Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Suurköögi ahjud (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris

KONVEKTSIOONAHJUD


Konvektsioonahi on tuletatud tavalisest praeahjust lisades ahjule kuuma õhku ringlema paneva ventilaatori. Nii on ahjus võimalik küpsetada samaaegselt suurt kogust tooteid
Õhu ringlemine konvektsiooni korral
Otstarve, mudelid
Konvektsioonahjudes võib
  • küpsetada rooga ja küpsetisi
  • sulatada ja kuumutada valmis toitu.

Konvektsioonahje on lauamudeleid, alusele paigaldatavaid ja käruga täidetavaid põrandamudeleid. Ahjude juures on kasutatud GN-mõõdustikku.
Osa lauamudelitest on üksteise peale paigaldatavad - moduleeritavad. Ahje täidetakse ja tühjendatakse käsitsi või GN nõu kassettidega.
Käruga täidetavates ahjudes on täitekäru, milles olevad nõud lükatakse ahju. Ühe korraga mahub ahju 8-10 GN nõutäit (GN 1/1 65 mm).
Ahi on mõeldud sellistesse toitlustusettevõtetesse, kus on palju sööjaid ja sarnane menüü
Alusega ahi
käruga täidetav
siinikassett
Lauapealne ahi
Ehitus ja tööpõhimõte
Ahjukambris on kütteelemendid, mis on asetatud ahju külgedele ja tagaseina. Ventilaator paneb elementide soojendatud õhu ringlema. Suurtes ahjudes on ventilaatoreid ja kütteelemente mitu. Õhu ringlemiskiirus sõltub ahjutüübist. Suurematel ahjudel on see tavaliselt suurem kui väiksematel. Enamikel ahjudel on aegrelee, millel on võimalik seada küpsemisaeg. Valitud aja lõppedes antakse signaaliga märku ning ahju kütmine katkeb.
Uutes konvektsioonahjudes on harilikult ka niisutusprogramm, kuna ringlev õhk kuivatab toiduaineid. Niisutus võib olla lihtsalt veevõrguliides, nii et vett pritsitakse kuumadele kütteelementidele. Niisutuseks kasutatakse ka erilist aurumoodustajat, millelt aur juhitakse ahjukambrisse. Üleliigne aur eemaldatakse ahjukambrist aurueemaldusluugi kaudu. Niisutust reguleeritakse käsitsi või automaatselt. Automaatsel juhtimisel saab valida vee hulka ja niisutuse tihedust .
Enamike ahjude ustele on paigutatud lüliti, mis peatab ventilatsiooni ahju ukse avanedes.
Küpsetusvormid asetatakse siinidele, mis on tihedalt ahju seintel , eraldi täitekassetina või kärus.
Materjalid
Ahjude tavalisem valmistusmaterjal on roostevaba teras. Sisekestadel kasutatakse mõnevõrra ka emaileeritud terast. Klaasuksed ja luugid on tavalised , ja nüüdsel ajal on ahjus tavaliselt ka valgustus . Kärumaterjalina kasutatakse terase kõrval alumiiniumi.
Kasutamine
  • lülita ahi vooluvõrku alles siis, kui nõud on ahjus. Konvektsioonahjude eelsoojendusaeg on harilikult lühikene, 2-10 minutit. Eelsoojendust on vaja eelkõige küpsetiste valmistamisel ja liha pruunistamisel.
  • vali õige küpsetustemperatuur. Ringleva õhu kuumuse ja ringlemise tõttu on soovituslik küpsetamistemperatuur 30-50 kraadi võrra madalam kui praeahjus . Kõrgem temperatuur kuivatab toiduaineid ja küpsetamise tulemus on ebaühtlane.
  • täida ahi õigesti. Jäta nõude vahel vähemalt 30 mm ja külgedele piisavalt õhu ringlemisruumi.
  • vali õiged küpsetamisnõud. Madalad nõud, GN 1/1-65 on konvektsioonahjus parimad, kuna siis pääseb õhk vabalt ja efektiivselt ringlema ja temperatuur pääseb ühtlaselt toorainele mõjuma. Nõude materjalid on oma küpsetamisomadustelt erinevad. Alumiiniumnõu on parim pruunistamiseks ja küpsetamiseks, samas terasnõud sobivad üldnõudeks vormitoitude jms valmistamiseks.
  • ära ava ahjuluuki tarbetult küpsetamise ajal. Ahju temperatuur langeb kiiresti. Kontrolli küpsetusaegu juhisest.
    Niisuta roogasid vähehaaval. Niisutus kiirendab nende kuumenemist ja küpsemist ning väldib kuivamist. Liigne niiskus põhjustab ahjukambri temperatuuri langust
    Puhastamine
    Ahjud puhastatakse igapäevaselt vastavalt kasutusjuhendile. Vett kasutades tuleb olla ettevaatlik, et ahju elektrilised osad ja isolatsioonid ei saaks viga ega märguks.
    Eemaldatavad õhujaotusplaadid ja rasvafiltrid pestakse nõudepesumasinas.
    Ahjud kuivatatakse alati pärast pesu neid hetkeks sisse lülitades.
    Pea meeles
    • ära pane nõusid liiga täis, nii et sa ei põletakse ennast ega määriks ahju tarbetult.
    • kasuta ahju- ja köögikärusid siirdades küpsetusvorme ahju ja ahjust ära.
    • ole kuuma auruga ettevaatlik ahjuust avades.
    • kasuta pajakindaid võttes kuumi nõusid ja kärusid ahjust.
    • ära jäta kuuma ahjukäru köögi liikumisteedele.
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Suurköögi ahjud #1 Suurköögi ahjud #2 Suurköögi ahjud #3 Suurköögi ahjud #4 Suurköögi ahjud #5 Suurköögi ahjud #6 Suurköögi ahjud #7 Suurköögi ahjud #8 Suurköögi ahjud #9 Suurköögi ahjud #10 Suurköögi ahjud #11
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2014-10-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 27 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor wrcdiisel Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Mõisted


    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    4
    docx
    Suurköögi seadmed
    26
    doc
    Suurköögi eksam
    10
    doc
    suurköök
    84
    doc
    Uurimustöö alused
    12
    odt
    SUURKÖÖGI PRAKTIKA ARUANNE
    937
    pdf
    Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat
    638
    pdf
    Eesti eluasemefondi puitkorterelamute ehitustehniline seisukord ning prognoositav eluiga
    11
    docx
    Konvektsioonahi



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun