Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Keskkooli kohustuslik kirjandus (kordamine kirjandiks). (5)

4 HEA
Punktid

Lõik failist

AUTOR
TEOS
SISU
MÄRKUSED
Shakespeare
Romeo ja Julia
Teineteisesse armuvad Romeo ja Julia, kelle sugulased on põlised vihavaenlased. Seetõttu on nende koosolemine võimatu; nad tahaksid abielluda, aga ei saa. Julia lepib apteekriga kokku järgmise plaani: Julia võtab rohtu , mis annab talle surnu välimuse. Enne tema maha matmist varastab Romeo ta ja päeva pärast ärkab Julia taas ellu. Nad sõidavad ära kaugele oma sugulastest ja abielluvad. Romeo usubki, et Julia on surnud. Ta läks Julia kõrvale ja võttis mürki, et surra. Just pärast seda, kui Romeo oli mürki võtnud ärkas Julia taas ellu, ja nägi oma kallima surma pealt. Nad jõudsid veel suudelda , ja Romeo oligi surnud. Julia võttis Romeo vöölt pistoda, ja tappis enda.
Peale noorpaari surma leppisid mõlemate pered ära.
Armastus võidab kõik.
Ohverdused armastuse ja koosolemise nimel.
Pikkade suguvõsade vaheliste tülide tõttu kannatavad järeltulijad.
Shakespeare
Hamlet
Taani prints Hamlet haub kättemaksu oma onule, kes on tapnud Hamleti isa, et saada troonile.
Hamleti onu - Claudius ning tema ema peavad teda vaimuhaigeks, kuna ta kahtlustab sellist tegu.
Hamlet otsustas lavastada oma isa mõrva, et näha Claudiuse reaktsiooni selle etenduse ajal ning etenduses mürgitamise koha peal onu lahkub saalist. Seejärel otsustab Hamlet Claudiuse tappa, kuid hakkab kahtlema.
Lõpuks siiski ta teeb seda ning nimetab end kuningriiki pärijaks.
Defoe
Robinson Crusoe
Robinson Crusoe põgenes vastu vanemate tahtmist kodust ja hakkas meremeheks, kuid ühel meresõidul langes tema laev piraatide ohvriks ning Crusoe müüdi orjusesse. Crusoe õnnestus 2 aasta pärast põgeneda, kuid laev millega ta põgenes sattus orkaani kätte, kus kõik hukkusid peale tema. Robinson sattus üksikule saarele , kus ta õppis kõike ise valmistama. Pärast sagedast piibli uurimist muutus ta religioosseks ja tänas jumalat pääsemise eest.
Crusoe pääses saarelt tänu sellele, et ta aitas ühe randuva laeva kaptenil laev oma kontrolli alla taas saada. Crusoe veetis saarel 28 aastat
Crusoe õppis saarel olla iseseisvust ning usku Jumalasse.
Saarel ta õppis tundma enda olemust.
Goethe
Faust
Faust on teadlane, kes on õppinud mitmeid teadusi ja saanud doktoriks , kuid leiab, et ei tea endiselt midagi. Ta on masendunud. Taevas sõlmivad Jumal ja Mefistofeles (Kurat) kihlveo , et kurat ei suuda Fausti hinge õigelt teelt eksitada. Faust kohustus kuradit teenima , kuid leping lõppeb siis, kui Faust tunnistab , et ta on õnnelik – siis võib Mefistofeles tema hinge põrgusse viia. Faust nõustub, kuna on kindel, et sellist hetke ei saabu kunagi, kui ta õnnelik oleks.
Kui Faust lõpuks tunnistab, et ta on õnnelik, otsustab kurat ta hinge röövida ning asjasse sekkub jumal, kes viib Fausti hinge taevasse.
„Faust“ on lugu taltsutamatust uudishimust ja teadmistejanust, millest ei tulene mitte ühtegi ideaalselt perspektiivi – tekib rahuldamatus, mille tulemusena tuuakse ohvriks kõik.
Puškin
Jevgeni Onegin
Onegin on rikas hellitatud noormees , kellel on elutüdimus kõikidest pidustustest ja hõlbuelu nautimisest. Sõites maale onu pärandust vastu võtma, tutvus ta seal Tatjanaga, kellele ta silma hakkas. Suures armuvalus kirjutas Tatjana Oneginile armastuskirja. Kohtumisel seletas mees, et neiu poleks ta kõrval õnnelik. Aastate möödudes abiellus Tatjana ühiskonna ja ema survel tähtsa mehega. Jevgeni ja Tatjana kohtumisel valdas Oneginit sügav armastustunne, kuid talle tuletati meelde kui julmalt ta oli Tatjana käitunud ja kuidas ta olid neiu maha laitnud. Vaatamata sellele, et Tatjana tunnistas oma tundeid, jäi ta siiski oma abikaasaga, kuna ta leidis, et see on tema kohustus ühiskonna ees + truudus .
Armastuse maha laitmine esimesel korral võib hiljem valusalt kätte maksta – kahetsus .
Tatjana truudus ja kohustus ühiskonna ees kaalus tõelise õnne üle. Seetõttu ta ei jäänudki Oneginiga.
Tšehhov
Kirsiaed
Mõisaomanik Ranevskaja on suurest võlgades ning seetõttu läheb tema maja koos kirsiaiaga oksjonile. Kellelgi pole raha mõisa oksjonilt päästa, kuid kaupmees Lopahhin tuleb välja ideega kirsiaed maha raiuda ning see ala suvitajatele välja rentida, et päästa mõis. Kuid kumbki mõisa omanik pole sellega nõus, nad on mõlemad kiindunud kirsiaeda.
Mõis müüdi maha kaupmees Lopahhinile, kes teostab oma idee kirsiaed maha raiuda. Ranevskaja ja tema vend Gajev on õnnetud.
Mõisa kõrgkiht ei teadvusta endale olukorda ning seetõttu jätkavad lõbutsemist, kuni lõpuks mõisast ilma jäävad. Ahastus saabub alles siis, kui mõisast peab lahkuma
Dostojevski
Kuritöö ja karistus
Tudeng Raskilnikov otsustab tappa liigkasuvõtja, et lahendada oma rahaprobleemid ja vabastada maailm kurjusest. Tal oli kõik ette plaanitud ja ta tegi kõike plaanipäriselt, kuid lisaks ta pidi tapma vanaeide õe, kes sattus mõrvaööl korterisse. Pärast mõrva tabab Raskolnikovi vaimuhaigus mis areneb lõpuks paranoiaks. Ta usub, et ümbritsevad teavad tema hingele lasunud süüd ning ainult teesklevad teadmatust. Lõpuks tunnistab Raskolnikov end süüdi ja ta saadetakse Siberisse
Inimese karistus pole mitte ainult füüsiline, vaid ka emotsionaalne. Tehes midagi halba, hakkab enamjaolt piinama südametunnistus. Igale kuritööle järgneb mingisugune karistus.
Balzac
Isa Goriot
Nuudlikaupmees Isa Goriot elas Pansionis . Ta oli väga abivalmis ja lahke. Ta suhtles ühe noormehega – Rastignac , kes armastas ühte tema tütart.Ta oli valmis tegema kõik, et ta tütardel oleks hea elu. Kuid tütred külastasid teda vaid raha pärast. Kui isa haigeks jäi ei tulnud kumbki tütardest teda külastama. Surivoodil käis Goriot vaatamas vaid Rastignac. Noormees püüdis ka tütreid isa surivoodile saada, kuid see oli asjata.
Tütred kasutasid oma isa heatahtlikust ja lahkust julmalt ära. Tegelikult nad ei hoolinudki oma isast, vaid tahtsid ainult tema raha.
Hamsun
Maa õnnistus“
Iisakul oli pea ideid täis ja ta asus neid teostama. Ta ehitas maja, hankis loomad ja perenaise . Teades, et miski ei tule kergelt ei loobunud ta kunagi. Ta oli täis tahtejõudu ja pühendumist. Kuid Brede Olsen, kelle põhiline eesmärk oli kiirelt rikastuda, ei hoolinud oma maast, vaid loobus kergelt. Brede arvas , et sind peab kohe algusest peale saatma edu, kui seda ei juhtunud, loobus ta maa harimisest üldse.
Mõtetest üksi ei piisa, et olla edukas, kuid kui lisada ka jõud ja tahe , on kõik eeldused olemas õnne saavutamiseks, siis võib hakata püüdlema edu poole ja hea tulemus on garanteeritud.
Wilde
Dorian Gray portree“
Dorian Gray oli ääretult ilus noormees, kellest kunstnik Basil portree maalib. Läbi Basili tutvub Dorian Henryga, kes lausub, et tähtis on ainult ilu ja seetõttu Dorian soovib, et tema asemel vananeks portree. Tema soov täituski. Maal vananeb iga Gray patuga, samal kui tema välimus püsib muutumatuna. Viimaks süüdistab ta Basilit oma saatuses ning pussitab ta surnuks .
Viimaks otsustab Dorian taas kõlbelist elu elama hakata, kuid portree vananeb sellegi poolest edasi. Seda nähes otsustab Dorian maali hävitada ja lööb noa lõuendisse. Ta leitakse südamesse llöödud noaga ning äkitselt vanaks jäänuna. Maal on taas noor.
Elupõletamine. Kõige maha salgamine. Armastuse puudumine. Kibestumus. → see kõik viib elu rahulolematuseni.
Vilde
Mäeküla piimamees
Mõisahärra Kremerile hakkab silma Prillupi noor naine Mari ja seetõttu otsustab ta Prillupiga teha kokkuleppe, et pakub talle tulusat piimarentniku talu. Prillup on selle pakkumise üle õnnelik ning ta pingutab ja töötab jõudsalt selle nimel. Kuid siis ta märkab kui ilus neiu Mari ikkagi on ning ta üritab teda tagasi saada. See kõik ebaõnnestub ja seetõttu Prillup hakkab viina võtma ning kord linnast tullest külmub Prillup surnuks.
Mari lahkus talust ja läks linna koos lastega.
Prillup on lihtne talumees, kelle elus on esikohal materiaalsed asjad ja kes ei oska oma tunnetest selgust saada.
Mari on tolle aja kohta äärmiselt iseseisev.
Gailit
Ekke Moor“
Ekke püsimatu iseloom ja soov end avastada viib ta maailma avastama . Ta rändab ja peatub erinevates kohtades, püüdes leida oma „tõelist allikat“. Kuid kui ta lõpuks koju tagasi jõudis, mõistis, et parim koht, kus olla on kodu.
Selleks, et leida on tõelist isiksust ja rahulolu, ei pea kaugele minema.
Tammsaare
Tõde ja õigus “ I
Jutt naabertalude elanikest, kelle tegevuste hulka kuulub lisaks maatööle teineteisele vingerpussi mängmine ja üksteise ületrumpamine. Andres püüab leida tõde, töötades väsimatult, sealjuures tajudes, et õigus jääb siiski Pearule. Andres mõistis, et võitlus maaga kestab igavesti ja annab heal juhul tulemuseks vaid viigi .
Inimese võitlus maaga.
Andres on töökas, kes peab tähtsaks ausust. Pearu on seevastu salakaval ja visa hingega.
Ibsen
Nukumaja
Helmer , kes saab panga direktoriks on abielus väga särava ja ilus Noraga. Naine on äärmiselt armastusväärne oma abikaasa vastu. Kunagi kui Helmer haige oli olnud, maksis naine mehe ravi kinni, võttes Kongstadilt laenu. Kui aga Kongdtad vallandatakse Helmeri poolt, siis mees ähvardab Norat, et räägib võlast Helmerile, kui Nora ei aita tal tööd tagasi saada. Naisel ei õnnestu oma abikaasat veenda, et Kongstadile töö tagasi annaks ja seetõttu saadab viimane Helmerile kirja, milles ta räägib võlast. Kui Helmer sellest loeb, ei luba ta enam Noral lapsi valvata ning seetõttu Nora lahkub kodust, sest tundis, et temaga on terve elu kui nukuga ringi käidud.
Oma tunnete alla surumine , et olla kellelegi teisele meelepärane.
Kafka
Protsess“
Romaan Josef K. nimelisest pangatöötajast, kes ühel hommikul arreteeritakse teadmata põhjustel, mida ei talle ega ka kellelegi teisele ei avalikustata. Talle tehakse teatavaks, et ta peab ilmuma kohtu ette ja on käimas protsess tema süüasja kohta. Toimub 3 kohtuistungit ning päev enne 31. sünnipäeva tulevad K. juurde 2 meesterahvast, kes tapavad ta.
K. ei saanud vahistamise põhjust teada ja protsess ei jõudnud kunagi lõpuni.
Lõpetu ja sisutühi protsess. Ühiskonna korruptsioon ja mõttetus.
Remarque
Läänerindel muutusteta“
Romaani kangelasteks oli 9 samavanuselist noormeest, kes oli koolipingist I maailmasõtta saadetud .
Eesliinile saadeti 150 meest, millest naases ainult pool. Kui kätte jõudis söögitund, siis ei mõeldud kaotatud hingedele, vaid sellele, kuidas enda kõht täis hoida, seega nõuti langenute söögipoolis endale.
Noored mehed, kes ei hukkunud lahinguväljal, olid vaimselt ammu surnud. Enam ei hoolitud sellest pommitamisest ja laipade nägemisest.
Üks noormeestest – Paul saadeti puhkusele, kuid naastes ma soovis, et poleks iialgi läinud puhkama. Ta ei tundnud ennast enam sobivana maailmas. Paul oli ainuke, kes elas sõjakoledused üle, kuid ta ei suutnud iialgi oma normaalse elu juurde naasta.
Sõjakoledused I maailmasõja päevil, kadunud põlvkond – tavaelu juurde pöördumise raskused.
Remarque
Triumfikaar“
Pagulane Ravic leiab kord Pariisi tänaval jalutades hirmunud naisterahva Joani, kelle ta endaga koju kaasa võtab. Naine on hiljuti kaotanud oma abikaasa ja seetõttu Ravic otsustab teda kaastundest abistada, otsides talle töö. Nende vahel tekib suhe. Ravicut aga närib kahtlus , et naise tunded pole tõelised. Nende tüli oli ka Ravicu käitumisest põhjustatud – mees arvas, et naine jätaks ta iga kell maha. Kuna Joan arvas, et Ravic ei taha teda enam, võttis ta endale uue mehe, kuid siiski Ravicut armastades. Kui aga mees mõistis, et siiski on Joani kiindunud üritas teda tagasi võita, aga armekadedushoos tappis Joani elukaaslane naise.
Joan sureb ja Ravic laseb end ükskõikselt arreteerida. See on tõestus, et nad siiski armastasid üksteist.
Elu pole muinasjutt, et sa saad alati olla sellega, kellega olla tahad . Armastuse nimel peab pingutama ja sageli kaotusi kandma. Kõik inimeste ümber toimuv on reaalne ja ei tohiks elada pilvedes.
Bulgakov
Meister ja Margarita“
Woland , kes kehastab saatanat, saabub linna. Ta üritab veenda Berilozi ja Ivani, et jumal on olemas ning ennustas meestele nende tulevikku, mis sai ka täide. Beriloz jäi trammi alla ning Ivan sattus hullumajja, kus ta tutvus Meistriga, kes kirjutas teost Pontius Pilatusest.
Woland korraldab Varieeteatris maagilise etenduse, kus ta paneb haituma teatri direktori ja muud töötajad. Ta muudab lava suureks peoks ning paneb raha sadama. Kuid teatrist lahkudes, kaovad inimestel ostetud riided ja korjatud raha muutub tühisteks paberilipikuteks.
Margarita armastas Meistrit ning seetõttu ta nõustus Wolandiga ballile minema, sest vastutasuks ta sai Meistri hullumajast välja.
Teose lõppeb sellega, et Azazello, kes oli Wolandi käsilane, mürgitas Meistri ja Margirita, et viimased saaksid täieliku rahu.
Margarita oli armastuse nimel nõus end ohverdama saatanale.
Sarnaneb Faustiga, kuid selles teoses Woland on lõpuks heatahtlik ning päästab Meistri ja Margarita igavesse rahusse.
Salinger
Kuristik rukkis“
Lugu 17-aastasest Holdenist, kes visati halva õppeedukuse tõttu koolist välja. Ta ei taha koju minna ja seikleb seetõttu külmas NYs, ta tunneb kohutavat üksindust.
Holden ei pea end enam lapseks ning seetõttu valetab end igal võimalusel vanemaks. Ta mõtleb endale välja mitmeid identiteete. Suured inimesed on tema arvates seotud võltsi ja silmakirjalikkusega. Ta pidas igasuguseid reegleid võltsiks (seetõttu ka koolist väljaviskamine). Holden keeldub ühiskonda sobitumast.
Holdeni ainukeseks sooviks on olla rukkipõllul ning kaitsta lapsi kuristikku kukkumise eest.
Püüdjarolli sümboliseerib taha keeratud nokaga müts nagu on pesapallis püüdjatel.
Camus
Katk“
Linnas hakkavad ringi käima suur hulk rotte, mis on katku esimeseks tunnuseks. Lõpuks on kõik kohad surnud rotte täis, kuid see pole algus. Hakkavad ka inimesed surema. Linn pannakse karantiini. Perekonnad lagunevad ja välissuhtes jahenevad. Kui hukkunute arv on tõusnud väga suureks, siis inimesed hakkavad koos töötama, et katkust võitu saada. Nad jätavad kõrvale oma hädad ja ebaõnnestumised, peaasi, et nende tegudest oleks kasu kõigile.
Katk sümboliseerib sõda, mis oli maailmas juba kaua kestnud.
Exupery
Väike prints“
6.a joonistas raamatu jutustaja boamao, kuid näidates seda täiskasvanutele, nood ei mõistnud teda ning soovitasid tal õppida teadusi ja muid tarkuseid. Seda ka jutustaja tegi.
Väike prints elas pisikesel planeedil ning ükskord ta lahkus sealt. Käies erinevatel planeetidel kohtus ta erinevate isikutega ning alati peale planeedilt lahkumist ta lausus, et küll need täiskasvanunud on imelikud.
Tutvudes raamatu jutustajaga räägib talle oma seiklustest ning esitab talle erinevaid küsimusi, pannes jututajat mõistma, et oma lapselikku fantaasiat ei tohiks kunagi unustada.
Väike prints sümboliseerib lapselikkust, mida ei tohiks ükski inimene suureks saades unustada. Inimesed peaksid elama oma soovide järgi, mitte selle järgi nagu teil kästakse olla.
  • „Silmad on pimedad . Tuleb vaadata südamega“

Vasakule Paremale
Keskkooli kohustuslik kirjandus-kordamine kirjandiks- #1 Keskkooli kohustuslik kirjandus-kordamine kirjandiks- #2 Keskkooli kohustuslik kirjandus-kordamine kirjandiks- #3 Keskkooli kohustuslik kirjandus-kordamine kirjandiks- #4 Keskkooli kohustuslik kirjandus-kordamine kirjandiks- #5 Keskkooli kohustuslik kirjandus-kordamine kirjandiks- #6 Keskkooli kohustuslik kirjandus-kordamine kirjandiks- #7
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-03-17 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 233 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 5 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Joko Õppematerjali autor
Fail on tabeli kujul, kus on teose autor, pealkiri ning lühike sisukokkuvõtte ning märkused. Tuletamaks meelde gümnaasiumis loetud.
Aitab kirjandiks õppimiseks. Saad tuletada näiteid.

*Kohustusliku kirjanduse kavast on puudu antiik-kreeka teosed, kuna nende põhjal on kirjandi jaoks äärmiselt raske näiteid leida.
Puudu on ka "Madame Bovary" ning "Tõde ja õigus" V ja samuti "Hüvasti relvad"

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
20
doc

Keskkooli kohustusliku kirjanduse kokkuvõte.

AUTOR TEOS SISU MÄRKUSED W.Shakespeare „Romeo ja Teineteisesse armuvad Romeo ja Julia, kelle sugulased on põlised Armastus võidab kõik. tragöödia Julia“ vihavaenlased. Seetõttu on nende koosolemine võimatu; nad tahaksid Ohverdused abielluda, aga ei saa. Julia lepib apteekriga kokku järgmise plaani: Julia armastuse ja võtab rohtu, mis annab talle surnu välimuse. Enne tema maha matmist koosolemise nimel. varastab Romeo ta ja päeva pärast ärkab Julia taas ellu. Nad sõidavad ära Pikkade suguvõsade kaugele oma sugulastest ja abielluvad. Romeo usubki, et Julia on surnud. vaheliste tülide tõttu Ta l?

Kirjandus
thumbnail
6
doc

Keskkooli kohustuslik kirjandus

AUTOR TEOS SISU Goethe ,,Faust" Faust on romantismiajastu rahutu kangelane, teadlane, kes otsib meeleheitlikult kõiksuse sisimat olemust, kuid on masenduses oma mõistuse inimliku piiratuse tajumisest. Ta on õppinud mitmeid teadusi ja saanud doktoriks, kuid leiab, et ei tea endiselt midagi, mis suudaks näidata inimsoole teed parema suunas. Taevas sõlmivad Jumal ja Kurat (kuri deemon Mefistofeles) kihlveo, et Kurat ei suuda Fausti hinge õigelt teelt eksitada. Faust kohustugu Kuradit teenima, leping lõpeb siis, kui Faust tunnistab end õnnelikuks - siis võib Mefistofeles tema hinge põrgusse viia. Faust nõustub, kuna usub, et sellist hetke ei saabu iial ja maise maailma asjad on end tema jaoks ammendanud.

Kirjandus
thumbnail
10
doc

Raamatute lühikokkuvõtted eksamiks (kirjandiks)

A.Puskin. "Jevgeni Onegin" tantsis ja jättes Lenski tagaplaanile pani noore romantiku vere keema ja armukadedus lõi lained. Selle ajendil kutsus ta ka Onegini Jevgeni Onegin vs Tatjana duellile. Vladimir Lenski vs Olga J.W.Goethe. "Faust" Teoses toimuv on Venemaal. Aristokraatitel pidev pidu ja pillerkaar. Faust ­ teadlane, kuradi ettur Aadlik Jevgeni Onegin, sab kõrini sellisest elust. Surnud onu Mefistofeles pärandab talle mõisa, mis asub Leningradist väljas maal. Seal tutvub Saksamaalt tulnud noore poeediga, kellega ta saab tuttavaks Teadlane, kes on hea ja siiras, ta on edukas ja tal on palju õpilasi, ning kelle armumist ta kõrvalt vaatab. Tema sõber Vladimiri kuid tunneb, et pole maailma jaoks midagi head teinud. Peale armastatu õde, aga ar

Kirjandus
thumbnail
3
docx

Raamatute nimekiri

Raamatute nimekiri: 1. Fridebert Tuglas „Popi ja Huhuu“ Huhuu oli n-ö mõtlematu inimene. Popi- tegi kõike, mida Huhuu tahtis. Kuhu võib küll jõuda, kui rumal inimene juhib elu. Huhuu (ahv) tegi kõike, mida hing ihaldas, milles väljendus ka tema rumalus. Ka näiteks tänapäeva noored, kes ei taha endast targemaid inimesi kuulata, kipuvad tegema asju, mis esimesena pähe kargavad, tagajärgedele mõtlemata, kuid tagajärjed võivad teine kord olla ka üpriski ebameeldivad. Popi (koer) polnud oma elus iseseisvalt mitte midagi saavutanud, ei olnud tal enam ka kellegi abile loota, kui peremees kodust lahkus. Sellist situatsiooni võib võrrelda näiteks laste ning nende vanematega. Lapsed on alates sünnist kuni teatud vanuseni sõltuvad oma vanematest, nende silmaring pole piisavalt lai, et aru saada asjadest, millega nad ise pole otseselt kokku puutunud. Popi oli arg ja ebakindel. 2. A.H.Tammsaare „Kõrboja

Kirjandus
thumbnail
8
doc

INIMENE SISEHEITLUSES HEA ja KURJA VAHEL

Laupäev, 17.04 KONSULTATSIOON INIMENE SISEHEITLUSES HEA ja KURJA VAHEL SISSEJUHATUS Elu mõtte otsimine on arvatavasti üks kandvatest liinidest, mis ühendab inimkonda põlvest põlve. Nõrgemad ja mõjutatavamad isiksused lasevad end esimestest viltuvedamistest hõlpsasti heidutada, tugevamad aga leiavad endas jõudu raskustega silmitsi seista ja kiusatustest jagu saada. Inimesed kui arenenud mõistusega olendid, kes nimetavad ennast uhkusega looduse krooniks, peaks oskama ja suutma seada elu nii, et olla ise rahul ning suhtuda kaaskodanikessegi tolerantsi ja respektiga. Samas pole sugugi lihtne alati ilmeksimatult õiget rada leida. VÄIDE: Sageli kulub aastaid, et jõuda endas selgusele ning leida seesmine tasakaal. PROBLEEM: Missugused vastuolud kimbutavad endas kahtlejat rahulolu pakkuva olemisviisi otsingutel? VÄIDE ILUKIRJANDUSE PÕHJAL: Tihti hoiatab ilukirjandus lugejaid valede valikute eest ning jagab näpunäiteid, kuidas vigadest õppida ja komistuskivide alt õpet

Kirjandus
thumbnail
2
docx

12.klassi kohustuslik kirjandus: autor-teos-tegelased

Autor: Teos: Tegelased: Sophokles "Kuningas Oidipus" kuningas Oidipus Platon "Pidusöök" William Shakespeare "Hamlet" Prints Hamlet, Hamleti onu Claudius, Hamleti ema Gertrude, Ophelia Johann Wolfgang von Goethe "Faust" Faust, Mefistofeles, Margareta Prosper Mérimée ,,Carmen" Carmen, Don Jóse Elus ei saa kõike mida tahetakse ning kõigi oma tegude eest tuleb lõpuks maksta. Juhan Liiv ,,Vari" Orb Villu August Kitzberg "Libahunt" Margus, Mari, Tiina August Gailit Ekke Moor Ekke Moor Ta rändab ja peatub erinevates

Kirjandus
thumbnail
12
doc

KIRJANDUSE konspekt

-romaan -haiku -komöödia -novell -luuletus -draama -jutustus -valm -epopöa -poeem Rahvalule põhiliigid ja zanrid RAHVAJUTT RAHVALAUL VÄIKEVORMID -muinasjutt -regilaul -vanasõna -muistend -riimilised -kõnekäänd -eepos -mõistatus -naljand -pajatus ANTIIKKIRJANDUS vanakreeka ja vanarooma kirjandus mis on vanimaid euroopas tekkinud kirjadused, on maailma kirjanduse aluseks KREEKA EEPOSED ,,Ilias" aluseks on Trooja sõda, sõjani viinud sündmused said alguse jumalate tülist. Pulma ei kutsutud tülijumalannat, kes viskas kättemaksuks jumalate ja jumalannade keskele õuna koos kirjaga: ,,kõige kaunimale". Naisjumalannad ihaldasid õuna endale. Võistlema hakkasid kolm jumalannat: Zeusi abikaasa Hera, tarkusejumalanna Athena, ilu-ja armastusejumalanna aphrodite

Kirjandus
thumbnail
8
odt

Gümnaasiumi eesti keele lõpueksami näited

Põhikoolis ja gümnaasiumis analüüsitud kirjandus ja põhiideed Teosed: Charlotte BRONTË 1. romaan “Jane Eyre” - Tingimusteta armastus. Mihhail BULGAKOV 1. romaan “Meister ja Margarita” - Nõukogude ühiskonna vastane satiir. Seos Goethe „Faustiga“- Woland ja Mefistofeles on kuradid, kes saadavad korda head, st karistavad neid, kes seda väärivad. Mitu dimensiooni, piiride hägusus, ajalugu kordub ja ühildub jne, armastus. Albert CAMUS 1. romaan “Võõras” - Peategelane Mersault (ta ema sureb, ei tunne leina; ta tapab mehe, ei tunne süüd). Maailma absurdsus, ükskõiksus - eksistentsialism. Antoine DE SAINT-EXUPÉRY 1. jutustus “Väike prints” - Ainult südamega näeb hästi, kõige tähtsam on silmale nähtamatu. Täiskasvanute võimuiha, ahnus, kiirustamine jne. Fjodor DOSTOJEVSKI romaanid 1. “Kuritöö ja karistus” - Kõige suurem karistus on inimese enda südametunnistus, isegi, kui

Kirjandus ja ühiskond




Kommentaarid (5)

karolin0x0 profiilipilt
karolin0x0: Väga hea ja kokkuvõtlik tabel.
00:38 23-04-2011
joujou123 profiilipilt
joujou123: kasulik materjal (Y)
19:09 08-11-2011
SandraSander1998 profiilipilt
Sandra Sander: Väga hea töö :)
17:10 19-10-2017



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun