Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tee (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


Tee 
Piret Müürisepp
KUKKB -1kõ
Tähtsad sündmused tee ajaloos
200. Aafrikas kasvatatakse  arbuusi , Araabias  viigipuud , Indias 
teed ja banaane, Induse orus õunu; põl umajandus on 
läänepoolkeral hästi arenenud.
708.  Teejoomine  kogub hi nlaste seas populaarsust, sest kuum 
jook on turvalisem kui vesi, mis võib olla saastunud ja keetmata 
kujul tekitada soolehaigusi. Teed hinnati ka meditsiiniliste 
omaduste poolest.
805. Teed esitletakse  Jaapanis  kui ravimit. Budistlik  preester  
Saicho on veetnud kolm aastat imperaatori käsul Hi na 
budistlikke templeid külastades ning pöördub tagasi teega.
Tähtsad sündmused tee ajaloos
1597. Teed mainitakse esmest korda inglise keeles Hollandi navigaatori 
Jan Hugo van Lin-Schootensi reisikirjades. Van Schooten kutsub  jooki  
„chaa“.
1876. Glasgow  kaupmees   Thomas  Johnstone Lipton avab oma esimese 
poe 26 aastaselt. Lipton seilas Ameerikasse 15 aastaselt, et veeta 4 
aastat kauplemismeetodeid õppides New  Yorgi  kaubamaja 
toiduosakonnas.
1904. New Yorgi tee- ja kohvikaupmees Thomas  Sullivan  leiutab 
teekotid , saates teesegude näidiseid klientidele väikestes 
käsitsiõmmeldud musliinkotikestes.
Teepuu (Camelia Sinesis)
Teetaim  on igahaljas põõsas, mis kasvab troopilistel ja 
subtroopilistel aladel. Metsikuna võib taim saavutada kõrguse 
isegi üle 10 meetri, kultuurtaimena hoiab  regulaarne  kärpimine 
selle umbes 90 cm kõrgusena, mis on sobilik saagi  korjamiseks .
Tee liigid
Must tee
Must tee on tugevalt fermenteeritud (kääritatud) tee. 
Fermenteerimine kujutab endast rullimise käigus väljunud 
rakumahla  oksüdeerumis- ja käärimisprotsessi, mis kutsub esile 
värvi muutumise ja iseloomuliku  aroomi  tekke. Tänu 
fermenteerimisele vabanevad ka teised tee maitse jaoks tähtsad 
ained, mis osalt lahustuvad ainult väga kuumas vees. 
Fermenteerimisele järgneb kuivatamiseprotsess. Tee kuivab 
masinates temperatuuril 85-100 C umbes 20 min.
Erinevad musta tee  sordid .
Nuwara
Assam
Kuldne Nõel
Darjeeling
Tee liigid
Roheline tee
Roheline tee on fermenteerimata tee. Temas on säilinud roheline 
värvus, sest kuuma auruga peatatakse teelehtede 
fermentatsioon, neid ainult närvutatakse ja kuivatatakse. 
Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui 
must tee. Eelistatakse  Jaapanis  ja Hiinas ja Kesk-Aasias.
Green Gunpowder tea
Jasmi nitee
Bancha
Sencha
Gyokuro
Tee liigid
Oolong
Oolong on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee 
vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad 
maitse-ja aroomiomadused. Oolong on tervetest lehtedest ja 
teda ei rullita. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofei ni, kui must 
tee ning on väga vitami nirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma 
aromaatsemaks  teeks  ja nimetatakse teetäiuslikkuseks.
Anxi Oolongi tee
Yel ow Gold Oolong
Ti Kuan Yin
Wuyi Cliffi tee
Tee liigid
Valge tee
Valged  teesordid  on väga kal id ja haruldased kogu maailmas. 
Saadaval on need ainult parimates erikauplustes. Valge tee on 
kõige naturaalsem, kõige vähem töödeldud tee.  Teelehed  on 
fermentatsiooni (kääritamise) välistamiseks kergelt aurutatud ja 
kuivatatud. Seetõttu vajab valge tee  pikemat tõmbamisaega (7 
min)
 
Silver  Needle valge tee 
White Peony Tea 
Long Life Eyebrow
Naturaalselt maitsestatud teed
Värskete kuivatatud õitega teed tunti Hiinas rohkem kui 2000 
aastat tagasi.
Kasutusel olid lootos-,  jasmiini -, krüsanteemi- ja litšipuu õied.
Aromatiseeritud teed
Vasakule Paremale
Tee #1 Tee #2 Tee #3 Tee #4 Tee #5 Tee #6 Tee #7 Tee #8 Tee #9 Tee #10 Tee #11 Tee #12 Tee #13 Tee #14 Tee #15 Tee #16 Tee #17 Tee #18 Tee #19 Tee #20 Tee #21
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 21 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-05-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 9 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor piretmy Õppematerjali autor
Tee põhiliigid, sündmused tee ajaloost, tee kasulikkus.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
12
odt

Tee referaat

..........................................................10 Eestis müüdavad tee kaubamärgid......................................................................................................11 1 Referaat TEE Must tee Must tee on fermenteeritud e. kääritatud tee, töötlemise käigus muutub teelehtede värvus, toime ja maitse. Tee on suure kofeiinisisaldusega, seega väga toniseeriv ning ergutav. Musta tee sorte on rikkalikult - alates üsna mahedatest kuni jõuliste, kibedate teedeni. Tuntuimad mustad teed on vürtsise maitsega Assam Indiast; mahe, oivalise lõhnaga Darjeeling Himaalajast ning jõulise ja mõrkja maitsega Tseiloni tee.

Toiduainete õpetus
thumbnail
5
docx

Must tee

Must tee Must tee on fermenteeritud e. kääritatud tee, töötlemise käigus muutub teelehtede värvus, toime ja maitse. Tee on suure kofeiinisisaldusega, seega väga toniseeriv ning ergutav. Musta tee sorte on rikkalikult - alates üsna mahedatest kuni jõuliste, kibedate teedeni. Tuntuimad mustad teed on vürtsise maitsega Assam Indiast; mahe, oivalise lõhnaga Darjeeling Himaalajast ning jõulise ja mõrkja maitsega Tseiloni tee. Tee valmistamiseks kasutada keeva vett ning tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub musta tee puhul nelja kuni viie minuti vahel. Peenema puru korral piisab ka lühemast tõmbeajast, pikem tõmbeaeg aga annab kangema maitsega tee. Teemaailmas kasutatakse mustade teede klassifitseerimise süsteemi, mis kajastab teelehtede liiki ja kvaliteeti ning konkreetsest teesordist saadava joogi kangust. Nii võib sageli märgata, et teepakikestel on päritolumaa järel kirjas veel tähekombinatsioonid. Nende tähtede taga on

Bioloogia
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

...................................................................................................... 6 1.7 KAUPLEMINE JÄTKUB IDAS.......................................................................................7 1.8 AMEERIKA SISENEB TEE KAUBANDUSSE ..............................................8 1.9 GLOBAALNE TEEISTANDUSTE ARENG ...............................................................8 1.10 TEELEIUTISED AMEERIKAS ­ JÄÄTEE JA TEEKOTID................................8 2. MUST TEE.............................................................................................10 2.1 INDIA MUSTAD TEED ......................................................................11 2.2 SRI LANKA MUSTAD TEED....................................................................12 2.3 HIINA MUST TEE .................................................................................13 2.4 AAFRIKA MUSTAD TEED......................................................................14

Toitumisõpetus
thumbnail
16
docx

Tee

Tee Referaat Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 Sisukord 1) Sissejuhatus................................................................................................................2 2) Must tee......................................................................................................................3 3) Roheline tee...............................................................................................................6 4) Eksootilised teed.........................................................................................................8 5) Maitsestatud teed....................................................................................................

Toiduainete õpetus



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun