Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"Martsipan" - 65 õppematerjali

martsipan on jahvatatud mandlist, suhkrust või suhkrusiirupist ja munavalgetest keedetud mass. Saadud martsipanimass maitsestatakse ja värvitakse ja kasutatakse kondiitritööstuses.
Martsipan

Kasutaja: Martsipan

Faile: 0
thumbnail
7
ppt

Martsipan

Martsipan Mariliis Tisler KD-13 Kuressaare Ametikool Mis on ? · Martsipan on maiustus, mis koosneb peamiselt suhkrust/meest ja mandlijahust, mõnikord on lisatud ka mandliõli. · Selle kasutamine on eriti levinud Inglismaal, suurtes puuviljakookides. · Mõnedes riikides vormitakse traditsioonilistele loomadele uue aasta arve. · Traditsiooniliselt on Rootsi Printsessi tort kaetud helerohelisi martsipaniga. Ajalugu · Pärsia arst Rhazes, keda tuntakse kui martsipaniretsepti

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Martsipan

........................8 KOKKUVÕTE ...................................................................................................................9 LISAD..................................................................................................10 KASUTATUD KIRJANDUS.............................................................................................11 2 Jaanika Priimägi Referaat SISSEJUHATUS Martsipan on maailmas laialt levinud tordi-ja koogikatte materjal. Sellest tehakse ka erinevaid kujusid. Martsipan on peamiselt beezikas valge ning spetsiaalsete värvidega saavutatakse värvilisus. Martsipani kasutatakse põhiliselt kondiitri erialas. 3 Jaanika Priimägi Referaat MARTSIPAN Martsipan on mandli ja tuhksuhkru segu, mis kujutab endast elastset pastat. Tänu

Kategooriata → Õpioskus
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

"Martsipan" referaat

Tartu Kutsehariduskeskus Toiduainete tehnoloogia osakond Eve Muna Martsipan Referaat Juhendaja Riina Liiva Tartu 2012 1. MIS ON MARTSIPAN? Seda peamiselt mandlitest ning tuhksuhkrust koosnevat maiustust valmistatakse juba keskajast peale. Vanad hansalinnad Reval (praegune Tallinn) ja Lübeck on mõlemad siiani

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tortide ja kookide kaunistamine

Martsipan on suhkrust ja mandlitest valmistatud elegantne, plastiline ja hästi vormitav dekoratsioonimaterjal. Kaunistused on ilusad ja maitsvad. Rahvusvaheliselt on kokku lepitud mandlite ja suhkru osakaal martsipanis: Martsipan 1:1 (1osa mandleid, 1 osa suhkrut) martsipan 2:1 (2 osa mandleid, 1 osa suhkut). Martsipaniga töötamisel on vaja silmas pidada: martsipani tuleb hoida jahedas, kuivas, õhukindlalt suletuna, valguse eest kaitstuna; enne kasutamist soojendatakse martsipan toatemperatuuirini (20-25kraadi); enne vormimist tuleb martsipan läbi sõtkuda; tööruumis ja -laual on nõutav absoluutne puhtus ja hügieen; mida suurem on mandlisisaldus martsipanis, seda plastilisem on mass. Mida rohkem suhkrut, seda rabedamaks muutub martsipan Toodete katmine martsipaniga Martsipani lahtirullimiseks pustatakse lauale tuhksuhkur ning rullitakse martsipan soovitud paksuseni. enne toote katmist võib martsipanile mustrirulliga teha peale mustri. Seejärel keeratakse

Toit → Pagar-kondiiter
84 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Martsipani pähkli maius

martsipani-pähklimaius vaja läheb: 100g metspähkleid 250g martsipani 200g tumedat sokolaadi kaunistamiseks: 50g valget sokolaadi või purustatud pähkleid tee nii: hõõru kätte vahel metspähklid martsipani pallikesteks(pane pähklite ümber martsipani). sulata tume sokolaad. kasta martsipani pallid sokolaad sisse. pane küpsetuspaber kandikule ja pane sinna peale pallikesed. pane pallid külmikusse. peale pane purustatud valget sokolaadi või pähkleid(purustatud). valmis. head isu!!!!!!!

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Josephine restoran

27. Grappa di 4. Voce della nonna ........ sokolaadi-pähklikreem, ingver 5. Amaretto trühvlid ........ sokolaadi-mandlikreem 6. Limoncello di Verdi trühvlid ........ sidrunimaitseline valge Moscato ........ sokolaad 7. Marc de Champagne trühvlid ........ Pierre lemmik muskaadimaitseline 8. Dolce Trio trühvlid ........ martsipan, karamell, mokka 9. Krõpsuvad trühvlid ........ erinevad pähklid ja sokolaadikreemid sokolaad (mõru) 10. Orangette ........ karamelliseeritud apelsin 11. Pikantne chilli trühvel ........ chilli sokolaadikreem (mõru) 12. Caffe Corretto ........ espresso, grappa, sokolaadikreem 28. Mela Verde ........ (mõru) 13. Toscana päike .......

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

KONDIITRITOOTED Liigitatakse: - puuvilja-marja kondiitritooted - karamell - iiris, drazee, martsipan - kompvekid, sokolaad - halvaa ja teised idamaised maiustused - dieet- ja raviotstarbelised maiustused - jahust kondiitritooted Puuvilja-marja kondiitritooted · keedis - puuviljad, marjad säilitavad kuju - on ühtlaselt jaotunud siirupis · dzemm - määret meenutav zeleetaoline konsistents - koosneb katkikeenud puuviljadest ja marjadest · konfitüür - zeleetaoline konsistents

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tordid

KÄBI TORT Koostis Koostis- ja maitseained PÕHI 5 tk Muna 1.75 dl Suhkur 2 dl Nisujahu 0.5 dl Kartulijahu 1 tl Küpsetuspulber TÄIDIS 5 dl Rõõsk koor 35% 2 sl Suhkur 2 tl Vanillsuhkur 5 dl Ploomimoos või õunamoos (hapum variant) IMMUTAMISEKS 1 dl Vesi 2 sl Brändi või 1 dl Õunamahl KAUNISTAMISEKS 500 g Martsipan 0.5 dl Kakaopulber (mõru) Valmistusaeg: üle 60 min 1. Taina valmistamiseks vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks. Sega nisujahu, kartulijahu ja küpsetuspulber. Sõelu kuivained munavahu hulka ning sega ettevaatlikult ühtlaseks. 2. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24­26 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 175kraadise ahju alumisel restil 35­40 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda. 3. Täidise tarvis vahusta koor suhkrutega

Toit → Toiduvalmistamine
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Veaohtlikud võõrsõnad ja nende tähendused

Abiutient-keskkoolilõpetaja Abosluutne-täielik Abstrakne-mõtteliselt üldistav Absurne-mõttetu Adekvaatselt-võrdselt Bakalaureus-I-ne teaduslik kraad Balansseerima-tasakaalustama Banaalne-labane Barbaarne-metsik Bareljeef-skulptuur Daatum-kuupäevav Dateerima-kuupäeva panema Defekt-puue Defitsiitne-haruldane Degenerant-mandunud isik Efekt-mulje Eksemplar-üksikese Entsüklopeedia-teatmeteos Fajanss-peen valge savi Familiaarne-tuttavlik Filigraanne-Peen Forsseerima-liialdama Fundamentaalne-põhjapanev Garaaz-autokuur Garanteerima-tagama Garantii-tagatis Generatsioon-Põlvkond Gigantne-hiigelsuur Illustreerima-teksti joonistega täiendama Immigrant-Sisserändaja Immuunne-tõvekindel Insener-kõrgema tehnilise haridusega inimene Intelligent-haritlane Kabinet-tööruum Kalligraafia-ilukiri Kandidaat-kohataotleja Karahvin-klaasist jooginõu Karakull-säbrulise villaga lamba nahk Li kvideerima-organisatsiooni,äri-vmt tegevust lõpetama Mandariin-tsitrusvili...

Eesti keel → Eesti keel
73 allalaadimist
thumbnail
1
doc

õigekeel, võõrsõnad, jutumärgid, suur ja väike algustäht

Tähtas, uhkelt, varbsein, kõrgkiht, leibkond, leibki, hertsogkond, vaatabki, kündke, sõudke, kärbse, raudse, soodsa, õudse, röntgen, usbekk, Abiturient,absoluutne,abstraktne,absurdne,adekvaatselt,afekt,aferist,afiss,afisi,akadeemik,akrobaat,alfabeet,alkohol,anekdoot,annulleerima,aplodeerima,areen,ar kompott, lillgi, kasski, vattki, ehkki, Kristallselge, metallkonks, parkettpõrand, Ressurss, renessanss, forsseerima, profid, sahariin, professor, hitekt,arhitektuur,arreteerima,asfalt,asfaldi,atentaat,bakalaureus,balansseerima,banaalne,barbaarne,bareljeef,bariton,barjäär,barokne,baseeruma,bestseller,blama Abiturient, absoluutne, abstraktne, afekt, alfabeet, atentaat, barokne, diagramm, diagnoos, daatum, defekt, gigantne, globaalne, grammofon, az,blokaad,bluffima,boheemlane,boiler,botikud,bravuurne,brigadir,brikett,brosüür,daatu,dateerima,defekt,defitsiitne,degenerant,dekadents,deklamatsioon,deklar grimeerima, homogeenne, ...

Eesti keel → Eesti keel
102 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Viinamarja sordid

Itaalia mustsõstar, mustikas, Sloveenia suits, sokolaadi Luksenburg aroom Semmillon Prantsusmaa Tsitrusviljad, küpse virsik, nõrga mee-ja virsikuaroomiga Chenin blanc California Loiri org Mesine, puuvili, Uus- Meremaa mandel, martsipan. Argentiina Tsiili Muscat blanc Hispaania Puuviljane, veidi Portugal muskaati, sellest saab Itaalia teha ka roosat veini. Prantsusmaa Furmint Ungari Õunamaitseline Cortese itaalia Puuvilja, tsitrus, mineraale

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
1
docx

„Mardileib“ kokkuvõte

Ta kartis, et kui ta ise seda rohtu sööb ja jubeda näo pähe teeb, siis raehärra ei taha seda rohtu süüa. Nii valmistaski Mart midridaatsiumi. Kui raehärra peale Mardi seda proovis, hakkas see talle väga meeldima ja tahtis seda aina rohkem süüa. Ta pakkus seda ka oma perele ja koerale. Niisiis panigi meister sellele nimeks Mardileib ja seetõttu sai ka raehärra terveks. Kui piiskop Henricus proovis Mardileiba, kiitis ta seda ning pani leivale uue nime- martsipan. Piiskop tahtis kuidagi Mardile tasuda ning küsis Mardilt, mida ta soovib. Mart vastas, et ta tahab abielluda raehärra tütre Matildega. Piiskop oli nõus Marti ja Matildet paari panema. Lugu lõppes abielupaari pulmapeoga raehärra juures. Minu arvates olid Mardileiba mõnus lugeda, sest see ei olnud väga paks raamat ja tekst oli ka väga arusaadav, huvitav ning põnev.

Kirjandus → Kirjandus
567 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Võõrsõnad

Abiturent- keskooli lõptemata valmistuv iskik Absoluutne- tingimatu Abstratne- mõtteline Absurdne- mõttetu Akadeemik- teadusasutuste valitav liige Akrobaat- võimleja Alkohol- etanool e piiritus, ka seda sisaldav joovastav jook Anekdoot- koomilise v pikantse sisuga üllatusliku lõpuga lühilugu Aplodeerima- kiiduavaldusena käsi plaksutama Arhiteks- ehituskunstnik Asfalt- pruunikasmust läikiv pigitaoline aine Balarsseerima- tasakaalu seadma Barbaarne ­ metsik Bariton- tenorist madalam Barjäär- tõke Barranko- voolava vihmavee tekitatud sälkong vulkaanikuhikute nõlvadel Barrikaad- kuhjatud kaitsetõke Baseeruma- põhinema, tuginema Bluffima- eksiteele juhtima Boheemlane- ebakorrapärase, muretu ehmuviisiga inimene Boiler- veesoojendi Botikud- naistekummis kalossid Bravuurne- hoogne Brigadir- sõjaväeline auaste Brileet- tellise kujuliseks pressitud peeneteraline aines kivi vms Brsüür ­ köitmata või kerges paberköites ühuke raamat Daatum- kalendri...

Eesti keel → Eesti keel
42 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kirjanduse võõrsõnad

Abiturient-keskkoolilõpetaja paragrahv-lõik või alajaotus tekstis absoluutne-täielik paralleelene-rööbitine abstraktne-mõtteline,meeltega tajumatu personal-isikkoosseis absurdne-mõttetu,võimatu pidzama-ööriietus akrobaat-võimleja pokaal-karikas,väike jalgadega nõu alfabeet-tähestik presitent-vabariigi riigipea alkohol-viin propaganda-ideede,õpetuste levitamine anekdoot-lühike ,huvitav enamasti väljamõeldud looke prozektor-aparaat kaugete esemete apldeerima-käsi plaksutama valgustamisek arhitekt-ehituskunstnik psühholoogia-hingeteadus,hingelaad aa...

Kirjandus → Kirjandus
23 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rahvusköökide võrdlustabel

täisterajahust omas mahlas või õlis. Itaallane sööb nisuleib, lasanje, Itaalia supid on keskmiselt 28 kg puuviljad, pähklid, tavaliselt vedelad liha-, pastat aastas! trüflid, artisokk, kala- ja nuudlisupid. tiramisu, martsipan Konnad, molluskid, Saanud alguse 16.saj Kiirus ja tugev tuli! Peenemaitselised. teod, Antiik-Roomas. Toidud ei tohi olla üle hoolikalt valmistatud köögiviljad(artisokk, Ühendatud Ateena ega alakeedetud, ning kaunilt PRANTSUSE porrulauk, spargel), kultuur ja elegants. peavad olema hästi serveeritud toidud.

Toit → Rahvusköögid
43 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Rasvad

Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, 35 vahukoor Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, 35 angerjas Sprotid, sealihakonserv, sinihallitusjuust, 30 munakollane Emmental, valgehallitusjuust, halvaa, 30 suitsuangerjas Veisemaksapasteet, martsipan, juust, 25 lihakonserv Piparkook, kakaopulber, kana, viinerid, 20 keeduvorst Kreeker, hapukoor, avokaado, 20 soolaheeringas Sealiha, glasuurkohuke, kringel, 15 segahakkliha, sardiin tomatis

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Võõrsõnad

KORDAMINE EESTI KEELE SUULISE JA KIRJALIKU VÄLJENDUSE ÕPETUSE EKSAMIKS VÕÕRSÕNADE KIRJUTAMINE H Psüühika Psüühiline Stiihia Stiihiline Papaaha F, S Profid Sefid (selle) pilafi Blufib Mafiooso Dusi (all) Tusi (heli) Afisil (selle) guljasi Guasid (leidis) nisi (need) pastisid tsuvasid Bors Burs Puns Revans Revanseerim a Abstraheerima Ekstraheerima Boheemlane Mahorka (kaks) proffi (seda) seffi (sööb) pilaffi Bluffima Maffia (võtab) dussi (mängib) tussi (seda) afissi (sööb) guljassi Guasse (poeb) nissi (seda) pastissi tsuvasse (selle) borsi Bursi Punsi revansi Almanahh Almanahhid Epohh Epohhil Krahh Mahhinatsioon Psühholoogia Psühhoos Mehhanism Baldahhiin Rahhiit Afekt Aferist Aforism Afäär Efekt Efektiivne Grafiti Ofitsiaalne Ofort Rafineerima Ufo Biograafia Graafika Graafiline Süüfilis (seda) borsi Bursi Punsi revansi Eelistatud on: Mehaanik Mehaanika Mehaaniline Atasee Brosüür D...

Eesti keel → Eesti keel
39 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kokku- ja lahkukirjutamine

nt. Pühajärv, Võrtsijärv ERANDID: Peipsi järv · Välismaised kohanimed nii, nagu on kokku lepitud nt. Helsingi, Stockholm, Riia, New York, Rooma · -maa liitega sõnad kokku nt. Baltimaad, Saksamaa, Mafalmaad · Päriselt eksisteerivad alad, mille alla kuuluvad mitu erinevat maad on lahku nt. Skandinaavia maad, Araabia maad, Balkani maad mannekeen, parabool, veteran, magistral, fenomen, psühholoog, arheoloog, amatöör, plastiliin, martsipan, paragrahv, ulgumerel, haruharva, afise, bors, jazz, zonglöör, prozektor, giid, zürii, vaprus, mõtekas, pikksilm, pidzaama, materiaalne, anekdoot, arhitekt, distsipliin, brosüür, aja jooksul, sealpool, Balkani maad, kandlemäng, vana kandle helid, kõnelemiskiirus, raamatu-aasta, viiekümnesentimeetrised, üle jõu käiv, sõjaeelne, Peetri-vanune, septembrikuu, vabrikute korstnad, idataevas, las või, päevakajaline, Tartu ja Tallinna vaheline

Eesti keel → Eesti keel
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Hääliku õigekirja raskete sõnade tabel 9.klass

sünkroonne, itaallane, portugallane, grandioossed, kurioossed, religioossed; kaslased mäslevad ja taplevad, (tal)linlased, bonlased, krimlased; kausjas, tünjas, kamjas, usjas, kepjas, kotjas; karsumdi, klirdi, põmdi, vurdi; ihkas revan`si, joodipun`si, söödi bor`si, mängiti harfi; kristalsed, metalsed, pastelsed; lipkond, fänkond - õhkkond, keskkond; komplekssed; modernne; ekstrasenss purssis, balansseerima, forsseerima - kurseerima, pulseerima; teenindama, painduma, jaa = jah; martsipan - tsellofaan, terminal - magistraal, invetar - arhivaar, fenomen - mannekeen, apelsin - mandariin, tärpentin - plastiliin, brigadir - suveniir, pensionär - kollektsionäär, kontrolör - re`zissöör; `sokolaad, marmelaad, limonaad, garderoob, reportaa`z; du`si all - laskis du`s`si, `sefi ootel - ootas `seffi, selle pilafi - seda pilaffi; afi`sid, efekt(iivne), garfiti, ofort, professor, ufo, mafiooso - maffia; t`sukt`si d`zemper, d`zentelmeni

Eesti keel → Eesti keel
27 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Rahvusköögid tabel toitudega

Hiina riisipuding Fisch and chips UK Taignas praetud kala, mida serveeritakse friikartulitega Beefsteak US Veiseliha portsjontükk, praetud mõlemalt poolt Bierwurst Saksa Punane, küüslaugune keedu-suitsuvorst Königsberger Saksa Königsbergis toodetud martsipan Marzipan Pumpernickel Saksa Kergelt magus, rammus, rukkileib Sülze Saksa Lihatarretis/terriin Kirschwasser Saksa Morello kirssidest läbipaistev brändi Aioli Vahemere/Hispaania Küüslaugu ja õli kaste Consomme Prantsuse Selge puljong Duchesse Prantsuse Muna ja võiga purustatud kartulid

Toit → Rahvusköök
15 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Puuviljaaed

KIRSIPUU Kirsipuude kultuursordid kujunesid välja Hiinas. Seal on nad oma kaunite õite ja habraste tüvedega üheks armastatumaks puuks, mida võib näha maalidel. Maailmas pole viljadena kirssidel eriti suurt tähtsust. Kuid kirsipuud peavad külmadele paremini vastu, kui ploomid ja seetõttu kasvatatakse neid ka Põhja- Euroopa aedades. Kirss kasvab kõikjal, kus õunapuugi. Kirsipuud lepivad ka kuivema mullaga. Kirsid valmivad juba juulikuus ja on põhjamaistest puu- viljadest kõige varasemad. Kirssidest tehakse siirupit, mahla, kompotti ja keediseid. Kirssides on ka palju vitamiine - 100 g kirsse sisaldavad 32 mg C- vitamiini. Maguskirsipuud kutsutakse Eestis ka mureliks. Selle viljad on hariliku kirsi viljadest magusamad ja valmivad varem, kuid nad on Eesti oludes külmaõrnemad. Keskmine eluiga on 20 -30 aastat. Kandeiga 3- 5 aastat. Keskmine saak 10 kg. Viltjas kirsipuu on 1,5 m kõrgune kartvaste le...

Loodus → Loodusõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

EESTI ORTOGRAAFIA PÕHIPRINTSIIBID

tomahook, sünagoog, paradiis, fotograaf, reportaaz. Kui võõrsõna lõpeb helilise kaashäälikuga l, m, n, r, siis enamasti kirjutatakse vanemais muganenud laensõnades lõppsilbi täishäälik ühe tähega, uuemais kahe tähega, aga kindlat seaduspärasust ei ole. ÜKS TÄISHÄÄLIK aktsionär kormoran restoran alkohol leegionär revisjon apelsin makaron sanitar brigadir martsipan sekretär etalon materjal semafor formular miljonär seminar följeton musketär sumadan inventar palagan talisman karahvin pelikan terminal komissar pensionär tribunal kontrolör personal tärpentin koridor portselan veteran KAKS TÄISHÄÄLIKUT

Eesti keel → Eesti keel
1 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Energia sisaldus toidus

Assortiikompvek, sokolaadid, sokolaadikompvekid, kartuli- ja maisikrõpsud, halvaa 520-570 Määrdemargariin R60% 550 Kompvekid 340-550 Küpsised, vahvel, besee 330-510 Mandlimass, martsipan 470 Määrdemargariin R50%, sokolaadivõi 460 Hommikuhelbed, müsli 390-430 Määrdemargariin R45% 420

Meditsiin → Terviseõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Võõrsõnad

Abiturient Keskkooli lõpetaja; keskkooli lõpetama valmistuv isik Absoluutne Tingimatu, piiramatu; täiuslik, täielik Abstraktne Mõtteline, mittekonkreetne, üldistatud Absurdne Mõttetu, võimatu Akadeemik Akadeemia liige Akrobaat Tsirkusevõimleja Alfabeet Tähestik Alkohol Etanool e viina piiritus Anekdoot Lühike, teravmeelne naljalugu Apelsin Lõunamaine puuvili Aplodeerima Heakskiidu või poolehoiu avaldamiseks käsi plaksutama Arhitekt Ehituskunstnik Asfalt Teekattematerjal, pigitaoline aine Balansseerima Tasakaalustama, tasakaalus hoidma; tasakaalu säilitama Barbaarne Metsik Bariton Keskmise kõrgusega meeshääl; teatud vaskpuhkpill Barjäär Tõke, kaitsevõre Barokne Barokile omane Barrikaad Kaitsetõke, teesulg Bluffima Eksitama, eksiteele juhatama Boheemlane Ebakorrapärase, muretu eluviisig...

Filoloogia → Ortograafia
82 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Vanalinn

Vene ja Müürivahe tänavat ühendab Katariina käik, kus käigu põhjaosas saab näha Katariina kiriku säilinud osi. Ma tean, et Käik taastati ja taasavati 1995. aastal. Veel on seal käsitöökoda, kus iga sisseastuja võib näha, kuidas käsitöömeistrid oma igapäevatööd teevad. Teine koht on Raeapteek. Ma tean, et Raeapteek on Euroopa üks vanemaid tänaseni samades ruumides töötavaid apteeke. Lisaks kaasaegsetele ravimitele on müügil kuulus Klarett, martsipan, tinktuurid, salvid ja õlid, ürditeed ja palju muud. Järgmise koht on Raekoja Plats. Raekoja ees asuv plats on Tallinna vanalinna süda. Platsil on ajaloo käigus toimunud hukkamisi, festivale, karnevale ja pulmatseremooniaid. Jõulude ajal püstitatakse platsile jõulukuusk. Suvel ma elan Narvas, aga ma lugesin, et Raekoja platsil toimuvad iga aasta juunis vanalinnapäevad, juulis keskaja päevad ning suvi läbi on see välikohvikute ja vabaõhukontserdite tegevuspaik.

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Häälikuortograafia

saadikukandidaatide ülesseadmine, kontrollvardad olevat radioaktiivsed, intervjueeriti eesti esindajat, mootorrattur sõitis vastu patrullautot, modernne ühiskond, linlaste rõõmud, krediidi defitsiit, pakume ripplagesid, minu elu tipphetk, lennuki maandumisrada, eriti rafineeritud korruptsioonitehnika, briketiga köetav keskküttekatel, tühi kabinet, siseriiklikes ettevõtetes, madal taburett, ei teinud midagi liigset, britlaste õhurünnak, apelsini- ja mandariinikastid, kompvek ja martsipan, hoogne fokstrott, magus kirsikompott, sdjuardess, uuel staadionil, kaks portsjonit, kas tahad süüa, maja värvitud fassaadil, kaunilt kujundatud etikett, ei teinud midagi liigset Harjutus 4. Leia tekstist 15 häälikuõigekirjaviga. Mikk polnud homsele koolipäevale mõeldes heas tujus: ta oli pahane ema peale, kes ei tahtnud talle elektronkella osta, ja kiusliku õpetaja peale, kes oli täna päevikusse kahe kirjutanud. Sõber Raitki oli garderoobis Mikku ärritanud: poiss

Eesti keel → Eesti keel
81 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Neid kasutades tekib kiiremini kalorite vaegus, mille tulemusena süüakse ikkagi rohkem *Suures koguses tarbimine võib tekitada kantserogeenseid (vähki soodustavaid) ühendeid Kondiitritooted Liigitatakse: *Puuvilja-marja kondiitritooted *Karamellid *Kopvekid, iiris, drazee, martsipan *Idamaised maiustused *Jahust kondiitritooted *Dieet-, raviotstarbelised ja vitaminiseeritud kond.tooted Puuvilja-marja kond.tooted Keedis *Puuviljad, marjad säilitavad vastava kuju *Nad on jaotunud ühtlaselt suhkrusiirupis

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Köögivilja õpimapp

TALLINNA TEENINDUSKOOL Annika Alemaa 011M Köögiviljad Iseseisevtöö Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 1.Nimeta maavitsalisi aedvilju? Kartul,tomat,paprika. 2.Mida peab sisaldama kartuli märgistus kaupluses? Märgistus peab sisaldama toote nimetust,sordi nimetust,kasutustüüpi,kvaliteediklassi,mugula suurusgruppi,netomassi,hoiutingimusi,päritolumaad,pakendaja ja/või saatja nimetust ja aadresi. 3.Milliseid kartulisorte leiad kaupluses müügil.Kas oskad iseloomustada? Printess,Laura,Ants,Jõgeva Kollane. Laura-punane kartul 4.Milline ettevõte on Eesti suurim lauakartuli kasvataja? Leheotsa talu. Kartulikasvataja Johannes Valk 5.Milline on porgandi toiteväärtus? Sisaldavad 5-7% suhkrut,rohkesti karontiini (A-eelvitamiini),millest tuleneb oranzpunane värvus, C,-B ja E rühma vitamiine ja mineraalaineid. 6.Anna soovitusi porgandi kulinaarseks kasutamiseks? Porg...

Kategooriata →
61 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Võõrsõnad

abiturient - keskkoolilõpetaja absoluutne - täielik, täiuslik; piiramatu abstraktne - mõtteliselt üldistav; meeltega tajumatu absurdne - mõttetu, võimatu adekvaatselt - täiesti vastavalt, võrdselt afekt - tundepuhang, tugev erutus aferist - õnnekütt, petis afiss, afisi - müürileht, kuulutus akadeemik - kõrgema teadusasutuse liige; teadlase aunimetus akrobaat - võimleja alfabeet - tähestik alkohol - viinapiiritus anekdoot - naljalugu annulleerima - tühistama aplodeerima - käsi plaksutama areen - esinemisväljak arhitekt - ehituskunstnik arhitektuur - ehituskunst arreteerima - vahistama asfalt, asfaldi - maavaik, -pigi atentaat - mõrvakatse bakalaureus - esimene teaduslik kraad balansseerima - tasakaalustama, tasakaalus hoidma banaalne - labane , barbaarne - metsik, toores bareljeef- skulptuur, kus kujutis asetseb pinnalähedase kõrgendina bariton - keskmise kõrgusega meeshääl barjäär-tõke barokne - hilisrenessansi kunstistiilile omane (tu...

Eesti keel → Eesti keel
459 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Võõrsõnad

57. Dotatsioon ­ riiklik juurdemaks 116. Kooperatiiv ­ ühisettevõte 58. drastiline - rabav 117. Kotlet ­ hakklihatoit 59. Dramaatiline ­ tugev, jõuline, vapustav 118. Krematoorium ­ põletushoone 60. Dzemper ­ kootud või heegeldatud ülepeakäiv 119. Kurioosne ­ äärmuslik, kentsakas kampsun 120. Likvideerima ­ eemaldama, kõrvaldama 121. Martsipan ­ maiustus 181. Sekretär ­ asjaajaja, ametnik; vana-aegne 122. Massaaz ­ mudimine kirjutuskapp 123. Materjal ­ aine 182. Snepper ­ isesulguv lukk 124. Materiaalne ­ aineline 183. Sofoos ­ riiklik põllumajandus ettevõte 125. Materialistlik ­ aineline Nõukogude liidus 126

Eesti keel → Eesti keel
45 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

MÕISTED PAGAR-KONDIITRILE Aktiveeritud pärm - suurendatud käärimisenergiaga press- või kuivpärm, mis on saadud tema aktiveerimisel eritoitekeskkonnas. Bioloogiline kobestamine - taigna kobestamine alkohol- ja osalisel piimhappekäärimisel eralduva süsihappegaasi toimel. Busee - ümarbiskviitkoogi põhi. Chelle - tööstuslikult valmistatud zeleemarjad. Dekoorbiskviit - mustriga kaunistatud biskviit. Dessertpasta - maitse- ja aroomaineid sisaldav pasta magustoitude ja kreemide maitsestamiseks. Eelkerkimine - tainakute lühiajaline hoidmine ettenähtud tingimustes, et taastada kleepvalgukarkass, parandada taigna füüsikalisi omadusi, struktuuri ja gaasihoidmist pärast mehaanilist mõjutamist tükeldamisel. Eeltaigen - käärinud, tahke või vedela konsistentsiga pooltoode veest, jahust, osast suhkrust ja pärmist või juuretisest, mis täielikult kulutatakse taigna valmistamiseks. Griljaaz (krokant) - pruunistatud suhkrus röstitud ma...

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Pähklid

Fariza Imanova MK13-TE2 Pähklid Nimetus Iseloomustus (kuju,maitse) Kulinaarne kasutus Toiteväärtus Iseloomulik tunnus Sarapuupähkel e Sarapuupähklid on Süüakse maiustusena, Energeetiline väärtus: Sarapuupähklist tehakse metspähkel ümmargused või piklikud kasutatakse 664 kCal 100g kohta. ka alkohoolseid jooke nt tahked viljad.Iga pähkel on kompvekkide,halvaa,praline Rasva-valgu- ja pähklilikööri. vähemalt osaliselt kaetud e ja sarapuupähklivõi ...

Toit → Toiduaine õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kokkade ristsõna

KAERASÜDA 6. 59-94-110-29-49-75-43-17-97 pr k veevann BAIN MARIE 7. 74-112-111-24-105-88 põld-võõrkapsas RUKOLA 8. 130-125-30-47-19-43-41-97 pr k toidukaardi järgi A LA CARTE 9. 58-2-7413-99-17-103-64-52 "Mardi leib" MARTSIPAN 10. 49-134-90-96-85-124-104-145-137-74 Eesti toit MULGIPUDER 11. 77-143-26-75-29-142-2 rõngaskuivik BARANKA 12. 36-24-118-46 merivetikas NORI 13. 45-50-128-126-3-131-70-108 taldrikkõrvits PATISSON 14

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
66
pdf

Luuk IDU0010 ainetöö ERP tootmine

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL INFORMAATIKAINSTITUUT ERP süsteemis Microsoft Dynamics NAV martsipani kujukese tootmise, ostu- ja müügiprotsessi realiseerimine Ainetöö õppeaines “ Andmeaidad, ERP- ja CRM-süsteemid” (IDU0010) Inge Luuk, 144618CTF, [email protected] Esitatud: 17.01.2015 Juhendaja: Eduard Sevtsenko Tallinn 2015 Sisukord Sissejuhatus............................................................................................................................................ 3 1. Tootmisprotsessi üldkirjeldus ...................................................................................................... 3 1.1. Toote kirjeldus .....................

Informaatika → Andmeaidad, ERP ja...
17 allalaadimist
thumbnail
14
doc

TOIDUALLERGIA

Kas munaallergiaga inimene peab loobuma kanaihast? Enamasti mitte. Kuna aga munas ja kanalihas on ühesuguseid valke, võivad mõnel munaallergiaga inimesel tekitada vaevusi ka kanaroad. Sageli ei saa kanamuna suhtes allergiline inimene süüa teiste lindude (nt vuti ja pardi) mune. (Allergia ja toit. 2004:20-21). PÄHKLID JA MANDLID ­ on tugevad allergeenid. Ei maksa süüa ühtki pähkli-ega mandlisorti, samuti maiustusi, mis neid sisaldavad (halvaa, martsipan jm). Loomulik on, et kui lapsel on mingi allergiline haigus, siis selles kodus loobutakse maiustustest (kommid, sokolaad, näts jm). Lapsele on suur psühhotrauma, kui teised pere liikmed võivad maiustada, tema mitte, sest üksainus väike komm võib põhjustada väga palju vaevusi. (See tundmatu. 1992: 25). Maapähklist tingitud allergilised reaktsioonid tekivad kiiresti ja on tavaliselt rasked. Need võivad ilmneda juba esimesel kokkupuutel ning vahel piisab selleks kaduväikesest kogusest.

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed

Ei eraldu toidu sisse mürgiseid kemikaale. Sulamistäpp ca 100 kraadi. 27. PET- polüetüleentereftalaat  Valmistatakse vee, mahla ja gaseeritud jookide pudeleid, toidupakendeid, küpsetusvorme, -kotte ja –kilesid.  PET märgistusega plast on tavaliselt taaskasutatav! 28. joonis 29. Polüpropüleen (PP) on termoplastiline polümeer. Polüpropüleen kilekotid on väga hea läbipaistvusega. Kasutatakse enamasti toodete jaemüügi pakendiks (nt kommid, kingitused, martsipan jne). 30.  PP on tavaliselt tugev ja paindlik, eriti kui polümeriseeritud koos eteeniga.  Polüpropüleeni on võimalik toota läbipaistva ja värvilisena.  Polüpropüleenil on hea vastupidavus keskkonnatingimustele.  Vastupidav õlile ning rasvadele.  Polüpropüleen on sulamistemperatuur on u. 160 kraadi (kõrgem kui PE-l), kuid ei kannata temperatuuri alla 0 kraadi. 31. Kasutamine  Kasutatakse paljudes rakendustes, Pakendamine, kilekotid, ämbrid, kausid

Toit → Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

SUHKRU JA MAIUSTUSTE MÕJU ORGANISMILE

Tartu Ülikool SUHKRU JA MAIUSTUSTE MÕJU ORGANISMILE Referaat Annika Liiv Füsioteraapia Tartu 2011 Suhkrust... Suhkruid võib jagada looduslikult esinevateks suhkruteks ­ puuviljades, köögiviljades, mees ja piimas ning lisatavateks suhkruteks ­ näiteks karastusjookides, kondiitritoodetes ja kommides. Lisatavad suhkrud on enamasti rafineeritud suhkrud ­ sahharoos, fruktoos, glükoos ning tärklise hüdrolüsaadid (nt glükoos- ja fruktoossiirup). Eesti toidupüramiidis on lisatav suhkur püramiidi tipus, see tähendab, et lisatava suhkru kogus peaks olema väike ja ei tohiks paljude maade toitumissoovituste kohaselt ületada 10 % päevasest toidu ja jookidega saadavast energiast. Rafineerimata suhkur saadakse naturaalsel teel suhkruroost mahla väljapressimisel, selle puhastamisel ja kristalliseerimisel. Rafineerimise käigus er...

Toit → Catering
23 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Sissejuhatus ortograafiasse

reportaaz. VÕÕRSÕNAD Kui võõrsõna lõpeb helilise kaashäälikuga l, m, n, r, siis enamasti kirjutatakse vanemais muganenud laensõnades lõppsilbi täishäälik ühe tähega, uuemais kahe tähega, aga kindlat seaduspärasust ei ole: Üks täishäälik aktsionär kontrolör musketär sekretär alkohol koridor palagan semafor apelsin kormoran pelikan seminar brigadir leegionär pensionär sumadan etalon makaron personal talisman formular martsipan portselan terminal följeton materjal restoran tribunal inventar medaljon revisjon tärpentin komissar miljonär sanitar veteran Kaks täishäälikut agronoom inventuur margariin silikoon arhivaar magistraal panoraam sutenöör giljotiin mandariin parafiin suveniir huligaan mandoliin plastiliin trikoloor hüperbool maniküür poroloon vaseliin interjöör mannekeen rezissöör vitamiin VEAOHTLIKUD SÕNAD Sõnades aktsionär, leegionär, pensionär

Eesti keel → Eesti keel
8 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Trühvlid

kaunistustega. Valmis trühvlid asetatakse kapslitesse ning pannakse taaskord külmetuskappi seisma, et hiljem tuleks trühvlitel esile nende kõige paremad maitseomadused. Erinevad lisandid Trühvleid võib maitsestada vastavalt soovile erinevalt, peamised lisandid on näiteks mesi, kakao, mooniseemned, sukaad, tuumalised ­ pähklid ja pähkilaastud, mandlid ja mandlilaastud, kookoshelbed, marmelaad, paisutatud riis, kohv, piparmünt, söödavad lilled, martsipan, sinihallitusjuust, toorjuustud, puuvlijad, marjad, alkohol ja palju muud. Minnes eriti estreemsustesse võib lisada trühvlitele nii tsillipipart kui muid teravaid maitseaineid. Aga seda ka ainult piiratud kogustes, et maitseelamus ei ületaks sokolaadi maitset. Tuumalised Tuumalised ­ pähklid ja mandlid, on kõige tüüpilisemad koostisosad mandlite juures, mistõttu käsitlen antud teemat ka lähemalt. Peamiselt röstitakse pähklid eelnevalt, jäetakse maitsestamata

Toit → Pagar-kondiiter
42 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Referaat: Šokolaad

Liidu piire, tuues koju auhinnalisi kohti mitmetelt rahvusvahelistelt messidelt ja näitustelt. (Suitsu, 2004) 1991. aastal moodustati vabriku Kalev baasil RAS Kalev, 1995 sai võimalikuks RAS Kalevi erastamine ning moodustati aktsiaselts. (Suitsu, 2004) Tänasel päeval toodab AS Kalev kahte suuremasse tooterühma kuuluvaid maiustusi: sokolaaditooteid (sokolaaditahvlid, ­kompvekid ja ­karbid) ja suhkrukondiitritooteid (karamellid, iirised, närimiskompvekid, martsipan, drazeed). Maiustusi on kokku ligikaudu 250 sorti. AS Kalev jätkab siinseid sokolaadivalmistamise traditsioone, olles Eestis ainus selle maiustuse tootja. (Suitsu, 2004) 6 2. SOKOLAADI VALMISTAMINE Sokolaadi kodumaaks võib pidada troopilist Ameerikat. Just sealt pärineb puu Theobroma cacao (tõlkes ,,jumalate toit"), mille viljade seemned annavad meile tooraine selle suussulava hõrgutise tootmiseks

Toit → Kokandus
41 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti kulinaaria ajalugu

Rääkides mõjudest, valitseb Eestis skandinaavia köök ja kultuur, mis tähendab, et rohkem süüakse kala ja sealiha.On huvitav märkida, et erinevalt teistest Baltimaadest kasutati Eestis ka küüslauku. Muidugi erines vana ja erilisi traditsioone omava Tallinna köök teiste Eesti regioonide köökidest. Esmajärjekorras seepärast, et Tallinn oli Hansalinn. Laevadega tuli mitte ainult kaup, vaid ka uued kombed ja tundmatud toidud.Näiteks ilmus martsipan Eestisse tunduvalt varem kui Lätisse või Leetu.On huvitav, et tänapäeval tegeletakse Eestis sajanditaguste retseptide otsimisega ja on restorane, mis üksteise võidu pakuvad kõige vanemaid Tallinna roogi. XIX sajandi lõpul ja XX sajandi alguses hakkasid eesti külas levima uued toidud, mida varem oli valmistatud ainult linnades ja mõisates. Ilmusid esimesed laialdasemaks kasutamiseks määratud kokaraamatud. Korraldati lühemaajalisi majapidamiskursusi,

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Šokolaad

Liidu piire, tuues koju auhinnalisi kohti mitmetelt rahvusvahelistelt messidelt ja näitustelt. (Suitsu, 2004) 1991. aastal moodustati vabriku Kalev baasil RAS Kalev, 1995 sai võimalikuks RAS Kalevi erastamine ning moodustati aktsiaselts. (Suitsu, 2004) Tänasel päeval toodab AS Kalev kahte suuremasse tooterühma kuuluvaid maiustusi: šokolaaditooteid (šokolaaditahvlid, –kompvekid ja –karbid) ja suhkrukondiitritooteid (karamellid, iirised, närimiskompvekid, martsipan, dražeed). Maiustusi on kokku ligikaudu 250 sorti. AS Kalev jätkab siinseid šokolaadivalmistamise traditsioone, olles Eestis ainus selle maiustuse tootja. (Suitsu, 2004) 2. ŠOKOLAADI VALMISTAMINE Šokolaadi kodumaaks võib pidada troopilist Ameerikat. Just sealt pärineb puu Theobroma cacao (tõlkes „jumalate toit“), mille viljade seemned annavad meile tooraine selle suussulava hõrgutise tootmiseks. Tee kakaopuust erinevate šokolaaditüüpideni on aga pikk ja keeruline

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (pals...

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Mille poolest on kasulikud puuviljad?

Tallinna Tehnikaülikool Toiduainete instituut REFERAAT Mille poolest on kasulikud puuviljad Tallinn 2009 1 Sisukord : Sisukord :..................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus :.............................................................................................................................. 3 2 Sissejuhatus : Väga ammustel aegadel polnud olemas ei antibiootikume ega muid ravimpreparaate, mida me nüüd tonnide kaupa kasutame. Vana-aja tohtrid pöörasid erilist tähelepanu taimeravile ja toitumisele. Enamasti ravitseti haigusi dieedi ja ravimtaimede abil. Tänapäeval põhjustavad peaaegu poole kõigist surmajuhtumitest haigused, mis on otseselt seotud ebaõige toitumisega. Meie ...

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

KT küsimuste vastused TAIMNE

Kordamisküsimused II 1. Porgandi toiteväärtus. Sisaldab 7 ­ 8% süsivesikuid (valdavalt suhkrud). Kõrge karotiinisisaldus (4 ­ 3 mg; muutub organismis A-vitamiiniks). Märkimisväärsel hulgal B-grupi vitamiine, samuti PP-, E- ja K-vitamiini. C-vitamiini sisaldab teistest köögiviljadest vähem (4 ­ 6 mg). 2. Nõuded porgandi säilitamisele. Säilitatakse temperatuuril 0°C juures. Kuivamise vältimiseks vajalik õhuniiskus 98 ­ 100%. Säilitatakse perforeeritud kilega kaetud kastides. Väike ja vähearenenud porgand kuivab kergelt. Närbumine põhjustab: - kaalu vähenemist, - kvaliteedi langust. 3. Porgandi kasutusviise. Porgandit süüakse: - toorelt, - keedetult, - hautatult. Hinnatud komponent: - toorsalatite koostises, - suppide, - ühepajatoitude valmistamisel. Palju kasutamisvõimalus...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Söömise keemia

Pop corn 43 Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, 35 vahukoor Shokolaad, suitsuvorst, 35 kookospähkel, angerjas Sprotid, sealihakonserv, 30 sinihallitusjuust, munakollane Emmental, valgehallitusjuust, 30 halvaa, suitsuangerjas Veisemaksapasteet, martsipan, juust, 25 lihakonserv Piparkook, kakaopulber, kana, 20 viinerid, keeduvorst Kreeker, hapukoor, avokaado, 20 soolaheeringas Sealiha, glasuurkohuke, kringel, 15 segahakkliha, sardiin tomatis VITAMIINIDE TÄHTSUSEST TOIDUS Ainevahetushäireid põhjustavad nii vaegus ja puudumine kui ka liig.

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Kordamine eesti keele eksamiks

Sisukord Sisukord........................................................................................................................................... 1 ORTOGAAFIA................................................................................................................................2 Hääliku pikkuse õigekiri..........................................................................................................2 Sulghäälikute õigekiri.............................................................................................................. 3 h õigekiri..................................................................................................................................3 i ja j õigekiri.............................................................................................................................3 Kaashäälikuühendi õigekiri ...................................................

Eesti keel → Eesti keel
178 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

jaotustükid, iseloomulik singitükk ja karbonaad), kanaliha, pardiliha, haneliha, lambaliha jaotustükid, vasikaliha, ulukid: metssiga, põder, jänes, hirv, metspart, teder, põldpüü, kama, eesti müsli (praetud kaerahelbed suhkru ja rosinatega), leib (magus-hapu, rukkileib, põrandaleib, vormileib), sepik, kaeraküpsised, odrakarask, kaerakile, sai, kakud (kuklid), kuivatatud kooritud ja koorimata hernes, uba, martsipan, sokolaad, halvaa, vürtsikilu, sprotid, räimerullid, praetud räimed, marineeritud räimed, soolatud räimed, marineeritud angerjas, suitsulest, kuivatatud lest, kuivataud tint, suitsuangerjas, praetud ahven, suitsurääbis, praetud haug, vähesoola kala/vähesoola vimm ("äkiline"), silmud, soolaforell, suitsuforell, lõhe (magevee) soolatud, suitsutatud, värske kala: ahven, räim, koha, lest, latikas, forell, dessert õunavein, viin, liköörid (vana tallinn, gabriel, agnes),

Toit → Rahvusköögid
19 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

Sobib külmutatult) Ploomid (kihelus suus) Õun (mõjutab sort ja küpsusaste) Kiivi (eriti tugev allergeen võib põhjustada anafülktilise soki) Pähklite ja mandlite allergia ­ on põhjustanud ka surmajuhtumeid. Allergeensus ei kao mingil viisil. Pähkleid ja mandleid sisaldavad ka küpsised, kompvekid, sokolaad, halvaa, martsipan, pähklipastad, -kreemid, -võided! o Heintaimede allergia Vaevusi põhjustavad teraviljad, herned, soja, tomat, melon, maapähkel. Oad, herned, lääts ja soja- sagedasemad on soja ja hernes. Sojaallergia esinemine suureneb, kuumutamisega allergia ei vähene. Herne ja läätse keeduaur võib põhjustada astmat. Teraviljad ­ teravilja valgu suhtes. Taandub 3.-4. eluaastaks.

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun