Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tooraine töötlemine (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Tooraine töötlemine #1 Tooraine töötlemine #2 Tooraine töötlemine #3 Tooraine töötlemine #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-12-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor V1k1 Õppematerjali autor
Referaat

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

24. Suhkrupeedi olulisus, toiteväärtus. Suhkrupeedi juurikad sisaldavad keskmiselt: 16­20% suhkrut (sahharoosi), 22% kuivainet (põhiosa moodustab sahharoos - 75­80%) Suhkrusisaldus (%) suhkrupeedi juurika erinevates osades. Suhkrupeedist toodetav suhkur moodustab 30% maailma ja 98% Euroopa Liidu suhkrutoodangust. Suhkrutööstuse jäägid ­ leotatud ja pressitud peedilõigud ning melass on kasulik loomasööt. 25. Suhkrupeedi koristamine, säilitamine, töötlemine (suhkru tootmine suhkrupeedist). Suhkrupeeti koristatakse enamasti kahes järgus. Esmalt lõigatakse pealsed ja veetakse need ära. Seejärel koristatakse juurikad. Peedi koristamisel võib kasutada erinevat tehnikat. Säilitatakse hoidlates, keldrites või kuhjades. Vältida tuleb juurikate külmumist. Peedisuhkruvabrikus: peedid pestakse, peenestatakse (lõigatakse tükkideks või viiludeks),

Toiduained
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

- kuivainesisaldusest, - haiguskindlusest, - stabiilsest kvaliteedist säilitamisel, - tarbimisperioodi kestvusest, - maitsest. 28. kartuli tähtsus, olulisemate toitainete ja vitamiinide sisaldus. Kartul on tähtis eelkõige: - mitmekülgsete kasutamisvõimaluste ja - pinnaühikult saadava suure saagi tõttu. Kartul on: - suurepärane toiduaine, - oluline tööstuse tooraine (piiritus, tärklis, tärklisesiirup), - väärtuslik söödakultuur. Sisaldab rohkesti süsivesikuid, on hea energiaallikas. Mugulates on keskmiselt 17,5% tärklist, kuni 2% täisväärtuslikku valku (kergesti seeditav). Kartulis leidub õun-, sidrun-, oksaal- ja foolhapet. Vitamiinidest leidub kartulis: B1 ­ 0,11 mg% B2 ­ 0,06 mg% B4 ­ 13,2 mg% B6 ­ 0,6 mg% E, D, K, PP ­ 1,2 mg% C ­ 26 ­ 42 mg%

Köögiviljandus
thumbnail
70
xlsx

Aiakultuuride võrdlustabel

Liik Ladinakeelne nimetus 1 Brassica oleracea var. capitata f. alba 2 Brassica oleracea var. capitata f. rubra 3 Brassica oleracea var. botrytis 4 Brassica oleracea var. gemmifera 5 Brassica rapa subsp. pekinensis 6 Brassica oleracea var. sabellica 7 Brassica oleracea var. italica 8 Brassica oleracea var. gongylodes 9 Brassica oleracea var. Acephala 10 Pisum sativum 11 Lactuca sativa L. 12 Allium cepa 13 Allium schoenoprasum 14 Allium porrum 15 Allium sativum 16 Rheum rhaponticum 17 Scorzonera hispanica 18 Petroselinum crispum 19 Apium graveolens 20 Armoracia rusticana 21 Helianthus tuberosus 22 Solanum tuberosum 23 Raphanus sativus 24 Raphanus sativus var. sativus 25 Anethum graveolens 26 Cynara scolymus 27 Capsicum annuum 28 Cucurbita pepo 29 B

Aiandus
thumbnail
62
doc

Toiduained

2.6. Soolatud ja suitsutatud liha Soolatud liha. Kasutatakse kuiv- ja märgsoolamist (soolveega), samuti nn. kiirsoolamist ­ soolalahus pritsitakse süstlaga lihaskoesse. Kõrvuti soolaga võidakse lisada maitseaineid. Soolatakse seapekki, -jalgu jt. Soolatakse ka tooteid, mis lähevad edasisele töötlemisele ­ suitsutamine, kuivatamine. Suitsulihatooted. Suitsutamisel avaldavad saadustele toimet temperatuur, suitsus leiduvad ained ning keedusool. Liigitatakse tooraine järgi sealiha-, veiseliha-, lambaliha- ja linnulihatoodeteks ning termilise töötluse järgi toorsuitsu-, kuumsuitsu-, suitsu-keedu-, keedu- ning küpsetatud ja praetud toodeteks. Kõige paremini säiluvad toorsuitsutooted, mida on suitsutatud külma suitsuga kuni 5 ööpäeva ja seejärel kuivatatud. Neil on suurem keedusoola ja väiksem niiskusesisaldus. Ka keedu-, küpsetatud ja praetud tooted on kergelt suitsutatud. Suitsulihatooted jagatakse veel gruppidesse:

Toitumisõpetus
thumbnail
26
docx

Puuviljad ja pähklid

põhiliselt Alzeeriast, Tuneesiast, Iraagist, Iraanist või USAst. Päikesekuumuses või spetsiaalsetes ahjudes kuivatatud datlite optimaalne niiskusesisaldus tagab nende hea säilivuse. Tuntakse nii naturaaldatleid kui ka täiendavalt töödelduid. Viimaseid pastöriseeritakse, gaasitatakse kahjurputukate hävitamiseks, pestakse, sorteeritakse ja kuivatatakse kuuma õhuga. Mõnedel juhtudel niiviisi ettevalmistatud datlid pressitakse kokku ja seejärel pakitakse. Kuumaõhuga töötlemine toob suhkru vilja pinnale ja annab datlitele ilusa läikiva välimuse. Iraagi ja Iraani kuivatatud datlitest on kivid eemaldatud. Säilitatakse kuivas ja jahedas hoiukohas. 0C kuni +2C temperatuuril võivad säiluda aasta või rohkem. Pakendina kasutatakse pappkaste või laastukorve. Datleid süüakse peamiselt n.ö. puhtalt, kuid neist valmistatakse ka kompotte, segatakse salatitesse, täidetakse ja grillitakse. Tuntud on veel datlimesi, siirupid, alkohoolsed joogid (datlinaps) ning datlileib

Bioloogia
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

vesivannil (munahüüve, munamagustoidud, piimakreemid, toiduained mis kiiresti võivad kõrbema minna või rõhu all kupatamine ( seened, soolaliha ­ soolase, kibeda, hapu maitse eemaldamine, mürkainete, toiduainete puhastamine blanseerimine ­ toiduainete lühiajaline (mõnekümnest sekundist mõne minutini) töötlemine kuuma vee või auruga. (lillkapsas, aedoad jne.) heleda värvuse säilitamiseks (ka mõningaid kalaliike) · Praadimine ­ praadimine väheses (pannkoogid, kotletid, köögiviljad) rohkes rasvas (linnuliha, tooreid kartulid friipraadimine (kartulid, pirukad) nõrutatakse pärast röstimine (leib, sai) grillimine (looma-, linnuliha või kala)

Kokandus
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

· tootja, · töötleja või pakendaja nimi, aadress ja asukoht. Imporditud toidukauba puhul peab märgistusel olema lisaks: · importija nimi, aadress ja asukoht; · päritolumaa, kui selle puudumine võib eksitada tarbijat ja kahjustada tema huve; · tarvitamisjuhis, kui selle puudumisel ei ole tagatud toidukauba tarvitamine ettenähtud viisil; · toidupartii tähistus; · kvaliteediklass või sort, kui see on toidukaubale ette nähtud; · töötlemine ioniseeriva kiirgusega või ioniseeriva kiirgusega töödeldud koostisosa kasutamine; · toitumisalane teave, kui märgistusel esineb toitumisalane väide. Kõlblik kuni - näitab aega toidu müümise ja tarvitamise lõppkuupäevani, ,,Kõlblik kuni" ületanud toitu müüa ega edasiseks käitlemiseks kasutada ei tohi. Parim enne - tähtaeg, mille jooksul toidu valmistaja või pakendaja tagab säilitamistingimuste järgimise korral

Toit ja toitumine
thumbnail
44
doc

Brandi ja konjak

koosnevaid lühendeid, mis tähendavad joogi iga, võib sarnaselt tõlgendada ka armanjaki puhul: 3­7 a very special ehk VS 4,5­12 a very superior old pale ehk VSOP 6­15 a Napoleon 6­40 a extra old ehk XO 6­50 a extra Brandy de Jerez Hispaanlaste tippbrändi on nimetatud sama Jerezi piirkonna järgi, kust tuleb ka kuulus kangestatud vein serri ehk herez, kuid brändi valmistamisel on viinamarjade kasvupiirkond ja -sort vähemolulised. Piisab, kui selle tooraine on Hispaania päritolu, näiteks La Manchast või Extremadurast. Võtmeküsimuseks on hoopis brändi baaspiirituse laagerdamise süsteem, nn solera-criadera, mis on kohustulik ka serri tootmisel. Brändi laagerdamisel kasutataksegi vanu serrivaate ning isegi tootjad on enamasti samad. Solera-criadera kujutab endast erinevas küpsusastmes oleva baaspiiritusega vaatide süsteemi, mille täitmine ja tühjendamine toimub järk-järgult. See osa vanimast vaaditäiest, mis läheb

Joogiõpetus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun