Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

In vitro – tuleviku liha (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris

In vitro – tuleviku liha
Referaat
Tallinn 2012

Sisukord


Sisukord 2
Sissejuhatus 3
Ajalugu 4
In vitro liha kasvatamine 5
Rakud 5
Toetusvõrk 5
Kasvulahus 6
Kontraktsioon 6
Hapnikukandjad 6
Takistused in vitro liha kasvatamisel 7
Maitse ja tervislikkus 8
Mõju keskkonnale 9
Kokkuvõte 10
Kasutatud Kirjandus 11

Sissejuhatus

Ennustatakse, et 2050-ndaks aastaks tõuseb maailma rahvaarv 9,2 miljardini. Liha söömine võib aga selle ajani kahekordistuda. Praegu hõlmab loomade kasvatamine umbes 30% kogu jäävabast maast ja see annab kuni 18% kogu globaalse soojenemise effektist. Selleks, et ka 2050-ndal aastal oleks meil midagi süüa, on vaja suuri muutusi.
Loomade kasvatamise põhipõhjus on toota inimestele valku ja energiat. Keskmine proteiini tarbimine on 75,3 g inimese kohta päevas millest 24,3 on loomne proteiin . Bioloogiliselt ei ole vajalik teha taimne valk loomseks enne inimese tarbimist, kuna kõik vajalikud aminohapped võivad inimesed saada kätte otse taimedest, kombineerides erinevate teraviljade, ubade ja idudega.
Selleks, et toota valku ja liha vähemate vahenditega, on välja töötatud kultuurliha ehk in vitro liha kasvatamine. See on liha, mda kasvatakse laboris. In vitro (ld.) tähendab "klaasis", see on bioloogilise protsessi teostamine katseklaasis kunstlikult loodud ja kindlalt määratletud tingimustes. Seega on kultuurliha liha, mida kasvatatakse laboris.
In vitro on veel väga uus tehnoloogia ja kõiki selle mõjusid meie tulevikule pole veel uuritud. Siiski areneb see iga päevaga ja varsti võib see saada lahenduseks paljudele probleemidele.

Ajalugu

In vitro meetodil liha tootmise arendamist alustas NASA , proovides leida paremaid pikaajalisi toite astronautidele. 1995. Aastal see tehnoloogia kinnitati ja 2001. aastast hakati läbi viima eksperimente . Esmane idee sai siiski alguse Winston Churchilli lausest 1930ndatel:Viiekümne aasta pärast pääseme me absurdsusest, et kanarinna või tiiva jaoks on vaja kasvatada terve kana . Siis hakkame iga osa kasvatama eraldi sobiva lahusega.“ 2012 seisuga tegelevad in vitro liha uurimisega 30 laborist . Teadlastele ja tootjatele on tähtis teha in vitro liha kasvatamine teaduslikust protsessist tööstuslik protsess, et saada in vitro lihast odavam konkurent loomulikule lihale. Ideaalselt õigete materjalide ja õigete tingimustega võiks kahekuune in vitro liha tootmine toota 50 000 tonni liha.
Esimesed lihad , mille kasvatamisega laboris hakkama saadi olid kuldkala - ja lamba liha. Maastrichi ülikooli teadlased on lubanud 2012 aasta märtsiks toota esimesed in vitro lihaga vorstid ja sama aasta septembriks esimesed hamburgerid. Kuna aga in vitro liha on praegu väga kallis, siis suurel skaalal seda kasvatada ei saa.(Edelman)

In vitro liha kasvatamine

Kultuurliha saadakse loomade lihasrakkude kasvatamisega laboris. Looma embrüolt võetakse tüvirakud(teine võimalus on kasutada satelliitrakke, spetsiaalseid tüvirakke lihaskoes ). Tüvirakkudest lihasrakkude saamiseks kasutatakse spetsiaalselt välja arendatud Escherichia coli baktereid, mis toodavad selleks vajalikke kasvufaktoreid. Lihasrakud kasvavad bioreaktoris lahusel, mis koosneb tsüanobakteri hüdrolüsaadist, mis on rikastatud kasvufaktorite ja vitamiinidega. Teoorias on süsteem väga lihtne, kuid tegelikult on asi palju keerukam. Et saadud liha oleks pärisliha moodi, on vaja rikastamissüsteemi, mis imiteeriks verevarustust, et saada igale rakule toitained ja hapnik. Seda oleks vaja ka jääkainete eemaldamiseks. Lisaks on vaja kasvatada ka teisi rakutüüpe, nagu rasvarakke. Kasvavat liha tuleb ka treenida, et lihas õigesti areneks. Selleks kasutatakse lihaste võimet
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
In vitro – tuleviku liha #1 In vitro – tuleviku liha #2 In vitro – tuleviku liha #3 In vitro – tuleviku liha #4 In vitro – tuleviku liha #5 In vitro – tuleviku liha #6 In vitro – tuleviku liha #7 In vitro – tuleviku liha #8 In vitro – tuleviku liha #9 In vitro – tuleviku liha #10 In vitro – tuleviku liha #11
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-09-29 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 8 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Kaspar Elias Õppematerjali autor

Lisainfo

Referaat in vitro (katseklaasi liha) kasvatamisest, ajaloost, tervislikkusest, maitsest, mõjust keskkonnale ja tulevikust
in vitro , katseklaasiliha , vitro liha , seerum , kasvatamine , toetusvõrgu , tehnoloogia

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

147
docx
Mikroobifusioloogia
72
doc
KALAKASVATUSE eriala kordamisküsimused
150
docx
Bioloogia gümnaasiumi materjal 2013
937
pdf
Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat
42
docx
-Geenitehnoloogia I käsitletavad teemad – 2013 sügsissemester
528
doc
Keskkonnakaitse lõpueksami küsimused-vastused
47
docx
TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÜLDKURSUS
110
pdf
Sinise planeedi projekt





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun