Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

Tee - sarnased materjalid

jaapanis, teest, teetaim, jook, oolong, aroom, tõmmis, teeleht, kunst, kasulikum, jooja, joomiseks, teega, ingver, inglismaale, populaarsem, thea, sinensis, assami, troopilistel, korjamiseks, pungad, istanduse, gruusia, ekstrakt, taimedest, õied, kannu, keema, keev, piisab, kurna, vala, kreem, teeninduskool, t11ht, juhendaja, riina, millisest, taimes
thumbnail
14
docx

Tee

........................................................10 VI. Eksootilised teed............................................................................11 VII. Eestis müüdavad kaubamärgid.....................................................12 VIII. Kasutatud kirjandus.......................................................................13 Fariza Imanova Tee Sissejuhatus Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Teetaimest on olemas kaks varianti: Thea (Camelia) sinensis- hiina tee ja Thea Fariza Imanova Tee (Camelia) assamica- assami tee. Kumb neist on algupärane liik, seda pole suudetud tänaseni üheselt selgitada. Fariza Imanova Tee Must tee Tugevalt fermenteeritud (kääritatud) tee. Fermenteerimine kujutab endast rullimise

Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tee

muskaatse aroomi järgi. Keemun Kõige tuntum Hiina must tee. Pärineb Hiina Keemuni regioonist. Iseloomuliku meeldiva aroomi, rikkaliku "sooja" maitsega tee. Sobib juua nii suhkruga ja koorega, kui ka ilma, ning on eriti meeldivaks jogiks just küpsetiste kõrvale, nagu leivad, koogid ja muffinsid. Proovige tassikest sooja auravat teed õhtuti ja see võib saada meeldivaks harjumuseks. Gruusia Gruusia teed peetakse alla keskmise kvaliteedi, sisaldab vähe parkhappeid, tõmmis on kuldkollane, maitse mõrkjas, aroom nõrk. Yunnan Hiina mägine subtroopiline Yunnan piirkond. Arvatakse, et just sellest Hiina piirkonnast on teetaim Camellia sinensis alguse saanud. Seal kasvavad siiani metsikud 1000 aastased teetaimed. Yunnani piirkonna teepõõsal on suuremad lehed, kui teistes Hiina teepiirkondades, ning seega on Yunnani tee sageli tuntud, kui just "suureleheline tee" Yunnani musta teed austatakse just tema kõrge

Toiduainete õpetus
56 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Tee

Sissejuhatus Tee on naturalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena:  must tee  roheline tee  teised, nagu näiteks oolong Viimase 10 aasta jooksul on igal aastal toodetud maailmas üle kolme miljoni tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23 % roheline ja ainult 4 % teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Hiinas, Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina. Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid

Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

Tee Tee on teepõõsa kuivatatud lehtedest ja pungadest valmistatud jook. Samuti valmistatakse teed ka muude taimede kuivatatud või värsketest osadest. Tee tootmine Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Tee kvaliteet oleneb sellest, kui noor on nopitud leht ja pung. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena:

Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

..20 5. OOLONGI EHK PUNANE TEE...................................................................22 5.1 HIINA OOLONGI KLASSIFIKATSIOON.....................................................22 6.TEE TÖÖTLUS .......................................................................................25 6.1 VALGE TEE TÖÖTLUS...........................................................................25 6.2 ROHELISE TEE TÖÖTLUS......................................................................25 6.3 OOLONG TEE TÖÖTLUS.........................................................................25 6.4 MUSTA TEE TÖÖTLUS............................................................................26 7. TEE TOOTMINE .....................................................................................26 7.1 TOOTMISE ETAPID...............................................................................26 8. TEEVALMISTAMISE KULDREEGLID........................................................27 9. JÄÄTEE....

Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Tee - ajalugu, ränne, traditsioonid

55 000 inimese. Viimase viiekümne aasta jooksul on teetoodang kasvanud rohkem kui kaks korda. Spetsiaalsete kvaliteetteede järele suureneb nõudlus pidevalt. Iirlased, kes on suurimad teejoojad, tarvitavad inimese kohta peaaegu 4 kilo teepuru aastas. Inglased tarbivad see-eest aastas vaid 2,5 kilo. Araablased tarvitavad sammuti teed väga palju, kuna puhast joogivett ei ole tihti ning keetmata joogivesi ei kõlba on tee just sobiv jook kõrbetingimustes. („Tee“ K. Kroon; A. Kang) „Roheline, hiljem ka must tee on olnud Aasias tuntud juba kauem kui 5000 aastat. Teepõõsa päritolus ei ole spetsialistid kindlale selgusele jõudnud – oletatakse selle põlvnemist Kagu- Hiinast. Lisaks joogile on teed ammustest aegadest alates kasutatud ka toiduvalmistamisel.“ (Wikipedia) Jaapanisse jõudis tee 729. aastal tänu Hiinas õppinud budistlikele munkadele. Mungad

Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
24
docx

TEE

.................................................................................................... 9 6 EESTIS MÜÜDAVAD TEEKAUBAMÄRGID....................................................................9 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................................................. 10 Kristel Ausmees Tee Kristel Ausmees Tee SISSEJUHATUS Tee on naturaalne, aromaatne ,värskendav ja vastavalt valmistusviisile, kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Teeks nimetatakse ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Teetaimedest on olemas kaks varianti: Thea(Camelia) sinensis- hiina tee ja Thea (Camelia) assamica- assami tee .Kumb neist oli algupärane liik, seda pole suudetud tänaseni ühtlaselt selgitada. 4 Kristel Ausmees Tee 1 MUST TEE

Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee roheline tee teised, nagu näiteks oolong Igal aastal toodetakse maailmas 2,75 miljonit tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23% roheline ja ainult 4% teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina. Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid ekspordiks läheb sellest ainult umbes 2%.

Joogiõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

kool kursus Tee nimi Tartu 2008 Sisukord 1. Sissejuhatus 2. Tee ajaloost 3. Tee tootmine 4. Teesordid 5. Jäätee 6. Tee valmistamine 6.1 Jäätee valmistamine 7. Kasutatud materjalid 1. Sissejuhatus Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee on legendaarne jook, sest see ei ole mitte ainult jook, vaid ka meelelahutus, tervisele kasulik, ning sellel on suur kultuurne aspekt. ­Ilma teeta oleks Ameerika Ühendriigid võib-olla ikka veel osa Ühendkuningriikidest. Nimelt otsustas Inglismaa tõsta makse teele, nign see muutus Ameerikas väga kalliks

Kokandus
71 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Roheline tee

Tallinna 21. Kool Roheline tee Elisabeth Sau 11c Juhendaja: Ilona Lille 2010, Tallinn Sisukord Sissejuhatus Uurimustöö rohelisest teest on ajendatud sellest, et jõudsin hiljuti tagasi rohelise tee maalt Jaapanist. Olin Jaapanis vahetusõpilane 10 kuud. Selle aja jooksul tekkis suur huvi rohelise tee vastu, kuna seda joodi pidevalt iga söögi kõrvale ja niisama janu kustutamiseks. Jaapanisse minnes ei teadnud ma väga

Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Teed

4. PUNANE TEE....................................................................................6 5. VALGE TEE.....................................................................................7 6. KOLLANE TEE.................................................................................8 7. KASUTATUD KIRJANDUS.................................................................9 Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise

Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Tee referaat

Sisukord Must tee ...............................................................................................................................................2 Roheline tee .........................................................................................................................................4 Valge tee ..............................................................................................................................................5 Punane tee e. Oolong tee .....................................................................................................................6 Maitsestatud tee....................................................................................................................................7 Jäätee....................................................................................................................................................9 Mate tee ............................................................

Toiduainete õpetus
83 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Must tee

esimene, varakevadine korje ­ kõige mahedam, asjatundjate maiuspala; Second flush: teine, suvine korje; Third flush: kolmas, sügisene korje ­ kõige jõulisema maitsega. Roheline tee Roheline tee on fermenteerimata tee, valmistamisel on teelehekesed närvutatud, aurutatud, rullitud ja kuivatatud. Lehekeste roheline värv on püsiv. Teel on eripärane, värske ja veidi suitsune lõhn ning pisut "rohune" maitse. Tõmmis on rohekas, kollase alatooniga. Teejoogi valmistamiseks kuumutada vesi keemiseni ja lasta siis jahtuda 70­80 kraadini. Tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub selle tee puhul kahe kuni kolme minuti vahel. Pikem tõmbeaeg muudab tee selles sisalduvate tanniinide tõttu kibedaks. Küllap on enamikuni jõudnud teave, et roheline tee ­ see on üks tõsiselt tervislik jook. Häid põhjuseid rohelise teega sõpruse pidamiseks on päris mitu, sest see on:

Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Referaat Tee

või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja mõned peened oksad. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse, närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. Erinevaid teesorte on maailmas kolme tuhande ringis ja need liigitatakse vastavalt tootmismeetodile

Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Šokolaad referaat

Tempereerimine annab kakaovõile tagasi tema algse struktuuri, mis on vajalik sokolaadile kauni läike andmiseks ning hõlpsa ja ühtlase sulamise tagamiseks. Viimaseks sammuks vormimine ja pakendamine, tänapäeval suurtööstuses pakendavad sokolaadi tahvleid masinad, kuid keerukad ja hinnalised sokolaadid pakendatakse ka käsitsi. Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee tootmine Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise

Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Tee referaat

................................................................................12 Kasutatud kirjandus ...........................................................................................................................13 2 Sissejuhatus Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja

Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

toime tõttu. Seespidiselt tarviatatuna annavad need taimed organismile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine ning muid rakkude ainevahetuseks olulisi aineid, aidates säilitada kogu organismi vitaalsust. 4 1. ROHELINE TEE 1.1 Rohelise tee ajalugu Teed on nauditud peaeagu 5000 aastat ja juba alguses leiti , et see on suurepärase maitsega mõnus jook, mis on ka arstirohi ja ergutab vaimu. Selle maitsva joogi avastajaks peetakse Hiina imperaatorit Sheng-Nungi, keda tunti "Taevase parandajana". Legend räägib, et vee keetmise ajal lendas imperaatori katlasse paar teelehte, ja ennäe, jook oligi sündinud! Ka oli Shen-Nung esimene, kes kirjutas 2737. aastal enne Kristust oma arstiraamatus "Pen Tsao" teest. Hiinlaste juht kirjutas, et tee "kustutab janu, ajab ära une pealt ja teeb südame rõõmsaks". (Nadine Taylor 1998:25)

Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Jaapani köök

vedelast tihedani. Üldiselt on hele sojakaste vedelam ja soolasem kui tume. Ka selle maitse on kergem ning ta ei mõjuta lisamisel roogade värvust. Tume sojakaste on heledast veidi paksem ja vähem soolane. Tal on pikemast laagerdumisajast tulenev külluslikum maitse ja tumedam värvus, mis tavaliselt saavutatakse pruuni suhkrusiirupi lisamisega. 5. Traditsioonilised joogid Jaapanlastel on vähe traditsioonilise jooke. Üks kuulsamatest on alkohoolne jook Choya. Jaapanlased tarvitavad palju teed, eriti populaarne on roheline tee, mida nad kasvatavad ise. Näiteks: 1. Matcha - kõrgeima järgu roheline tee, kasutatud peamiselt teetseremoonial. Teepõõsad on 3 nädalat enne saagikoristust päikese eest varjatud, tootes aminohappeid, mis muudavad maitse magusamaks. Siis jahvatatakse lehed peenikeseks pulbriks, mis segatakse tarvitamiseks leige veega. Matcha (,,hõõrutud tee" jaapani keeles, ka macca ja macha) on pulbristatud roheline tee,

Kokandus
63 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

· Pikemaajaliseks säilitamiseks ja transpordiks korjatakse enne täisküpsust. · Korjatud marju ei tohi jätta päikese kätte. · Tuleb paigutada kohe hoidlasse. · Tänu intensiivsele hingamisele on vaarikad ühed kiireminiriknevad marjakultuurid. · Lühemat aega saab säilitada õhurikkas ruumis (temperatuur 12°C, õhuniiskus 75%). · Pikemat aega (7 ­ 8 kuud) on võimalik vaarikaid hoida külmutatult. · Hästi säilivad vaarika naturaalne maitse, aroom ja toiteväärtus. · Vaarika vilju tarbitakse laialdaselt nii toorelt kui töödeldult. Nendega kaunistatakse: - puuviljasalateid, - torte, - kooke. Viljadest valmistatakse: - toor- ja keedumoosi, - kompotte, - zeleed, - siirupit, - mahla, - likööri, - veini jms.

Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. 17. Tume Muscovado suhkur- Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. 18. Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. 19. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks

Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. 17. Tume Muscovado suhkur- Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. 18. Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. 19. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On

Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

- siirupit, - veine. Karusmarja hinnatakse meetaimena, õitseb marjapõõsastest kõige varem. 12. Suurimad maasikatootjad maailmas (2008. aastal). USA, Hispaania, Türgi, Mehhiko, Lõuna-Korea, Poola, Egiptus, Jaapan, Itaalia, Saksamaa 13. Maasika olulisus (olulisemad toitained, mineraalained, vitamiinid). Aedmaasikat hindavad nii marjakasvatajad kui ka tarbijad marjakultuuridest kõige kõrgemalt. Selle põhjuseks on marjade: - tugev meeldiv aroom, - suurepärane maitse, - ahvatlev välimus, - kasutusvõimaluste mitmekesisus. Aedmaasika lõhnabuketis on leitud 24 lenduvat ühendit (aldehüüdid, ketoonid, eetrid, alkoholid jt). Toitaineid 100 grammis marjades Vesi 91,0 g Valgud 0,67 g Rasvad 0,30 g Tuhk 0,40 g Süsivesikud 7,68 g Kiudained 2,0 g Tärklis 0,04 g Energia 32 kcal

Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

· täismunapulber Munapulbri niiskuse sisaldus on 4%. Pulberi kvaliteet langeb suure õhuniiskuse sisse imamise tõttu kiiresti. Pulber läheb tükki ja kiirsti hallitama. Enne kasutamist segatakse munapulber veega ja lastakse seejärel paisuda, kuna kuiva munapulbriosakesed ei paisu tainas piisavalt. 5. KOHV JA KOHVI LIIGID. Kohv on kohvipuu rösitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook. Röstimine muudab rohelise kohvi aromaatseteks pruunideks ubadeks, mida ostetakse kas tervetena või jahvatatult. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja, sigurit jms. Põhilised hahvatuse jämedused on jäme jahvatus, keskmine jahvatus, peen jahvatus ja türgi jahvatus. Midapeenem jahvatus, seda kangem kohv saadakse.

TOIDUAINETE SENSOORSE...
74 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

arenguks. Suureks saanuna kipume seda unustama ja praktiliselt loobume teistele sellega head tegemast. Ehk piisaks kas või tihedamast kallistamisest?! Massaazi tegelikkus... Massaazi puhul peab baasõli olema kõrgekvaliteetne puhas külmpressimise teel saadud looduslik õli, et sel moel tagada õli hea imendumine ja loomulik ravitoime. Mineraalne õli ja eeterlik õli annavad omavahel segunedes reaktsiooni. Õlid ja nende aroom koos massaaziga aitavad keha ja meelt nii lõdvestada, et inimese psühhofüüsiline mehhanism alustab mõningate vaevuste puhul lausa ise ravimist. Lümf ja veri kannavad eeterlike õlide molekule edasi organsüsteemidesse. Massaazi alustatakse tavaliselt seljast, sest siis tunneb inimene end turvalisemalt. Jätkatakse jalgade taga- ja esiosast, siis liigutakse edasi kõhu piirkonda, hiljem tulevad käed ja rinnak. Kael, pea ja nägu masseeritakse kompleksselt

Terviseõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

Baarides tuleks kasutada vaid naturaalseid mahlasid. Sortimendis peaks leiduma kindlasti apelsini,- sidruni,- tomati,- ananassi,- ja greibimahla, soovituslikult ploomi,- õuna,- viinamarja mahla. Tuntumad mahla tootjad Solo, Põltsamaa, Gutta, Cio, Largo, Aura. Neid mahlu mida võib kuluda vähe on kasulik tellida minipakkides (sellisel juhul ei jää poolikuid pakke kappi riknema ega lihtsalt seisma. TEE Tee on jook, mida Hiinas on tuntud ligemale 5 aastatuhandet. Teeks nimetatakse: teepõõsa kääritatud ja kuivatatud lehepungadest, lehtedest, viljadest ja veest valmistatud jook. Tee kustutab janu, värskendab ja soodustab ainevahetust. Värskendava ja ergutava toimega kuuma või külma teed võib serveerida kõigiks toidukordadeks. Tee on kunst ja igapäevane avastus just Aasias. Eriti kõrge tee kultuur on Inglismaal, Venemaal, Jaapanis. Botaaniliselt jagatakse teepõõsas kahte:

Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
80
docx

LÄBI MÄNGU VÕÕRKEELE JA KÕNE ARENDAMINE LASTEAIAS

Kaja Saar LÄBI MÄNGU VÕÕRKEELE JA KÕNE ARENDAMINE LASTEAIAS Tallinn 2010 Sissejuhatus Autor on valinud käesolev teema, kuna leiab, et võõrkeele õpetamine juba maast-madalast on arendav ning maailmapilti avardav. Töötava õpetajana on töö koostaja kogenud hetki, mil on jäänud vajaka ideedest ning metoodilisest materjalist. Autor püüab antud teemat lahetes leida vastuseid järgmistele küsimustele: Kuidas teha end selgeltmõistetavaks 1-6`e aastasele lapsele võõrkeeles? Kas meil on piisavalt vastavasisulist metoodikat? Tulenevalt tekkinud küsimustest on eesmärk leida materjali/meetodeid, mis aitaks õpetajal orienteeruda kakskeelses keskkonnas. Töötada välja sobiv õpimapp, mis oleks abiks keele õpetamisel ning tõukeks uutele ideedele. Tulemi saavutamiseks leiab autor, et on oluline analüüsida hetkeseisu Adelion`i lasteaias. Töödelda läbi olemasolev, vastavasisuline metoodiline materjal. Teha valik pakutav

Alushariduse pedagoog
74 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

osutus üllatavalt tugevaks. Tõenäoliselt 6. sajandil levis kohvipuu Etioopiast Jeemenisse ning sealt teistesse islamiusulistesse maadesse. Legend räägib kohvi jõudmisest Jeemenisse järgmist. Kord jäi üks rändav araabia kaupmees peatuma kitsekarjuste juurde. Lõkke ääres pakuti talle tumepruuni kuuma jooki, mis peletas ränduri väsimuse. Kaupmees muretses, et ta on eksinud Koraani seaduste vastu juues veini. Karjused rahustasid teda, rääkides, millest jook on valmistatud. Unes nägi kaupmees prohvetit, kes ütles, et kingib talle kaks kohvitaime ning õnnistab mulda, kuhu kaupmees need istutab. Veel lisas ta, et taime viljadest valmistatud jook asendagu õigeusklikele veini ning toogu neile rõõmu. Hommikul ärgates oli suur kaupmehe üllatus, kui ta leidis kaks väikest puukest. Jeemenis rajatigi esimesed kohviistandused. Kohvi levitamise au kuulub niisiis araablastele, kes tänu C. Linné'le on

Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

vajaduse korral lõigata kogu taim tagasi. Üldiselt on iisop vähenõudlik. Paljundamine ­ on võimalik pärast seemnete külvi, puhmaste jagamist ja pistikutega. Seemnetega paljundamisel tuleks taimed ette kasvatada. Mais välja istutades jätta kasvuruumi vähemalt 30 cm või 25*30 cm vahedega, sest moodustuvad tihedad puhmikud. Annab isekülvi. Saagi kogumine ­ talviseks varuks võiks terved varred vahetult enne õitsemist maha lõigata. Vahetult enne õitsemist on aroom kõige tugevam. Kuivatada tuleb need madalal temperatuuril, hiljem võib eraldada jämedad varreosad. Lehti ja noori pehmeid võrsetippe võib pidevalt korjata ja kasutada toitudeks värskelt. Õitsvaid võsusid võib kuivatada ja säilitada kindlalt suletud nõudes. Kasutamine maitsetaimena ­ värsket ürti kasutatakse salatite, kastmete, liha- ja kalatoitude maitsestamiseks. Rasvased toidud seeduvad iisopi toimel kergemini. Ta sobib kohupiima sisse

Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Eesti pärismaised puud-põõsad toiduks, raviks, mürgiks

bronhiidi ja läkaköha vastu, samuti kopsu-, soole- ja põieverejooksu puhul. Nii tarvitati paju näiteks tanniinide sisaldusest tuleneva kootava toime tõttu: Pajukoort tarvitatakse, kui kõht lahtine on arstirohuna, milleks keedetakse koorest teed [ERA II 203, 280 (60) < Vastse-Otepää v. A. Kroon (1938)]. Koos teiste taimedega on paju hinnatud haavaravimina: Värskele haavale oli kõige parem rohi kasepunga-viinaleotis vahekorras 1:1. Väiksemale haavale pandi teeleht, mõnikord ka kobruleht. Väiksemale haavale (ka muljutusele) pandi puruksnäritud pajulehti. Suvel oli hüva rohi männivaik [RKM II 384, 400/1 (11) < Keila T. Birkan (1985)]. Pajukoor läks käiku ka rästikuhammustuse korral. Temas leiduvad tanniinid on tõepoolest võimelised siduma maomürgis sisalduvaid polüpeptiide, kuid mürk imendub haavast 24 kudedesse väga kiiresti. Kui us nõelab, siis tõmmatagu paju seljast, ladva poolt alla poole

Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

toiduained). JOOGID TERVISLIKKUSE VAATEVINKLIST Ilma söögita püsib inimene elus nädalaid, kuid ilma joogita vaid mõned päevad. Kuigi eluliselt tähtis on juua, pole tervislikkuse seisukohalt sugugi ükskõik, mida joogiks tarbida. Jookide päevane tarbimiskogus on samuti erinev - kui ca 2 liitrit vett päevas ära juua on organismi jaoks hädavajalik, siis sama kogus karastusjooke või kohvi on lausa kahjulik. Vesi Üks asendamatu ja seega ka kõige olulisem jook, mida organism pidevalt vajab, on vesi. Inimorganism koosneb 70-80% ulatuses veest. Täiskasvanud inimese päevane veevajadus on ca 2 liitrit, minimaalne veevajadus umbes 1,5 liitrit. Organismile vajalik kogus vett sõltub mitmest asjaolust - füüsiliselt aktiivsel inimesel on veevajadus oluliselt suurem kui istuvat tööd tegeval inimesel; ka palav ilm tõstab organismi veevajadust. Inimene kaotab ja omastab vett ka nö märkamatult - nt

Toitumine
52 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

krõmpsluud ja kiled. Koosneb põhiliselt mittetäisväärtuslikest valkudest ­ kollageen (kallerduva toimega) ja elastiin. Sidekude moodustab 9...12% rümba massist. Rohkem sidekude sisaldavad vanemad ja halvemini toidetud loomad. Luukude moodustab loomade skeleti. See on kõige tugevam kude, sisaldades palju mineraalaineid ­ 14...50%, peamiselt fosforhappe ja süsihappe kaltsiumi. Luude koostisse kuulub veel 6...30% rasva, ekstraktiivaineid, millest tuleneb puljongi meeldiv maitse ja aroom, 15...33% vett ja 14...20% kollageeni. Moodustab 8...20% rümba massist. Konte kasutatakse puljongi, zelatiini, liimi, kondirasva ja kondijahu tootmiseks. Liha sisaldab keskmiselt 67% vett, 20% valku, millest 80% on täisväärtuslikud, 10% rasva, 2% ekstraktiivaineid ja 1% mineraalaineid (fosfor, kaltsium, raud, magneesium, väävel, mikroelementidest vask ja tsink). Liha toiteväärtus oleneb looma liigist, vanusest, toitumusest, raiepiirkonnast, aga ka

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Eesti juustu top: Hollandi kerajuust Hollandi juust Eesti juust Atleet Marta juust Vene juust Delikatessjuust Lahe juust Mozzarella Ahja toorjuust 1.8 Tee Millal hakati teed jooma? Kus? Kuidas seda tehti? Millal joodi? Võib tunduda, et tee kohta on teada kõike, kuid ikka ja jälle avastatakse midagi uut. Siia on kogutud kõige olulisem informatsioon tee ajaloo ja teejoomise traditsioonide kohta nii läänes kui idas ­ võib ainult imestada, kui erinev võib see jook olla. Kuidas avastati tee? Teada on, et esimestena avastasid teelehe väärtuse hiinlased. Kuid see ei vasta järgmisele küsimusele: ,,Millal?" Oletatavasti juhtus see I saj m.a. dünastia Han valitsemise ajal, samal ajal tekkis ka hieroglüüf ,,cha". Kuid on ka andmeid, et hiinlased jõid teed juba III saj e.m.a - legendi kohaselt ,,vaimulikust talunik" Shen Nun avastas tee võlu ja kasulikkuse 2737. aastal e.m.a, kui teepõõsa lehed kukkusid juhuslikult kaussi, kus ta keetis vett

Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun