ja hälli kasutamise võimalus. Vannitoas potid, vannimänguasi, hambapesutopsid Lisaks: Hotelli saabudes igale lapsele üllatuskingitus mõistatusteraamat või värvimisraamat koos pliiatsitega. Hotellis laste toidu soojendamisvõimalus. Restoranides laste menüüd, söötmistoolid, laste lusikad ja lauanõud. Laste mängutuba ning raamatunurk hotelli fuajees. Suusavaheajal, suvisel ja sügisesel koolivaheajal lastel oma hommikusöögilaud. VIRU KONVERENTSIKESKUS Viru Konverentsikeskus on tänu oma soodsale asukohale otse linnasüdames ja seotusele Sokos Hotel Viru muude teenustega üks mugavamaid paiku Tallinnas ürituste korraldamiseks. Konverentsikeskus paikneb Sokos Hotel Viru teisel korrusel, omaette avara fuajee ja garderoobiga
Toolid 2 Lauakunistus 1 Hambatikud 2 13 TÖÖPLAAN · Käsi pesen vastavalt vajadusele, seega ei maini ma neid tegevusi töögraafikus. · Ühe kliendi toidu maksan ise. · Samuti asetan valminud komponendid vajadusel koheselt külmkappi. · Töökäigus tekkinud mustad nõud sorteerin ja viin nõudepessu. Nõud pesevad abilised. 1. Tund · Poleerin lauanõud. · Linutan laua. · Katan külalistele laua. · Asetan kaunistused lauale. · Panen ahju sooja. · Asetan supikausid ja praetaldrikud sooja. · Võtan magustoidu toorained. · Valmistan brülee. · Valan vormidesse ja panen fooliumi peale ning asetan veega poolenisti sooja veega täidetud GN ja asetan ahju. · Puhastan kana kelmetest. · Teen kanale marinaadi. · Asetan kana marinaadiga külmkappi. 2. tund
Richteri skaala järgi saab mõõta seismiliste lainete tugevust, Mercalli skaala abil määratakse maavärinate poolt inimesele tekitatud kahjustuste suurust. 1 pall Väga nõrk maapinna kõikumine, registreeritav ainult aparaatidega 2 palli Kõikumist tunnevad vaid vähesed inimesed (hoonete kõrgemail korrustel) 3 palli Kõikumist tunnevad vähesed inimesed, rippuvad esemed hakkavad võnkuma 4 palli Kõikumist tunneb enamik inimesi, aknaklaasid ja lauanõud klirisevad 5 palli Rippuvad esemed hakkavad tugevasti võnkuma, magajad ärkavad 6 palli Hoonetele tekivad kerged vigastused, krohv praguneb 7 palli Krohv lõheneb ja variseb tükati maha, seintesse tekivad praod 8 palli Seintesse tekivad laiad lõhed, korstnad ja mälestussambad varisevad 9 palli Kivihoonete seinad ja laed purunevad 10 palli Enamik hooneid variseb, pinnasesse tekivad kuni meetri laiused lõhed 11 palli Maapinda tekib rohkelt lõhesid, mägedes toimuvad varingud ja maalihked