Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Pähklid (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Fariza Imanova
MK13 -TE2
Pähklid
Nimetus
Iseloomustus (kuju,maitse)
Kulinaarne kasutus
Toiteväärtus
Iseloomulik tunnus
Sarapuupähkel e metspähkel
Sarapuupähklid on ümmargused või piklikud tahked viljad .Iga pähkel on vähemalt osaliselt kaetud helerohelise, kausja viljakatte - lüdi ehk kuupulaga, mis on rohtne ja servast narmastunud. Pähkel paikneb koores , mis on mõnel liigil õhem, teisel paksem. Pähkel on kollakas ning seda katab õhuke pruun kest.
Süüakse maiustusena, kasutatakse kompvekkide, halvaa ,pralinee ja sarapuupähklivõi valmistamiseks. Sobivad kala- ja lihatoitude, salatite maitsestamiseks.
Energeetiline väärtus: 664 kCal 100g kohta.
Rasva-valgu- ja kiudainerikas, sisaldades A-,E-,B-rühma vitamiine,magneesiumi,
kaaliumi ,rauda, tsinki ja seleeni .
Sarapuupähklist tehakse ka alkohoolseid jooke  nt pähklilikööri.
Fundukk
Kujult sarnaneb metspähklile
Maiustusena, kommides ; salatite,liha- ja kalatoitude maitsestamiseks
Energeetiline väärtus:
680kCal 100g kohta.
E- vitamiin , magneesium .
Suureviljaline sarapuupähkel. Abistab maksa organismi toksiinide puhastamisel.
India pähkel e akažuu
Neerukujuline nakar .
Valge-kollakas.
India pähklit kasutatakse põhiliselt kondiitritööstuses, kuid kal ihtsalt maiustamiseks. Taimetoitlased söövad nakraid juustu asemel.
Energeetiline väärtus: 572kCal 100g kohta.Sisaldab E-vitamiini, provitamiini, A ja B-grupi vitamiine, kaaliumi, fostori- ja magneesiumiühendeid.
B1-vitamiini e tiamiini e optimismivitamiin.
Nagu nimigi ütleb, on peamine kasvuala India. 
Mandel
Maapähkel e arahhis e hiina pähkel
Mandlid võib jagada kahte erinevasse rühma: magusad ja mõrumandli
Sarnaneb välimuselt oaga.
Parfüümitööstus, kondiitritööstus( martsipan),liköör,mandlipiim, liha, kanaliha maitsetamiseks.
Kondritööstuses,Aasias kasutatakse kõikide liha- ja köögiviljaroogade lisandina.
Energeetiline väärtus:640kCal Omega -6-rasvhappe, kaalium ,E-vitamiin, seleen ,vask, kaltsium , Mg
B-rühma vitamiinid (tiamiin,riboflaviin, niatsiin ). Energeetiline väärtus: 620kCal 100 g kohta
Sobivad suurepäraselt diabeetikutele.
Pole pähkel vaid hoopis kaunvili , mis valmib mullas.
Kreeka e väärispähkel
Pähkli tuum meenutab kujult inimese peaaju .
Võib lisada magustoitudele,kastmetele, võileibadele,juustule ja põhiroogadele.
H-, E- ja B-rühma vitamiinid, mineraalainetest kaalium ja kaltsium, koobalt. Energ.väärtus:698 kCal 100g kohta
Pähklipuu puit on väärtuslik mööblipuit.
Pekaanpähkel
Meenutab kujult kreeka pähkleid.
Kondiitritööstus, magustoit .
Tiamiin, tsink ,vask,magneesium.
Energ.väärtus: 875kCal 100g tootes .
Puit on nii elastne, et sellest võib valmistada suuski.
Parapähkel e brasiilia pähkel
Erinevalt teistestt pähklitest on suuruse poolest 5-6 cm pikk
Külmpressitud pähkliõli kasutatakse toiduvalmistamisel kui ka kosmeetikas .Tarbitakse eraldi või pähklisegudes.Lisandina kasutatakse neid śokolaadides,jäätistes, kondiitritoodetest.
Sisaldab rohkesti seleeni,tsinki,mangaani,vaske, rauda, ning E- ja B-vitamiini.
Energ.väärtus: 703kCal 100g tootes
Tuumas leiduv seleen kaitseb vananemise vastu ja on vähivastase toimega.
Pistaatsiapähkel
Rohekas tuum on väike ja ümmargunemmahedamaitseline ning veidi magus.Pähklit katab pee pruunikas kest ,kõva koor,mis lõheneb vilja küpsedes pikisuunas.
Sobivad lisamiseks salatitele,kastmetele, kondiitritoodetele ja jäätisele.
Suurepärane kaaliumi-magneesiumi-,vase- ja tiamiiniallikas.Suurel hulgal mono - ja polüküllastumata rasvu. Energ.väärtus: 642kCal
Erksam roheline värvus näitab pähkli kõrget kvaliteeti.
Piinia- e seedermännipähkel
Väga õlirikad, 1-2 cm pikad ning värvuselt hele- kuni tumepruunid. Pehme söödav tuum.
Jahvatatakse jahu,maitsestatakse soolaseid ja magusaid suupisteid. Valmistatakse seedripähklirasva
Sisaldab rohkesti B-rühma vitamiine ja D-vitamiini,samuti antioksüdante,kaaliumi,fosfori- ja magneesiumiühendeid. Energ.väärtus: 674 kCal
Seemnete maitse on parem 3-6 kuud pärast koristamist.
Kookospähkel
Kõige pealmine on nahkjas ja veekindel väliskest,mis kohe pärast viljade koristamist eemaldatakse. Vilja rasvarikas toitekude, mida kuivatatult kopraks nimetatakse , on tähtsaim ja nõutavaim saadus maailmaturul
Kääritanud kookospiima kasutatakse veinide , likööride (Pina Colada) ja kookosäädika valmistamisel. Pähkli kuivatatud sisu kasutatakse riivitult kondiitri- ja kosmeetikatööstuses, see on tooraineks kookosõli ja –või saamisel.
Sisaldab foolhapet, C- ja B-vitamiini, kaaliumi, fosforit ,magneesiumi ja kaltsiumi.
Energ.väärtus: 354 kCal
Botaanilises mõttes ei ole tegu mitte pähkliga, vaid luuviljaga. Kookospähkli kesta kutsutakse kookoseks.
Kastan
Õhuke tumepruuni,nõrgalt puitunud koorega pähkel, kollakaspruuni kestaga seeme .
Süüakse põhiliselt praetult. Valmistatakse jahu,magustoite,püreesid ja hautisi.Võib süüa toorelt , lisada riivituna salatitele nagu kõiki pähkleid, kohupimma,kodujuust või jogurti segatuna.
Sisaldab tärklist, kuni 17% suhkrut, kaaliumit, C- ja B-rühma vitamiine.
Söödavate kastanite erivorm on maroonkastanid. Väiksed, muna- või südamekujulised, kolmnurkse lapiku alusega. Söögi e vääriskastan- rasked,läikivad ja sitked( hoida kuivas ja jahes 2-4 °C juures).
Koolapähklied
Seemned on punased või valged. Mõru maitsega sisaldab kofeiini.
Valmistatakse ekstrakti, millest omakorda koolajooke ja - tablette .
Sisaldavad alkaloide,kofeiini ja teobromiini.
Koolapähkleid kasutatakse sageli köha ja astma ravina.
Makadaamia e austraalia pähkel
Pähklid on ümarad, siledad ja suhteliselt kahvatud Söödav osa ümarpoolne,kergelt esilekerkiva tipuga,meenutavad maitselt sarapuupähklit
Lisatakse karriga maitsestatud roogadele, salatitele, hautistele, köögiviljadele, riisile, küpsistele, kookidele, šokolaadile, jäätisele, magustoitudele.
Energ.väärtus: 660-740kCal
Magneesium, kaalium, tsink, raud, vask, fosfor , seleen, B1 (tiamiin), B3 (niatsiin), E-vitamiin
Makadaamiapähkel alandab kolesterooli ja vähendab südamehaiguste riski.
Muskaapähkel
Tumepruun koorik ,tugev lõhn.
Sobib maksaroogadega( pasteet ) ja ka liharoogadega
Hea kiudainete ja mangaani allikas.Väga madala kolesterooli ja naatriumi sisaldusega.
Suurtes kogustes psühhoaktiivse toimega.
4

Pähklid #1 Pähklid #2 Pähklid #3 Pähklid #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-10-25 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 24 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Blossom Cherry Õppematerjali autor
Pähklite tabel

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

b) arbuus* c) kaalikas 8. Tomatid annavad vähe kaloreid, sest: a) nad on punased b) nad sisaldavad palju vett* c) nad valmivad suvel 9. Bataat on: a) mugulköögivili* b) lehtköögivili c) puuvili 10. Jamsist ei saa: a) jahu b) soodat* c) tärklist 11. Kartulisordid on: a) Laura* b) Agnes c) Marianne 12. Luuviljad on: a) kirsid, aprikoosid, nektariinid jms* b) apelsinid, mandariinid, sidrunid jms c) maapähklid, india pähklid, sarapuupähklid jms 13. Õun ei sisalda: a) A-vitamiini b) K-vitamiini* c) C-vitamiini 14. Marjad sarnanevad keemiliselt koostiselt: a) puuviljadele* b) lehtköögiviljadele c) juurviljadele 15. Viinamarjadest valmistatakse: a) viina b) viskit c) brändit* 16. Tsitrusviljade koores on: a) oliivõli b) eeterlike õlisid* c) kookosõli 17. Veri- ja poolveriapelsinide maitse on: a) hapu b) mõru c) magus* 18. Papaia on:

Köögi õpetus
thumbnail
22
docx

Pähklid

Türgi, Iraani, Iraagi, Afganistani, Lõuna-Venemaa ja Põhja-India. 100 g kreeka pähklit sisaldab rasva 64,0 g, proteiini 14,8 g, karbohüdraate 13,7g, mineraale 1,9 g, vitamiine 2,8 mg. Energeetiline väärtus: 698 kcal/2,919 kJ. Kreeka pähkel on iseäranis kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Eriliseks teeb selle pähkli suur E vitamiini sisaldus. E vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu - noorendab immuunsüsteemi. 100 g kreeka pähklit sisaldab 37 mg biotiini ehk H vitamiini ehk iluvitamiini. See vitamiin aitab probleemse naha, rabedate küünte ning tuhmide ja elutute juuste korral rohkem kui moodsad kosmeetikavahendid. Et rahuldada ööpäevast biotiinivajadust, tuleb süüa 100 g kreeka pähkleid. Nagu kõik pähklid, nii sisaldavad ka kreeka pähklid B grupi vitamiine. Tähtsamad neist

Ainetöö
thumbnail
11
doc

Pähklid

TALLINNA TEENINDUSKOOL PÄHLKLID referaat Annili Pill 021K Juhendaja: Milvi Kasemäe TALLINN 2010 1 Sisukord Pähklid.............................................................................................................................................3 Sarapuupähkel.................................................................................................................................3 Kreeka pähkel...................................................................................................................................4 India pähkel.............................................

Toiduainete õpetus
thumbnail
14
doc

Pähklite ja seemnete kasutamine pagaritööstuses

Kreeka pähklipuu vili, mis on kõige maitsvam, on omane määratud regioonile, mis hõlmab Türgi, Iraani, Iraagi, Afganistani, Lõuna-Venemaa ja Põhja-India. Kreeka pähkel on iseäranis kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Eriliseks teeb selle pähkli suur E-vitamiini sisaldus. E-vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu - noorendab immuunsüsteemi. Kreeka pähkel sobib eriti hästi juustukõrvaseks. Meil on traditsiooniks süüa pähkleid lihtsalt eraldi toidukorrana. Kreeka pähklite tuumad sobivad hästi ka puuvilja- ja juustusalatitesse, erinevatesse soolastesse (külmad supid, riisiroad, linnu- ja lambaliha, munatoidud, kastmed) ja magusatesse (puuviljamagustoidud, meega maiustused) roogadesse.

Pagar-kondiiter
thumbnail
25
odp

Pähklid

PÄHKLID KREEKA PÄHKEL Nimetus, kreeka pähkel, pärineb sellest, et puu vilju, puitu kui ka majesteetlikku ilu hinnati juba antiikses Kreekas. Heal lapsel on palju nimesid seepärast tuntakse kreeka pähkleid ka pärsia, inglise, karpaatia ja väärispähklitena Kreeka pähkli tuumi süüakse toorelt ja ka töödeldult. Eriliseks teeb selle pähkli suur E vitamiini sisaldus. E vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu noorendab immuunsüsteemi! Kreeka pähkel on kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Sarnaselt teiste analoogiliste viljadega on ka Kreeka pähklites ohtralt õli, üle 50%. Pähkliõli on parim

Toiduainete õpetus
thumbnail
28
docx

Pähklid

toiduks tarvitama.  Meeldiva maitse ning kõrge toiteväärtuse (valgud, süsivesikud, vitamiinid (E ja B-vit) ja mineraalained, rasvad, millest enamus küllastumata rasvhapped – kõige kasulikumad infarkti ennetamiseks on kreeka pähklid) tõttu on need igati tervislikud ja mõnusad, sobides lihtsalt söömiseks ja ka toitudes kasutamiseks.  Eriti kasulikud on pähklid sportlastele, areneva organismiga lastele (lõuna- või õhtuoode) ja vanuritele. Kuna pähklid on taimse päritoluga, ei sisalda nad kolesterooli. Vaatamata kõrgele rasvasisaldusele (ksk 60% rasva) on pähklid kasulikumad mis tahes krõbinatest ja näksidest, sest nad sisaldavad küllastumata rasvhappeid – alandavad kolesterooli (v.a kookospähklid ja kastanid), erinevaid mineraalaineid ja B-rühma, A- ja E-vitamiine.

Toiduained
thumbnail
12
doc

Trühvlid

Trühvel on sokolaadi laadne käsitsi valmistatud kompvek - maiustus, mis on traditsionaalselt valmistatud sokolaadi ja koore massist ja on kaetud sokolaadiglasuuri või kakaopulbriga. Tavalisel valmistatakse trühvleid keraja-, koonuse- või kaardus kujulisi. Tavalist sokolaadi-koore massi võib asendada erinevate täidistega: kreemiga, sulatatud sokolaadiga, karamelliga, pähklitega, puuviljadega, mandlitega, marjadega. Puuviljad ­ marjad võivad olla nii värskel kui kuivatatud moel, pähklid aga nii purustatult kui tervena. Lisaks sokolaadi massile võib trühvli koostisesse lisada erinevaid lisandeid maitsestamiseks, näiteks martsipani, alkoholi, piparmünti, vahukomme, pähklisokolaadi, iirist ja palju muudki. Kaunistatakse türhvleid erinevalt ­ nii tumeda kui valge sokolaadiga, värvitud sokolaadide ­ glasuuridega kui ka pähklite, marjade, puuviljadega. Tüüpilisemad alkoholid trühvlite koostises on liköör ja brändi, sobivad ka teised alkohoolsed joogid

Pagar-kondiiter
thumbnail
14
doc

Pähklid

Sissejuhatus Pähklid on tõenäoliselt ühed esimesed ja vanemad loodusannid, mida inimene hakkas toiduks tarvitama. Need on kõrge toiteväärtusega, sisaldades organismile hädavajalikke toitaineid. Pähklites leidub B, A ja E vitamiine. Mineraalained kaalium, magneesium, kaltsium ja mangaan osalevad luude ehituses. Küllastumata rasvhapped aitavad alandada kolesterooli taset, soodustades südame ja veresoonkonna normaalset talitlust. Pähklid on isegi minu enda lemmik toiduained. Seetõttu tegin isegi suure huviga seda refraati, et isegi veel rohkem neist teada saada. 2 India pähkel Nakari vilja seeme. India pähkli kodumaa, nagu nimigi ütleb, on India. Vitamiinidest sisaldab India pähkel kõige enam A-vitamiini ja B-grupi vitamiine ning mineraalainetest tsinki.

Kokandus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun