Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Saia hallitus (5)

2 HALB
Punktid

Lõik failist


Keily Türnpu
11b
Uurimustöö plaan
Kas saiade hallitamise kiirus sõltub temperatuurist?
Uurimusobjekt: saiad
Muutuja: temperatuur
Taustinfo: Sai on puhtast nisujahust valmistatud ja pärmi abil kergitatud taignast küpsetatud, reeglina pätsikujuline pagaritoode. Kuidas reageerib sai temperatuurile, niiskusele ja päikesevalgusele? On tõestatud ka see, et sai hallitab suvel kiiremini kui talvel. Näiteks: Kui Tallinna peenleib jätta 25º kuumuse kätte, hakkab sellel hallitus tekkima 5 päeval.
Hüpotees: Saiad hakkavad kiiremini hallitama soojemas kohas kui külmas kohas. Saiade puhul oleneb ka see, kui suur on õhuniiskus toas ja kas saiakott on avatud või mitte.
Hüpoteesi kontrollimise osa
Meetodi kirjeldus: Tegemist on katsega. Katseobjekte on kaks rühma, kus igas rühmas on üks saia viil.
Saiaks valisin Kirde saia. Koostis: nisujahu 550, joogivesi , suhkur, pärm, margariin (osaliselt hüdrogeenitud taimne õli, emulgaator (E471)), keedusool (0,95%)
100 g toote keskmine
Saia hallitus #1 Saia hallitus #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-04-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 52 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 5 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor yevonda Õppematerjali autor
Kas saiade hallitamise kiirus sõltub temperatuurist?

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
3
doc

Kas leibade hallitamise kiirus sõltub temperatuurist?

14. päev x - 0 15. päev x - 0 Tulemuste analüüs ja järeldused Tabelist on näha, et esimese rühma leivad hakkavad kiiremini hallitama, sest neil on hallitamiseks soodsamad tingimused(temperatuuril + 25 C ).Seega võime teha järelduse, et püstitatud hüpotees leidis kinnitust, sest hallitus on aeroobne mikroob kellele meeldib soojus.Külmas toimub hallitamine aeglasemini. Kasutatud allikad Interneti aadress: http://www.aga.ee/international/web/lg/ee/likelgagaee.nsf/docbyalias/nav_foodsegm_solution _mapax_dryfood

Bioloogia
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

Eestis kasvatatud nisu ning sellest jahvatatud jahu ei jää oma küpsetusomaduste poolest mitte millegi poolest alla Läänest sisseveetud jahule. Tänu väetiste ohtrale kasutamisele Euroopas saadakse suuri hektarisaake, kuid tugevasti saab kannatada jahu kleepvalgu kvaliteet, st. et kleepvalk ei ole enam elastse närimiskummi konsistentsiga, vaid muutub vedelaks, mille tõttu taigna kuju ei püsi. Optimaalne kleepvalgu sisaldus on 28-30%, kui see on alla 25%, siis korralikku saia ei saa. Tuhasisaldus näitab jahu heledust KLEEPVALGU SISALDUSE JÄRGI: TUHASISALDUSE JÄRGI: Tähis min.% max.% Tähis min% max% A 33 - 405 - 0,50 B 31 32 550 0,51 0,63 C 28 30 812 0,64 0,90

Kokandus
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

Eestis kasvatatud nisu ning sellest jahvatatud jahu ei jää oma küpsetusomaduste poolest mitte millegi poolest alla Läänest sisseveetud jahule. Tänu väetiste ohtrale kasutamisele Euroopas saadakse suuri hektarisaake, kuid tugevasti saab kannatada jahu kleepvalgu kvaliteet, st. et kleepvalk ei ole enam elastse närimiskummi konsistentsiga, vaid muutub vedelaks, mille tõttu taigna kuju ei püsi. Optimaalne kleepvalgu sisaldus on 28-30%, kui see on alla 25%, siis korralikku saia ei saa. Tuhasisaldus näitab jahu heledust KLEEPVALGU SISALDUSE JÄRGI: TUHASISALDUSE JÄRGI: Tähis min.% max.% Tähis min% max% A 33 - 405 - 0,50 B 31 32 550 0,51 0,63 C 28 30 812 0,64 0,90

Pagaritoodetet tehnoloogia ja praktiline töö
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

Ammu aega on teatud, et meel on erinevaid häid omadusi. Näiteks kreeklased ja egiptlased kasutasid mett peamise tervendajana. Juba sajandeid on mett peetud lausa looduse ravimiks. Mee mitmed tervendavad omadused on teinud ta populaarseks paljudes traditsionaalsetes ravitsemisviisides. Ajalooliselt on mett ülistatud nii selle maitse kui tervendavate omaduste tõttu. Mee teeb populaarseks tema lihtsus. Teda on võimalik tarbida puhtalt, leiva või saia peal, jookides või mahlades koos teiste ravimtaimedega. Mesi sisaldab inimestele väga olulisi vitamiine ning ensüüme, mis mee kuumutamisel üle 60 kraadi hävinevad ja mee kvaliteet väheneb. Mee kasulikud omadused: magustaja ­ suhkrut saab asendada meega paljudes toitudes ja jookides. Mesi sisaldab umbes 69% ulatuses glükoosi ja fruktoosi võimaldades kasutada seda magustajana. energia allikas ­ mett kasutatakse ka energia allikana, kuna see sisaldab ühes täies

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

................................................................................................................ 11 Leiva ja saia kvaliteet standard ..............................................................................................

Toidukaubandus
thumbnail
62
doc

Toiduained

Hakklihast tooted on kotletid, pihvid, biifsteek, lihapallid, frikadellid. Liigitatakse hakklihast pooltoodeteks (jahutatud, külmutatud), valmistoodeteks ­ praetud, keedetud, küpsetatud (kuumalt, jahutatud, külmutatud) ning hakkliha-taigna pooltoodeteks (pelmeenid) ­ kuumtöötlemata tooted, mille lihasisaldus on vähemalt 20%. Nende toodete valmistamisel kasutatakse siiritud koduloomade, -lindude või ulukiliha, pekki või rasvast liha, munasaadusi, sibulat, küüslauku, saia või paneerimisjahu, soola ja maitseaineid. Hakkliha jaguneb naturaalseks ja lisanditega hakklihaks ­ lisatud soola, maitseaineid, taimse päritoluga tooteid (sojavalk, riis) joogivett ja lisaaineid. 3.KALAD JA VEE SELGROOTUD NING TOOTED NEIST 3.1. Kala keemiline koostis ja toiteväärtus Keemilise koostise ja toiteväärtuse poolest on kala lähedane loomade lihale. Kala omastatakse inimese organismi poolt kergesti. Kala sisaldab 13...26% valku, millest enamik on täisväärtuslikud, 0,4..

Toitumisõpetus
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

Hallitusjuustud - valmivad juustu süstitud teatud hallituseliigi arenemisega juustu sees või pinnal. Jagunevad: · Sinihallitusjuustud - kuuluvad poolpehmete juustude hulka, lõikekohal on näha hallituskoldeid, mida rohkem neid on, seda kõrgem kvaliteet, õrna, määritava või mureneva konsistentsiga, terava, vürtsise, soolase, spetsiifilise maitse ja lõhnaga. Kõige tuntum ja kuulsam sinihallitusjuust on Roquefort (rokfoor). Rokfoori hallitus sisaldab penitsilliini. · Valgehallitusjuustud ­ pehmed, hallitus esineb põhiliselt pinnal, maitse mahedam, võivad olla kergelt seenelõhnalised. Kõige tuntum valgehallitusjuust on Camembert (kamambäär). · Punahallitusjuust - toodetakse valgehallituskultuuridega Linens-bakteri kaasabil, töödeldakse Linens- bakterit sisaldava vesilahusega nädalaste tsüklitena 5­10 nädala jooksul, pinnale moodustub punakas

Toit ja toitumine
thumbnail
197
pdf

LOOGIKA PÕHIREEGLID. SEMANTILINE KOLMNURK

1 1. LOOGIKA PÕHIREEGLID. SEMANTILINE KOLMNURK Loogika määratlemisest Sõna loogika näib olevat kujunenud kreeka väljendist logik¾ tscnh, mis tähendab mõtlemise või arutlemise kunsti. Kui püüda mõista, mis on loogika, siis üks võimalus on lähtuda selle sõna kasutamisviisidest tavakeeles. Eesti keelt kõneldes saab sõna loogika Kasutada erinevates tähendustes: · sündmuste, asjade või süsteemide loogika, s.o sisemine korrapära, mis võimaldab sündmustest, asjadest või süsteemidest aru saada, selleks võib olla ka millegi tööpõhimõte; · mõtlemise loogika, s.o mõtlemises esinev korrapära, mis võimaldab teha järeldusi, sh selliseid, mida varem ei teata; · teksti või jutu loogika (loogilisus), see iseloomustab lisaks mõtlemise loogikale (mida kõne väljendab) ka seda, kui süsteemselt kõnelejal õnnestub oma m?

Matemaatika ja loogika




Kommentaarid (5)

foetee profiilipilt
foetee: arvasin, et katse on mahukam. mind huvitas, mis juhtub soovette kastetud saiaga. seega antud ostetud materjalist polnud mul üldse kasu :( raiskasin vaid raha :( kahju :(((
19:01 11-12-2010
juru profiilipilt
juru: väga lühike ja kokkuvõttev, kuid kõik vajalik olemas.
14:25 09-10-2011
joosep89 profiilipilt
Joosep Vainloo: kui küsida tohib, kus koolis käid ?
18:09 03-10-2011



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun