Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Jahu jahvatus  ja jahu keemiline koostis
Jahu jahvatus
Jahvatust nimetatakse terade jahuks töötlemist ja jahvatus toimub valtsimismasinaga.
Kõrg- ehk sordijahvatuse puhul lõigatakse ja lõhutakse  tera  erineva suurusega tükkideks millest 
üks osa on kestadega ja teine ilma kestata. Jahu püüatakse saada võimalikult vähe. Muidu 
moodustub jahu sorteerimata teraosadest.
Madal ehk lihtjahvatus. Selle jahvatuse puhul püütakse juba esimel veskikividest läbilaskmisel 
saada jahu ja nii ka järgmisel jahvatusel. Sel viisil saadakse  lihtjahu  ja täisterajahu. 
Sordijahvatuse skeem.  Terad  ja kruubid sorteeritakse vastavalt endospermi sisaldusele.  Jahu sorti 
moodustatakse kruupide jahvatamise ja seejärel jahu kontrollitakse.
Jahu on jahvatusastmete järgi rühmadeks paigutatud. 
Täisterajahu on jämeda jahvatusega jahu, millesse on jäetud täies ulatuses  kliid  ja peaaegu kogu iduosa. 
See on tumedama värvusega ja halvemate küpsetusomadustega, kuid tervislikum.
Lihtjahu on jahu, kus on kliid ja iduosad välja sõelutud.  
Kroovjahu on jahu, mille koostises on umbes 15% kliisid ja iduosakesi.
Püülijahu ehk nisu-tuumjahu on väga peen jahvatis, kus on viljakesti ja iduosakesi 2-3%. 
Nisujahu  jahvatusetüübid
Tüüp 405. Tegemist kõige peenema tuumajahuga. 
Tüüp 550. On väga peene jahvatusega, värvus on puhas valge, millel  kreemjas  varjund.
Tüüp 812. On sama tüüpi nagu nisu esimene sort, peenikese jahvatusega ja mis on 
saadud keskmistest jahulistest teraosadest, kliisid on vähe. 
Tüüp 1050. Tegemist on peenema jahvatusega ja vastab teise nisu sordile. Hulgas on 
rohkem kliisid. 
Tüüp 1600. Kliid on sellel tüübil välja sõelumata ja vastab lihtjahule, kuid sisaldab 
peenestatud kliisid. 
Rukkijahu  erinevad jahud. 
Täisterajahu on saadud koorimata teradest. On jäme jahu ja kliirikas. 
Rukkilihtjahu on jämedama jahvatusega ja saadakse lihtjahvatusel.
Rukkikroovjahus on enamus kliid  eemaldatud
Rukkipüüli valmistatakse viljatera tuumast ja kõik olemasolevad kestakihid on 
eemaldatud.
Nisujahu jahvatustüübid
Tüüp 405. Tegemist kõige peenema tuumajahuga. 
Tüüp 550. On väga peene jahvatusega, värvus on puhas valge, millel kreemjas varjund.
Tüüp 812. On sama tüüpi nagu nisu esimene sort, peenikese jahvatusega ja mis on 
saadud keskmistest jahulistest teraosadest, kliisid on vähe. 
Tüüp 1050. Tegemist on peenema jahvatusega ja vastab teise nisu sordile. Hulgas on 
rohkem kliisid. 
Tüüp 1600. Kliid on sellel tüübil välja sõelumata ja vastab lihtjahule, kuid sisaldab 
peenestatud kliisid. 
Jahu keemiline koostis
Jahu keemiline koostis sõltub suurel määral sellest, mis jahuga on tegemist. Koostis 
oleneb: teravilja keemilisest koostisest, sordist, kasvutingimustest jne. Jahu koostis 
ühtlustatakse veskis, kui jahu jahvatatakse. Jahutüüpidel on erinev keemiline koostis ja 
struktuur, mis mõjutab jahu kvaliteeti.
Euroopas mõeldakse jahust kõneledes siiski enamasti  nisujahust , kuigi jahu tehakse 
ükskõik millistest söödavatest teradest jahvatatud pulbrist. 
Sortide erinevus tuleneb sellest, milline on jahu proteiinisisaldus, kuid peale selle on 
veel olemas pleegitatud, bromaadiga töödeldud, vitamiinidega rikastatud, ning muid 
erinevaid tüüpe jahusorte ja – segusid. 
Nisutoodete puhul on jahu keemilises koostises olev vees lahustumatu  valk ja tärklis 
pagaritoodete tehnoloogiliseks aluseks. Rukkitoodetel on seevastu tähtsal kohal tärklise 
ja pentosaanide gruppi kuuluv limaaine. 
Nisujahu keemiline koostis
Nisujahu keemiline koostis on üks keerukamatest. 
Nimelt sisaldab see kõige rohkem süsivesikuid. Peamise osa kuivainetest (kuni 80%) 
moodustab tärklis ja suhkur. Tärklist on 67-70% , 2,9% suhkruid, 9,9% kiudaineid, 
15% valke, 2,3% lipiide, 1,95% toiteelemente ja 14% vett.
Teisel kohal on nisujahu koostisosadest valkained, mida on jahus 12-16% kuivaine  
kaalust
Lisaks on umbes 80% kõigist neist lämmastikuühenditest vees  lahustumatud valgud  – 
gliadiin ja gluteen ning albumiin, mis lahustub ka vees ja  globuliin , mis lahustub 
soolalahuses, kokku 0,26-0,44% jahu kuivaine kaalust. 
Gliadiin ja gluteen moodustavad peale vee imemist kleepvalgu. Kleepvalku on jahu 
kaalus 20-45% ning seda saab jahu sees välja pesta. Pestud kleepvalku nimetatakse 
toorkleepvalguks. 
Rasvasisaldus on 0,8-2,1% jahu kuivaine kaalust. 
Mineraalaineid on  nisujahus  0,55-1,9% kuivaine kaalust. Neid leidub kas vabade 
sooladena või orgaanilistes ühendites. Tähtsamad neist on fosfori, kaltsiumi ja raua 
ühendid. 
Rukkijahu keemiline koostis
 Rukkijahu ja nisujahu keemiline koostis on erinev. Nimelt rukkijahu sisaldab suuremat 
hulka looduslikke suhkruid, peale selle on tal madalam tärklise kliisterdumise 
temperatuur.  
 Rukkijahus on süsivesikuid 75-77% jahu kuivaine kaalust, millest tärklis moodustab 
süsivesikute hulgast 62-73,5%. Lisaks on jahus 4,5-8,5% pentosaane, 4,7-6,5% 
suhkrut, 0,4-2,2% tselluloosi, 1-2% rasva, 11% valku.
Rukkijahu hulka kuuluvad polüsahhariidid, mis moodustavad kleepuvad vesilahused
neid nimetatakse limaaineteks. Limaained on suure veeimamisvõimega ja sellest 
oleneb rukkitaigna konsistents.
Rukkijahu koostisest moodustavad suure osa ka valgud, mida on 11%. Rukkijahus on 
võrreldes nisujahuga vähem valke. 
Rukkijahus olev rasvasisaldus (1-2%) oleneb jahu sordist ja erinevalt nisujahust on 
rukkijahul rasval erinevad omadused ja koostised.
Rukkijahu sisaldab palju organismile väga vajalikke mineraalaineid näiteks: kaaliumi, 
magneesiumi, fosforit, rauda ja erinevaid B-grupi vitamiine.

Document Outline

  • Slide 1
  • Jahu jahvatus
  • Slide 3
  • Rukkijahu erinevad jahud.
  • Nisujahu jahvatustüübid
  • Jahu keemiline koostis
Vasakule Paremale
Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #1 Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #2 Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #3 Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #4 Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #5 Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #6 Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #7 Jahu jahvatus ja jahu keemiline koostis #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-11-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 21 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor pillerinu Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
10
docx

Jahu

Tallinna Teeniduskool REFERAAT JAHU TÖ21K Karola Rohtla 2012 Ammustel aegadel olid meie esivanemad sunnitud eksperimenteerima, et endale toitu muretseda. Nad hõõrusid leotatud ja kuivatatud tõrusid ning pähkleid kahe kivi vahel -- nii saigi valmis esimene jahu, millest valmistati esimesed toored pudrud. Hiljem nö avastati kõrreliste terad

Pagar-kondiiter
thumbnail
3
docx

Teraviljatooted ja jahud

Teraviljatooted ja jahud Teravilja ehitus: Teraviljakultuurid · Peamised teraviljakultuurid, millest toodetakse jahu ja tangaineid on - nisu - tatar - rukis - hirss - oder - mais - kaer - kaunviljad Nisu kasutamine: · jahu · nisuhelbed · manna · pasta- ja makaronitooted (makaronitooted pehmest nisujahust, pastat aga kõvast nisujahust) · pagaritooted Rukis: · jahud · helbed · (idandid) · Pagaritooted · Leivatooted Oder: · Jahu · Ordalinnased ­ õlu · Küpsetised ­ karask, käkid, · Kruubid, tangud (tangud on purustatud kruubid) Kaer: · Jahu · Helbed · Tangud · Küpsetised · Küpsised Tatar: · Tangud · Helbed

Toiduaine õpetus
thumbnail
6
doc

Teraviljad

Teraviljad kultuurid Peamised teraviljakultuurid, millest valmistatakse ka jahu ning tangaineid: o Nisu o Tatar o Rukis o Hirss o Oder o Mais o Kaer o Kaunviljad (hernes, uba, soja) Teravilja ehitus: o Pealt katab terakest 6-8% , mis koosneb tselluloosist ja mineraalainetest (P, K, Ca, Mg)

Kokandus
thumbnail
4
docx

Nisujahu

Nisu kasutatakse ka loomasöödaks. Õlgi kasutatakse punumustöödel ja ka katusematerjalina. Nisu on väga palju erinevaid liike, tuntumad neist on harilik nisu ehk pehme nisu ja speltanisu. Eestis kasvatatakse nisu alates teisest aastatuhandest eKr ning tänapäeval kasvatatakse meil nisu kõige rohkem. NISUJAHU Nisujahu saadakse nisu jahvatamisest veskis. Nisu ettevalmistamise eemaldatakse teradest sõklad, muld ja umbrohuseemned. Nisujahu koostis ja toitaineväärtus sõltub sordist. Jahu kvaliteeti näitab tuhasisaldus ja kleepvalgu hulk. Tuhasus peegeldab jahu heledust ja tumedust. Mida rohkem on nisuteriseid enne jahvatamist kooritud, seda heledam ja väiksema tuhasisaldusega jahu on. Selline jahu annab ka mõnevõrra enam toiduenergiat. Ja vastupidi, mida vähem on teriselt kesti eemaldatud, seda tumedam ja kiudainerikkam toode valmib. Selline jahu on mõnevõrra väiksema energia sisaldusega. NISUJAHU LIIGID Sõlejahu- kliisid ei ole. Kõige parem nisujahusort

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
8
docx

Pagar

Kordamisküsimused pagaritoodete tehnoloogias 1. Pagaritoodete klassifitseerimine Jagatakse lihtpagaritoodeteks ja valikpagaritoodeteks. Samuti võib pagaritooteid klassifitseerida retsepti, kergitusmeetodi, pH, niiskussisalduse ja vee aktiivsuse järgi. 2. Pagaritoodete põhi- ja abitooraine, mõisted Põhitooraine- pärm, vesi, sool, jahu. Abitooraine- maitse, välimus ja muud omadused 3. Miks saab rukki- ja nisujahust valmistatud taignaid kobestada? Jahud moodustavad taigna, mis hoiab poorides kinni pärmi elutegevuse käigus moodustuvat CO2. 4. Nisujahu tüübid ja sordid Tüüp 405-Poelettidel "kõrgeim sort". Kõige heledam ja peenem jahu, mis saadakse terade esimesel purustamisel. Sobib kasutada kondiitritoodetes.g Tüüp 550-Kõrgem sort. Väga peene jahvatusega, puhta valge värvusega, kreemja varjundiga

Taimsete toiduainete tehnoloogia põhikursus
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

JAHU Eesti turul on väga palju erinevatest maadest imporditud jahu. Eestis kasvatatud nisu ning sellest jahvatatud jahu ei jää oma küpsetusomaduste poolest mitte millegi poolest alla Läänest sisseveetud jahule. Tänu väetiste ohtrale kasutamisele Euroopas saadakse suuri hektarisaake, kuid tugevasti saab kannatada jahu kleepvalgu kvaliteet, st. et kleepvalk ei ole enam elastse närimiskummi konsistentsiga, vaid muutub vedelaks, mille tõttu taigna kuju ei püsi. Optimaalne kleepvalgu sisaldus on 28-30%, kui see on alla 25%, siis korralikku saia ei saa. Tuhasisaldus näitab jahu heledust KLEEPVALGU SISALDUSE JÄRGI: TUHASISALDUSE JÄRGI: Tähis min.% max.% Tähis min% max%

Pagaritoodetet tehnoloogia ja praktiline töö
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

JAHU Eesti turul on väga palju erinevatest maadest imporditud jahu. Eestis kasvatatud nisu ning sellest jahvatatud jahu ei jää oma küpsetusomaduste poolest mitte millegi poolest alla Läänest sisseveetud jahule. Tänu väetiste ohtrale kasutamisele Euroopas saadakse suuri hektarisaake, kuid tugevasti saab kannatada jahu kleepvalgu kvaliteet, st. et kleepvalk ei ole enam elastse närimiskummi konsistentsiga, vaid muutub vedelaks, mille tõttu taigna kuju ei püsi. Optimaalne kleepvalgu sisaldus on 28-30%, kui see on alla 25%, siis korralikku saia ei saa. Tuhasisaldus näitab jahu heledust KLEEPVALGU SISALDUSE JÄRGI: TUHASISALDUSE JÄRGI: Tähis min.% max.% Tähis min% max%

Kokandus
thumbnail
62
doc

Toiduained

Toidukauba märgistamine Toidukauba müügipakendil esitatav teave on järgmine. Toidukauba nimetus. Võidakse anda teavet selle valmistamisel kasutatud töötlemisviisi ­ kuivatamine, suitsutamine, külmutamine, kontsentreerimine, taastamine jt. kohta, kui sellise teabe puudumine võib tarbijat eksitada. Ioniseeriva kiirgusega töödeldud toidukaubal lisatakse nimetusele märge: "töödeldud ioniseeriva kiirgusega" või mingit koostisosa on töödeldud ioniseeriva kiirgusega. Koostisosad või koostis. Loetelus märgitakse ära kõik koostisosad, millest toode on valmistatud, nende sisalduse alanevas järjekorras. Vett ei märgita koostisosana kui selle kogus ei ületa 5% toote massist. Lisaained tähistatakse rühma nimetusega, millele järgneb lisaaine nimetus või rahvusvaheliselt kehtestatud numbriline tunnus. Koostisosade esitamist ei nõuta ühekomponendilisel toidukaubal (suhkur), värskel või töötlemata puu- ja köögiviljal, karboniseeritud veel, ühest toorainest saadud

Toitumisõpetus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun