Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Referaat : Noored ja Alkohol - sarnased materjalid

alkohol, purjus, seep, lapsevanem, ired, prade, ltuvus, nendest, lehek, nooremalt, jutada, erektsiooni, olisus, iksem, alkoholim, vanusest, sellep, rikutakse, osakaalu, suurenda, alaealised, vahekorda, noorele, teeks, ranis, henemise, lagunema, kujunemata
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

Põltsamaa Ametikool Kohv Referaat Maiu Roio Põltsamaa 2010 Kohvi kodumaa on Aafrika. Kohvi avastamise kohta on mitmesuguseid lugusid. Ühe tuntuma legendi kohaselt olevat kohvitaime avastanud kitsekarjus, kes märkas, et tema loomad ei taha enam öösiti magada. Ta jälgis loomi ning pani tähele, et kitsed närivad mingi tundmatu taime lehti. Seejuures hakkasid loomad rõõmsalt kepslema. Karjus rääkis oma avastusest naabruses asuva kloostris, kus otsustati asja uurida. Mõistatusliku taime lehtedest ja viljadest valmistati jooki, mille mõju osutus üllatavalt tugevaks. Tõenäoliselt 6. sajandil levis kohvipuu Etioopiast Jeemenisse ning sealt teistesse islamiusulistesse maadesse. Legend räägib kohvi jõudmisest Jeemenisse järgmist. Kord jäi üks rändav araabia kaupmees peatuma kitsekarjuste juu

Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
13
rtf

Referaat alkoholist

Tallinna Tööstushariduskeskus ALKOHOL Referaat Õpilane: Caroline Sünd Juhendaja: Aire Brük Tallinn 2012 Sisukord Mis on alkohol? ............................................................................................................................. 3 Alkoholi olemus .............................................................................................. 4 Kui palju on liiga palju? ................................................................................................................ 5 Alkoholi mõju tervisele...................................................................................... 6

Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat etanool

Kuna destilleerimisega ei ole siiski võimalik piiritust veest eraldada, siis seepärast sisaldabki piiritus 95 % etanooli ja 5 % vett. Veevabaks ehk 100%-list etanooli nimetatakse absoluutseks alkoholiks. 4 Tehnilisteks vajadusteks nimevat etanooli muudetakse joomiskõlbmatuks ja väga mürgiseks lisades sinna mitmesuguseid ohtlikke aineid (formaliin, püridiin jne.). Denatureeritud etanooli äratundmiseks värvitakse antud alkohol enamasti värviliseks. (2) Omadused Etanool on iseloomuliku lõhnaga kergesti lenduv tuleohtlik vedelik. Ta seguneb veega igas vahekorras, moodustades negatiivse aseotroobi. Etanool põleb, moodustades CO2 ja vee: CH3CH2OH + 3O2 -> 2CO2 + 3H2O (1) Etanool on värvuseta, põletava, kõrvetava maitsega vedelik, mille sulamistemperatuur on -112 ºC ja keemistemperatuur 78 ºC. Etanool on veest kergem vedelik, sest tema tihedus on 0,794 g/cm³. (2) Ühendid:

Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mured ja probleemid seoses laste kasvatamisega

muutunud, ning seetõttu koolis on nad automaatselt tõrjutud seisuses. Aga kuidas teha lastele selgeks, et ei loe mida teine kannab, loeb see, et ta on võrdväärne kaaslane? Kahjuks ei teegi seda kuidagi selgeks, sest ka koolis on enesekehtestamine ja seda tehakse teiste arvelt. See tõrjutud olek aga mõjutab last rohkem kui esmapilgul välja paistab, sellest tulevad erinevad hirmud ja see mõjutab ka õppeedukust. Iga lapsevanem kardab veidi oma lapse murdeiga. Sel perioodil ilmub lapse käitumisse trotsi ja püüd iseseisvusele, sageli hinnatakse üle endas toimuvate muutuste tähtsust, kui neid keegi vanem parandab, tunnetavad nad selles, et nende õigusi piiratakse või alahinnatakse.(V. Zukovskaja, ,,Vestlusi kasvatusest", lk.47). Selleks, et lapsega ühine keel leida, tuleb teha kompromisse ning eelkõige peab nooruk teadma, et võib vanemat usaldada, kui usaldust ei ole, siis ei ole mitte midagi

Perekonnaõpetus
36 allalaadimist
thumbnail
20
odt

ALKOHOLISM JT SÕLTUVUSHAIGUSED JA PERESUHTED. MÕJU LASTE ARENGULE. KUIDAS LEIDA ABI.

Kiili Gümnaasium ALKOHOLISM JT SÕLTUVUSHAIGUSED JA PERESUHTED. MÕJU LASTE ARENGULE. KUIDAS LEIDA ABI. Referaat Lauri Arumeel, 10. klass Kiili 2015 1 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................3 Alkoholism.......................................................................4 Alkoholismi ravi...............................................................5 Mängurlus ja selle ravi......................................................6 Narkomaania ja selle ravi..................................................7 Sõltuvushäirete mõju peresuhetele ja laste arengule.........8 Kokkuvõte..........................................................................9 Kasutatud materjalid.........................................................10 2

Inimeseõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
26
docx

NOORTE ALKOHOLI JA TUBAKATOODETE TARBIMISHARJUMUSED

11. klass Juhendaja: Mailis Tarendi Aravete 2012 SISUKORD 2 ANNOTATSIOON Töö pealkiri Noorte alkoholi ja tubakatoodete tarbimisharjumused Uurimistöös on teksti ....5.....lk tabeleid, jooniseid .......15....tk lisasid.....2....tk kasutatud allikate arv ....7.... tk Referaat Töö probleem oli noorte suitsetamine ja alkohol, selle tarbimine ja tarbimisharjumused. Eesmärk teada saada ja uurida noorte suitsetamise ja alkoholi tarbimisharjumusi. Uurimustöö koosneb kirjanduse ülevaatest ja uurimuslikust osast ehk koostatud küsimustikust. Kirjanduse ülevaates kirjeldatakse ja tutvustatakse alkoholi ja suitsetamisprobleeme, tarbimisi ja tarbimisharjumusi noorte seas. Andmeid kogusin veel koostatud küsimustikust, mis sisaldas kokku 14 küsimust. Küsitlusele oli vastanud 66 noort.

Ühiskond
21 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Tervislik toitumine ja toitumishäired eestlaste seas

Sellele lisandub ka aktiivne eluviis ja kehaline aktiivsus. South Beach dieet (ing.k ­ lõunaranna dieet) on loodud dr. Arthur Agatsoni poolt. Dieet soovitab hoiduda rasvasest lihast ja süüa puu- ja köögivilju, pähkleid ja täisteratooteid. Dieet soovitab ära unustada kalorite lugemise, ning või ja rasvane liha tuleks vahetada oliiviõli ja kala vastu. Dieet seisneb kolmest faasist, kus iga faas kestab kaks nädalat. Alguses on keelatud leib-sai, maiustused ja alkohol. Teises faasis on osad toidud taas lubatud, kui soovitud kehakaal on saavutatud. Kolmandas faasis muudetakse dieet eluviisiks, sest välja on kujunenud indiviidile sobiv ja tervislik toitumine. xii 5. Toitumishäired ja psüühika Söömishäirete põhjusteks loetakse mitmeid tegureid, mis on ajendi saanud bioloogiliste, psühholoogiliste, perekondlike ja sotsiaal-kultuuriliste tegurite kaastoimel. Söömishäirete

Terviseõpetus
39 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Alkoholipoliitika ja selle mõju tarbimisele

1 1.1 Hinnapoliitika 4 2.1 Eesti alkoholitarbimiskultuur 6 1.1 Hinnapoliitika 4 2.1 Eesti alkoholitarbimiskultuur 6 Sissejuhatus Alkoholi roll inimeste igapäevaelus on märkimisväärne. Alkohol ja selle tarbimine on Euroopas pika aja vältel juurdunud traditsioonina kultuuri ja on sotsiaalse suhtluse uks osa. Alkoholi tootmisel ja turustamisel on samas ka märgatav roll riikide majanduses. Alkoholi liigtarbimisest 2 põhjustatud majanduslik kahju, /.../ võib uletada selle majandusharu poolt toodetud tulu.

Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Sõltuvused referaat

tarvitamisest, kuid võib ilmneda ka hasartmängude mängimisel või interneti kasutamisel. Sõltuvuse tekkeks kuluv aeg on seotud paljude erinevate teguritega. Rolli mängivad siin nii inimese isikuomadused, aine või tegevuse omadused, väärkasutuse intensiivsus ja paljud teised tegurid. Eksisteerib erinevaid sõltuvuse liike: · Psüühiline · Füüsiline · Sotsiaalne · Seksuaalne · Majanduslik Alkohol Miks alkohol nii ohtlik on? Enamik noori ei usu, et joomine on neile kuidagi ohtlik. Kui alkoholi tarbida targalt ja mõõdukalt, siis võib see nii olla, kuid enamasti ununeb mõõdukus peo käigus. On leitud, et tervelt 47% inimestest, kes alustasid joomisega enne 14. eluaastat, saavad hilisemas elus alkoholisõltlased. Võrdluseks võib tuua, et peale 21. eluaastat alkoholi tarbimist alustanutest saavad sõltlased vaid 9%. Niisiis tegelikkuses võib alkohol meie igapäevaelu tõsiselt mõjutada

Inimeseõpetus
49 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mürgitus tervises

Niisugune selili lebaja võib enda oksessegi lämbuda, sest alkoholiga mitte harjunud organism reageerib liigsele mürgile oksendamisega. Purjus lamaja tuleb külili keerata, talle midagi sooja peale panna ja kiirabi kutsuda. Kui liigselt alkoholi pruukinu on teadvusel, võiks püüda ta oksendama ajada, nii saab osa alkoholi organismist välja. Oksendamise esilekutsumiseks anda juua õrnlilla lahust, aga lahjendamine peab olema korralik, et lahusesse ei jääks kristalle. Et alkohol viib organismist välja C- ja B-vitamiini ja vedelikku, tuleb need asendada, selleks anda juua sidrunivett. Hea toime on ka värskel õhul. Alkoholijoobes inimesi ei tohi üksi jätta, nende seisundit peab jälgima. Kui kannatanu ei suuda juua, siis tuleb kindlasti kiirabi kutsuda, sest suur vedelikukaotus võib ohtlikuks osutuda. Peärnberg ei taha joomist propageerida, aga ütleb, et enne joomist tuleks süüa midagi rasvast. Rasv katab mao limaskesta ja siis ei imendu alkohol nii hästi

Inimese õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Vitamiinide koostis ja milleks vitamiine vaja on

vajame. Tegelikult, nagu keha protsessides teatud "junk" toidud, olulised toitained lähevad kaotsi, ning need tuleb asendada muudest allikatest. Nr täiendamiseks võib kasutada asendajana hea toitumine - veel õige toitumine ei ole alati piisav. Keskkonna-ja elustiili rõhutab võib mõnikord suurendavad vajadust oluliste toitainete kõrgem kui saab dieeti. Mõned tegurid, mis soodustavad toitainete ammendumise: ?? * Stress ?? * Pingutavat füüsilist koormust ?? * Alkohol ?? * Tee, kohv ja koolajooke ?? * Dieediga ?? * Töödeldud toidud ?? * Retseptiravimeid ?? * Haigus ?? * Raseduse ?? * Suitsetamine 7 ?? * Vanus ?? * Kehv seedimine ?? * Toidu lisaainete Paljude inimeste jaoks on täna toiteväärtust hooldus ja tervis täiendused on lahutamatu osa kogu tervishoiule ja ennetav meditsiin. Pikaajaline toitainete ammendumise võivad kahjustada tervist ja elujõudu ja samuti aidata kaasa tõsiseid degeneratiivsed haigused.

Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teismelisus referaat

kemikaale. · Vesipiibu huuliku jagamisega kaasneb tõsine risk nakkushaiguste, sealhulgas tuberkuloosi ja hepatiidi levikuks. · Ameerika hambaarstid hoiatavad, et sarnaselt sigarettide suitsetamisega soodustab ka vesipiibu suitsetamine igemehaiguse parodontiidi teket. · Tubakaseaduse järgi on kõik tubakatooted kahjulikud ning seadus keelab tubakatoote tarbimise alaealiste poolt. Teismelised ja alkohol Teismeliste joomine on palju tõenäolisem surma põhjustaja kui kõik illegaalsed narkootikumid kokku, kirjutab S.F. Young 2002.a. ilmunud teaduslikus artiklis. Alkoholi liigtarvitamisest tulenevad probleemid on aktuaalsed kogu maailmas. Mingis eas proovivad alkoholi ära kõik, kuid mitmest asjaolust sõltub, kas laps jääb seda ka edaspidi pruukima või mitte. Joomist soodustavad: · pinged ja tülid peres · lapse üle- või alahooldamine · alkoholi tarvitavad pereliikmed

Perekonnaõpetus
263 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Energiajookide mõju tervisele

Jüri Gümnaasium ENERGIAJOOKIDE MÕJU TERVISELE Referaat Koostaja: Juhendaja: 2011 Energiajoogid on küllaltki uus jookide liik, mis on Eesti turule tulnud viimastel aastakümnetel. Energiajooke kasutavad Eestis peamiselt noored näiteks enne spordiüritusi või nende ajal, uskudes, et energiajoogid annavad neile lisaenergiat. Enamik energiajookide nime all müüdavaid jooke on mõeldud hoopis profisportlastele suure füüsilise koormuse puhul ning need ei sobi noortele ja lastele. Energiajookideks nimetatakse jooke, mis sisaldavad süsivesikuid, vitamiine, mineraalaineid, kofeiini, tauriini, glükoronolaktooni, erinevaid taimseid ekstrakte ja teisi aineid,

Terviseõpetus
66 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Referaat narkootikumidest, narkomaaniast

NARKOOTIKUMID Referaat 2010 1 SISUKORD · Mis on narkootikum, mis narkomaania?.................3 · Statistilised andmed...............................................4 · Lapsed narkodiilerite sihtgrupina......................... ..5 · Narkomaan ja perekond · Mida halba teevad narkootikumid? ........................6 Tuntumad narkootikumid(Kuidas tarbidakse?) · Pilte........................................................... ..............7 · Üledoos, ebapuhtad narkootikumid........................8 · Kasutatud kirjandus. 2 Mis on narkootikum? See on keemiline aine, mis põhjustab muutusi inimeste vaimses, füüsilises kui emotsionaalsetes talitlustes.Narkootikumide hulka kuuluvad ka paljud asjad meie igapäevasest elust : kohv, tee, energiajoogid (alkohol, tubakas). Kõige enam tehak

Inimeseõpetus
58 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Inimene ja alkohol

Referaat Inimene ja alkohol Inimene ja alkohol Lühitöö aines "Kirjalik väljendusoskus". Miks üldse alkoholi tarbitakse? Osad tuju tõstmise eesmärgil, osad kompleksitest vabanemiseks, osad "kamba pärast". Siis on veel kategooria inimesi, kes üritab oma muresid alkoholi abil unustada või leevendada, mis on paraku ainult ajutine ja näiline lahendus. Süütud eesmärgid, aga vaatamata sellele muutub alkohol aeg-ajalt tõsiseks probleemiks. Alustaks nn "roolijoodikutest" -- inimene ei suuda piisavalt kiiresti reageerida, mille tulemuseks on tihti liiklusõnnetus, trahvid, remont, surm. Alkoholijoobes võib teatud tüüpi inimeste puhul valla pääsenud jutt muutuda ropuks ja solvavaks ning hoiak ülbeks. Sellised võivad ka kättpidi või hoopis relvaga kallale minna. Alkoholi mõju võiks kokkuvõtvalt kirjeldada järgmiselt -- see laseb lõdvemaks inimese sisemised pidurid, olgu need kompleksid,

Eesti keel
37 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Alkoholi mõju inimorganismile

supilusikatäis suhkrut! Alkohoolsed joogid jaotatakse kolme rühma: · kanged alkohoolsed joogid ­ alkoholisisaldus enam kui 22 mahuprotsenti (viinad, viskid, rummid, liköörid) · lahjad alkohoolsed joogid ­ alkoholisisaldus 6­22 mahuprotsenti (veinid, vermutid) · vähese alkoholisisaldusega joogid ­ alkoholisisaldus 0,5­6 mahuprotsenti (õlled, siidrid) Kui inimene joob, imendub alkohol maost kiiresti verre ja sooltesse ning lõpuks jõuab kõikidesse organitesse. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (10%) väljub uriini, hingeõhu ja higi kaudu. ALKOHOL ­ KEEMILINE AINE ETANOOLI MÕJU INIMORGANISMILE Organismi sattunud alkoholid oksüdeeritakse maksas leiduva ensüümi (alkoholdehüdrogenaas) toimel väga mürgisteks aldehüüdideks ja sealt edasi karboksüülhapeteks ning pärast veel mitmeid

Bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Uimastid noorte elus: sõltuvuse põhjused ja ennetamine

KASVATUSTEADUSTE INSTITUUT Anna Uimastid noorte elus: sõltuvuse põhjused ja ennetamine Referaat Tallinn 2010 Sissejuhatus Uimasti on kesknärvisüsteemi mõjutav aine, mis muudab tarvitaja käitumist, meeleolu ja taju (Wikipedia, http://et.wikipedia.org/wiki/Narkootikum ). Muu hulgas arvatakse nende ainete hulka narkootikumid, mõni ravim, narkoosi-ained, vedelad lahustid, dopingained, alkohol ja tubakas. Uimastid tekitavad kergesti sõltuvust. Uimastite kasutamisega seonduv on paljude Euroopa maade argielus üsna igapaevaseks kõneaineks kujunenud, samuti ka Eestis. Eestis on kultuuritaust, millel uimastikäitumine välja kujuneb, kiiresti muutumas (Kraav 2001:84). Vanemate hõivatus oma muredega ja kooli ainekesksus loovad pinnase mõnuainete proovimiseks ja jatkuvaks kasutamiseks. Ühiskonna kiire muutumine suurendab keskkondlikke

Arenguõpetus
111 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Veinid

aroomiomaduste esile kerkimiseks eelnevat pikemat kokkupuudet õhuga (nimetatakse ka veini avanemiseks). Sellisel juhul kasutatakse dekanteerimist ehk veini õhutamist ümbervalamise teel klaasist läbipaistvasse anumasse (karahvini). Dekanteerimist kasutatakse ka setete eemaldamiseks. 3. Veini temperatuur Tavapärane eksimus veinide serveerimisel on veini vale temperatuur. Liiga külma veini puhul ei tunne me kõiki veini aroome. Liiga soe vein kaotab aga värskuse ja domineerima hakkab alkohol. 19 Serveerimistemperatuurid: - valged kuivad ja kerged veinid, shampanja: 6-8 °C - valged täidlased ja tammised veinid, rosé veinid: 10-12 °C - punased kerged veinid: 14-15 °C - täidlased ja tugevad punased veinid: 16-18 °C. - kangestatud veinid: 12-14 °C Mida lihtsam (odavam) on vein seda külmemalt tuleks seda tarvitada. Valget tetrapakendis veini võiks juua temperatuuril 4-6 °C ja punast 12-14 °C. Nii nimetatud

Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Tubakas ja Alkohol

KOK areneb vähemalt igal viiendal suitsetajal, kes on suitsetanud juba 15­20 aastat. KOKi haigel langeb invaliidistavale tasemele kuskil 60. eluaastal, kui mitte suitsetaja on veel täis jõus. Sigaretisuitsuga tõmbab inimene oma hingamisteedesse suurel hulgal erinevaid gaase ja tahkeid osiseid. Sigareti koostised Sigaret sisaldab: Bensiin Atsetoon Formaliin Kaadmium Metopren ja palju muid ohtlikke aineid. Alkohol Alkohol on sõltuvust tekitav ja tugeva toimega narkootiline aine, mis on enamikes riikides peale araabiamaade legaalne. Lahja alkohoolne jook on etanoolisisaldusega kuni 22% ja kange alkohoolne jook on etanoolsisaldusega üle 22 mahuprotsenti. Tubakas Tubakas on taim, mis kasvab enamikus maailmajagudes. Tubakataime kuivatatud lehtedest tehakse sigareid, sigarette, piibutubakat, vesipiibutubakat, närimistubakat, nuusktubakat.

Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Narkootikumid

2.1.Erinevad narkootikumid 2.2.Tagajärjed 3. Sõltuvus 4. Üledoos 5. Kasutamis põhjused 6. Seadus ja karistus 7. Kokkuvõte 8. Lisa1 Müüdid 9. Kasutatud materjal 2 Sissejuhatus Narkootikum on keemiline aine, mis põhjustab muutusi inimese vaimsetes, füüsilistes ja ka emotsionaalsetes talitlustes. Narkootikumide hulka kuuluvad paljud sõltumusravimid, samuti ained, mida me tavaelus narkootikumideks ei pea - need on kohv, tee, alkohol, tubakas ja energiajoogid. Kõige laiemalt kasutatavad narkootikumid on taimsed ained või sellised ained, mida saab taimedest valmistada. Mitmeid sõltumusravimeid võib valmistada looduslikest ainetest poolsünteetiliselt (näiteks heroiin), aga need võivad olla ka täiesti sünteetilised. (näiteks amfetamiinid ja trankvillisaatorid). Sõltumusravimeid kasutatakse meditsiinis erineval viisil valu leevendamiseks, südamevaevuste kergendamiseks, vähktõve või nakkuste ravis

Inimeseõpetus
55 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Referaat teemal "Alkoholi mõju tervisele"

Ka alkoholi ülemäärasel pruukimisel võib tarvitajal üsna kergesti sõltuvus tekkida. Alkoholi mõju inimesele sõltub soost, vanusest, rassist, kehakaalust ja sellest, kas kõht on täis. Mehed kannatavad alkoholi kuni kolm korda rohkem kui naised, sest naiste maos toodetakse kolm korda vähem etanooli lagundavaid ensüüme. Võrreldes täiskasvanuga, on lapse organism hoopis tundlikum alkoholi kahjuliku mõju suhtes. Alkohol on sõltuvust tekitav aine, mis mõjub alkohol nii südamelihasele kui teistele siseelunditele. Närvisüsteemi mürgina põhjustab alkohol ajurakkude hävimist ja aju atroofiat ehk ajumassi vähenemist. Mälu nõrgeneb, vaimsed võimed langevad. Alkoholi toimel kahjustuvad aju tsentrumid: väheneb enesekontroll, häiritud on käitumine ja otsustamisprotsess. Alkohol kahjustab väikeaju ­ see tekitab tasakaaluhäireid. Ajuatroofia ja ajukahjustus ei teki mitte ainul alkohoolikutel, vaid ka mõõdukatel tarbijatel

Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
48
ppt

VEIN

 12 ºC kangestatud ja pikalt tammevaadis laagerdunud valge vein  14 ºC kangestatud ja lühidalt tammevaadis laagerdunud punane vein; vähese tanniinisisaldusega punane vein  16 ºC noor täidlane punane vein  18 ºC hästi küpsenud ja väljaarenenud lõhnabuketiga punane vein; kangestatud ja pikalt tammevaadis laagerdunud punane vein  18–20 ºC noored ja tanniinised veinid  üle 20 ºC muutub veinis sisalduv alkohol agressiivseks dominandiks SOBIV KLAAS:  Parim veiniklaas on jalaga ning veidi koonduva ülaäärega. Laia äärega klaasist juuakse madala, ahtast kõrge happesusega veine.  • Kõhukam klaas, mis taandab veini magusust, toob paremini esile selle vürtsisust, happesust ning tanniinisust. Saledam klaas taandab veini happeid ning toob välja magususe.  • Sirgeseinalises klaasis taandub jook neutraalseks ja ilmetuks, mõjudes lõhnatu ning maitsetuna.

Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
35
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

Infrapunasauna toime: - sobib treeningueelseks soojenduseks kui ka treeningujärgseks lõdvestuseks - varustab lihaseid hapnikurikka verega, mis aitab kaasa ainevahetuse jääkproduktide eemaldumisel - aitab kaasa rasvkoe ja tselluliidi vähenemisele (30 minutiga 600 kcal) - leevendab südameveresoonkonna ja kõrgvererõhutõve haigusi - kasutatakse ka lihas- ja liigeseprobleemide korral - koed vabanevad mitmesugustest mürgistest jääkainetest (toksiinid, nikotiin, alkohol, kolesterool) ja raskemetallidest (plii, tsink, nikkel, elavhõbe, alumiinium, tina) - samuti ravib haigusi nagu reumatoidartriit, osteoartoos, krooniline kaela- ja seljavalu jne. - puhastab nahka ja parandab selle väljanägemist, stimuleerib rakkude uuenemist - kiirendab akne, psoriaasi, ekseemide, nahapõletuste ja haavade paranemist - vähendab stressi ja väsimust - vähendab valu - tõstab organismi immuunsust 1.2 Massaaz

Terviseõpetus
115 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Mineraalained õpilase toidulaual

Oma osa on samuti A- ja C- vitamiinidel. Magneesium ja kaltsium mõjuvad üheskoos südame- ja veresoonkonna tegevuse tõhususele ning kaltsiumi ja fosfori omavaheline suhe peab olema tasakaalus, et moodustada efektiivselt luukudesid. Ükskõik millise eelmainitud ainepuudus organismis takistab organismi kaltsiumit omastada. Valgu tarbimise tõstmine suurendab uriiniga eralduva Ca hulka, seega valgurikas toit viib organismist Ca välja. Kaltsiumi imendumist pidurdab alkohol. Imendumist soodustab laktoos, seega piimatoodete tarbimine. Uuringud on näidanud, et Ca on potentne kolesterooli hävitaja, samuti võib ta alandada vererõhku ning hoiab ära osteoporoosi. Kaltsiumi sisaldavad kõige rohkem piim, jogurt, pudruhelbed, lõhe ja luudega sardiinid. MAGNEESIUM (Mg) Magneesium on neljas sagedasem katioon inimkehas. See element oli üks esimesi, mis lülitus primitiivsetesse eluvormidesse. Tänapäeval mängib ta võtmerolli üle 300 ensüümreaktsiooni toimumises

Inimese õpetus
33 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Toitumisprogramm

Arvutatud menüü, ilma parandusteta Toitaine Esmaspäev Keskmine % Soovitusest Energia (sh kiudained), kcal 567 567 27,7 Valgud, g 20,4 20,4 - Rasvad, g 15 15 - Süsivesikud (sh. Kiudained), g 85,8 85,8 - Alkohol, g 0 0 - Valgud, %E, 14,6 14,6 100 Rasvad, %E, 23,9 23,9 95,8 Süsivesikud, %E, 61,4 61,4 102,4 Alkohol, %E, 0 0 - Küllastunud rasvhapped, g 5,9 5,9 -

Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Uni ja unenäod referaat

2.1.5 Välisfaktorid (valgus, müra, temperatuur) 2.1.6 Sotsiaalsed faktorid ● tööreziim (öövahetused) 2.1.7 Unehäired ● insomnia; ● uneapnoe; ● nn. rahutute jalgade sündroom jm 2.1.8 Psüühikahäired ● orgaanilised ajukahjustused /deliirium, dementsus, mania, depressioon, ärevushäire, isiksushäire/ ● psühhoaktiivsed ained /intoksikatsioon, võõrutus, v- deliirium, .../ ● alkohol /intoksikatsioon, võõrutus, v-deliirium/ ● stimulaatorid /intoksikatsioon, võõrutus/ ● uinutid (barbituraadid; bensodiasepiinid, muud) /võõrutus/ja anksiolüütikumid /võõrutus/ ● psühhofarmakonid: ● antidepressandid; ● neuroleptikumid; ● psühhootilised häired /skisofreenia/ 9 ● mania ● depressioon ● ärevushäired 2.1

Inimeseõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Toitumise mõju nahale

...........................5 1.2.3 Vitamiin C..............................................................................................6 1.2.4 Vitamiin E..............................................................................................7 1.3 Mineraalid........................................................................................................7 2.NAHKA KAHJUSTAVAD ELEMENDID............................................................8 2.1 Alkohol............................................................................................................8 2.2 Suitsetamine.....................................................................................................8 3.VALEST TOITUMISEST PÕHJUSTATUD HAIGUSED....................................9 3.1 Akne.................................................................................................................9 3.2 Tselluliit.......................................

Toitumisõpetus
51 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tubakas, suitsetamine

... Kool Tubakas Suitsetamine Referaat ...... VII klass Veebruar 2012 Tubakatarvitamine Läbi aegade on tubakat peamiselt suitsetatud, kuid üha rohkem on hakatud tarbima suitsuvabasid tubakatooteid. Tubakatooted jagunevad kahte kategooriasse: ühed on need, mida suitsetatakse ja teised on tubakatooted, mis on nii-öelda suitsuvabad ning mida tarbitakse kas närimise, ninna tõmbamise või mingil muul teel. Suitsetamine Sõltuvus nikotiinist tekib seetõttu, et nikotiin mõjutab ajus paiknevaid nikotiiniretseptoreid, mille tagajärjel tekib lühiajaline heaolutunne. Suitsetades nikotiiniretseptorite arv ajus suureneb ja inimene vajab üha uusi nikotiiniannuseid. Nii kujuneb välja nikotiinisõltuvus ja inimesest saab regulaarne suitsetaja. Kui nüüd ühel hetkel suitsust loobuda, tekivad nn. ärajäämanähud, sest inimene ei saa enam nikotiini, millega ollakse harjunud. Võivad tekkida närvilisus, keskendumisraskused, külmaväri

Inimeseõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Toitainete tähtsus lapse arengus

Tartu Kutsehariduskeskus Ärindus- ja kaubandusosakond Referaat Toitainete tähtsus lapse arengus Koostas: Grupp: Juhendaja: Tartu 2009 1 SISUKORD 1.Toitained...................................................................................................................................4 1.1.Valgud ...................................................................................................................................4 1.2.Süsivesikud ...........................................................................................................................5 1.3.Toidurasvad........................................................................................................................... 6 1.4.Vesi...........

Toitumisõpetus
57 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

TALLINNA PEDAGOOGILINE SEMINAR Kaugõppe Noorsootöö osakond KNT 1 Veroonika Mätlik " Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks" Referaat Juhendaja: M. Grünthal-Drell Tallinn 2006 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 1 Füüsikalised taastumis vahendid.................................................................................................3 Saun................................................................................................................................

Terviseõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
8
doc

referaat "Taimsed õlid"

Sisukord Sissejuhatus 1. Taimeõli biokeemiline koostis 1. 1. Sulamistemperatuurid 1. 2. Lipiidide ülesanded 2. Taimeõlide töötlemine Kokkuvõte Kasutatud kirjandus 1 Sissejuhatus Rasvad ja rasvõlid e. lipiidid on taimede ainevahetuse produktid, mis tekivad ka süsivesikutest (suhkrud, tärklis), lisaks taimsetele lipiididele eristatakse ka loomseid rasvu. Antud teema raames kirjeldatakse taimsete rasvade omastamist ja nende erinevusi lähtudes nende biokeemilisest koostisest. Referaadis leiab kasutatud kirjanduse põhjal kinnitust tõik, et mõlemat tüüpi rasvhapped on organismile vajalikud, samuti on soovitud käsitleda taimsete rasvade olulisust meie toidulaual e siis toiduõli kui toiduaine tähtsus inimese organismile. Lisaks erinevate taimsete rasvade liikidele, mis on otseselt seotud lähtetaime koostisest, töödeldakse neid kahel erineval meetodil - leotamise või külmpressimise teel. Töötlemisviis mõj

Toiduainete õpetus
41 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Sportlase toitumine

Tallinna Teeninduskool Olga Komleva Rühm: 021MT SPORTLASTE TOITUMINE Referaat Juhendaja: Diane Sarapuu-Kelder Tallinn 2008 Sportlaste toitumine Olga Komleva 021MT Sisukord Sportlaste toitumine Olga Komleva 021MT Sissejuhatus Selles referaadis saad teada kuidas sportlased toituvad. Vastuse saad ka sellele mida tuleb sportlasel võistluspäeval oma menüüs jälgida. Juttu tuleb veel kehakaalu regulatsioonist ning soovitused toiduainete valimisel. Mis on tervisesportlaste energiaallikas? Sellele saad vastuse kui hakkad minu referaati teemal ,,Sportlaste toitumine" lugema. Head lugemist! Sportlaste toitumine Olga Komleva 021MT Sportlaste toitumine Sportlased kulutavad tänu suuremale kehalisele aktiivsusele palju rohkem ene

Toitumisõpetus
80 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Suitsetamise kahjulikkus

Geidy Metson Suitsetamise kahjulikkus SISUKORD SISSEJUHATUS ......................................................................................2 1.TEOREETILINE KÄSITLUS................................................................3 1.1 Tubakas............................................................................................4 1.2. SUITSETAMISE MÕJU INIMORGANISMILE............................5 1.2.1 Naised ja suitsetamine...........................................................7 1.2.2 Mehed ja suitsetamine...........................................................9 1.3. TUBAKAS JA TERVIS.................................................................10 1.4.PASSIIVSE SUITSETAMISE MÕJU............................................11 1.5. SUITSETAMINE JA NOORED....................................................12 1.6. SUITSETAMISEST LOOBUMINE.............

Ohuõpetus
100 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun