Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Tee - sarnased materjalid

jäätee, jook, kann, kannu, oolong, pung, sordid, teesordid, ergutav, teest, ameeriklased, teelehe, juuakse, aasia, maitsest, meeleavalduse, boston, birma, indiast, assami, arstim, teega, populaarne, jaapanis, britid, louisi, 1904, parima, meetodeid, teedel, kanget, sorte, keetmise, keev, aroom, mahl, kursus, naturaalne, teeks, taimedest, jooke
thumbnail
11
doc

Tee

SISUKORD EESSÕNA..........................................................................................................3 1. Tee tootmine..................................................................................................................................... 4 2. Tee ajaloost.......................................................................................................................................5 3. Teesordid.......................................................................................................................................... 7 4. Tee valmistamine..............................................................................................................................8 5. Tervislikud omadused.......................................................................................................................9 6. Jäätee .........................................................

Joogiõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Tee referaat

................................................................................12 Kasutatud kirjandus ...........................................................................................................................13 2 Sissejuhatus Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja

Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Šokolaad referaat

Sokolaad Keedusokolaadid on täiesti mõrud või vähemagusad, peamiselt kulinaarsetel eesmärkidel kasutatavad sordid, kuid maitsevad ka paljudele maiustusena. · Mõrusokolaad, ka magustamata sokolaad, keedusokolaad, köögisokolaad, pagarisokolaad. Ta on kõige puhtam, tumedam ja kõige lihtsam sokolaad. Talle ei ole lisatud ühtegi lisandit, sellepärast on ta hea teiste toiduainete maitsestamiseks. Sisaldab 35% või enam tahket kakaomassi. · Mõrumagusad, mis võivad kanda ka nime poolmagus või tume sokolaad, on samuti

Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

Tee Tee on teepõõsa kuivatatud lehtedest ja pungadest valmistatud jook. Samuti valmistatakse teed ka muude taimede kuivatatud või värsketest osadest. Tee tootmine Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Tee kvaliteet oleneb sellest, kui noor on nopitud leht ja pung. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena:

Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tee

Fariza Imanova Tee Sisukord I. Sissejuhatus .................................................................................. 3 II. Must tee.......................................................................................... 4 III. Roheline tee.....................................................................................6 IV. Maitsestatud tee..............................................................................8 V. Jäätee............................................................................................10 VI. Eksootilised teed............................................................................11 VII. Eestis müüdavad kaubamärgid.....................................................12 VIII. Kasutatud kirjandus.......................................................................13 Fariza Imanova Tee Sissejuhatus

Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Tee

SISSEJUHATUS................................................................................................3 Referaat „Tee“ Hanna Seeder 1TEE VALMISTAMINE.......................................................................................4 2MUST TEE.................................................................................................... 5 2.1TUNTUMAD MUSTA TEE SORDID.......................................................................................... 5 3ROHELINE TEE.............................................................................................. 6 3.1TUNTUMAD ROHELISE TEE SORDID......................................................................................6 4MAITSESTATUD TEE......................................................................................7 4.1LILLEMAITSELISED TEED.....................................

Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Referaat Tee

...............................................................11 KASUTATUD KIRJANDUS..............................................................................................12 Karin Sarapuu Tee SISSEJUHATUS Tee on maailmas jookide tarbimiselt vee järel teisel kohal. Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul,

Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tee

...........................................................................................................3 3) Roheline tee...............................................................................................................6 4) Eksootilised teed.........................................................................................................8 5) Maitsestatud teed.......................................................................................................10 6) Jäätee..........................................................................................................................12 7) Eestis müüdavad kaubamärgid..................................................................................14 8) Kasutatud kirjandus....................................................................................................15 Sissejuhatus Teetaimest on olemas kaks varianti: Thea (Camelia) sinensis- hiina tee ja Thea (Camelia) assamica- assami tee

Toiduainete õpetus
56 allalaadimist
thumbnail
24
docx

TEE

.................................................................................................... 9 6 EESTIS MÜÜDAVAD TEEKAUBAMÄRGID....................................................................9 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................................................. 10 Kristel Ausmees Tee Kristel Ausmees Tee SISSEJUHATUS Tee on naturaalne, aromaatne ,värskendav ja vastavalt valmistusviisile, kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Teeks nimetatakse ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Teetaimedest on olemas kaks varianti: Thea(Camelia) sinensis- hiina tee ja Thea (Camelia) assamica- assami tee .Kumb neist oli algupärane liik, seda pole suudetud tänaseni ühtlaselt selgitada. 4 Kristel Ausmees Tee 1 MUST TEE

Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Tee j atee liigid

Valge tee............................................................................................................. 3 Must tee.............................................................................................................. 4 Puuviljatee........................................................................................................... 4 Taime tee............................................................................................................. 5 Oolong................................................................................................................. 5 Türgi teeklaas Tee Tee on looduslik, aromaatne, värskendav ja tulenevalt valmistusviisist kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamisel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad

Kauba?petus
1 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

..20 5. OOLONGI EHK PUNANE TEE...................................................................22 5.1 HIINA OOLONGI KLASSIFIKATSIOON.....................................................22 6.TEE TÖÖTLUS .......................................................................................25 6.1 VALGE TEE TÖÖTLUS...........................................................................25 6.2 ROHELISE TEE TÖÖTLUS......................................................................25 6.3 OOLONG TEE TÖÖTLUS.........................................................................25 6.4 MUSTA TEE TÖÖTLUS............................................................................26 7. TEE TOOTMINE .....................................................................................26 7.1 TOOTMISE ETAPID...............................................................................26 8. TEEVALMISTAMISE KULDREEGLID........................................................27 9. JÄÄTEE....

Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Teed

4. PUNANE TEE....................................................................................6 5. VALGE TEE.....................................................................................7 6. KOLLANE TEE.................................................................................8 7. KASUTATUD KIRJANDUS.................................................................9 Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise

Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Tee - ajalugu, ränne, traditsioonid

Tee - ajalugu, ränne, traditsioonid Tartu 2015 Sisukord Sissejuhatus........................................................................................................... 3 Tee ajalugu ja ränne............................................................................................... 4 Tee sordid ja tootmine............................................................................................ 5 Teejoomise traditsioonid: Inglismaa........................................................................7 Teejoomise traditsioonid: India............................................................................... 7 Teejoomise traditsioonid: Hiina............................................................................... 8 Teejoomise traditsioonid: Venemaa......................

Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Tee referaat

Sisukord Must tee ...............................................................................................................................................2 Roheline tee .........................................................................................................................................4 Valge tee ..............................................................................................................................................5 Punane tee e. Oolong tee .....................................................................................................................6 Maitsestatud tee....................................................................................................................................7 Jäätee....................................................................................................................................................9 Mate tee ............................................................

Toiduainete õpetus
83 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Must tee

Must tee Must tee on fermenteeritud e. kääritatud tee, töötlemise käigus muutub teelehtede värvus, toime ja maitse. Tee on suure kofeiinisisaldusega, seega väga toniseeriv ning ergutav. Musta tee sorte on rikkalikult - alates üsna mahedatest kuni jõuliste, kibedate teedeni. Tuntuimad mustad teed on vürtsise maitsega Assam Indiast; mahe, oivalise lõhnaga Darjeeling Himaalajast ning jõulise ja mõrkja maitsega Tseiloni tee. Tee valmistamiseks kasutada keeva vett ning tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub musta tee puhul nelja kuni viie minuti vahel. Peenema puru

Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
14
docx

"Tee" referaat

..................................................................................4 1.1Tee tervislikud omadused...................................................................................................4 2MUST TEE...............................................................................................................................6 3 ROHELINE TEE.....................................................................................................................7 4 EKSOOTILISED TEESORDID..............................................................................................9 4.1 Valge tee............................................................................................................................9 4.2 Oolong tee.........................................................................................................................9 4.3 Rooibos.............................................................................................................

Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
21
pptx

Tee

Must tee Must tee on tugevalt fermenteeritud (kääritatud) tee. Fermenteerimine kujutab endast rullimise käigus väljunud rakumahla oksüdeerumis- ja käärimisprotsessi, mis kutsub esile värvi muutumise ja iseloomuliku aroomi tekke. Tänu fermenteerimisele vabanevad ka teised tee maitse jaoks tähtsad ained, mis osalt lahustuvad ainult väga kuumas vees. Fermenteerimisele järgneb kuivatamiseprotsess. Tee kuivab masinates temperatuuril 85-100 C umbes 20 min. Erinevad musta tee sordid. Nuwara Assam Kuldne Nõel Darjeeling Tee liigid Roheline tee Roheline tee on fermenteerimata tee. Temas on säilinud roheline värvus, sest kuuma auruga peatatakse teelehtede fermentatsioon, neid ainult närvutatakse ja kuivatatakse. Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui must tee. Eelistatakse Jaapanis ja Hiinas ja Kesk-Aasias. Green Gunpowder tea Jasmiinitee Bancha Sencha Gyokuro Tee liigid Oolong

Toitumise alused
9 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Tee, tee liigid ja sordid

mida rahvusvahelises kaubanduses tuntakse nimetusega rooibos Tee-punapõõsas kasvab looduslikult vaid Lõuna-Aafrika lääneosas Samas piirkonnas asub ka tee- punapõõsa peamine kasvatusala Rooiboseteed valmistatakse ja tarvitatakse sarnaselt musta teega Sisaldab rikkalikult mineraalaineid ja antioksüdante, peamiselt aspalatiini, samas on tanniinide sisaldus hulga väiksem kui mustal teel Samuti ei sisalda rooibos stimulante, olles kofeiinivaba tee Rooibos sobib hästi ka jäätee valmistamiseks. Viimasel ajal on seda jääteena kasutama hakatud Lõuna-Aafrikas, Austraalias ja USAs Rooibost kasutatakse ka maitse- ja värvainena toiduainetööstuses nii toitude kui jookide valmistamisel Rooibosetee on muutunud väga populaarseks tervisejoogiks, kuna selles pole ebasoovitavaid stimulante Kuna tee ei sisalda kofeiini, on seda kasutatud ka väikelaste ja imikute gaasivalude puhul flavonoidide sisaldus Antioksüdantide

Joogiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Tee

TALLINNA TEENINDUSKOOL Liis Kambek Rühm T11HT TEE Referaat Juhendaja: Riina Laht Tallinn 2010 Liis Kambek Tee Sisukord Liis Kambek Tee Sissejuhatus Teed on hinnatud nii ravimi kui ka nauditava joogina üle 4000 aasta. Tee kõige parem ja kasulikum jook, et omastada ravimtaimedest meile tarvilikke aineid. Üks tass teed mõjub väga rahustavalt. Valisin referaadi teemaks tee, kuna ma olen ise suur tee jooja ja kasulik oleks teada, kuidas õiget teed valmistada, millisest taimes on kõik alguse saanud ja millised on tee liigid. Puhas, värske vesi ja aromaatne tee on lahutamatud mõisted. Liis Kambek Tee Tee ajalugu

Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Roheline tee

Tallinna 21. Kool Roheline tee Elisabeth Sau 11c Juhendaja: Ilona Lille 2010, Tallinn Sisukord Sissejuhatus Uurimustöö rohelisest teest on ajendatud sellest, et jõudsin hiljuti tagasi rohelise tee maalt Jaapanist. Olin Jaapanis vahetusõpilane 10 kuud. Selle aja jooksul tekkis suur huvi rohelise tee vastu, kuna seda joodi pidevalt iga söögi kõrvale ja niisama janu kustutamiseks. Jaapanisse minnes ei teadnud ma väga

Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

JOOGID Kohv ja kohvijoogid. Kohvi valmistamiseks võetakse alati puhas värske külm vesi. Kohvipulbrit arvestatakse 1l vee kohta: einekohvi jaoks 30-50g, keskmise kangusega kohvi jaoks 60-80g ja kange kohvi jaoks 100-120g. Vee temp. kohvijoogi valmistamiseks peab olema 92-97 C. Kohvijoogi valmistamine kohvimasinas: võtta soovitud kogus külma vett, mõõta vastav kogus kohvipulbrit filtrile (parim on paberfiltrid) ja kui jook on filtreerunud tuleb seda pidevalt segada ja lasta 2-3 min tõmmata. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kannukohvi valmistamine: mõõta õige kogus vett ja lasta keema tõusta, keeva vee hulka mõõdetakse vastava jahvatusastmega kohv, lasta korra keema tõusta, aga mitte keeta. Lasta kohvil 5 min sadestuda. Kohv kallata kohvipaksu pealt eelsoojendatud kannu. Võib serveerida koos lisanditega ­ suhkur, piim, koor, brändi, liköör

Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tee ettekanne

Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Kolm põhilist tee kategooriat on: mustad teed ( kääritatud), oolongid (mitu korda kääritatud) ja rohelised teed (kääritamata). Metsikuna võib taim saavutada kõrguse isegi üle 10 meetri, kultuurtaimena hoiab regulaarne kärpimine selle umbes 90 cm kõrgusena, mis on sobilik saagi korjamiseks. Ovaalse kujuga lehed asetsevad okstel korrapäraselt, teepõõsal jagatakse nad vanadeks ja noorteks lehtedeks. Noored lehed on peamiseks saagi allikaks

Geograafia
12 allalaadimist
thumbnail
15
odt

KARASTUSJOOGID

Õunamahlale omistatakse seedimist ja Porgandi - õunamahl kaalulangetamist soodustavat toimet, lisaks aitab õunamahla regulaarne tarbimine leevendada artriiti, reumat ja podagrat, parandab neerude tööd, tugevdab juukseid ja küüsi. Selles mahlas on vahekorras 1:1 ühendatud porgandimahla ja õunamahla kasulikud omadused, tulemuseks on meeldivalt hapuka maitsega värskendav ja tervislik jook. Kustutab hästi janu ning aitab taastada sportimisel kaotatud energiat. Saadaval 0,5l ja 0,33l pakendis Värsketest porganditest ja õuntest pressitud mahl. Koostis: porgandimahl 50%, õunamahl 50%. Pastöriseeritud. Säilitada temperatuuril +2 - +6 ºC. Säilib avatuna külmikus kuni 24h. Soovitav juua jahutatult, enne tarvitamist loksutada. Kõiblik kuni: vaata pakendilt. 100 ml toodet sisaldab keskmiselt: energiat 236 kJ/ 56 kcal; valke 0,61 g; süsivesikuid 12,7 g,

36 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K11 KÕ Aire Liivapuu TOIDUKAUBATUNDMINE Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik Mõdriku 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS Oma õpimapis käsitlesin ma toidukaubatundmises õpitud teemasi. Tuues välja erinevate kaubagrupide tähtsamad omadused, liigid või sordid. Tööd teha oli huvitav aga üsna palju vaeva nõudev. Ma otsustasin seekord minna kergema vastupanuteed ning enamus, töös kasutatava materjali, otsisin interneti avarustest. 1. MESI, SUHKUR, SUHKRUASENDAJAD, SOOL. 1.1 Mesi Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesel põhitoiduks. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel

TOIDUAINETE SENSOORSE...
74 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

toime tõttu. Seespidiselt tarviatatuna annavad need taimed organismile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine ning muid rakkude ainevahetuseks olulisi aineid, aidates säilitada kogu organismi vitaalsust. 4 1. ROHELINE TEE 1.1 Rohelise tee ajalugu Teed on nauditud peaeagu 5000 aastat ja juba alguses leiti , et see on suurepärase maitsega mõnus jook, mis on ka arstirohi ja ergutab vaimu. Selle maitsva joogi avastajaks peetakse Hiina imperaatorit Sheng-Nungi, keda tunti "Taevase parandajana". Legend räägib, et vee keetmise ajal lendas imperaatori katlasse paar teelehte, ja ennäe, jook oligi sündinud! Ka oli Shen-Nung esimene, kes kirjutas 2737. aastal enne Kristust oma arstiraamatus "Pen Tsao" teest. Hiinlaste juht kirjutas, et tee "kustutab janu, ajab ära une pealt ja teeb südame rõõmsaks". (Nadine Taylor 1998:25)

Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Terade mikrostruktuur oleneb kartulisordist. Kartuli tärklis on lisaks kõrgele energiasisaldusele väga hügroskoopne. 32. Millest sõltub tärklisesisaldus kartulimugulates? Kartuli tärklisesisaldus oleneb: - sordi geneetilistest omadustest, - kasvutingimustest (muld, väetamine, ilmastik), - mugulate tervisest jne. Suurema tärklisesisaldusega on hilisemad, pikema kasvuperioodiga sordid. Seetõttu sisaldub Lõuna- ja Kesk-Euroopa riikides kasvatatud kartulis tärklist enam kui Eestis kasvatatul. - 21% vegetatsiooniperioodi temperatuuride summast, - 18% sademete hulgast, - 15% päikesepaistest, - 7% ulatuses merepinna kõrgusest. Ühe sordi piires võib tärklisesisaldus varieeruda 5 ­ 6%. 33

Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kohv ja tee. referaat

Kofeiin paneb sapi voolama ja seetõttu võib vähendada sapikivide tekke riski ­ on olemas ka uurimus, mis leidis, et kohvijoojatel on väiksem risk haigestuda sapikividesse kui neil, kes jooki ei tarbi. Kohv, kaasa arvatud kofeiinivaba ärritab ja segab maohaavade paranemist. Maohaavadega inimesed peaksid kohvi vältima, ka kofeiinivaba. TEE Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee sisaldab üle 300 põhiainet. Tee keemiline koostis on ebapüsiv. Äsja korjatud lehes ja kuivas teelibles, samuti neist valmistatud tõmmistes pole see ühesugune. Teelehe peamine väärtus seisneb tema võimes lahustada ainult inimesele kõige kasulikumaid aineid, kasutud ja isegi kahjulikud ained jätta aga lahustumatuks

Uurimistöö
42 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

Seda kasutatakse paljude lihatoodete (viinerite, keeduvorstide, sardellide) vajaliku lõigatavuse ja tugevdamise saavutamiseks. 30. Millest sõltub tärklisesisaldus kartulimugulates? Kartuli tärklisesisaldus oleneb: - sordi geneetilistest omadustest, - kasvutingimustest (muld, väetamine, ilmastik), - mugulate tervisest jne. Suurema tärklisesisaldusega on: - hilisemad, - pikema kasvuperioodiga sordid. Seetõttu sisaldub Lõuna- ja Kesk-Euroopa riikides kasvatatud kartulis tärklist enam kui Eestis kasvatatul. Tärklisesisaldust mõjutab: - 21% vegetatsiooniperioodi temperatuuride summa, - 18% sademete hulk, - 15% päikesepaiste, - 7% ulatuses merepinna kõrgus. Ühe sordi piires võib tärklisesisaldus varieeruda 5 ­ 6%. 31. Kartulimugulate kvaliteet Eristatakse mugulate välist ja sisemist kvaliteeti.

Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Jaapani köök

vedelast tihedani. Üldiselt on hele sojakaste vedelam ja soolasem kui tume. Ka selle maitse on kergem ning ta ei mõjuta lisamisel roogade värvust. Tume sojakaste on heledast veidi paksem ja vähem soolane. Tal on pikemast laagerdumisajast tulenev külluslikum maitse ja tumedam värvus, mis tavaliselt saavutatakse pruuni suhkrusiirupi lisamisega. 5. Traditsioonilised joogid Jaapanlastel on vähe traditsioonilise jooke. Üks kuulsamatest on alkohoolne jook Choya. Jaapanlased tarvitavad palju teed, eriti populaarne on roheline tee, mida nad kasvatavad ise. Näiteks: 1. Matcha - kõrgeima järgu roheline tee, kasutatud peamiselt teetseremoonial. Teepõõsad on 3 nädalat enne saagikoristust päikese eest varjatud, tootes aminohappeid, mis muudavad maitse magusamaks. Siis jahvatatakse lehed peenikeseks pulbriks, mis segatakse tarvitamiseks leige veega. Matcha (,,hõõrutud tee" jaapani keeles, ka macca ja macha) on pulbristatud roheline tee,

Kokandus
63 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Taimeteed

Tallinna Teeninduskool TALLINNA TEENINDUSKOOL Kristel Tilk 021K MAITSETEED Referaat Juhendaja: Milvi Kasemäe Tallinn 2009 Tallinna Teeninduskool Kui me räägime teest, siis kaldume eraldama seda sellest, mida kutsume taimeteeks. Tegelikult on teeleht samuti taim nagu ka kummeliõis ja kibuvitsamari on taimed. Teistel taimedel on omad spetsiifilised aktiivsed toimeained, mis aitavad kehal toimida looduslikul ja tervislikul viisil. Tallinna Teeninduskool Teed valmistatakse laialdaselt erinevast taimevalikust: lehtedest, vartest, juurtest, koorest, õitest, seemnetest ja puuviljakoortest. Need on hoolikalt kuivatatud ja ladustatud

Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

Baarides tuleks kasutada vaid naturaalseid mahlasid. Sortimendis peaks leiduma kindlasti apelsini,- sidruni,- tomati,- ananassi,- ja greibimahla, soovituslikult ploomi,- õuna,- viinamarja mahla. Tuntumad mahla tootjad Solo, Põltsamaa, Gutta, Cio, Largo, Aura. Neid mahlu mida võib kuluda vähe on kasulik tellida minipakkides (sellisel juhul ei jää poolikuid pakke kappi riknema ega lihtsalt seisma. TEE Tee on jook, mida Hiinas on tuntud ligemale 5 aastatuhandet. Teeks nimetatakse: teepõõsa kääritatud ja kuivatatud lehepungadest, lehtedest, viljadest ja veest valmistatud jook. Tee kustutab janu, värskendab ja soodustab ainevahetust. Värskendava ja ergutava toimega kuuma või külma teed võib serveerida kõigiks toidukordadeks. Tee on kunst ja igapäevane avastus just Aasias. Eriti kõrge tee kultuur on Inglismaal, Venemaal, Jaapanis. Botaaniliselt jagatakse teepõõsas kahte:

Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Taimeteed

soodustab jääkide eritumist uriini kaudu. Sookail on väga mürgine ja teda tuleb tarvitada ainult väikestes kogustes. Ravimiks tuleb sookailu ülemisi varretippe koguda suve lõpul ja sügisel, sest siis on mürgiste ainete sisaldus väiksem. Pune Külmetushaiguste puhul saab temast hea köhavastase ning palavikku alandava tee. Selleks tuleb võtta paar supilusikatäit taime ülemist osa koos õitega ja lisatakse klaasi keevat vett. Jook on valmis peale veerandtunnilist soojas seismist. Punetee aitab ka unetuse ja kõhulahtisuse puhul, samuti on tal rahustav 7 toime. Petersellitee Põie, neeru, kõhuhaiguste vastu; hingamisteedele hea; sünnitusele kaasaaitav. Võilill Rahvatarkus ütleb, et võilille mahlaga saab ravida nahahaigusi. Võililleteed juues puhastub veri, samuti tõuseb söögiisu

Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Roheline tee

võrreldi rohelist teed musta teega leidsid uurijad, et roheline tee on 6% enam potentsiaalne antioksüdant. Michael Murry, M.D. seletab, et see on seetõttu, et "roheline tee on toodetud, kergelt aurutades värskelt lõigatud musta tee lehte. Musta tee tootmiseks on lehed oksüdeeritud. Oksüdatsiooni kestel, paljud polüfenooli ained, potentsiaalsed antioksüdandi koostisosad ja vähivastased omadused on hävitatud. Erinevalt mustast teest on rohelisel teel väga kõrge polüfenoolisisaldus." Vähivastased omadused tulenevad rohelise tee polüfenoolide blokeeriva toime tõttu vähki põhjustavate koostisosadele ja mõjuvad sama hästi kui efektiivsed kemikaalid, mis neutraliseerivad või püüdvad kinni vähipõhjustajad. Vähivormid, mille ennetamisel on roheline tee üles näidanud mõningast abi on seedetrakti nagu kõhu-, väikese seedekulgla-, kõhunäärme- ja käärsoolevähk. Samuti on roheline tee näidanud oma

Bioloogia
30 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun