Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"eeltöötlemine" - 47 õppematerjali

eeltöötlemine – sortimine, kohapeal sorditakse paber, klaas, olme, ohtlikud.
thumbnail
37
ppt

Liha eeltöötlemine

lõhn tugev ja ebameeldiv. Osta ei maksa, kui liha pind on kuivanud ja kõvaks muutunud (näiteks turult), kuna selle peab eemaldama (kahjum). Toiduks kasutatakse loomade ja lindude liha Koduloomad Veised, vasikad, sead, lambad, küülikud, nutriad Kodulinnud Kanad, kalkunid, haned, pardid, vutid Ulukid Põdrad, metskitsed, metssead, karud, jänesed Metslinnud Tedred, metsised, põldpüüd, pardid, nepid, faasanid LIHA EELTÖÖTLEMINE Liha eeltöötlemine sõltub: selle eelnevast säilitamisest tükeldamisest, loomaliigist soovitavast lõpptulemusest Lihade eeltöötlemine Külmutatud liha sulatamine Sulatada aeglaselt madalamatel t 4...6 *C Sulatada suuremate tükkidena (1...2 kg) Pärast sulatamist tuleks liha hoida veel 24 h 2*C juures, et sellest lõikamisel võimalikult vähe lihamahla välja nõrguks Soolaliha tuleb enne kuumtöötlemist leotada 1-2 kg massiga tükkidena Jooksva vee all

Toit → Toitlustus
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

Soojad magusroad 65 kraadi: pannkoogid, pudrud Külmutatud magusroad -14 kraadi: jäätised, parfeed 3. Millised magustoidud sobivad pidulike ainete puhul,millised tavalise toidukorral? Pidulikud:parfeed,kreemid,tarretised,kook kastemega. Tavalised:kissellid,mannavaht,vormiroad,pannkoogid. 4. Milliseid nõusid kasutatakse magustoitude serveerimisel? Kausid,pokaalid,lusikad,taldrikud,deserditaldrikud 5. Milles seisneb puuviljade,marjade eeltöötlemine? Pesemine,koorimine.Ananassil eemaldame südamiku.Õun,pirn,banaan,avokaado- hapustatud vees hoida. 6. Kuidas toimub avokaadol kivi eemaldamine? 7. Kuidas toimub viinamarjade eeltöötlemine? Pesemine, pooleks ja seemned välja 8. Kuidas toimub kuivatatud puuviljade eeltöötlemine?Leotatakse 9. Sidruni ja apelsiini fileerimine?Koor maha,kahe sektori ümbritseva kesta vahelt lõigata viljaliha välja 10

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
6
odt

3 retsepti

Tallinna Kutsehariduskeskus Kokk 08 3Retsepti Anna Bõrdõk Juhendaja: Aili Ehala Tallinn 1 Sisukord: Maroko lambahautis.............................................................................................................................3 Porru-köögivilja püreesupp............................................................................................................4-5 Karriräimed........................................................................................................................................6 2 Maroko lambahautis Koostis: 500 g lamba kaelaliha õli küüslauk 2 tl paprikapulbrit 2 suurt paprikat 2 purki purustatud tomateid 1 sl hakitud peterselli sool pipar suhkur Valmistamine : Toiduained: -Lamba kaelaliha on liha mis on saadud lamba kaelalt. Lamba liha on...

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Piima elltöötlemine

TÖÖ PEALKIRI: Piima eeltöötlemine. TÖÖ EESMÄRK JA PÕHIMÕTE: Töö eesmärgiks on piima puhastamine võõrlisanditest, mis on piima sattunud lüpsmisel, piima esmasel käitlemisel ja transpordil. Piima mehaanilise töötlemise protsessid on separeerimine, normaliseerimine, homogeniseerimine, pastöriseerimine. KATSE KÄIK: Piim separeeriti temperatuuril 42°C. Piim lahutati tsentrifugaaljõu mõjul separaatori pöörlevas trumlis, saadi koor ja lõss (lõssi rasvaprotsent on 0,05%). Rasvasisalduse reguleerimine voolus viidi läbi samaaegselt separeerimisega, reguleerides separaatorist väljuva koore rasvasisaldust. Seejärel räägiti piima homogeniseerimisest, mis kujutab endast rasvakuulikeste pihustamise protsessi. Jahutatud piimas adsorbeeruvad rasvakuulikeste pinnale vadakuvalgud, mis kutsub esile rasvakuulikeste liitumise. Liitunud rasvakuulikeste pinnalekerkimise kiirus on märksa suurem kui väikestel rasvakuulikestel. Juba mõnetunnise seismise järel tek...

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
30 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Liha ja liharoad

imenduda. Marinaadi peaks olema umbes 8-20% lihakogusest. Liha ei tohi marinaadis "ujuda", vaid marinaad peab lihatükke ühtlaselt katma. Kuivad maitseainesegud sobivad eriti hästi suurematükiliste lihade puhul. Vürtsid, ürdid, sool ja muud lisandid segatakse kokku ning hõõrutakse lihale Kuiva maitseseguga kaetud liha pinna võib kuumtöötlemise eel üle pintseldada õliga, et see saaks mahlasem ja pruunistuks paremini. Subproduktide eeltöötlemine Pead, jalad, sabad Keeled Maks Neerud Ajud Südamed Kopsud Udarad Soolikad Magu veri Lindude eeltöötlemine Sulgede eemaldamine Vormimine niidi/ varraste abil Vormimine sisselõigete abil Lindude tükeldamine Järgmisel korral Kontrolltöö lihaliigid,töötlemine

Toit → Kokk
31 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Energeetika

3. NAFTA, GAASI JA KIVISÖE TOOTMISPIIRKONNAD Nafta – Põhja-Ameerika, Pärsia laht, Mehhiko laht Maagaas – Mehhiko laht, Venemaa, Austraalia Kivisüsi – ei leidu vees, Euroopa, Hiina Venemaa piir, Põhja-Ameerika 4. NAFTA TÖÖSTUS: AMMUTAMINE, TÖÖTLEMINE JA RAHVUSVAHELISED FIRMAD Nafta ammutamine: puuraukude kaudu, millest purskab ta vahel gaasi survel, kuid enamasti kompressorimeetodil; mandrilaval mere põhjast. Nafta töötlemine: töödeldakse tööstusriikides; eeltöötlemine (vesi, mineraalsoolad, gaasid, happelised ühendid; destilleerimisseadmes jaotatakse keemistemperatuuri järgi fraktsioonideks; jääk (masuuti) destilleeritakse uuesti. Firmad: Exxon Mobile, Royal Dutch Shell, BP 5. ALTERNATIIVSED ENERGIAALLIKAD, NENDE KASUTAMINE JA LÜHI ISELOOMUSTUS Tuul – tuleb kasutada koos teiste energia allikatega või salvestada mehhaaniline energia; suured tuulepargid; kõrged ehituskulud; 2,5%

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Praktika aruanne - toitlustusettevõttes

temperatuure. Pesti käsi jne. Milliseid seadmeid kasutati köögis? Seadmeid oli köögis väga palju. Tükeldusmasin, suur ahi, supi keetmis pada, hakklihamasin jne. Seadmed olid alati töökorras ja oli võimalik neid kasutada. Kui lähebki midagi sedamedest katki, kutsutakse spetsialist, kes teeb korda, sest nad ise ei hakka korda tegema, muidu äkki läheb hullemaks. Millised olid sinu tööülesanded? Minu peamised tööülesanded olid: koka abistamine, tükkeldamine, supi tegemine jne. Eeltöötlemine oli ka hakkimine, porgandite ja sibula praadimine. Võisaiade tegemine, nõudepesemine, laudade katmine, nõude vastuvõtt, laudade puhastamine. Sain veel teha erinevaid suppe: rassolnik, nuudlisupp, kartuli-lihasupp. Mida õppisid praktikal juurde? Ma õppisin kõige rohkem juurde koostööd meeskonnaga, et pead teistega arvestama. Erinevate söökide valmistamist. Iseseisvatöö oskust, et ise hakkama saada. Uute toitude valmistamist: hakklihakastme, rassolniku, nuudlisupi valmistamist.

Toit → Kokk
101 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitlustusettevõtte ruumid

· Suurköögis toodetakse igapäevaselt suuri toidukoguseid lühikese aja jooksul ning võimalikult minimaalse arvu töötajatega. Toiduainete eel- ja kuumtöötlemise aeg peab olema võimalikult lühike, et toitude kvaliteet vastaks nõuetele. See eeldab ajakasutuse väga täpset planeerimist. · Koka tööplaneerimise erinevad osad on: · Tööjuhenditega tutvumine · Ajakasutuse planeerimine · Toorainetega seotud tegevused - vajadusele vastava koguse mõõtmine, eeltöötlemine, vajadusel tellimine · Töövahendite ja -seadmete ning väiketöövahendite ja serveerimisnõude planeerimine · Tegeliku toidu valmistamise (tegevusplaani) ja järeltööde planeerimine. · Tegevusplaani võib kujutada skeemina: · rahulik ja ühtlane töötempo, · tegevuste/ülesannete ühtlane jaotumine nii töötajate kui tööaja lõikes, · Igapäevase töö planeerimise eesmärgiks on:tipptundide vältimine,

Toit → toiduainete sensoorse...
12 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Toiduainete eeltöötlemine

Nimi  1.Sisukord  2.Toiduainete eeltöötlemine  3.Toiduainete kulinaarse töötlemise võtted  4.Külmtöötlemise võtted  5.Kuumtöötlemine: Keetmine  6.Keetmise võtted  7.Kuumtöötlemine: Praadimine  8.Praadimise võtted  9.Kasutatud materjalid  10.Kasutatud materjalid vol2  Toiduainete eeltöötlemiseks nimetatakse toiduainete kulinaarset töötlemist.  Toiduainete kulinaarse töötlemise viise on kaks:  1. Külmtöötlemine- Toiduainete külmtöötlemisel ei kasutata kuumust, külmtöötlemine on näiteks kartulite koorimine ja pesemine ning erinevate asjade hakkimine.  2. Kuumtöötlemine- Toiduainete kuumtöötlemisel kasutatakse kuumust näiteks praadides või keetes.  1.Külmutatud toiduainete sulatamine.  2.Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine.  3.Madala toiteväärtusega osade eraldamine.  4.Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine.  5.Võtted, mis kiirendavad järgnevat k...

Toit → Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Uluk ja ulukiliha toidud

Second level Third level Fourth level Fifth level Ulukiliha On stressivaba kuna loomad söövad mitmekesist toitu, elavad vabaduses ja liiguvad kogu aeg. Liha on pea-aegu rasvavaba. Sarnaneb veiselihaga Tervislik ja maitserikas. Ulukiliha säilitamine Värsket saadakse jahihooajal aga muul ajal sügavkülmutatuna. Kvaliteedi puhul mängib rolli liha eeltöötlemine, rümba säilitamine ja laagerdamine. Enim kasutatakse sügavkülmutamist ja lihatükid peavad olema optimaalse suurusega ja külmutamine peab toimuma suht kiiresti. Säiluvus on pikk kuna see liha on pea-aegu rasvavaba. Peale sügavkülmutamist tuleb sulatada aeglaselt külmkapis kuskil 2-4 kraadi juures. Kui sulatad kiiresti läheb liha tuimaks ja kuivaks. Toiduks valmistamine Valmistatakse igasuguseid erinevaid lihatoite. Eriti soovitatav on teha ahjupraade,-padasid.

Toit → Kokandus
17 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Töökeskkonna ohutegurid

üksinda. Halb tööõhkkond (pahurad kolleegid, kliendid). Tagasiside (tunnustuse) puudus (posit –negat). Töö häbenemine (minu eriala ei ole IN!) Töökoha esteetilisus (värv, lõhn, helid jne.). Rühmatöö Hinnake ohutegureid alljärgnevate tööde tegemisel köögis Sõnastage ohutusjuhendisse, kuidas väldiksite seda ohtu Töötamine nugadega Töötamine kuuma pliidi ääres Töötamine ahjudega Kalade ja lihade eeltöötlemine Töötamine mikseriga ja sauseguriga Näide: OHUD KÖÖGIS Pliidil olevaid nõusid ei tohi liigutada järsu tõmbega; Kuuma toiduga nõude kandmisel ei tohi neid suruda enda vastu; Külmutatud liha või kala tuleb tükeldada alles pärast ülessulatamist Enne laudade, kappide vm. esemete liigutamist tuleb neilt eemaldada kõik kukkuda võivad esemed

Muu → Tööohutus ja töötervishoid
40 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Maitseained

*supid Kardemon Karri *supid, kastmed *supid, kastmed *magustoidud *kalatoidud *munatoidud *köögiviljatoidud *küpsetised Köömen Till *hapukapsad *salatid *hautised *supid *hautised *kalatoidud Roogade maitsestamine Toiduainete eeltöötlemine ­ sorteerimine, pesemine, koorimine, tükelduskujude lõikamine, vormimine, sidumine, pikkimine, paneerimine, vahustamine; toiduainete kuumtöötlemine. Toiduainete kuumtöötlemisviisid - keetmine, hautamine, praadimine, küpsetamine, röstmine, grillimine, suitsutamine, flambeerimine. Roogade maitsestamine. Toiduainete säilitusviisid ­ marineerimine, soolamine, külmutamine, vakumeerimine, kuivatamine. Põhilised füüsikalised ja keemilised muutused toiduvalmistamisprotsessis.

Toit → Toitlustus
41 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Keskkonna analüüs

- Nessleri meetod - Fenolaatmeetod Nitraatlämmastiku analüüs - salitsülaatmeetod - redutseerimisega Cd-kolonnis Kjeldahl lämmastiku analüüs - keetmine väävelhappega Keemilise mõõtmise väärtus 07/10/2009 Mõõtemääramatus ­ mõõtmistulmustega seotud parameeter, mis annab piirud, kus etteantud tulemustega võib asuda antud väärtus. Määramatuse allikad: - Proovi võtmine ja eeltöötlemine - Mõõtevahendi kalibreerimine - Mõõtmisprotsess o Mingi ane segab mõõtmist Mõõtmisvead: Igasuguste suuruste kvantitatiivne määramine on seotud mõõtmisvigadega. Mõõtmisviga ­ mõõtetulemuse ja mõõdetud suuruse tõelise väärtuse vahe.

Loodus → Keskkonnaanalüüs
57 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

· Pudruvedelik o Piim o Mahl o Puljong · Pudru konsistents o Sõmer o Vedel o Tihke TOIDUVALMISTAMISE ALUSED Pudru koht menüüs · Hommikusöök · Enamasti vedel · Kogussööjale 2-2.5 dl Lisandina liha-ja kalaroogade kõrvale · Sõmerad pudrud · 100-150g · Hea pudru valmistamine Tangainete eeltöötlemine · Eemaldada prügi ja riknenud terad · Pese sooja veega kruubid ja jämedad tangud · Hirssi pese mitme kuuma veega või kupata (kibe maitse) · Tatart sõmera pudru tarbeks ei pesta vaid röstitakse,mõnikord praetakse väheses rasvaines PASTA JA PASTATOIDUD · Pastatooted o Kuivatatud pasta o Värske p. Durum nisujahu kasutatakse värske pasta tegemiseks · Täisterajahust

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kalatehnoloogia

a. Praadimise eesmärk b. Fritüüris praadimise eesmärk c. Paneerimise eesmärk 28.Praadimisel eraldub kalalihast 20-30% kalarasva a. Lahjade kalade puhul b. Keskmise rasvasisaldusega kalade puhul c. Rasvaste kalade puhul 29.Pärast marinaadi valamist kalaga täidetud toosi äädikhappe pH a. Muutub suuremaks b. Muutub väiksemaks c. Ei muutu 30.Konservides omab mikroorganismide elutegevuse takistamisel suurt tähtsust a. Konservikarbi täitmisaste b. Kala eeltöötlemine c. Kattelahus, millega on kala täielikult kaetud

Tehnoloogia → Tehnoloogia
8 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Liharoad konspekt

LIHAROAD Koduloomad: Kodulinnud: 1. veised 1. kanad 2. vasikad 2. kalkunid 3. sead 3. haned 4. lambad 4. pardid 5. küülikud 5. vutid 6. nutriad Ulukid: Metslinnud: 1. põdrad 1. tedred 2. metskitsed 2. metsised 3. metssead 3. põldpüüd 4. karud 4. pardid 5. jänesed 5. faasanid Marineeritakse kõiki lihasid, kindlasti tuleb marineerida küüliku- ja ulukite liha, samuti metslindude liha. Marinaadivedelikuks kasutatakse: 1. veini ­ punast, valget, portv...

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruannnete täitmise analüüs

koorimine ja tükeldamine. Samuti tegelesin praktika perioodil toiduainetest pooltoodete valmistamisega lihast, kalast ja köögiviljadest. Kuumtöötlemisvõtetest kasutasin praktikaperioodil keetmist, praadimist, hautamist, grillimist, aurutamist, küpsetamist ja friipraadimist ehk frittimist. Roaliikidest sain valmistada suppe, pearoogi, salateid, desserte, suupisteid, kastmeid. Konkreetsed tegevused Toiduainete eeltöötlemine: pesin köögivilju. Koorisin porgandeid, kurke, kaalikat jms. Hakkisin salatite jaoks erinevaid köögivilju. Puhastasin kala: soomuste ja sisikonna eraldamine. Liha- eemaldasin konte (vajadusel) puhastasin liha kelmetest. Pesin, koorisin ja tükeldasin puuvilju. Pooltoodete valmistamine: segasin hakkmassi kotleti jaoks, vormisin, maitsestasin; tampisin ja täitsin täidisega loomaliha, et valmistada loomaliharulle; lõikasin, vasardasin, maitsestasin ning

Muu → Praktika aruanne
158 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tervislik toitumine

arvukad hapupiimatooted ja piimatoidud. Piim sisaldab väga palju toitaineid, kuigi eelkõige tuntakse piima hea kaltsiumiallikana. Piimavalgud on parimad loomsed valgud ja peale selle sisaldab piim mitmeid vitamiine ja mineraalaineid. Piimatooted on näiteks olulised B2- ja B12- vitamiinide ning D-vitamiini allikad. 4. Liha, kala ja muna Praktilisi nõuandeid: · Hakklihast valmivad kiiresti lastepere lemmikroad. · Liha eeltöötlemine, tükeldamine ja marineerimine muudab toiduvalmistamise hõlpsamaks. · Kui toiduvalmistamisel kasutada marineeritud lihatooteid, ei tohiks toidule enam soola lisada, sest marinaadid on reeglina suure soolasisaldusega. · Mitmesuguseid kalaliike on hea vaheldumisi kasutada vähemalt kahel söögikorral nädalas. · Kana võiks süüa mitu korda nädalas.

Meditsiin → Tervis
28 allalaadimist
thumbnail
12
odt

SUURKÖÖGI PRAKTIKA ARUANNE

8 Ettevõtte alluvushierarhia iseloomustus: Alluvushierarhia skeem: Juhataja Abikokk peakokk Leeve Tuga Galja Kulemina Töötajate tööülesanded ja vastutus: Juhataja ja peakokka ülesanne on tellida kaupa, teha lõunaks koolilastele ja töötajatele toit valmis. Abikoka ülesanne on tooraine otsimine ja eeltöötlemine. Nõud, söögiriistad, tassid viia söögisaali ja pesta lauad ära. 9 Tööhügieen ja tööohutus ettevõttes Tööhügieen on paigas, jälgiti, et juuksed oleks kinni, riided ja küüned oleks puhtad. Tööohutus on seal ka paigas, on olemas tulekustuti, tuletekk, esmaabi kapp, põrandad pole libedad ja kasutavad kummikindaid.

Toit → Kokk
29 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Energiahein ja biogaas

toetuse põllumajandusmasinate mootorite ümberehitamiseks biometaani tarbimisele paralleelselt diiselkütusega. Põllumajanduslikku biogaasi tootmise etapid Põhimõtteliselt saab põllumajanduslikku biogaasi tootmist, olenemata kasutatavatest tehnilistest seadmetest, jagada neljaks etapiks. · Esiteks, biogaasi sisendite ehk substraatide hankimine, transport, hoiustamine, eeltöötlemine ja sisestamine biogaasikääritisse. · Teiseks, biogaasi teke neljas erinevad keemilises reaktsioonis ja biogaasi eraldumine. · Kolmandaks, kääritusjäägi ladustamine ja selle kasutamine. · Neljandaks biogaasi ladustamine, puhastamine ja kasutamine. Joonis 1. Biogaasi tootmise ja kasutamise tehnoloogiline skeem, kus variant 1 puhul toodetakse biogaasist soojus- ja elektrienergiat ning variant 2 puhul biometaani ehk mootorikütust Biogaasijaam

Põllumajandus → Põllumajandus
22 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Nafta

sadamas. Naftasaaduste transiit on koondunud peamiselt Muuga sadamasse, kus on kolm suurt vedellasti ladustamisega ja ümberlaadimisega tegelevat terminali. Neste Eesti tegeleb vedelkütuse ja määrdeõlide jae- ning hulgimüügiga, Nynas bituumeni, bituumenõlide ja bituumenemulsiooni impordi- ja turustamisega. Töötlemine 1. Töötlemata toornafta on põhiliselt naftakeemia tooraine (~10% naftatoodangust). 2. Nafta eeltöötlemine algab gaaside (maagaas, mis koosneb lenduvatest süsivesinikest, peamiselt alkaanidest, millest olulisim on metaan) eraldamisest, seejärel kõrvaldatakse vesi ja mineraalained. Rafineerimise käigus puhastatakse nafta ka väävlist, sest atmosfääri paiskudes põhjustaks väävel palju keskkonnaprobleeme ning korrodeerivad aparatuuri ja mürgitavad katalüsaatoreid. Sõltuvalt leiukohast võib väävli sisaldus ulatuda kuni 5%ni

Majandus → Majandus
10 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

Köögiviljaroad Toitlustamises tähtis roll: · kergesti seeditav ja sisaldab vajalikke toitaineid (mineraalained ja vitamiinid). · soodustavad seedimist (kreeklased piinasid vange sellega, et ei antud köögivilja ­ tulemus ­ piinarikas surm) Suurt rõhku tuleb panna kv säilitamisele, eeltöötlemisele ja kuumtöötlemisele Kasutada kvaliteetset ja värsket kv-d (kuulsate prantsuse restoranide töö algab turul käimisega) Kv vaenlased: valgus, õhk, soojus ­ hakkab kohe toitainete kadu, aromaatsete omaduste vähenemine a. C ­ vitamiini sisalduse vähenemine (spinat, kapsa ja salat ­ 3 päevaga kadunud) b. lausa päikese käes on kadu veelgi suurem Lehtköögivilja ja maitsetaimi hoida niisutatult suletud kilekotiga külmkapis Kasutusel kõik kuumtöötlemise meetodid Mitmekordne kuumtöötlemine ­ ei ole tervislik Maitsestamine soola ja suhkru asemel tuleks eelistada maitserohelist ja teisi maitsetaimi aed-harapu...

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Metallide termiline töötlemine

struktuur ja omadused, seda küsimust samuti arutatakse konspekti teises osas. Termotöötlemise liigitus 1. Faasi (struktuuri) muutuse kohaselt a) lõõmutus b) ehtne (I liigi) karastus c) polimorfse muutusega (II liigi) karastus d) noolutus e) vanandamine 2. Detaili töödeldavate kohtade kohaselt a) maht (ruumiline) töötlemine b) pinna töötlemine c) kohalik töötlemine d) järjestikune töötlemine 3. Detaili valmistamise tehnoloogia kohaselt a) eeltöötlemine b) vahetöötlemine c) lõpptöötlemine Terase termotöötlus Terase termotöötlus seisneb materjali kuumutamises üle tema kriitiliste temperatuuride (faasipiiride), sellel temperatuuril hoidmises ning olenevalt järgnevas jahutamise kiirusest, mil faasimuutused kas toimuvad täielikult, osaliselt või üldse ei leia aset. Selle põhjal eristatakse kahte peamist terase termotöötluse protsessi: · lõõmutamine (kuumutamine GSK jooneni 700 ~8000 C , hoidmine ja aeglasel

Materjaliteadus → Metalliõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitlustus, toidu valmistamine

1. * Hautamine-kuumtöötlemine,töödeldav toiduaine esmaslt praetakse pruunikooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus. Kaanega. ¾ vett. 97 kraadi juures. * Vokkimine- kuumtöötlemine, toiduaineid kuumutatakse lühikest aega, väheses rasvas ja pidevalt vokkides. 175-180 kraadi juures. Toiduained lisatakse valmimise järjekorras. (riis, köögivili, kana, kala, puuviljad, pasta) * Freesamine- lühiajaline kuumutamine rasvaines värvi andmiseks. 2.* Barbecue- toidu aeglane küpsetamine spetsiaalses vesivanniga varustatud ahjus. Umbes 80 kraadi juures, suitsuses ja niiskes keskkonnas. Temp kuni 140.(kaasas käib moppimine. Kasutatakse moppkastet. See koosneb happelisest tooraines, see võib olla puuvilja marjapüree, võist, alkoholist, ehk vein või õlu. Liha üle pintseldamine.) * suitsutamine- külm v kuumsuitsus, külmas on kraadi vähemalt 15, kuumas 80-120 kraadi. Eesmärgiks anda lihale meeldiv välimus ja maitse ja anda pikem säilivusae...

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

· Magusad pudrud · Magusad pudingud · Magusad vormiroad · Magusad sufleed · Magusad klimbid · Küpsetatud puuviljad Külmutatud magusroad: · Jäätised · Parfeed ehk pooljäätised · Sorbetid Teised tuletatud magusroad: · Taignatoodete kombinatsioonid kreemidega, vahtudega, tarretistega. · Erinevate magustoitude omavahelised kombinatsioonid jne. Puuviljad Puuviljade ja marjade eeltöötlemine Puuviljad ja marjad kontrollitakse ja puhastatakse. Sõstardel eemaldatakse rootsud, karusmarjadel varred ja kuivanud õiejäänused jne. Marjad pestakse sõelal, voolava vee all. Puuvilju pestakse sooja või külma veega sõltuvalt koore tihedusest. Eriti hoolikalt tuleb pesta imporditud, säilitusainetega töödeldud puuvilju. Värskelt serveeritavad puuviljad jäetakse terveks või kooritakse ja tükeldatakse vastavalt serveerimise viisile (vaagnatel, portsjonitena).

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Keskkonnakaitse ja säästev areng eksamiks

Jäätmete sorteerimine, kokkukorjamine, sorteerimine ja pressimine tekkekohal. Erijäätmed- jäätmed, mille kogumine, transport ja käitlus nõuab erimeetmeid. (Heitvete muda, haigla jäätmed, vanadtranspordivahendid, rehvid etc) Jäätmekäitluse põhiteed. ­ seadusandlikud nõuded, kohapeal sorteerimine, sõelumine, setitamine, purustamine jne.->taaskasutamist võimalikult palju! Puhastustehnoloogia. Jäätmete eeltöötlemine Sorteerimine-toimub tavaliselt tekkekohal ,vajalik tööstusjäätmete puhul.Olmejäätmetest sorteeritakse floor,ikartong,klaas ja kompostimiseks vajalikud jäätmed. Toimuvad järgmised etapid: · käsitsisorteerimine · meh.-ne sorteerimine · sõelumine (kuiva materjali korral) · setitamine(uputamis ja hõljutamismeetod) · ballistiline sorteerimine (paisatakse õhku) · magnetiline eraldamine · optiline eraldumine

Loodus → Keskkonnakaitse ja säästev...
824 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Keskkonnakaitse ja säästev areng eksamiks

Jäätmete sorteerimine, kokkukorjamine, sorteerimine ja pressimine tekkekohal. Erijäätmed- jäätmed, mille kogumine, transport ja käitlus nõuab erimeetmeid. (Heitvete muda, haigla jäätmed, vanadtranspordivahendid, rehvid etc) Jäätmekäitluse põhiteed. ­ seadusandlikud nõuded, kohapeal sorteerimine, sõelumine, setitamine, purustamine jne.->taaskasutamist võimalikult palju! Puhastustehnoloogia. Jäätmete eeltöötlemine Sorteerimine-toimub tavaliselt tekkekohal ,vajalik tööstusjäätmete puhul.Olmejäätmetest sorteeritakse floor,ikartong,klaas ja kompostimiseks vajalikud jäätmed. Toimuvad järgmised etapid: · käsitsisorteerimine · meh.-ne sorteerimine · sõelumine (kuiva materjali korral) · setitamine(uputamis ja hõljutamismeetod) · ballistiline sorteerimine (paisatakse õhku) · magnetiline eraldamine · optiline eraldumine

Loodus → Keskkonna ökonoomika
39 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Liha ja lihatooted - referaat

Sügavkülmutatud liha tuleb sulatada aeglaselt, soovitavalt külmikus, et vältida lihamahla kadu, millega halveneb liha maitse ning kahaneb toiteväärtus. Sulatatud liha ei tohi uuesti sügavkülmutada ilma et seda oleks vahepeal kuumtöödeldud. (Lõhmus 2009: 467,468) 1.2Liha eeltöötlusvõtted Liha eeltöötlusvõtted on pesemine, tükeldamine, vasardamine, hakkliha valmistamine, marineerimine, maitsestamine, paneerimine, pikkimine. Liha eeltöötlemine sõltub eelnevast säilitamisest, tükeldusest, looma liigist ja soovitavast lõpptulemusest. Liha jaotustükid pestakse jooksva vee all, seejärel kuivatatakse või tahendatakse. Pestud lihalt lõigatakse välja templijäljendid. Jaotustükkidelt eraldatakse kelmed, kiled, kõõlused, liigne rasv ning õhukesed ääred. Liha tükeldatakse vastavalt sellele, milliseid roogi kavatsetakse sellest valmistada. Liha lõigatakse ainult selleks mõeldud lõikelaual, terava noaga

Toit → Toidukaubandus
136 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises

Lisaks veel mitmesugused linnud. On levinud valearusaam, et ulukiliha on sootuks midagi teistsugust ning selle toiduks valmistamine on keerulisem ja mängu tuleks panna kaks korda niipalju oskusi kui nn tavalise liha puhul. Tegelikult taandub see aga pelgalt ja eelarvamustele. Säilitamine Värsket ulukiliha saadakse vaid jahihooajal ning muul ajal tuleb leppida külmutatud metsloomalihaga. Liha kvaliteedi puhul mängib olulist rolli õige eeltöötlemine, rümba laagerdamine ja muidugi ka säilitamine. Enim kasutatakse sügavkülmutamist. Säilitamisele minevad lihatükid peavad olema optimaalse suurusega ning külmutamine peab toimuma maksimaalselt kiiresti. Ulukiliha säilivus on suhteliselt pikk, kuna liha on pea-aegu rasvavaba. Peale sügavkülmutamist tuleb liha aeglaselt sulatada, soovitatavalt külmikus, 2-4 kraadi juures. Kiire sulatamine muudab liha tuimaks ja kuivaks. Toiduks valmistamine

Kategooriata →
10 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tööruumi planeerimine

sisustus. Tootmisruumis ei tohi olla tuuletõmbust ega tugevat õhuliikumist, mis kuivatab tooteid ning tekitab taina pinnal kooriku, halvendades kerkimist. Tootmisruumi pindala sõltub ettevõtte tüübist, võimsusest ja töö iseloomust (tooraine või pooltoodete baasil). Ruumide planeerimisel on vaja vältida tooraine kokkupuutumist valmistoodetega. Tootmisruumide asetus peab vastama tehnoloogilisele protsessile, kusjuures eeltöötlemine peab olema eraldatud kuumtöötlemisest. Laod peavad asuma võimalikult lähedal tootmisruumidele, kui eeltöötlemisruumid paiknevad laoruumide kõrval. Toodete mahajahutamiseks peab olema eraldi ruum küpsetusruumi läheduses, samuti ühenduses ekspeditsiooniruumiga. Jahuruum peab olema jahe, temperatuur 10-15C, hästi ventileeritav, õhuniiskus mitte rohkem kui 75% Tööpaiga valgustatust e. valgustustihedust mõõdetakse luksides (lx). Toidutootmisruumides

Õigus → Ehitusõigus
11 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Keskkonnakaitse kosnpekt

Mateeriat ja energiat ei saa luua ega hävitada, need vaid muudavad olekuid, millega kaasneb jääkainete teke 7.Jääkainete tootmist tuleb piirata, arendades materjalide korduv- ja kõrvalkasutust. Liiga palju toodame selliseid jääkaineid, mida me ei oska uuesti kasutada ja selliseid, mis on lausa ohtlikud Jäätmete minimiseerimine. ­erisaasteluba, jäätmeluba, maavarade kaevandamisluba, (Rahvatervise seadus), taaskasutus!, Puhastustehnoloogia. Jäätmete eeltöötlemine Sorteerimine-toimub tavaliselt tekkekohal ,vajalik tööstusjäätmete puhul.Olmejäätmetest sorteeritakse floor,ikartong,klaas ja kompostimiseks vajalikud jäätmed. Toimuvad järgmised etapid: · käsitsisorteerimine · meh.-ne sorteerimine · sõelumine (kuiva materjali korral) · setitamine(uputamis ja hõljutamismeetod) · ballistiline sorteerimine (paisatakse õhku) · magnetiline eraldamine · optiline eraldumine

Loodus → Keskkonnakaitse ja säästev...
561 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Keskkonnakaitse ja säästev areng kordamisküsimused

7. Jäätmemajandus- säästliku arengu oluline osa, et kasutada säästlikult ressursse ja võimalikult vähe saastada loodust, vältida jäätmeteket ning rakendada rohkem taaskasutust. Jäätmemajanduse lähtealused- Jäätmekäitluse hierarhia : vältida, vähendada, korduskasutada, taaskasutada materjalina, taaskasutada energia tootmiseks, ladestada. Jäätmete kogumise ja töötlemise süsteemid: Käitluse kõige kallim osa on kogumine ja vedu. Eeltöötlemine – sortimine, kohapeal sorditakse paber, klaas, olme, ohtlikud. Sorditakse käsitsi, sõelumine, mehaaniline, setitamine, magnetiline, optiline jne. Lõpptöötlemine – MBT ehk meh ja bioloogilised tehnikad, pm lagundamine. Keemilised meetodid, termilised meetodid, põletamine, ladestamine. Jäätmekäitluse põhiteed:  Mehaanilised meetodid – ladustamine prügilasse  Termilised meetodid - põletamine

Loodus → Keskkonna õpetus
80 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Toidukaubagrupp

rasvased osad õhuga kokkupuutumisel ei rääsuks. Sügavkülmutatud liha tuleb sulatada aeglaselt, soovitavalt külmikus, et vältida lihamahla kadu, millega halveneb liha maitse ning kahaneb toiteväärtus. Sulatatud liha ei tohi uuesti sügavkülmutada ilma et seda oleks vahepeal kuumtöödeldud. Liha eeltöötlus võtted Liha eeltöötlusvõtted on pesemine, tükeldamine, vasardamine, hakkliha valmistamine, marineerimine, maitsestamine, paneerimine, pikkimine. Liha eeltöötlemine sõltub eelnevast säilitamisest, tükeldusest, looma liigist ja soovitavast lõpptulemusest. Liha jaotustükid pestakse jooksva vee all, seejärel kuivatatakse või tahendatakse. Pestud lihalt lõigatakse välja templijäljendid. Jaotustükkidelt eraldatakse kelmed, kiled, kõõlused, liigne rasv ning õhukesed ääred. Liha tükeldatakse vastavalt sellele, milliseid roogi kavatsetakse sellest valmistada. Liha lõigatakse ainult selleks mõeldud lõikelaual, terava noaga

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Keskkonnakaitse ja säästev areng

tähtsaid vajadusi 6.Mateeriat ja energiat ei saa luua ega hävitada, need vaid muudavad olekuid, millega kaasneb jääkainete teke 7.Jääkainete tootmist tuleb piirata, arendades materjalide korduv- ja kõrvalkasutust. Liiga palju toodame selliseid jääkaineid, mida me ei oska uuesti kasutada ja selliseid, mis on lausa ohtlikud Jäätmete minimiseerimine. ­erisaasteluba, jäätmeluba, maavarade kaevandamisluba, (Rahvatervise seadus), taaskasutus!, Puhastustehnoloogia. Jäätmete eeltöötlemine Sorteerimine-toimub tavaliselt tekkekohal ,vajalik tööstusjäätmete puhul. Olmejäätmetest sorteeritakse floori,kartong,klaas ja kompostimiseks vajalikud jäätmed. Toimuvad järgmised etapid: · käsitsisorteerimine · meh.-ne sorteerimine · sõelumine (kuiva materjali korral) · setitamine(uputamis ja hõljutamismeetod) · ballistiline sorteerimine (paisatakse õhku) · magnetiline eraldamine · optiline eraldumine

Loodus → Jäätmekäitlus
43 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Ökoloogia ja keskkonnakaitse

Ökoloogia KT2 1. Keskkonnajuhtimine Klassikaline looduskaitse (kuni II maailmasõjani):  Looduse säästmine inimtegevuse kahjulikust mõjust  Loodusvarade säästliku kasutamise korraldamine  Looduslike ökosüsteemide kaitse  Maastikukaitse ja –hooldus  Loodusmälestiste kaitse  Haruldaste linnu-ja loomaliikide kaitse Teadusel põhinev looduskaitse tekkis 19.saj II poolel (Euroopas hakati kaitsma loodusmälestisi ja Ameerikas hakati rajama rahvusparke) Looduskaitse pärast II maailmasõda: Kõik mis enne II ms + keskkonnakaitse (vee, õhu ja pinnase kaitse) Rahvusvaheline Looduse ja Loodusvarade Kaitse Liit. Eesti esimene looduskaitseseadus anti älja 1935. Kaitseala on inimtegevusest puutumatuna hoitav või erinõuete kohaselt kasutatav ala, kus säilitatakse, taastatakse, uuritakse või tutvustatakse loodust. (rahvuspargid, looduskaitsealad, maastikukaitsealad) Rahvuspargid – Lahema...

Ökoloogia → Ökoloogia
3 allalaadimist
thumbnail
14
doc

KAT31_Termotöötluse materjal ja kuesimused

b) ehtne (I liigi) karastus c) polimorfse muutusega (II liigi) karastus d) noolutus e) vanandamine B Detaili töödeldavate kohtade kohaselt a) maht (ruumiline) töötlemine b) pinna töötlemine c) kohalik töötlemine d) järjestikune töötlemine C Detaili valmistamise tehnoloogia kohaselt a) eeltöötlemine b) vahetöötlemine c) lõpptöötlemine Nagu näeb eeltoodust liigituse esimene printsiip on puhtalt füüsiline, selle aluseks on faaside või struktuuri muutuste iseloom, mis toimuvad metalli kuumutamisel või jahutamisel, just see moodustab metalli termotöötluse teoreetilise osa, mida üksikasjaliselt arutatakse antud konspekti allpool. Teine ja kolmas printsiip on aga tehnoloogilised, ja neid arutletakse konspekti teises osas,

Materjaliteadus → Tehnomaterjalid
161 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Ökoloogia ja keskonnakaitsetehnoloogia kontrolltöö nr2

Ökoloogia ja keskonnakaitsetehnoloogia kontrolltöö nr2 1. Olulisemad õhu saasteained ning nende omadused Vastus: Süsinikmonooksiid (CO): sisepõlemismootorites tekkiv värvitu ja lõhnatu äärmiselt mürgine gaas. Väikestes kogustes tekitab peavalu, nõrkustunnet ja peapööritust. Kõrge kontsentratsioon on surmav. Osoon (O3): mürgine gaas, mis tekib keerulise fotokeemilise protsessi käigus päikesevalguse mõjul teistest saasteainetest (eelkõige vääveldioksiidist). Tekitab hingamisteede ja silmade ärritust. Vääveldioksiid (SO2): värvitu, terava lõhnaga ja ärritusi tekitav gaas, tekib esmajoones kütteseadmetes, tööstuslike protsesside käigus ja diiselmootorites. Pikaajaline mõju inimorganismile võib tekitada häireid kopsude töös. Lämmastikoksiidid (NOx): on happevihmade peapõhjustajad ja hõlmavad lämmastikmonooksiidi (NO) ning lämmastikdioksiidi (NO2). Viimane on kollakaspunase värvusega mürgine gaas, mis tekitab sudukupli suu...

Ökoloogia → Ökoloogia ja...
167 allalaadimist
thumbnail
40
pdf

Ökoloogia ja keskonnakaitsetehnoloogia kontrolltöö nr2

Ökoloogia ja keskonnakaitsetehnoloogia kontrolltöö nr2 1. Olulisemad õhu saasteained ning nende omadused  Vastus: Süsinikmonooksiid (CO): sisepõlemismootorites tekkiv värvitu ja lõhnatu äärmiselt mürgine gaas. Väikestes kogustes tekitab peavalu, nõrkustunnet ja peapööritust. Kõrge kontsentratsioon on surmav.  Osoon (O3): mürgine gaas, mis tekib keerulise fotokeemilise protsessi käigus päikesevalguse mõjul teistest saasteainetest (eelkõige vääveldioksiidist). Tekitab hingamisteede ja silmade ärritust.  Vääveldioksiid (SO2): värvitu, terava lõhnaga ja ärritusi tekitav gaas, tekib esmajoones kütteseadmetes, tööstuslike protsesside käigus ja diiselmootorites. Pikaajaline mõju inimorganismile võib tekitada häireid kopsude töös.  Lämmastikoksiidid (NOx): on happevihmade peapõhjustajad ja hõlmavad lämmastikmonooksiidi (NO) ning lämmastikdioksiidi (NO2). Viimane on kollakaspunase värvusega mürgine gaas, mis tekitab s...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkond
24 allalaadimist
thumbnail
36
pdf

Keskkonna analüüsi konspekt

· üksikproovide võtmine üle kogu uuritava ala · proovi hulk sõltub osakeste suurusest 11 Siiri Velling (Tartu Ülikool), 2011 Pinnase proovi esinduslikkuse tagamine: Terminology in soil sampling (IUPAC Recommendations 2005) Pinnase proovide eeltöötlemine võib hõlmata mitmeid etappe: A. Pesemine B. Kuivatamine C. Purustamine/homogeniseerimine D. Ekstraheerimine o solventekstraktsioon ­ neutraalsed orgaanilised ühendid o tuhastamine ja lahustamine ­ elemendiline koostis o vesilahustes ekstraheerimine ­ ioonide analüüs Probleeme: Üldine pestitsiididega saastatus ja kontrollproov Sisemine standard Võrdlusmaterjal 2.3 Õhuproovid

Loodus → Keskkonnaanalüüs
48 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Ökoloogia

ohustavad jäätmed. Ohtlike jäätmete käitlusrajatistes töödeldakse jäätmeid kas keemiliselt (neutraliseerimine, stabiliseerimine), põletatakse või maetakse erimatmiskohtadesse (näiteks suletakse betoonsarkofaagi, jms.). Ohtlikud jäätmed põletatakse kõrgel temperatuuril, üle C, mille tulemusena mürgised ühendid lagunevad. Põletamisel tekkiv koldetuhk ja suitsugaaside puhastamisel tekkiv kips ladestatakse erimatmiskohta. 14. Jäätmete eeltöötlemine Jäätmete eeltöötlemise eesmärgiks on kergendada jäätmete transporti, nende edasist käitlemist ja kasutamist. Eeltöötlusmeetodid on: 1. sorteerimine (ka sortimine), 2. tihendamine, 3. purustamine 4. pakkimine. Sorteerimine ei ole käsitletav iseseisva jäätmete käitlus- või kasutusmeetodina. Sorteerimise eesmärgiks on jäätmevoo komponentide eraldamine voi üksteisest lahus hoidmine, et soodustada teiste jäätmekäitlusmeetodite kasutamist

Ökoloogia → Ökoloogia ja...
58 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Teise vaheeksami küsimuste vastused

1.Olulisemad õhu saasteained ning nende omadused Kõige olulisemad õhu saasteained on järgmised: - Süsinikmonooksiid (CO): sisepõlemismootorites tekkiv värvitu ja lõhnatu äärmiselt mürgine gaas. Väikestes kogustes tekitab peavalu, nõrkustunnet ja peapööritust. Kõrge kontsentratsioon on surmav. - Osoon (O3): mürgine gaas, mis tekib keerulise fotokeemilise protsessi käigus päikesevalguse mõjul teistest saasteainetest (eelkõige vääveldioksiidist). Tekitab hingamisteede ja silmade ärritust. - Vääveldioksiid (SO2): värvitu, terava lõhnaga ja ärritusi tekitav gaas, tekib esmajoones kütteseadmetes, tööstuslike protsesside käigus ja diiselmootorites. Pikaajaline mõju inimorganismile võib tekitada häireid kopsude töös. - Lämmastikoksiidid (NOx): on happevihmade peapõhjustajad ja hõlmavad lämmastikmonooksiidi (NO) ning lämmastikdioksiidi (NO2). Viimane on kollakaspunase värvusega mürgine gaas, mis tekitab sudukupli suurlinnad...

Ökoloogia → Ökoloogia ja...
74 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

VASTUSED 1. TOIDUAINETE KULINAARNE TÖÖTLEMINE. 1. Mis on toiduainete külmtöötlemine? Selleks, et toiduaineid saax toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid eelnevalt pesta, koorida, jne. 2. Kas toiduainete külmtöötlemine ja eeltöötlemine on analoogilised mõisted? Ei ole kuna eeltöötlemisel võib kasutada kuumtöötlemist. 3. Millised on toiduainete kuumtöötlemise viisid? Toiduaine keetmine(rohkes vedelikus, väheses vedelikus, veeaurus keetmine, omas mahlas, vesivannil, rõhu all, kupatamine, blanseerimine-lühiajaline töötlemine kuuma veega või auruga) Toiduaine praadimine(väheses rasvas, rohkes rasvas, friipraadimine, röstimine, grillimine, küpsetamine, hautamine, töötlemine mikrolaineahjus)

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

mis on kollase varjundiga. Erilist sorti pastal võib kasutada ka muid terasid ja jahvatamise meetodeid. Lisandid Pastat serveeritakse enamasti kindlate tüüpide kastmetega( enamasti tomatikastmetega). Tootjad: Gallo Ceva Sante Animale LIHA JA LIHATOOTED Liha on kõrge toiteväärtusega toitaine, millest saab täisväärtuslikku valku, mineraalaineid, vitamiine, rasva. Lihast omastab inimese organism rauda paremini kui teistest toiduainetest. Liha eeltöötlemine sõltub selle eelnevast säilitamisest ja tükeldamisest, looma liigist ja soovitavast lõpptulemusest. Lisaks tükeldatud lihale müüakse ka hakkliha, mille saamiseks liha peenestatakse masinas ühtlaseks massiks Kõrgema toiteväärtusega rupskid : keel, maks, süda, neerud, veri, sea kõrvad, pead ja jalad, sabad jne. Madalama toiteväärtusega: kopsud, magu. Enamik kasutatakse loomade toiduks (näit. veise, ka vasika ja lamba jalad ja pea ilma keeleta)

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
47
docx

TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÃœLDKURSUS

1b; teises tunnustatud lihalõikuse ettevõttes. Alus: 999/2001,V lisa p 4.1b 4. Üle 12 kuu vanuste lammaste, kitsede seljaaju eraldatakse: tapamajas Alus: 999/2001V lisa p 4.1a; tapamajaga koos olevas lihalõikuse osakonnas. Alus: 999/2001,V lisa p 4.3a; teises tunnustatud lihalõikuse ettevõttes. Alus: 999/2001,V lisa p 4.3a 5. Määratletud riskiteguriga materjali värvimine toimub vahetult peale eraldamist. Alus: 999/2001, V lisa, p 3 6.Tapamajas toimub nõuetekohane heitvete eeltöötlemine ja saadud puhastusjäätmete kogumine vastavalt kategooriale. Alus: 142/2011, IV lisa, I pt, 2. Jagu. (tapamajades kus eraldatakse määratletud riskiteguriga materjali, tuleb reovee puhastamisel kõigepealt eelpuhastusprotsessi käigus loomne materjal välja filtreerida ja kokku koguda. Tapamaja kus eraldatakse määratletud riskiteguriga materjal, kuulub reovee eelpuhastusprotsessi käigus välja filtreeritud materjal 1. kategooriasse, teiste tapamajade puhul 2. kategooriasse

Tehnoloogia → Tehnoloogia
160 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

paremini kui teistest toiduainetest. Toiduks kasutatakse mitmete loomade ja lindude liha. Loomad jagunevad: Koduloomad ­ veised, vasikad, sead, lambad, küülikud. Ulukid ­ põdrad, metskitsed, metssead, jänesed, karud. Rümp on tapetud looma töödeldud kere (lihakeha). Rümbad jaotatakse loomade suuruse järgi. Näiteks suured loomad on veised, põdrad, väikesed aga vasikad, lambad, sead, küülikud. Tükeldatud liha müüakse värskelt, jahutatult või külmutatult. Liha eeltöötlemine sõltub selle eelnevast säilitamisest ja tükeldamisest, looma liigist ja soovitavast lõpptulemusest. Külmutatud liha sulatamine ­ peab toimuma aeglaselt, et lihamahl jõuaks lihasse tagasi minna. Tuleks sulatada nii suurte tükkidena, kui võimalik. Sulanud liha tuleks veel hoida 24 tundi 2* C juures, et lõikamisel lihamahl välja ei nõrguks Soolaliha tuleb enne kuumtöötlemist leotada jooksva vee all või vahetatavas vees. 11.2 Lihasaadused on eelnevalt töödeldud liha. Jagatakse:

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Materjalide keemia

Vaja hästi kõrget temp-i, et mass oleks võimalikult vedel ning toimuks iseeneslik segunemine. Pärast lastakse segul jahtuda pisut ja seejärel töödeldakse vajaliku kujuga tooteks. Sisaldab üle 70% SiO2, 10%Cao, 2%MgO ja Al2O3, 15% Na2O. Pudeliklaas tumepruun või tumeroheline, sest raua ühendid Fe(II) ja Fe(III). Soovitud pudeli kuju saab klaasi töötlemisele-puhumisel. Pilet 20. Nafta töötlemisepõhietapid ­ eeltöötlemine ­ vee ja soolade eemaldaimine, stabiliseerimine, C3-C4 eemaldamine. Esmane töötlemine on destillatsioon normaalrõhul ja vaakumis, jäägiks jääb masuut, mis läheb katlakütmiseks või mida destilleeritakse edasi fvaakumis ja saadakse jõuülekande-, silindriõlid ja määrdeõlid. Selle jääk on asfaldi- või pigitaoline ehk bituumen. Pärast esmast destilleerimist tuleb järeltöödelda, kus tuleb

Keemia → Materjalide keemia
24 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Kalalaud peab olema tihedast puust, tugev, piisavalt suur (sobiv suurus 60x22 cm). Mõnede kala-laudade küljes on klamber. Et kala oleks kergem puhastada, võib selle vahele kinnitada kala saba. Kalafileede viimistlemisel kasutatakse teravaotsalist kahvlit. Selle abil saab kala paigal hoida, et eemaldada kalarood ja uimed ning nahk. Noad peavad olema teravad. Kalade puhastamisel on soovitav kala alla panna mitmekordne paber soomuste ja sisikonna jaoks, mida söögiks ei kasutata. Kalade eeltöötlemine 1. Lima eemaldamine. Lima tuleb kas ära kraapida või majapidamispaberiga puhtaks hõõruda. Angerjal eemaldatakse lima soolaga hõõrudes. 2. Kala puhastamine soomustest. Kui kalu praetakse, on soomustest puhastamine vajalik. Soomustest ei ole vaja puhastada juhul, kui kalu: 148  keedetakse - soomustes on aineid, mis lisavad kalaleemele head maitset;

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun