Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"Saia" - 510 õppematerjali

saia

Kasutaja: saia

Faile: 6
thumbnail
2
doc

Saia hallitus

päikesevalgusele? On tõestatud ka see, et sai hallitab suvel kiiremini kui talvel. Näiteks: Kui Tallinna peenleib jätta 25º kuumuse kätte, hakkab sellel hallitus tekkima 5 päeval. Hüpotees: Saiad hakkavad kiiremini hallitama soojemas kohas kui külmas kohas. Saiade puhul oleneb ka see, kui suur on õhuniiskus toas ja kas saiakott on avatud või mitte. Hüpoteesi kontrollimise osa Meetodi kirjeldus: Tegemist on katsega. Katseobjekte on kaks rühma, kus igas rühmas on üks saia viil. Saiaks valisin Kirde saia. Koostis: nisujahu 550, joogivesi, suhkur, pärm, margariin(osaliselt hüdrogeenitud taimne õli, emulgaator(E471)), keedusool(0,95%) 100 g toote keskmine toiteväärtus: Energia 1083,6 kJ/ 259,0 g Valgud 7,8 g Süsivesikud 51,5 g Rasvad 2,4 g Saiad on kilekottide sees(kuid kotiserv on natukene avatud), sest muidu kuivavad nad ära. Esimese rühma saiad olid temperatuuril +25ºC(seisavad laual). Teise rühma saiad olid temperatuuril +9ºC(külmkapi temperatuur).

Bioloogia → Bioloogia
52 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Lühiuurimistöö Saia hallitus

Probleemküsimus : Millistes tingimustes hallitab sai kõige kiiremini ? Hüpotees : Arvatavasti tekivad saiale hallitusseened kõige kiiremini kilekotis, kus on niiske ja soe keskkond. 3 2. Katse Katses vaatlen ning mõõdan, millises keskkonnas ja kui kiiresti tekib saiale hallitus. Vaatlus kestis 5 päeva. Katsevahendid : sai, kilekott, joonlaud. Päev Kirjeldus 1. p Ühte kilekotti panin kuiva saia ning sulgesin koti õhukindlalt, teise kilekotti ä panin niiske saia ning sulgesin koti õhukindlalt, kolmanda saia jätsin õhu e kätte. v 2. p Hallitusseente niidistikku ei olnud veel tekkinud. ä e v 3. p Hallitust ei olnud veel tekkinud ä e v 4

Bioloogia → Bioloogia
45 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toidu ja joogi koostis

ISESEISEV TÖÖ COCA-COLA 1. Koostisosad: vesi, suhkur, süsihappegaas, toiduvärv, fosforhape, looduslikud lõhna- ja maitseained, kofeiin. 2. Kasulikkus: Kofeiin tõstab vererõhku, kui see on madal. Kofeiin ja suhkrud annavad energiat. 3. Kahjulikkus: Sisaldab palju suhkrut, mis pole tervisele hea. Suhkur rikub hambaid. Coca-Colat kasutatakse janu kustutamiseks. Seda kasutatakse ka rooste eemaldamiseks. Tühi pakend tuleb visata selleks ettenähtud prügikonteinerisse. TOSTA RÖSTSAI 1. Koostisosad: nisujahu, joogivesi, suhkur, rapsiõli, pärm, keedusool. 2. Kasulikkus: Sai ei ole kasulik tervisele. 3. Kahjulikkus: Sai ei hoia kõhtu täis. Raske seedida. Saia kasutatakse võileibade tegemiseks ja röstimiseks. Tühi kile tuleb visata kilepakendite konteinerisse.

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Uurimustöö saiast

SAIA MUUTUMINE ERINEVATES TINGIMUSTES SISSEJUHATUS Teaduslik uurimus ,,Saia muutumine erinevates tingimustes" annab lugejale ülevaate saia muutumise protsessidest erinevas keskkonnas. Töö ülesandeks on vaadelda, et millisel niiskustasemel muutub sai kõige kiiremini. Hüpoteesiks püstitan, et sai, mis on vähe niiskes õhus, kuivab kiiremini. Ning sai, mis on kilekotis, läheb hallitama. 1. SAI Perenaise sai, mis on ostetud 7. aprillil, sisaldab endas valge nisujahu, vett, taimset õli, suhkurt, pärrmi, keedusoola. Sai on tavaliselt valget värvi või kreemjas. Värske sai on veniv ning elastne

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Uurimustöö Nisujahu küpsetusomadused ja nende protsesside kirjeldus

õhuhapniku. Jahu küpsetusomadused sõltuvad:  jahu jõust 4 Hardi Roobas Nisujahu küpsetusomadused ja nende protsesside kirjeldus  jahu gaasitekitamise võimest  jahu värvusest. Jahu küpsetusomadustest annavad ülevaate prooviküpsetamised. Mida paremad on jahu küpsetusomadused, seda suurem on leiva maht. Nisuleiva ja saia kvaliteet sõltub taigna suhkrusisaldusest. Suhkur moodustab käärimisprotsessis süsihappegaasi, mis kergitab taignat. Suhkrusisaldusest oleneb toote kooriku värvus, sisu maitse ja aroom, poorsus ja pooride suurus. Normaalse kvaliteediga toote saamiseks on nisujahus oma suhkruid vähe, ainult 2–3%, ülejäänud (näiteks maltoos) moodustub taigna ensümaatilisel suhkrustumisel. Jahu suhkrutekitamise võime oleneb tärklise alluvusest (atakeeritavusest) ja jahu

Toit → Pagar-kondiiter
24 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti müügivõrgus olevad leivad

Rukkileivad: Kodupaiga rukkileib Sepik: Õnne sepik Kuklid: Mihkli kuklid Peenleivad: Sangaste peenleib Pealinna leib Sai: Perenaise sai FAZERI SAIA-LEIVA TOOTED Seemneleivad: Pööripäeva leib Täistera viilud Koorikleivad: Seemnetera koorikleib Rännumees Must leib: Must leib Kuklid: Juustumuhkel Kaera-juustu röstikukkel Peenleivad: Fazeri peenleib Röstleivad: Rukkiröst Rukkiröstleib Röstsaiad: Täistera röstsai Mitmevilja röstsai Suur röstsai Röstisai Kokkuvõte Leiva ja saia tooteid on Eesti poodides väga palju võrreldes osade riikidega. Kõige rohkem on Leiburi ja Fazeri tooteid müügil. Leiva ja saia sorte sain ma kokku neliteist nt röstleivad, rukkileivad, sepikud, koorikleivad, peenleivad, teraleivad, seemneleivad, täistera leivad, must leib, röstsaiad, seemnesaiad, kuklid, saiad ja leivad. Eesti poes olevate leiva-saia toodetega võib rahule jääda, sest poodides on neid mitmeid sorte, erinevatele maitsetele.

Toit → Pagar-kondiiter
15 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Tekstülesannete lahendamine

2 x 2 − 8 x − 384 = 0, x 2 − 4 x − 192 = 0. Selle võrrandi lahenditeks on 16 ja (–12). Teine lahend ei sobi ülesande tingimuste tõttu, sest pole võimalik krohvida –12 m2 pinda. Kui Maaly krohvib päevas 16 m2, siis kogu töö tegemiseks kulub 96 : 16 = 6 päeva; Juuly krohvib päevas 16–4 = 12 m2 ja kogu töö tegemiseks kulub 8 päeva. Saadud tulemused on kooskõlas ülesande tingimustega. Vastus: Maaly krohvib 6 päeva, Juuly 8 päeva. Ülesanne 2 Jüri ja Mari sööksid saia koos ära 6 minutiga. Maril üksinda kuluks saia söömiseks 5 minutit rohkem kui Jüril. Kui kaua sööb Jüri saia? Lahendus: Oletame, et Jüril kulub saia söömiseks x minutit, siis Maril kulub x+5 minutit. Ühe minutiga sööb 1 1 Jüri osa saiast, Mari aga osa saiast. Kuna nad söövad 6 minutiga terve x x+5 saia, siis ⎛1 1 ⎞ 6⎜ + ⎟ = 1. ⎝ x x + 5⎠ Seega tuleb lahendada võrrand

Matemaatika → Matemaatika
41 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Uurimistöö- Erinevate niiskustingimuste mõju hallitusseente arengule

Hallitusseened vajavad oma elutegevuseks niiskust, soojust ja toiduaineid. Kui toiduaine on piisavalt niiskes ja soojas kohas, areneb hallitus kiirelt. Hallitus arenguks valgust ei vaja, seega areneb see nii pimedas kui ka valges. [3] Liigniiskus võib kaasa tuua aga vastupidise olukorra, kus hallitus ei hakkagi arenema, vaid võimust võtavad roisubakterid. Samuti liiga vähese niiskuse korral võib toiduaine ennem ära kuivada, kui hallitus arenema jõuab hakata. Näiteks kui hoida saia suletud saiakapis kus on kuiv õhk, siis kuivab sai lihtsalt ära, mitte ei lähe hallitama. Katse ettevalmistus, kirjeldus ja tulemused Katse läbiviimiseks vajalikud vahendid olid: - 3 paraja suurusega saia tükki - 3 katseklaasi, kuhu sisse asetada saia tükid - vesi Katse viisin läbi ajavahemikus 17.09.2012-26.09.2012 sisetingimustes. Asetasin kolme katseklaasi saia tükid ja lisasin kahte katseklaasi vett, kolmanda jätsin kuivaks. Märgistasin

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

EESTI LEIVATÖÖSTUSE KONKURENTSIVÕIME ANALÜÜS

keskel. Vesiveskeid hakati rajama 13. sajandil ja tuulikuid ehitama 12.–13. sajandil. 19. sajandil tekkisid ka esimesed mehhaniseeritud leivatehased. Suurem üleminek toimus peale Vene okupatsiooni 1940. aastal. Siis toimus üleminek ainult tehases toodetud leivale. Pärast iseseisvumist on rukkijahu jahvatatud Eesti viljast, nisujahu aga ostetakse läänest. (http://www.leivaliit.ee/leivast/leiva-ajalugu/#sthash.1TJot22a.dpuf ) Vaadates leiva ja saia tootmist vahemikul 1990-2007, siis on see langenud üle kahe korra. Kui 1990 aastal toodeti 151 tonni, siis 2007 ainult 74 tonni saia ja leiba. See näitab selgelt, et leiva osakaal meie toidulaual on sootuks teise tähenduse saanud. Varasemalt osteti leiba kõhutäiteks, täna on selle osatähtsus meie toidulaual vähenenud. Leiba ostetakse põhitoidu kõrvale. Viimane tervisekäitumise uuring näitab, et 28 protsenti rahvastikust ei tarvita üldse rukki- ja teraleiba,

Majandus → Rahvusvaheline majandus
64 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Leib

einevõileivaks ehk võileivaks. 7. Retsepte Grill juustuvõileivad Vaja läheb: 4 saia/leiva viilu 4 viilu juustu Võid määrimiseks Valmistamine: Määri kaks viilu võiga kokku ja aseta teistele (kummalegi 2) juustu viilud. Tõsta määritud viilud teistele viiludele peale (määritud pool üleval) ja aseta võileiva grillile. Grilli kuini tuli grillil ära kustub. Ameerika võileib Vaja läheb: Maapähklivõid (mitte kreemi!) Marja dzemmi 2 viilu saia Valmistamine: Määri saiaviiludele Dzemmi ja pähklivõid ning aseta teine saia viil esimese peale. 8. Magus leivasupp õuntega Vaja läheb: 300g leiba 1,5l vett ¾ klaasi suhkrut 4-5 väikest õuna Valmistamine: Pane leib likku. Tükelda värsked õunad. Pane ligunenud leib koos vee ja õuntega Potti ja keeda kuni õunad on pehmed. Leiva tarretis Vaja läheb: 300g musta leiba 0,5 klaasi mett 1 l vett 70g zelatiini Valmistamine: Pane leib 20 minutiks likku. Vala leib koos

Bioloogia → Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mis on majandus

Näiteks kui Euronicsis müüakse kõrvaklappe 300 euroga. Kuna hind on krõbe hakkab inimene endale otsima paremat alternatiivi, kust need endale soetada odavamalt. Kompromiss on valik, mille puhul saavad mõlemad osapooled kasu. Kompromissi puhul loobutakse pisut ühest alternatiivist, et saada natuke ka teist. Valime nüüd uue näite, ehk ärme kasuta enam kõrvaklappe. Näiteks perega minnakse poodi ostlema. Poes selgub et pole piisavalt vahendeid, et osta saia ja leiba, kuna lapsed tahavad kommi saada. Ehk siis kompromissi puhul ei osteta ainult ühe asja (näiteks ainult saia, või ainult leiba) vaid proovitakse saada mõlemat. Ehk siis ostetakse pool saia ja pool leiba nii, et raha jääks mõlema jaoks.

Majandus → Majandus
5 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kihnu

päevadel tehti: Esmaspäev · Esmaspäeva hommikul söödi soojendatud hapukapsasuppi. · Lõunaks keedeti koorega kartuleid, peale pandi soolaräim või muu kala, mis parajasti oli. · Kõrvale söödi hapukurki, kes tahtis, praadis kõrvale ka liha. · Joodi hapupiima või tehti jahukastet, et nii kuiv ei oleks. · Õhtul keedeti leivapudi, keeva piima sisse pandi leivatükikesed. Teisipäev · Hommikul söödi niisama leiba, saia, võid. · Kui oli, võeti kõrvale liha või kala. · Lõunaks keedeti kartuleid. · Õhtul valmistati kartuli- klimbisuppi ehk pullisuppi. Kolmapäev · Hommikul soojendati pullisuppi. · Päeval keedeti kala- kartuleid, kõrvale tehti jahukaste või panniga liha. · Õhtul keedeti kartuliputru, kes tahtis, võis jahu ka sisse panna. Neljapäev · Hommikul soojendati putru. · Seda, mida parajasti võtta oli, söödi ka

Kategooriata →
9 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Referaat- Leivast

rohkem, leiva hulka suurendati veel aganate ja kartuli lisamisega. Meie põhjamaise kliima tõttu kasvatati põhiliselt rukist, kaera ja otra. Leivategemisel tõrjus rukis teised teraviljad välja, kuna must leib hapnes paremini ja säilis kaua. Maailma mastaabis on alati olnud esikohal nisu, algselt kasvas rukis nisupõldudel umbrohuna ja kui külmale tundlikum nisu hävis, jäi rukis kasvama. Eestlaste toidulauale lisandusid nisutooted rukkileivast palju hiljem ja saia kasutati rohkem pidusöögina. Kui esimese Eesti Vabariigi ajal söödi leiba-saia umbes 730g elaniku kohta päevas (leiba sellest ¾), siis kuuekümnendatel tarvitati neid vaid 200-400g päevas ja saia osakaal tõusis kuni pooleni, hakati rohkem maiustama kondiitritoodetega. Üheksakümnendatel tõusis uuesti leiva-saia ning putrude tarbimine, kuna loomsed toiduained kallinesid märgatavalt. Eesti täiskasvanud elanikkonna tervisekäitumise uuringust (A. Kasmel, A. Lipand ) selgus, et 1996.

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Külmale maale

ja kohtus saatis Jaani külmale maale ­ Siberisse. Temaga koos saadeti Siberisse ka tema armastatu Anni, kes oli kohtus Jaani kaitseks valetunnistuse andnud. 2. Tsitaadid ,,Isa tuleb kirikust, toob saia! Isa tuleb, Nälg oli nii suur, et lapsed ei kirikust, toob saia! ­ Kas tuleb juba? ­ lk 17 suutnud ära oodata, millal isa süüa Ei tule veel? ­ Näe nüüd tuleb! ­ Isa toob. Jube! tuleb ja toob saia, toob süüa!" Hurtsik mõtleb: Kuhu nad väetikesed Õudne, kui oled nii vaene ja ainus, poevad, kui ma lammudes ümber lk 29 mis sul on, on su kodu ja seegi on kukun? Ja putukad ohkavad: Peaks ta nii vana ja nigel, et võib iga hetk

Kirjandus → Kirjandus
129 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Omatooted

2009. aasta lõpuks plaanib Rimi nende toodete koguarvu suurendada kuni 1000 tooteni. Rimi omatoodete sortimendis on saia- ja leivatooted, mida valmistavad kodumaised leivatööstused. Rimi oma saia- ja leivatoodete hinnad on konkureerivate kaubamärkidega võrreldes kuni 20% soodsamad. Rimi hüper- ja supermarketites tulid müügile Rimi kaubamärgi saiad ja leivad, mida toodavad kodumaised leivatööstused Eesti Pagar ja Hallik. Rimi leiva ja saia sortimenti kuulub täna kaheksa toodet: viilutatud sai, koorikleib, peenleib, rukkileib, röstsai, mitmevilja röstsai, nisukukkel ja juustukukkel. Ühtlasi jõudis spetsiaalselt Rimi jaoks toodetud Gold Corn saia- ja leivatoodete sari müügile ka Säästumarketites. ETK ehk Eesti Tarbijateühistute Keskühistu ETK Grupil on Eesti suurim kaupluste võrk, kuhu kuulub 380 müügi- ja teenindusüksust üle Eesti, sh 254 on ketikauplused, millest: · 161 A ja O kauplust,

Õigus → Müügiõpetus ja...
29 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Juhtimiscase’d

ettevõtte. 5. Tallinna kontorisse on paigutatud mitu olulist tegevusala: sisseost, raamatupidamine, juriidiline pool, kauba väljastamine laost- see eeldab tihedat koostööd müügipersonali ja nende valdkondade esindajate vahel. Sellest koostööst jääb aga antud juhul puudu. Everti funktsiooni- või otsustusõiguse muutmine, tööleasumine mõnda teise struktuuriüksusesse. Kädril Saia 6. Negatiivne oleks see, et ettevõte ringleks põhimõtteliselt Everti ümber ja tema suhtumise pärast peab struktuuri muutma, aga samas on hea see, et võimekast töötajast ei pea lahti ütlema., sest tänapäeval on neid väga raske leida. Positiivne on see, et probleemidega tegeletakse ning koostöö hakkab nii paremini sujuma. 7. Esmalt kaaluksin Everti asendamist mõne teise müügimehega, kes saaks teiste

Majandus → Juhtimine
10 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kokanduse kursuse lõputöö

................................................................. 5 Mannapuder mahlakisselliga............................................................................................... 6 Töögraafik................................................................................... 8 2 KALKULATSIOONI- JA TEHNOLOOGIAKAARDID Hakksnitsel hapukoorekastme ja kartulipüreega Valmistamis tehnoloogia: 1.paned saia likku. 2.pigista leotatud sai veest kuivaks . 3.pese,koori ja pese sibul ja siis tee sibul 4 sektoriks. 4.kuivaks pigistatud sai, kartul ja sibul aja läbi hakklihamassi. 5.Sega hakkmass vahustamisnõus, lisa vesi ja maitseained. 6.tee prooviküpsetus, maitse 7.vormi pooltoores kaaluga 130 grammi (piklik-ovaalse kujuga) 8.paneeri riivsaias 9.prae kuumas rasvas 170 C (keera teine pool ainult üks kord) 10.lõpus prae kaane all või pane ahju (et snitsel oleks täielikult valmis) 11

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eesti pagar

TALLINNA TEENINDUSKOOL Keijo Tarkiainen 011PK Eesti Pagar Referaat Juhendaja: Diana Sarapuu Kelder Tegevusvaldkond: Eesti Pagari missiooniks on küpsetada tradistioonilist eestimaist leiba ja saia austuse ning armastusega. Eesti Pagar peab oma kohuseks säilitada Eesti pagaritööstuse head kvaliteeti, väärtustades kodumaist toorainet ja hinnates teraviljatoodete tervislikkust. Eesti Pagari tooted on valmistatud Eesti inimestele, arvestades nende klassikalisi maitse-eelistusi. Üldine iseloomustus: Eesti Pagari kaubamärk on turul alates 2004. aastast, kuid tema eelkäija ajalugu ulatub eelmise sajandi algusesse. Juba1914. aastal alustas Antslas väike pagaritöökoda leiva- ja

Toit → Pagar-kondiiter
35 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Jätku leiba

rahvustoit. Kuid rääkides rahvustoidust, unustatakse rukkileib siiski teenimatult ära. Meelde tulevad mulgikapsad, kama või verivorstid. Sooviks väga, et rukkileib jääks meie toidulauale ka edaspidi ja oleks aukohal nagu meie esiemade päevil. Taignast küpsetatud leib on sajandeid olnud eestlastele ja üldse peaaegu poole inimkonna põhitoit. Viimastel aastatel on lisandusnud lisaks leivale rohkem saia, makarone ja teisi jahutooteid. Kõik need toiduaeined annavad meile põhilise ,,kütuse", sest nad koosnevad hästi seeduvatest süsivesikutest. Leiba tehakse mitut moodi. Vanim, kiireim ja lihtsaim on õhukeste lamedate kerkimata taignast leibade, karaskite küpsetamine, mis vanasti toimus kuumadel kividel või koldetule paistel. Selliseid nätskeid tihkeid leibu tehakse tänini Taga-Kaukaasias, Ees- ja Kesk-Aasias.

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Hallitus

mikroskoopilisteks organismideks. Hallitusseened vajavad elutegevuseks niiskust, soojust ja toitaineid. Juhul, kui toiduaine on piisavalt niiskes ning soojas kohas, hakkab hallitus toiduainel üsna kiiresti arenema. Hallitus areneb vaatamata sellele, kas see toiduaine on pimedas kapis või akna all päikesevalguse käes. Valgus ei ole hallitustele kasvamiseks oluline. Uurimisobjekt Uurimisobjekt: Uurimisobjektiks valisin saia viilud. Muutuja: Muutujaks on temperatuur. Hüpotees Hallituse tekke kiirus oleneb suurel määral temperatuurist Hüpoteesi kontrollimine Võtsin kaks samasugust saiaviilu. Mõlemad panin eraldi kilekotikesse. Ühe koti tõstsin külmkappi ja teise panin köögis pliidi kõrvale rippuma, et temperatuuri vahe oleks märgatavalt suur. Muutused:

Bioloogia → Bioloogia
103 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Rahvakalendri tähtpäevatoidud

VILJANDI ÜHENDATUD KUTSEKOOL Iseseisev töö; TOITLUSTAMINE,KK12(Eesti rahvustoidud) Tähtaeg:26.10.2012 Inna Raud Rahvakalendri tähtpäevadetoidud,mida söödi? Tõnisepäev;söödi seapea tangudega ,,teraruug"suppi ,seakõrvu hapukapsaste,ubadega ja hernestega,tanguputru.Küpsetati leiba. Küünlapäev; söödi oasuppi,hapukapsasuppi,seakülje ja tangudega,tanguputru võisilmaga, joodi õlu, küünlapuna(kõrvetatud suhkruga värvitud viina) Vastlapäev;söödi hernesuppi,oa-või herneleemi,tangudega ube,läätsesuppi,oasuppi seajalgadega , seajalgu hapukapsastega,tatraputru,tanguputru väikeste lihatükkidega,joodi hapupiima, pakspiima.Leibadest söödi rasvleiba, leiba,kooki,pannkooke, tatrajahust sepikud,karask, kuklid. Tuhkapäev;söödi räimesuppi odratangudega,jahuputru.Leiba...

Toit → Rahvusköök
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kokku- ja lahkukirjutamine

KOKKU- ja LAHKU KIRJ. : ... sõltumine tähendusest Lahku : lapse põlv (jala osa) venna armastus (vend armastab) mõni kord (paar korda) Kokku : lapsepõlv (lapse iga) vennaarmastus (armastatakse venda) mõnikord (vahel, aeg- ajalt) ... sõltumine täiendsõna vormist lahku : kokku : 1 ..täi.sõna on lühene. võõrkeel võõras keel üldine plaan üldplaan puhtalt isiklik puhtisiklik 2.täi.sõna on nimet. raudne uks rauduks pool aastat poolaasta sarvedega loom sarvloom 3 .täi.sõna on mit. om. mägede tipud mäetipud loomade söötmine loomasööt poiste pead poisipea 4. omastavaline täi.sõna on sihitislik (avaldatakse rõõmu) rõõmuavaldus (juhib kraanat) kraanajuht (punutakse korvi) korvipunumine 5.omastav ..... on mitmusliku sisuga (lindude kasv.) linnukasvatus (vangide valvur) vangivalvur (pliiatsite karp) pliiatsikarp ... sõltumine põhisõnast 1. põhisõna väljendab hulka, kogust ...

Eesti keel → Eesti keel
270 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Keemia uurimustöö

Koeru Keskkool Süsivesikud saia- ja leivatoodetes Uurimustöö Koostas: Eleri Sillamäe Juhendaja: Merit Metsmaa Koeru 2010 TABEL Toodete Valmistaja Süsivesiku Kalorsus Hind nimetus -sisaldus Kodusai Fazer Eesti 51,1 g 257 kcal 6.30 AS Mitmeviljarös Fazer Eesti 48,5 g 304 kcal 9.20 tsai AS Perenaise sai Eesti Pagar 50,6 g 250 kcal 4.90 AS Hea sai Eesti Pagar 49,9 g 250 kcal 4.90 AS Isa sai Leibur AS 50,4 g 260 kcal 5.90 Teele sai Eesti Pagar 49,2 g 250 kcal 11.50 AS Kodupaiga Eesti Pagar 44,...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia uurimus

Bioloogia uurimus Uurimisküsimus: Kumb rikneb enne, kas sai või leib? Uurimisobjektid: Leiburi klassikaline Kirde sai (üks viil) koostisosad: nisujahu, vesi, suhkur, rapsiõli, pärm, sool ja Fazeri must taskuleib seemnetega (pool viilu) (Mõlemad olid ostetud 09.09.16) koostisosad: rukkijahu, joogivesi, päevalilleseemned, nisujahu, suhkur, rukkilinnasejahu, odralinnaseekstrakt, nisuvalk, linaseemned, seesamiseemned, pärm, keedusool, stabilisaator E466, emulgaator E482, säilitusaine sorbiinhape Hüpotees: Sai rikneb enne kui leib Katse kestus: 4 päeva (laup-teisip) Katse käik: Valisime sama suured saia- ja leivaviilu, mis olid ostetud samal ajal ja katse jaoks õhukindlasse minigrippi paigutatud üheaegselt. Hoidsime neid toatemperatuuril. Jälgisime katse käiku 1x päevas. Taustinfo: Toodete säilivust mõjutab koostis, kasutatud tehnoloogia, hügieen tootmisel ja säilitamisel ning muud hoiutingimused. Kõige värskem ja maitsvam on leib-sai just...

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
37
ppt

Liha eeltöötlemine

..+4*C Pikema aja vältel -18*C juures Naturaalne hakkmass Lisatakse: · jahedat vett (200 g /1 kg liha kohta) osade kaupa · Maitseained · Naturaalsest hakklihast valmistatakse: · Hakkbiifsteek - ümara kujuga tooted massiga 140g · Hakkliharull ­ suurus 8*6 cm, massiga 100g , täidisega või ilma, paneeritud · Hakksnitsel ­ ovaalne toode, paneeritud , massiga 120g Lihthakkmass Lisatakse: Vett (200 g/1 kg lihale) Maitseained Piimas või vees leotatud saia läbi hakkmasina aetud saia (200 g leotatud saia /1 kg liha kohta) Muna lisatakse rasvasemale lihale: 2 muna /1 kg liha kohta Hakkmassile võib lisada: Juurvilju, köögivilju, juustu, seeni, õunu, ploome, ananassi, putrusid, riivsaia lihthakklihamassist valmistatakse: Hakk-kotlet ­ ovaalse kujuga, paneeritud toode massiga 60g Hakkrulaad ­ täidisega või ilma suur päts, läbimõõduga 10 cm Täidetud hakkmassist toote valmistamine Hakkmassist toodete valmistamine ja

Toit → Toitlustus
17 allalaadimist
thumbnail
24
docx

EESTI LEIVATÖÖSTUS

pagarikodasid ja leivatööstusi.Täna ringtee tänaval asuv tootmiskompleks sai alates 2001 aastast ,mil kogu tootmine lõplikult sinna üle viidi.Uhkusega võib tõdeda ,et läbi rohkemkui 100 aasta on leivatootmine Tartus endiselt omal heal tasemel alles. 4 2. ETTEVÕTTE TEGEVUSVALDKOND Ettevõte tegeleb 1)rukkileiva, 2) peenleiva, 3) saia, 4) sepiku, 5) tordi, 6) kookide ja küpsiste 7) biskviit taignate, 8) liivataignate ja muretaignate valmistamisega Hea leiva omadus on see,et leib peab olema tehtud südamega.Eesti leivatööstuses valminud pagarihõrgutised on tõelised eestimaised tooted.Seda omadust kinnitab tänaseks ka vastav dokument. Peenleib,rukkileib ja tervaleib tunnustati sel aastal eestimaise pääsukese märgiks.Kui küsida,mille poolest

Toit → Toidutehnoloogia
21 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Äriplaan pizza koju

Äriplaan TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOLI Tallinna Kolledž Kädril Saia OÜ MRS. PIZZA Juhendaja: Raul Vatsar Tallinn 2015 Sisukord Sisukord Sisukord.................................................................................................................. 2 ÄRIPLAANI KOKKUVÕTE.......................................................................................... 2 ASUTATAVA ETTEVÕTTE ÜLDISELOOMUSTUS..........................................................4 ÜLDANDMED:.............................

Majandus → Ettevõtlus alused
60 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toitumispäevik nädala kohta

Oode Müslibatoon 174 Lõuna hamburger (Bic Mac) 492 friikartulid 340 0,5 l Sprite 172 1004 Oode Virsik 59 Õhtu 3 viilu saia 168 võid noa otsaga *3 40 * 3 = 120 3 viilu juustu 57 3 viilu tomatit ~4 * 3 = 12 tass teed meega 21 378 Kokku terve päev 2083 kcal

Toit → Toitumisõpetus
82 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Teraviljapõld

Nisu · Nisu on Kagu -Aasia päritolu teravili. Nisu on 12 000 aastat vana · Nisu on põhiline toiduteravili Euroopas, Aafrikas, Austraalias ja suures osas Aasiast · Eestis kasvatatakse nisu juba 4000 aastat · Kasutatakse nii loomade kui inimeste söögina · Eestis moodustab nisu 45% kõikidest kasvatatavatest teraviljadest · Tänapäeval ei suuda paljud nisusordid inimese abita püsima jääda, sest aretatud sortide tera ei kuku ise viljapeast välja · Nisujahust küpsetatakse saia, kooke, aga tehakse ka nt makarone Nisust saadavad tangained · Nisujahu ­ kasutatakse saia ja muude küpsetiste valmistamisel · Nisutangud: saadakse kooritud või lihvitud viljateradest purustamise teel Nisuja · Bulgur: kooritud nisutera töödeldakse mõne tuhande aasta vanuse Lähis-Idast hu pärit meetodi järgi. Poolpehmeks aurutatud terad kuivatatakse ning purustatakse.Saadakse pähklimaitseline, kiiresti valmiv, kergelt läbipaitsev tang.

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nimetu

Minu ökoloogiline jalajälg. Mis on ökoloogiline jalajälg? Ökoloogiline jalajälg on meetod, mis suudab ligikaudselt arvutada maa-ala suurust, mida on vaja meie poolt ühes aastas kasutatavate ressursside (nt soojusenergia, mootorikütus või toiduained) tootmiseks ja tekkinud jäätmete ning saaste ümbertöötlemiseks, ladestamiseks või looduslikesse aineringetesse sidumiseks. Kui ressursikasutus ja jäätmeteke ületab maakera eluslooduse kandevõime piirid, siis ei käitu inimkond enam jätkusuutlikult. Ökojalajälge ja eluslooduse kandevõimet mõõdetakse globaalhektarites inimese kohta aastas (gha / in a). Üks globaalhektar on tingühik, mis vastab maakera keskmise bioloogilise tootlikkusega hektarile. Kodu 1. Minu leibkonnas elab 2 inimest. 2. Elan ridaelamuses. 3. Minu maja on paneelmaja. 4. Minu kodumaja valmis aastal 1975. 5. Minu korterielamispind on 47.60 ruutm...

Varia → Kategoriseerimata
24 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Pärmseened

Pärmseened Andris ja Kristo Iseloomustus Päristuumsed Umbes 150 liiki Raku diameeter võib-olla 3–40 µm Asustavad mulla-ja veekeskkonnas 1680. aasta Pärmseene joonis Paljunemine Suguta sigimine- Pungumine ja pooldumine Suguline sigimine Sisaldus Proteiini B-grupi vitamiine fosforit ja ergosterooli Kasutusviisid Alkohoolsetes jookides  Õlle valmistamine  Veini valmistamine  Kefiiti jt. Piimajookide valmistamine  Saia tegemisel Haigused Tekib kandidoos. Selle teada saamiseks... Kasv Pärmide temperatuuritaluvus on varieeruv.

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Seletuse kirjutamise näidis

Paula Ploom Ploomi Keskkool Õppealajuhataja 2.mai 2011 SELETUS Mina, Karin Kirss, läksin 1.mail 2011 poodi , et osta saia. Kassasse jõudes avastasin, et rahakotti pole kaasa. Poemüüja süüdistas mind varguses ja helistas kooli. Kui garderoobi tagasi jõudsin , leidsin rahakoti tooli pealt. Vabandan tekitatud segaduse eest ja luban , et edaspidi olen hoolsam. Katrin Kirss Õuna 3 12345 Pärnu Telefon 56782345 Ametikirjadel äärised : vasakult 30mm, paremalt 12mm , ülevalt 8mm, alt 9mm .

Keeled → Tekstiõpetus
36 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kulinaaria ajalugu 19 sajandi lõpul ja 20.sajandi algul

peale ülle süetulle. Saggeda ümberpörmisse ja üllekallamissega praetaks neid pruniks ja hästi õrnaks, puistataks nende ülle riiwleiba, pantaks zitronisiiwid ja kaprid peale, ja antaks nemmad pallawalt lauale. Antakse se soost Nr. 514 seest senna jurde. Lyda Panck. Kassulinne kögi- ja majapiddamisse ramat. 1864. · Vaesed rüütlid 3 muna peksetakse ½ toobi rõõsa piimaga ehk koorega hästi segamine, lisatakse veidikene soola juure ja pantakse nõnda palju tükkideks lõigatud saia senna sisse ligunema, kui tarvis on ja lastakse siis nii kaua seista, kunni sai kõik piima sisse on tõmmanud. Siis küpsetakse väiklase tule pääl võiga helepruuniks. Seda küpsetatud saia süüakse lihaleeme (bouilloni) juure. Selle söögi tarvis võib vanaks jäänud kuivanud saia võtta. Mai Reivelt. Söökide valmistamise õpetus. 1883. · Vasika pää rosina soostiga Kui esimese tüki õpetuse järele keedetud ja praetud vasikapää lina pääle pandud, siis

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Sõbrapäeva lõuna

liigapalju kolesterooli. Abiks oli mulle raamata ,, vähem rasva ja kolesterooli" Ja kuna ma ise ka jälgin mida ma söön, siis on see mulle väga oluline. Järelroaks mõtlesin, et olla võiks midagi huvitavat ja leidsin mõnusa magustoidu kiselliga. See ei ole väga magus aga mõnus vaheldus. Joogiks soovisid nad kõrvale veini ja vett. Veiniks võtsin kerge punase veini. MENÜÜ Eelroog Saia puri juustupalliga. 2 viilu saia juust majoneesi küüslauk või kirsstomat Pearoog Kana piparmündi jogurtiga 2 kanafilee tükk riis mesi laimi või sidrunimahla maitsestamata jogurtit piparmünt sool, pipar tomat paprika kurk värske Järelroog Triibuline pohla ja piimakisell Pohlad Piim suhkur maitseroheline vesi 150 TEHNOLOOGILSED KAARDID JA HINNAKALKULATSIOONID Eelroog TOIDU NIMETUS Purjekad juustuga portsjoni kaal 0,150kg valmistatavaid portsjoneid

Toit → Toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Nimetu

09.2005-.............. Pärnu prostituut 20.08.2000-07.09.2005 Tartu bussijaama koristaja 10.09.1997-16.08.2000 Simuna kohalik parm Hariduskäik : 1992-1995 Porkuni kutsekool 1983-1992 Simuna põhikool 1978-1983 Kohtla-Järve lasteaed Täiend koolitus : Lasteaias kasvataja jutt ja 1998 aastal kuulasin pikakohtu otsuse ja tean seadustest mõndagi. Huvialad : Aerutamine, pidutsemine, lendamine, hüppamine, kukkumine, söömine, saia küpsetamine Keele oskus : Eesti keel ­ emakeel Vene keel ­ mõmin Autojuhi load on olemas, kõik kategooriad. NB : Tangi omad on ka olemas. Allkiri 29 aprill 2013

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
4
pptx

Köögiseadmete referaat

Puhastada tuleb siis kui on ära jahtunud ja selleks ettenähtud ainega . Mikrolaineahi Mikrolaineahi on väike ja mahub tavaliselt laua peale või kapi peale ja se ei sega eriti. Se soojendab toidu kiiresti aga ei küpseta. Mikrolaineahju ei tohi panna kuldse äärega asju. Koorega muna ei tohi panna sinna. Seda on puhastada lihtne ja seda saab tavaliste puhastus vahenditega puhtaks. Röster Röster on väike masin millega röstitakse saia või leiba. Rösterit on lihtne puhastada, seda saab lihtsate puhastusvahenditega ja lapiga puhtaks teha.

Toit → Köögi õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Külmale maale - Eduard Vilde romaan

Jaani ette seisis Virgu Anni, alguses ei öelnud kumbki sõnagi, vaikides teretasid üksteist. Siis aga tüdruk kurblikult ütles, et Jaan on nõrgaks jäänud, ja et Jaanil on pealagi juustest paljaks jäänud. Jaan arvas, et küll kasvavad tagasi. Nad hakkasid vaikselt mööda kirikut kõndima, Anni vaatas Jaani, ta silmad olid auku vajunud, huuled sinised ja seljas oli Jaanil vaid õhuke kuub. Anni tegi eetepaneku minna leerituppa sooja, kuid Jaan keeldus. Siis võttis Anni kompsiku seest saia, ja hammustas seda, pakkus ka Jaanile, kuid Jaan ei tahtnud. Jaan ei julgenud Annile öelda, kuid ta pidi ise minema saia ostma, kuid tal oli raha vaid kuue väikese saia jaoks, mida ta ise poleks söönud, vaid lastele koju viinud. Jaani nälg oli suur ja ta võttis ikkagi Anni käest saia, pärast veel teisegi. Nad kõndisid ümber kiriku, Anni rõõmsalt, Jaan häbelikult. Anni oli ilus tüdruk, ja kui Jaan ta poole vaatas tundis ta kuumavärinaid. Anni riided olid

Kirjandus → Kirjandus
414 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

sugukonda kuuluv taimeperekond ·Tähtis teravili ·Selle liike kasvatatakse üle maailma kultuurtaimena · Nisu kasvab kuni 2m kõrguseks ·Nisu on tuultolmleja Nisu levik Nisu levik Nisu levik ja kasvatuspiirkonnad · Eelkõige parasvöötmes, kuid ka teistes kliimavöötmetes, näteks mussoonkliimaga piirkondades taliviljana · Peamised eksportijad: USA, Argentiina, Austraalia, Kanada, EL Nisu kasutamine · Nisust tehakse jahu ja jahust saia ning makaronitooteid · Nisujahu kasutatakse paljudes küpsetistes ja muudes toitudes Ajalugu · Nisu on umbes 9000 aastat vana · Arvatakse, et juba 7000 aastat tagasi õppisid inimesed valmistama nisuleiba · Peenikest nisujahu hakati tegema alles 300 aastat tagasi Genoom · Teadlased on avastanud 2010-ndal aastal äärmiselt keerulise genoomi · See võib päästa maailma näljahädast · Hakatakse uusi sorte välja aretama Aitäh kuulamast!

Varia → Kategoriseerimata
32 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kaashäälikuühend

ERANDID: liitsõnad -gi, -ki liide l,m,n,r järel ülipikk s liide algab sama tähega, millega sõna lõppeb lõppklass sinkki marssis rõhkkond VEAOHTLIKKE VORME Õudne: õudse Anekdoot Materiaalne, aga materjal Psühholoogia, psühholoog, aga psüühiline Müüja tahtis saia müüa; ojja, majja, tujju Krahh: krahhi: krahhi Almanahh: almanahhi: almanahhi Guljass: guljasi: guljassi duss: dusi: .dussi Bors: borsi: borsi Portugallane austraallane arahhis terrass kabinet, kotlet, sigaret, pankrot; aga barett, kusett, parkett -lik ja ­likkus: kangelaslikus lahingus ilmnes kangelase kangelaslikkus Sügisene, talvine, kevadine, suvine; sügiseti, talviti, kevaditi, suviti Kümmekonna, sadakonna Töötanud, julgenud, veennud, hüljanud, joostud,

Eesti keel → Eesti keel
60 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Müügitöö esitlus Milka kohta

Third level Fourth level Fourth level Fifth level Fifth level Milka tooted. Valge piimashokolaad Shokolaadist saia kate Pähklitega sokolaad Piima ja valge shokolladi segu. Aitähh kuulamast!

Majandus → Müügitöö alused
40 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tärklis - Tselluloos

Tärklis: (C6H10O5)n Jaguneb: Amüloos ja Amülopektiin On glükoosi jääkide polümeer K;omadused: 1)Reageerib J : amüloosiga=sinine;Amülopektiin=violetne 2)kuumutamisel: (C6H10O5)n=t´=(C6H10O5)x Dekstiin(saia koorik) 3)mineraalhapete või ensüümide toimel hüdrolüüsub: (C6H10O5)n+nH2O=nC6H12O6 4)Seedekulglas: (C6H10O5)n=glükoos=a)verre b)maksa c)rasvaks Tselluloos(C6H10O5)n: Looduses kõige levimum aine 1)rakukestada 2)annab taimele mehaanilise tugevuse 3)tugifunktsioon Sisaldavus:puuvill(vatt)=99% okaspuud=55% Kasutatakse:riided;paber;vatt K;koostis: On glükoosi jääkida polümeer (C6H10O5)n kus n=10.000 Kuna koostises on 3 OH rühma (C6H10O5)n=((C6H7O2(OH3))n F;omadused: 1)Tahke 2)värvuseta 3)vees ei lahustu 4)ei lahustu OH lahusdes; 5)lahustub:lahuses: Cu(OH)2+ 4NH3*H2O=(CuOH3)4(OH)2=4H2O K;omadused: 1)(C6H10O5)n +nH2O=nC6H12O6(glükoos) OH rühmade tõttu reag hapetega estreid

Keemia → Keemia
89 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Põimlause

Põimlause 1.Isa, kes oli äsja töölt tulnud, loeb lehte. (pealause, kõrvallause, pealause) 2.Isa loeb lehte, milles on head uudised. (pealause, kõrvallause) 3.Töölt koju jõudnud, loeb isa lehte. (kõrvallause, pealause) Reegel: kõrvallause peab pealausest olema eraldatud koma(de)ga. Kui kõrvallause jääb sidesõnade ja, ning, ega ehk, või ette, siis pannakse põimlauses nende ette koma!!! NT: Rüüpasin teed, mis oli tulisevõitu, ja hammustasin kiiresti saia. 4. Isa, kes oli äsja töölt tulnud, loeb lehte, milles on head uudised. (põimlauses võib olla ka mitu kõrvallauset) Ülesanne: mõtle pealausele juurde sobiv kõrvallause ja koosta põimlause. 1. Kaspar joonistab maja ja jalgratast. 2. Karmen käib kaks korda nädalas tantsutrennis. 3. Ainult väga head lauljad pääsevad finaali. 4. Ema tuli töölt ja hakkas perele süüa tegema. 5. Taksikoer Lottel on neli imetoredat kutsikat. 6. Pühapäeval saab kogu pe...

Eesti keel → Eesti keel
24 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Lodjapuu

Lodjapuu marjadest valmistatakse ravimteed. Teega saab ravida külmetusköha, läkaköha, bronhiiti ja kopsupõletikku. Teed soovitatakse kasutada ka vitamiiniteena. Teega võib kuristada kurku. Lodjapuu marjad aitavad südamehaiguste, kõrgvererõhu ja krampide korral. Marju saab kasutada ka verejooku peatamiseks ja tursete vähendamiseks. Venelased keedavad lodjapuu marjadest ka moosi ja teed ja valmistavad mahla. Kuivatatud marju segatakse saiajahu sisse ja sellest küpsetatakse saia. Lodjapuu on valitud ka 2013. aasta puuks. Allikad: Luuk, O. (2013). Lodjapuu, aasta põõsas. Eesti Loodus, nr 3, lk 16-19. Kõivupuu, M. (2013). Lodjapuu rahvapärimuses. Eesti Loodus, nr 6-7, lk 58-59.

Loodus → Loodus
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Retseptid

1 dl pastat (nt liblikaid) Soola, suhkurt, basiilikut Paprikapulbrit, pipart, maitserohelist 3 kl vett * puhasta ja riivi porgand jämeda riiviga, haki sibul ja küüslauk ning kuumuta neid potis õli sees. * lisa vesi, puljongikuubikud ja purustatud tomatid, lase keema, pane juurde pasta * lisa maitseained, hauta madalal kuumusel kuni toiduained on pehmed,lisa frikadellid * keeda sebi, kuni frikadellid tõusevad pinnale, tõsta pott tulelt ja lisa maitseroheline SAIAVORM pool tahket saia 50 g võid 1 kl moosi, külmutatud marju 1 dl suhkurt 1 tl vaniljesuhkurt 3 muna 11/2 kl piima * Määri ahjuvorm võiga * Lõika saiad kuubikuteks, pane saiatükid ja moos kihiti vormi * Klopi monad suhkruga lahti, lisa piim ja vala segu vormi, nii et see ulatuks pealmise saiakihini * Pista peale suhkurt ja võitükikesi *Küpseta ahjus kaane all 30 minutit, siis 15 min.ilma kaanete. Lisandika ½ piima

Kategooriata → Tööõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kööginoad

Kööginoad Anette Behrs MT 11 LEIVANUGA : Leiva, saia ja muude pagari- ja kondiitritoodete lõikamiseks LIHANUGA: Jäiga teraga nahastamiseks ja konditustamiseks TOMATINUGA Sakilise teraga nuga sobib nii lauanoaks kui ka tomatite ja samalaadsete pehmete, tihke koorega köögiviljade lõikamiseks. KAUNISTUSNUGA Köögi-ja puuviljadest saab selle noa abil teha spiraale. PRAEKAHVEL On suur, pika varrega kahvel, mida tarvitatakse praeliha tõstmisel, keeramisel ja tükeldamisel. JUUSTUNUGA Juust ei kleepu tera külge

Toit → Toitumise alused
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Keerdküsimused

Pajukiisud i? Kellel või millel on 21 silma, aga kunagi ei näe? Täringul Mis on valmis, aga iga päev tuleb uuesti teha? Voodi Miks tantsivad baleriinid varvastel? Et vaatajaid mitte ärritada. Miks on inimesel selgroog? Et pea tagumikku ei vajuks Millal tuleb Hiinas nälg? Siis kui hakatakse ülemaailmselt sööma noa ja kahvliga Mis on sardell? Viiner ärritatud olekus Miks kannab tsukts kõrbes autoust kaasas? Kui palav hakkab, saab lahti lükata Millal söövad sandid saia? Siis kui nad saia saavad. Millal käivad pardid mööda järve põhja? Siis kui jalad põhja ulatuvad. Kas pärast aatompommi plahvatust võid peeretada? Jah, kui oma tagumiku üles leiad. Kes on kana? Kuke abikaasa Kuidas saab elevant puu otsa? Külvab seemne maha ja isub sellele peale ning ootab kuni see suureks kasvab. Kuidas saab elevant puuotsast alla? Isutab lehe peale ja ootab sügist. Kuidas värvida mune? Kui kõdi ei karda siis pintsliga. Kuidas isasiil ja emasiil armastavad? Ettevaatlikult

Kirjandus → Kirjandus
111 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Bioloogia uurib elu 11.klass

Bioaktiivsed aine-ensüümid,vitamiinid,hormoonid.Lipiidid-organismide energiallikaks.Sahhariidide 2 ül:energeetiline ja ehituslik. Biosünteetiline-lähteaineks teiste ainete sünteesil.Polüsah-kintiin(loom); tselluloos(taim).Varuaine-tärklis(taim);glükogeen(loom). Rakkude koostis:orgaanilised ained;anorgaanilised ained. Bioelemendid jag.3ks: 1)Põhibio-elemendid e.makroelemendid(C,H,N,O,P,S)Esinevad aatomitena.2)Ioonsel kujul esinevad elemendid.Na,K,Ca,Mg,Cl.3)Mikroelemendid,Fe,Cu,Zn,Mn,Co. Anorgaanilised ained-Vett on inimeses 70-95%, Vee tähts-Hea lahusti;osaleb reaktsioonides.Suur soojusmahtuvus. Katioonid:K-ja Na-ioonid:närviimpulss sünapsis rakurõhu reguleerimine. Ca-ioonid:luude tugevus;NH4-valkude laguproduktina välja.Mg-klorofülli koostises.Fe:hemoglobiini koostises. Sünapsis:ühendus & närvirakkude vahe. Anioonid.Karbonaadid: Kandub kehast välja CO2. Fosfaadid:DNA,RNA. Joodid:kilpnäärmehormooni koostises. Orgaanilised ained(4):1)Süs...

Bioloogia → Bioloogia
56 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Teenindusmüük

Menüü Eelroog: Cesari salat Salatileht, cesari kaste, röstitud saia kuubikud, juutu viilud, krevetid, sidruni sektorid ja maitseroheline Pearoog: Kanamedaljonid värviliste köögiviljadega Grillitud kana, lillkapsas, kollane ja punane paprika, hiina kapsas, porru ja väiksed peekoni ribad Kastmeks Sibula, tomati ja koore kaste

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduained

Liha-Kött Vorst-en korv Kotlet-en biff / en kotlet Praetud kana-en kycklig Lihapallid-köttbullar Fisk och skaldjur-koorik En sill-heeringas Krevett-En räka. Turks-torsk Piimakaubad- mejerivaror Juust-en öst Juustutükk-ostbit Muna-ett ägg Jogusrt-en yoghurt Kastmed ja maitseained Tahkem moos-en marmelad Ketsup-en ketchup Sinep-en senap Suhker-socker Sool-salt Pipar-pepper Kaste-en sås Saia tooted Leib-ett bröd Limpa-leivapäts Sai,soolane kukkel-en fralla Võileib-en smörgås(ar) Kook-en kaka Magus saiake-en bulle Tort-en tårta Hernesupp-ärtsoppa Siirup-sirap Hot dog-varm korv,grill korv Puder-gröt Jäätis-glass Müsli-en müsli Maisihelbed-en corn-flakes/ en flingor Riis-ett ris Pasta- en pasta, makaroner Joogid Kohvi- ett kaffe Tee-ett te Vesi-en vatten kakao ­( choklad limonaad-en läsk õlu-en öl mahl-en juice morss-en saft vein-en vin tume vein-rött vin hele-vitt vin Köögi,aed-viljad-grönsaker Tomat-en tomat Kurk-en gurka Sibul-en lö...

Keeled → Rootsi keel
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

4. klassi matemaatika kontrolltöö nr 1

.................... 87 ­ 37 =............. 47 + 39 = .................. 90 ­ 17 =..................... 83 + 13 = .......... 7 * 8 = .................. 53 ­ 37 = ................... 7 86 56 79 30 6 9 50 16 48 73 96 O E R S I K I G K N R A 8. Emal oli poodi minnes 100 krooni. Ta ostis 37 krooni eest lihatooteid, 26 krooni eest piimatooteid ja 17 krooni eest leiba ja saia. Kui palju sai ema raha tagasi? ( 4 punkti) ........................................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................

Matemaatika → Matemaatika
98 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun