Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"tanniinid" - 30 õppematerjali

tanniinid – parkained; neil on tugev põletikuvastane toime ja kasutatakse seetõttu desinfitseeriva vahendina nahahaiguste ja põletuste, eriti aga seedeelundite põletike korral.
thumbnail
17
docx

Veinist

jooksul. Vajalik veini värvuse ja tanniinide saamiseks ning fermentatsiooni stabiilseks kulgemiseks. 5. Gravitatsioonilisel printsiibil tekkinud veinivirde ehk jooksva veini pumpamine malolaktiseerimisanumasse. 6. Kestade pressimine ja vajaliku hulga pressitud virde lisamine jooksvale veinile. 7. Malolaktiline fermentatsioon. Lisatakse baktereid, mis muudavad veinis leiduva õunhappe piimahappeks. NB! Agressiivne õunhape + tanniinid punaveinis = väga ebameeldiv jook. 8. Fermentatsiooni peatamine. 9. Stabiliseerimine. 10. Laagerdamine ehk arendamine hermeetilises roostevabast terasest mahutis või tammevaadis 648 kuu jooksul. 11. Filtreerimine. 12. Pudeldamine. 13. Arendamine pudelis enne müüki paiskamist (teatavate veinide puhul). Rose veini valmistamine Roséveini valmistatakse tumedatest marjadest (teatud Uue Maailma piirkondades on lubatud segada punast ja valget veini)

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Areenid

õhuhapniku mõjul, oksüdatsioonisaadused reageerivad edasi moodustades keeruka koostise ja sageli tumeda värvusega ainete segud. Fenoolide leidumine looduses, saamine. Leidub puu-, põlevkivi-, kivisöetõrvas, fenoolsed ühendid- kõigis kehavalkudes leiduv aminohape türosiin, kõigis taimeorganites leidub, kus neid ka sünteesitakse, sünteesivad ka bakterid, puitunud taimedes ligniin, taimsed parkained tanniinid. C-, E-, P- vitamiin. Leidub kohvis, punases veinis, roh tees, kakaos. Saamine kivisöe-, põlevkivitõrvast, valm sünteetiliselt, aniliini redutseerimisel vesinikuga. Kasutamine Värvainete tootmisel, saadakse polümeere plastmasside tootmiseks, ravimid, antiseptikud, kiudainete tootmisel (nailon). Keemist', lahustuvus. C6H6 ja C6H5CH3(kõige väiks) on vähepolaarsed ja seetõttu on nende lahustuvus väike. C6H5OH ja C6H5NH2 moodustavad vesiniksidemeid ja seetõttu on neil lahustuvus suur

Keemia → Keemia
174 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Geneetika kordamisteemade vastused

Fenoolid · Teine suur metaboliitide klass. ­ flavonoidid (suurim klass) ­ antotsüaniin ­ vastutavad värvi eest taimedes. Kaitseb UV eest. ­ fütoaleksiin - tapab baktereid ja seeni, on osa indutseeritud kaitsest. Segab ära patogeeni metabolismi · medicarpin - alfalfa (Medicago sativa) · rishitin - tomatoes and potatoes (the Solanaceae family) · camalexin, Arabidopsis thaliana ­ tanniin ­ ligniin Tanniinid · veeslahustuvad flavonoidid taime vakuoolides. · Tanniinid on putukatele mürgised, sest nad seonduvad süljevalkudega ja seedetrakti ensüümidega (nt. trüpsiin) ja põhjustavad seedetrakti mittetoimimise. Putukad, kes tarbivad palju tanniine võtavad kaalus juurde ja siis surevad. · Tanniinid annavad ka punasele veinile oma eripärase maitse, sest viinamarja tanniinid seonduvad sülje valke ja tekitavad valkude hüübimise (koagulatsioon). Alkaloidid · Suur klass lämmastikku sisaldavaid ühendeid.

Bioloogia → Geneetika
111 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lauaetikett

Kogemus on näidanud,et keskmises hinnaklassis olevad veinid on kõige maitsvamad. Mulle jäi pilk peale komplektile, kus pakuti kolme Tsiili veini korraga 15 euroga. Nende pudel oli lihtne aga tabav- pilt ja maa justkui harmoniseeruvad (Tsiili ja tsilli). Leidsin komplektist sellised veinid: Punane vein PKNT Merlot 2011, 13,5%. Kergelt nauditav tasakaalukas vein, milles tulevad esile küpse ploomi ja marjade aroom. Joogi maitse on mahe ja meeldiv, aromaatne, pehmed tanniinid, poolkuiv. Proovi veini koos kõvade juustude ja grillitud kanalihaga, sobib hästi ka talle ja uluki lihaga või lihtsalt nautimiseks Punane vein PKNT Pinot Noir 2010, 13,5%. Sensuaalne, elegantne ja mahlakas purpurpunane vein rikkaliku kirsi, ploomi ja maasika aroomidega. Kergete tanniinide ja keskmise happesusega, kaasakutsuv, kuiv vein. Ideaalne nautida hea seltskonnaga või sobitada kaaslaseks salatitele, sushile, valge lihale või kõvadele juustudele

Ametid → Ametijuhend
9 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Viinamarjasordid

Joogiõpetus. Praktiline tund . VEINIVIINAMARJAD. Ülesanne: Täida tabelid - punased viinamarjad, valged viinamarjad - viinamarjade iseloomustamiseks: PUNASED VIINAMARJAD Punane viinamari Veinimaa Piirkond ( kui Iseloomustus (maitsed, on) lõhnad) Cabernet Sauvignon Bordeaux Aroomis võib leida mustsõstra, seedripuu ja rohelise paprika lõhna. Suure parkhappesisalduse tõttu lisatakse kaberneele tihti Merlot või mõnda muud pehmemamaitselist viinamar...

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
39
rtf

Jookide tehnoloogia

eraldada vee keetmisga.nad lahustavad ees Vee karedusastmed " Saksa kraadides " Õlle pruulimine · Linnase mahuti+linnaste puhastaja · Veski · Meskimisnõu · Meski filtreerimisnõu · Puhvermahuti · Keetmise mahuti+ humalate mahuti+ whirlpool · Jahuti JAHVATAMINE · Eesmärk- linnase purustamine, et endospermi toitaineid vees paremini lahustuks · Linnastera kestad ei tohi purundea jahvatamise käigus, sest nad segavad siis hiljem filtreerimist ja seal sees on tanniinid, sest nad annavad juurde kõrvalmaitse ja kestad veel juurde. · Linnas pritsitakse enne jahvtamist üle sooja (60-65C) leotusveega sõkalde muutmiseks elastseteks. · Linnasterade kestade leotusaeg on 0,5-1 minutit. · Jahvatise jämedus on oluline: sõltub linnase modifitiseeriumise tasemest, jahust lahustub virdesse rohkem toitaineid, kuid jahu ise võib tekitada hilisemal filtreerimisel probleeme, jäme jahvatis on hea filtreeriv materjal,

Toit → Joogiõpetus
46 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Veinide referaat

viinamarjakestade leotamine vabalt väljavoolavas virdes keldritemperatuuril lahtises anumas koos remontage'ga (kestade + mahla = meski segamine mitu korda päevas) 1-3 päeva jooksul. Vajalik kestades olevate värvainete leotumiseks veini. · Fermentatsioon koos matseratsiooniga e. meski leotamine suletud anumas kontrollitud temperatuuril (25-30°C, 12-25 päeva jooksul). Muuhulgas eralduvad soojas keskkonnas marjakestadest veini soovitud tanniinid · Gravitatsioonilisel meetodil e. vabalt kestadest jooksnud veinivirde pumpamine malolaktiseerimisanumasse · Kestade pressimine ja soovitud hulga pressitud veinivirde lisamine malolaktiseerimisanumasse · Malolaktiline fermentatsioon. Lisatakse piimhappe baktereid, mis muudavad veinis leiduva õunhappe piimhappeks. NB! Agressiivne õunhape + tanniinid punaveinis = väga ebameeldiv jook · Fermentatsiooni peatamine · Stabiliseerimine

Toit → Joogiõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
46
pptx

Veini koolitus.

Noores veinis rohkem happeid, vanas vähem Jahedas kliimas rohkem, soojemas vähem Kui happeid on vähem, siis lisatakse Happe rohkus sõltub viinamarjasordist Hape ja tanniin võimendavad teineteist Veinis leiduvad happed Õunhape-tugeva maitseline Piimhape-pehme maitsega Viinhape-tekib peale fermentatsiooni Sidrunhape-tagab hea happesuse veinis Äädikhape-annab rohkust, tõstab aroome, maitset, toob aroome paremini esile Merevaiguhape-annab kibedust, soolasust Tanniinid, parkhapped. Sisaldavad fenoole, kestast, puidust, jne Noortes rohkem kui arenenud veinides Väheneb veini küpsedes Rohkus sõltub valmistamismeetodist Toimib veinis kui selgroog, looduslik säilitusaine ja tasakaalustaja. PUUVILJASUS Toimib veinis kui lihastiks /glütseriin Kui on vähe, siis vein on õhuke, hapukas, kuiv Noortes veinides võib olla nn peidetud Kui on palju siis on vein lopsakas ja täidlane Kõik sõltub kliimast ja aastakäigust

Toit → Toiduainete õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Ravimtaimede tähtsus

(Taimedes talletuv tervis, Ain Raal 2003:46). Arukask on üks meie tavalisemaid lehtpuid Eesti looduses. Ta on kauni valge tüvega ja pikkade rippuvate okstega. Ilus välimus ja kasulikkus on teinud kasest eestlaste ühe lemmikpuu. Lehed on ravimiks uriinierituse parandamiseks, ravimina on kõige laiemalt levinud aga kasepungad. Juurestik on hästiarenenud sammasjuurestik, pinnapealne. ("Eesti taimed" 2008) Arukase pungad sisaldavad eeterlike õlisid nagu betuleen ja betulool, vaik, tanniinid, saponiinid, flavonoidid jm. Lehed samuti sisaldavad eeterlikke õlisid, sponiine, flavonoide, monoglükosiide jm. Tõrv sisaldab guaiasooli, kresooli, katehhooli, pürogallooli ja selle dimetüüleetre ja teise fenoole. (Taimedes talletuv tervis, Ain Raal 2003:47). Enamik eeterlikest õlidest on mõõduka antiseptilise toimega. See võimaldab eeterlikke õlisid ja neist valmistatusd preparaate kasutada välispidise antiseptilise vahendina või

Meditsiin → Meditsiin
2 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Referaat Tee

kaalu. Paljudes teemaades valatakse teepurul olnud esimene vesi kohe ära, kallatakse peale uus ja sellest momendist arvestatakse ka tee tõmbamisaega. Rohelistele tõmmanud teelehtedele võib vett peale valada mitu korda, must ja oolong tee sellist mitmekordset tõmbamist ei kannata. Vale on arvamus, et lühike tõmbeaeg ei lase tekkida liigsel teiinil. Esimese minuti vältel eraldub kiiresti just teiin, hiljem vallanduvad tanniinid, millel on teine tasakaalustav toime. Sellepärast mõjub kaks minutit tõmmanud tee ergutavalt ja nelja minuti tee hoopis rahustavalt. Karin Sarapuu Tee MUST TEE Musta teed valmistatakse lehtedest, mida on enne kuumutamist ja kuivatamist fermenteeritud ehk kääritatud. Nendest saab tumeda punakaspruuni tõmmise. Musti teesid liigitatakse

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Must tee

veresooni töökorras hoida; · hambasõbralik jook ­ roheline tee sisaldab fluori; · looduslik termoregulaator ­ külma ilmaga aitab kuum tee hoida keha mõnusalt soojana, palava ilmaga aga jahutab soe roheline tee efektiivselt, sest intensiivistab higistamist; · pingemaandaja­ aurava teetassi ja sõprade seltsis istudes libisevad mitmedki päevapinged märkamatult õlult maha; · vitamiinirikas jook ­ roheline tee sisaldab B1, B2, B6 ja C-vitamiine; ·p õletikuvastase toimega ­ tanniinid e. parkained takistavad mürgistuse korral kahjulike ainete imendumist ja sulgevad mikroverejooku. Valge tee Valge tee on kõige eksklusiivsem tee. Tegemist on teetaime tipmiste lehepungakestega ja mõnel puhul ka esimese kahe lehekesega, mille alumine külg on kaetud pehmete valgete karvakestega ­ siit ka tee nimetus. Valget teed nopitakse vaid paaril päeval aastas, hooaja alguses. Seda teed ei fermenteerita. Valge tee on kõrgelt hinnatud, sest sel on teedest enim antioksüdantseid omadusi

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Tee referaat

veresooni töökorras hoida; · hambasõbralik jook ­ roheline tee sisaldab fluori; · looduslik termoregulaator ­ külma ilmaga aitab kuum tee hoida keha mõnusalt soojana, palava ilmaga aga jahutab soe roheline tee efektiivselt, sest intensiivistab higistamist; · pingemaandaja­ aurava teetassi ja sõprade seltsis istudes libisevad mitmedki päevapinged märkamatult õlult maha; · vitamiinirikas jook ­ roheline tee sisaldab B1, B2, B6 ja C-vitamiine; ·p õletikuvastase toimega ­ tanniinid e. parkained takistavad mürgistuse korral kahjulike ainete imendumist ja sulgevad mikroverejooku. 4 Referaat TEE Valge tee Valge tee on kõige eksklusiivsem tee. Tegemist on teetaime tipmiste lehepungakestega ja

Toit → Toiduainete õpetus
83 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Linnukasvatus

Kesk- Euroopas kasutatakse palju. 10% pruunidest munejatest esineb FMO3- geeni defekt ja nende munad haisevad, kui rapsiseemneid anda. Olemas on geenitest, mille abil saab tuvastada defektse geeni kandjaid. Aretusest on hakatud välja jätma defektse geeni kandjaid, et saada FMO3 defektivabu pruune liine. Rapsiseemnetes on nt sinapiin. Rapsiseemned on hea, kergesti seeditav proteiiniallikas, esineb palju toorkiudu. Kalaõlis on kõrge TMA tase. Lisaks tanniinid (linaseemnetest) ja glükosinolaadid deaktiveerivad TMA oksüdaasi. Söödakulusid saab kokku hoida, kui kasutada FMO3 defektivabu kanu. Lindude majanduslikult kasulikud omadused ja linnukasvatussaaduste tootmise kiire kasvu soodustegurid Suur sigivus Munakana ja vutt munevad aastas keskmiselt 300 muna, 85%-lise koorumise puhul saadakse 255 tibu. Lihakanadelt saadakse aastas keskmiselt 150 tibu. Lihapartidelt, kalkunitelt ja hanedelt saadakse aastas vastavalt 160, 80 ja 40 tibu

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
126
docx

Biosüstemaatika botaanika osa

(Saxifraga) Eestis perekonnad kivirik ja lepiklill (Chrysosplenium) Sugukond sõstralised – Grossulariaceae Lehed sulgroodsed kuni sõrmroodsed lihtlehed Sigimik alumine, õiekroon liitlehine, õied kobarõisikus Vili - mari Loeng 13 41. Rosiidid – seltsid, sugukonnad (Eluvormilt väga varieeruv rühm, iseloomulik puittaimede ülekaal - abilehed enamasti olemas - tolmukad enamasti kahe ringina - endosperm sageli väga väike või puudub - sageli esinevad tanniinid (parkained) – rosiididel, kellel tanniinid puuduvad, on kujunenud mingi muu keemiline kaitse Seltsid moodustavad mitu monofüleetilist rühma: Pärisrosiidid I koondab seltsid, mis seovad lämmastikku – roosilaadsed, oalaadsed, kõrvitsalaadsed ja pöögilaadsed- ja veel kolm seltsi Pärisrosiidid II on moodustunud molekulaartunnuste alusel, morfoloogfiliselt raske iseloomustada ) SELTSID: Selts kurerehalaadsed - Geraniales Sugukond kurerehalised - Geraniaceae

Bioloogia → Mükoloogia
9 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Orgaaniline keemia

II FÜÜSIKALISED OMADUSED Kõrgem keemistemperatuur kui alkoholidel, kuna moodustavad tugevamaid vesiniksidemeid. On kristlased või vedelad, oksüdeeruvad kergesti õhu käes, tumenevad. Lahustuvad vees, kusjuures ühe hüdroksüülrühmaga fenoolid lahustuvad halvemini kui mitme hüdroksüülrühmaga. On enamasti mürgised, antsiseptliste omadustega. Nahale sattudes tekitab ta raskesti paranevaid põletushaavu. On looduses laialt levinud ­ näiteks taimedes (ligiinid, flavonoidid, tanniinid jne). III LEIDUMINE ja KASUTAMINE Leidub kivisöetõrvas ja põlevkiviõlides. Peamiselt toodetakse teda sünteetiliselt benseenist. Tähtis tooraine keemiatööstuses. Toodetakse plastmasse, sünteetilisi kiudaineid, mürkkemikaale, ravimeid, lõhkeaineid, parkaineid, värvaineid jpm. Mikroorganisme hävitava toime tõttu kasutatakse teda välisdesinfektsiooniks: tema lahusega immutatakse aiaposte ja liipreid, et takistada nende mädanemist.

Keemia → Keemia
304 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Orgaaniline keemia

II FÜÜSIKALISED OMADUSED Kõrgem keemistemperatuur kui alkoholidel, kuna moodustavad tugevamaid vesiniksidemeid. On kristlased või vedelad, oksüdeeruvad kergesti õhu käes, tumenevad. Lahustuvad vees, kusjuures ühe hüdroksüülrühmaga fenoolid lahustuvad halvemini kui mitme hüdroksüülrühmaga. On enamasti mürgised, antsiseptliste omadustega. Nahale sattudes tekitab ta raskesti paranevaid põletushaavu. On looduses laialt levinud ­ näiteks taimedes (ligiinid, flavonoidid, tanniinid jne). III LEIDUMINE ja KASUTAMINE Leidub kivisöetõrvas ja põlevkiviõlides. Peamiselt toodetakse teda sünteetiliselt benseenist. Tähtis tooraine keemiatööstuses. Toodetakse plastmasse, sünteetilisi kiudaineid, mürkkemikaale, ravimeid, lõhkeaineid, parkaineid, värvaineid jpm. Mikroorganisme hävitava toime tõttu kasutatakse teda välisdesinfektsiooniks: tema lahusega immutatakse aiaposte ja liipreid, et takistada nende mädanemist.

Keemia → Analüütiline keemia
68 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Materjalide keemia eksamiküsimuste vastused 2015

gaase. Eesmärgiks on küllastada klaasimass gaasiga ja siis kiiresti jahutada. Vahtklaas on suurepärane soojusisolatsioonimaterjal, ning on mehaaniliselt tugevam ega vaju aja jooksul kokku. Nimetage puidus leiduvaid ekstraktiivained. Ekstraktiivained on vees või orgaanilistes solventides lahustuvad ained, erinevatest org. Ühendite klassidest, erinevate bioloogiliste funktsioonidega. Nad leiduvad rakuõõnsustes ja rakkude vahel. Nt tanniinid (need on fenoolhapped ja nende derivaadid, nt katehhiin, krüsiin), , alifaatsed ühendid (rasvad ja vahad), vaikhapped (nt kampol) ja terpeenid (nt tärpentiin) -esinevad koos okaspuude vaigus. Terpeenid ehk eeterlikud õlid on isopropeeni polümeerumise saadused. Pilet 14 Mittereaktiivsed liimid ja reaktiivsed liimid, too näiteid ja võrdle nende omadusi. Mittereaktiivsed ehk pöörduvad; reaktiivsed ehk pöördumatud liimid.

Keemia → Materjalide keemia
8 allalaadimist
thumbnail
12
doc

VEINIMAA HISPAANIA

on neid mõnus juua. Laagerdatud (haritud e. arenenud) veinides säilib mahlakus esialgu, kuid aja jooksul see omadus kaob. Kuna noored veinid on reeglina happelisemad, kaasneb suurema mahlakusega ka veini kõrgem happesus. Täidlus See on omadus, millest esimese hooga on algajal veinihuvilisel ehk raske aru saada, seda enam, et veini maitses segavad täidluse hindamist tanniinid ja teised happed. Kui kasutada ligikaudse näitena lihapuljongit, siis kui kondid on keenud viis minutit, on puljong õhuke, kahe tunni möödudes on ta keskmise täidlusega ja kuus tundi keenud puljong on täidlane. Veini puhul tundub täidlasem jook vaatamata ühesugusele suhkrusisaldusele veidi magusamana. Lihtne, kuid mitte päriselt õige üldistus on järgmine: mida vanem on vein, seda täidlasem ta on. Parkaine- ehk tanniinisisaldus

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Eesti pärismaised puud-põõsad toiduks, raviks, mürgiks

280 (60) < Vastse-Otepää v. A. Kroon (1938)]. Koos teiste taimedega on paju hinnatud haavaravimina: Värskele haavale oli kõige parem rohi kasepunga-viinaleotis vahekorras 1:1. Väiksemale haavale pandi teeleht, mõnikord ka kobruleht. Väiksemale haavale (ka muljutusele) pandi puruksnäritud pajulehti. Suvel oli hüva rohi männivaik [RKM II 384, 400/1 (11) < Keila T. Birkan (1985)]. Pajukoor läks käiku ka rästikuhammustuse korral. Temas leiduvad tanniinid on tõepoolest võimelised siduma maomürgis sisalduvaid polüpeptiide, kuid mürk imendub haavast 24 kudedesse väga kiiresti. Kui us nõelab, siis tõmmatagu paju seljast, ladva poolt alla poole koor ära ja seotagu sellega haige koht kinni ­ siis ei lähe paistetus enam edasi [H III 21, 594 (3) < Kolga-Jaani, Soosaare v.]. Vanarahvas on pajule omistanud suisa müstilist väge. Iseäralik võim arvati olevat isegi paju

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Eksami kordamisküsimused

Okaspuudes on rohkem ligniini ~ 25-35%, lehtpuudes ~18- 25%. Hemitselluloos sarnaneb tselluloosiga, kuid hemitselluloosi molekulid ei moodusta kiudusid. Hemitselluloos toimib rakuseintes ligniini ja tselluloosi ühendava ainena, muutes noori rakuseinu jäigemaks. Vananedes sünteesivad puu rakud seentele mürgiseid ühendeid, mis kogunevad südamikupuidu rakuseintesse ja raku-.vahemembraanidesse. Suurem osa okaspuude kaitseühenditest on fenoolid (vaigud), lehtpuudel tanniinid (parkaineid). Valgemädanik tekib nii, et puidus kasvav seeneniidistik lagundab oma ensüümidega kõiki puidu koostisaineid. Mõned seened lagundavad tselluloosi ja ligniini peaaegu samasuguse kiirusega, nii et tekib valge puderjas lagupuidumass. Eriti just okaspuude valgemädaniku tekitajad lagundavad ligniini kiiremini kui süsivesikuid, nii et lagunemisprotsessi käigus suureneb tselluloosi osakaal. Lagundamine saab alguse rakusisust ja jätkub väljapoole, nii et rakuseinad õhenevad

Metsandus → Puidu bioloogiline lagunemine...
114 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Söötmisõpetus

formaldehüüdi. Valkude aldehüüdidega töötlemise käigus tekivad amino- ja aldehüüdrühmade vahel ristsidemed , millised suhteliselt neutraalse vatsa pH juures ei lagune, küll aga lagunevad libedikus madala pH toimel. 2) Söödavalkude töötlemine hapete, aluste või alkoholiga. Mille käigus valgud denatureerivad . valkude denatureerimine vähendab nende lahustuvust ja lõhustatuvust vatsas. 3) Söödavalkude töötlemine tanniinidega. Tanniinid seovad valke, kuid ei halvenda nende struktuuri. Töötlemine tanniinidega vähendab samuti valkude lahustuvust lõhustuvust vatsas. 4) Söödavalkude töötlemine temperatuuriga. Kuumutamise käigus tekivad valkude ja süsivesikute vahel nn Mailardi reaktsioon. Suhkrud kristalliseeruvad. Libedikus laguneb alles, kus H on 2.0 . See on kõige levinum meetod kaasajal. Söödavalkude kuumutamise käigus valgud denatureerivad. 5) Söödavalkude kapseldamine

Põllumajandus → Söötmisõpetus
256 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Parkainet ei tohiks olla liigselt, muidu saab kombinatsioon puine. Liha valmistamisel on veini valikul määrav osa liha küpsusastmel. Peaaegu verine, ainult mõni hetk pannil praetud loomaliha sisaldab rohkelt läbikuumutamata valke, mis mahendavad oluliselt veinis leiduvaid parkaineid. Niisiis, mida verisem liha, seda noorema ja rohkema parkainega vein tuleb lahti teha. Kauem küpsetatud liha on medium ehk pooltoores/poolküps. Siin tulevad mängu veini marjasus ja küsemad tanniinid, valgest veinist sobiks ainukesena tammise maitsega valge vein. Welldone ehk täisküps liha muutub kuivaks ja selle kiududes ei ole enam verd. Sellisele lihale peab marjase veiniga särtsu andma. 5.4. Maitsestamise peen kunst Kuumas kliimas aitavad vürtsid toitu kauem säilitada ja samuti soodustavad seedimist. Rohkelt maitsestatud toite armastatakse ja valmistatakse Vahemere piirkonnas, ookeanitagustes hispaania kultuuri kandvates kohtades kui ka Araabiamaades ja Aasias.

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
46
pdf

Kalev Kesküla: Uus veinijuht

valtoone. Kõige kauem peavad laagerdudes vastu ülimagusad dessertvei- nid, sest suhkur on suurepärane konservant. Paarsada aastat keldris seis- mist ei tohiks Tokaji Észenciale veel miskit paha teha. Aga kuivi valgeid Château de Dracy veinikojas pole viimase paarisaja aasta jooksul palju muutunud. veine ma üle kümne aasta hoida ei soovita. Punastel veinidel taandub vananedes hape ja pehmenevad tanniinid, nii et selleks, et veini säilitada, peab neid mõlemaid algselt pudelis piisavalt olema. Parim koht veini säilitamiseks on kahtlemata kelder, kus enam-vähem Kõige paremini sobivad keldrilaagerduseks bordooveinid, mis on täid- püsiv temperatuur ja parajalt niiskust. Nii palju, et kork ei kuivaks, ja mitte lased ja tanniinirikkad. Tõsi, tänapäeval, kui “kellelgi pole enam nii pal- nii palju, et silt rikneks

Ühiskond → Ühiskond
7 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Kordamisküsimused keemiliste ohtude kohta

kantserogeenid Täiskantserogeenid Etanool ­ alkohoolsed joogid Hüdrasiinid - Söödavates seentes (gyromitrin) Safrool, estragool ­ must pipar, muskaatpähkel Pürrolisidiin-alkaloidid ­ ravimtaimed, ravimteed, juhuslikult mees Gossipol ­ rafineerimata puuvillaseemneõli Östrogeenid ­ nisuidu, poleerimata riis Ptakuilosiid (ptaquiloside) - Kilpjalg (Pteridium aquilinium) Metüülasoksümetanool tsükatsiinist (cycad plants) Karragenaan ­ punavetikad Tanniinid ­ tee, vein, taimed Etüülkarbamaat ­ vein, õlu, jogurt Kasvaja promootorid Forbool-estrid ­ravimteed Lynghyatoxin A ­ söödavatest vetikatest pärit saasteaine Hallitusseentest pärit toidu kantserogeenid, mükotoksiinid Aflatoksiin (Aspergillus) Sterigmatotsüstiin (Aspergillus, Penicillium) Patuliin ­ Õunte hallitus Luteosküriin (Luteoskyrin) ­ (Penicillium islandicum) antikantserogeenid cafestol ja kahweol kohvist lükopeen tomatist

Keemia → Biokeemia
31 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Brandi ja konjak

Poeetiliselt väljundudes öeldakse Cognaci mail selle kaduva kolmandiku kohta mõistvalt part des anges ­ inglite jagu. Toodangusse ümberarvestatult rüüpavad needsamad inglid seega ära enam kui 20 miljonit pudelit eluvett aastas(!), mis teeb neist maailma suuruselt teise konjakitarbija USA järel. Baaspiirituse areng konjaki täisküpsuseni on jaotatud kolmeks etapiks: - esimesel, nn ekstraktsiooniperioodil seob see vajalikud tanniinid, muutudes maitselt puidusemaks ning omandades kuldsed merevaigutoonid - teisel, nn küpsemis- ehk vananemisperioodil konjakipiiritus tiheneb, aroomi- ja maitsebukett muutub täidlasemaks ning harmoonilisemaks - kolmas, nn oksüdatsiooniperiood on finaaliks ­ täisküpsuse saavutanud konjak villitakse kõhukatesse kitsakaelalistesse säilituspudelitesse, mida prantslased dame Jeanneideks ja inglased demijohnideks kutsuvad ning korgitakse.

Toit → Joogiõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K12KÕ Karina Tjusina TOIDUKAUBAD Õpimapp Õppejõud: Liina Maasik Mõdriku 05.06.13 SISUKORD SISSEJUHATUS Tooted ja nende sisu. Kirjeldab ettevalmistamiseks ja hoidmiseks. Tootjad ja uusi funktsioone tootmises. Huvitav artikkel umbes tootmist ja tootjaid. Ülaltoodud näited kuumtöödeldud tooted erinevates riikides. Ajalugu tooted, kuidas luua ja kus kasutada. Väljenda oma arvamust mõned faktid ja järeldused. 1 TOIDUKAUBAD 1.1 Sool Esimesed teadaolevad andmed soola tootmisest on umbes 4000 eKr Egiptuses, Roomas ja Kreekas Esimesena hakkasid soola merest korjama foiniiklased Teadlased selgitasid soola toime välja alles 19-ndal sajandil Sool on maakeral väga laialt levinud ­ leidub kõikidel mandritel v.a Antarktikas Soola lei...

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
102
docx

Turbatootmise kordamisküsimuste vastused

uputatud otsaga drenaaži. Sel juhul ei pääse hapnik toru kaudu rauabakteriteni ja ookri teke on pärsitud. See meetod ei anna aga alati häid tulemusi. Põhjuseks on hapniku juurdepääs torule läbi mullakihi. Ookri tõrjeks paigutatakse dreenidele ka orgaanilisi filtermaterjale (saepuru, õled jm.) Nende ookrivastast toimet on seni näidatud vaid lähtudes sellest, et orgaanika lagunemisel tekivad mitmed ühendid (viin-, sidrun-, salitsüül-, jt. orgaanilised happed, pürogallool, tanniinid jt. fenoolsed ühendid), mis võivad Fe(II) ja Fe(III) ühenditega moodustada stabiilseid kelaatkomplekse. Maapinna nõrk kandevõime Turvas on ehitise alusena nõrk. Savitoru on raske 200 mm läbimõõduga 33 cm pikkune torujupp kaalub 17 11 kg. Savitorude korral üksikute torudenihkumise vältimiseks on kasutatud laudalust. Selle paigaldamine on tülikas ning hästilagunenud turbas ja märjas kaevikus tekitab ka filtrit ummistavat muda. Plasttorude korral on see probleem väiksem 5

Metsandus → Metsamajandus
19 allalaadimist
thumbnail
45
doc

ERINEVAID TAASTUMISVAHENDEID INIMESE TURGUTAMISEKS

end sissetungivate organismide vastu. (Mindell 1992:20) Kui meie esivanemad hakkasid esimest korda kasutama digitaalist, siis ei teadnud nad, et see fuksialilletaoline taim sisaldab glükosiidideks nimetatavaid molekule, mis stimuleerivad 27 südamerakke. Kui keskajal ravisid emad kriimustatud põlve teelehe lehtedega, siis ei teadnud nad, et taime kootava toimega tanniinid moodustavad haava ümber kaitsva pinna, soodustades sellega paranemist. Kui hiina ravitsejad artriitilise põletiku korral kasutasid lagritsat, siis ei teadnud nad, et see sisaldab glükosiidi, mille põletikuvastased komponendid on sarnased looduslikele steroidhormoonidele. Kui iidsed egiptlased toitsid oma orje küüslauguga, et nad terved oleksid, siis ei teadnud ka nemad, et see sisaldab kergesti lenduvaid õlisid, mis võitlevad infektsiooniga.

Meditsiin → Esmaabi
89 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
80
doc

Metsabotaanika

LUUA METSANDUSKOOL METSABOTAANIKA KOOSTAS: EVELIN SAARVA LUUA 2003 EESSÕNA Käesolev "Metsabotaanika" õpik on mõeldud Luua Metsanduskooli esimeste kursuste õpilastele metsakasvukohatüüpides kasvavate taimede tundmaõppimiseks. Õppevahendi koostamise aluseks olid Jaanus Paali ning Erich Lõhmuse metsatüpoloogiat käsitlevad monograafiad. Metsataimede tutvustamine toimub kasvukohatüüpide järgi, kusjuures lisatud on ka kasvukohatüüpide kirjeldused. Igale taimekirjeldusele on lisatud taime või sambla-sambliku joonis. Teksti olulisematele märksõnadele on joon alla tõmmatud, see hõlbustab informatsiooni kättesaamist. Lühend (K) tähistab antud kasvukoha karakterliiki, (KD) karakter-dominanti ja (D) domineerivat liiki. Metsad jaotatakse vastavalt mullastikule ja veereziimile metsa kasvukohatüüpideks (kkt). Need on enamkasutatavad üksused metsade korraldamisel, sest kasvukohatingimused mää...

Geograafia → Eesti loodus ja geograafia
44 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun