Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"piimatoodete" - 217 õppematerjali

Õppeained

Piimatoodete tehnoloogia -Eesti Maaülikool
thumbnail
16
docx

Piimatoodete tehnoloogia konspekt

Pastöriseerimine- piima kuumutamine temperatuuril 72 C 15-20 sekundit, et häviksid haigustekitajad bakterid. Kuigi pastöriseerimine pikendab toote säilivust, tuleb ka pastöriseeritud tooteid hoida alla +8 Kõrgkuumutamine (uht)- steriliseerimise meetod, kus toodet kuumutatakse 135-140 C juures 1+3 sekundit. Hävivad kõik bakterid ja bakterite spoorid, selliselt töödeldud toote säilivus aseptilises pakendis pikendab märkimisväärselt. Fermenteerimine (hapendamine)- hapendatud piimatoodete saamiseks kutsutakse eslie piimahappeline käärimine. Selleks lisatakse pastöriseeritud piimale või koorele juuretis (valitud piimahappebakterite kultuurid). Erinevad juuretisekultuurid annavad erinevatele toodetele erinevaid maitseomadused ja struktuuri. Piima analüüsid vastuvõtul Tööstuse vastuvõtulaboris tehtavad analüüsid: Piima tiitritav happesus ja pH; Antibiootikumi jääkide määramine; Temperatuur; Külmumistäpp/ tihedus; Mikrobioloogilised analüüsid; Lõhn ja maitse.

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
148 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Piima ja piimatoodete kasulikkus

Piima ja piimatoodete kasulikkus Kõik teavad, et piima teeb terveks ja tugevaks. Piim ja piimatoodetest saame umbes 75% vajaminevast kaltsiumist ning lisaks kaltsiumile on piimas ja piimatoodetes veel teisigi olulisi vitamiine ja mineraale. Lehmapiimas on umbes 87% vett, kuid kõrge veesisaldus ei ole piima puudus, vaid on vajalik piima koostisosade lahustumiseks. Nii imendubki piimas olev vesi sobiva kiirusega verre. Ülimalt tähtis iga inimese jaoks on kaltsium. Kaltsium on organismi ülesehitusmaterjal. Kaltsium on inimese luude ja hammaste tähtis koostisosa. Tähtis roll on tal ka närviimpulsside saatmisel ajju ja sealt tagasi ning lihastegevuses ja vere hüübimises. Pikaajaline kaltsiumivaegus võib tekitada hilisemas elueas luude vaevusi. Kuidas mõjuvad piim ja piimatooted inimese soolestikule? Soolestikule vajalikud bakterid saab hapupiimast, jogurtist ja teistest hapupiimatoodetest. Otsekohe vähendavad ne...

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
16 allalaadimist
thumbnail
4
docx

FUNKTSIONAALNE TOIT

FUNKTSIONAALNE TOIT Funktsionaalne toit on mõeldud inimeste tervise hoidmiseks ja seeläbi heaolu suurendamiseks. Kuid mitte iga toit, mida me peame tervislikuks, pole veel funktsionaalne. Euroopas kehtiva definitsiooni järgi on funktsionaalne selline toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. Haiguste ravimine funktsionaalse toidu mõiste alla ei käi. Eestis eelkõige biojogurtid Jogurti kõige tähtsam komponent peale lehmapiima on piimhappebakterid. Naturaaljogurtis on palju elavaid baktereid, järelkuumutatud tootes aga mitte. Eestis valmistatakse järelpastöriseerimata jogurteid, mis sisaldavad elusaid baktereid. Üks tuntuimaid on biojogurt. Tänu oma funktsionaalsetele komponentidele intensiivistavad biojogurtid seedekulgla tegevust ja ka immuunsüsteemi. Jogurti valmistamisel kasutatakse bakterjuu...

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Piima ja piimatoodete ressurss ja tarbimine

rühmadele: Värske piima tooted, v.a värske koor*: * Joogipiim, petipiim, hapendatud piim, koor, jogurt ning muud fermenteeritud tooted, piimapõhised joogid, muud piimatooted. ..piim ja petipiim**: ** Joogipiim, petipiim, hapendatud piim, koor, jogurt ilma lisaaineteta. Allikas: Lehmade arv, piim lehma kohta - JKK; Piimatoodang tuh/t ESA Piima toodang (tuh/t), piima kokkuost (tuh/t), piima ja piimatoodete tarbimine kokku (tuh/t) 800 Piima toodang 600 Tuhat/tonni Piima kokkuost 400 200 Piima/piimatoodete tarbimine kokku 0 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
40 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Probiootilised piimatooted

.......................................................................................................................1 SISSEJUHATUS.................................................................................................................... 1 MIS ON PROBIOOTIKUMID?............................................................................................ 1 MIS ON PERBIOOTIKUMID?.............................................................................................1 PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE.................2 PIIMHAPPEBAKTER ME3..................................................................................................3 PROBIOOTLISED PIIMATOOTED MEIE POELETTIDEL...............................................4 KOKKUVÕTE.......................................................................................................................4 KASUTATUD KIRJANDUS...............................................................................................

Toit → Toitumise alused
11 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Probiootilised piimatooted

021PK Probiootikumid on inimese soolestikust isoleeritud bakteritüved, mille omadusi on põhjalikult uuritud. Probiootikumid ei asenda inimese oma mikrofloorat, vaid aitavad selle muutuste korral uuesti tasakaalu viia. Dr.Hellus jogurtijoogid Lactobacillus Bifidobacterium L.casei Probiootilised piimatooted Lactobacillus acidophilus LA5, Bifidobacterium BB12 ja Lactobacillus casei on tüved, mis on spetsiaalselt valitud piimatoodete tootmiseks. Lactobacillus acidophilus LA5 aitab parandada soolestiku mikrofloorat ja on hea immuunsüsteemile. Bifidobacterium BB12 aitab parandada seede ja immuunsüsteeme. Bifidobakterid on olulised, kuna mõjutavad paljusid meie tervisele olulisi tegureid, nagu toitumist, antibiootikumide järgselt soolestiku mikrofloorat ja stressi. Lactobacillus casei aitab tugevdada organismi vastupanuvõimet. Uuringute kohaselt aitab see probiootiline piimhappebakter vähendada piimatalumatuse

Toit → Pagar-kondiiter
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

KORDAMISKÜSIMUSED ÕPPEAINES TOIDUAINETE SENSOORSE HINDAMISE ALUSED

Milline puudus võib esineda noores eas maitsmis- ja haistmisanalüsaatorite kasutamises? 33. Puhkepauside tegemine ning nende olulisus sensoorsel hindamisel 34. Pimedegustatsioon 35. Sensoorse analüüsi läbiviimine ja nõuded sellele 36. Proovide esitamise järjekord ja sellest kinnipidamise olulisus (Lihatooted: keedutooted, suitsutatud tooted, soojendatavad tooted, lisanditega tooted; Piimatooted: erinevad täispiimatooted, juustus, võid) 37. Liha- ja piimatoodete esitamise järjekord degusteerimisel 38. Proovide kodeerimine, kodeerimise eesmärk ja selle olulisus 39. Milliseid näpunäiteid tuleks jälgida proovide mälumise juures proovide hindamisel. 40. Arvestuslik tahkete ja vedelate proovide kogus assessori kohta (üldine kokkuleppeline suurus). Tahked: 15-30g vedelad: 50-100 ml 41. Neutalisaatorid ja nende kasutamise eesmärk 42. Kaalukoefitsendid ja tähtsus toodete pall ­ hindamisel. 43

Toit → toiduainete sensoorse...
47 allalaadimist
thumbnail
26
pdf

EESTI PIIMATÖÖSTUSE RAHVUSVAHELISTUMISE OHUD JA VÕIMALUSED PIIMAÜHISTU E-PIIM NÄITEL

jätkusuutlik ja uuenduslik ka tulevikus. Lisaks sellele, et piimandus annab paljudele inimestele tööd ja seda enamasti just piirkondades, kus töökohti on vähe ning võimalused kasinad, toob piimandus ka maksutulusid riigikassasse ning tutvustab Eestit oma innovaatiliste toodetega ka mujal maailmas. Nagu näha joonisel üks on piimandus üks Eesti majandusharudest, mille kaubandusbilanss on viimastel aastatel olnud positiivne, seega teenib Eesti tulu ka piimatoodete ekspordist. 250 200 150 Eksport Import 100 Kaubandusbilanss 50 0 2009 2010 2011 2012 2013 Joonis 1. Piima ja piimatoodete eksport, import ja kaubandusbilanss aastatel 2009- 2013. (Allikas: Padar 2014)

Varia → Kategoriseerimata
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Veisekasvatuse ajalugu

Muutused lehmade populatsiooni arvukused on eri regioonides olnud erinevad, nii näiteks on olnud EU riikides olnud vähenemine 6%, Kanadas ja USA-s 3%, aga arengumaades on lehmade populatsioon isegi suurenenud. Üheks lehmade arvukuse vähenemise põhjuseks on farmerite edukus lehmade piimajõudluse suurendamisel aastast aastasse. Ligikaudu 94% piimast töödeldakse ümber tööstustes. Statistilised andmed piimatoodete tarbimise kohta näitavad, et vedelate piimatoodete tarbimine väheneb ja juustutarbimine maailmas suureneb. Lehmapiim moodustab ~90,8% maailma piimatoodangust; pühvlid, lambad ja kitsed vastavalt 6%, 1,7% ja 1,5%.

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
10
doc

PROBIOOTILISED PIIMATOOTED

Referaat Juhendaja: Eha Martma Tallinn 2011 Georg Badasjan Probiootilised piimatooted SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................... MIS ON PROBIOOTIKUMID.......................................................................................... PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE.......... MEIE LEIDUVAD PROBIOOTILISED PIIMATOOTED POODIDES........................... KOKKUVÕTE.................................................................................................................... Georg Badasjan Probiootilised piimatooted SISSEJUHATUS 1905. aastal avastas bulgaaria teadlane Stamens Grigorovs jogurtis ainulaadsed piimhappebakterid, mis kääritavad piima. 1905

Toit → Pagar-kondiiter
34 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Hollandi ja Hispaania põllumajandus

Kiiresti arenevad siga ja linnukasvatus. sarnasusi ja erinevusi Holland Hispaania Sageli põllukultuuri on nii hea, Põllumajandusministeerium et tasud jõuda maailma riik ei vasta tema vajadustele rekordtasemele Loomakasvatuse ei piisa Koos spetsialiseeritud On vaja importida teravilja ja põllukultuuride põhiharus erinevaid kaubandus kultuurid põllumajanduse Holland oli tõuaretus, piimatoodete ja tõuaretuseks Koos spetsialiseeritud põllukultuuride põhiharus põllumajanduse Holland oli tõuaretus, piimatoodete ja tõuaretuseks Kasutatud materjalid http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D %D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD %D0%B4%D1%8B http://dobryisad.ru/selskoe-xozyajstvo-niderlandov-gollandii/.html http://www.annaabi.com/Hispaania-p%C3%B5llumajandus-m86015.html http://hispaania.wordpress.com/ Google Earth.

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Põllumajandus Hollandis

b) Holland on suurim tulbikasvataja maailmas c) Enim levinud loomakasvatusharu on suure tootlikkusega piimakarjandus. Piima toodang ühe lehma kohta (1980. a. 5066kg) on maailma kõrgemaid. Peetakse ka peekonisigu, lambaid ja kodulinde ning kasvatatakse ratsahobuseid. 1985. oli veiseid 5,428 mln, sigu 12,4 mln, kanu 90mln ning 1982. a. hobuseid 42 400 ja lambaid 776 400. d) Piimatoodangult on Holland 13. kohal maailmas ja 5. Euroopa Liidus. 4. Eksport a) Ise varustab Holland end piimatoodete, kartuli, suhkru, tee, kohvi ja köögiviljadega. b) Sisse ostetakse põhiliselt teravilja, veidi ka puuvilju. c) Holland on maailmas kolmandal kohal põllumajandussaaduste eksportija. Eksporditakse piimatooteid, mune, liha, kala, tulpe, loomasööta ja elus loomi d) Holland on üks suurimaid piimatoodete eksportijaid ning suurim tulpide eksportija. 5. Keskkonnaprobleemid Põllumajandusega seonduvad keskkonnaprobleemid Hollandis on: 1) Üleväetamine 2) Põhjavee reostus

Geograafia → Geograafia
77 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Minimaalse toidukorvi maksumus

1) OPTIMA LINIJA suhkur 1 kg 1.18 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 1,5 kg, kuu maksumus 1.77 eurot. Piimatooted 1) Armas piim 2,5 % kile 1 l 0.50 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 4,6 l, kuu maksumus 2.30 eurot. 2) Armas keefir 2,5 % kile 1 l 0.56 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 2,3 l, kuu maksumus 1.29 eurot. 3) Armas jogurt virsikumaitseline / maasikamaitseline 1 l 0.70 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 2,3 l, kuu maksumus 1.61 eurot. Kokkuvõte: Piimatoodete kuu kogus kokku 9,2 l, piimatoodete kuu maksumus kokku 5.20 eurot. Muna 1) Balticovo kanamunad M10 10 tk 0.80 eurot, 1 tk 0.08 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus kokku 15 muna, kuu maksumus kokku 1.20 eurot. Või 1) OPTIMA LINIJA rasvavõie light 25 % 400 g 0.44 eurot, 1 kg 1.10 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 300 g ehk 0,3 kg, kuu maksumus 0.33 eurot. Õli 1) OPTIMA LINIJA taimne õli 1 l 1

Majandus → Majandus
6 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Piimatooted

Piim kui toiduaine Piim klaasis Mõne imetaja, eriti lehma, kitse, lamba ja pühvli piima kogutakse inimese toiduks. Piima kas juuakse, tavaliselt pärast pastöriseerimist, või töödelduna piimasaadusteks (näiteks koor, või, jogurt, juust, sõir, kohupiim, rjazenka). Kui värske piim jäetakse mõneks ajaks seisma, siis ta läheb hapuks. Seda põhjustab fermentatsioon: piimhappebakterid muudavad 3. piimasuhkru piimhappeks. Seda fermentatsiooniprotsessi kasutatakse mitmete piimatoodete valmistamisel. Ka pastöriseeritud lehmapiim läheb hapuks, kui seda ei hoita külmutuskapis 1­4 kraadi juures. Piima hapnemist saab ära hoida töötlemisega ultrakõrgel temperatuuril. Niiviisi töödeldud piima saab avamata kujul säilitada väljaspool külmutuskappi mitu kuud. Rinnapiim Naise rinnapiima peetakse tavaliselt imikute peamiseks toiduks. See sisaldab · spetsiifilisi kaitseaineid immunoglobuliine (eriti IgA), mis koos lapsele

Bioloogia → Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kasulikud toiduained

tervisliku toitumise nurgakividest. Nüüdisajal on piimaletil olevate toodete valik lai ja nende kvaliteet kõrge ning igaühel võimalik valida nende seast endale meelepäraseim. Piim on suurepäraseks erinevate toitainete allikaks ja seega peaksid piimatooted olema toidulaual igas vanuses. Eriti oluline on piimarasvadest saadav energia aga noorele kasvavale organismile. NATUKE KOOSTISEST Piimast saadavate piimatoodete populaarsust on lihtne selgitada. Biojogurtid kuuluvad tervislike toiduainete kõrgliigasse ja on tervislikud nii lastele, täiskasvanutele kui ka eakatele. Hapendatud piimatoodetes on rikkalikult täisväärtuslikke toiduvalke, vitamiine ja vajalikke rasvhappeid. Hapnemine vähendab nii laktoosisisaldust kui ka piimavalkude allergeenseid omadusi. Kõik hapendatud tooted soodustavad seedenäärmete tegevust. Seega on biojogurteid igati soovitav kasutada antibiootikumiravi järgselt

Kategooriata →
16 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Inimesel levinumad viirushaigused ning haigestumise vältimine

Nimetus Rõuged Leetrid Punetised Lastehalvatus Maratõbi Levikuviis Piisknakkus, Piisknakkus, Piisknakkus, Kontakt- ja Nakatunud kontaktnakkus kontakt kontakt piisknakkus, looma saastunud toit ja hammustus vesi Haigusnähtus Palavik, Nähalööve, Nahalööve, Palavik, selja- ja Lihasspasmid oksendamine, palavik, kurgu ja palavik, areneva peaaju hallaine kurgus, kõhulahtisus, silmade põletik loote kahjustused , krambid, eellööve ja kahjustused halvatus närvisüste...

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
40
docx

Piim ja piimatooted

Piima töötlemine sai alguse taludes, kus töövahendina kasutati omatehtud puitesemeid, tänapäeval on kasutusel võimas tehnika ja moodne tööstustehnoloogia. Kuna piima tootmine ja töötlemine on olnud Eestile olulise tähtsusega, selleks tekkis vajadus jäädvustada Eesti piimanduse areng ka tulevastele põlvedele (Ibid). 3 2 PIIMA JA PIIMATOODETE LIIGID Piima võib liigitada töötlemise, rasvasisalduse ja lisandite alusel. Eesti piimatööstused väljastavad eranditult pastöriseeritud või kõrgpastöriseeritud ning normaliseeritud piima. Kauplustes on müügil piimad rasvasisaldusega 2,5%, 3,5%, 1,8% ja rasvata piim ehk lõss. Funktsionaalse toidu valdkonda kuuluvad piimad kuhu on lisatud probiootilisi piimhappebaktereid. Probiootikumid on organismi sisseviidavad kasulikud bakterid. Paljude

Toit → Toiduained
23 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Laktoositalumatusega lapse õendusabi

ja 20. eluaasta vahel. Haigus ei ole ravitav. SEKUNDAARNE - tingitud peensoole ajutisest kahjustusest, esineb ka beebidel ja väikelastel soolehaiguse tagajärjel, haigusnähud kaovad 2-4 nädala jooksul. SÜMPTOMID Kõhupuhtius Kõhuvalu Kõhulahtisus Kõhukorisemine DIAGNOOSIMINE Laktoosi tolerantsus test Vesinikuhingamis test Geneetiline testimine ÕENDUSTEGEVUSED Selgitada lapsele ja vanematele, mis on laktoositalumatus Vähendada piimatoodete söömist või üldse ära jätta Selgitada lapsevanemale, et eelistada tuleks hapupiimatooteid, probiootilisi baktereid sisaldavaid toiduaineid Ettevaatlik tuleb olla toidulisandite või ravimite tarbimisel Selgitada, et tekkida võib kaltsiumidefitsiit Toitumisnõustaja juurde suunamine Kõhuvalu- ja puhituse vähendamine ravimitega KASUTATUD KIRJANDUS https://tsoliaakia.ee/haigele/laktoositalumatus/ https:// toitumine.ee/toitumine-ja-haigused/toidutalumatus/laktoositalumat us https://www

Meditsiin → Õendus
4 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Ettevõtte AS Tere analüüs

Ettevõtte analüüs 1. Ettevõtte lühikirjeldus : Tere AS on kaasaegne ning laia, ent samas efektiivse tooteportfelliga müügi- ja tootmisettevõte, mille peamisteks tegevusaladeks on toorpiima kokkuost, piimatoodete tootmine ja müük. Tooteportfelli täiendamiseks turustatakse ka mujal valmistatud kastmeid, sojajooke ning ka teisi mittepiimapõhiseid tooteid. Arvan, et ettevõtte on vägagi edukas ning paljud eelistavad just Tere tooteid teistele toodetele. 2. Swot analüüs : Tugevused: Nõrkused: · Võib tekkida töötajate vahelisi · Ettevõttel on hea maine ja neid

Majandus → Majandus
330 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Kroom

vähendamise ja rasvade ainevahetuseks, aminohapete transportimiseks, isu kontrollimiseks. Kus esineb kroomi? bioloogiliselt aktiivset kolmevalentset kroomi leidub toidus, toksiline kuuevalentne kroom tuleb tööstuslikust saastest ja on kantserogeense toimega. Kroomi leidub paljudes toiduainetes, kuid väikestes kogustes. Toidu rafineerimine eemaldab osa kroomist. Erinevate täisteratoodete, puu ja köögiviljade, liha ja piimatoodete söömine tagab organismi varustatuse piisava koguse kroomiga. Parimateks kroomi allikateks on mandlid, pähklid, täisteratooted, liha, pärm, puu ja köögiviljad. Kokkuvõte Kroom on ühiskonna jaoks väga kasulik aine. Nii oma keemiliste kui ka füüsikaliste suuruste poolest on ta tähtis. Kroom mängib inimese organismis tähtsat rolli. Samuti parandab ta tööriistade kvaliteeti ja kroomist saadakse värve. Kasutatud kirjandus http://et.wikipedia.org/wiki/Kroom http://www

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Seenerakk ja bakterid

· Tekitavad haigusi · Kahjulikud kõrrelistele taimedele · Kahjustavad puuehitisi Bakterite tunnused: · Ainurakne · Puudub rakutuum · Paljunevad pooldudes · Kiire paljunemine, vähenõudlikud, moodustavad spoore Bakteriraku ehitus joonis õp.lk.75 Bakterite pooldumine joonis õp.lk.74 Bakterite tähtsus looduses: · Lagundajad · Osalevad aineringetes · Seovad õhulämmastikku mulda Bakterite kasutamine inimese poolt: · Piimatoodete valmistamine ­ jogurt · Hapukurgi, hapukapsa valmistamisel · Biotõrje · Biogaas · Kasulikud bakterid: 1. soolestikus elavad bakterid aitavad seedida toitu, tootes vitamiine ja ensüüme 2. Bakterid kaitsevad meid teiste haigusetekitajate eest, võttes neilt ära elupaiga, toidu. Hüüfid ehk seeneniidid on sõltuvalt liigist kokku pakitud seeneniidistikuks ehk mütseeliks va pärmiseened.

Bioloogia → Bioloogia
51 allalaadimist
thumbnail
1
docx

ASKING AND SHOWING THE WAY

swimming pool 4.Vabange kus asub politseijaoskond? Ma olen eksinud. Excuse me where the police station? I'm lost. 5. Raudteejaam kaugel. Te peagsite sinna bussiga minema. Far from the railway station. You should go there by bus. 6. Turg on siinsamas lähedal ,just ümber nurga te saate sinna jalgsi minna The market is here, near, just around the corner, you can go there on foot. 7. Tenniseväljakud on kiriku kõrval piimatoodete kaupluse vastas. Tennis Courts next to the dairy shop opposite the church. 8. Minge läbi pargi, hoidke otse kogu aeg ja näetegi randa. Go through the park, hold directly all the time, and'll see the beach 9. Minge bussiga nr.5 ja istuge ümber teatri ees bussile nr 4.

Keeled → Inglise keel
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Loeng IX

4 Inimen 0,01 0,03 0,15 0,0008 0,04 35 60 15 15 e 6 6 · Lehmapiima keskmine keemiline koostis · Lehmapiima ja inimesepiima võrdlus, tabeli alusel. Piima INQ Albumiinpiim ja kaseiinpiim. · Piima valgud: kaseiin ja vadakuvalgud, bioaktiivsed peptiidid. Kaseiini koagulatsioon · Piimasuhkur ja laktoositalumatus. Hapupiimatooted. · Erinevate piimatoodete võrdlus · Piim ja tervis ­ piimarasv, kolesterool. Piim on parim Ca allikas · Mis juhtub piimaga kuumutamisel? Pastöriseerimine ja keetmine. Keedumaitse, ülekeemine, Maillardi reaktsioon .

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Funktsionaalne toit, probiootikumid

Jogurt Keefir Dr.Helluse jogurti joogid Prebiootikumid ained, mis tõhustavad probiootikumide arengut inimese sooles. Prebiootikumid annavad tervislikku toitumisse suure panuse ja järjest enam on tõendeid nende kasulikkuse kohta. PEBIOOTIKUMIDE EESMÄRK: Hoida soolestiku keskkond normaalne hoida käärsoole rakkude seinad tugevad parandada imendumist ja ainevahetust. ME-3 ME-3 maailma ainus probiootik, millel on patenteeritud kahekordne ehk topelt-toime PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE Probiootikumid stimuleerivad immunoglobuliinide teket mitte ainult soolestikus, vaid ka mujal organismis. Probiootikumid mõjutavad tervist positiivselt, hoides ära mitmesuguseid haigusseisundeid nagu näiteks ülemiste hingamisteede- ja sooleinfektsioone. Probiootikumid leevendavad kõhupuhitust ja kõhuvalusid ka funktsionaalsete seedetraktihäirete korral. Kuna piimhappebakterid lagundavad laktoosi ja kaseiini,

Muu → Toiduainete õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Oliver Kruuda lühike elulookokkuvõte

Lisaks tavasortimendile valmistab Kalevi sokolaadivabrik tooteid ka eritellimuste alusel, töötades koostöös kliendiga välja kliendi sõnumiga tooteid. Ettevõte annab tööd rohkem kui 400-le inimesele. AS Tere Tere AS on kaasaegne ning laia, ent samas efektiivse tooteportfelliga müügi- ja tootmisettevõte, mis on tõusnud piimatöötlejast hästi organiseeritud innovaatiliseks ettevõtteks. Tere AS peamisteks tegevusaladeks on toorpiima kokkuost, piimatoodete tootmine ja müük. Tooteportfelli täiendamiseks turustame ka mujal valmistatud kastmeid, sojajooke ning ka teisi mittepiimapõhiseid tooteid. Tere tootmisüksused asuvad Tallinnas, Viljandis, Paides ja Põlvas. Tere tütarettevõtteks on Meieri Transport. Ettevõttes töötab üle 615 töötaja.

Majandus → Majandus
8 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

TERVISLIK TOITUMINE

regulaarselt piisavas koguses ohutut, tasakaalustatud ja mitmekesist toitu vastavalt vajadusele.  Toitumine ja liikumine on omavahel tugevas seoses. Toiduga saadav energiakogus peab vastama energiakulule, vastasel juhul energiat ära ei kulutata ja tekib ülekaal. Toidupüramiid Näitab kui suure osa sinu päevasest toidukogusest peaks üks või teine toiduaine moodustama. Mitmekülgsus  Süüa tuleb erinevaid toiduaineid. Näiteks piimatoodete hulgast tuleb valida igaks päevaks erinev toiduaine, (esmaspäevaks jogurt, teisipäevaks klaas piima, kolmapäevaks kodujuust jne). Tasakaalustatus  Iga päeva menüü peab sisaldma kõikidesse gruppidesse kuuluvaid toiduaineid.  Mida laiem on toidu valik, seda kindlamalt saab inimene kõiki toitaineid Mõõdukus  Toitu tuleb tarbida parajas koguses.  Ole ettevaatlik selliste toitude liialdamisega, mis sisaldavad palju suhkrut ja rasva!

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

LAKTOOSI TALUMATUS – HÜPOLAKTAASIA

Uurijad lisasid siiski, et kui inimesed hakkasid koduloomi, 2 sealhulgas ka lehmi pidama, hakkas nende organism järk-järgult piimaga harjuma, kirjutab The Independent. Toitumisspetsialistide sõnul tekkisid aja jooksul geneetilised muutused. Osa varajastest inimestest kandis edasi piima talumatuse geeni, teisel osal aga tekkisid geneetilised mutatsioonid, mille tagajärjel neil piimatoodete tarbimisega raskusi enam polnud. Teadlaste sõnul kannavad 90 protsenti tänapäeva eurooplastest endas piimaallergia geeni, kuid suuremal osal on see latsentses olekus. Piima seedimiseks vajavad inimesed geeni, mis aitab toota ensüümi laktaasi. Inimesed, kes ei talu piimas leiduvat looduslikku suhkrut laktoosi, ei saa piima juua. Enne kui keha saab seda absorbeerida, peab laktaas ta ära lagundama. Kui kehas puudub laktaas või on seda vähe, on raskusi laktoosi kasutamisega

Bioloogia → Geneetika
51 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti tööstus

Avinurme 2009 Toiduainete tööstus. Toiduainete tööstuse toodang, mis moodustab 20­30% kogu tööstuse müügimahust, vähenes aastatel 1995­1999 (välja arvatud 1997). Aastal 2000 algas toodangumahtude tõus tänu sise- ja välisnõudluse suurenemisele, millele omakorda on kaasa aidanud toodangu kvaliteedi paranemine ja sortimendi laienemine. 2000. aasta keskel kehtima hakanud soodsamad kaubandustingimused Euroopa Liiduga suurendasid näiteks piimatoodete osas ekspordivõimalusi ning sellest tulenevalt ka müügihindu. Lihatööstuses on müügivõimalusi olenevalt lihaliigist negatiivses või positiivses suunas mõjutanud viimastel aastatel üle Euroopa levinud suu- ja sõrataud, nn. hullu-lehma-tõbi ja muud haigused. Lihatoodete ekspordi osakaal on 1995. aasta 10%lt tõusnud 2002. aasta 14,5%ni. Piimatoodete eksport on 2002. aasta seisuga vähenenud viimase seitsme aasta jooksul 40%lt 20% piirimaile kogutoodangust

Majandus → Majandus
43 allalaadimist
thumbnail
50
ppt

Seedeelundite haigused

Peensoole muutused tsöliaakia puhul Muud seedetrakti haigused I Laktoosi intolerantsus e. talumatus • Põhjuseks piimasuhkrut e. laktoosi lagundava ensüümi- laktaasi, puudulikkus peensooles • Võib olla kaasasündinud (rinnapiimatalumatus) või omandatud (s.h. sooleinfektsioonide järgselt), esinemissagedus tõuseb vanusega ( Soomes -20%-l täiskasvanutest) • Tunnused: kõhuvalu, kõhulahtisus ja puhitus, mis on seotud piimatoodete tarbimisega • Diagnoosimine: laktoositoositolerantsustest • Ravi: piimatoodete piiramine kuni täieliku ärajätmiseni (sooleinfektsiooni järgselt ajutiselt) Muud seedetrakti ...II Põletikulised soolehaigused: • Haavandiline jämesoolepõletik e. ultseratiivne koliit • Crohni tõbi on sooletrakti autoimmuunsed haigused, raviks hormoon, immuunsüsteemi moduleeriv ravi Kõhukinnisus: • Iseloomulik kõva roojamass ja defekatsiooni pausid, defekatsiooni

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Tervislikud eluviisid

Sööge palju juur- ja puuvilju, enam grillitud kala ja nahata kana fritreeritud liha asemel. Valige taised lihatükid sea-, veise- ja lambaliha süües. Samas vähendage liha kogust. Sööge erinevaid kiudainerikkaid toite nt. täisteraleiba ja õunu. Kiudained aitavad kolesterooli taset alandada. Samuti tulevad kiudainerikkad toidud kasuks kui püüate kehakaalu vähendada, sest kiudained tekitavad täiskõhutunde. Piirake küllastatud rasvade tarbimist, just piimatoodete näol (näiteks jäätis ja või). Piirake kõrge kolesteroolitasemega toitaineid - munakollane ja maks. Pole soovitav süüa üle 4 munakollase nädalas. Tarbige väherasvaseid piimatooteid. Suitsetamine on inimese tervisele väga kahjulik. Ja hullem on veel see, et suitsetamisest võib jääda sõltuvusse. Suitsetamine kahjustab kopse ja võib kopsuvähki põhjustada. Kuid suitsetamise kahjulikkus on veel suurem.Suur annus nikotiini võib põhjustada inimesel

Eesti keel → Eesti keel
166 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Piimatooted

Piimatooted (Hinnad seisuga 23.05.2012-26.05.2012) Võrdlesime 5 erinevat piimatoodete kategooriat: 1. Piimad 2. Hapukoored 3. Võid 4. Kohukesed 5. Juustud Kohad , mida võrreldi 1. Selver 2. Säästumarket (RIMI Eesti Food AS) 3. Konsum (Põlva Tarbijate Ühistu) 4. Toiduait (Põlva Tarbijate Ühistu) Piimad Selver Säästumarket Konsum Toiduait Alma piim 0,51 - 0,49 0,49 2,5 %-line Tere piim 0,50 0,48 0,52 0,52 2,5 %-line

Majandus → Majandus
9 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Tehnomaterjalid kodune töö: tarbeplastid

vastupanuga orgaanilistele lahustele, õlidele ja rasvadele. Puhtast polüstüreenist valmistatakse topse toidu säilitamiseks ja näiteks ka ühekordseid plastikklaase. Vahtpolüstüreenist valmistatakse aluseid, mille sisse pakendatakse tavaliselt kaubanduskeskustes puuvilju, juurvilju ja palju teisi toiduaineid. Kahes suunas venitatud polüstüreenist kilet kasutatakse tihti värske toodangu pakkimisel: näiteks lehtsalat. Löögikindlat polüstüreeni kasutatakse piimatoodete pakendamisel, näiteks jogurti- või joogitopside valmistamisel. Lisaks on klaasjat polüstüreeni hea töödelda ning sellel on hea mõõtmete püsivus. Seevastu on tal väga madal kemikaalikindlus ning on tundlik UV-kiirgusele.

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
22 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

TARBEPLASTID

kiirgusele. Puhtast polüstüreenist (PS) valmistatakse topse toidu säilitamiseks, ühekordseid plastklaase. Vahtpolüstüreenist (EPS) valmistatakse aluseid, millesse pakendatakse tavaliselt kaubanduskeskustes puuvilju, juurvilju, liha, kala ja kanaliha. Lisaks tehakse sellest ühekordselt kasutatavaid joogitopse, näiteks kohvitopse. Kahes suunas venitatud polüstüreenist kilet kasutatakse tihti värske toodangu pakkimisel, nt lehtsalat. Löögikindlat polüstüreeni kasutatakse piimatoodete pakendamisel, näiteks jogurtitopsid või joogitopside valmistamisel. Enamasti kasutatakse polüstüreenil põhinevaid plaste toiduga kokkupuutes pikaajaliselt ja madalal temperatuuril (näiteks liha) või lühiajaliselt ja kõrgel temperatuuril (näiteks kohv). Viimasel ajal on hakanud polüpropüleen asendama mõningaid löögikindla polüstüreeni kasutusvaldkondi.

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Kanada põllumajandus

Sarapuid ja viinamarjapuid kasvatatakse ida Kanadas ja British Columbias. Manitobas kasvatatakse tatart, mille jahu eksporditakse põhiliselt Jaapanisse. Veiseid ja lambaid kasvatatakse enamasti British Columbia orgudes ja tasandikel. Lääne Ontarios kasvatatakse peale veiste ka sigu. On olemas ka suuremaid piimatoodete piirkondi Nova Scotias, lõuna New Burnswickis, St. Lawrence’i orus ning kirde Ontarios. Kanada piimatoodete tööstus on põllumajandussektori kolmas kõige suurem tööstus. Põllumajandustooted Kanada varustab ennast ise endatoodetud vahtrasiirupiga ja sellega sarnaste toodetega, erinevate piimatoodete ja teraviljadega ja muidugi mereandidega. Riik ekspordib enamasti teravilju ning õliseemneid, enim sojaube ja linaseemneid. Veel ka Vaikse ookeani äärsetele riikidele loomasööta veistele, lammastele ja hobustele. Ning muidugi toormaterjale – puitu, mineraale, toitu(veised, teraviljad),

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Oliver Kruuda

24. detsembril 2002 annetas tema ettevõte Mailtec Keskerakonnale miljon krooni. 28. veebruaril 2003 annetas Kruuda ettevõte Reformierakonnale pool miljonit krooni. Tere AS Tere AS on kaasaegne ning laia, ent samas efektiivse tooteportfelliga müügi- ja tootmisettevõte, mis on tõusnud piimatöötlejast hästi organiseeritud innovaatiliseks ettevõtteks. Tere AS peamisteks tegevusaladeks on toorpiima kokkuost, piimatoodete tootmine ja müük. Tooteportfelli täiendamiseks turustatakse ka mujal valmistatud kastmeid, sojajooke ning ka teisi mittepiimapõhiseid tooteid. Tere tootmisüksused asuvad Tallinnas, Viljandis, Paides ja Põlvas. Tere tütarettevõtteks on Meieri Transport. Ettevõttes töötab üle 615 töötaja. Väärtustatakse kõrgelt kodumaist toorpiima ja traditsioone, olles samas innovatiivsed ja uutele suundadele avatud. Tundes tarbija ootusi kasutatakse uusi tehnoloogiaid ja arendatakse

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tarbeplastid

polüstüreen mis on tundualt sitkem, parema vastupanuga orgaanilistele lahustustele, õlidele ja rasvadele. Puhtast polüstüreenist valmistatakse topse toidu säilitamiseks, ühekordseid plastikklaase. Vahtpolüstüreenist valmistatakse aluseid, millese pakendatakse tavaliselt kaubandusekeskustes puuvilju, juurvilju, ja muid toiduaineid. Kahes suunas venitatud polüstüreenist kilet kasutatakse tihti värske toodangu pakkimisel, nt lehtsalat . Löögikindlat polüstüreeni kasutatakse piimatoodete pakendamisel, näiteks jogurtitopsid või joogitopside valmistamisel. Lisaks on klaasjat polüstüreeni hea töödelda ning sellel on hea mõõtmete püsivus. Seevastu on tal väga madal kemikaalikindlus ning on tundlik UV- kiirgusele. Polükarbonaat Polükarbonaat on tugev ja läbipaistev materjal , millel on kõrge löögisitkus temperatuurivahemikus -40 - 115 C . Polükarbonaat on madala väsimustugevuse ja kulumiskindlusega ning lahustub mõningates orgaanilistes lahustites

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
64 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Sissejuhatus majandusse XI osa - Konkurents

Sissejuhatus majandusse XI osa Konkurents Viimsi Kool 10ml 2018 Konkurentsiamet http://www.konkurentsiamet.ee/?lang=ee https://www.riigiteataja.ee/akt/13316160?leiaKehtiv Konkurents ettevõtluses · Konkurentsi mõiste ja olemus · Konkurentsivormid ja nende tunnused · Täieliku konkurentsi positiivsed ja negatiivsed omadused · Monopoli positiivsed ja negatiivsed omadused · Kõlvatu konkurents · Patent, kasulik mudel, tööstusdisainilahendus, kaubamärk Konkurents ettevõtluses Konkurents (competition) on ettevõtete (müüjate) võitlus tarbijate (ostjate) pärast. Ka tarbijad (ostjad) võitlevad ettevõtete (müüjate) pärast! Konkurents ettevõtluses Konkurentsi iseloomustamisel ja liigitamisel lähtutakse turu (struktuuri) neljast olulisest tunnusest: · ettevõtete arv · ettevõtete poolt pakutava kauba või teenuse eripära · uute ettevõtete võimalused turule sisenemiseks Ettevõtete võime mõjutad...

Majandus → Konkurents
3 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Tervisliku toitumise ülevaade

veresoonkonnahaigusi ei põe, võib tarbida 2,5% rasvasusega piima, muidu võiks siiski valida madalama rasvasusega piima. Tähelepanu tasub pöörata sellele, kas piimatoote paksendamiseks on kasutatud tärklist, zelatiini või muid paksendajaid. Paljud tootjad on läinud lihtsamat ja odavamat teed, kuid õnneks on müügil ka naturaalse juuretisega paksendatud tooteid. Kui tootele on lisatud säilitusaineid ja toiduvärve, siis eelista naturaalsemaid, sest piimatoodete valik on Eesti poodides suurepärane. Toidu valmistamiseks osta õli ­ salatitesse oliivõli, praadimiseks rapsiõli. Võileivamäärdena eelista vähesel määral võid, väikese lisaainete sisaldusega ning madala rasvasusega määrdemargariine ja toorjuustu. Kõik me tahame vahel maiustada ja selleks on parimad valikud mesi, kodused moosid, pähklid, rosinad ja kuivatatud puuviljad ning marjad. Vahel võib maiustada ka sokolaadi,

Ökoloogia → Ökoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Toidupüramid (miks miski just sinna lahtrisse kuulub).

Järgmine korrus, on juba kitsam, kui alumine korrus ja sinna korrusele kuuluvad piima ja piimatooted ning liha-kala-kana-muna tooted. Selle korruse kaudu saame teada, et päevas tuleks valid kindlasti üks piima toode ja samuti ka liha-kala-kana-muna vahel teha valik. Piima ja piimasaadused sisaldavad mitemid erinevaid aineid, mda tuleb tarbida mõõdukalt nt. valke, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi ja B-vitamiine. Seega ei tohiks üle tarbida piimasaadusi, kuna päevaseks piimatoodete energia vajalikuks koguseks on vaja ainult 140- 400 kcal. Kui liiga palju tarbida, siis ei jõua inimene seda ära tarbida ja jällegi jääb energiat üle ning siis tekib ülekaal. Lihast piisab meiel päevaskeenergia vajaduseks 160-320 kcal. Kala on soovitatav süüa 3 korda nädalas. Muna on ka kasulik süüa, kuna see annab päevaseks energiaks 80 kcal ühe muna kohta. Seega oleks mõõdukas süüa nädalas kuskil 3 muna ära.

Meditsiin → Terviseõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mis on dioksiinid?

Mis on dioksiinid? Dioksiinid on üldnimetus polükloreeritud dibenso-para-dioksiinidele (PCDD; 75 ühendit) ja polükloreeritud dibensofuraanidele (PCDF; 135 ühendit). Dioksiine peetakse keemias üheks tugevamaks mürkaineks, mida inimene suudab tekitada. Kuidas dioksiinid tekivad? Dioksiinid tekivad tööstusjäätmete (keemia-,paberi, kummi-,kunstkiu,-plastmassi-ja elektroonikatööstuse jäätmete) põletamisel. Kõige enam tekib dioksiine kloori sisaldava plastmassijäätmete põlemisel. Kloori ja orgaanilisi ühendeid sisaldavad materjalid lagunevad ning kloori aatomid kinnituvad orgaaniliste ühendite külge – nii tekivadki dioksiinid. Omadused Dioksiinid on värvitud, lõhnatud, ei lahustu vees. Dioksiinid on rasvades lahustuvad (seonduvad rasvadega) ja toiduahelas kergesti ronivad (bioakumuleeruvad). Kuidas jõuavad meieni? Dioksiinide sadestumine õhust, toidusöödataimedele, toidu (inimestel peamiselt kala-, liha- ja piimatoodete kau...

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
3
doc

AINEVAHETUSE KONTROLLTÖÖ materjal

4. Rakus osad Tsütoplasmavõrgustik Mitokonder Mitokonder ANAEROOBNE GLÜKOLÜÜS (käärimisprotsessid) *Glükoosi osaline lõhustamine *kokku 11 reaktsiooni *toimub rakkude tsütoplasmas *toimub hapniku puudumisel või defitsiidi korral *Organismid: bakterid,seende,kõrgemad loomad Piimhappekäärimine ­ 1 glükoos ­ lihastes 2PiimHappe molekuli + 2ATP Kasutatakse Hapukurgi,hapukapsa ja piimatoodete valmistamisel Etanoolkäärimine ­ 1 glükoos ­ 2 etanooli molekuli + süsihappegaas ja 2 ATP Kasutatakse Alkoholi ja pagaritoodete valmistamisel FOTOSÜNTEES ­ rohelistes taimedes toimuv protsess, kus valgusenergia abil sünteesitakse orgaanilisi ühendeid H O Lähtained C O Lähtained Valgusstaadium Pimedusstaadium O Saadused glükoos Saadused 1

Bioloogia → Bioloogia
55 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Strateegilised dokumendid

Dokument on leitav Pärnu linna kodulehelt: http://www.parnu.ee/fileadmin/user_upload/areng/arengukava/P2rnu_linna_arengukava_2025_muu detud_18.09.14.pdf Strateegilised dokumendid, millest olen kuulnud või leidnud internetist: 1) Eesti piimanduse strateegia 2012-2020 Antud dokument on tähtis, sest Eestile on piimandus oluline. Iga kolmas euro põllumajanduses tuleb piimast. Piimatootmine võimaldab säilitada asustust suurel osal Eesti territooriumist. Olen ka ise suur piimatoodete tarbija. Antud dokument on leitav Põllumajandusministeeriumi kodulehelt: http://www.agri.ee/sites/default/files/public/juurkataloog/ARENDUSTEGEVUS/piimandusstrateegi a-2012-2020.pdf 2) Riigi eelarvestrateegia 2015-2018 Riigi eelarvestrateegia koostamise eesmärk on tagada eelarvepoliitika jätkusuutlikkus ning muuta valitsuse tegevus riigi ja valdkondlike arengute suunamisel tulemuslikumaks. Antud dokument mõjutab kõiki Eestis elavaid inimesi

Ühiskond → Ühiskond
11 allalaadimist
thumbnail
132
pdf

KVALITEEDI hindamine

• Rohekas värvus • Hallituse teke KUIDAS KONTROLLIDA? • Füüsikalis-meetodid • pH muutuste määramine • Lihamahlade murdumisnäitaja määramine • Bakterioloogilised meetodid • Aeroobsete bakterite üldarvu määramine • Anaeroobsete bakterite üldarvu määramine • Aeroobsete ja anaeroobsete bakterite arvukuse suhte määramine • Gramnegatiivsete bakterite poolt toodetud endotoksiinide määramine PIIM JA PIIMATOODETE KVALITEEDI HINDAMINE Toorpiima kvaliteeti mõjutavad tegurid • Toorpiim suurepäraseks toitekeskkonnaks paljudele mikroorganismidele. • Kõrge hügieenilise väärtusega toorpiima ja piimatoodete peamisteks kriteeriumideks on: • madal mikroobide arv • patogeensete mikroorganismide puudumine või väga väike • mastiidi profülaktika ja kontrolliga seotud jääknähtude ning jääkainete vältimine • söödast ja ravimitest ülekantavate

Toit → Toiduohutus
10 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Eesti kaubabrändid

piimatoodete ja jäätiste tootmise ning turustamisega. ·MAAG Piimatööstus põhineb Eesti vanimal piimatööstusel. Aastal 1850 hakkas tööle Kunda mõisameierei (hilisem Linnuse tsehh- praeguseks suletud), millest on saanud tänaseks meie Rakvere tootmistsehh. AS Maag Piimatööstuse nime sai ettevõte 2003. aastal. MAAG Piimatööstus on kõige laiema tooteportfelliga piimatööstusettevõte Eestis, sealjuures ainuke piimatööstus, mis tegeleb lisaks piimatoodete, juustu ja kohukeste tootmisele ka jäätise tootmisega. MAAG Piimatööstus on ainus glasuurkohukeste tootja, mis töötleb tooraine ja toodab värskest kohupiimast toote samas majas. MAAG Piimatööstus kasutab ainsa jäätisetootjana enda toodetud koort. Oleme Eestis kodujuustu segmendis turuliidrid. MAAG Piimatööstus tõi esimesena Eestis turule CalymerTM loodussõbraliku kannupakendi (loe lähemalt siit http://www.farmi.ee/huvitavat) ning on siiani Eesti ainus

Majandus → Tööstuskaup
59 allalaadimist
thumbnail
27
doc

KORDAMISKÜSIMUSED ÕPPEAINES TOIDUAINETE SENSOORSE HINDAMISE ALUSED

Põhimaitsetestiks kasutatavad ained: Hapu ­ sidrunhape ­ kontsentratsioon 0,4 ja 0,7 g/l. Mõru ­ kofeiin ­ 0,4 ja 0,7 Soolane ­ naatriumkloriid ­ 1,0 ja 2,0 Magus ­ sahharoos ­ 10 ja 20. Põhimaitsete tundlikkuselävede määramiseks valmistatakse maitselahused tõusvas kontsentratsioonis. Maitsmist alustatakse kõige madalamast kontsentratsioonist. Toiduainetööstustes laialdaselt kasutust leidnud piimhappebakterid produtseerivad piimhapet, mis osaleb hapendatud piimatoodete (keefir, hapukoor), juustude, leiva ja hapendatud juurvilja maitse moodustumisel. 16. Keelekaart- keele maitsetundlikud piirkonnad Maitsmisanalüsaatoriks nimetatakse keelt. See on limaskestaga kaetud lihaseline elund, millel eristatakse kolme osa: · keelekeha; · keelejuur; · keeletipp. 17. Lõhnade klassifikatsioon (nn standardlõhnad) Haistmisega on kindlasti seotud mõiste adaptatsioon. Lõhnade puhul tekib

Toit → Toiduainete sensoorse hin.al.
139 allalaadimist
thumbnail
4
doc

AS Kalev ettevõtte tutvustus

Muud finantstulud ja kulud -939 -812 -405 -308 Kasum enne vähemusosalust -2 552 1 097 -2 623 1 098 Vähemosalus -71 1 0 0 Aruandeaasta puhaskasum -2 623 1 098 2 623 1 098 Ettevõtte struktuur: · AS Kalev (emaettevõte) · AS Kalev Paide tootmine( piimatoodete tootmine ja turustamine) · AS Kalev Real Estate Company (kinnisvarahaldus ja arendamine) · AS Inreko Press (ajakirjadraamatute kirjastamine) · OÜ Olliwood (ajakirjade ja raamatute kirjutamine) · Kalev Merchant Service (Kalevi toodete turustamine ja müük USA-s) · OÜ Sugarstar (üritusturundus) · AS Kalev Chocolate Factory · AS Kalev Jõhvi Tootmine (jahukontiitritoodete tootmine) · AS Vilma (jahukontiitritoodete ja jahusegude tootmine)

Majandus → Majandusteaduse alused
100 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Laktoositalumatus

Tartu Kutsehariduskeskus LAKTOOSITALUMATUS Tartu 2008 MIS ON LAKTOOS Piimasuhkur ehk laktoos on disahhariid, mis koosneb kahest lihtsuhkrust ­ looduses puhtal kujul harva esinevast galaktoosist ja glükoosist ­ ning mida on olemas vaid piimas ja piimatoodetes(5%), ka inimese rinnapiimas(7%). Laktoos on tavasuhkrust viis korda vähem magusam, kuid siiski annab 30-50 % piima energeetilisest väärtusest. Laktoosi struktuur LAKTOOSITALUMATUS Laktoositalumatuse põhjuseks on laktoosi ehk piimasuhkrut lõhustava ensüümi ­ laktaasi ­ puudulikkus. Laktoositalumatuse korral laktoos ei lõhustu seedimisprotsessis, vaid liigub jämesoolde, kus saab toiduks bakteritele. See ei ole piimaallergia. Laktaasi puudumise tõttu ei lõhustu laktoos glükoosiks ja galaktoosiks. Piimasuhkur jääb lõhustumata ja imendumata. See haigus on eluaegne, aga seda saab ennetad...

Toit → Toitumisõpetus
75 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Referaat: Kaasaegsed toitumissoovitused

Lisaks tavapärastele toidusoovitustele, kus rõhutatakse puu- ja köögivilju, täisteratooteid, taist liha ja kana, väherasvast piima ja kaunvilju, peaks tähelepanu juhtima ka muudele kardiovaskulaarset kaitset omavatele toitudele nagu pähklid, soja, läätsed, punane vein, tee, küüslauk. Kuna piimatooted on tähtsaks valgu, kaltsiumi, joodi, B-rühma vitamiinide ja mineraalainete allikaks, on oluline piimatooteid tarbida. Piimatoodete tarbimise osas on uuringud näidanud positiivset mõju osteoporoosi riskile. Kuigi osteoporoosi põhjus on multifaktoraalne, on ta tihedalt seotud kaltsiumi metabolismiga. Luude tervise teiseks oluliseks komponendiks on vitamiini D saamine aga ka piisav kehaline aktiivsus. Üle 60-aastastel inimestel on kaltsiumi imendumine raskendatud. Kõige paremini omastab organism kaltsiumi piimast ja piimatoodetest, sest seal on kaltsiumi imendumist ja luudesse jäämist soodustavad ained:

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Inimene kui soojusmasin

kestvusele.Mida intensiivsem on treening seda rohkem lihasmassi kasvatad ja kaloreid põletad. · Treenida tuleb ajal, mil sobib.Treeningu ajal ei tohi mõelda töömõtteid. Toidupüramiid · Toidupüramiid näitab, et inimese toidulaual peaksid olema esindatud teraviljasaadused, viljalised, rasvad ja piimatooted ning maiustused.Teraviljade osakaal peaks olema kuskil 45%, viljalistel kuskil 30%, piimatoodete ja rasvade sisaldus kuskil 20% ning maiustustel 5%- Kasutatud kirjandus · X klassi füüsika õpik ``Soojusõpetus`` · Marianne Koch ``Tunne iseennast`` · http://www.epl.ee/bosa /379714 · http://www.coralclub.ee · http://www.postimees.ee/270307/esileht/olulised_teemad/tarbija24/tervis/252135.php

Füüsika → Füüsika
37 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Kroom

Kroomi on vaja: Veresuhkru taseme stabiliseerimiseks Artereite puhastamiseks läbi kolesterooli ja triglütseriidide taseme vähendamise ja rasvade ainevahetuseks Aminohapete transportimiseks Isu kontrollimiseks Kroomi sisaldus inimese organismis on 612mg Soovitatav päevane tarbimiskogus on orienteeruvalt 40 µg Kroomi leidub paljudes toiduainetes, kuid väikestes kogustes. Toidu rafineerimine eemaldab osa kroomist. Erinevate täisteratoodete, puu ja köögiviljade, liha ja piimatoodete söömine tagab organismi varustatuse piisava koguse kroomiga Parimateks kroomi allikateks on mandlid, pähklid, täisteratooted, liha, pärm, puu ja köögiviljad. Kasutatud allikad http://www.krugosvet.ru/enc/nauka_i_tehnika/himiya/HROM.html? page=0,0#part1 http://webcache.googleusercontent.com/search? q=cache:30iG_Ll3wtcJ:www.miksike.ee/docs/lisa/8klass/4teema/loodus/kroom. html+&cd=2&hl=ru&ct=clnk&gl=ru&lr=lang_ru%7Clang_et http://www.toitumine.ee/kroom/ http://ru

Keemia → Keemia
9 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun