Facebook Like

Karboksüülhapped. Estrid ja amiidid. (1)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
KEEMIA KT
  • Karboksüülhappe (KH) struktuur

KH funktsionaalrühm on karboksüülrühm. Karboksüülrühmas on kaks hapniku aatomit. Mõlemal on nukleofiilne (δ-) tsenter , kuid nende omavaheline vastastikmõju nihutab elektronid suuresti karbonüülsele hapnikule ning seetõttu on see tsenter nukleofiilsem ja aluselisem.
Vt. elektrofiilide ja nukleofiilide paiknemist õpik lk 19
  • KH keemilised omadused

Kõige tähtsam keemiline omadus on happelisus. Kuigi nad on nõrgemad happed kui tuntumad mineraalhapped, nagu soolhape , lämmastikhape, väävelhape, ent nad on siiski tugevamad süsihappest ning palju tugevamad happed kui alkoholid . Nende tugevuse põhjuseks on karboksülaatiooni stabiliseerimine laengu delokalisatsiooni teel. Karboksülaatioon on nõrk nukleofiil . KHte üldisteks omadusteks: reageerimine metallide, aluste, aluseliste oksiidide ja nõrgemate hapete sooladega.
Vt. happe tugevuse kasv õpik lk 21
  • KH füüsikalised omadused

Füüsikalised omadused on määratud nende molekulide võimega moodustada tugevaid vesiniksidemeid. Sel põhjusel on KHd võrdlemisi kõrge keemistemperatuuriga vedelad või tahked ained. Väikese süsiniku aatomite arvuga happed on veest tihedamad. Süsinikahela pikenedes tihedus kahaneb ning happed on veest „kergemad“. Samas suunas väheneb ka lahustuvus vees. KHte toksilisus on eelkõige seotud nende happelisusega.
  • Asendamata KHd

Metaanhape ehk sipelghape on terava lõhna, ärritava toimega mürgine vedelik, mida kasutatakse keemiatööstuses. Mesinikud tarvitavad seda kahjuritõrjeks. Nõgesekõrvetus ja sipelgahammustus. Metaanhappe eripäraks on see, et ta ilmutab ka aldehüüdide omadusi (nt on hea redutseerija ).
Etaanhape ehk äädikhape (anioon: atsetaat ) pole üldse mürgine. Veiniäädikas (veini käärimisel õhu käes oksüdeerub etanool etaanhappeks), lahusti tööstuses, keemiasaaduste valmistamine, sisaldub ka toiduäädikas. Veevaba äädikhape külmub +16C juures ning moodustab jäätaolisi läbipaistvaid kristalle, sellepärast nimetatakse kontsentreeritud äädikhapet (üle 99,5%) ka jää-äädikhappeks.
Rasvhapped on looduslike rasvade koostises olevad monohapped, milles on üle kümne paarisarv süsiniku aatomi. Tavaliselt
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Karboksüülhapped-Estrid ja amiidid #1 Karboksüülhapped-Estrid ja amiidid #2 Karboksüülhapped-Estrid ja amiidid #3 Karboksüülhapped-Estrid ja amiidid #4
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-04-25 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 179 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor melanik Õppematerjali autor

Mõisted


Kommentaarid (1)

rite1992 profiilipilt
Rait Lillepuu: abiks ikka
10:08 23-05-2012


Sarnased materjalid

4
docx
Karboksüülhapped-estrid-rasvad
1
doc
Karboksüülhapped-estrid-amiidid
5
doc
Karboksüülhapped
30
docx
Karboksüülhapped-sahhariidid ja valgud
2
docx
Estrid ja amiidid
4
docx
Estrid ja amiidid
3
rtf
Karboksüülhpped
4
doc
Karboksüülhapped



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun