Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Pähklid (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


TALLINNA TEENINDUSKOOL

PÄHLKLID
referaat
Annili Pill
021K

Juhendaja : Milvi Kasemäe


TALLINN 2010
Sisukord
Pähklid. 3
Sarapuupähkel 3
Kreeka pähkel 4
India pähkel 5
Maapähkel 5
6
Mandel 6
7
Parapähkel 7
8
Pistaatsiapähkel 8
Kookospähkel 8
Kastan 9
Pähklisöömise nippe 10
10
10
Kasutatud kirjandus 11







  • Pähklid.


    Pähklid on kõrge rasvasisalusega, kuid siiski kasulikud, sest ülekaalus on küllastumata rasvhapped, v.a. kookos ja kastan. Erinevaid pähkliliike on väga palju. Kui pähkleid toitudesse panna, soovitatakse need enne ära röstida.
  • Sarapuupähkel


    Sarapuupähkel on üks tuntumaid pähkli sorte Eestis. Umbes 70% maailma sarapuupähkli toodangust tulevad Türgist, väikestest farmidest Musta mere lõunarannikult. Türgile järgneb 20% Itaalia, kus kasvatatakse sarapuupähkleid rannukualadel. 3% toodangust tuleb USA edelaosas Vaikse ookeani rannikult.
    Sarapuupähklid on valgu- ja kiudainerikkad. Tänu sellele annavad pähklid palju energiat. Kiudaine hoiab organismi naatriumitaseme minimaalsena, säilitab neerude hea funktsioneerimise ja parandab üldist vereringet. B rühma vitamiinidest sisaldavad sarapuupähklid tiamiini (B1). Tiamiin on tuntud kui optimismivitamiin. Selle vitamiini vaegus põhjustab kiiret väsimist, isupuudust ja nendest sümptomitest tulenevaid haigusi.
    Tavaliselt müüakse sarapuupähkleid, millelt on kõva koor juba eemaldatud. Küll katab pähklit veel tumepruun mõrkja maitsega kile. Röstides pähkleid kuival pannil või praeahjus, tuleb tume kile kergesti maha. Kuumuse käes pähkel paisub ja koor tuleb lahti.
    Kasutamine toiduks:
    • Magusatesse roogadesse (tordid, koogis, saiakesed, erinevad vahud)
    100 g sarapuupähkleid sisaldab: rasva: 62,4 g; proteiini : 12,6 g; karbohüdraate: 13,7 g; mineraale: 2,5 g; vitamiine: 3,2 mg; süsivesikuid: 9,4 g.
    Energeetiline väärtus: 679 kcal 100 grammis .
  • Kreeka pähkel


    Kreeka pähklipuu vilju nautisid inimesed juba 9000 aastat tagasi. Puu nimetus, kreeka pähkel, pärineb sellest, et puu vilju, puitu kui ka majesteetlikku ilu hinnati juba antiikses Kreekas. Heal lapsel on palju nimesid - seepärast tuntakse kreeka pähkleid ka pärsia, inglise, karpaatia ja väärispähklitena.
    Kreeka pähkel on iseäranis kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium ) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Eriliseks teeb selle pähkli suur E vitamiini sisaldus. E vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu - noorendab immuunsüsteemi!
    Kasutamine toiduks:
    • Kreeka pähklitest valmistatakse ka õli.
    • Kreeka pähklite tuumad sobivad hästi puuvilja- ja juustusalatitesse,
    • Erinevatesse soolastesse (külmad supid, riisiroad, linnu- ja lambaliha , munatoidud, kastmed )
    • Magusatesse roogadesse (puuviljamagustoidud, meega maiustused) roogadesse.
    100 g kreeka pähklit sisaldab: rasva: 64,0 g; proteiini: 14,8 g; karbohüdraate: 13,7g; mineraale: 1,9 g; vitamiine: 2,8 mg.
    Energeetiline väärtus: 698 kcal/2,919 kJ.

  • India pähkel


    India pähkel on pistaatsiapähkli sugulane. Tuntud on see neerukujuline vili ka akazuupähkli nime all. Peamine kasvuala on India. See seeme ei ole botaanilises mõttes pähkel, kuigi vilja ennast peavad mõned botaanikud pähkliks. Seemet ümbritseb kahekordne koor, mis sisaldab söövitavat fenoolvaiku.
    Märkimisväärne on E vitamiini, provitamiini A ja B grupi vitamiinide sisaldus. B grupi vitamiinidest tähtsaim, mida sisaldab india pähkel, on B1 vitamiin e. tiamiin e. optimismivitamiin. Selle vitamiini vaegus põhjustab kiiret väsimist, ärrituvust, isupuudust ja nendest sümptomitest tulenevaid haigusi.
    Kasutamine toiduks:
    • India pähklit kasutatakse põhiliselt kondiitritööstuses, kuid ka lihtsalt maiustamiseks.
    100 g india pähkleid sisaldab: rasva: 42,2 g; proteiini: 17,5 g; karbohüdraate: 30,5 g; mineraale: 2,9 g; vitamiine: 4,15 mg;
    Energeetiline väärtus: 572 kcal/2,420 kJ.
  • Maapähkel


    Maapähklil on mitu nime: Arahhiis, Hiina pähkel.
    Maapähkel ei olegi tegelikult pähkel, vaid hoopis kaunvili , mis valmib mullas. Pärit on see Aasiast.
    Sisaldab 60% õli, 25%-35% valku, süsivesikuid, B rühma vitamiine (tiamiin, riboflaviin, niatsiin). Samuti on maapähklites märkimisväärne hulk kaltsiumi, fosforit , kaaliumi, rauda ja magneesiumi.
    Maapähklite proteiinisisaldus on suurem kui piimatoodetes, munas, kalas . Maapähklites sisalduv biotiin vastutab ilu eest. 100 g maapähkleid sisaldab 31 mg biotiini Maapähklites sisalduv mangaan reguleerib organismi kolesteroolitaset. Kalorijälgijatele sobivad maapähklid kõige paremini just seetõttu, et nende rasvasisaldus on teiste pähklitega võrreldes madalam.
  • Mandel


    Kõige olulisem mandleid tootev piirkond on Ameerika Ühendriikide California osariik.
    Mandlid võib jagada kahte erinevasse rühma: magusad ja mõrumandlid. Magusaid mandleid kasvatatakse just nende söödavate pähklite pärast.
    Mandlid on eriti kõrgelt hinnatud pähklilised. Nad on silmapaistvad just suure kaaliumi, magneesiumi ja kaltsiumi sisalduse poolest. Need ained mängivad suurt rolli luustiku ülesehituses.
    Vitamiinidest olulisim on E vitamiin. See vitamiin tugevdab immuunsüsteemi ja võitleb vananemise vastu.
    Terved mandlid on kaetud kaneelipruuni kilega, millel on mõrkjas maitse. Kile eemaldamiseks tuleb kasta mandlid kuuma vette, siis eraldub kile sõrmede vahel kergesti.
    Kasutamine toiduks:
    • Mandlitest valmistatakse martsipani.
    • Mandleid müüakse tevelt või mandlilaastudeks töödeldult.
    • Mandlilaastud on suurepärane vahend tortide, kookide ja magusroogade kaunistamiseks, sobivad aga ka näiteks kala paneerimiseks.

  • Parapähkel


    Kasvab Lõuna-Ameerika Amazonase madaliku metsades.
    Hiigelviljad läbimõõduga 10-25 cm kaaluvad pool kuni kaks kilo, nende valmimiseks kulub üle aasta. Tegu polegi ehtsate pähklitega: parapähklid on hoopis seemned. Nimelt peitub kogukas kõvakestalises viljas tihedalt kokkupakituna 12-25 segmenditaolist seemet. Neid seemneid tuntakse maailmas paljude nimetuste all: Brasiilia pähklid, parapähklid, Brasiilia kastanid, parakastanid, võipähklid jne. Nii kujult kui ka paigutuselt meenutavad nad kõige rohkem apelsiniviile.
    Brasiilia pähkel on viljade unikaalsele koostisele üks hinnatumaid pähklipuid kogu maailmas. Parapähkli tuumad sisaldavad lisaks õlile proteiine. Seleeniproteiine peetakse looduslikeks antioksüdantideks - raku vananemist pidurdavateks aineteks .
    100 g parapähkleid sisaldab ligi 1500 mikrogrammi seleeni . Inimene vajab päevas 300-350 mikrogrammi seleeni, seega piisab tema seleenivajaduse katmiseks ühest parapähklist päevas.
    Kasutamine toiduks:
    • Väga hinnatud on nad röstitult, kusjuures pärast röstimist veeretatakse neid suhkru- ja kakaosegus.
    • Parapähkleid lisatakse veel šokolaadile, jäätisele, kondiitritoodetele, neist tehakse head kallihinnalist pähklivõid.
    100 g parapähklit sisaldab: 66,9 g rasva; 14,3 g proteiini; 7,8 g karbohüdraate; 3,3 g mineraale; 1,6 g vitamiine.
    Energeetiline väärtus: 703 kcal/2,938 kJ.
  • Pistaatsiapähkel


    Pistaatsiapähkel on laialdaselt tuntud Vahemeremaades . Ta sisaldab kõigist pähklitest enam valku. Kõik seemned ja pähklid on energia saamiseks fantastilised, kuna nad sisaldavad rasvu ja valke. Ent pistaatsiapähklid annavad energiat tavatul moel seda tänu glutamiinhappele. Glutamiinhape soodustab vaimse energia teket rohkem kui miski muu.
    Kasutamine toiduks:
    • Enamasti on pistaatsiapähklid müügil röstituna ja soolatuna, sobides suurepäraselt näksimiseks veini või õlu kõrvale.

    100 g pistaatsiapähklit sisaldab: 51,6 g rasva; 20,8 g proteiini; 16,4 g karbohüdraati; 2,6 g mineraale; 2,5 mg vitamiine.
    Energeetiline väärtus: 642 kcal/2,690 kJ.
  • Kookospähkel


    Kookospalmi kodumaaks peetakse Malaisia idaosa ja Tahitit. Ladinakeelne nimetus Cocos tuleneb portugali keelest ja tähendab tõlkes ahvi.
    Kookospähkel pähkel, vaid luuvili. Vilja rasvarikas toitekude , mida kuivatatult kopraks nimetatakse, on tähtsaim ja nõutavaim saadus maailmaturul. Ühe kookospähkli toitekiht sisaldab 25 grammi küllastamata rasvhappeid, A- ja B-grupi vitamiine ja seedimist soodustavaid fermente.
    Kookoseõli tarvitamine toiduks parandab seedimist ja pärsib halbade bakterite paljunemist seedetraktis.
    Kookospähkli õõnsust täidab veetaoline vedelik, mida rahvasuus kookospiimaks kutsutakse.
    Kasutamine toidus:
    • Kookospiimast saab meeldiva kokteili , kui sellele lisada sulatatud jäätist ja purustatud puuvilja- või marjatükke ning aniisiseemneid.
    • Pähkli kuivatatud sisu kasutatakse riivitult kondiitri- ja kosmeetikatööstuses, see on tooraineks kookosõli ja -või saamisel.
    • Käärinud kookospiimast valmistatakse veine , likööre ja kookosäädikat, mis on mahedam kui õuna - või tavaline söögiäädikas.
    • Riivitud kookoshelvestega võib kaunistada kooke ja lisada neid šokolaadile.

  • Kastan


    Sisaldavad rohkesti tärklist, suhkrut, vitamiine – seega on väga toitvad. Head kastanid on rasked, läikivad ja sitked, halvad kastanid on kerged. Pange kastanid vette - head kastanid vajuvad põhja, halvad jäävad pinnale hulpima.
    Säilitada kastaneid kuivas ja jahedas (2-4 soojakraadi juures).
    Eestis kasvav hobukastan süüa ei kõlba. Taga- Kaukaasias, Vahemeremaadel jm. kasvab puudel söödav, tärkliserikas vili.
    Kasutamine toiduks:
    • Pähklit meenutava maitsega kastaneid tarvitatakse Lõuna- Euroopas kartulite asemel.
    • Toorelt maitseb kastan mõrkjalt ja jahuselt, seepärast süüakse põhiliselt praetult ning keedetult.



  • Pähklisöömise nippe


    1. Ostes poest pähkleid, võiksid neid kergelt röstida (välja arvatud Kreeka pähklid, mis lähevad röstides kibedaks). Röstimine hävitab mikroobid ja parandab maitset, metsa- ja maapähklitel aitab ka vabaneda pruunist kattekihist.
    2. Röstimise järel peenesta pähklid ja säilita neid tumedas kindlalt suletud purgis.
    3. Ostes kontrolli kindlasti pähklite realiseerimisaega ja ära osta purunenud pähkleid.
    Suure õlisisaldusega pähklid rääsuvad valede hoiutingimuste juures kergesti. Lahtiseid pähkleid ostes kontrolli nende lõhna ja välimuse järgi hallituse olemasolu.
    4. Ära osta soolatud pähkleid ja mandleid, enamasti on soolasisaldus liiga suur. Soovi korral õnnestub soolaga hõõrumine ka kodusel teel.
    5. Ära rösti eelnevalt pähkleid ja mandleid, kui kasutad neid puistena küpsetistel, kus nad pruunistuvad niigi.
    6. Peenestatud või hakitud pähkleid lisa köögivilja- ja liharoogadele, kus paremad on pistaatsia-, India, para- ja muskaatpähkel. Kalatoitudele sobivad rohkem kookos- ja pistaatsiapähklid ning mandlid. Pasteetidele ja lihavõietele sobivad peenestatult muskaatpähkel, Kreeka ja India pähkel.
    Küpsetistesse sobivad rohkem maa-, sarapuu-, para- ja Kreeka pähklid, samuti mandlid.

  • Kasutatud kirjandus


    11
  • Vasakule Paremale
    Pähklid #1 Pähklid #2 Pähklid #3 Pähklid #4 Pähklid #5 Pähklid #6 Pähklid #7 Pähklid #8 Pähklid #9 Pähklid #10 Pähklid #11
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-11-14 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 35 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Henri Pill Õppematerjali autor
    Referaat

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    22
    docx

    Pähklid

    Türgi, Iraani, Iraagi, Afganistani, Lõuna-Venemaa ja Põhja-India. 100 g kreeka pähklit sisaldab rasva 64,0 g, proteiini 14,8 g, karbohüdraate 13,7g, mineraale 1,9 g, vitamiine 2,8 mg. Energeetiline väärtus: 698 kcal/2,919 kJ. Kreeka pähkel on iseäranis kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Eriliseks teeb selle pähkli suur E vitamiini sisaldus. E vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu - noorendab immuunsüsteemi. 100 g kreeka pähklit sisaldab 37 mg biotiini ehk H vitamiini ehk iluvitamiini. See vitamiin aitab probleemse naha, rabedate küünte ning tuhmide ja elutute juuste korral rohkem kui moodsad kosmeetikavahendid. Et rahuldada ööpäevast biotiinivajadust, tuleb süüa 100 g kreeka pähkleid. Nagu kõik pähklid, nii sisaldavad ka kreeka pähklid B grupi vitamiine. Tähtsamad neist

    Ainetöö
    thumbnail
    11
    doc

    Pähklid referaat

    TALLINNA TEENINDUSKOOL Tanel Vähesoo 013K Pähklid Referaat Tallinn 2008 Sisukord: · Sarapuupähkel · Kreeka pähkel · India pähkel · Maapähkel · Mandel · Parapähkel · Pistaatsia pähkel · Kookospähkel · Kastan Sarapuupähkel Sarapuupähklid on valgu- ja kiudainerikkad. Sarapuupähklid sisaldavad mitmeid mineraale; rauda , vaske ja magneesiumi. Vitamiinidest sisaldavad koliini ja tiamiini . 100 g sarapuupähkleid sisaldab rasva 62,4 g, proteiini 12,6

    Kokandus
    thumbnail
    25
    odp

    Pähklid

    PÄHKLID KREEKA PÄHKEL Nimetus, kreeka pähkel, pärineb sellest, et puu vilju, puitu kui ka majesteetlikku ilu hinnati juba antiikses Kreekas. Heal lapsel on palju nimesid seepärast tuntakse kreeka pähkleid ka pärsia, inglise, karpaatia ja väärispähklitena Kreeka pähkli tuumi süüakse toorelt ja ka töödeldult. Eriliseks teeb selle pähkli suur E vitamiini sisaldus. E vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu noorendab immuunsüsteemi! Kreeka pähkel on kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Sarnaselt teiste analoogiliste viljadega on ka Kreeka pähklites ohtralt õli, üle 50%. Pähkliõli on parim

    Toiduainete õpetus
    thumbnail
    15
    docx

    Referaat pähklitest

    vajalikke ja kasulikke rasvaineid. Lisaks on neid kerge taskusse pista ja kaasa võtta, ilma et peaks muretsema riknemise, mahutavuse või muljumise pärast. Pähklite tervislikud omadused teevad neist väga olulise toiduaine, mida kinnitavad ka paljud uuringud. Sisaldades kiudaineid ja kasulikke rasvu, muutuvad nad täiuslikuks südameravimiks, sest vähendavad kahjuliku LDL-kolesterooli hulka kehas. Mõned pähklid on ka väga valgurikkad, ületades selles isegi traditsioonilisi valgupomme linnuliha, kala ja loomaliha. Vitamiinide ja mineraalide osas on neile ka raske vastu saada ehk veel üks argument, miks pähklite osa oma toidus suurendada. Pähklid on tõenäoliselt ühed esimesed ja vanemad loodusannid, mida inimene hakkas toiduks tarvitama. India pähkel Vitamiinidest sisaldab kõige enam A- ja B-grupi vitamiine ja mineraalainetest tsinki, mis parandavad lihastoonust

    Kokandus
    thumbnail
    14
    doc

    Pähklite ja seemnete kasutamine pagaritööstuses

    Kreeka pähklipuu vili, mis on kõige maitsvam, on omane määratud regioonile, mis hõlmab Türgi, Iraani, Iraagi, Afganistani, Lõuna-Venemaa ja Põhja-India. Kreeka pähkel on iseäranis kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Eriliseks teeb selle pähkli suur E-vitamiini sisaldus. E-vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu - noorendab immuunsüsteemi. Kreeka pähkel sobib eriti hästi juustukõrvaseks. Meil on traditsiooniks süüa pähkleid lihtsalt eraldi toidukorrana. Kreeka pähklite tuumad sobivad hästi ka puuvilja- ja juustusalatitesse, erinevatesse soolastesse (külmad supid, riisiroad, linnu- ja lambaliha, munatoidud, kastmed) ja magusatesse (puuviljamagustoidud, meega maiustused) roogadesse.

    Pagar-kondiiter
    thumbnail
    14
    doc

    Pähklid

    Sissejuhatus Pähklid on tõenäoliselt ühed esimesed ja vanemad loodusannid, mida inimene hakkas toiduks tarvitama. Need on kõrge toiteväärtusega, sisaldades organismile hädavajalikke toitaineid. Pähklites leidub B, A ja E vitamiine. Mineraalained kaalium, magneesium, kaltsium ja mangaan osalevad luude ehituses. Küllastumata rasvhapped aitavad alandada kolesterooli taset, soodustades südame ja veresoonkonna normaalset talitlust. Pähklid on isegi minu enda lemmik toiduained. Seetõttu tegin isegi suure huviga seda refraati, et isegi veel rohkem neist teada saada. 2 India pähkel Nakari vilja seeme. India pähkli kodumaa, nagu nimigi ütleb, on India. Vitamiinidest sisaldab India pähkel kõige enam A-vitamiini ja B-grupi vitamiine ning mineraalainetest tsinki.

    Kokandus
    thumbnail
    12
    doc

    Trühvlid

    Trühvel on sokolaadi laadne käsitsi valmistatud kompvek - maiustus, mis on traditsionaalselt valmistatud sokolaadi ja koore massist ja on kaetud sokolaadiglasuuri või kakaopulbriga. Tavalisel valmistatakse trühvleid keraja-, koonuse- või kaardus kujulisi. Tavalist sokolaadi-koore massi võib asendada erinevate täidistega: kreemiga, sulatatud sokolaadiga, karamelliga, pähklitega, puuviljadega, mandlitega, marjadega. Puuviljad ­ marjad võivad olla nii värskel kui kuivatatud moel, pähklid aga nii purustatult kui tervena. Lisaks sokolaadi massile võib trühvli koostisesse lisada erinevaid lisandeid maitsestamiseks, näiteks martsipani, alkoholi, piparmünti, vahukomme, pähklisokolaadi, iirist ja palju muudki. Kaunistatakse türhvleid erinevalt ­ nii tumeda kui valge sokolaadiga, värvitud sokolaadide ­ glasuuridega kui ka pähklite, marjade, puuviljadega. Tüüpilisemad alkoholid trühvlite koostises on liköör ja brändi, sobivad ka teised alkohoolsed joogid

    Pagar-kondiiter
    thumbnail
    4
    docx

    Pähklid

    kasutatakse kõikide liha- ja (tiamiin,riboflaviin,niatsiin köögiviljaroogade lisandina. ). Energeetiline väärtus: 620kCal 100 g kohta Kreeka e väärispähkel Pähkli tuum meenutab kujult Võib lisada H-, E- ja B-rühma Pähklipuu puit on inimese peaaju. magustoitudele,kastmetele, vitamiinid, väärtuslik mööblipuit. võileibadele,juustule ja mineraalainetest kaalium ja põhiroogadele. kaltsium, koobalt.

    Toiduaine õpetus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun