Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kliisid" - 35 õppematerjali

thumbnail
8
pptx

Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis

Terad ja kruubid sorteeritakse vastavalt endospermi sisaldusele. Jahu sorti moodustatakse kruupide jahvatamise ja seejärel jahu kontrollitakse. Jahu on jahvatusastmete järgi rühmadeks paigutatud. Täisterajahu on jämeda jahvatusega jahu, millesse on jäetud täies ulatuses kliid ja peaaegu kogu iduosa. See on tumedama värvusega ja halvemate küpsetusomadustega, kuid tervislikum. Lihtjahu on jahu, kus on kliid ja iduosad välja sõelutud. Kroovjahu on jahu, mille koostises on umbes 15% kliisid ja iduosakesi. Püülijahu ehk nisu-tuumjahu on väga peen jahvatis, kus on viljakesti ja iduosakesi 2-3%. Nisujahu jahvatusetüübid Tüüp 405. Tegemist kõige peenema tuumajahuga. Tüüp 550. On väga peene jahvatusega, värvus on puhas valge, millel kreemjas varjund. Tüüp 812. On sama tüüpi nagu nisu esimene sort, peenikese jahvatusega ja mis on saadud keskmistest jahulistest teraosadest, kliisid on vähe. Tüüp 1050. Tegemist on peenema jahvatusega ja vastab teise nisu sordile

Toit → toiduainete sensoorse...
21 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teraviljad

terade kaalust ja jahu koosneb jämedatest ning ebaühtlastest terakestest. · Ülesõelajahu ­ kasutatakse nisu- või rukkijahu jahvatamisel. Terad puhastatakse lisanditest; osaliselt kõrvaldatakse kestad , idud ning jahvatatakse. Jahu konsistents pehmem ja terakeste suurus ühlsem. Rukkijahu saagis 95%, nisujahul 96% · Kroovjahvatus ­ kasutatakse kroovitud rukkijahu saamiseks. Jahust eemaldatakse 10-12% kliisid.saagis on 87% · Püülijahu ­ jahust eemaldatakse kliisid 20%. Saagis on 63 %. Rukki jahvatamisel kasutatakse kahesordilist jahvatust, mille tulemusena saadakse üheaegselt rukkipüüli 15% ja kroovitus rukkijahu 65%. 2. kõrg- ehk sordijahvatus ­ toodetakse peamiselt kõrgemaid nisujahu sorte. Kõrgjahvatuse korral toimub terade jahvatamine järk-järgult. Manna tootmiseks eraldatakse 1-2% nisuteradest Jahu liigid ja sordid:

Toit → Kokandus
98 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Teraviljatooted ja jahud

· Rukkilihtjahu ­ värvuselt hallikasvalge, jämedam kui kroovitud jahu, nähtavad kestaosakesed · Täisterajahu ­ kliirikas jäme jahu. Värvuselt hallikas ­ valge kliiosakeste ja purustatud tuuma tükikestega ­ täisteraleivad Uuri millest koosneb kamajahu !!!! Nisujahu liigid: · Tüüp 405 ehk kõrgeim sort ­ kõige heledam ja peenem jahu, kasutatakse kondiitritoodetes · Tüüp 550 ehk kõrgem sort ­ puhta valge värvusega, peene jahvatusega, kliisid peaaegu ei sisalda, kasutatakse pagari ja kondiitritoodetes · Tüüp 812 ehk esimene sort ­ valge kollaka varjundiga, hästi peenestatud kliisid, kasutatakse kõikide saiade valmistamisel · Tüüp 1050 ehk teine sort ­ välge kollakas-halli varjundiga, eelmisest jämedama jahvatusega, sisaldab kliide osakesi, kasutatakse täistera- ja segaleibades, mille sisu on halli värvusega · Tüüp 1600 ehk lihtjahu ­ millest kliid on sõelumata, värvuselt hallikas kollaka

Toit → Toiduaine õpetus
5 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Rukkileib meie toidulaual arvestus

linnupetteks ja lõunaajal). 17. Rukkijahu liigid (täisterajahu, lihtjahu, kroovjahu, püülijahu) Täisterajahu Saadakse terve koorimata tera “jämedal” jahvatamisel. Terad jahvatatakse koos kestade ja iduga. Jahvatamise käigus pole kliid teradest eraldatud. See on kõige kliirikkam jäme jahu (hallikasvalge värvusega). Kasutatakse täisteraleibade valmistamisel. Lihtjahu Kliid on eemaldamata. Jahvatus on rukkitäisterajahuga võrreldes natuke peenem. Lihtjahus on kliisid 22-25%. Värvuselt hall. Kliiosakesed on näha. Kasutatakse rukkileibade valmistamisel. Kroovjahu Kliid on osaliselt eemaldatud. Kroovjahus on kliisid 9-15%. Värvuselt hallikasvalge. Rukkipüülijahuga võrreldes on osakesed jämedamad ja silmaga nähtavad. Kasutatakse juuretisega leibade ja juuretiseta valmistamiseks. Püülijahu Suurem osa kliisid eemaldatud. Rukkipüülis on kliisid 1-3%. Jahu koosneb peamiselt väga peeneks jahvatatud rukkitera tuumast, Värvuselt valge,

Toit → Toiduained
18 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Jahu

Asi ei ole väga keeruline, põhiliselt on kasutusel kaht tüüpi jahu: 550 ja 812. Vanasti, vene ajal olid nimetused vastavalt: kõrgem sort ja I sort. Nisujahude skaala on selline: Nisujahu tüüp tuhasuse % maksimaalselt 550 (vana kõrgem sort) 0,55 812 (vana I sort) 0,75 1600 (vana Iisort) 1,25 Tüüp 550 vastab kõrgemale sordile. Väga peene jahvatusega, puhta valge värvusega, kreemja varjundiga, mineraalainete sisaldus 0,51 ­ 0,63 %. Kliisid peaaegu ei sisalda. Kasutatakse saiade ja väikesaiade valmistamiseks, probleeme ei esine ka tortide ja kookide valmistamisel. Tüüp 812 vastab nisu esimesele sordile, ta on peenikese jahvatusega, mis on saadud keskmistest jahulistest teraosadest. Sisaldab vähe kliisid. Värvuselt valge, võib olla beezika või kollaka varjundiga, mineraalaineid 0,64 ­ 0,9 %. Kasutatakse kõikide saiade valmistamiseks. Tüüp 1600 vastab lihtjahule, millest kliid on välja sõelumata

Toit → Pagar-kondiiter
41 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nisujahu

Jahu kvaliteeti näitab tuhasisaldus ja kleepvalgu hulk. Tuhasus peegeldab jahu heledust ja tumedust. Mida rohkem on nisuteriseid enne jahvatamist kooritud, seda heledam ja väiksema tuhasisaldusega jahu on. Selline jahu annab ka mõnevõrra enam toiduenergiat. Ja vastupidi, mida vähem on teriselt kesti eemaldatud, seda tumedam ja kiudainerikkam toode valmib. Selline jahu on mõnevõrra väiksema energia sisaldusega. NISUJAHU LIIGID Sõlejahu- kliisid ei ole. Kõige parem nisujahusort. Paisub hästi, värvuselt kreemikas. Eriomaduseks võib paisuda veel peale taigna segamist. Tuhasuse alusel jaotub nisujahu kuueks tüübiks: Tüüp 405- eriti hea nisujahu ehk nisutuumajahu. Tuha sisaldus 0,5% Tüüp 550- tuhasus 0,53% Mõlemad jahud on värvuselt heledad ja peene jahvatusega. Sobivad hästi kringlite, biskviitide, saiade ja küpsiste valmistamiseks. Tüüp 812- tuhasus 0,64-0,9%. esimese sordi nisujahu ehk suurepärane jahu- universaalne,

Toit → toiduainete sensoorse...
4 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Teravili LEIB

täisterarukkijahust valmistatud õhuke, kõva, hea säilivusega leib. Kõrgel temperatuuril küpsetamine võtab aega vaid mõned minutid. Mitmesuguste lisandite, nt. seemned, pähklid, lisamine lisab näkileivale väärtust vitamiinide ja mineraalainete näol. Vormileib Valmistatakse juuretisest, veest, rukkijahust-püülist- ja kroovjahjust, linnaseekstraktist soolast, suhkrust, võib panna linaseemneid, köömneid, kliisid jne Antakse kindel vormi kuju Nisuleib Valmistatakse veest või piimast, pärmist, nisujahust, soolast ja suhkrust 100g sisaldab 206 kcal Valke 5g Süsivesikuid 43,5g 1g rasva Teiste rahvaste leivad Chapatti Challah Ciabatta Gruusia leib Foccacia Kulits Lavass Matazhi Näkileib Odraleib Pita Poor Paratha Pumpernikkel Soodaleib Tortilla

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Riis

Kroovimise viis määrab riisi maitse, toiteväärtuse ja säilimisaja. Riisi puhastamiseks on erinevaid viise: viljapeksust kuni tööstusliku poleerimiseni Pruun riis ehk täistera riis (kooritud ehk cargoriis): teradelt on eemaldatud välimine mittesöödav kest. Pruun riis on kõrge toiteväärtusega ja pähklisema maitsega. On soovitav enne keetmist pesta. Aurutatud pruun riis: töödeldakse nii nagu valget aurutatud riisi, et vähendada keetmisaega (25 min). Sisaldab kliisid ja idu. Aurutamine parandab riisi säilivust, kuna iduõlid ei muutu kibedaks. Pruun kiirkeeduriis: töödeldakse nii nagu valget kiirkeeduriisi, et vähendada keetmisaega Aurutatud valge riis: kõigepealt leotatud, edasi aurutatud, seejärel kroovitud. Selline töötlemine aitab idus ja kahes kestas (välimine ja sisemine kest) sisalduvatel vees lahustuvatel toitainetel imbuda tera sisse. Nii mõjutab tera lihvimine toiteväärtust vähem. Aurutatud riis on kergelt läbipaistev ja kollakas,

Muu → Toiduainete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Pagar

Jahud moodustavad taigna, mis hoiab poorides kinni pärmi elutegevuse käigus moodustuvat CO2. 4. Nisujahu tüübid ja sordid Tüüp 405-Poelettidel "kõrgeim sort". Kõige heledam ja peenem jahu, mis saadakse terade esimesel purustamisel. Sobib kasutada kondiitritoodetes.g Tüüp 550-Kõrgem sort. Väga peene jahvatusega, puhta valge värvusega, kreemja varjundiga. Kasutatakse saiade ja väikesaiade valmistamiseks. Tüüp 1050-Värvuselt valge kollakashalli varjundiga, sisaldab rohkem kliisid. Kasutatakse täistera-, segaleibades, mille sisu on halli värvusega. Tüüp 1600- Hallikas, kollaka varjundiga. Sisaldab kliisid ja kõige rohkem tuhka. Kasutatakse täisteraleibade valmistamisel. Sortidesse on nisujahu jagatud endospermi- ja kliisisalduse põhjal. 5. Mille alusel jagatakse nisujahu tüüpidesse, mille alusel sortidesse? Tüüpidesse jagatakse nisujahu mineraalaine ja kleepvalgu sisalduse järgi. Sortidesse jagatakse endospermi ja -kliisisalduse põhjal. 6

Toit → Taimsete toiduainete...
90 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

IT Kolledž Ettevõtte majandusõpetus: äriplaan

töötatud oma pagari poolt. Pidevalt toimub tootearendus, et leida uusi huvitavaid lahendusi, mis hoiaks pakutavat tootevalikut atraktiivsena. Suurt tähelepanu pöörame gluteenivabadele toodetele, suurendades sellega oma võimalikku kliendibaasi. Tootevalikus on erinevad saiad, pirukad (nii lahtised kui kinnised), ka erikujulised tooted. Toodetele lisandväärtuse andmiseks kasutame vaid naturaalsed komponente ning täisterajahu, lisanditena kliisid, erinevaid seemneid. Gluteenivabad tooted on disainitud selliselt, et oleksid atraktiivsed ka tavatarbijale nii väljanägemiselt kui ka maitseomadus- telt. Tootmise alustamiseks on olemas vajalikud ruumid ning suurem osa sisustusest ja tehnikast. Lisainvesteeringuna on vaja soetada uus kerkekapp ning üks lisakülmik. Toodete hinnad kujunevad: tootes kasutatud toorainete maksumus + tööjõukulu + muud kõrvalkulud, mis on tehtud toote tootmiseks ja turustamiseks (näit. elekter, vesi)

Majandus → Äriplaan
152 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Pagar

Kuna 5 ettevõte toodab ka vastavalt tellimustele, on iga päev kogused erinevad, kuid keskmiselt toodetakse kuus: väikesaiu 4000 tk, torte ja kringleid 30 kg. 1.5 Ettevõttes kasutatav tooraine ja materjalide kirjeldus Nisujahu, tüüp 550. Jahu on väga peene jahvatusega, puhta valge värvusega, kreemja varjundiga, tuhasus 0,51-0,63%. Kliisid peaaegu ei sisalda. Kasutatakse saiade ja väikesaiade valmistamisel, probleeme ei tekita ka tortide ja kookide valmistamisel. Presspärm Pärmi värvus on koorekohvi taoline, olekult tahke, kergelt murduv ja mittemääriv. Maitse ja lõhn on pärmile omased. Sool Väljakeedetud sool ehk keedusool on peeneteraline ja sobib oma puhtuse ning vees kiire lahustumise tõttu küpsetamiseks paremini kui kivisool. Suhkur

Muu → Praktika aruanne
15 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Riis

leotatakse. Selline töötle mine aitab idus ja kahes kestas sisalduvatel vees lahustuvatel toitainetel imbuda tera sisse, nii m õjutab tera lihvi mine riisi toiteväärtust vähe m. Aurutatud riis on kergelt läbipaistev ja kollakas, aga ke etmisel muutub valge maks, s äilitab o ma väli muse e ga kleepu. Aurutatud valge riis on pruuni riisi järel kõige suure ma toiteväärtusega riis. Se e on pruunist riisist kerge m ja õrne ma maitsega, aga kiudainetevaese m, sest ei sisalda kliisid. Aurutatud valge riis paisub ke etmisel sa ma palju kui pruun riis ja s äilib hästi, sest aurutamine aeglustab kibedaks muutumist. Kiirkeeduriis on valge riis, mida on enne ke ed etud ja siis kuivatatud, et v ähendada ke etmisaega. Pärast sellist töötlust jääb riis kuiv ja kerge. Kiirke eduriis on maitsetu ja veel väikse ma toiteväärtusega kui valge riis. Eelnevalt ke ed etud riis on kalli m kui valge riis, sest seda on rohke m töödeldud.

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Rasvtõbi

Tallinna Lilleküla Gümnaasium RASVTÕBI Referaat Koostanud:Kelly Pärkman 11a Juhendaja:Kristel Mäekask Tallinn 2009 SISUKORD Sissejuhatus Rasvumise all kannatab miljoneid inimesi kogu maailmas. Liigne kehakaal on lisakoormuseks südamele. See on peamine riskitegur vere rasvainete rohkuse ilmnemisel. Samuti mitte-insuliinisõltuva diabeedi, glükoositalumatuse, degeneratiivse liigesepõletiku ja mitmete kasvajate tekkes. Kehakaalu vähendamine on tõhus abi normist kõrgema vererõhu langetamisel, näiteks 10 kg kaalukaotus langetab ülekaalulistel haigetel vererõhku kuni 10 mm Hg võrra. RASVAINEVAHETUSE TEKKE PÕHJUSED Tekkepõhjused võivad olla kas söömisest tingitud e. alimentaarsed, sisenõrenäärmete haigustest tin...

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teraviljasaadused

Nisujahu: liigitatakse mineraalainete sisalduse järgi (tuhasus) kuueks tüübiks: 1. tüüp 405, kõige väiksema tuhasisaldusega, tuhasus kuni 0,5 protsenti, valge, peene jahvatusastmega 2. tüüp 550, universaalne, sobib nii küpsetamiseks kui kastmete valmistamiseks, ostetakse kõige rohkem 3. 4. 5. 6. tüüp 1700, tuhasus 2,1 %, täisterajahu. Selline jahu on hallika värvusega ning jahvatamisel kliisid ei eraldata. Vaatamata hallikale toonile on täisterajahu bioväärtus suur, sest peale kiudainete on selles rohkem vitamiine, mineraalaineid ja iduosa rasva. Sellise jahu säilitamisel peab olema ettevaatlik, sest jahu rasvhapped kipuvad rääsuma ja maitse mõrkjaks muutuma . Nisujahus eristatakse 2 tüüpi valke: 1. ~15 % koguvalgust moodustavad tüüpilised tsütoplasmavalgud, vees lahustuvad ensüümid 2

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Nimetu

Kasutatakse täisteraleibade valmistamisel. Rukkilihtjahus on kliid eemaldamata, jahvatus on rukkitäisterajahuga võrreldes natuke peenem. Värvus on hall, kliiosakesed on näha. Kasutatakse rukkileibade valmistamisel. Rukkikroovjahus on kliid osaliselt eemaldatud, värvus on hallikasvalge. Rukkipüülijahuga võrreldes on osakesed jämedamad ja silmaga nähtavad. Kasutatakse nii leibade kui ka juuretise valmistamiseks. Rukkipüülijahus on suurem osa kliisid eemaldatud, nii et jahu koosneb peamiselt hästi peenestatud rukkitera tuumast. Jahu on valge värvusega, kergelt hallika või kreemja varjundiga. Kasutatakse peenleibade valmistamiseks. Rukkijahust valmistatud leibasid (rukkijahutooteks saab seda nimetada siis, kui leiva valmistamiseks kasutatavas jahus on rukkijahu üle 50%) võib liigitada järgmiselt. A) Rukkijahu sisalduse järgi: 1) rukkileivad, milles rukkijahu sisaldus on üle 90% (tähelepanu tasub pöörata

Toit → Toiduaine õpetus
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

TOIDUAINETE VITAMIINIDE JA MINERAALAINETE SISALDUS

VIIE TOIDUAINE VITAMIINIDE JA MINERAALAINETE SISALDUS NING NENDE OMAVAHELINE VÕRDLUS Toitumisõpetus Töö koostasid: Tartu 2010 1 Sissejuhatus Tervislik toitumine on meie igapäevaelu tähtis osa. Et elada täisväärtusliku ja tervisliku elu, peaksime me kõik teadma, mida kujutab endas tervislik toitumine ning milliseid toiduaineid eriti toitaineid me igapäev endale sisse sööme. Samas peaksime me teadma, kui palju me peaksime antud aineid igapäevaselt tarbima (millistes kogustes) ning millised on nende ainete mõju meie organismile ja tervisele. Üha enam pööravad inimesed tähelepanu tervislikele eluviisidele, sealhulgas eriti spordile ning toitumisele (ka erinevatele dieetidele). On oluline, et inimene saaks oma igapäevasest toidust kätte kõik eluks vajaminevad toitained: süsivesikud, valg...

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

Sellisel juhul lisada ka suhkrut. Teie võimalus on hoida tükeldatud puuvilju ja marju enne sügavkülmas, siis on tulemuseks kreemjam smuuti. Smuutide valmistamiseks purustatakse viljad või marjad saumikseriga või blenderis püreeks. Vedelikuna kasutatakse tavaliselt mahla, piim, keefirit või jogurtit. Rammusama smuuti saab sorbeti või vanillijäätise lisamisel. Lahja smuuti saab rohelise või valge tee lisamisel. Lisanditena kasutatakse seemneid, pähkleid ja mandleid. Kasutatakse ka kliisid ja kaerahelbeid. Maitsestamiseks sobib suhkur, mesi, tsitrusviljademahl. Üldiselt ei vaja smuutid eriti maitsestamist. Boolid Valmistatakse puuvilja- marja- ja köögiviljamahladest, siirupitest ning tükeldatud värsketest või konserveeritud puuviljadest, marjadest ja köögiviljadest. Boole võib valmistada ja alkoholiga. Boolide maitsestamiseks kasutataks tsitrusviljade riivitud koort, sidrunimahla, maitsetaimede ürte, kaneeli, vanilli, ekstrakte, alkohoolseid jooke.

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Rukkileib

sajandist ka tuuleveskeid, mis muutsid jahvatamise tunduvalt lihtsamaks. Vaatamata sellele kasutati paljudes taludes käsikivijahvatust siiski kuni 19. sajandi lõpuni, mõnes kohas veel kauemgi. Sügiseti käidi vilja ka veskil jahvatamas, siis saadi paremat jahu, millest pulmadeks, jõuludeks ja muudeks tähtpäevadeks maitsvamat leiba küpsetati. Rukkiterade jahvatamisel saadi täisterajahu, lihtjahu, kroovjahu ja rukkipüüli. Täisterajahust pole jahvatamise käigus kliisid teradest eraldatud, lihtjahus on kliisid 22­25%, kroovjahus 9­15% ja rukkipüülis vaid 1­3%. Leivajahu säilitati viljaaidas kirstus või ummikus. Leivajahu ei jahvatatud tavaliselt rohkem, kui läks vaja üheks leivategemiseks. Tagavaraks jahvatatud jahusse võisid kergesti sigineda koid ja lestad, kes teri nii kergesti ei kahjustanud. Leivategu oli suur kunst ning see oli talus perenaise töö ja vaev. Noori selle töö peale väga ei usaldatud, kardeti, et rikuvad leiva ära

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
50 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Toitumise alused.

1. Toiduenergia 1 MJ = 1000 kJ 1 kcal = 4,19 kJ Kui päevane energiatarve on 10 MJ, kui palju on see kcal? 10 MJ = 10000 kJ 10000/4,19 = 2387 kcal Kui päevane energiakogus on 2400 kcal, kui palju peab tarbima valke? Toitainete energeetilised väärtused on järgmised: 1 g süsivesikuid ”annab” 17,2 kJ (4,1 kcal) 1 g lipiide 38,2 kJ (9,1 kcal) 1 g valke 17,2 kJ (4,1 kcal) 1 g etanooli 29,8 kJ (7,1 kcal) 1 g kiudaineid ~8,4 kJ (~2kcal) Päevasest energiatarbest tuleks: 50 - 60% katta süsivesikute, 25% - 35% lipiidide, 10 – 20% valkude arvelt Seega 2400*0,2=480 kcal 480/4,1=117 grammi valku Kui palju energiat annab klaas piima, kui see sisaldab 3% rasva, 5% süsivesikuid, 4% valku ja 120 mg kaltsiumi? Klaas = 200 ml Rasva = 200*0,03=6 grammi > 6*9,1=54,6 kcal Süsivesikuid = 200*0,05=10 g...

Toit → Toitumisõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Referaat- Leivast

nad sisaldavad rohkem asendamatuid aminohappeid (lüsiini, treoniini, metioniini ). Rukkivalk kuulub täisväärtuslikemate taimsete valkude hulka tatra-, soja-, kartuli- ja aedoa-valkude järel. Taimsed valgud pole üksi siiski täiuslikud, seetõttu on tervislikum süüa segatoitu, kus on tasakaalus loomsed, piima- ja taimevalgud. Leiva tervislikkust saame tõsta, kui lisame valmistamise käigus kroovimata ja jämejahust rukkileivale kasulikke lisandeid: pärmi, kliisid, idandeid, vadaku- ja piimapulbrit, erinevaid seemneid ja terasid. Energiavajaduse seisukohalt on leib üsna kaloriterikas, päts leiba rahuldab päevase keskmise energiavajaduse. Kuue leivaviiluga saame umbes 1000 kcal, mis on väheliikuva eluviisi puhul juba pool päevasest energiavajadusest. Vähetõenäoline on võimalus ennast leivast paksuks süüa, pigem aitab paras kogus rukkileiba vähendada peenjahutoodete ja maiustuste tarbimist.

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
43
pdf

Pärm

(2 osa jahu kohta 1 osa vett) Jahu sisaldab liimvalku, millel on omadus siduda vett ning paisuda. Mida rohkem on jahus valke, seda rohkem seob jahu vett. Mida kuivem on jahu, seda rohkem seob vett. Vee kogus oleneb sellest, kui kaua jahu on seisnud. Enne tarvitamist peab jahu laagerduma, laagerdunud jahu seob rohkem vett. Jahu, mis on suurema jahvatusväljatulekuga, vajab rohkem vett, kuna jahus on rohkem vett siduvat kestainet kliisid. Vee kogus oleneb taigna koostisse kuuluvatest lisaainete hulgast. Mida rohkem sisaldab taigen muna, võid, suhkrut, seda vähem võetakse vett ja rohkem pärmi 13 Taigna segamiseks vajaliku vee koguse arvutamine Taigna segamiseks vajalik vesi arvutatakse kõikidele taignaliikidele järgmise valemi järgi: kus X ­ vajalik veekogus grammides A ­ taigna niiskus %-des V ­ toorainete kogus g-des

Toit → Toitumisõpetus
55 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

rohkem rasva, vitamiine ja mineraalaineid ja tselluloosi (kiudaineid). Nisujahu jaguneb jahvatusviisi alusel tüüpidesse: tüüp-405, tuhasisaldus 0,5%, hästi peen, valge, kreemika või kollaka värvusega, valmistatakse pehme nisu valgurikkamatest sortidest, tüüp-550, tuhka 0,51...0,63%, muud näitajad 39 ligilähedased eelmisele, tüüp-812, valge värvusega, sisaldab peenestatud kliisid, tüüp-1050, jämedama jahvatusega, hallika värvusega, sisaldab hästi nähtavaid kliisid ja täistera- ehk lihtjahu (tüüp-1600 ja -1700), kliisid ei eraldata, hallika või kollaka värvusega. Valmistatakse ka vitaminiseeritud jahu, mis on kõrgematesse sortidesse kuuluv jahu, kuhu on lisatud B-rühma ja C-vitamiini. Pitsajahu koostisse kuuluvad jahu, suhkur, taimerasv ja sool. Valmistatakse veel teisi eriotstarbelisi jahusid ­ saiajahu, kuklijahu, kondiitrijahu jt.

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Nisujahu - mineraalainete sisalduse (tuhasus) järgi 6 tüüpi. Tuhasus näitab jahul värvust. *Tüüp 405, kõige väiksema, tuhasisaldusega, valge, peene jahvatusastmega - küpsetised *Tüüp 550, universaalne, sobib küpsetamiseks, kastmete valmistamiseks, ostetakse kõige rohkem *Tüüp 1700, täisterajahu. Hallika värvusega ning jahvatamisel kliisid ei eraldata, on täisterajahu. Väärtus suur, sest peale kiudainete on selles rohkem vitamiine, mineraalaineid ja iduosa rasva. Sellise jahu säilitamisel peab olema ettevaatlik, sest jahu rasvhapped kipuvad rääsuma ja maitse mõrkjaks muutuma *Kaerajahu, tatrajahu, odrajahu *Mida väiksem on tüübi number, seda heledam on jahu ehk seda kõrgem on jahusort *Püül - kõige peenem.

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Nahahaigused

Rahvusvaheline CIDESCO-kool 45-e grupp põlveõnnaldes esinevad punetavad haiguskolded. Täiskasvanutel on lööbe eelistuskohad nägu ja suurte liigeste painutusküljed. Joonis 1. Atoopilise dermatiidi näide Tähtsaks paranemise eeltingimuseks on ärritajate (vesi, seep) ja allergeenide välti- mine. Last tuleks vannitada ainult keedetud ja pehmendatud veega, pehmendamiseks kasutada kliisid, nõgese- või raudrohuteed, soodat. Eesti Esimene Erakosmeetikakool Eveli Otterklau, Yvette Vaino Rahvusvaheline CIDESCO-kool 45-e grupp 2. EKSEEM JA PSORIAAS Ekseem on krooniline taaspuhkev, sügelev nahahaigus. Ekseemi korral on tegu nahapõletikuga nagu dermatiidi puhulgi, kuid selle tekkimist ei saa seostada väliste põhjustega. Ekseemide põhjuseks peetakse mingeid seni täpsustamata endogeenseid

Meditsiin → Anatoomia
71 allalaadimist
thumbnail
23
odt

Vitamiinid

heledamat värvi ja ilusamat kuju. Vitamiin B1 on tuntud kui "vaimuvitamiin" tänu oma seosele närvisüsteemiga ning efektiivsele toimele inimese vaimsele seisukorrale. Teda on seostatud ka õppimisvõime paranemisega, laste kasvamisega ning kõhu- soolestiku- ja südamelihaste toonuse tõstmisega. Samuti on ta oluline isu reguleerimisel parandades toidu lagunemist ning seedumist, seda eriti tärkilise, suhkru ja alkoholi osas. Dieet, mis sisaldab palju õllepärmi, nisuidusid, melassi ning kliisid, sisaldab ka piisava koguse vitamiini B1, et kaitsta arterite seinu rasvade kuhjumise eest nendele. Organismis leidub vitamiini B1 põhiliselt skeleti lihastes, südames, maksas, neerudes ning ajudes. Täiskasvanu organismis on teda umbes 30 mg ning bioloogiline poolestusaeg organismis on tal umbes 15 päeva. Vitamiin B1 tähtsus: · võtmeroll organismi ainevahetuses energia tootmisel, · osaleb süsivesikute metabolismis ketohapete dekarboksüleerimisel,

Bioloogia → Bioloogia
88 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

täisterahelvestest, tangudest või tatrast puder, täisteraleib või sepik, isevalmistatud müsli. Hea valik on täisterahelvestest puder, mille võib valmistada nii vee kui piimaga. Et liigsel kuumutamisel väheneb piimavalkude omastatavus, võiks piima lisada keetmise lõpus. Kui pudrule lisada marju, puu- või köögivilju, rikastame putru veelgi erinevate vitamiinidega. Pudrule võime lisada ka pähkleid, mandlilaaste, maitsetaimi, köömneid, seemneid, kliisid ja idandeid. 20 Vahelduseks pudrule sobivad hommikusöögiks ka erinevad süsivesikute- ja kiudaineterikkad müslid koos erinevate piimatoodetega. Kõige parem on valmistada müslit ise, nii saab olla kindel, et sellesse pole lisatud värv- ega säilitusaineid ning vajadusel saab seda valmistada suhkru- ja gluteenivabalt.

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

aleuroonkihti (ehk terakesta) ning viljakestakihte. Bioväärtuselt on täisteratooted kõige tervislikumad, kuna neis on säilinud kiudained, vitamiinid ja mineraalid, mis on kogunenud just viljakestalustesse kihtidesse. Püülijahus ehk kõrgema sordi jahus eemaldatakse terast jahvatamisel nii idu kui kestad, alles jääb vaid teratuum, kus aga leidub kõige vähem vitamiine ja mineraale, samuti puuduvad selles kiudained. Kiudaineid leidub enim teraviljakestas, millest tehakse ka kliisid. Tera idu 39 sisaldab tervislikke rasvaineid, E - ja B-rühma vitamiine ning mineraalidest enim rauda ja magneesiumi. Kõige suurem osa terast ehk tuum (moodustab umbes 80% tera massist) sisaldab valkaineid ning süsivesikuid. Täisterajahusid saab valmistada kõigist teraviljadest, Eestis on enim levinud siiski nisu- ja rukki täisterajahud.Täisterajahu on üldiselt kõige jämedam jahu, kuid

Toit → Toitumine
52 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Pediaatria

ja oksendamine. Kehakaal langeb. Kuidas last aidata? Lapse aitamiseks mõelge eelkõige läbi toitmine. Kõhukinnisuse parim ravi on selle ennetamine. Kõhukinnisus võib tekkida ühekülgse ja liigselt kuiva toidu söömisest. Ka liiga magus ja rammus toit võib olla põhjuseks. Valida tuleks mitmekülgne ja eale vastav toit. Lapsele tuleb anda roojamassi suurendavaid toite. Kindlasti andke iga päev putru, millele lisage kliisid jääkainete hulga suurendamiseks. Hästi sobivad müsli või maisihelbed jogurtiga nii hommikul kui ka õhtul. Juurde sobivad riivitud porgand, ploomi mehu ja pirnid. Laps peab saama vedelikku piisavalt. Pakkuge juua toitmise vaheaegadel. Ära võiks jätta banaanid ja õunad. Vältida tuleks ka sooletegevust aeglustavat mahlakisselli mustikast, pohlast või sõstrast. Kõhukinnisuse korral ei sobi valge sai ja kakao. Piimajoomist tuleks ka piirata, hapendatud piimatooted sobivad paremini.

Meditsiin → Pediaatria
70 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

helvestest, jahudest. Putrusid võib serveerida hommikusöögiks, lisandina liha- ja kalaroogade juurde (sõmerad pudrud), täidistena (sõmerad pudrud), kottlettide, vormitoogade, pudingute ja klimpide valmistamiseks (tihked pudrud) Putrusid keedetakse mannast, riisist, kaerahelvestest, tatra-, odra-, nisu-, kaera-, kuskussi-, kruupidest ja hirsitangust. Kasutatakse ka pudruhelbeid, mis on valmistatud ühest teraviljadest või mitme teravilja segust. Sageli on ka lisatud helvestele kliisid. Helbeid valmistatakse tatrast, odrast, kaerast, nisust, maisist, nisust, rukist. Putrude keetmiseks kasutatakse ka rukki-, nisu- ja odrajahu. Putrude keetmiseks võib olla vedelikuks vesi, vee-piimasegu, piim, mahl või puljong. Valmistatakse: Sõmeraid, vedelaid ja tihkeid putrusid. Enne kuumtöötlemist kontrollitakse tangainete kvaliteeti. Prügi ja riknenud terad eemaldatakse. Sorteeritud tangained pestakse veega (temperatuur 40-50C kraadi), seejärel

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

lahuse. Rukkijahust leibade eeliseks on asjaolu, et rukkivalgud sisaldavad rohkem neid asendamata aminohappeid (lüsiini, treoniini), mida nisuvalgus on vähe. Tänapäeval on eriti populaarsed täisterajahust valmistatud rukkileivad. Leibadele võib lisada ka leotatud terveid rukkiterasid. Rukkijahu jaguneb neljaks sordiks: · Täistera rukkijahu · Lihtrukkijahu · Kroovrukkijahu · Rukkipüül 2 Täistera rukkijahus on kliisid kõige enam (neid on jahus 20 ... 22%) ja rukkipüülis kõige vähem (3 ...4%). Kliid on viljatera koorimisel tekkiv produkt, mida enamasti kasutatakse loomakasvatuses jõusöödana. Toiduklii on põhimõtteliselt sama toode, kuid siiski kindla tehnoloogilise reziimiga kuivatatud ja töödeldud. Mida suurem tuhasuse %, seda vähem kooritud tera, seda kiudainerikkam jahu terast jahvatamisel saab. Rukkijahude puhul on skaala selline:

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Leivanädala abimaterjal

..........TUULIK ...........TUULIK 20 JÄTKU LEIVALE! · ÕPETAJA LOEB TEKSTI, ÕPILASED KUULAVAD JA TÄIDAVAD TÖÖLEHE. Vanast ajast peale on leivaviljana kasvatatud rukist, otra, nisu ja kaera. Kui sellest puudus kätte tuleb, aitab hädast välja perenaise osavus. Vanasti sõtkuti taigna sisse jahule lisaks aganaid, kliisid, kartuleid, kaalikaid, õunu, marju... Taignast küpsetati koldes ja reheahjus pätse, kakke ja karaskeid. Neid oli mitut sorti: rukkileib, nisuleib, odraleib, kaeraleib, õunaleib, kuremarjaleib, kartulileib, kaalikaleib, teraleib, püülileib, peenleib, kirikuleib, jõululeib, pulmaleib, odrakakk, kaerakakk, näärikakk, varrukakk, karask, sepik, sai...

Pedagoogika → Pedagoogika
12 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

lahuse. Rukkijahust leibade eeliseks on asjaolu, et rukkivalgud sisaldavad rohkem neid asendamata aminohappeid (lüsiini, treoniini), mida nisuvalgus on vähe. Tänapäeval on eriti populaarsed täisterajahust valmistatud rukkileivad. Leibadele võib lisada ka leotatud terveid rukkiterasid. Rukkijahu jaguneb neljaks sordiks: · Täistera rukkijahu · Lihtrukkijahu · Kroovrukkijahu · Rukkipüül 2 Täistera rukkijahus on kliisid kõige enam (neid on jahus 20 ... 22%) ja rukkipüülis kõige vähem (3 ...4%). Kliid on viljatera koorimisel tekkiv produkt, mida enamasti kasutatakse loomakasvatuses jõusöödana. Toiduklii on põhimõtteliselt sama toode, kuid siiski kindla tehnoloogilise reziimiga kuivatatud ja töödeldud. Mida suurem tuhasuse %, seda vähem kooritud tera, seda kiudainerikkam jahu terast jahvatamisel saab. Rukkijahude puhul on skaala selline:

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

kalaroogade juurde (sõmerad pudrud), täidistena (sõmerad pudrud), kottlettide, vormitoogade, pudingute ja klimpide valmistamiseks (tihked pudrud) Putrusid keedetakse mannast, riisist, kaerahelvestest, tatra-, odra-, nisu-, kaera-, kuskussi-, kruupidest ja hirsitangust. Kasutatakse ka pudruhelbeid, mis on valmistatud ühest teraviljadest või mitme teravilja segust. Sageli on ka lisatud helvestele kliisid. Helbeid valmistatakse tatrast, odrast, kaerast, nisust, maisist, nisust, rukist. Putrude keetmiseks kasutatakse ka rukki-, nisu- ja odrajahu. Putrude keetmiseks võib olla vedelikuks vesi, vee-piimasegu, piim, mahl või puljong. Valmistatakse: Sõmeraid, vedelaid ja tihkeid putrusid. Enne kuumtöötlemist kontrollitakse tangainete kvaliteeti. Prügi ja riknenud terad eemaldatakse. Sorteeritud tangained pestakse veega (temperatuur 40-50C kraadi),

Toit → Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

süsivesikud ja rasvu. Kõige väiksema toiteväärtusega on kest ja kestaalune kiht. Tangainete tootmis etapid: 1) Puhastamine; 2) Sorteerimine; 3) Koorimine; 4) Sõelumine, sorteerimine; 5) Lihvimine; 6) Poleerimine. Nisutangud ­ nisuteras on toitained jaotunud jahutuuma, idandisse ja ümbriskesta. Nisu töötlemisel saadakse: · Jahu; · Helbeid; · Mannat; · Termotange; · Bulgurtange · Kliisid Odratangud ­ odratangud on suure ränisisaldusega, tänu millele suudab inimorganismis toita kõike,mis vajavad elastsust (nahka, limaskesti, kõõluseid, sidekudesid, liigeseid, selgrookõhre). Odratangudest saadakse: · Odrakruupe ­ hästi lihvitud odraterade tuumad, millelt on eemaldatud sõklad. · Odratange ­ purustatud odratuuma osakesed, millest on eraldatud sõklad ja osaliselt viljakesti.

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
72
doc

KALAKASVATUSE eriala kordamisküsimused

KALAKASVATUSE ERIALA Kordamisküsimused bakalaureuseastme lõpueksamiks kalakasvatuse erialale Kalakasvatus 1. Akvakultuuris kasvatatavad organismid, nende toodangu maht ning levik maailmas. a. 2011 andmetel : vees elavad loomad (va kalad) 780 tuh tonni; veetaimed 21mln tonni; peajalgsed 3 tonni; vähilaadsed 6mln tonni; merekalad 1mln tonni; magedavee kalad 40 mln tonni; molluskid 14 mln tonni. Kõiki kokku kasvatati Aafrikas 1,5mln tonni; Ameerikas 3 mln tonni; Aasias 76 mln tonni; Euroopas 2,7 mln tonni, Okeaanias 0,2 mln tonni. 2. Eestis kasvatatavad veeorganismid, nende toodangu maht ja väärtus aastas. a. Müügiks kasvatatavad: Vikerforell ca 800 tonni (10mln kr); karpkala 70 tonni (ca 2mln kr); siberi ja vene tuur 30 tonni (); angerjas 30 tonni (ca 2mln kr); jõevähk 1 tonn (); teised kalaliigid paarsada kilo ().Need on 2009 aasta andmed. b. ...

Merendus → Kalakaubandus
40 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun