Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kuumalt" - 298 õppematerjali

kuumalt on hästi vormitav Maasika, Mustika, Vaarika.
thumbnail
1
txt

Ajaloo lühike kuid hea konspekt

1.Milliseid muististe liike Sa tead? Mille poolest need omavahel erinevad? Irdmustised - triistad, relvad, asjad Kinnismuistised - linnused, hauad, majad Kinnismuistised on rajatud maa klge ning neid ei saa teisele kohale panna ja vahetada 2. Mida thendab kammkeraamika kultuur? Kust on nimetus prit? Kammkeraamika kultuur - *tehti terava phjalisi nusi *mustrid olid kammiga tehtud, selleprast sai ta sellise nimetuse *levis vga hsti maaviljelus *kalapk, jaht ja korilus *surnuid maeti toa pranda alla *vga palju panuseid - merevaigud, ehtedm riistad, relvad *kaubavahetus 3. Millised olid eestlaste philised elatusalad muinasaja lpul? Kirjelda neid lhemalt (triistad, materjalid) Eestlased tegelesid karjakasvatamisega, ksitga, jahiga. Triistadeks olid philiselt rauast kirved. Kasutati palju luust, puust ja kivist materjale. Pronksist tehti ehteid. Kasvatati sigu ja muid koduloomi. Hobuseid oli vhem. Kasvatati vilja ja lina. Hariti pldu. Relvade...

Ajalugu → Eesti ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Metallide tehnoloogia, materjalid 2.kontrolltöö kordamisküsimused vastustega

1.Milleks kasutatakse metallide survetöötlust? Kirjeldage mõnda näidet survetöötluse meetoditest. Survega töötlemisel toimub pooltoodete vormimine tahkest metallist, kas külmalt või kuumalt. Valtsimine on survetöötlemise pidevprotsess, mille puhul toorik tõmmatakse hõõrdejõudude toimel pöörlevate valtside vahele. Ekstrudeerimine on kuumsurvetöötluse pidevprotsess, mille puhul konteinerisse paigutatud toorik surutakse templi abil läbi martriitsiaa. Tõmbamine on külmsurvetöötluse pidevprotsess, mille puhul traadi-, varda-, toru- või ribakujuline pooltoode saadakse tooriku tõmbamisega läbi tõmbesilma. 2.Survetöötluse lehtmaterjali vormimise protsesside jaotus ja lehtvormimise protsesside üldine kirjeldus. Lõikamine on eraldusoperatsioon, mis jaguneb mahalõikamiseks (tooriku osa eraldamiseks), tükeldamiseks (tooriku jaotamine), väljalõikamine (kinnise kontuuriga tooriku eraldamine), -puhastamine (servade korrastamine ja täpsus) Sügav...

Materjaliteadus → Metallide...
30 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Füüsika spikker

Üleminekul optiliselt hõredamast keskkonnast tihedamasse (joon- või pidevspekter)näitab, milliste lainepikkustega valguse lainep. väheneb, vastupidisel levikul lainep. suureneb. valguslaineid neelab. Külm gaas neelab sellise lainepikkusega Suhteline murdumisn. ehk teise keskkonna murumisn. esimese valgust, mida ta kuumalt kiirgab. Vikerkaar tekib siis, kui suhtes = ns Absol. murdumisn. nim. keskkonna murdumisn. kusagil sajab vihma ja paistab päike. See tekib sellepärast, et vaakumi suhtes na= c-valguse kiirus vaakumis; v-valguse valguslained murduvad ja peegelduvad vihmapiiskades. kiirus suvalises keskkonnas. Dispersiooniks (Newton)nim. Üleminekul optiliselt hõredamast keskkonnast tihedamasse abs. murdumisn. sõltuvust valguse lainepikkusest. Valguse valguse lainep

Füüsika → Füüsika
22 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Puidu vead ja kahjustused

Pooltoodete valmistamisel on neidpeale saagimise veel töödeldud (hööveldatud, freesitud jne.) · Hööveldatud lauad · Põranda lauad, paksus 22-37 mm · Voodrilauad, paksus 12-22 mm · Piirlauad ja liistud · Sindlid 0,5 ­ 0,7 m · Katuselaastud 0,5 m · Katevineer (spoon) · Ristvineer saadakse mitme spooni risti liimimisel · Parketiliistud Puitlaastplaat · Puitlaastumassi hulka viiakse sünteetilisi vaikusid ja pressitakse toode kuumalt kokku. Võib katta melamiinvaiguga, immutatud paberi või spooniga, lamineerida, samuti värvida. · Puiduga võrreldes omab puitlaastplaat homogeenset struktuuri, tal on suurem pinnakõvadus, väiksem süttivus. Samas on ta suurema massiga ja pundub märjaks saamisel. Puitkiudplaadid · Valmistatakse peenestatud puitvillast, mis pressitakse kokku ja kuivatatakse kuumalt. Sideaineks on puidus endas olevad looduslikud vaigud-ligniinid.

Ehitus → Ehitus
27 allalaadimist
thumbnail
6
docx

PUIDU EHITUSMATERJALID

Saematerjali mõõtühikuks on m3.kvaliteedi järgi jagunevad nad kvaliteediklassidesse (A,B,C,D). Pooltoodete valmistamisel on neid peale saagimise veel töödeldud. Hööveldatud lauad Põranda lauad, paksus 22-37mm Voodrilauad, paksus 12-22mm Piirlauad ja liistud Sindlid 0,5-0,7m Katuselaastud 0,5m Kattevineer (spoon) Ristvineer saadakse mitme spooni risti liitmise Parketiliistud PUITLAASTPLAAT Puitlaastumassi hulka viiakse sünteetilise vaikusid ja pressitakse toode kuumalt kokku. Võib katta melamiinvaiguga, immutatud paberi või spliiniga, lamineerida, samuti värvida. Puiduga võrreldes omab puitlaastplaat homogeenset struktuuri, tal on suurem pinnakõvadus, väiksem süttivus. Samas on ta suurema massiga ja pundub märjaks saamisel. Kasutatakse sisevooderdamiseks, aluspõrandate jne ehitamiseks. PUITKIUDPLAADID Valmistatakse peenestatud puitvillast, mis pressitakse kokku ja kuivatatakse kuumalt. Sideaineks on puidus endas olevad looduslikud vaigud-ligniinid.

Ehitus → Ehitus
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

NIMEGA TOIT BALLOTINE

.............................................................................................................3 Kasutatud kirjandus................................................................................................................4 Ballotine Päritolumaaks on Prantsusmaa. Traditsiooniline ballotine on kana kondistatud reie osa. Algselt kasutati valmistamiseks ainult linnuliha. Võib valmistada nii veise-, sea-, vasika-, kalkuni-, kanalihast kui ka kalafileest. Serveeritakse enamasti kuumalt. Sarnane külm liharull on galantine. Kana/liha täidetakse hakkliha ja teiste komponentidega nt. toorjuust, küüslauk, petersell, spinat, pähklid, porrulauk jne. Kana seotakse pärast nööriga kinni, et see ilusti kuju hoiaks. Kuumtöödeldakse röstides, hautades või keetes. Ballotine näeb välja nagu vorst või ümber kujundatud jalg millel on puhastatud kondi tükk otsast väljas. Ballotine on küll lähedane

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Katioonide I ruhm

esimese rühma katioone eraldama. Tõestuste puhul segavad katioonid üksteist ning ei saa kindlalt väita, mis eraldus ja mis sadenes. Miks tuleb pesta külma soolhappelise veega? Külm soolhappeline vesi hapustab lahuse, lisab prootoneid ning koristab teised katioonid lahusest. PbCl2 eraldamine AgCl ja Hg2Cl2 sademest ja Pb2+-ioonide tõestamine 1. Pestud sademele lisasin 1-2 ml vett, segasin ja soojendasin 5 minuti jooksul segades keevas vesivannis. 2. Tsentrifuugisin kuumalt 1 minuti, kuna pliikloriidi lahus lahustub soojas vees. 3. Tsentrifugaat kandsin pipetiga koheselt teise katseklaasi ja lahuse üksikosadest tõestasin Pb2+-ioonid eelpool kirjeldatud tõestusreaktsioonidega. 4. Järelejäänud kloriidide sadet pesin kuuma veega PbCl2 jälgede eemaldamiseks senikaua, kuni pesuvees ei tõestunud enam Pb2+-ioone. Miks tuleb tsentrifuugida kuumalt? Kuna kuumalt tsentrifuugimisel plii ioonid ei sadestu. Hg22+-ioonide tõestamine 1

Keemia → Elementide keemia
28 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Elementide keemia esime protokoll

Pesemine on vajalik lahusesse jäänud anioonide ja järgnevate rühmade katioonide väljapesemiseks. Miks tuleb pesta külma soolhappelise veega? Kuna see sadestab lahusesse jäänud anioonide ja järgnevate rühmade katioonid välja. PbCl2 eraldamine AgCl ja Hg2Cl2 sademest ja Pb2+-ioonide tõestamine 1. Pestud sademele lisatakse 1-2 ml vett, 2. Segatakse ja soojendatakse 5 minuti jooksul segades keevas vesivannis. 3. Tsentrifuugitakse kuumalt. 4. Tsentrifugaat kanda pipetiga koheselt teise katseklaasi ja lahuse üksikosadest tõestada Pb2+-ioonid eelpool kirjeldatud tõestusreaktsioonidega. 5. Kui tõestusid Pb2+-ioonid, siis tuleb järelejäänud kloriidide sadet pesta kuuma veega PbCl2 jälgede eemaldamiseks senikaua, kuni pesuvees ei tõestu enam Pb2+-ioone ühega eespool toodud tõestusreaktsioonidest. Miks tuleb tsentrifuugida kuumalt? Kuna kuumalt tsentrifuugmisel plii ioonid ei sadestu.

Keemia → Elementide keemia
104 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

Elementide keemia potokoll I

Pesemine on vajalik lahusesse jäänud anioonide ja järgnevate rühmade katioonide väljapesemiseks. Miks tuleb pesta külma soolhappelise veega? Kuna see sadestab lahusesse jäänud anioonide ja järgnevate rühmade katioonid välja ning väldib PbCl2 välja sadenemist. PbCl2 eraldamine AgCl ja Hg2Cl2 sademest ja Pb2+-ioonide tõestamine 1. Pestud sademele lisatakse 1-2 ml vett, 2. Segatakse ja soojendatakse 5 minuti jooksul segades keevas vesivannis. 3. Tsentrifuugitakse kuumalt. 4. Tsentrifugaat kanda pipetiga koheselt teise katseklaasi ja lahuse üksikosadest tõestada Pb2+-ioonid eelpool kirjeldatud tõestusreaktsioonidega. 5. Kui tõestusid Pb2+-ioonid, siis tuleb järelejäänud kloriidide sadet pesta kuuma veega PbCl2 jälgede eemaldamiseks senikaua, kuni pesuvees ei tõestu enam Pb2+-ioone ühega eespool toodud tõestusreaktsioonidest. Miks tuleb tsentrifuugida kuumalt? Kuna kuumalt tsentrifuugmisel plii ioonid ei sadestu.

Keemia → rekursiooni- ja...
23 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Soojusülekanne elektriaparaatides

kuumemalt kehalt külmemale, aineosakeste vastumõju tulemusena. See võib toimuda nii keha siseselt, ühelt kehalt teisele kui ka kahe keha vaheliselt, mis on eraldatud kolmanda kehaga. Konvektsioon on protsess, mille vältel vedelik või gaas, kuumenevad sooja kehaga kokkupuute tulemusena. Pindade vaheline soojusülekanne toimub soojusjuhtivuse tulemusena. Selle tagajärjel kuumemad kihid muutuvad kergemaks ning liikudes ülespoole viivad endaga kuumalt kehalt saadud soojuse. Kui jahutava keskkonna osakeste liikumise kiirus on tingitud ainult nende temperatuurist, siis nimetatakse sellist konvektsiooni loomulikuks. Kui on aga kasutatud ventilaatoreid või pumpasid, et konvektsiooni protsessi kiirendada, nimetatakse konvektsiooni kunstlikuks. Arusaadavatel põhjustel intensiivse konvektsiooni korral, toimub jahtumine kiiremini. Kiirgus on soojusülekande vorm, kus soojusenergia muutub kiirgavaks energiaks, mis kandub

Elektroonika → Elektriaparaadid
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Ehitusel kasutatavad metallmaterjalid ja tooted

Sulametallis olev süsinik seotakse hapnikuga (põletatakse välja). Peamised terase tootmise meetodis on martään-, konverter-, bessmer- ja elektersulatuse meetod. Metallmaterjalide tootmine Metallitoodete valmistamisel kasutatakse peamiselt järgmiselt järgmisi meetoteid: · Valamisega valmistatakse peaaegu kõike maltooteid, samuti kasutatakse valamist paljude teiste metallide puhul (teras, pronks, alumiinium jt); · Kuumalt valtsimisega töödeltakse plastsemaid metalle (teras, alimiinium, vask), suurem osa ehitusteraste valmistamiseks valtsimise teel; · Tõmbamist kasutatakse samuti plastsemate metallide puhul, tõmbamisega läbi tõmbesilma toodetakse traati ja teisi peenemaid materjale; · Sepistamine leiab kasutamist keerukama kujuga toodete valmistamisel;

Ehitus → Ehitus materjalid ja...
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide serveerimine

Jookide serveerimine Joogid on alati olnud toidulaual tähtsal kohal. Neid serveeritakse nii kuumalt kui ka külmalt. Joogid erinevad mitmeti: koostisosade, valmistusviisi ja ka populaarsuse poolest. Kodus peaks rohkem valmistama mitmekesisemaid jooke, mida tänapäeval pakutakse ka juba valmiskujul. Kohvi võib valmistada mitmesuguseid erinevaid. Lisada võib likööri, viskit, konjakit või teisi kangeid alkoholseid jooke ja vahustatud rõõska koort. Alkoholiga kohvi serveeritakse spetsiaalsest klaasist. Võimalusel soojendatakse klaasi, klaasi põhja pannakse teelusikatäis

Kategooriata → Vabaaeg
33 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Magustoidud

toitumistavadest ja mitmest muust tegurist. Magustoiduga lõpeb enamasti lõunane söögikord. Ka laste tähtpäevadel, täiskasvanute kohvilauas ning ootamatule külalisele sobib vahel mõnd magustoitu pakkuda. On teada , et loomulikus olekus, toorelt, on toiduained kõige väärtuslikumad. Kui sööme puuvilju ja marju toorelt, saab organism kõiki neis leiduvaid aineid paremini omastada. Siiski tuleb puuvilju ja marju sageli ka kuumalt töödelda ( keeta, küpsetada ), mille tõttu pehmeneb nende kestaine , kergeneb orgaaniliste ainete seedimine, maitse muutub vaheldusrikkamaks. Tuleb aga jälgida kõiki toiduvalmistamise reegleid, et teadmatusest midagi valesti ei tehtaks ja kaod töötlemisel võimalikult väikesed oleksid. Magustoite valmistatakse värsketest, konserveeritud ja kuivatatud puuviljadest või marjadest, nende püreedest ja mahladest, piimast, kohupiimast, rõõsast ja

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Metallid

EHITUSVIIMISTLUS METALLID referaat Juhendaja: Pärnu 2010 Metalle saadakse maapõuest välja kaevamisel (rauamaak näiteks ) , seega on nad maavarad , mis on väga väärtuslikud. Metalltoodete valmistamisel kasutatakse peamiselt järgmisi meetodeid : · Valamisega valmistatakse peaaegu kõik malmtooted, samuti kasutatakse valamist paljude teiste metallide puhul (teras, pronks, alumiinium jt) , · Kuumalt valtsimisega töödeldakse plastsemaid metalle (teras, alumiinium, vask), suurem osa ehitusterastest valmistatakse valtsimise teel . · Tõmbamist kasutatakse samuti plastsemate metallide puhul, tõmbamisega läbi tõmbesilma toodetakse traati ja teisi peenemaid materjale. · Sepistamine leiab kasutamist keerukama kujuga toodete valmistamisel. · Lõiketöötlusega toimub toorikule lõpliku kuju andmine(treimine, freesimine, puurimine jne).

Ehitus → Ehitusmaterjalid
17 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Agoogika ja tempo

Agoogika mõisted: Agitato- erutatult Lacrimoso- nuttes Decisio- otsustavalt Cantabile- laulvalt Alla martsia- marsi taoliselt Leggiero- kergelt Dolec- õrnalt Capriccioso- kapriisselt, tujukalt Amoroso- armastusväärselt Misterioso- salapäraselt Energico- energiliselt Con brio- kuumalt, tuliselt Bellicose- sõjakalt Religioso- pühalikult Funebre- leinavalt Con fuko- leegitsevalt Brillante- briljantselt Secco- kuiv Furioso- metsikult, vihaselt Con spirito- hingeliselt Burleso- koomiliselt Semplice- lihtsalt Grandioso- suurejooneliselt Subito- äkki Calmando- rahulikult

Muusika → Muusika
12 allalaadimist
thumbnail
1
txt

Metalli õpetus

Tehnoloogilised omadused. 1. Like tdeldavus: -hsti tdeldavad likeriistadega -halvasti tdeldavad (suur kvadus) sitked ja vikse kvadusega. Tdeldavust saab parandada termottlemisega. 2. Keevitavus: -saadakse mblus mis on lhedane phimetallile. 3. Sepistavus: -purunemata vi pragunemata kuumalt vi klmalt deformeeruda. 4. Valatavus: -vime moodustada valandeid ilma pragudeta, thikute iselomustab: -vedelvoolavus: sulametalli vime hsti tita valuvormi. -kahanemine: sulami ruumala vhendamine tahkumisel. -Likvatsioon: vedela sulamikristalliseerumisel tekkiva keemilise koostise ebahtlus. Vrvilised metallid ja sulamid. 1. Alumiinium: -hea korrosioonikindlus. -hea soojusjuhtivus. -hea plastiisus

Varia → Kategoriseerimata
10 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Marineerimine

minutit. Seened koos marinaadiga pannakse kuumutatult ja veidi jahtunud purki mis kohe suletakse. Seene keeduleem tarvitatakse toidu- või seeneekstrakti valmistamiseks.Keedetud seentelt kurnatakse leem (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). Seened tõstetakse metall- või klaaskaanega suletavasse purki, vahele puistatakse vürtse (ka sibularõngaid ja porgandiribasid). 1½-2 klaasist seenekeeduleemest või veest soolast suhkrust 1½-2 sl 30%-lisest äädikast keedetakse marinaad, mis valatakse kuumalt seentele. Purgid tõstetakse kuumutamisnõusse, milles vee temperatuur on 60 kraadi. Purke kuumutatakse 100 kraadi juures 25-30 minutit. 1 kg värsketest puhastatud seentest saab 1 pooleliitrist purki marineeritud seeni.

Toit → Toiduvalmistamine
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Udmurdi retseptid

*****UDMURDI RETSEPTID***** UDMURDI PEREPETSID: Tainas: 2 muna, 250 ml vett, maitse järgi soola, 2,5 dl rukkijahu ja 2,5 nisujahu. Täidis: 500 g keedetud sealiha ja 300 g kapsast, 100 g hakitud rohelist sibulat, 100-250 g sealiha keeduleent, 6-10 muna. Valmistamine: Veeretada jahust, munast, veest ja soolast kuulikesed, rullida need õhukeseks ja vormida korvikesed. Keedetud sealiha ja tükeldatud kapsas ajada läbi hakklihamasina, lisada sibul ja sealiha, keeduleem ning munad. Segada korralikult läbi. Kanda täidis lusikaga korvikestesse. Seejärel lähevad perepetsid ahju. Küpsevad 15-20 minutit kuumusel 200 kraadi. Ahjust tulnud perepetsidele määritakse sulavõid. ************************************** ÕUNAKOMPOTT LODJAPUUMARJADEGA: Viilutada 5 õuna, panna veega täidetud potti ja lasta keema. Lisada peotäis lodjapuumarju, pool ...

Ajalugu → Ajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Katioonide esimene rühm

Katioonide väljapesemine on vajalik, et tõestusreaktsioon annaks maksimaalse tulemuse. Kui lahuses teiste rühmade katioone pole piisab ühekordsest pesemisest, muidu pestakse kolm korda. Pesemine on vajalik lahusesse jäänud anioonide ja järgnevate rühmade katioonide väljapesemiseks. 2.2 PbCl2 eraldamine AgCl ja Hg2Cl2 sademest ja Pb2+-ioonide tõestamine Pestud sademele lisatakse 1-2 ml vett, segatakse ja soojendatakse 5 minuti jooksul segades keevas vesivannis. Tsentrifuugitakse kuumalt, kuna kuumalt tsentrifuugmisel plii ioonid ei sadestu. Selleks lülitada tsentrifuug ainult korraks sisse. Tsentrifugaat kanda pipetiga koheselt teise katseklaasi ja lahuse üksikosadest (igaks tõestuseks võtta puhtasse katseklaasi paar tilka lahust arvestusega, et tõestusreaktsioone on mitu ning mõnda katset tuleb vajadusel korrata) tõestada Pb 2+ -ioonid eelpool kirjeldatud tõestusreaktsioonidega. KI ja K2GrO4 lisamisel lahusele värvus lahus mõlemal juhul kollaseks. Järelikult oli

Keemia → Elementide keemia
27 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Survetöötlemise vastused

läbitõmbamist. Tõmmatakse nii terasest kui ka värviliste metallide sulamitest materjale. Tõmbamine toimub reeglina külmalt. Kuna ruumala ei muutu siis detail pikeneb. 5.Pressimine - Pressimine on survetöötlemise liik, mille puhul konteinerisse paigutatud toorik surutakse templi abil läbi matriitsi ava. Kõige enam pressitakse alumiiniumi, aga ka teiste värviliste metallide sulameid. Pressimist tehakse enamasti kuumalt, aga vahel ka külmalt. Pressimise eelised: 1) võimalus saada keerukaid profiile, 2) kõrge täpsus. Pressimise puudused: 1) suured metalli kaod (eriti torude puhul) 6.Kuumsurvetöötlemise eelised 1) Materjali plastsus 2) väiksemad deformatsioonienergiad ja ­jõud 3) puuduvad piirangud deformatsiooniastmele Puudused 1)oksüdeerimine, dekarboniseerumine ja halb pinnakvaliteet 2) halvem toodete täpsus

Materjaliteadus → Metalliõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Torude painutamine ja valtsimine

Torude painutamine ja valtsimine Painutatakse tõmmatud ja kuivatatud terastorusid ning värvilistest metallidest ja nende sulamitest torusid. Olenevalt materjalist, painutatakse painutusraadiusest ja toru läbimõõdust painutatakse torusid täidetult või ilma täitmata. Täidis kaitseb painutamisel toru seinu kardude ja kortsude moodustumise eest paindekohtades. Täidisena kasutatakse hästi kuivatatud peenikese jõeliiva või sulakampolit, mis valatakse torusse. Painutamise kvaliteet sõltub painutamisraadiuse õigest valikust, mis omakorda sõltub toru läbimõõdust, seinapaksusest ja materjalist. Terasest ja duralumiiniumist torudel kuni 22mm võetakse painutamisraadius võrduks toru kahe välimise läbimõõduga. Torudel läbimõõduga üle 20mm on R min = 3D Väikese läbimõõduga torusid , millel on suurem painderaadius, võib painutada külmalt. Toru üks ots suletakse tihedalt puidust korgiga, teise kaudu aga täidetakse t...

Varia → Kategoriseerimata
12 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Maie-Ann Raun

teinud palju klaasitöid nagu Liivakellad, Flöödid, Õhtu, Öö ja päev, Sõsarad, Sõõrid, Veesilm, Jääsilm, Hetk, Õis, Victoria, Johann Kunckel, Tervist!, Rubiin, Sulps, Keeris, Johannes, Roheline Jõemaa, Lained, Voolav Klaasijõgi. Enim meeldis mulle Järvakandi Klaasimuuseumis eksponeeritud töödest 1979.a valminud pokaalid Sõsarad. Nende pokaalide juures kasutati värvusetut ja punast klaasi. Klaas on vormi puhutud ja seejärel kuumalt liidetud. Pokaalid valmisid Valgevene klaasitehases Neman Ivan Petrenko ja Ivan Puhhovski eksperimentaalbrigaadi poolt. Marie-Ann Rauni sõnul oli nende brigaad kõrgel tasemel ning nendega oli väga meeldiv koos töötada. Katriin Beresnev 10.klass

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Elektriaparaadid sissejuhatuse konspekt

Loomuliku konvektsiooni korral toimub gaasi või vedeliku liikumine nende mikroruumalade tiheduse erinevuse tõttu, tehiskonvektsiooni korral pannakse gaas või vedelik liikuma ventilaatori või pumba abil. Konvetsioon toimub järgmiselt. Gaas või vedelik, puutudes kokku kuuma kehaga, soojeneb soojusjuhtivuse tulemusena. Gaasi või vedeliku sel viisil kuumenenud mikroruumalade tihedus muutub väiksemaks kui jahedamatel ning nad liiguvad ülespoole, viies seega kaasa kuumalt kehalt võetud soojuse. Nüüd puutuvad kuuma pinnaga kokku uued jahedad gaasi või vedeliku mikroruumalad ja protsess kordub. Soojuskiirgus kujutab endast soojusenergia ülekandumist kuumalt kehalt ümbritsevas ruumis asuvatele kehadele erineva lainepikkusega elektromagnetiliste võnkumiste abil. Soojuskiirte ja valguskiirte füüsikalised omadused on sarnased. Nii ühed kui teised levivad valguse kiirusega ning murduvad ja peegelduvad, kohtudes oma teel mingite pindadega.

Elektroonika → Elektriaparaadid
89 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

ja lisadariivida lihale,apelsini praadidakoor eraldi kaussi, pigistada 6. Segada pudermahl apelsinidest ja liha, porgandi- serveerida apelsinisegu kuumalt hulka 7. 6. 1 Tõsta segu puljongisse ja jätta see 35 minutiks hauduma 8. 7. 1 Serveerimisel lisada riivitud apelsinikoored supile 9. TOIDU NIMETUS Seapraad hautatud hapukapsa ja ahjukartulitega 1. ports. väljatulek (ml/g) 160 / 200 / 100 g valmist.portsj. arv x (tk) 5 kasumi % 66,9

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Elementide keemia praktikum I katioonide rühm

Kui järgnevate rühmade katioonid jäävad lahusesse, ei saa hakata esimese rühma katioone eraldama. Tõestuste puhul segavad katioonid üksteist ning ei saa kindlalt väita, mis eraldus ja mis sadenes. Külm soolhappeline vesi hapustab lahuse, lisab prootoneid ning koristab teised katioonid lahusest. Pb2+ -ioonide tõestamine Pestud sademele lisasin 2 ml destilleeritud vett, segasin ja soojendasin ca 5 minutit keevas vesivannis. Tsentrifuugisin kuumalt 1 minuti, sest pliikloriidi sade lahustub soojas vees. Kandsin tsentrifugaadi pipetiga teise katseklaasi ning tilgutasin seda mõned tilgad kolme katseklaasi. Viisin läbi kolm plii-ioonide tõestusreaktsiooni, mis kõik õnnestusid. Pesin järelejäänud kloriidide sadet mitu korda kuuma dest. veega, kuni enam Pb2+ ioonid ei tõestunud pesuvees. Hg2+ -ioonide tõestamine Lisasin vähesele järelejäänud sademele 7 tilka 2M ammoniaagi vesilahust ning segasin.

Keemia → Elementide keemia
79 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Kokkade lõputöö arvutiõpetuses

Kuumuta õli pannil, lisa porgand, sibul sink ­ Või kg 0,020 prae kergelt, lisa oliivid ja tomat ning Tomat kg 0,200 purustatud küüslauk Oliivid kg 0,020 Kuumuta veidi ja maitsesta Küüslauk kg 0,010 Aseta nuudlipesad taldrikule ja pane pesasse Maitseained kg valmistatud täidis Serveeri kuumalt maitserohelisega Järelroog: Banaanirattad sokolaadis Puhasta banaanid ja lõika 0,5-0,8 cm paksused rattad Sulata vesivannil sokolaad Banaan kg 0,230 Kasta tiku abil banaanirattad sokolaadisse ja aseta küpsetuspaberile torka banaanirattasse Tume sokolaad kg 0,200 tikk koos kokteilkirsiga Kokteilkirss kg 0,046 214g 400g 238g Suitsukanasalat 214g

Informaatika → Arvutiõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Molaarmassi krüoskoopiline määramine - töö nr. 3

TTÜ Materjaliteaduse instituut füüsikalise keemia õppetool Töö nr 3f MOOLAARMASSI KRÜOSKOOPILINE MÄÄRAMINE Mikk Reinpõld Õpperühm KAOB-41 Töö teostamise Kontrollitud: Arvestatud: kuupäev: 20.02.12 Töö ülesanne. Aine molaarmassi leidmiseks mõõdetakse lahusti (näit. vee) ja uuritava aine lahuse külmumistemperatuurid. Molaarmass arvutatakse Raoult'i II seadust kasutades lahuse külmumis- temperatuuri languse põhjal. Aparatuur. Jahutamiseks kasutatakse laboratoorset pooljuhtidel töötavat mikrojahutit. Selle töö põhineb Peltier' efektil: kui juhtida elektrivoolu läbi kahe erineva juhi puutekohast, siis kontaktil (sõltuvalt voolu suunast) kas eraldub või neeldub soojust. Mikrojahuti põhisõlmeks on termoelement, mis koosneb kahest erinevast pooljuhist, millest üks on elektron-, teine aukjuhtivusega; pooljuhid on ühendatud metalljuhtme...

Keemia → Füüsikalise keemia praktikum
47 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Materjalitehnika konspekt

äravoolule jahtumisel. See on tingitud kristalliseerumissoojuse eraldumisest. 4.2. Loetlege faasid Fe-C-sulameis, tooge nende määratlused. · Tardlahus ferriit (F) Fe(C) - süsiniku tardlahus -rauas (K8), C-sisaldus kuni 0,02% temp.-l 727 kraadi, temp. vahemik 0...911 kraadi. Sitke ja hästi deformeeritav nii kuumalt kui ka külmalt. Kõvadus toatemperatuuril 60-90 HB · Tardlahus austeniit (A) Fe(C) - süsiniku tardlahus -rauas (K12), C-sisaldus kuni 2,14% temp.-l 1147 kraadi, 0,8% temperatuuril 727. Sitke ja hästi deformeeritav nii kuumalt kui ka külmalt, mittemagneetiline. Toatemperatuuril laguneb A -> F+T= Perliit · Keemiline ühend tsementiit (T) Fe3C - C-sisaldus kuni 6,67% . Habras ja väga kõva 820HB

Materjaliteadus → Materjalitehnika
189 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kalevipoja 8. lugu

Kivi maandus aga sügavale järve põhja. Järgmisena viskas teine vend ja seekord lendas kivi täpselt piirile nii, et pool oli vee all ja pool nähtavalt maa peal. Kord oli noorema venna käes. Teda oli alati peetud vendadest tugevaimaks , targimaks ja vägevamaks. Vuhisedes lendas kivi kaugele-kaugele, kuhu silmapiir ei ulatunud. Vendadest noorim saigi järgmiseks valitsejaks ja alustas kohe tööga. Kalevipoeg võttis adrasahad, rakendas hobuse ette ja hakkas maad kündma. Päike lõõskas kuumalt taevas, kuid tema tööd ei jätnud ning kündis veel mitmeid päevi, kündes üles kõik kohad. Hobuse jõud hakkas otsa saama ja nad puhkasid ning kastsid suud. Kalevipoeg sidus enne magama heitmist hobuse kinni, et ta ei põgeneks. Kuumus aga meelitas hobuse ligi parmud ning hobu püüdis nendest lahtisaamiseks varju alla minna. Metsas varitses teine oht, nimelt kimbutas nüüd hobust hundikari. Kuna hobune oli kinni seotud, ei saanud ta kuhugi põgeneda ja kiskjad murdsid vaese looma maha

Kirjandus → Kirjandus
97 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mina ja rasvad

olek toatemperatuuril on tahke. Rasvad on värvuseta, lõhnata, maitseta, vedelad või tahked ained, mis vees ei lahustu. Rasvade olek sõltub rasvhappe radikaalist s.t. küllastunud radikaali puhul on rasv tahke ja küllastumata radikaali puhul on rasv vedel - õli. Kuna rasvu leidub kõigis taimsetes ja loomsetes organismides liigitatakse neid ka vastavalt taimsed ja loomsed rasvad. Juur ja puuviljad sisaldavad vähe rasvu. Taimseid rasvu saadakse taimedest sealse õli kuumalt väljapressimise teel või orgaaniliste lahustite abiga väljalahustamise tulemusena. Loomseid rasvu saadakse tapetud loomade ja kalade rasvkoest sealt auru või keeva veega kõrgendatud rõhul väljasulatamise teel. Halvad on meie tervisele küllastunud rasvhapped ja suure rasvasisaldused toidud. Suurema rasvasisaldusega toidud on näiteks margasiin, majonees, rasvased piimatooted (juust, hapukoor), küpsetised, küpsised, sealiha. Mina ja rasvad oleme ikka väga seotud

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Betti Alveri luulekogu ülevaade

· Armastusest Armastus võib olla kibe ja valus, armastus võib olla parim tunne maaailmas, kuid võib ka palju haiget teha. "Nii raske, raske tuule rajuvil sa rebid kõik mu hingehilbud maha" Luuletus, mis kõige rohkem meeldis MU JUURDE VOOGAS Mu juurde voogas sinu suurest särast helk laias jaos ja lamp ei kustunud vaid sinu pärast mu vaikses toas. Kuid sinu langust nähes kuumalt läbis Mu südant pelg: Kas püsib sirgena su kõrval häbis mu nõder selg? Oh andesta! Ma vaatlen häbipunas su rebit nüüd. Kui armastada sind- siis kunas, kunas, kui mitte nüüd? Ma ootan, kuni väiksed tõrud sirgund on suureks puuks. Mu pilk on märg. Mu salajõud on virgunud. Mu hing jääb truuks.

Kirjandus → Kirjandus
23 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Vihurimäe

Dean, kes kogu lugu jutustab, nii nagu ta seda ise on näinud. Igavene armastus – kas vaid raamatutes? Armastus on olnud läbi aegade üheks enimlevinud teemaks kunstis. Sellest on kirjutatud raamatuid, näidendeid ja luuletusi. Armastatule on pühendatud maale, nende pärast on peetud sõdu. Kuid kas ilus, puhas, tingimusteta armastus eksisteerib ainult unistustes ning raamatutes või võib seda kogeda ka lihtinimene oma reaalses elus? “Kired hõõguvad selles teoses kuumalt, kurjalt ja hävitavalt, aga nad ei ole füüsilised, vaid sümboolselt puhtad.” Catherine ja Heathcliff panid oma armastusega kannatama nii ennast kui ka kõiki teisi enda ümber. Ometi oli nendevaheline tunne aus ning tingimusteta, mis tegi selle ilusaks ning kurvaks. Just sellist armastust, mis vallutab kõik meeled ja mis aegade jooksul ei vähene, tahaks kogeda igaüks. Kuid kas see on väärt, et selle pärast nutta ning isegi surra? Kas enda armastuse nimel

Kirjandus → Kirjandus
92 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Katioonide kvalitatiivne keemiline analüüs

pesuvett, segasin ning tsentrifuugisin. Sadet pesin kolm korda. Järgnevate rühmade katioonide väljapesemine sademest on oluline selleks, et need ei hakkaks segama I rühma katioonide tõestamist. Pestes sooja veega, hakkab PbCl2 sade lahustuma, seega on vajalik pesemine külma veega. PbCl2 eraldamine AgCl ja Hg2Cl2 sademest Pb2+-ioonide tõestamine Pb2+-ioonide tõestamiseks lisasin pestud sademele 2 mL vett, segasin ning soojendasin 5 minutit keevas vesivannis. Tsentrifuugisin kuumalt. Selleks lülitasin tsentrifuugi sisse ainult korraks. Kandsin tsentrifugaadi koheselt teise katseklaasi ning lisasin mõne tilga KI, et tõestada Pb 2+- ioonid lahues. Pb2+-ioonid tõestusid. Järgnevalt pesin järelejäänud kloriidide sadet kuuma veega 4 korda, et Pb2+-ioone enam ei tõestuks. Tsentrifuugida tuleb kuumalt sellepärast, et muidu hakkab PbCl 2 uuesti sadenema ning seega ei oleks võimalik Pb2+-ioone sademest välja pesta. AgCl eraldamine Hg2Cl2 sademest

Keemia → Anorgaaniline keemia
207 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Katioonide I rühm

ning pesin kloriidide sadet külma soolhappelise veega (umbes 10 ml vett ja paar tilka konts. HCl). Soolhappeline vesi peab olema külm, kuna PbCl2 lahustuks soojas lahuses. Pesemine on vajalik juhuks, kui lahus peaks sisaldama teiste rühmade katioone, mis võivad järgnevaid reaktsioone segada. PbCl2 eraldamine AgCl ja Hg2Cl2 sademest ning Pb2+-ioonide tõestamine Lisasin pestud sademele 1-2 ml destilleeritud vett ning soojendasin veevannis, aeg-ajalt segades. Seejärel tsentrifuugisin kuumalt (2 minutit). Tsentrifuugida tuleb kuumalt, kuna soojendamisel lahustub PbCl 2 sade ning edasisteks reaktsioonideks on meil vaja lahust, mis ei sisaldaks PbCl2 sadet. Et veenduda, kas lahuses on Pb2+-ioone, siis pipeteerin koheselt pärast tsentrifuugimist lahust puhtasse katseklaasi ning valin kõige tundlikuma Pb 2+- ioonide tõestusreaktsiooni, milleks on reaktsioon I—ioonidega. Pb2+ + 2I– → PbI2 ↓ Selleks lisan tilkhaaval KI lahust, kuid sadet ei teki (PbI 2 on samuti lahustuv

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Kordamine ehitusmaterjalid

-Peale saagimist on neid veel töödeldud. Hööveldatud lauad; põranda lauad; voodrilauad; piirlauad; liistud. 12. Vineeri nimetus, kasutus -Liimitakse õhukesed puitlehed/spoonid kokku paketiks. Paketis kindel arv spoone (3-11). Iga järgmine kiud on eelmisega risti, spoone paaritu arv mis on vajalik kaardumise tõkestamiseks. 13. Puitkiud-, ja puitlaastplaat, kasutus Puitkiudplaat- peenestatakse puitvillast, mis pressitakse kokku ja kuivatatakse kuumalt. Sideaineks on puidus endas olevad looduslikud vaigud. (põrandaplaat, seinte- ja lagede kattematerjal) Puitlaastplaat- valmistatakse puidulaastudest, mis segatakse tehisvaiguga ja pressitakse kuumalt kokku. (sisemine vooderdamine, tuuletõke, alusplaatimiseks) 14. Termotöödeldud puit, kasutuskohad -Suitsutatud/kuumtöödeldud puit Termotöötlemine toimub auruga 180-230C. Tõstetakse järsult temp 100C ja siis aeglaselt 130C. 130C juurest viiakse 180-230C juurde ja hoitakse 2-

Ehitus → Ehitus
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Väntmehhanismid

silindri seintelt üleliigse õli ja juhib karterisse tagasi.Ülemine rõngas on pealt kroomitud järgmine tinaga kaetud, õlirõngas võib olla ühestükis või kombineeritud(4 tükki). Kolb oma mõõtmetelt on kooniline ja ovaalne ning kuumenedes muutub ta silindriliseks ja ringikujuliseks. Kolvisõrm- valmistatakse legeeritud terastest mille pind on karastatud.Kolvisõrm on ujuvtüüpi kui ta liigub kepsu ülemise pea pronkspuksis ja kuumalt ka kolvisilmas.Mitteujuv kolvisõrm liigub ainultkolvisilmas ja ühendatakse kepsuga ette kuumutades(kuumpress). Keps- ühendab kolvi liikuvalt väntvõlliga.Stansitud(legeeritud) terasest.Keps koosneb alumisest lahtivõetavast ja ülemisest mitte lahtivõetavast peast ja neid ühendab säär. Alumise lahtivõetava peas paiknevad liuglaagrid(e. liuad, e.saaled).Laagriliud on tehtud lehtterasest ja seest kaetud antifriktsioon sulam.

Auto → Auto õpetus
85 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rasvad

Küllastumata e tahketel rasvhapetel on C vahel kaksiksidemed. 2. Milleks lagunevad rasvad .........? Rasvad lagunevad rasvhapeteks ning glütserooliks. 3. Mis tähendab oomega rasvhape? Oomega rasvhapped e küllastumata rasvhapped. Võivad luua vesiniksidemeid teiste molekulidega ning on vajalikud näiteks rakumembraanide ehitamiseks. Leidub taimeõlides ja kalas. 4. Kust saab rasva? Nahaalune rasvkude, mis sulatatakse või pressitakse kuumalt välja Taimsed rasvad saadakse kuumpressil või ekstraheerimisel Näiteks seemned peenestatakse ja asetakse bensiini või eetrisse, mis pärast õli väljalahustamist seemnetest lenduvad 5. Mis juhtub rasvase piruka panemisel kilekotti? Kilekott läheb rasvaseks. 6. Rasvhappe seebistumine... Toiduainete keetmisel rasvad sulavad ja lähevad rasvad vedelikku ning moodustavad emulsiooni ehk vees mittelahustuva rasvalahuse, osaliselt võivad rasvad ka laguneda

Keemia → Keemia
16 allalaadimist
thumbnail
4
docx

10 ravimtaime peavalu vastu

10 ravimtaime peavalu vastu 1. Raudrohi Raudrohutee meega: pane tassi 1 supilusikatäis raudrohuõisikuid, vala peale keev vesi ja lase 10 minutit tõmmata. Joo nii kuumalt kui võimalik, võttes lusikaga mett peale. Veel abiks: Hoia jalgu soojas raudrohuvannis. Hinga sisse sooja raudrohuauru. Pane linases kotis raudrohukimbuke ööseks padja kõrvale. Määri laupa, kogu nägu ja pead raudrohu-lilleveega. 2. Nurmenukk Nurmenukutee: pane tassi 1 supilusikatäis nurmenukuõisi ja vala peale keev vesi. Lase 10 minutit tõmmata. Joo jahtunult väikeste sõõmudega. Veel abiks: Nuusuta nurmenukuõisi. Pane nurmenukuõied linase kotikese sisse ning aseta

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Torude painutamine ja palistamine

külmalt. Toru painutamiseks suletakse üks ots puidust korgiga, teise kaudu aga täidetakse toru kas liiva, või sulakampoliga. Täitmise ajal tuleb toru keerata ja koputada vasaraga liiva tihendamiseks toru alt kuni ülesse. Pärast seda asetatakse toru rakendisse nii, et keevitusõmblus asuks küljel. Painutamiseks võetakse mõlema käega tema pikemast otsast kinni ja painutatakse ettevaatlikult soovitud nurga alla. Pärast eemaldatakse torust liiv ja puhutakse suruõhuga läbi. Kuumalt painutatakse torusid tavaliselt täidetult. Kuumusest tekkinud gaaside väljapääsemiseks tuleb ühte korki teha väikesed augud, muidu võib toru painutamise ajal suure rõhu tõttu lõhkeda, või puidust korgid otsast ära lennata. Terastorusid kuumutatakse tänapäeval tavaliselt gaasileegiga või kõrgsagedusvooludega kuni toru saavutab kirsipunase värvuse, siis saab toru painutada.

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
2 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Liköörid

värviandjad järelküpsemine ­ kestab 3­12 kuud, harva ka kauem, ning võimaldab erinevatel maitse-, värvi- ja lõhnakomponentidel harmooniliseks tervikuks sulada, emulsioonlikööride puhul jääb see tehnoloogiline faas vahele filtreerimine ­ võib likööri eripärast sõltuvalt toimuda kas peale segamist, järelküpsemise eel või selle järel villimine Naturaalseid likööre maitsestatakse neljal erineval meetodil matseratsiooni ehk külmalt leotamise teel infusiooni ehk kuumalt leotamise teel spetsiaalsetes trumlites perkolatsiooni ehk tõmmistamise teel, mida on samuti võimalik teostada kas külmalt (läbi pressides) või kuumalt (läbi aurutades) Tugevaid aroome saadakse juhul, kui likööril on kõrge, üle 40% alkoholisisaldus, magustajaid aga kasutatakse minimaalselt, ning vastupidi ­ kõrge suhkrusisaldusega siirupised liköörid on reeglina madala alkoholisisaldusega. Kergesti leotuvad taimeosad (näit. õied) matseeritakse,

Muu → Ainetöö
19 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Konnasilmad

arstiga nõu pidama. Konnasilmadegi puhul on kasutatud taimravi. Näiteks tükike aaloelehte lõigatakse pikuti pooleks ja asetatakse värske lõikepinnaga vastu konnasilma, kaetakse ööseks plastkilega ja mähitakse marlisidemega. Hommikul kaabitakse konnasilm maha, jalg pestakse puhtaks ja kreemitatakse. Mõned ravimtaimeteatmikud soovitavad panna konnasilmale luuderohtu. Värskeid või kuivi lehti keedetakse 10 minutit, kurnatakse ja asetatakse kuumalt 20­30 minutiks sarvestunud nahale. Pehmenenud konnasilm kaabitakse jällegi maha ja jalga määritakse taimeõli või võiga. Konnasilma võib hõõruda kuuma röstitud sibulaga või sibulapealsetest valmistatud toore pudruga. Teine võimalus on toore sibulalõigu asetamine konnasilmale, see kaetakse mähisega ja hoitakse seni, kuni sarvestunud südamik hakkab nahast eralduma. Lõpuks tehakse kuum vann, mis hõlbustab sarvestunud naha eemaldamist. Veel võib konnasilmale

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tee ettekanne

Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Kolm põhilist tee kategooriat on: mustad teed ( kääritatud), oolongid (mitu korda kääritatud) ja rohelised teed (kääritamata). Metsikuna võib taim saavutada kõrguse isegi üle 10 meetri, kultuurtaimena hoiab regulaarne kärpimine selle umbes 90 cm kõrgusena, mis on sobilik saagi korjamiseks. Ovaalse kujuga lehed asetsevad okstel korrapäraselt, teepõõsal jagatakse nad vanadeks ja noorteks lehtedeks. Noored lehed on peamiseks saagi allikaks ning neid ka kasutatakse teepuru valmistamiseks. Noored lehed ja õrnad pungad on kaetud hõbedaste ebemetega. Teepõõsa õied on valget või roosat värvi, lõhnavad, üksikud või 2-4 kaupa kobaras. Teepõõsast on kaks varianti :Hiina tee ja assami tee. Teepõõsas kasvab nii tasandikel kui troopilistes piirkondades kuni 200 mee...

Geograafia → Geograafia
12 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Lydia Koidula.

Kas ema südant tunned sa? õnn on läinud, pisarad on jäänud! Nii õrn nii kindel, muutmata! Pärn veel haljas; lilled, õitsete; Ta sinu rõõmust rõõmu näeb ojalained voolavad veel ruttu -- su õnnetusest osa saab. minu valust räägivad nad juttu ja su valest, kadund armuke. Eesti muld ja eesti süda Süda kuis sa ruttu tõused kuumalt rinnus tuksuma, kui su nime suhu võtan, püha Eesti isamaa! Head olen näind ja paha, mõnda jõudsin kaota, mõnda elus jätta maha sind ei iial unusta! Sinu rinnal olen hingand, kui ma vaevalt astusin, sinu õhku olen joonud, kui ma rõõmust hõiskasin, minu pisaraid sa näinud, minu muret kuuulnud sa Eestimaa mu tööd, mu laulu, sul neid tulin rääkima. Oh ei jõua iial öelda ma, kuis täidad südame!

Ajalugu → Ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rasv ja mina

ained. Elusorganismid kasutavad rasvades valdavalt paarisarvu süsinikega rasvhappeid. Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on vedel, on õlid. Toidurasvad koosnevad rasvhapetest. Toidurasvad sisaldavad küllastunud, mono-ja polüküllastumata rasvhappeid. Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastatud rasvhapped, taimsetes õlides mono- ja polüküllastamata rasvhapped. Loomseid rasvu saadakse toorainest väljasulatamisel või kuumalt väljapressimisel. Taimerasvad eraldatakse kuumpressimisel või ekstraheerimisel. Rasvad on elusorganismi põhilisi koostisosi valkude ja süsivesikute kõrval. Võrreldes valkude ning süsivesikutega annavad nad kaks korda rohkem energiat. Rasvad kuuluvad põhitoitainete hulka. Rasvarikas toit on maitsev ja rahuldab ka väikestes kogustes kiiresti isu. Rasva leidub palju või margariinis, lihas , pähklites jms., vähe aga puu- ja juurviljades. Rasvas lahustuvad mitmed vitamiinid

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Angervaks

Temast valmistatud teed on joodud pärast sünnitamist võimaliku tekkiva palaviku vastu. Angervaks on aidanud veel paljude erinevate haigustega võitlemisel. Need on näiteks reuma ja närvivalud, krambid, närvilisus, kõhulahtisus jne. Ka alandab angervaks palavikku ning paneb inimese higistama. Tee valmistamiseks tuleb supilusikatäiele ürdile valada peale klaas keeva vett ja seejärel jooki hoida veerand tundi soojas. Seda juuakse kuumalt. Kuid levinud on ka erinevad leotised, juurikatest (botaanikute keeles mõeldakse siin risoomi) võib teha vanne. Vanni valmistamiseks peab aga juurikas tõmbama kuni üheksa tundi: muidu ei tule sellest toimeained välja. Angervaksa on kasutatud värvimisel ja nahkade parkimisel.

Loodus → Loodusõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Looduslikud ja tehisvaigud

Üldjuhul lahustuvad need orgaanilistes lahustites ja õlides, kuid mitte vees. Looduslikud vaigud on ka fossiilsed vaigud nagu merevaik ja kampol. Tehisvaigud Tehisvaigud sisaldavad mürgist keemilist ühendit formaldehüüd. Tehisvaike kasutatakse näiteks mööbli, puitlaastplaatide ja suuskade valmistamisel. Puitlaastplaadid valmistatakse puidulaastudest, mis segatakse tehisvaiguga ja pressitakse kuumalt kokku. Meetod seisneb selles, et kahjustunud, poorset hambaemaili on võimalik läbi immutada tehisvaiguga,mis kõvastudes muudab kahjustuskolde enda plommiks Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Soome Rahvusköök

Soome köök on tihedalt seotud Soome toiduvalmistamise traditsioonidega ning seda iseloomustab suur kala ja liha osakaal, ehedate komponentide kasutamine ja tagasihoidlik maitsestamine. Soome toiduvalmistamist on palju mõjutanud Rootsi köök ja sellesse on tihedalt põimunud Karjala ning Lapimaa toidud. Soome toitude hulgas leiab arvukalt ka Eesti köögis tuntud roogasid. Soome kliimast tingituna on sealses köögis tähtsat rolli mänginud kartul, teraviljatoidud, liha, kala (eriti lõhe, merisiig ja ahven), piimatooted ja metsamarjad ning seened. Palju on Soome köögis saiade ning kookide retsepte ning osaliselt Rootsi mõjul on levinud ka kõikvõimalikud kuivad leivad. Toitude valmistamises ja lauale andmises on soomlased praktilised ja lihtsad, kuid äärmiselt puhta ja kauni joonega. Toiduaineid segatakse omavahel vähe, toiduainete maitset ning toiteväärtust säilitatakse otstarbekate töövõtete ja vahendite abil. Toitude maitsestamine on tagasiho...

Toit → Catering
9 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

E.J.Bronte "Vihurimäe" esitlus

EMILY JANE BRONTE ,,VIHURIMÄE" EMILY JANE BRONTE(18181848) Inglise kirjanik Õed Maria, Elizabeth, Charlotte ("Jane Eyre") ja Anne("Agnes Grey"); vend Branwell 1846.a luulekogu "Vihurimäe"1847.a Pseudonüüm Ellis Bell http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Bront %C3%AB Ei olnud seltsiv, reisis harva, terasest tahtejõud loomingu eripära "Vihurimäe" kired hõõguvad kuumalt, kurjalt ja hävitatavalt Kõige inspireeritumaid teoseid Alustas teise romaani kirjutamist jäi pooleli HEATHCLIFF Leidlaps Catherine armastus Õel, halastamatu, armukade Abiellus Isabella Lintoniga Poeg Linton Heathcliff http://www.pbs.org/remotelyconnected/20 09/01/wuthering_heights_1.html CATHERINE EARNSHAW (LINTON) Väga kauni välimusega Vend Hindley Heathcliffi suur armastus Ambitsioonikas, kõrget

Kirjandus → Kirjandus
31 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kõne-Lugupeetud kuulajad

Eesti lipp, mida on uhke tunne vaadata ja üles heisata, meil on kohutavalt ilus loodus, kus ringi seigelda ja kust ei puudu imearmsad loomad ja linnud. Meie eestlased oleme laulu ja tantsurahvas ja seetõttu on meil ka enda üldlaulupidu, mis toimub iga viie aasta tagant ja kus osalevad erinevad kooriliigid ja puhkpilliorkestrid, meil eestlasel on omapärane luule ja väärikas maine. Lydia Koidula on pannud kirja read: Süda kuis sa ruttu tõused, kuumalt rinnas tuksuma, kui su nime suhu võtan, püha Eesti isamaa! Head olen näind ja paha, mõnda jõudsin kaota', mõnda elus jätta maha- sind ei iial unusta ! Need on väga mõtlemapanevad sõnad ja väga õiged sõnad, arvata võib, et iga eestlane mõtleb samamoodi aga ei julge neid kirja panna või otse välja öelda, mis on tegelikult päris vajalik näitamaks, kui hea on Eestis või kui kindel me võime Eestile olla.

Eesti keel → Eesti keel
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Jaapani köök

Sushi on tänapäeval läänemaailmas tuntuim Jaapani roog. Hapustatud riisiga on kombineeritud erinevad lisandid, mis serveeritakse kaunikujulise suupistena. Peamised koostisosad peale riisi on norilehed, vasaabi ja sojakaste. Sushi tuntumad liigid on maki, nigiri ja temaki. Nuudlid levisid Hiinast Jaapanisse ja on tänapäeval kujunenud Jaapani toidukultuuri lahutamatuks osaks. Kaks traditsioonilist Jaapani nuudlitüüpi on soba (tatrajahunuudlid) ja udon(nisujahunuudlid). Süüakse neid nii kuumalt kui külmalt, kas sojakastme või dashi puljongiga. Jaapani toidukultuuris puuduvad magustoidud, serveeritakse vaid puuvilju. Ei ole ka piimatooteid ja juustu. Jaapanis on ritualiseeritud teejoomine. Tee kõrval on traditsiooniline Jaapani jook sake. Riisist, kergitatud riisipärmist ja veest fermenteeritud jook. Algselt valmistati seda vaid talvel, tänapäeval aastaläbi. Jaapanis ei tohi saket ja õlut endale ise kallata

Toit → Kodundus
7 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun