Õun talub lühiajaliselt ka kuni 5 külmakraadi ilma et tema maitseomadused sellest oluliselt muutuks. Välismaised õunad on pritsitud üle kaitsekihiga ning see ei lase õhust tema pinnale laskunud õunahaiguste tekitajal arenema hakata. Nii ei juhtu nendega midagi isegi siis kui neid hoida soojas toas, nad võivad muutumatuna seista kuid. Eesti õunad üldreeglina ei ole sellist kaitsepritsimist saanud ja seepärast nad hästi ei säiligi. Toatemperatuuril võib sügisene õun säilida ehk umbes nädala, juhul kui ta on ilma plekkide ja defektideta. Talveõun aga ei pruugi toas üle paari päeva seistagi. Keldris olnud õunale on õhus langenud ikka mõni bakter ja läbi õiepoolse otsa tungivad nad ka vilja sisse. Kui nüüd selline õun jahedast keldrist sooja tuppa tuua, hakkavad mädanikku tekitavad bakterid kiiresti vohama ja põhjustavad riknemise. Õuna pinnale tekivad pruunid laigud, mis hakkavad
a) kaltsiumipreparaadid (ei ole kahjulikud) b) füsioloogiliste häirete vastased preparaadid (näit. DPA, väga ohtlik) c) söödavad katted aurumise takistamiseks (looduslikud ja sünteetilised) Tänu nendele on võimalik hoida õunu ilusatena ka soojal temperatuuril toas, nad võivad muutumatuna seista kuid. Eesti õunad üldreeglina ei ole sellist kaitsepritsimist saanud ja seepärast nad hästi ei säiligi. Toatemperatuuril võib sügisene õun säilida ehk umbes nädala, juhul kui ta on ilma plekkide ja defektideta. Talveõun aga ei pruugi toas üle paari päeva seistagi. Keldris olnud õunale on õhus langenud ikka mõni bakter ja läbi õiepoolse otsa tungivad nad ka vilja sisse. Kui nüüd selline õun jahedast keldrist sooja tuppa tuua, hakkavad mädanikku tekitavad bakterid kiiresti paljunema ja põhjustavad riknemise. Õuna pinnale tekivad pruunid laigud, mis hakkavad suurenema
ÜLO ÕUN Ülo Õun (30. aprill 1940 Tartu 7. märts 1988 Tallinn) oli eesti skulptor. Ta lõpetas 1958. aastal Tartu 2. Keskkooli, õppis seejärel Tartu Ülikoolis matemaatikat ning aastal 1966 lõpetas ERKI skulptorina. Kuulsast 1960. aastate skulptuuriuuendajate põlvkonnast eristus ta tunnusliku vormideformatsiooni poolest, samuti ei kartnud ta kasutada skulptuuris värvi. Õunast on kirjutatud kui kunstnikust, kes karikeeris oma portreedes ja jõudis groteskini. Ülo Õuna looming tundub veel praegugi eesti kunstis väga erandlik. Ta on mõjutanud tervet põlvkonda eesti kujureid, ehkki pole kunagi töötanud õppejõuna. Ülo Õun tõi eesti kunstinäituste õhkkonda lõbusat elevust, kirgi ja hämmingut, mida keegi eales ei oleks osanud siduda ajastu kiiresti muutuvas kunstielus kõige igavamaks kunstiliigiks tembeldatud skulptuuriga. Temaga tuli eesti 1970. aastate skulptuuri midagi olemuslikult uut: sõbralik grot...
Puuviljad Puuviljade müük Müüjad Müüjate edetabel Õun Pirn Ananass Banaan Müüdud Kokku Andrus 26 27 39 27 119 Merje 34 26 13 73 Tom 18 35 34 36 123 Pilleriin 42 28 34 104 Karin 42 29 71 Andrus Kert 29 34 14 21 98 98 20% Mitu müüjat ...
Oma sordiaretustöö vilju nägid aednikud alles kümnekonna aasta pärast. Eestis on tuntumad õunasordid "Sibulõun", "Kuldrenett", "Liivi sibulõun", "Valge klaarõun", "Tallinna pirnõun", "Sügisjoonik", "Martsipan". Peale õunte saab õunapuudest väärtuslikku puitu mööbli ja puidust tarbeesemete valmistamiseks.Suurim saak õunapuult - 546 kg õunu - on kogutud 1978. Rekordsaak on koristatud Lõuna-Eesti sordikatsepunktis. Õunasaak koguti 17 aastaselt puult.Suurim õun - 500g. Saadi 1985. Selle omanik aiapidaja Bernhard Sukmit Raplamaalt esitas õuna (sort Pobeda) Nunnu konkursile. SUVESORDID: "Valge klaarõun" - vana tuntud õunasort Baltikumis, Soomes, Rootsis, Poolas, Valgevenes, Venemaa lääneoblastites. Õun on üsna suur, piklik-kooniline, kollakasvalge, küpsedes muutuvad nad mõnikord läbipaistvalt klaariks. Magushapu maitsega. Säilib paar nädalat.
Praad: · Riis(30g) ( keedetud) · Kala(150g)- Sool,pipar,till,sidrunimahl. (ahjus küpsetatud) · Salat-Tomat(60g),kurk(70g),hiinakapsas(60g),sool,suhkur. · Kaste-Majonees(2spl),maitsestamata jogurt(50g),sinep,suhkur,kurk,paprikas · Täisteraleib(1 viil) Magustoit: · Puuviljasalat- õun(1),banaan(1/2),ananass(80g),vaarikas(2spl),banaanikohupiimakreem(80g) Jook: · Piim(200g) Rasvad-Riis 0,13g Kala 1,5g Täisteraleib 0,4g Maitsestamata jogurt 0,8 g Piim 5g Banaanikohupiimakreem-1,2 g Õun,banaan,ananass kokku umbes 1g Kokku 10,03g Mineraalained-Kaltsium-kala Magneesium- leib,riis,piim,kala,banaan,õun Kaalium- banaan,leib,kala,piim Naatrium,kala Kloor-sool (Eestlased söövad soola 2-3 korda rohkem kui organism seda igapäevaselt vajaks (norm 3-5 g päevas). Fosfor kohupiim,riis ...
teine mitte hästi. (NB! I grupist õpilane, kes oskab väga hästi JA teisest grupist õpilane, kes ei oska väga hästi VÕI esimesest grupist õpilane, kes ei oska väga hästi JA teisest grupist õpilane, kes oskab väga hästi) 10 9 5 8 130 26 p( B) = + = = 15 17 15 17 255 51 4. Korvis on 25 õuna. Neist 6 on ussitanud. Leidke tõenäosus, et sellest korvist: a) Pimesi võetud õun ei ole ussitanud; kogu võimaluste arv n1 = 25 , soodsate võimaluste arv mitte ussitanud õuna saamiseks m1 = 25 - 6 = 19 ; tõenäosus, et juhuslikult valitud õun ei ole ussitanud, on: m 19 p ( A) = 1 = n1 25 b) Kahe järgemööda pimesi võetud õuna hulgas on teine õun ussitanud. (NB! Esimene õun ei ole ussitanud JA teine õun on ussitanud VÕI esimene õun on usitanud JA teine õun on ussitanud)
Mari Õun Kalda tee 23 50701 TARTU Tel +372 5814 7845 Kristiina Kaldvee Pitsa- ja grillrestoran Taverna Raekoja plats 20, 51004, Tartu 05. oktoober 2017 MOTIVATSIOONIKIRI Lugupeetud personalijuht Minu nimi on Mari Õun ja olen 18aastane neiu Tartust. Iseloomult olen pigem tagasihoidlik, rõõmsameelne, töökas ning kohusetundlik tüdruk. Annan alati endast parima ning soovin, et inimesed oleksid minu tehtud tööga rahul. Põhjus, miks ma Teie poole pöördun, on nimelt see, et soovin leida endale kooli kõrvalt tööd. Esmaspäevast reedeni lõppevad ...
mehhaanilised vigastused ei tohi ulatuda kolmest lehekihist sügavamale. Varajane kapsapea on kergelt mõrkjas. Kibedast maitsest saab lahti, kui kapsapea 2-3 minutiks keeva vette kasta. Soolveest välja tõstetud hapukapsas kaotab kolme tunni jooksul 1/3 C-vitamiinidest. Seega tuleb hapukapsas välja tõsta vahetult enne tarvitamist. Õunapuud kuuluvad heitlehiste ja põõsaste perekonda, mis omakorda kuulub roosõieliste sugukonda. Kerajas õunvili õun areneb õiepõhjast ja alumise asetusega sigimikust. Õuna kilejate vaheseintega seemnekamber (rahvakeeles õunasüda) koosneb harilikult viiest viljapesast, igaühes 1-2 seemet. Õun sisaldab ka inimesele vajalikke vitamiine ja sellepärast on ta väga populaarne ning teda kasutatakse nii toorelt kui marineeritult kui ka kuivatatult. Kodumaine õun säilib tõesti kehvemini kui soojemas kliimas kasvavad paksukoorelised sordid, mis looduslikele omadustele lisaks saavad ka keemilist turgutust.
Laboratoorne töö: ,,Mehaaniline töö, võimsus" Töövahendid: erinevate massidega kehad (nimelt, mobiiltelefon, õun, tool, kilekott toiduga), arvuti, mõõdulint ja sekundikell. Tööülesanne: uurida, kuidas saab mõõta tööd kehade ühtlasel tõstmisel, määrata imimese võimsuse, arvutada selleks kulutavat energiat ning määrata kõige võimsama inimest klassis. Teoreetiline osa: A = F s cos A -töö F - jõud , ( antud töös kehadele mõjub raskusjõud ) s -teepikkus (e. millisele kõrgusele on keha tõstetud ) = 0, antud töös jõud ja teepikkus on suunatud samas suunas
muude roogade valmistamiseks . Kabatsokki kasvatatakse ka Eestis. Patisson ehk taldrikkõrvits on, nagu kabatsokkki, hariliku kõrvitsa teisend. Kabatsokile sarnaneb ka sellepärast, et on puhmakujuline. -3- Toiduks kasutatakse valminud vilju. Neist tehakse kompotti, marmelaadi või valmistatakse keedutoitu. Mõnedes piirkondades kasutatakse peamiselt loomasöödana . Kõrvitsa-õunasalat Kogus Koostis- ja maitseained 2 tk hapukas õun 200 g Kõrvits 2 sl (võib ka vähem) suhkur 1 sl sidrunimahl Kaneel (jahvatatud) 2 sl värsked või külmutatud marjad (punased sõstrad,jõhvikad,pohlad ) Valmistamine Riivige kõrvitsa viljaliha jämeda riiviga ja nõrutage. Õunad koorige, eraldage seemnekojad, viljaliha riivige jämeda riiviga. Lisage tumenemise vältimiseks sidrunimahla. Segage salatiained, maitsestage suhkru, sidrunimahla ja kaneeliga. Serveerimisel kaunistage marjadega.
Tervislik lõunasöök Koostas: Tervislik toitumine Tervisliku toiduvaliku peamised põhimõtted on: Vastavus vajadusele Mitmekesisus Tasakaalustatus Mõõdukus Lõunasöögi menüü Ahjus küpsetatud kala riisi ja hiinakapsa salatiga 30g riisi 150g hõbeheiki 60g tomatit 70g kurki 60g hiinakapsast ¼ paprikat 2 spl majoneesi 50g maitsestamata jogurtit sinepit soola suhkrut 1 viil täisteraleiba 1 klaas piima Puuviljasalat kohupiimakreemiga 1 õun ½ banaani 80g ananassi 2 spl vaarikaid 80g banaanikohupiimakreemi Süsivesikud Süsivesikud peaksid andma ligi 55-60% päevasest energiast. Süsivesikud on organismis põhiliseks energiaallikaks. Neil on organismis varuaine roll. Kuuluvad rakkude, kudede ja hormoonide koostisesse. Süsivesikute sisaldus meie lõunasöögi menüüs: kurk 1,5g kapsas 1,3g tomat 2 g maitsestamata jogurt 2,35g leib 11,2g ananass 9,4g õun 4g banaan 9,2g banaanikohupiimakreem 10,3g
OÜ Together Jaak Õun AS Print Kreutzwaldi 12 29. oktoober 2014 nr 4-2/13 5065 Tartu Visiitkaartide tellimus Austatud härra Õun Soovime tellida 200 standardse mõõduga visiitkarti. Visiitkaardid peavad olema hõbe metallik paberil, musta kirjaga ja ühepoolsed. Kui tellimus on valmis, palun võtke meiega ühendust. Kaubale saame tulla järgi ise, tööpäevadel 10.00-17.00. Lugupidamisega Liisu Lill juhatuse esimees Melani Metsaluik 5623 5111 [email protected] Tihase 10 Telefon 745 6040 Reg 368469439343 50115 Tartu
AUTOR: Mari Nõlvak VANUSERÜHM: 5-7.a. SOOVITAV LÄBIVIIMISE AEG JA KOHT: Kevadel õues ÕPPE-JA KASVATUSTEGEVUSE VALDKONNAD: Mina ja keskkond, keel ja kõne, kunst, liikumine, matemaatika EESMÄRGID: Laps tunneb rõõmu liikumisest. Laps teeb koostööd rühmakaaslastega. Laps teab erinevaid puid ning nende vilju. Laps kuulab luuletust ja loeb kaasa. MEETODID: Vaatlemine, kuulamine, kompimine, liikumine, võrdlemine, maitsmine *VAHENDID: kastanimuna, tammetõru, käbi, vahtra vili, õun, käpiknukk, pildid erinevatest puudest (õunapuu, kastan, tamm, kuusk, vaher) TÖÖ KÄIK: Lastele tuleb külla lõunamaalt kevadeks tagasi lennanud linnuke (käpiknukk), kellega koos vaadatakse lasteaia õuel asuvaid erinevaid puid ja nende vilju. Lapsed otsivad koos linnukesega lasteaia õuelt kaasas olevate piltide abil igale pildile vastava vilja. ÜLESANDED PUU JUURES: Kastan – aruta kastanimuna koore seest välja ja tee hambatikkude abil endale meeldiv kujuke.
Kellele [email protected] Koopia Pimekoopia Teema Visiitkaartide tellimus 29. oktoober 2014 Jaak Õun AS Print juhataja Austatud härra õun Soovime tellida 200 standardse mõõduga visiitkarti. Visiitkaardid peavad olema hõbe metallik paberil, musta kirjaga ja ühepoolsed. Kui tellimus on valmis, palun võtke meiega ühendust. Kaubale saame tulla järgi ise, tööpäevadel 10.00-17.00 vahemikus. Lisana lisasime meie logo ja visiitkaardile vajaminevad andmed. Lugupidamisega Liisu lill OÜ Together juhatuse esimees 584 58199 [email protected] Lisa: logo ja kontaktandmed Logo.pdf Melani Metsaluik 5623 5111 melani@together
OÜ Together Jaak Õun AS Print Teie 04. november 2014 nr 4-2/14 Kreutzwaldi 12 5065 Tartu Meie 30. oktoober 2014 nr 6-1/41 Pretentsioon visiitkaartide kohta Austatud härra Õun Kauba kättesaamisel ilmnes, et olete visiitkaardid kujundanud kuldsele taustale, kuigi tellimuskirjas oli välja toodud hõbe metallik toon. Saadame valet tooni visiitkaardid tagasi ja palume võimalikult kiirelt uuetega asendada. Lugupidamisega Liisu Lill juhatuse esimees Melani Metsaluik 5623 5111 [email protected] Tihase 10 Telefon 745 6040 Reg 368469439343 50115 Tartu
OÜ Pirnipuu Pr. Õnne Õun OÜ Õunapuu Kollase 12 21.november2008 nr 1-2/59 65432 Põlva PÕLVAMAA Koostööpakkumine Lugupeetud proua Õun Oleme pikka aega tegutsenud Eesti turul. Meil on teile ettepanek uue toote turustamiseks. Nii teie kui ka meie turustatavad moosid on edukad. Seega pakume välja teha koostööd ja valmistada õuna-pirnimoos. Võiksime juhtkonnaga korraldada ka seminari. Lugupidamisega Pille Pirnipuu Juhatuse liige Meelis Melon 543 1123 [email protected] Ananassi 11 Tel. +372 5123 456 Arve nr. 112 223 334 445 Tartu E-mail: [email protected] Swedpank 67890 TARTUMAA Reg. nr. 2331 2342 3342
*Nad on täis vitamiine ja mineraale ning fütoühendeid. *Nad aitavad teil hoida tervislikku kehakaalu. *Nad on suurepäraseks kiudainete allikaks. *Nad aitavad vähendada südamehaiguste, rabanduse ja teatud vähiliikide riski. *Nad maitsevad imehästi ning valik on nii suur. Pea kõik puuviljad on kasulikud neis on glükoosi ja fruktoosi. Jaotus vilja ehituse järgi : - Seemneviljalised nagu näiteks õun ja pirn - Luuviljalised nagu näiteks virsik, aprikoos, ploom jne - Tsitruselised nagu näiteks mandariin, lime ja sidrun - Troopilised ja subtroopilised viljad nagu näiteks tähtvili, anona, dattel, guaav Nõuanded : * Puu- ja juurviljad söö võimalusel alati koorega, kuna paljud toitained paiknevad just koore all. * Eelista värskeid puu- ja juurvilju mahladele, kuna mahlade tootmisel kaob palju kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid ning fütokemikaale.
2. G 9. 10. E E E E 5. V V N V O O 11. I Ä 8. L L D 1. T L L U U A B R J 7. I T T R I I 3. A F I S S W O I L 4. S 6. O G I I I E V O L U T S I O O N V O O R A S S O O I O M O E I I I N N L A D M M I S I I U D U I E L E Õ T T S S D I S P E S L T D E E O I I I T O O K D U R O S ...
Pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogiline kaart TOOTE NIMETUS Tosca-kattega õunakook kamabiskviidiga KOGUS 8 portsjonit KAAL 1,450 BRUTO NETO KOOND KOOND RETSEP KÜLM RETSEP TOORAINE NIMETUS PÕHI TÄIDIS KATE T KAO % T Muna 2 tk 1 tk 0,180 0,150 Suhkur 0,043 0,043 0,043 0,129 0,129 Nisujahu 0,010 0,020 0,030 0,030 Kartulijahu 0,002 0,002 0,002 Kamajahu 0,025 0,025 0,025 Küpsetuspulber 0,002 ...
Liikumise suhtelisus- liikumist saab kirjeldada vaid teiste kehade suhtes toimuvana. Nt- metsa suhtes liigub loom. Pöörlemine- liikumine, mille korral liiguvad keha punktid mööda erineva läbimõõduga ringjooni ümber ühise pöörlemistelje, nt grammofoniplaat. Laine-võnkumine levimisprotsessi ruumis. Plastmass pudel lainelises vees. Aine tunnused - tahked,vedelad,gaasilised. Kindel siseehitus. Mõõtmetelt lõplik. Newtoni 2 seadus - kui kehale mõjub jõud, siis saab ta kiirenduse, mis on võrdeline selle jõuga ning pöördvõrdeline keha massiga. a=F/m, a-kiirendus m/s2, F- jõud 1N, m-mass 1kg. Võimsus - töö tegemise kiirus. Mõõtühikuks 1W. N=A/t, N-1W, A-töö 1J, t-aeg 1s Potentsiaalne energia - vastastikmõju energia. üles tõstetud kehad -gravitatsioonijõud. Energia miinimumi printsiip-kõik iseeneselikud protsessid kulgevad kehade süsteemi enegria kahanemise suunas. Nt- kivi kukub ikka alla poole. Tõrjutuse printsiip - Ainelisi objekte ei saa aset...
jrk Eesnimi Perenimi 1. Anu Õun 2. Ats Aas 3. Kai Kadakas 4. Paul Õun 5. Mai Kadakas 6. Peeter Aas Sisesta tabel vastavalt näitele. Sorteeri tabel tähestikuliselt Tee tabelist neli koopiat ja määra nende kujundusteks: Table Elegant, Table Grid2, Table List3 ja Table Web1. Esimene tabel jääb kujundamata. jrk Eesnimi Pikkus 1. Mirtel 175 2. Taavi 182 3. Pille 165 4. Palle 176 5. Pipi 159 6. Annika 162 7. Mart 142 Sisesta tabel vastavalt näitele. Sorteeri tabel pikkuse põhjal pikkemad ees. Tee tabelist neli koopiat ja määra nende kujundusteks: Table List5, Table Colorful2, Table Classic1 ja Table 3D effects1. jrk Perenimi Sa Sk Sp 1. Kask 1999 10 5 2. Kuusk 2000 12 10 3. Lepp 1998 5 25 4. Kask 2001 6 3 5. Tamm 1997 3 29 6. S...
Eesti Mereakadeemia .....................................teaduskond ...........................................õppetool Üliõpilase ees- ja perekonnanimi Töö pealkiri Teadustöö alused - ainetöö Tallinn, Aasta Eesti Mereakadeemia .....................................teaduskond ...........................................õppetool Tallinn, Aasta Arvuta ja koosta iseloomustavad diagrammid Harjutus 1Õpilaste osalemine kinokülastusel. Arvuta ja tee iseloomustav tulpdiagramm, kasutades KLASS ja OSALUS% veegusid õpilaste arv klass klassis osalenud osalus õpilaste%arv 1a klass 16 16 100,0 2a klass 14 13 92,9 3a klass 22 20 90,9 4a klass 18 18 100,0 120...
13. Milles seisneb mõõteriistade taatlemine? Mõõteriista taatlemine on mõõtevahendi näitude võrdlemine tööetaloniga õiguspädeva (akrediteeritud) taatlusasutuse poolt vastavalt taatluseeskirjadele. Taatlemine on üks metroloogilise kontrolli liikidest, mis selgitab, kas mõõtevahendi mõõtehälve on lubatud veapiirides. 14. Too 3 näidet põhjuslikult seotud nähtustest füüsikas. 1. Õun tuleb oksa küljest lahti → õun langeb allapoole → õun jõuab maapinnale; 2. Püssikuul tabab palkseina → kuul peatub seinas → seina sisse tekib auk; 3. Valgus neeldub kehas → see keha soojeneb → see keha paisub; 4. Elektrivool läbib metallkeha → see keha soojeneb → selle keha takistus suureneb. 15. Too 2 näidet füüsikaga seotud ohtudest. 1. Elektrilöögi saamine 2. Kokkupõrked, avariid
Kahekäiguline menüü kooliõpilastele. I käik Pearoog. Keedetud kartul, kaste, ananassi-porgandi salat, piim, mahl. II käik Järelroog. Karamellkissell moosiga. *** I käik Pearoog. Frikadelli supp. II käik Järelroog. Mannavaht piimaga. *** I käik Pearoog. Makaronid vorstiga, mahl, piim. II käik. Järelroog. Puuvili (õun, pirn) *** I käik Pearoog. Pilaff, piim, mahl. II käik. Järelroog. Kohuke, puuvili. Kolmekäiguline menüü firma külalistele. I käik Eelroog Soojad võileivad. II käik Pearoog. Kartulipuder, valge kaste, värskekapsa-kurgi salat, piim, mahl. III käik Järelroog. Kook, kohv, tee. *** I käik Eelroog. Püreesupp. II käik Pearoog. Keedu kartul, hakkliha kaste, apelsiniporgandisalat, piim, mahl. III käik Järelroog. Apelsini jogurtitarretis. *** I käik Eelroog. Külmad suupisted kalast. II käik Pearoog. Riis, grillitud kalaga III käik Järelroog. Jäätis. Kolmekäiguline lõunamenüü turismigrupile. I käik Eelroog...
1 viil rukkileiba Peedisalat Maasikaid TEISIPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Puuviljamüsli Maasika-petikokteil 1 klaas rasvata piima 1 klaas vaarikaid Lõunasöök: Õhtusöök: Riisi-kanasalat Lehtkapsa salat Makaronid kastmega KOLMAPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Pudru Pirn, õun ja banaan 1 klaas petti maitsestamata jogurtiga 1 pirn Lõunasöök: Õhtusöök: Kerge rosolje Köögiviljavorm 1terakukkel Kurgi ja tomati salat 1 klaas puuvilja mahla NELJAPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Singi-ananassiröstsai Redise salat 1 klaas keefirit 1 riisileib 1kiivi Lõunasöök: Õhtusöök:
Õun Kaili Silland Kaire Jürimaa 8. Klass Rõngu keskkool Juhendaja: Stiina Lõhmus 14.11.2013 Sisukord 1. Milline on vili 2. Ajalugu 3. Kasutamine 4. Kus kasvab, toodetakse 5. Midagi huvitavat 6. Kasutatud kirjandus Milline on vili? Värske, mahlane hapukas. See tekib alumise sigimiku ja sellega liitunud kausja õiepõhja liitumisel lihakaks viljaks. Õuna sisemine osa ehk õunasüda areneb sigimikust. Õunasüda on viiepesaline ja igas pesas on kuni 2 seemet. Õuna ajalugu Inimesed on õunu söögiks tarbinud mitmeid aastatuhandeid. Vanimad õunad pärinevad aastast 6500 eKr. Keskajal kasvatati ja aretati kloost...
Kurgi-õuna-sellerismuuti 1. Koori kurk ja lõika väiksemaks. 2. Koori õun, eemalda südamik ja lõika väiksemaks. 3. Lõika ka seller väiksemaks. 4. Aseta kõik komponendid kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks massiks. 5. Maitsesta kergelt musta pipraga ja serveeri koheselt. SOOVITUS: * Jogurti asemel võid lisada hoopis mahla, nt õuna- või viimarjamahla, sest need ei riku värvi ja on mõnusalt happelise maitsega. * Serveeri koheselt, sest seistes võib jook hakata kihistuma ja vajab segamist. * Maitse enne lisamist kurki, et see mõru ei oleks
6. 8. 8. 9. 9. 11. 10. 2. 13. 14. 17. 18. 19. 20. 1. 22. 3. 24 26. 25. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. . 47. 48. 49. 50. 51. 52. 54. 53. 55. 56. 57 58. 57. 59. 60. 61. 62. 63. 65. 64. 66. 68 . 67. 69. 70. 71. 72. 73. 74 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 83. 1. K...
................................ 5 Vahepala: muna praetud õliga 40g, leib 30g, kohv suhkruta 180g.........................5 Lõunasöök: hapukapsasupp vähese sealihaga 250g, hapukoor R 10% 3g, leib 34g......................................................................................................................... 5 Õhtusöök: kapsarullid riisi-segahakklihatäidisega 336g, hapukoor R 10% 28g, tatrapuder rasvata veega 90g, hakklihakaste segahakklihast (õliga) 40g, keefir R 2,5% 180g, õun 55g, jogurt Danone Fantaasia 122g..............................................6 Laupäev, 27.02.2016.............................................................................................. 6 Hommikusöök: kohv suhkruta 320g, kohvikoor 10g, suitsuvorst 42g, pagari-rööst (Eesti Pagar) 52g, juust (Eesti Juust) 32g, muna praetud õliga 40g........................6 Vahepala: õun 237g, juust (Eesti Juust) 16g...........................................................6
Prantsusmaa mineraalõlid, tsitruseline, lilleline Güwürtztraminer Saksamaa Alsace Vürtsikas roos, Austria ingver, greip, Prantsusmaa kreemikas. Sauvignon blanc Uus- Meremaa Karusmari, ürdid, Prantsusmaa tsitrus, rohttaimed Pinot Gris Prantsusmaa Puuviljad, õun, pirn, Ungari Ploom, kirss, Itaalia mustsõstar, mustikas, Sloveenia suits, sokolaadi Luksenburg aroom Semmillon Prantsusmaa Tsitrusviljad, küpse virsik, nõrga mee-ja virsikuaroomiga
Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees. Muna kg 0,050 Puhasta ja tükelda suitsukana Õun kg 0,030 Eemalda ploomikivid ja haki vajadusel ploomid Ploomikompott kg 0,072 väiksemaks. Kaste: Keeda ja tükelda munad. Pese, tükelda õun Majonees kg 0,040 Sega tükeldatud toiduained kastmega, Hapukoor kg 0,040 maitsesta vajadusel Suhkur 0,000 Serveeri maitserohelisega Muskaatpähkel kg 0,000 Till kg 0,004 Põhiroog: Nuudlipesad Nuudlipesad kg 0,090
TOMAT Peruust Euroopasse tõid tomati 16.sajandil hispaanlased. Hispaanias hakati seda kasvatama ilutaimena; tomati vilju peeti mürgiseks. Toiduks hakati tomatit tarvitama alles 18.sajandil esmajoonelt Itaalias, kuid ka Prantsusmaal ja Hispaanias. Nende riikide rahvusköögis mängib tomat siiani väga olulist rolli. Ka on need kolm Euroopa suurimad tomatikasvatajad. Prantslased andsid algselt akaatsiaõunaks kutsutud tomatile ka uue imetleva nime pomme d'amour ehk 'armastuse õun', millest hiljem sai pomme d'or ehk 'kuldne õun'. Eestis tunti tomatit veel 20.sajandi alguseski vähe. Tomat on väga valgusnõudlik. Eestis piirab tomatikasvatust avamaal soojaperioodi (ööpäeva keskmise temperatuuriga üle +15°) lühike kestus. Varajste ja keskvalmivate tomatisortide kasvuperioodi pikkus tõusmetest esimeste viljade valmimiseni on 90-120 päeva. Eestis tuleb vaid harva ette aastaid, kus tomati kasvuks s...
Tartu Ülikool Arstiteaduskond 0-1 Aastaste laste kehatüüpide võrdlus kaalu ja pikkuse järgi Referaat aines Füüsilise ja meditsiinilise antropoloogia alused Autor: Eliys Tomson Arstiteadus II, 7. rühm Juhendaja Helje Kaarma Tartu 2009 Sisukord 1.Sissejuhatus Antud referaadi teemaks on ,,0-1 aastaste laste kehatüüpide võrdlus kaalu ja pikkuse järgi". Ma valisin selle teema sooviga teada saada, kas see kehatüüp, millega me sünnime, mängib olulist rolli edasise kehatüübi väljakujunemisel. Kui sündides esinenud kehatüüp säilib lapsel ka esimese eluaasta lõpuks, siis võib järeldada, et see säilib ka hilise...
1.Mis on füüsika üldmudelid? Too näiteid. (veebiõpik 3.1.1); (76) Selliseid mudeleid, mis on kasutatavad kogu füüsikas, nimetatakse füüsika üldmudeliteks. (Füüsika üldmudeliks on näiteks keha. Rääkides füüsikalistest kehadest, peame silmas ükskõik mida, millel on kindlad piirjooned, mõõtmed ja mass. Füüsikaline keha võib olla õun, auto, inimkeha või terve planeet Maa.) 2.Füüsikalised objektid. Näited. (3.1.2); (77) Füüsikaline objekt on kas keha, väli või loodusnähtus, mis eksisteerib looduses sõltumatult vaatlejast ja tema teadmistest objekti kohta. 3. Üldmudelid: keha, punktmass, rõhk, pindala. objektid: vastastikmõju, väli. suurused: liikumisolek (?), jõud, pikkus, kiirus, liikumisoleku muutumine, kiirendus. 4.Mille poolest erinevad skalaarsed ja vektoriaalsed suurused? Nimeta neid. (3.1.3); (80)
Minu lemmik number on näiteks 13, kuna nendel kuupäevadel läheb mul tavaliselt hästi. Kes numbritesse ja arvudesse usub, sellele need ka mõjuvad. Armastus Paljud inimesed üle kogu maailma peavad armastuse sümboliks eelkõige südame kujutist. Peale südame on olemas aga veel hulganisti sümboleid, mis armastust väljendavad. Huvitav on see, et erinevates riikides on armastusel erinevad sümbolid, milledest igaühel on ka oma sügavam tähendus. · Õun õun ei sümboliseeri mitte ainult armastust, vaid ka viljakust, küllust ja naiselikku ilu. Hiinas sümboliseerib õun aga hoopis imetlust ja rahu. · Harf harf on üks maailma kõige vanemaid muusikainstrumente ning peale muusika sümboliseerib see ka armastust. Harfi peetakse ka maa ja taevavahelise silla sümboliks. · Cupido cupido on kreekakeelne sõna, mis tähendab tõlkes iha. Cupidoga seotud legend räägib
Liitmislause – A või B, siis võimalusi n + m Korrutamislause – A ja B, siis võimalusi n m Permutatsioonid – ühe hulga erinevate järjestuste arv Faktoriaal – n! = n (n-1) (n-2) ... – 3 2 1 = n! nt 4! = 4 3 2 1 = 24 NB! 0! = 1, 1! = 1 3,7! – ei saa (-8)! – ei saa ÜLESANDED 1. 8 õuna, 13 ploomi, 6 pirni Mitu võimalust on, kui võtta.. a) Üks õun või üks ploom või üks pirn? Liitmislause (või) – 8 + 13 + 6 = 27 võimalust b) Üks õun kui ka üks pirn kui ka üks ploom Korrutamislause (ja/kui ka) – 8 13 6 = 624 võimalust 2. Tähestikus on 27 täht, mitu võimalust on kahetähelise kombinatsiooni moodustamiseks? a) Sama ei saa olla. 26 27 = 702 b) Sama saab olla. 27 27 = 729 c) 9 täishäälikut, 18 kaashäälikut. 9 18 + 18 9 = 324 võimalust
KAMIKAZED SISSEJUHATUS Sõna "kamikaze" (jumalik tuul) pärineb 13. sajandist, mil mongoli khaani Hubilai sõdalased üritasid kaks korda (1274. ja 1281. aastal) Jaapanisse tungida, kuid see neil ei õnnestunud, sest oletatavalt taevast saadetud taifuunid ehk kamikazed hävitasid mõlemal korral nende laevastiku. Laiemalt hakkas sõna "kamikaze" levima aga pärast 1944. aasta oktoobrit, kui loodi erirünnaku ehk kamikazede üksused, et hävitada liitlaste laevastik ida pool Filipiine ning hiljem Ameerika ja Briti merejõud Okinawa ümbruses. Nende täielik nimetus oli "jumaliku tuule eriründeväed". Tokko (erirünnak) on lühend sõnadest tokubetsu kogeki, mis tähendab enesetapurünnakut. Täpsemalt öeldes olid ainsad tõelised kamikazed need enesetapjatest piloodid, kes kogunesid esimest korda Filipiinidele 1944. aasta oktoobris viitseadmiral Takijiro Onishi üleskutsel. Hiljem laienes see nimetus ka Jaapani teistele enesetapuüksustele. Jaapani kamikaze-l...
Mida järgides saadakse kätte võistluseks vajalikud toitained. Korvpalluri toitumine Korvpallurite keskmine kcal arv päevas jääb umbes 3500 ja 4600kcal vahele päevas kõik oleneb mängija positsioonist ja kaalust. Mängude vahel peab jälgima kehakaalu et lihased saaksid õiget tüüpi toitaineid. Enne mängu 63 Kg mängija näidismenüü • Hommikusöök: 2 tassi hommikuhelbeid, 300 ml rasvavaba piima, banaan, 300 ml apelsinimahla • Suupiste: õun, 2 supilusikatäit maapähklivõid, 28 g • Lõunasöök: 1 kalkuni võileib nisuleival, 10 beebiporgandit, šokolaadipuding • Suupiste: 600 ml spordijooki, müslibatoon • Õhtusöök: 1,5 tassi spagette, roheline salat kastmega, 3 röstsaia, 240 ml rasvavaba piima 2557 kcal; 6,5 g süsivesikuid 1 kg kehamassi kohta; 1,4 g Valk / kg kehamassi kohta 81 Kg mängija näidismenüü •Hommikusöök: 2 tassi hommiku helbeid, 360 ml rasvavaba piima, banaan, 360 ml apelsinimahla
Sega kookospiim, suhkur ja toasoe jogurt põhjalikult läbi. Lisa peene joana ja pidevalt segades zelatiinilahus. Kalla otsekohe väikestesse külma veega loputatud topsidesse ning pane vähemalt 4 tunniks külma tarduma. Üle puistada kookoshelvestega ja sidruniviil panna peale. EELROOG : Rosepipra kanasalat : Kogus : Koostis- ja maitseained : 250 g Talleggi Rosepipra kanafileed 150 g salatilehte ( nt. Jääkapsast või frisee salatit 1 suurem Granny Smith õun 60 g kuivatatud aprikoose 60 g varssellerit 2 värskelt pressitud laimi mahla mandlilaaste Salatikaste : 150 g väherasvast majoneesi 150 g hapukoort noaotsaga värsket ingverit peeneks hakitult soola Rosepipra teri kaunistuseks. Aseta Talleggi Rosepipra kanafilee lõikelauale ja lõika horisontaalselt kanafilee kaheks ühepaksuseks tükiks. Seejärel rösti/prae fileed kuumal pannil väheses õlis
Retsensioon Kristjan Lukk ,,Lapimooride lapitöönäitus" Käisin teisipäeval, 16. veebruaril Kuressaare Kultuurikeskuses vaatamas ,,Lapimooride lapitöönäitust", mille autoriteks olid Kaie Allvee, Vaike Kask, Anneli Õun, Maret Suik, Maie Tang, Leeni Uljas, Jaanika Vakker, Liivi Järvalt, Kaie Keskküla ning külalistena Kuressaare päevakeskuse lapitööringi liikmed. Kultuurikeskuse suure saali ukse peal oli näituse kirjeldusena öeldud, et käsitöölised soovivad keset jäist talve tuua külastajateni meenutusi või unistusi soojast suvest, rohelisest kevadest, sinisest sädelevast veest, leebest liivarannast ja paljust muust. Sellega said nad minu meelest hakkama, kuna kohe sisse astudes hakkas silma tagumine sein. Hiljem sealseid kirjeldusi lugedes võis teada saada, et tolle seina peal paiknesidki nn. ,,suvetekid". Tegemist polnud aga mitte ainult suval...
* Lehepungad on kohevad ja karvased * Pihlakal on suuredliitlehed, mis koosnevad 11 23 lehekesest * Noored lehed on karvased, vanad lehed siledad ja paljad * Pihlakal on valged pisikesed õied, mis on koondunud suurtesse õisikutesse, mis asuvad okste otsas * Õitel on tugev eriline lõhn * Õies on emakatümbritsev õiepõhi arenenudõietupest ja õiekroonist. Tolmukaid ja emakaid on palju ning nad asuvad kolmes reas * Vili on kerajas väikeste seemnetega õun. Noorelt on see rohekas, küpsedes muutub algul oranziks ja siis erepunaseks * Õun on väga hapu, terava kirbe maitsega. Liigid Eestis kasvab looduslikult kolme liiki pihlakaid: v harilik pihlakas (Sorbus aucuparia) v pooppuu (Sorbus intermedia) v tuhkpihlakas (Sorbus aria) Harilik Pihlakas Tuhkpihlakas Pooppuu Kasutamine Pihlakas on meetaim
õiepõhja servadest Pirne süüakse põhiliselt värskelt, harvem kuivatatult ja konservitult Korrastab seedimist, dieettoitudes tähtsal kohal Viljaliha sisaldab rohkelt puitunud seintega kivisrakke Seemned viies õõnsuses Pirni värvus võib sõltuvalt sordist olla roheline, kollane, punane, pruunikas Pirni genoom Harilik pirn on üldiselt diploidne (2n=34) Enam kasvatatavad sordid on triploidsed ning tetraploidsed Pirnis geenide arv 42 812 Suurus 118.8 Mb Pirn ja õun Pirn ja õun lahknesid üksteisest 5,4 21,5 milj. aastat tagasi Õuna ja pirni genoomid erinevad suuruses Peamine põhjus korduvate jadade olemasolu Geensed alad siiski mõlemas liigis sarnased The genome of the pear (Pyrus bretschneideri Rehd.) Pirni genoomi järjestus annab väärtusliku ressursi Pyruse bioloogilistes uuringutes Käesolevas artiklis töötati pirni genoomi ning sellega seonduvate transkriptsiooni protsessidega Teadustöös avastati uut tähtsat informatsiooni
ÕUNAPUU Aed-õunapuu (Malus domestica) on suhteliselt madal, 512 meetri kõrgune viljapuuliik, mille vili on õun. Karl von Linné määras õunapuu perekonda Pyrus koos pirnipuuga ja hariliku küdooniaga. Philip Miller eraldas kõik kolm omaette perekonda. See jaotus sai kiiresti üldtunnustatuks ja on selline tänapäevani. Ajalugu ja põlvnemine Aed-õunapuud hakati kultiveerima umbes 20 000 aastat tagasi ja sellega võib ta olla esimene kodustatud taim. Aed-õunapuu looduslikuks eellaseks peetakse mägi-õunapuud (Malus sieversii), mis kasvab Lääne-Hiinas Xinjiangis ja Kesk-Aasias
kuupäevadel läheb mul tavaliselt hästi. Kes numbritesse ja arvudesse usub, sellele need ka mõjuvad. Armastus Paljud inimesed üle kogu maailma peavad armastuse sümboliks eelkõige südame kujutist. Peale südame on olemas aga veel hulganisti sümboleid, mis armastust 4 väljendavad. Huvitav on see, et erinevates riikides on armastusel erinevad sümbolid, milledest igaühel on ka oma sügavam tähendus. · Õun õun ei sümboliseeri mitte ainult armastust, vaid ka viljakust, küllust ja naiselikku ilu. Hiinas sümboliseerib õun aga hoopis imetlust ja rahu. · Harf harf on üks maailma kõige vanemaid muusikainstrumente ning peale muusika sümboliseerib see ka armastust. Harfi peetakse ka maa ja taevavahelise silla sümboliks. · Cupido cupido on kreekakeelne sõna, mis tähendab tõlkes iha. Cupidoga seotud legend
sügavkülmikus. Lühikese säilitusajaga toiduaineid võib lattu varuda kaheks nädalaks kuni kuuks. Vaata tabelist 5 põhiliste toidukaupade müügiaegu. Tabel 5. Põhiliste toidukaupade säilitamistemperatuurid ja realiseerimisajad TOODE Säilitamistemperatuur Müügi-või kasutamisaeg Piim- ja piimatooted Piimad ja rõõskkoored +2 kuni +5 kraadi 4-5 päeva Hapupiimad +2 .... +5 kraadi 7-11 päeva Jogurtid +2 .... +5 kraadi 18-28 päeva Kodujuustud, kohupiimad +2 .... +5 kraadi 10-14 päeva Võid ja margariinid +2 .... +5 kraadi 6-12 kuud Taimeõlid +4 .... +7 kraadi 6-12 kuud Majoneesid +3 .... +7 kraadi 15-30 päeva Liha, lihatooted, munad Veiseliha tükid -1 .... +1 kraadi 0,5-1 n...
valmistoit 1,000 l/kg hind 16,83 portsjoni kaal 0,050 portsjonite arv 1 portsjoni hind 0,84 Tehnoloogiline kirjeldus 1.Pane muna keema ja see järel jahuta ja koori. 2. Tükelda suitsukalafilee väikesteks kuubikuteks. 3. Tükelda ka õun, muna, kurk ja tomati sisu väikesteks kuubikuteks. 4. Sega ettevaatlikult kokku suitsukalafilee, muna, õun, kurk, tomat. 5. Valmista kaste majoneesi ja hapukoorega ning maitsesta sidrunimahlaga. 6. Seega salatiained kokku kastmega. 7. Võta seest tühjaks tehtud tomatid ja täida need suitsukalasalatiga. 8. Kaunistamiseks kasuta tilli. 6 Kalkulatsioonikaart ,, Kartuli-frikadellisupp"
GLU HOMMIKUSÖÖK LÕUNA ÕHTUOODE ÕHTUSÖÖK TEE ESMASPÄE Riisipuder, tee (gluteenivaba riis, Bors veiselihaga, vesi Kartuli- kõrvitsapüree, Kana hautatud köögiviljadega, NIVA V vesi, piim) (peet, kapsas, sibul, porgand, piim (kartul, kõrvits, keefir ...
...............................................................11 Aura Jaffa apelsin...................................................................................................................12 A Le Coq Kali...........................................................................................................................12 Spordijoogid..............................................................................................................................13 Arctic Sport õun...................................................................................................................13 Arctic Sport Slim Line sidruni.............................................................................................13 Õlu.............................................................................................................................................14 Siider....................................................................................................
Gesundes Essen Mariliis Õun 11.a Ernährung & Ernährungs- pyramide Tips für eine gesunde Leben Ich bedanke mich für eure Aufmerksamkeit!