Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Kiivi (Actinidia chinensis) - sarnased materjalid

kiivi, kiivid, kaaliumi, kiivit, kodumaaks, meremaal, jaapanis, vahemeremaades, bioloogia, toiteväärtus, kiivis, leiduv, 100g, kcal, greip, apelsin, banaan, ostes, külmkapis
thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Referaat Puuviljade iseloomustused Koostaja : Liisi Pernik K-08A Juhendaja : Elle Möller PÄRNU 2008 KIIVI : (Actinidia chinensis, Actinidiaceae) Kodumaaks on Hiina ja Taivani mäestike metsaalad. Tänapäeval viljeldakse laialdaselt Uus-Meremaal, kust ta ka mõningase sarnasuse tõttu selle riigi rahvus- ja vapilooma- lennuvõimetu metsalinnu kiwi-kiwi järgi oma nime on saanud.viljeldakse üha enam ka Austraalias, Kalifonias, Lõuna-Aafrikas, Tsiilis, Jaapanis jm. Ka Vahemeremaades, eelkõige Itaalias, aga samuti Hispaanias, Prantsusmaal, Kreekas ning isegi Madalmaades ja Inglismaal on teda viljelema hakatud. Paljudes maades võib kiivit

Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Troopilised puuviljad

läbipaistvaks (eriti hästi on see näha, kui lõigata hurmaa viiludeks), aga süüa kõlbavad nad juba ammu enne lödiks muutumist. Hurmaa on üsna õrn ega talu jõhkrat käitlemist. Sisaldus : Diospüür sisaldab kuni 20% suhkruid ning rohkesti provitamiini A. Energeetiline väärtus: 77 kcal. Kasutamine : Vilju süüakse toorelt, kusjuures õhuke koor eemaldatakse või süüakse lusikaga nagu kiivit. Likööri või rummi lisamine annab viljale eriti pikantse maitse.Kasutatakse ka puuviljasalatites, kompottide, siirupite ja keediste valmistamisel. Veel kasutatakse hurmaad küpsetistes, jookide valmistamisel ning juustu, linnuliha või jäätise lisandina. Selle vilju säilitatakse ka kuivatatult. Kui hurmaa juhtub olema seemnetega sordist, võib seemned toas potti kasvama panna. Neist sirguvad kenad väikesed puud.

Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

Need on väga tärkliserikkad ja sisaldavad peaaegu 40% süsivesikuid. Jahubanaan on paljudes troopikamaades üks peamistest toiduallikatest. Kiubanaani ehk kanepbanaani kasvatatakse manillakanepi saamiseks. Manillakanepist saab valmistada nööre ja köisi. Kiubanaan kasvab looduslikult Indias ja Filipiinidel, kultiveeritakse Jaaval ja Sumatral. Melon Melon kuulub kurgiga ühte perekonda ja on botaaniliselt sellele väga lähedane. Meloni kodumaaks on hakatud pidama troopilist Aafrikat, kuigi umbrohuna esinevaid looduslikke, ploomisuuruste, söögiks kõlbmatute viljadega teisendeid leidub nii Aafrikas kui ka Ees-Aasias. Aafrikast tulnud taimel tekkis Iraanis, Kesk-Aasias, Indias ja Hiinas erinevais kasvutingimustes palju mitmesuguseid teisendeid, mis nüüd botaaniliselt on alamliikidesse rühmitatud; alamliikidest on tuntuim melon ehk dessertmelon, temale järgneb kurkmelon. Melon ehk dessertmelon on tekkinud Ees- ja Kesk-Aasias

Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Eksootilised viljad

Küpset vilja saab hoida külmas vaid mõne päeva. Avokaado maitse meenutab pähklit, koostis aga võid. Tarvitatakse põhiliselt dieettoiduna, süüakse toorelt või salatina soola, pipra, sibula vm. lisandiga. Eriti hästi maitseb avokaadoviil sidrunipipraga maitsestatult. Avokaado e. dunglivõi on väga kõrge toiteväärtusega, sisaldades kuni 27% oliiviõlile sarnast avo-kaadoõli. Sellele vaatamata on ta kolesteroolialandaja, kõrge E- ja C-vitamiini, kaaliumi, kiudainete ja monoküllastamata rasvade tõttu. Greipfruut Pehmet mahlast greipi on kõige mugavam süüa lusikaga otse koorest. Selleks lõigatakse kõigepealt vili risti pooleks ja spetsiaalse greibinoaga eemaldatakse viljaliha paksust koorest. Koorealused vatjad kihid on mõrud, enim on mõruainet naringeeni koorealuses valkjas kihis. Mõru maitse maskeerimiseks võib viljalihale lisada suhkrut, mett, kaneeli, konjakit, rummi või muud suupärast

Toiduainete õpetus
49 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Puuviljad ja pähklid

viimastel aastakümnetel osaks saanud mitte ühelegi teisele toiduainete grupile. Uute sortide aretamise, transpordivõimaluste avardumise ning riikidevaheliste kaubandussuhete laienemise tulemusena on nendest toiduviljadest saanud tähtis kauba- ja ekspordiartikkel. Seetõttu on paljud lõunamaise päritoluga puu- ja köögiviljad saanud laialdaselt kättesaadavaks ka põhjapoolsemates piirkondades. Eksootilistest puuviljadest on viimasel ajal eriti suurenenud ananassi, kiivi, avokaado, karambooli ja papaia pakkumine ning tarbimine. (Meensalu,L.; Roosvee,G. 1996:7) Töö alustamisel tuli selgeks teha, millised puuviljad ja pähklid referaati valida. Maailmas on liike ja sorte väga palju. Seekord sai otsus langetatud sellistele troopilistele puuviljadele ja pählitele, mis on Eesti kaubanduses pidevalt kättesaadavad. Referaati sai sisse võetud ka köögivilju, mida tarvitatakse ja säilitatakse nagu puuvilju (nt arbuus).

Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
54
docx

Eksootilised puuviljad

Hurmaa Vanad kreeklased nimetasid hurmaad jumalate toiduks – pole küll teada, kas mõnusa maitse, kena välimuse või hoopis kasulikkuse tõttu. Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk hiina datliploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia . Ajalugu: Pärinevad arvatavalt Hiinast. Viljad on olnud ajaloolisel perioodil oluliseks toiduallikaks nii Hiinas, Koreas kui ka Jaapanis. Looduslik hurmaa kasvab Hiina metsades. 19. sajandil viidi ka USA-sse ja Lõuna-Euroopasse. Hurmaa on jaapani rahvuspuuvili. Välimus: Vilja läbimõõt on 6-8 cm, meenutab kujult ja suuruselt pisut õuna. Keskmine kaal 100-300g. Õhukese ja sileda koore värvus varieerub kollasest punaseni. Maitse: Poolvalminult on vili suure tanniinisisalduse (parkained) tõttu kõva ja mõrkjas. Seetõttu tekitavad süües suus „paksu tunde“ nagu toomingamarjad. Valminud viljad muutuvad

Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Referaat Puuviljad

meenutavad kõige rohkem greipi. Vili on pirnikujuline või tipust ümaralt teravnev. Roheline, kollane või roosa kest on paks ja kergesti eemaldatav. Vilja tuleb valida koore järgi, mida kleepuvam ja krobelisem, seda maitsvam. Greibist vähem mahlane, stimuleerib söögiisu. Võib lisada puu- või juurviljasalatitele, suhkrustada või pressida mahlaks. Sobib ka kookide katteks. Sisaldab rikkalikult C vitamiini ja kaaliumi. Pomerants Kasvatatakse kõigis Kagu-Aasia, Vahemeremaades, Kesk- ja Lõuna Ameerikas, Kariibimere saartel. Hea pomerantsikoor on oranz, valge sisepinnaga, jahvatatult kollakas. Väikse apelsinitaolise ereda oranzikas-punase vilja liha on mõrkjashapu. Mahlast saab väga head marmelaadi, samuti karastusjooke. Pomerantsi koorest pressitud pomerantsiõli sarnaneb apelsiniõliga, kuid on mõru ja seda kasutatakse likööritööstuses. Vürtsina kasutatakse täiesti küpsete viljade koort, mis lõigatakse võimalikult õhukeselt.

Toitumisõpetus
61 allalaadimist
thumbnail
19
doc

PUUVILJAD KULINAARIAS

meenutavad kõige rohkem greipi. Vili on pirnikujuline või tipust ümaralt teravnev. Roheline, kollane või roosa kest on paks ja kergesti eemaldatav. Vilja tuleb valida koore järgi, mida kleepuvam ja krobelisem, seda maitsvam. Greibist vähem mahlane, stimuleerib söögiisu. Võib lisada puu- või juurviljasalatitele, suhkrustada või pressida mahlaks. Sobib ka kookide katteks. Sisaldab rikkalikult C vitamiini ja kaaliumi. Pomerants Kasvatatakse kõigis Kagu-Aasia, Vahemeremaades, Kesk- ja Lõuna Ameerikas, Kariibimere saartel. Hea pomerantsikoor on oranz, valge sisepinnaga, jahvatatult kollakas. Väikse apelsinitaolise ereda oranzikas-punase vilja liha on mõrkjashapu. Mahlast saab väga head marmelaadi, samuti karastusjooke. Pomerantsi koorest pressitud pomerantsiõli sarnaneb apelsiniõliga, kuid on mõru ja seda kasutatakse likööritööstuses. Vürtsina kasutatakse täiesti küpsete viljade koort, mis lõigatakse võimalikult õhukeselt.

Eesti keel
18 allalaadimist
thumbnail
20
doc

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks

Poolvalminud kaunu: - hapendatakse, - soolatakse, - sügavkülmutatakse. Aeduba on ka tähtis konservitööstuse tooraine (eriti Euroopas ja USAs). Nii kauntest kui teradest valmistatakse rikkalikus valikus kõikvõimalikke konserve. Valmistatakse ka aedoajahu, millest: - küpsetatakse leiba, - toodetakse makarone jm 38. Läätse toiteväärtus. Väärtuslik aminohapete koostise poolest. On oluline foolhappe, B- grupi vitamiinide ja kaaliumi allikas. Märkimisväärses koguses sisaldab lääts rauda, fosforit ja magneesiumi, ka tsinki, vaske. Lääts sisaldab: 24­32% proteiini, 50% süsivesikuid, 2% rasva. Oluline on kiudainetesisaldus. 100 g kuivatatult/keedetult sisaldab: valku ­ 9 g rasva ­ 0,4 g

Toiduainete õpetus
53 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

Ka banaane ja tomatit ja paprikat ei panda külmkappi, see halvendab nende maitset. Neile sobib temp +10o-+14o. Enamiku teiste köögiviljade jaoks on külmkapi köögiviljasahtli temperatuur +2o-+6o ideaalne. Säilitamisel ei tohi köögivilju hunnikusse kuhjata, nad tuleb laotada õhukese kihina. Siis on ka võimalikku riknemist kergem märgata. Külmkappi sobivad ­ apelsin, greip, mandariin, klementiin, kiivi, sidrun, kirss, õun, pirn, kookospähkel, viinamari, virsik, nektariin, aprikoos, porgand, kartul, peet, artisokk, kapsas, lehtseller, lehtsalat, porru, roh sib. 41 Jahedat köögikappi tahab ­ tomat, paprika, ananass, kurk, melon, mango, baklazaan, kabatsokk, avokaado, basiilik, meliss. Banaan tahab toatenperatuuri, talle jahedus ei meeldi. Sibul ja küüslauk tahavad kuiva hoiukohta. Lehtköögivilju ja maitsetaimi võib piserdada veega ja keerata siis paber- või köögikäteräti sisse,

Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

- marjakasvatus võimalik taastada lühikese ajaga 2. Tähtsaimad marjakultuurid Euroopas ja Eestis. Eestis ning mujal Euroopas tähtsaimad marjakultuurid on: - punane - must - valge sõstar 3. Sõstarde majanduslikult tasuv kandeiga. Majanduslikult tasuv kandeiga: - mustal sõstral kuni 12 aastat - punasel ja valgel sõstral kuni 25 aastat 4. Punase sõstra toiteväärtus (olulisemad toitained, mineraalained, vitamiinid). Marjad sisaldavad: vett ­ 84 g valke ­ 1,4 g rasvu ­ 0,20 g süsivesikuid ­ 13,8 g tuhka ­ 0,66 g kiudaineid ­ 4,3 g energiat ­ 56 kcal Mineraalainete sisaldus 100 grammis marjades: kaaliumi ­ 275 mg kaltsiumi ­ 33,0 mg rauda ­ 1,0 mg

Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

KT küsimuste vastused TAIMNE

Peeti süüakse: - toorelt, - keedetult, - küpsetatult, - konserveeritult, - marineeritult Juurvilja ja noori lehti kasutatakse: - salatite, - suppide valmistamiseks. Populaarne peedisupp on bors. Maitsvamad on väiksemad juurviljad. Peedist tehakse ka kohvi aseainet 5. Kaalika toiteväärtus ja kasutamisviisid. Inimtoidus on söögikaalikas tähtis eelkõige: - mineraalainete, - vitamiinide allikana. Rohkem vitamiine sisaldavad kollaselihalised sordid. Kollase värvuse kaalika viljalihale annavad karotiinid Kaalikas on meil tuntud juurviljadest kõige suurema C-vitamiini sisaldusega (35mg%). C-vitamiini kaod on ka säilitamisel üsna väikesed. Kaalika maitse oleneb suhkrute (glükoosi ja fruktoosi) sisaldusest.

Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
28
docx

Pähklid

Vaatamata kõrgele rasvasisaldusele (ksk 60% rasva) on pähklid kasulikumad mis tahes krõbinatest ja näksidest, sest nad sisaldavad küllastumata rasvhappeid – alandavad kolesterooli (v.a kookospähklid ja kastanid), erinevaid mineraalaineid ja B-rühma, A- ja E-vitamiine.  Kõrge valgusisalduse poolest (organismi ehitusmaterjal) (15-25%) ja kerge seeditavuse tõttu nim. Pähkleid õigustatult taimetoitlase lihaks. Mineraalainetest rikkad kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi ja mangaani poolest.  Väidetavalt varusid mõned indiaanihõimud talveperioodiks just pähkleid – vajadusel võisid nad üksnes neist toitudes elada nädalaid. Suurepärane energiasüst nii kehalise kui vaimse pingutuse korral.  Neil on ebatervisliku ja paksukstegeva toiduaine maine, vahel süüakse süümepiinadega pooleks.

Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Pähklid

metioniin jt. Seleeniproteiine peetakse looduslikeks antioksüdantideks - raku vananemist pidurdavateks aineteks. 100 g parapähkleid sisaldab ligi 1500 mikrogrammi seleeni. Inimene vajab päevas 300-350 mikrogrammi seleeni, seega piisab tema seleenivajaduse katmiseks ühest parapähklist päevas. Parapähkleid süüakse vahetult või näksitakse segus teiste pähklite ja kuivatatud puuviljadega. PISTAATSIAPÄHKEL Pistaatsiapähkel on laialdaselt tuntud Vahemeremaades (Türgi, Iraan). 100 g pistaatsiapähklit sisaldab 51,6 g rasva, 20,8 g proteiini, 16,4 g karbohüdraati, 2,6 g mineraale, 2,5 mg vitamiine. Energeetiline väärtus: 642 kcal/2,690 kJ. Pistaatsiapähkel sisaldab kõigist pähklitest enam valku. Kõik seemned ja pähklid on energia saamiseks fantastilised, kuna nad sisaldavad rasvu ja valke. Ent pistaatsiapähklid annavad energiat tavatul moel seda tänu glutamiinhappele. Glutamiinhape soodustab vaimse energia teket rohkem kui miski muu.

Ainetöö
6 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Viljade rohke pektiin- ja kestaine puhastavad organismi raskemetallidest, radioaktiivsetest ainetest. 100 g pirne annab keskmiselt 46 - 56 kcal energiat. Kuivainet on kodumaistes pirnides 15,5%. Pirni koor sisaldab parkaineid 22 ­ 160 mg%. Vitamiinide sisalduse poolest on pirn puuviljade seas tagasihoidloikuim. C-vitamiini on keskmiselt 8 mg%. Rohkem on pirnides B-rühma vitamiine. E-vitamiini on 0,4 ­ 0,5, K-vitamiini 0,8 mg%. 10. Ploomide toiteväärtus. Ploomid sisaldavad paljusid väärtuslikke toitaineid: - süsivesikuid, - mineraalsooli, - puuviljahappeid, - vitamiine, - pektiin- ja parkaineid. 11. Ploomide kasutamine toiduainetööstuses. Ploomid on väga maitsvad dessertpuuviljad. Nende kasutusala on laialdane. Ploome tarvitatakse värskelt. Ploomidest valmistatakse: - mahlasid ja mahlajooke,

Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
27
docx

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

skorbuut, mida iseloomustavad lihasnõrkus, kapillaaride katkemised, hemorraagia, tursed, katkised põletikulised igemed ja hammaste väljalangemine, raskesti paranevad haavad (armkoe rabestumine), kergesti murduvad luud , kõhulahtisus; osteoporoos; tugev aneemia. varusid pole mustsõstra ja kibuvitsa marjad, jõhvikas kapsas, paprika, pähklid, tsitrused Parimateks Cvitamiini allikateks on marjad, puu ja köögiviljad, nt mustsõstrad, astelpaju, kiivi, paprika, tsitruselised, kaalikas ja kartul. B1-vesilahustuv süsivesikute lõhustamiseks >närvirakkude talitluseks, virgatsainete tekkeks, närviimpulsside edastamiseks, ajutegevuseks ja mälu talitluseks, rasvhapete ja aminohapete lõhustamiseks, soolhappe sünteesiks; organismi ainevahetuses energia tootmiseks, kuna ta aitab organismil vabastada süsivesikutest energiat, · närvisüsteemi, lihaste ning südame normaalseks funktsioneerimiseks,

Toitumisõpetus
156 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

märgistamise, veo- ja säilitamise tingimuste kohta. Kvaliteedi määramine toimub organoleptilisel ja laboratoorsel teel. Olenevalt kvaliteedist võidakse kaupu liigitada klassidesse. Standardi nõuetele mittevastav kaup on mittestandardne ehk mittekvaliteetne, nagu riknemise tunnustega, määrdunud, võõra lõhna või maitsega, muljutud, sisaldab lisaaineid, saasteaineid ja mikroobe normidega lubatust suuremal määral, töödeldud mittelubataval viisil või võltsitud. 1.3 Toiteväärtus Toidu toiteväärtus oleneb tema keemilisest koostisest. Keemilisi aineid, millest toit koosneb nimetatakse toitaineteks. Toitained on vesi, valgud, rasvad, süsivesikud, mineraalained, vitamiinid jt. Vett leidub rohkem puu- ja köögiviljades (65...95%), piimas (87%), lihas (60... 70%), kalas (65...80%), vähem jahus, tangudes, makarontoodetes. Väga vähe vett sisaldavad suhkur, taimeõlid, sulatatud rasvad, tee ja keedusool ­ alla 1%.

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

Glükoosist glükogeeni sünteesimisel Lihasmassi suurenemiseks ja lihastetööks Närvi ja lihaskoe talitluseks ­ K ja Na ioonide erinev jaotumine raku sees ja väljas tekitab rakkude pinnalaengu. Kaaliumi allikad: Kaaliumi leidub peamiselt taimsetes toiduainetes nagu magneesiumigi. Kõige kontsentreeritumad kaaliumiallikad on kuivatatud puu- ja köögiviljad: kuivatatud aprikoosid, datlid, rosinad, banaanid jne. Kartulis on samuti kaaliumi, eriti koorega keedetud kartulis. Loomsetes toiduainetes on kaaliumi kalas ja piimatoodetes. Palju kaaliumi on pärmis 2g 100g kuivpärmis. Kaaliumi on vaja: · vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu langetamiseks, · osade ensüümide aktiivsuse tagamiseks, · lihaste töö tagamiseks, valkude ja süsivesikute ainevahetuseks, · hapnikuvahetusel, sest seda leidub erütrotsüütides, · neerudest mürgiste ülejääkide eraldamise stimuleerimiseks, · naha tervisele.

Toitlustuse õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Toit

täisväärtuslikud. Taimsed toiduvalgud ei sisalda vajalikus koguses ega vahekorras meile asendamatuid aminohappeid. Teraviljatoodete bioloogilise väärtuse suurendamiseks on neile juba pikemat aega lisatud asendamatut aminohapet lüsiini. Ka vastupidine protsess - taimsete valkude lisamine loomsetele toiduainetele - on küllaltki tuntud. Taimsetest valkudest on sojaoavalk oma koostiselt kõige lähedasem lihavalgule. Sojavalgu kasutamise traditsioon pärineb Aasiast. Jaapanis ja Hiinas lisati sojavalku juba ammu nii liha-, kala- kui ka pagaritoodetele. Viimastel aastakümnetel on sojavalgu kasutamine hoogustunud kõikjal maailmas. Sojavalkudega asendatakse osa lihast lihatoodetes, näiteks, keeduvorstides, lihakonservides, pasteetides jne. Samuti lisatakse sojavalku mitmesugustele kastmetele, pagari- ja kondiitritoodetele ning toitesegudele. Tarbija seisukohalt on siiski väga oluline teada, kas toode sisaldab sojavalku või mitte

Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

...................................................................................................................7 aedtill...........................................................................................................................................8 Vürtsideks nimetatakse aromaatselt mahedaid ja teravaid naturaalseid lisanditeta taimi, mida saadakse enamasti troopilist päritolu taimede osadest. Oluliste vürtsitaimede, nagu pipar, ingver, vürtsnelkide, muskaatpähkli ja kaneeli kodumaaks on Aasia troopikavöötmed. Nelgipipar, tsiili ja vanill pärinevad Kesk- ja Lõuna- Ameerikast. Vahemere regioon, Väike- Aasia ja Idamaad annavad aromaatseid taimi, nagu koriander, lambalääts, apteegitill, moon, safran ja sinep..............................................................................................................................8 Erinevad vürtsid aitavad parandada inimeste tervist näiteks Aniis soodustab seedimist,

Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

sisaldusega. 1.4.2 Rose sool. Rose soola on kaevandatud Boliiviast, Lõuna-Ameerika puutumata loodusest Andide mäestikust. Rose sool on rohkem kui 3miljonit aastat tagasi ladestunud 2000 m kõrgusel ja säilinud puutumatuna iidse laavakhi all. Sool on roosaka värvusega ning rikas mineraalainete poolest, eriti palju leidub selles rauda (värvus tulenebki kõrgemast rauasisaldusest). Lisaks kasulikele raua ühenditele sisaldab Rose sool rohkelt mineraalaineid: kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi. Naatriumisisaldus on 36% väiksem kui tavalises valges peensoolas. Rose sool ei tekita südame veresoonkonnahaigusi ning on soovitatav kasutada just aneemiahaigetel (kõrge raua sisalduse pärast). Peetakse väärtuslikuks maitsvaks ja muidu kasulikuks soolaks (leevandab ka lihase- ja liigesevaegusi). 1.4.3 Meresool. Meresool pärineb soolasoodest ja veekogudest (90% maailma veest on soolane, 1liitris merevees on umbes 30 g soola). Meresoola võib saada suurema

TOIDUAINETE SENSOORSE...
74 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST E-AINED TOIDUS Üha rohkem eestlasi on hakanud hoolima oma tervisest, hinnates sealjuures kvaliteetset ja puhast toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Alljärgnevalt leiad vastused küsimustele - millised on toidu lisaained, miks neid toitudesse lisatakse ning milliseid lisaaineid tervislik toituja kindlasti vältima peaks. Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. E ja numbrikoodiga tähistatakse Euroopa Liidus toidu lisaaineid, kuid toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). Toidu lisaainei

Toitumine
52 allalaadimist
thumbnail
45
doc

ERINEVAID TAASTUMISVAHENDEID INIMESE TURGUTAMISEKS

siseorganeid ning tugevdab immuunsüsteemi. Helilained puhastavad aurat ja vabastavad rasket energiat. Heli võimaldab blokeerunud energial taas vabalt voolata, taastades sisemist rahu ja tasakaalu. Need toonid on sügavalt lõõgastavad ja noorendavad, ülemhelid aktiveerivad iga aatomi teie kehas. Helimassaaz on kasulik kõigile, sest aeg-ajalt toimub energiakeskustes ehk tsakrates ikka blokeeringuid ja tasakaalust väljumist. Jaapani massaaz (shindo) Jaapani massaaz ehk shindo on Jaapanis sündinud uudne ravimeetod, mis ühendab vanu idamaiseid tarkusi kaasaegsete teadmistega inimese anatoomiast ja füsioloogiast. Shindo on töö inimese kehaga, mis hõlmab nii massaazi, venitus- kui lõõgastusharjutusi. Shindo käsitlus inimesest on terviklik, mõjutades inimest nii vaimselt kui füüsiliselt. Shindo sobib igale eale, nii lastele kui ka vanematele inimestele. Eriti efektiivne meetod taastusraviks. Kuna meetodil

Esmaabi
89 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Jutt on sahharoosist, valgest kristallsuhkrust, mis on saadud rafineerimise teel suhkruroost ja suhkrupeedimahlast, eemaldades sealt vitamiinid , mineraalid, proteiinid, kiudained, vee ja teised sünergilised elemendid.Valge suhkur on tööstuslikult toodetud kemikaal, mida looduses ei leidu ja seetõttu ei sobi selline aine inimesele tarbimiseks.Teised suhkrud, nagu fruktoos (puuviljades), laktoos (piimas) ja maltoos (teraviljades), on neutraalse ained, millel on ka toiteväärtus. Toorsuhkur on jämedakoeline, pruun ja kleepuv. Seda saadakse suhkruroomahla keetmisel ja ka see on tervislik toit, kuid sellist toorsuhkrut on läänes väga raske leida.Nn. "pruun suhkur" mida müüakse supermarketites, pole midagi rohekemat kui rafineeritud suhkur koos väikese koguse roosiirupiga, et anda ainele värvi ja lõhna.Rafineeritud valgesse suhkrusse suhtub inimese immuunsüsteem kui

Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

Kleepunud oad lahutatakse, pestakse ja pannakse kuivama. Neil on pärast kärplase seedekulglast väljatulekut säilinud ümbritsev kest. Seega pole need kokku puutunud ülejäänud toiduga looma maos. Kohvioad kuivatatakse ja siis eemaldatakse seda ümbritsenud kest. Kõige lõpuks sorteeritakse kvaliteetsed oad mittekvaliteetsetest ja röstitakse kergelt, et eripärane maitse ja lõhn säiliks. Eelkõige eelistatakse sellist kohvi Jaapanis, kuid ka USAs ja Austraalias. Üks tass Kopi Luwak kohvi maksab keskmiselt 50 dollarit. «Kopi» tähendab indoneesia keeles «kohvi» ja «luwak» on sõna, mida kohalikud kasutavad tsiibetite kohta. Kopi Luwaki puhul on seega tegemist tsiibetikohviga. (Hein, 2010) 28 5 PIIM JA PIIMATOOTED Piim on imetajate piimanäärmetes moodustuv vedel kõrgväärtuslik toiduaine, mis sisaldab eluks vajalikus hulgas nii makro- kui mikrotoitaineid

Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

TALLINNA PEDAGOOGILINE SEMINAR Kaugõppe Noorsootöö osakond KNT 1 Veroonika Mätlik " Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks" Referaat Juhendaja: M. Grünthal-Drell Tallinn 2006 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 1 Füüsikalised taastumis vahendid.................................................................................................3 Saun................................................................................................................................

Terviseõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

· kiirgusenergia ­ toidu säilimisaja pikendamine · keemilised ühendid ­ säilitusained, antiseptilised ühendid, desinfitseerivad ühendid · mikroorganismide omavahelised suhted (konkurents) ­ healoomulised suhted või konkureerivad 3. Kaupade kvaliteedi määramise meetodid. Ristsaastumine. Kaubaline naabrus. Kvaliteedi määramiseks teevad tootjad kas ise või lasevad teha pidevalt erinevaid teadusuuringuid. Kvaliteedi hindamisel on olulised sellised tegurid nagu toiteväärtus (kalorsus), bioloogiline väärtus, samuti sensomotoorsed omadused - kuju, välimus, värv, konsistents, maitse ja lõhn. Kvaliteedi hindamiseks kasutatakse kahte meetodit: 1. Sensomotoorne meetod · Kuulmine · Maitsmine · Haistmine · Kompimine 2. Laboratoorne · Mikrobioloogialabor hindab: Mikroorganismide arvukust (nt seened) Indikaator- organismid (nt coli- laadsed bakterid)

Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

konserveerimisel, raviteeks 23. Iseloomusta luuviljalisi ja tsitruselisi puuvilju, nende kasutamine. Tsitrusviljad: · Apelsin- Kuna ta on tsitruselistest kõige populaarsem, siis on see meie peamine C-vitamiini allikas. Maitse on mahlane ja hapukas. Apelsini sorte on palju ja neid kasutatakse erinevalt. Ühed sobivad söömiseks, teised marmelaadiks ja kolmandad mahla jaoks. Apelsinis on rikkalikult vitamiini C ja kaaliumi. · Laim-Maitselt hapu laim sobib kookide, jäätise, sorbeti, troopiliste kokteilide aga samuti kala, ubade, juurviljasuppide ja kastmete valmistamiseks. Toatemperatuuril säilib umbes nädala, külmikus 1-2 nädalat. Ereda valguse käes muutub laim kollaseks ja kaotab iseloomuliku hapu maitse. Laim võib sügavkülmutada. · Sidrun ­ see on kõige tavalisem tsitrusvili, mis on ovaalse või ümmarguse

Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Taimekasvatus

Söödatehnoloogia kordamisküsimused 1)Mullaviljakus ja maade hindamine Mullaviljakuse all mõistetakse mulla võimet varustada taimi vee, õhu ja toitainetega. Kui täiuslikult mainitud protsess ühes või teises mullas kulgeb, sellest sõltubki kultuuride saagikus, mis on ühtlasi ka mullaviljakuse näitaja. Mulla kvaliteedi näitajaks on viljakus. Eristatakse kahte liiki viljakust : a) looduslik- tekib looduslike tingimuste mõjul b) efektiivne ­ inimese kaasabil tekkinud mulla viljakus (kuivendamine, metsaraie, väetamine, muldade harimine) Mullaviljakus on muutuv näitaja. Eesti muldi hakati hindama tootmisnäitaja järgi 17.sajandi teisel poolel, tänapäeval eristatakse Eestis 10 erinevat mulla koniteedi klassi: 1) klass 91-100 hindepunkti, 2) klass 81-90 hindepunkti(h.p.), 3) 71-80 h.p., 4) 61-70 h.p., 5) 51-60 h.p., 6) 41-50 h.p., 7) 31-40 h.p., 8) 21-30 h.p., 9)11-20 h.p., 10) 1-10 h.p. Keskmine on 35-50 hindepunkti. Looduslikel rohumaadel 10-20 hindepunkti

Önoloogia
76 allalaadimist
thumbnail
98
docx

Kogu keskkooli bioloogia konspekt

........................................65 VI. ÖKOLOOGIA....................................................................................79 VII. AINEVAHETUS................................................................................86 VIII. MOLEKULAARBIOLOOIGA..............................................................94 1 Loeng I 07.09.11 Üldbioloogia eesmärgid: 1.) lihtsus vajalikul tasemel, 2.) luua seoseid erinevate asjade bioloogia distsipliinide vahel ning põhikooli ja gümnaasiumi bioloogia vahel, 3.) seostada bioloogia teadmisi igapäevaeluga, 4.) tunda ära ja õppida tegelema tüüpvigadega, 5.) seoed riigieksamiga, 6.) õppida hindama info tõepärasust, 7.) õpetaja jaoks õpetada bioloogilist loogikat. Kirjalik Eksam ­ 3 osa: Test (valikvastused), võrdlused, sünteesid jms, kolmas osa bioloogilise loogika peale vms. I. ORGANISMIDE KEEMILINE KOOSTIS Bioanorgaaniline keemia.

Bioloogia
202 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

kuumutamist. Väärtused. Lisaks tarretavale omadusele on marjades ja puuviljades leiduv pektiin väga tervislik kui lahustuv kiudaine, vähendades veres ringleva kolesterooli hulka, neutraliseerides organismi sattunud raskmetalle ning seedekanalis moodustuvaid kahjulikke ühendeid. Suurepärane abivahend on pektiin ka kõhukinnisuse korral. 18 Kodune töö- Maitseained Aedtill- Aedtilli kodumaaks loetakse Lõuna-Euroopat. Till sisaldab peale eeterlike õlide ka rikkalikult C-vitamiini. Aedtilli ravitoime on tuntud ka rahvametitsiinis. Tilli kasutatakse soolavabas dieedis soola aseainena. Sobib hästi liha-, kala ja köögiviljatoitudele. Taime seemnetest ja lehtedest valmistatakse teed, mis on väga hea seedehäirete, neerukivide, verevaesuse, neeru- ja põieliiva korral. Säilitatakse kuivatatult, külmutatult või soolatult. Soolatud tillil säilib aroom ja maitse paremini.

Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

kuumutamist. Väärtused. Lisaks tarretavale omadusele on marjades ja puuviljades leiduv pektiin väga tervislik kui lahustuv kiudaine, vähendades veres ringleva kolesterooli hulka, neutraliseerides organismi sattunud raskmetalle ning seedekanalis moodustuvaid kahjulikke ühendeid. Suurepärane abivahend on pektiin ka kõhukinnisuse korral. 18 Kodune töö- Maitseained Aedtill- Aedtilli kodumaaks loetakse Lõuna-Euroopat. Till sisaldab peale eeterlike õlide ka rikkalikult C-vitamiini. Aedtilli ravitoime on tuntud ka rahvametitsiinis. Tilli kasutatakse soolavabas dieedis soola aseainena. Sobib hästi liha-, kala ja köögiviljatoitudele. Taime seemnetest ja lehtedest valmistatakse teed, mis on väga hea seedehäirete, neerukivide, verevaesuse, neeru- ja põieliiva korral. Säilitatakse kuivatatult, külmutatult või soolatult. Soolatud tillil säilib aroom ja maitse paremini.

Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

Selle töö tohutu määratlev olemus tõstis Lu Yu peaaegu pühakuseisusesse tema eluajal. Imperaatori enda poolt soosituna põhines tema töö selgelt zen- budismil, millesse ta oli pühendatud lapsena. Seda teetseremoonia vormi tutvustasid zenbudistlikud misjonärid hiljem Jaapani impeeriumis. 1.2 JAAPANI MÕJU Esimesed teeseemned tõi Jaapanisse budistlik preester Yeisei, kes oli näinud tee väärtust tõusvat Hiinas religioosses meditatsioonis. Selle tulemusena on Yeisei Jaapanis tuntud kui ,,tee isa". Selle varase seose tõttu on teed Jaapanis alati zen-budismiga seostatud. Tee sai peaaegu kohe imperiaalse toetuse ja levis kiiresti kuninglikust õukonnast ja kloostritest Jaapani ühiskonna teistesse osadesse. Tee tõsteti kunstivormiks, mis lõppes Jaapani teetseremoonia (,,Chano Yu" ehk "kuum vesi tee jaoks") loomisega. Selle kompleksse kunstivormi arvatavasti parima kirjelduse kirjutas iiri-

Toitumisõpetus
52 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun