Menüü 01.0205.02.2011 Esmaspäev Kodune seljanka (Sealiha,keedusink,viiner,kartul,sibul,tomatipasta,konservkurk,toiduõli, hapukoor,sidrun,sool,pipar) Ahjus küpsetatud kana kollase riisiga külmas kastmes (Kanakoib,sool,broilerimaitseaine,hapukoor,majonees,ketsup,riis) Makaronid hakklihakastmes (Makaronid,õli,sool,hakkliha,sibul,jahu,piim,hakklihamaitseaine) Praha salat (kartul,sibul,sink,marineeritud kurk,värske kurk,porgand, muna,ananass,majonees,köögiviljapuljong,sool,hapukoor,värske till) Pannkook maasika toormoosiga (Jahu,muna,suhkur,vanilli suhkur,maasikad) Punasepeediküüslauku toorsalat (Punanepeet,küüslauk,majonees,sool,pipar) Teisipäev Kartulisupp frikadellidega (Kartul,porgand,sibul,sool,pipar,köögivilja puljong,h
Kuna rasvade liigtarbimine põhjustab liigset kehakaalu, on kasulik hoida nende osakaal 25 35%........................................................................................................................ 9 3. SOOVITUSED................................................................................................... 9 4. JÄRELDUSED.................................................................................................. 10 5. TERVISLIK MENÜÜ.......................................................................................... 11 6. TREENINGPÄEVIKU ANALÜÜS.........................................................................15 KASUTATUD KIRJANDUS........................................................................................ 16 4 SISEJUHATUS
Kõhupiirkonna rasvumusega ülekaalulistel on kalduvus suurele vereplasma rasvhapete sisaldusele ja väikesele DHL- kolesterooli sisaldusele. Kui halva ja hea kolesterooli sisaldus veres on tasakaalust väljas, siis kujunevad soodsad tingimused veresoonte lupjumiseks, tagajärjeks infarkt. Vererasvade tasakaalu saab saavutada dieediga. Erikul on soovitatav kehakaalu langetada, see vähendab ka riskifaktoreid. Arvestama peab seda, et väga kalorivaene dieet annab kiire tulemuse, kuid ei ole tervislik ja tavaliselt lühiajaline. Kuna kehakaalu langetamine on individuaalne, tuleb seda arutada koos perearstiga. Omal käel on soovitatav Erikul 11 nädalaga kaalu langetada kuni 10 kg ja saavutada ideaal kehamassiindeks 24 ning ideaalkaal 78 kg. Kehakaalu langetamine 10% vähendab 30% võrra siseelundite ümbruses olevat rasvkude. Tervislik kehakaalualandamine on 0,5-1 kg nädalas. See tähendaks ka seda, et praeguse kaalu
Nooruse allika iidne saladus (II raamat) Taassünni Pärl Peter Kelder 6. peatükk Toiduainete omavaheline sobivus ja õige dieet. Doktor Stanley S. Bass Arutlustes tervisest, pikaealisusest ja viiest rituaalsest toimingust, annab polkovnik Bredford mõned soovitused, mis puudutavad dieeti ja toitumist ning toidu olulist rolli inimese elus üldiselt. Bredfordi sõnul aitab õige dieet kaasa füüsilise seisundi paranemise sümptomite ilmnemisele. Vaadakem siis tema dieedialaseid soovitusi. Järeleproovitud aja jooksul veendus polkovnik, et hea tervise saladus peitub lihtsas toidus. Ta kirjutab, et Tiibeti laamad tegid rasket füüsilist tööd ning toitusid peamiselt omaenda kasvatatud viljadest järgisid enamasti taimset dieeti, lisanditena muna, või ja juust. Seejuures, ühe toidukorra ajal sõid laamad tingimat
inimene jälgima ja analüüsima enda igapäevaseid tegevusi, heaolu ning tervislikku seisundit. Vastates järgnevatele küsimustele, võid teha üldistuse oma eluviisist. Millised tegevused on sinu tervisele kasulikud või kahjulikud? Millised on sinu söömis- ja liikumisharjumused? Kuidas on sinu vaimse ja füüsilise töö ning puhkamise vahekord korraldatud? Kas sa pead viibima tervistkahjustavas keskkonnas? Näiteks autos, kui seal suitsetatakse. Kas sinu eluviis on tervislik? Millise tervist mõjutava teguri osakaal on kõige suurem? 50% tervisest sõltub inimese eluviisist, 20% pärilikkusest, veel 20% keskkonnast ja vaid 10% arstiabist. Järelikult sõltub inimesest endast, kas ta elab tervislikult. Laste tervist mõjutavad paljuski ka nende vanemate otsused ja tegevused.Mida saad sina ise teha selleks, et sinu elu oleks tervislik? Mida saavad sinu vanemad teha selleks, et sinu elu oleks tervislik? • Toidu tähtsaim ülesanne on anda
Lapse tervislik toitumine Lapse toitumine ja kehakaal · Inimese toitumisharjumused saavad alguse lapseeast · Õige toitumise ja küllaldase liikumisega on võimalik ennetada ülekaalu ja rasvumist, seedehäireid, südameveresoonkonna ja liigeste haigusi ning mitmeid vähivorme. Tervislik liikumine · Piisav kehaline aktiivsus on lapse hea enesetunde, kehalise arengu ja tervise aluseks · See, kui palju laps lisaks lasteaia või kooli võimlemistundidele kehaliselt aktiivne on, sõltub väga palju ka vanemate eeskujust ja hoiakutest · Treening peab lapsele olema nauditav ajaviide, mitte tüütu kohustus. · Soovitatav on liikuda 12 tundi päevas, võimalikult palju olla õues. · Hea on igasugune liikumine nii sportimine kui muu vaba aja tegevus.
Halvasti kompenseeritud diabeedi korral tuleb alati veresuhkur enne treeningute alustamist normaliseerida. Kui kõrge veresuhkur on põhjustatud insuliini puudusest, siis peab arvestama, ei füüsiline koormus kiirendab rasvade "põlemist" organismis, millega suureneb oht ketoatsidoosi tekkeks. NB! Füüsilist koormust ei tohi kunagi alustada, kui veresuhkrutase on üle 15 mmol/1. Füüsilise koormuse kestvus: piisav koormus saavutatakse 20 - 30 minutiga (kui tervislik seisund on halvem, siis võib ühistada kestvusega 15-20 minutit). Füüsilise koormuse sagedus: treeningute sagedus võiks olla 3-4 korda nädalas Füüsilise koormuse tugevus: koormus on sobiv, kui tekib higistamine ja hingamissagedus tõuseb ning inimene on võimeline rääkima. Kõige suurem viga on alustada liiga suure koormusega. Kui kahe päeva pärast on tunda lihaste valu ja väsimust, siis on koormus olnud liiga suur. Kõige sobivam treeningu aeg
Tasakaalustatud HOIA TERVIST toitumine Toitumissoovitused ülekaalu, kõrge vererõhu ja vere suure kolesteroolisisalduse korral Koostas Evelyn Aaviksoo Koostamise aluseks oli Eesti toitumis- ja toidusoovitused; koostajad Sirje Vaask, Tiiu Liebert, Mai Maser, Kaie Pappel, Tagli Pitsi, Merileid Saava, Eve Sooba, Tiiu Vihalemm, Inga Villa; Tervise Arengu Instituut ja Eesti Toitumis- teaduste Selts; 2006. Koostamist nõustasid Anu Hedman, Eve Sooba, Tiia Ainla, Katrin Martin- son, Ruth Kalda ja Pille Ööpik Kujundus ja küljendus: Egle Raadik Fotod: Dreamstime Trükk: OÜ Print Best Väljaandmist on finantseerinud Eesti Haigekassa. Tasuta jagamiseks. ISBN 978-9985-9855-7-1 © OÜ Lege Artis 2008 Vajadusel saate lisainfot ja nõu oma perearstilt ja pereõelt või helistades perearsti nõuandetelefonile 1220. tervisLiKud toitumisharJumused Tasakaalustatud toitumisele pööratakse järjest enam täh
Kõik kommentaarid