Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Ühiskonnaõpetuse kontrolltöö vastused: MAJANDUS (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millised on tootmistegurid ehk tootmisressursid?
  • Miks on majandustegevuses kasutatavad ressursid alati piiratud?
  • Mille poolest erinevad makromajandus ja mikromajandus?
  • Mida näitavad SKP ja RKP?
  • Mis on must turg?
  • Miks on ühishüve vajalik?
  • Milline ülesanne on Eesti Pangal?
  • Mille poolest erinevad aktiivse ja passiivse tööhõivepoliitika meetmed?
  • Kellele vajalik kellele mitte?
  • Miks on kasulik kuuluda ametiühingusse?
  • Kus kõrged maksud jnejne 22 Mille poolest erinevad sotsiaaltoetus ja sotsiaalteenus?

Lõik failist

ÜHISKONNAÕPETUSE KORDAMISKÜSIMUSED
MAJANDUS
  • Millised on tootmistegurid ehk tootmisressursid ? – Loodusressursid (maa, maavarad , mets, veevarud ); inimressursid ( tööjõud ); kapitaliressursid ( tööriistad , hooned, rahalised vahendid); ettevõtlikkus (oskus kolme esimest tegurit kasumlikult kombineerida);
  • Miks on majandustegevuses kasutatavad ressursid alati piiratud? – Ressursside piiratus on liikumapanevaks jõuks: et suurendada ühiskonnaliikmete heaolu, on vaja leida uusi, senisest efektiivsemaid võimalusi ressursside kasutamiseks.
  • Peamised majandussüsteemid ja nende iseloomustus: naturaalmajandus , turumajandus , käsu ehk plaanimajandus . – Tava ehk naturaalmajandus: tootmine algeliste vahenditega iseenda jaoks. Plaani ehk käsumajandus – toodetakse riigi poolt määratud plaanide järgi. Eraettevõtlus puudub. Turu ja segamajandus – nõudluse ja pakkumise järgi tootmine, mõned ettevõtted riigi omad, enamus era.
  • Mille poolest erinevad makromajandus ja mikromajandus ? – Makromajandus on kogu riigis toimuva majandustegevuse mõiste: riik ja eraettevõtlus.
  • Mida näitavad SKP ja RKP? – SKP on sisemajanduse koguprodukt : aasta jooksul konkreetsel territooriumil (riigis) toodetud ja lõpptarbimisse läinud kaupade ning teenuste kogumaksumus turuhindades . RKP – rahvamajanduse koguprodukt: aasta jooksul riigikodanike või riigis registreeritud ettevõtete toodetud ja lõpptarbimisse läinud kaupade ja teenuste kogumaksumus turuhindades.
  • Mis on must turg ? Too näiteid musta turu ilmingute kohta. – kaupade ja teenuste ebaseaduslik ost-müük. Selline n-ö varimajandus ei kajastu SKP-s.
  • Selgita mõisted: import , eksport , kvoot . – Import on kaupade ja teenuste ostmine välismaalt. Eksport on kaupade ja teenuste müük välismaale. Kvoot on millegi jaoks kehtestatud piirmäär teatud sisse- ja väljaveo kaupadele või teenustele.
  • Miks on ühishüve vajalik? – et kõik inimesed saaksid teatud vajalikke asju võrdselt kasutada.
  • Maksud : kohalikud, riiklikud, kaudsed , otsesed – Otsesed makstakse otse oma sissetulekult ( tulumaks , sotsiaalmaks ). Kaudsed makstakse tarbimiselt (kauba hinnalisa, aktsiis , käibemaks). Riiklikud on seadusega riigi poolt määratud. Kohalikud on kehtestatud KOV volikogu poolt. Tulumaks 20% r, o. , käibemaks 20% r, k. , sots 33% r, o. Tulumaksuvaba miinimum 170euri, r. Maamaks r. Töötuskindlustus töötajale 1,6% ja tööandjale 0,8%. Aktsiisid : alko, tubakas , kütus, pakend, elekter . Miinimum palk 430euri, 2,54euri.
  • Maksusüsteemid : proportsionaalne, progresseeruv , regressiivne. – Proportsionaalne: maksustatav osa tulust on määratud kõigile ühetaoliselt kehtiva protsendiga. Progressiivne: maksumäär suureneb astmeliselt vastavalt tulude suurenemisele. Regressiivne: maksumäär alaneb tulude suurenedes.
  • Selgita mõisteid: devalveerimine , deflatsioon, inflatsioon .Inflatsioon on raha väärtuse ehk ostujõu langus. Kui keskmine hinnatase tõuseb, siis raha väärtus langeb.
    Deflatsioon: keskmise hinnataseme alanemist ja sellega kaasnevat raha ostujõu tõusu nimetatakse deflatsiooniks.
  • Milline ülesanne on Eesti Pangal? – Sõltumatu põhiseaduslik institutsioon , kes ei allu valitsusele ega ühelegi teisele täidesaatvale riigivõimuasutusele. Teostab riigi rahapoliitikat ning omab ainuõigust emiteerida ehk käibele lasta raha.
  • Milleks võtta laenu, milleks mitte. Mõiste intress – Intress on piltlikult õeldes raha hind, mis tasutakse protsendiga laenusummalt selle kasutamise eest. Seega on võimalik intressimäära suuruse reguleerimise abil piirata või soodustada tootmist ja tarbimist.
  • Majanduse 3 arenguetappi – ressursipõhine majanduskasv lähtub eelkõige tootmisisendite arvukusest. Investeeringutepõhises arenguetapis on edasiviivaks jõuks investeeringud uutesse tehnoloogiatesse. Kolmandas, teadmistepõhises arenguetapis muutub määravaks panustamine inimkapitali ja haridusse.
  • Elukestev õpe – kõikvõimalikku õppetegevust sõltumata east või eelnevast haridusetasemest. Õppimine ei lõpe (üli)kooli lõpetamisega, hariduse omandamine ei piirdu ainult teatud perioodiga inimese elus.
  • Mõisted.innovatsioon : uue asja sissetoomist. Kaugtöö : töötamine ükskõik kus, ühendust pidades interneti või telefoni kaudu. Intellektuaalne omand –
  • Tööturg , tööealine elanikkond (vanusepiirid+kuidas jaguneb) tööpuudus , tööjõupuudus . – tööturg on turg, kus inimene müüb oma tööd ja ettevõtja ostab tööd, makstes tasu. Tööpuudus: töö otsijaid palju. Tööjõupuudus – olemasolev inimkapital ei rahulda tööjõu nõudlust või vastupidi.
  • Mille poolest erinevad aktiivse ja passiivse tööhõivepoliitika meetmed? Too näiteid mõlemast. – Passiivne tööhõivepoliitika ehk riik tegeleb tööpuuduse tagajärgedega. Aktiivne ehk tegeleb tööpuuduse põhjustega.
  • Töökindlustussüsteem – kellele vajalik, kellele mitte? –
  • Miks on kasulik kuuluda ametiühingusse?Töötaja kindlustab endale ebasoodsate töösuhete korral usaldusisiku toe, organisatsiooni kaitse ja kaasliikmete solidaarsuse.
  • Iseloomusta erinevaid sotsiaalpoliitika mudeleid: paks riik ja õhuke riik. – paks riik, riik kus kõrged maksud jnejne.
  • Mille poolest erinevad sotsiaaltoetus ja sotsiaalteenus? – sots teenus on isiku või perekonna toimetulekut soodustav mitte rahaline toetus, sots toets on sama aga rahaline.
  • Selgita: absoluutne vaesus – inimese tulu jääb alla poole riiklikult määratletud vaesuspiiri ning raha jätkub vaid hädavajalikuks. Suhteline – inimese elatustase on allpool ühiskonna keskmist, st teised elavad temast märkimisväärselt jõukamalt.
  • Ühiskonnaõpetuse kontrolltöö vastused-MAJANDUS #1 Ühiskonnaõpetuse kontrolltöö vastused-MAJANDUS #2 Ühiskonnaõpetuse kontrolltöö vastused-MAJANDUS #3
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2018-02-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 37 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Maria Jürissaar Õppematerjali autor
    Millised on tootmistegurid ehk tootmisressursid? – Loodusressursid (maa, maavarad, mets, veevarud); inimressursid (tööjõud); kapitalires
    Miks on majandustegevuses kasutatavad ressursid alati piiratud? – Ressursside piiratus
    Peamised majandussüsteemid ja nende iseloomustus: naturaalmajandus, turumajandus, käsu ehk plaanimajandus. – Tava ehk naturaalmajandus: tootmine algeliste
    Mille poolest erinevad makromajandus ja mikromajandus? – Makromajandus on kogu
    Mida näitavad SKP ja RKP? – SKP on sisemajanduse koguprodukt: aasta jooksul konkreetsel
    Mis on must turg? Too näiteid musta turu ilmingute kohta. – kaupade ja teenuste ebaseaduslik
    Selgita mõisted: import, eksport, kvoot. – Import on kaupade ja teenuste ostmine välismaalt
    Miks on ühishüve vajalik? – et kõik
    Maksud: kohalikud, riiklikud, kaudsed, otsesed – Otsesed makstakse otse oma sissetulekult
    Maksusüsteemid: proportsionaalne, progresseeruv, regressiivne. – Proportsionaalne: maksustatav osa tulust on määratud kõigile ühetaoliselt kehtiva protsendiga. Progressiivne
    Selgita mõisteid: devalveerimine, deflatsioon, inflatsioon. – Inflatsioon on raha väärtuse ehk ostujõu langus
    Milline ülesanne on Eesti Pangal? – Sõltumatu põhiseaduslik institutsioon, kes ei allu valitsusele ega ühelegi teisele
    Milleks võtta laenu, milleks mitte. Mõiste intress – Intress on piltlikult õeldes raha hind, mis tasutakse
    Majanduse 3 arenguetappi – ressursipõhine majanduskasv lähtub eelkõige tootmisisendite arvukusest. Investeeringutepõhises
    Elukestev õpe – kõikvõimalikku õppetegevust sõltumata east või eelnevast haridusetasemest. Õppimine
    Mõisted. – innovatsioon: uue asja sissetoomist
    Tööturg, tööealine elanikkond (vanusepiirid kuidas jaguneb) tööpuudus, tööjõupuudus. – tööturg on turg, kus inimene müüb oma tööd ja ettevõtja ostab tööd, makstes tasu. Tööpuudus
    Mille poolest erinevad aktiivse ja passiivse tööhõivepoliitika meetmed? Too näiteid mõlemast. – Passiivne
    Töökindlustussüsteem – kellele vajalik, kellele
    Miks on kasulik kuuluda ametiühingusse? – Töötaja kindlustab endale ebasoodsate töösuhete korral
    Iseloomusta erinevaid sotsiaalpoliitika mudeleid: paks riik ja õhuke riik. – paks riik, riik kus kõrged
    Mille poolest erinevad sotsiaaltoetus ja sotsiaalteenus? – sots teenus on isiku või perekonna
    Selgita: absoluutne vaesus – inimese tulu jääb alla poole riiklikult määratletud vaesuspiiri ning raha

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    4
    docx

    Ühiskond - majandus

    Vaba kurss ­ tuleneb nõudluse ja pakkumisel alusel Devalveerima ­ raha väärtuse alandamine valitsuse otsusel teiste valuutade suhtes Inflatsioon ­ raha väärtuse langemine ja hindade tõus Deflatsioon ­ raha väärtuse tõus ja hindade langus Emiteerimine ­ raha printimine ja ringlusesse laskmine Pangasüsteem: riigi keskpank ja kommerts- ehk erapangad Rahapliitikat saab mõjutada ­ raha pakkumise, intressimäärade reguleerimisega ning kursi muutmise kaudu. Teaduspõhine majandus põhineb haritud inimressursil ja teadusuuringudes. Majanduse arenguetappid: Ressursipõhine ­ tootmissisendite arvukus Investeeringupõhine ­ investeeringu uutesse tehnoloogiatesse Teaduspõhine ­ inimkapital ja haridus Inimkapital ­ inimese oskuste, teadmisite ja kogemuste rakkendamine teha tööd ja teenida tulu. Haridus: Formaalharidus ­ õpingud üldhariduskoolis, kutseõppeasutuses, ülikoolis

    Majandus
    thumbnail
    8
    pdf

    Majandus KT

    ● Vahetuskaubandus ● Raha ei kasutata. ● Väga levinud kõikjal agraarsetes ühiskondades ja taluühiskondades. ● Levinud igapäevaelus ka tänapäeva ühiskonnas. 2) Käsumajandus ● Majandussüsteem, kus riik otsustab, mida, kuidas ja kellele toota. ● Riik omab tootmisressursse ja turustamiskanaleid. ● Eraomand puudub või on piiratud. ● Sageli juhitakse majandust ideoloogilistest eesmärkidest lähtudes. 3) Plaanimajandus ● süsteem, kus kogu majandus on mitme aasta peale ette planeeritud. 4) Turumajandus ● Majandussüsteem, kus turg otsustab, mida, kuidas ja kellele toota. ● Turg – mis tahes institutsioon/keskkond, kus ostjad (tarbijad) ja müüjad (pakkujad) suhtlevad ja vahetavad omavahel hüvesid. ● Turul valib tarbija erinevate kaupade vahel ning otsustab, mida osta. ● Tootja eesmärgiks on saada turul võimalikult palju kasumit.

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    8
    pdf

    Majandus KT

    ● Vahetuskaubandus ● Raha ei kasutata. ● Väga levinud kõikjal agraarsetes ühiskondades ja taluühiskondades. ● Levinud igapäevaelus ka tänapäeva ühiskonnas. 2) Käsumajandus ● Majandussüsteem, kus riik otsustab, mida, kuidas ja kellele toota. ● Riik omab tootmisressursse ja turustamiskanaleid. ● Eraomand puudub või on piiratud. ● Sageli juhitakse majandust ideoloogilistest eesmärkidest lähtudes. 3) Plaanimajandus ● süsteem, kus kogu majandus on mitme aasta peale ette planeeritud. 4) Turumajandus ● Majandussüsteem, kus turg otsustab, mida, kuidas ja kellele toota. ● Turg – mis tahes institutsioon/keskkond, kus ostjad (tarbijad) ja müüjad (pakkujad) suhtlevad ja vahetavad omavahel hüvesid. ● Turul valib tarbija erinevate kaupade vahel ning otsustab, mida osta. ● Tootja eesmärgiks on saada turul võimalikult palju kasumit.

    Majandus alused
    thumbnail
    2
    docx

    Majandus 12. klass / spikker

    sotsiaalhoolekanne-vahendite süsteem,mis peaks tagama sotsiaalse turvalisuse ja abivajaja toimetuleku, ÜL-isikule v perekonnale toimetulekuraskuste ennetamiseks, kõrvaldamiseks v maks on seadusega või seaduse alusel valla- või linnavolikogu määrusega riigi või kohaliku kergendamiseks abi osutamine, sotsiaalsete erivajadustega isiku arengule ja ühiskonnas kohanemisele omavalitsuse avalik-õiguslike ül täitmiseks või selleks vajaliku tulu saamiseks maksumaksjale kaasa aitamine;abi võimalused-sotsiaalteenus-isiku v perek toimetulekut soodustav mitterahaline ühekordne või perioodiline rahaline kohustus.Peamine eesmärk on tagada riigi toimimiseks vajalike toetus, sotsiaalmaks-rahaline toetus; vaesus kui sotsiaalne probleem tähendab kõige üldisemalt rahaliste vahendite olemasolu Eesti maksusüsteem koosneb maksuseadusega sätestatud ja kehtestatud ressursside puudumist;vaesus jaguneb-absoluutne e primaarne-inimese tul

    Ühiskonnaõpetus
    thumbnail
    6
    odt

    Nimetu

    Lk 19 Inflatsioon- raha väärtuse ehk ostujõu langus Deflatsioon- riigi keskmise hinnataseme jätkuv langus (ohuks nt ettevõtjatele) Inflatsiooni mõju tarbijale: *mõju sõltub kaupadest - tarbekaubad -> vaestele - luksuskaubad -> rikastele Inflatsioon riigile mõnes mõttes kasulik. Raha, mis kaotab iga päevaga pisut oma väärtusest, on ju arukam kasutada tarbimises või investeerida ettevõtlusesse. Teaduspõhine majandus: millel põhineb, millest sõltub (lk26), mis on majanduskasvu allikaks? Põhineb haritud inimressursil ja oskusel teadusuuringutest sündivad häid ideid ära tunda. Hästi korraldatud ja finantseeritud haridussektor ning ettevõtjate ja haridusasutuste koostöö. Majanduskasvu allikaks on innovatsioon (uute ideede edukas ellurakendamine). Inimkapital, elukestev õpe (formaalharidus, mitteformaalharidus)- lk 27

    Ühiskond
    thumbnail
    13
    docx

    Ühiskonna struktuur

    Riigikokku kandideerima - Pead olema eesti vabariigi kodanik, vanus 21, karistuse vaba Avalik sektor: ● Riik ● Poliitika ● Võim Koosneb riiklikest ja avalik-õiguslikest institutsioonidest. Tähtsaim osa avalikust sektorist on riik Riigi tunnused: ● Territoorium ● Rahvas ● Iseseisev avalik võim Riigi otsused vormistatakse kirjalike õigusnormidena, mis on kõigile kohustuslikud. Era sektor: ● Majandus ● Turg ● Tulu Kolmas Sektor: ● Kodanikuühiskond ● Kodanikuühendused Demokraatliku riigivalitsemise põhimõtted: ● Võimude lahusus ja tasakaalustatus ● Võim on avalik ja kontrollitav ● Võim seisab rahvale võimalikult lähedal Võimude lahusus ja tasakaalutus: ● Võim on jagatud mitme asutuse vahel, kes kontrollivad vastastikku teineteise tegevust. ● Vajalik selleks, et võim ei oleks ühe isiku või inimeste grupi käes – et võimu

    12. klassi ühiskond
    thumbnail
    6
    docx

    Ühiskond majandus

    Põhilised tootmistegurid Looduslikud ressursid Inimressursid Kapital Ettevõttlikkus Iseloomustus: Pos: Tööjõudu on palju ning on väga palju tööjõudu erinevate oskuste ja omadustega. Neg: Palju töötuid; Suur osa inimestest töötab miinimum palgal ning kõrgharidusega inimestel on raske sobivat tööd leida Eestis. Mõisted SKP- Mõõdab riigi residentide poolt toodetud lõpphüviste väärtust deflatsioon- raha väärtus suureneb, mis väljendub hindade alanemises aktsiisimaks- maks, mida tuleb maksta teatud kaubaga kauplemisel või tootmisel maksumäär- protsent, millega arvestatakse sissetulekult arvestatud maksu Mis põhjustab inflatsiooni? 1)nõudlus kasvab kiiremini kui tootmine 2)tootmiskulud suurenevad Kes koostab riigieelarve seaduse eelnõu? V A L I T S U S Kes võtab vastu riigieelarve? R I I G I K O G U Otsesed maksud: tulumaks, sotsiaalmaks Kaudsed maksud: käibemaks, aktsiis Eestis on PROPORTSIONAALNE maksusüsteem - ükskõik kui suur on aastane pal

    Ühiskond
    thumbnail
    6
    docx

    Tootmistegurid. Majanduse põhiküsimused. Majandussüsteemid ja nende võrdlus

    Tootmistegurid. Majanduse põhiküsimused. Majandussüsteemid ja nende võrdlus Tootmistegurid: 1. looduslikud ressursid 2. inimkapital 3. kapital 4. ettevõtlikus Põhiküsimused: 1. mida toota? 2. kuidas toota? 3. kellele toota? Majandussüsteemid: 1. turumajandus (turg) 2. plaanimajandus e. käsundusmajandus (riik) 3. naturaalmajandus e. tavamajandus (vahetus) 4. segamajandus (kõik ühendatud) Makro- ja mikromajandus. RKP ja SKP. Must turg.. Makromajandus: käsitleb nii meie riigi kui ka ümber olevate riikide majandust. Eesmärgid: hindade stabiilsus, kõrge tööhõive, pidev majanduskasv, stabiilne maksebilanss Mikromajandus: haldab ainult enda riigisiseseid majanduslike teemasid. Uurib ettevõtete ja tarbijate käitumist turgudel (nt. tööjõuturg ja kaubaturg). Lähtutakse üksikust majandussubjektist. RKP(rahvam

    Majandus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun