Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Füüsikalised taastumisvahendid (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


  • Saun


    Saunaskäimisel on Eesti kultuuris oma aus ja kindel koht. Saunas sünniti, ravitseti haavu ja surdi, seal räägiti selgeks maailma asjad ja mõeldi elu üle järele. Tänapäevalgi on saun lõõgastav ja stressivastane teraapiavahend ning paljude terviseprobleemide puhul tõhus abiline . Ainult sauna olemus ja funktsioonid on mõnevõrra muutunud. Leilisaun on levinud peaaegu üle terve maailma, kusjuures paljudes kohtades tuntakse leilisaunana just soome sauna. Eriti populariseeris soome sauna Berliinis 1936. a. olümpiamängude ajal soomlaste näidissaun.
    Sauna toime organismile on väga keerukas. Sauna uurivad paljude maade teadlased ja saunateadus täieneb üha.
    Soome saun, leilisaun, aurusaun, infrapuna saun, soolasaun , suitsusaun – kõik nad puhastavad ja tervendavad kuid sõltuvalt nende erinevustest on nii elamus kui ka mõju tervisele erinev.
    Haiguste puhul võib saunas käimine enesetunnet parandada, nt astma või pikaajalise bronhiidi korral laienevad ja puhastavad saunas hingamisteed ning siis on kergem hingata . Kõrgenenud vererõhuga on kerge saunatamine ja sellega kaasnev tõhusus lõõgastumine hea. Lihaste ja liigeste jäikuse, pingestumise, tundlikkuse ja valu korral saab saunaskäigust tavaliselt kergendust, samuti pikaajaliste kaela, turja ja seljavalude puhul on abi.
    1.1. Soome saun - õhk kuum ja kuiv, ruumi seinad on puiduga üle löödud ja leiliruumis on astmeline lava, mis võimaldab nautida erinevaid temperatuure. Soojusallikana kasutatakse kuumi kerisekive, millele leili viskamisega niisutatakse lühikeseks ajaks õhku. Temperatuur soome saunas tõuseb 70-95 kraadini. Sauna õige mõju tuleb esile kuuma ja külma faasi vaheldumises - igale laval käimisele järgneb jahutamine kas külma veega või värske õhu käes.
    1.2. Auruteraapia on tõhus ravivahend, mis tavasaunaga sarnaselt kutsub samuti esile higistamise, kuid oma täiesti erinevate õhutingimuste tõttu. Aurusaun mitte üksnes ei lõdvesta ega taasta energiat, vaid omab ka tervislikku ja kosmeetilist mõju. Aurusauna mõju on suurim temperatuuri-vahemikus 43…46 ºC ja üle 100%se suhtelise õhuniiskuse juures. Aurusaunas peab olema pidevalt auru (või teaduslikult täpsemalt väljendudes, UDU). Selleks on vaja tõhusat aurugeneraatorit, täpset juhtimissüsteemi ning aurukindlat ruumi, et vältida auru väljapääsemist ning ümbritseva ruumi interjööri kahjustamist.
    Õige aurusaunas käimise meetod
    Enne esimest sessiooni võtke dušši ning aurusaunas viibige vastavalt oma individuaalsele tundlikkusele – mitte üle 15-20 minuti, mille järel jahutage keha jaheda värske õhu ja jaheda veega, vältides keha “ehmatamist” ning külmetamist; külmetavate jalgade korral tehke soe jalavann; aurusaunas on soovitav võtta mitte enam kui 2-3 sessiooni.
    Kombineeritud võimaluste korral, kui on võimalus kasutada nii tava- kui aurusauna, võib käia mõlemas vaheldumisi. Sealjuures on tähtis jälgida, et pärast iga sessiooni peab keha korralikult maha jahtuma. Uut sessiooni ei tohi kunagi alustada siis, kui keha on veel soe (või veelgi halvem, kuum) ning kunagi ei tohi ühest saunast teise minna enne, kui keha on korralikult maha jahtunud. Vastaval juhul võib see liialt vereringet koormata. Kui keha pole pärast aurusauna korralikult jahtunud, võib ka ujumine sooja veega basseinis olla füüsiliselt kahjulik, sarnaselt pärast tavasaunas käimist.
    Õigesti valitud temperatuuri ja sessioonikestuse korral on aurusaunal kehale tavasaunaga võrreldes sarnane soojusefekt ning kasutegur. See tuleneb asjaolust, et küllastunud auru taset aurusaunas tasakaalustab märgatavalt tavasaunaga võrreldes madalam temperatuur. Seega aurusauna pakutav nauding ja eelised sõltuvad olulisel määral õige temperatuuri valimisest ja hoidmisest. Õigesti naudituna aitab aurusaun vabaneda igapäevastest pingetest, lõdvestuda ja taastuda, koguda uut jõudu ning parandada üldist kehalist ja vaimset heaolu.
    Aurusaun on kasulik, kuna:
    *Suurendab järsult kudede ja rakkude hapnikuvarustust
    *Suurendab valgete vereliblede hulka
    *Kiirendab keha vereringet, hapniku- ja toitainevarustust
    *Aitab põletada 400-600 kalorit iga sessiooniga
    *Suurendab kasvajate kärbumistegurit kuni 500 korda
    *Eemaldab kehasse kogunenud toksiinid, nagu näiteks pestitsiidid, (PCB), ravimijäägid, happelised jäätmed ja palju muud
    *Stimuleerib immuunsüsteemi
    *Hävitab baktereid ja viirusi
    *Lõdvestab lihaseid ja vabastab need pingetest
    *Aurusaun kui tõhus ravivahend
    Aurusaun on tervislik kuna suure aurusisalduse ja niiske kuumuse üldiste kasutegurite tõttu on aurusaun tugiprotseduurina eriti soovitatav alljärgnevalt loetletud seisundite leevendamiseks. Müncheni Ülikooli Meditsiinilise Balneoloogia ja Klimatoloogia Instituut kinnitas teostatud uuringute alusel järgmised näidustused: bronhiaalastma, bronhiit, ülemiste hingamisteede katarr, köha, häälekähedus, mitteakuutsed reumaatilised vaevused ning liigeste piiratud liikumine või liigesevalud. Lisaks on aurusaun tugiprotseduurina kasulik inimestele, kellel on unehäired, naha halb verevarustus, kuiv ja pragunenud nahk, lihaspinged, nahaaluste veresoonte lihaslõtvus, ning tundlikkus äkiliste temperatuurimuutuste suhtes.
    Niiske kuumus stimuleerib nahaaluste veresoonte verevarustust ning puhastab nahka intensiivselt, avades poorid , eemaldades surnud naharakud ja mustuse ning muutes naha pehmeks , puhtaks ja siidiselt siledaks.

    1.3. Infrapunasaun on üks võimalus taastusravivahendiks, esteetiliste kehahoolduste läbiviimiseks ja lõõgastumiseks ja üldise enesetunde parandamiseks. Tehnoloogia on välja töötatud Jaapanis . Sauna kabiin on valmistatud kanada punasest seedrist, mille vaik sisaldab kasulikke eeterlikke õlisid, mis hakkavad infrapunakiirguse mõjul eralduma. Oluliseks erinevuseks tavasaunast on see, et inimest ei soojenda õhk vaid infrapunane kiirgus otseselt. Infrapuna kiirgus tungib inimese kudedesse 4-5 cm sügavusele, seetõttu kutsub esile tugeva higistamise. Infrapunasaunas on higistamine 3 korda intensiivsem suhteliselt madalatel temperatuuridel , kui tavalises saunas, kus kuumus vaid mõne millimeetri sügavusele tungib. Keha koed soojenevad sügavamalt, rakkude temperatuur tõuseb kuni 38 kraadi. Higi koostis infrapunasaunas ja tavasaunas on erinev. Tavasaunas moodustab vesi 90-97% higi koostisest, kuid infrapunasaunas vaid 80-85%. Ülejäänud 15-20% arvelt tuuakse organismist välja mürgiseid ainevahetusprodukte( rasvad , kolesterool) ja raskemetalle (vaske, elavhõbedat, pliid, alumiiniumi, niklit, tina). Infrapunasauna õhutemperatuur on 35-60 kraadi ning selle soojustoime on sügavam ja efektiivsem, seepärast sobib hästi ka eakatele. Soovitatav seansi kestvus on 30 min. Puudub ka selline ebameeldiv nähtus nagu ehete ülekuumenemine. Kui traditsioonilised saunad jätavad kasutajale väsimustunde, siis infrapunasaunad lisavad neis käinule reipust. Paljud kasutavad infrapunasauna enne tööle minekut hommikuti. Saunaline põletab 30 min seansiga 600 cal. Infrapuna kiirgus soojendab seda enam, mida tihedam kude. Infrapunasaun on abiks neile, kes ei saa treenida regulaarselt, kuid soovivad kontrollida kaalu ning edendada tervist samaaegselt keha aktiivsusega.



    Kalorite hulk, mida kulutab keskmine inimene kehakaaluga 68 kg 30 min jooksul:
    Spordiala
    Kulutatud kcal
    sõudmine
    600
    pikamaajooks
    590
    reketimäng
    510
    ujumine
    300
    tennis
    265
    jalgrattasõit
    225
    golf
    150
    jalutamine
    150
    IP saun
    600-800
    Sportlastele on infrapunasaun suurepärane treeningueelne soojendus:
    • *lihaste ülepinge väheneb
    • *liigeste painduvus ja liikumisulatus suureneb

    Kehalise pingutuse järgselt kiirendab infrapunasaun aga taastumist, hapnikupuuduse korrigeerimist, parandab verevarustust, leevendab lihaspinget ja valu.
    Infrapunasauna raviv toime järgmiste haiguste või häirete puhul
    Südame ja veresoonkonna häirete puhul
    Regulaarsed protseduurid infrapunasaunas alandavad kolesteroolitaset veres, mis omakorda vähendab südamehaigustesse haigestumise ohtu. Veresoonte seinad muutuvad elastseteks. Vähenevad veenilaiendite negatiivsed tagajärjed.
    Neeruhaigused:
    Intensiivne higistamine vabastab keha toksiinidest, vähendades neerude koormust.
    Vereringehäired
    Keha soojendamine infrapunakiirtega laiendab veresooni, stimuleerib vereringet. Regulaarsed seansid osutuvad efektiivseks vahendiks "Külmade jalgade" ravimiseks.
    Lihased ja liigesed
    Infrapunalained mõjuvad positiivselt lihastele ja liigestele, kõrvaldades reuma, radikuliidi, lihasvalud.
    Külmetushaigused
    Protseduurid infrapunasaunas suurendavad organismi vastupanu infeksioonidele ja peatavad viiruste leviku.
    Üleliigne kaal
    Üks seanss infrapunakambris põletab suure hulga kaloreid(600-2400). Regulaarne kasutamine aitab tasakaalustada kehakaalu. Ühe seansiga võib kaotada 1 kg kehakaalust.
    Tselluliit
    Sügav infrapunasoojuse tungimine kudedesse, aitab lagundada tselluliiti ja koos higiga seda organismist välja viia.
    Nahapõletused
    Infrapunakiirgus leevendab valu nahapõletuse korral ja kiirendab uue naha teket.
    Närvisüsteemi häirete korral
    Seansid infrapunasaunas mõjuvad rahustavalt närvisüsteemile, aitavad lahti saada unetusest, alandavad pinget ja stressi.
    Immuunsüsteemi tugevdamine
    Imuunsüsteemi töö stabiliseerub, paraneb organismi üldine vastupanu ebasoodsa keskkonna mõjule. Paraneb ainevahetus , keharakkude tegevus.
    Traumad ja operatsioonijärgne periood
    Infrapunasaun lühendab tunduvalt rehabilisatsiooni aega pärast kirurgilisi operatsioone ja haavamisi.
    On täheldatud, et infrapunasaun elavdab potentsi ja kergitab kasvuhormoonide teket.
    Parima tervendava efekti saavutamiseks soovitatakse vähemalt 1 kuu jooksul külastada sauna 3 korda nädalas 30 min.
    Ettevaatusabinõud ja vastunäidustused infrapunasauna kasutamisel
    • haiguse puhul konsulteeri kindlasti raviarstiga
    • ägedad vigastused esimese 24-48 tunni jooksul
    • ravimite kasutamisel konsulteeri raviarstiga
    • kui tervislik seisund halveneb, katkestage sauna kasutamine
    • kunstliigese ja kirurgiliste implantaatide korral pole soovitav
    • peale 30 min sauna kasutamist ärge minge külma kätte
    • rasedatel pikk seanss vastunäidustatud

    Vastunäidustatud infrapunasauna kasutamisel
    • äge vigastus
    • äge põletik
    • südame ja veresoonkonna haigused
    • vere hüübimishäired
    • suured armid
    • kasvajad
    • tundlikkuse häired
    • suhtlemishäired

    1.4. Suitsusaun - tuleb küll tundide viisi kütta, ent hilisem nauding on vaeva väärt. Suitsusauna katuse alt väljaliikuv niiske õhk annab ihu puudutades erilise mõnutunde. Ka mediteerimiseks ja lõdvestumiseks on just nõgine suitsusaun parim paik, sest 50-70kraadises kuumuses võib kauem viibida kui tavalises leiliruumis. Aja mahavõtmine on aga saunas käimise esimene reegel.
    1.5. Soolasaun - meresoolagaoolaga hõõrumine eemaldab surnud naharakud ning aitab parandada naha verevarustust. Nahapoorid avanevad , naha veresooned laienevad ning naha ainevahetus intensiivistub. Saunast väljudes tundub teie nahk tõeliselt siidisena. Soolase õhu sissehingamine mõjub aga profülaktilise hooldusena hingamisteedele. Sauna temperatuur on 55 kraadi ja soovitatav saunas vibimise aeg kuni 30 minutit.
    Soolasauna ei soovitata nahavigastuste korral.
    1.6. Aroomisaun - erilisus seisneb selles, et tervist tugevdatakse taimedest ja ürtidest saadud looduslike eeterlike õlide abil. Lõhna sissehingamisel töötleb neid aju piirkond, mis kontrollib emotsioone. Samuti imendub aroom saunalise naha kaudu verre, avaldades füsioloogilist mõju.
    Aroom tõstab tuju, aitab leevendada haigusi ja lõõgastab, ainevahetus ja immuunsüsteem ergastuvad, saun toidab nahka ja vabastab pingetest, lõdvestab hingamisteid.
    LISA
    Mõningaid vanarahvatarkusi:
    • Saun on vaese inimese tohter.
    • Sauna peeti vanasti pühaks, siin ei tehtud midagi halba — kardeti, et siis pahategija haigestub.
    • Saun oli püha paik — siin sündisid lapsed, haiged toodi siia tervenema.
    • Saunasoe on enam kui kõhutäis süüa.
    • Saunaleil — see on tõbise keha ja haige kõige parem rohi.
    • Saunaleil on parem kui soe sai.
    • Saunaleili ega vett ei pea kellelegi keelama, sest andjatel neist puudust ei tule.
    • Mitte kusagil mujal ei teki nii palju häid tundeid ja mõtteid kui saunalaval.
    • Päev magamist ja saunaskäik on vennad.
    • Ennem õhtu söömata kui saunas käimata.
    • Vanaaegse suitsusauna vastu ei saa miski. Vanad saunad olid kõik suitsusaunad — suits tuli kerise poolt sisse. See saun tegi terveks ja tugevaks .
    Saunas käimise lahutamatu osa on saunaviht. Kõige levinum on kaseviht, millel on väga meeldiv lõhn.
    Sauna on vanast ajast peetud kõige austusväärsemaks hooneks majapidamises. Kagu-Eestis nimetati seda koguni pühaks kohaks (püha kotus). Sauna minnakse leplikus meeleolus, ilma kellegi peale viha kandmata. Saun on koht, kus traditsiooniliselt ei tohi kurja öelda ega mõteldagi, saunas peaks valitsema igati sõbralik meeleolu. Saun on sõpruse loomise ja kokkulepete sõlmimise koht.
    Head leili!
  • Haloteraapia

    («halos» on kreeka keeles sool) on ravimeetod, kus patsient on kuiva soola-aerosooli keskkonnas. See pole ainult efektiivne ja ohutu, vaid ka meeldiv. Looduslik, ravimitest vaba toime parandab Sinu hingamist. Soolaravi on Euroopas kasutusel juba üle 50 aasta.
    Soolaravi on soovitav, kui:
    - soovid tõsta vastupanu infektsioonhaigustele
    - Sinu hingamine on raskendatud
    - Sind vaevab pikaajaline köha
    - Sul on nahaprobleemid
    Kui Sul on järgmised probleemid:
    - hingamistakistus
    - suitsetamisest sõltuv köha
    - sesoonsusega seotud allergia
    - allergiline nohu
    - bronhiit
    - sinusiit
    - farüngiit
    - naha probleemid
    Soolaravi toime
    Soolaravi on aerosoolteraapia. Peamiseks ravifaktoriks on keskkond, mis on küllastatud NaCl (keedusoola) kuiva aerosooliga kontsentratsioonis 0,5 — 12 mg /m3, osakeste suurus 2 — 5 m. Soola kontsentratsioon on tavaliselt õhus 0,1 — 1,5 mg / m3. Soolakambri lagi , seinad ja põrand on kaetud soolaga . Soolakambri kuiv aerosool pihustatakse ruumi spetsiaalse soolageneraatori abil, mis töötab 14 — 20 000 pööret / minutis põhjustades negatiivse elektrilaengu tekke. Viimane omab positiivset toimet inimorganismile.
    Soola aerosooli inhalatsioon ja soolalahuste kasutamine ei ole võõras idee, arstid on ammugi soovitanud neid, parandamaks hingamisteede ripsepiteeli, vähendamaks ülemiste hingamisteede turset ja allergiat.
    Vaata: http://halotherapy.co m
    Soolaravi toimel suureneb rögaeritus kroonilisi kopsuhaigusi põdevatel inimestel, paraneb kopsude ventilatsioon .
    Ravi toimel tõuseb organismi mittespetsiifiline ja immunoloogiline reaktiivsus, väheneb üldine IgE tase organismis.
    Soolaravil on närvisüsteemi rahustav toime — sobib stressi, depressiooni ja neuroosilaadsete seisundite leevendamiseks. Enesetunne paraneb juba peale 1 — 5 seanssi.
    Paraneb ninahingamine, väheneb limaskesta turse allergilise nohu ja põsekoopa põletike korral.
    Allergilised nahahaigused, nahalööve taanduvad; psoriaasi puhul saame pikaajalise remissiooni.
    Tänapäevastes soola- ehk halokambrites kasutatakse kõige tavalisemat soola. Kambris püsib kuiv kliima, relatiivne niiskus jääb 50–60% piiresse. Erineva soolakontsentratsiooniga kambrikestes saab ravida eri haigusi.
    Soolaravi parandab hingamisteede läbilaskvust, vedeldab lima ning mõjub desinfitseerivalt. Seega sobib see ravi hästi kõigile, kel on ägedad või sagedased nina- ja neelutõved. «Ladestudes hingamisteedele, hävitab sool seal pesitsema asunud mikroobe ning samas tõstab ka inimeste immuunsust,» selgitab Tamm. Soolakambrisse soovitab tohter minna neil, kes on korduvalt hädas olnud bronhiidi või teiste hingamisteede haigustega, samuti mitme kopsuhaiguse puhul. Sool kergendab köhimist. Nohused arstid, kes on kabinetti kasutanud, tunnistavad, et nina avanes juba seansiga.
    Tundlikel inimestel võib soolakamber põhjustada nahasügelust ja kipitustunnet kurgus. Kuid kindlasti ei tohi soolatuppa minna kõrge palaviku, tuberkuloosi, kopsumädaniku, kõrgvererõhutõve, veriköha või ägeda viirushaiguse puhul. Teisi ravimeetodeid peavad eelistama ka neeru- ja onkohaiged.
    * Soolaravi aitab hingamisteede haiguste, astma, kõrvahaiguste, nahapõletike, mädaste infektsioonide, akne ja nahaekseemide korral.
    * Soolaravi sobib inimestele, kellel on
    - Astma, pikale veninud äge ülemiste hingamisteede haigus, krooniline hingamisteede haigus, krooniline neelupõletik, krooniline tonsilliit ehk mandlipõletik, krooniline põskkoobaste põletik, krooniline ninaneelumandli põletik
    - bronhiit, mis on kestnud rohkem kui kaks nädalat
    - krooniline bronhiit
    - korduvad bronhiidid ja kopsupõletikud
    - krooniline ja äge kõrvapõletik
    - sagedased viirusinfektsioonid
    - pollinoos ehk heinanohu
    - atoopiline dermatiit
    - psoriaas
    - naha mädainfektsioon
    - akne
    * Soolakambri seinad, lagi ja põrand on kaetud soolaga. Ruumi on suunatud puhur, mis seansi ajal õhku rikastab.
    * Ravikuur kestab 14–24 päeva, üks protseduur 30–45 minutit.
    * Eriarsti saatekirjaga patsientide eest tasub Haigekassa. (Täpsem info selle kohta tekib lähiajal rehabilitatsiooni all uudistes!). Soolakambrisse võivad suunata ka perearstid, kopsuarst, taastusarst, lastearst, kõrvaarst jt spetsialistid .

    2.1 Soolakamber


    Soolaraviks kasutatakse väga madala kontsentratsiooniga kuiva keedusoola aerosooli, mille sissehingamisel satub sool hingamisteede limaskestadele. Soolaravi kasutatakse eelkõige krooniliste hingamisteede haiguste, sealhulgas astma, kroonilise bronhiidi, kroonilise põskkoopapõletiku, kroonilise nohu, kroonilise kurgumandlite ja/või neelupõletike raviks ning allergikutele. Samuti sobib soolaravi suitsetajatele ja tolmuse töö tegijatele. Sellisel viisil on võimalik vältida krooniliste haiguste teket.


  • Massaaž


    3.1. Klassikaline massaaž


    Massaaži toime nahale, nahaalusele koele ja lihastele on vastavalt kasutatud võtetest kas lõõgastav või toonust tõstev. Massaaž parandab kudede vereringet ning soodustab ainevahetust. Kasutatakse lihaspingete, unehäirete puhul ja samuti stressi maandamiseks. Oskuslikult tehtud massaaž annab lõõgastumise ja heaolutunde. Massaaži ei tohi teha, kui vererõhk on kõrgenenud üle normväärtuste, esinevad veenilaiendid, ägedad nahahaigused või palavik .

    3.2. Spordimassaaž


    Spordimassaaž on klassikalisest massaažist tugevam ja mõeldud eelkõige sporti harrastavale inimesele eesmärgiga parandada lihaskonna verevarustust, sidekoe elastsust, ennetada vigastusi ja aidata parandada juba tekkinud vigastusi.

    3.3. Lümfimassaaž


    Lümfimassaaž on nahka ja nahaaluseid kudesid mõjutav pindmine massaaž, mis stimuleerib lümfivedeliku voolu ja ergutab jääkainete eemaldamist kehast. Lõdvestab ja leevendab lihaspingeid, mõjub hästi tursete, vereringehäirete ja ainevahetushaiguste puhul. Kasutatakse näiteks alajäsemete veenilaiendite, lümfiteede ahenemisest tingitud tursete, rasedusaegsete tursete leevendamiseks, samuti ulatuslike operatsioonide (sh kasvajate) ja traumajärgses perioodis.

    3.4. Punktmassaaž


    Punktmassaaž on hiina massaaži liik, mis mõjub soodsalt kõikidele elundkondadele. Teatud piirkondade mõjutamisel saab leevendada stressi, peavalusid, üla- ja alaseljaga seonduvaid probleeme ning korrigeerida vererõhku.

    3.5. Jalatallamassaaž


    Jalatalla massaaž on Indiast pärit tsooniteraapia ehk refleksoloogia osa. Selle eesmärk on ravida indiviidi kui tervikut, saavutamaks tasakaalu, ennetamaks haigusi ning järelraviks. Jalatalla massaaž parandab vereringet, kiirendab ainevahetust, vähendab stressi jms.

    3.6. Aroomimassaaž


    Aroomimassaaž on pindmine massaaž eeterlike õlidega. Igal eeterlikul õlil on oma kindel toime (rahustav, ergutav , valuvaigistav, ainevahetust stimuleeriv). Eeterliku õli oskusliku valikuga saab aroomimassaažiga leevendada stressi, vähendada tselluliiti, lihasepingeid ja -valusid, unehäireid, samuti üleminekuvaevusi ja vererõhu kõikumisi. Immuunsüsteemi tugevdavad eeterlikud õlid püsivad inimese organismis kuni 72 tundi, noorendades kudesid ja parandades naha elastsust.

    3.7. Kupumassaaž


    Massaaži eripäraks on kummist kuppude abil tekitatav vaakum. Vaakum parandab vedelike ringlust, selle tagajärjel vähenevad lihaspinged. Kupumassaaži kasulikkus: trimmib nahka, puhastab poore, vähendab tselluliiti ning aitab liigesprobleemide korral.
    Ei sobi lahtiste haavade, ekseemi, ainevahetushäirete, neeruhaiguste, veenilaiendite, südame-veresoonkonnahaiguste, kõrge vererõhu korral ning menstruatsiooni ajal.

    3.8. Meemassaaž


    Meemassaaž on üks Tiibeti iidsetest ravimassaažidest. Mett kasutatakse selles kleepainena, mille abil on võimalik organismist eemaldada ”saastunud” energiat ning naha kaudu imendudes annab mesi edasi oma head raviomadused. Lõpptulemusena paraneb füüsiline vorm ja ainevahetus, puhastuvad energiakanalid, samuti soodustab meemassaaž seedimist ja toitainete omastamist ning trimmib nahka.
    Näidustused: seljahaigused, liigespõletikud, külmetushaigused, ainevahetushäired, tselluliit. Ei sobi mee suhtes allergilistele inimestele.

    3.8. Tai massaaž


    Tai massaaž koosneb joogast, massaažist, vabastavast hingamisest ja meditatsioonist. Sobib lõõgastuseks stressis, lihaspingete all kannatavale inimesele. Tai massaaž aktiveerib vereringet, lümfisüsteemi, vähendab lihaspingeid, suurendab liigeste liikuvust ning parandab kehatunnetust.
    Ei sobi liigeste, lihaste ja luude traumade, lihaspõletiku, osteoporoosi, südameveresoonkonnahaiguste, kunstliigeste ja kõrge vererõhu korral.

    3.9. Hiina energeetiline massaaž


    Hiina energeetiline massaaž põhineb nagu teisedki idamaised massaažid inimese kehas asuvate meridiaanide ja punktide mõjutamise teoorial ning sarnaneb kõige enam Tuina massaažiga. Põhiline erinevus on selles, et Tuina massaaži tehes pööratakse rohkem tähelepanu haigusest haaratud piirkonnale, energeetilise massaaži puhul aga organismile tervikuna .

  • Vesiravi


    Vesiravi ehk hüdroteraapia on lihtsalt kasutatav ja tõhus teraapiameetod. Vesiravi saab teha kodustes tingimustes aga samuti on ta efektiivne taastusravis ja SPA-des kasutatav teraapiviis. Sooja vanni võib endale igaüks lubada, vanni mõju tõhusamaks muutmisel kasutatakse erinevaid lisandeid; vanniõli, meresool, spetsiaalsed lisandid, piim jne., efektiivsust tõstab masseerimine veejugadega ning mullivanni puhul ka õhumullide masseeriv toime. Vesiravi alla kuuluvad veel ka erinevad mähised ja kompressid . Vesiravi sobib suurepäraselt kasutamiseks koos teistev erinevate teraapiameetoditega, nt. massaaž, sest soe vesi pehmendab lihaseid ning loob suurepärased eeldused tulemuslikuks protseduuriks.

    4.1. Ürdi-pärlivann

  • Füüsikalised taastumisvahendid #1 Füüsikalised taastumisvahendid #2 Füüsikalised taastumisvahendid #3 Füüsikalised taastumisvahendid #4
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-09-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 29 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Vica Orav Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    18
    docx

    Veeprotseduurid

    Eesti Esimene Erakosmeetikakool Rahvusvaheline CIDESCO-kool Marian Ilves VEEPROTSEDUURID Referaat Tallinn 2014 Higi koostis ja higistamise tüübid. Higistamine on normaalne elutegevuse kaasnähtus, tänu millele saab keha vältida liigset soojenemist. Kui palaval suvepäeval või sporti tehes kõvasti higistate, siis kaotate ka palju vedelikku ja peate rohkem jooma. Higi koosneb 55­60% ulatuses vedelikust, enamasti veest. Peale selle sisaldab higi soola (naatriumkloriidi) ja muid aineid, nagu kaaliumi, kaltsiumi, piimhapet ja fosforit. Vedeliku koostisosana nimetatakse neid aineid elektrolüütideks. Need aitavad reguleerida organismi vedelikutasakaalu. Inimese nahas on 2 tüüpi higinäärmeid: ekriinsed ja apokriinsed. Ekriinsed näärmed (2-5 millionit) katavad enamuse kehast ja avanevad vahetult naha pinnale. Apokriinsed näärmed paiknevad kaenla all, pea ja kubeme piirkonnas. Nende toodetud higi on viskoossem ning koostoimes naha pi

    Iluteenindus
    thumbnail
    35
    doc

    Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

    TALLINNA PEDAGOOGILINE SEMINAR Noorsootöö ja täiendusõppe osakond NT 1 Dagne Press Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks Referaat Juhendaja: M. Grünthal-Drell Tallinn 2009 SISSEJUHATUS Tänapäeva kiire elutempoga ühiskonnas ei pööra inimesed erilist tähelepanu tervislikele eluviisidele. Kogu aeg on kuskile kiire, liigutakse jalgsi vähes õhus vähe, süüakse valmistoitu ning immutatakse end läbi keemilistest ainetest. Selle kõige juures aga ei mõelda, mida selline eluviis tervisele kaasa toob.

    Terviseõpetus
    thumbnail
    10
    doc

    Erinevad taastumisvahendeid inimese turgutamiseks.

    ,,Erinevate taastumisvahendeid inimese turgutamiseks" Füüsilikalised taastumisvahendid. Saun. Sauna liigid: · Türgi ehk araabia saun ehk kuumaõhusaun · Soome saun · Rooma saun · Vene saun ehk leilisaun · Iiri saun · "Indiaani saun" ehk higistamistelk · Aurusaun · Suitsusaun · Saunabuss Saunateraapia. Termoregulatsioon. Kehasoojust reguleeritav süsteem kahandab organismi talitust väliskeskkonna tingimuste muutustega ja säilitab ühtset kehasoojust

    Terviseõpetus
    thumbnail
    31
    doc

    Erinevad taastusravivahendid inimese turgutamiseks

    .................29 KASUTATUD ALLIKAD...................................................................................................... 30 3 SISSEJUHATUS See suur iseseisev töö on erinevatest võimalustest inimeste jaoks kuidas tunda ennast hästi ja taastuda haigustest või kuidas neid ennetada. Töö koosneb kolmest suuremast valdkonnast: esiteks füüsikalised taastusravivahendid ehk erinevad protseduurid, mida viiakse läbi tervise parandamisel, teiseks taimsed vahendid ja komandaks keemilised taastusravivahendid ehk erinevad mineraalid ja vitamiinid. 4 1 FÜÜSIKALISED TAASTUSRAVIVAHENDID 1.1 Saun Saun on olnud juba ammustest aegadest peale inimestele püha paik. Lisaks sellele, et seal

    Esmaabi
    thumbnail
    26
    doc

    TAASTUMISVAHENDID

    ..................................................7 Valgusravi...................................................................................................................................10 Muusikateraapia..........................................................................................................................11 Soolaravi.....................................................................................................................................12 TAIMSED TAASTUMISVAHENDID......................................................................................... 13 Mesi............................................................................................................................................ 13 Astelpaju.....................................................................................................................................13 Küüslauk.............................................................................................

    Filosoofia
    thumbnail
    38
    doc

    Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

    TALLINNA PEDAGOOGILINE SEMINAR Kaugõppe Noorsootöö osakond KNT 1 Veroonika Mätlik " Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks" Referaat Juhendaja: M. Grünthal-Drell Tallinn 2006 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 1 Füüsikalised taastumis vahendid....

    Terviseõpetus
    thumbnail
    20
    docx

    Taastumisvahendid

    Füüsikalised, taimsed ja keemilised taastumisvahendid Füüsikalised taastumisvahendid Saun Miks peaks sauna minema? Inimese puhastumine vaimselt ja füüsiliselt Hea neerudele Vererõhu alandamine Üleväsimuse haigusnähtude leevendumine Soodustatud haavade paranemine Naha, välimiste lihaste ja hingamisteede tegevuste tugevdamine Kehakaalu vähendamine higistamise tõttu Närvilisuse, stressi, pinge ja kurbuse leevendumine Kroonilise bronhiidi leevendumine Peale sauna keha värske ja enesetunne energiline

    Terviseõpetus
    thumbnail
    45
    doc

    ERINEVAID TAASTUMISVAHENDEID INIMESE TURGUTAMISEKS

    Tallinn 2009 SISUKORD Sisukord...................................................................................................................................... 2 Töö eesmärk................................................................................................................................5 Mineraalainetest eraldi välja: Ca, Mg, Zn, Fe.............................................................................5 Füüsikalised taastumisvahendid..................................................................................................6 Saun.........................................................................................................................................6 Sauna liigid......................................................................................................................... 6 Türgi ehk araabia saun ehk kuumaõhusaun....................................................................

    Esmaabi




    Kommentaarid (1)

    ksana.ro profiilipilt
    K R: T2nan!!
    21:16 02-11-2009



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun