Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"söögisaalis" - 40 õppematerjali

thumbnail
5
docx

Tööohutuse ja töötervishoiunõuded Järva-Jaani koolimajas vastavalt tervishoiunõuetele

ruume. 2. Kooli ruumides peab olema võimalik ohutult läbi viia õppetööd, harrastusi või muid vajalikke tegevusi. 3. Koolihoone aknad peavad olema ohutud, võimaldama pesemist ja vähemalt üks kolmandik neist peavad olema avatavad, et tuulutada ruume. 4. Trepiastmete kattematerjal ei tohi olla libe. 5. Koolihoone asend peab tagama õpperuumides optimaalse loomuliku valgustuse. 6. Õpilaste toitlustamiseks kasutatavas söögisaalis peab olema vähemalt 0,75 m2 põrandapinda iga üheaegselt söögisaali kasutaja kohta. Söögisaalis või söögisaali vahetus läheduses peab olema võimalus enne sööki hügieeniliselt käsi pesta ja kuivatada. 7. Tervishoiuteenuse osutamiseks peavad olema nõuetekohased ruumid Ruumide korrashoid 1. Kõiki kasutuselolevaid õpperuume ja õpilaskodu õppimisruume, puhkeruume ning magamistube peab iga päev niiskelt puhastama

Ühiskond → T??keskkonna ohutus
2 allalaadimist
thumbnail
5
xls

Laagri plaan

Spordivahendid vaba aja veetmiseks Kolmapäev- Loovuspäev äratus on antud ajal ehk kell 8.00 pärast seda on võimalik end pesta ja hoolitseda oma hügieeni eest hommikuvõimlemine: lapsed näitavad ringis ette erinevaid harjutusi, harjutusi kehalise kasvatuse tund hommikusöögiks lapsed kogunevad söögisaali näitlemänguks on "Naerise tõmbamine" igas rühmas on lastele antud vajalikud esemed ja riided hiljem on nende näitemängude esitamine. lõunasöögiks kogunevad lapsed söögisaalis siestaks on lastele antud 1,5 tundi, kus lapsed saavad rahulikult olla oma ruumis, kas lugeda või teha hiljem saavad lapsed õppida joonistama nii klaasile kui ka paberile, õpetajad näitavad erinevaid joonis Lastele on antud aeg kus saavad ennast ettevalmistada stiilipeoks, stiilipeo teema: Astrid Lindgreni raa Samas on ka ruumide kaunistamine stiiliõhtuks õhtuooteks antakse lastele valida kas küpsis või saiake ja tee

Muusika → Muusikaajalugu
29 allalaadimist
thumbnail
32
odp

FILIPPO LIPPI

• TEMA TÖÖD • 1441 maalis ta Püha Ambrogio kiriku altarimaali, mis on tänapäeval Firenze akadeemia tähtis vaatamisväärsus • 1456. aastal Pratos elades maalis ta katedraali kooriruumi freskosid • Prato katedraali kooriruumi freskod kujutavad vastasseintel Ristija Johannese ja Püha Stefanuse elu, neid peetake kõige tähtsamateks töödeks, eriti tantsiva Salome kuju • Lippi peamine altarimaal Pratos asub Püha Dominicuse kloostri söögisaalis ja see kujutab vastsündinud Jeesust, keda kummardavad Joosep ja Maarja • • • • Elu lõpupoole elas Lippi Umbrias Spoletos, kuhu teda telliti maalima Spoleto katedraali apsiidile stseene Maarja elust(4 freskot) • Filippo Lippi tähtsus seisneb selles, et ta arendas itaalia maalikunsti edasi naturalismi suunas • Võttis kasutusele ümarvormi • TEOSED PÜHA AMBROGIO KIRIKU ALTARIMAAL PRATO KATEDRAALI FRESKOD PÜHA STEFANUSE SÜND RISTIJA JOHANNESE SÜND

Kultuur-Kunst → Kultuuriajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toitude serveerimine

Koduses stiilis serveerimine Family style Nimet. Ka serv. Vene moodi Toit asetatakse lauale vaagnatega, tirinatega ja muude serv.nõudega Tavaliselt tõstavad toitu laualt lauasistujad ise Ühel suurel laual Rootsi-, forestland Kliendid tõstavad ise pealaualt taldrikule toitu ja suupisteid Abilaualt või kärult Serv. Inglise moodi, Prantsusmaal tuntud ka kui Diner a'la Russe Road vormist. Ja serv. Kliendile nähtavas söögisaalis Kasut. väga luksuslikes restodes Kasut. ka väga luksuslikke nõusid Kandikul või kärul Kasutatakse hotellide toateeninduses, fursett ja kokteilvastuvõtul, konverentsitoitlustusel jne. Hea kasutada toitude transportimisel Kasut.toidu serveerimiseks muude võimaluste puudumisel Saab pakkuda kiiresti nt.sooje suupisteid Serveerimise segaviis Vaagna- ja taldrikuteeninduse kombineerimine Taldrikuteenindus kombineeritud koduse stiiliga(külm toit laual, taldrikuga tuuakse

Turism → Restoraniteenindus
81 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Minu turismitalu hommikusöögi

Minu turismitalu hommikusöögi menüü Söögisaalis on iseteenindus ehk klient valib ise omale väljastus letist sobilikud komponendid vastavalt enda eelistustele. Iseteenindus käib mööda väljastusletti. Toidu saab asetada taldrikule, mis asetseb kandikul. Pakume hommikusöögiks nii magusaid, kui ka soolaseid toite. Loomulikult käib minu menüü juurde ka joogivalik. Toidud Kuum lett: Praetud munad (Ühelt poolt praetud ja mõlemalt poolt praetud) Keedetud munad (3 minuti munad ja 7 minuti munad) Ahjus küpsetatud viinerid Kuumad võileivad singi ja juustuga Ahjus küpsetatud peekon Kartulikroketid Mannapuder Neljavilja puder Külm lett: Maasika jogurt Banaani jogurt Keedusink Lastevorst Salaamivorst Eesti juust Margariin Apelsini keeks Purukook Joogid: Tee ( Must tee ja marjatee) Kohv Kakao Piim Vesi Lisandid: Leib Sai Sepik Müsli Maisihelbed Kookosepuru Sool Pipar 1 inim...

Turism → Eriala
17 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid

Mõned kohvikud pakuvad ka hommiku- ja lõunaeineid, jäätist ja jäätisekokteile. Kohvikutes on sageli iseteenindus. Teenindusliin on ettevõttes selliselt korraldatud, et klient ettevõttesse sisenedes kohe aru saaks, kuidas toimida. Hästi planeeritud teenindusliin kiirendab klientide teenindamist. Esimesena on saadaval kandikud ja söögiriistad, siis toiduvalik ja viimaseks joogid. Tasumine kliendi valitud toodete eest toimub teenindusliini lõpus. Söögisaalis on sageli kärud või lauad, kuhu kliendid saaavad panna kasutatud nõud. Teine võimalus teeninduse korraldamiseks on lauas teenindamine. Sel juhul istuvad kliendid vabasse lauda, teenindaja võtab neilt tellimuse ja toob tellitu lauda. Hiljem arveldab teenindaja klientidega lauas ja koristab kasutatud nõud. Teenindus võib olla korraldatud ka selliselt, et osa laudu on iseteenindusega, osasid laudu teenindavad ettekandjad. 1.4. Sööklad ja teised suurköögid

Toit → Kokandus
98 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Leonardo da Vinci

Leonardo loomingus avaldusid kõrgrenessansi kunsti põhijooned. Üks tema tähtsamaid töid on ,,Püha õhtusöömaaeg", mis on maalitud Milano lähedal asuva Santa Maria delle Grazie kloostri söögisaali otsaseinale. Iseloomulikult uudne on kompositsioon, kus keskse figuuri, kelleks on Kristus, juurde koonduvad nii maali kui ka söögisaali arhidektuuri perspektiivjooned. See tekitab illusiooni, nagu maal oleks ruumi tegelik pikendus ning legendi figuurid viibivad otse söögisaalis. Teose aluseks on lugu Kristuse legendist. Maalil kujutatakse sügava ehmatusega hetke, mil Kristus viibib oma jüngritega õhtusöömal ning on lausunud sõnad: ,, Üks teie hulgast reedab mind." Kõik jüngrid peale Juudase väljendavad erutust, see väljendub nende näoilmes, poosis ja liigutustes, mida vararenessansi maalijad ei tundnud. Kuna Leonardo suure katsetajana kasutas freskomaaliks mitte vastupidavaid materjale, hakkas maal tuhmuma juba tema eluajal.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
24 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid slideshow

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid Serveerimiskärud Kärusid võib kasutada lauakatmisvahendite toimetamiseks saali enne selle avamist, portsjonite üheaegseks toimetamiseks saali suurte kliendirühmade puhul ja roogade serveerimiseks. Serveerimiskärud · Serveerimine Inglise moodi, Prantsusmaal tuntud ka kui Diner a la Russe · Road vormistatakse ja serveeritakse kliendile nähtavalt söögisaalis Serveerimiskärud · Hea kasutada toitude transportimisel · Kärud valmistatakse varakult ette vajalike serveerimisvahendite, salvrätikute, maitseainete ja lisanditega. · "Viimase minuti" toidud (soojad toidud, kuumad joogid) pannakse kärule vahetult enne serveerimist. Soojendusplaadid Lauanõud · Lauanõud võivad olla portselanist, fajansist, klaasist, metallist, puust ja paberist.

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Restoranid ja rahvusrestoranid tänapäeval

Hotellis asuvad toidurestoranid peavad pakkuma toitlustamist kogu päeva jooksul. Hommikul Rootsi lauda või osalise teenindusega hommikusööki, lõunaajal nii päevamenüü kui ka à la carte menüü, õhtul à la carte menüüd või tellimuseined. Hinnatase vastab hotelli tasemele. 7 Esindusrestoranide toidukaardis on tavaliselt rikkalik valik keeruka valmistusviisiga roogi ja delikatesstooteid. Sageli valmistatakse ja serveeritakse osa toite lõplikult söögisaalis kliendi nähes laua juures. Rikkalik veinikaart peab rahuldama kõige nõudlikuma gurmaani soovi. Esindusrestoranide eriliik on gourmet-restoranid, kus rõhk pole sageli niivõrd interjööril ja serviisil, kuivõrd roogade erilisel maitsebuketil ja väljapanekul. Need restoranid pakuvad gurmaanidele e toidunautlejatele erilisi maitseelamusi. Hinnatase on kõrge. 8 Ajaviiterestoranid võivad olla sissepääsumaksuga esindusrestoranid, tantsu-, piljardi-, kaardi-jm

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Erinevate asutuste koristamine

lubatud kasutada mürgiseid taimi. §3. Koolihoone ja kooli ruumid (3) Koolihoone aknad peavad olema ohutud, võimaldama pesemist ja vähemalt üks kolmandik neist peavad olema avatavad, et tuulutada ruume. -7- (4) Trepiastmete kattematerjal ei tohi olla libe. (5) Koolihoone asend peab tagama õpperuumides optimaalse loomuliku valgustuse. (6) Õpilaste toitlustamiseks kasutatavas söögisaalis peab olema vähemalt 0,75 m2 põrandapinda iga üheaegselt söögisaali kasutaja kohta. Söögisaalis või söögisaali vahetus läheduses peab olema võimalus enne sööki hügieeniliselt käsi pesta ja kuivatada. §4. Õpperuumid (1) Õpperuumid peavad olema ohutud ja õpperuumis läbiviidav tegevus peab vastama ruumi mõõtmetele, sisustusele ja tingimustele. (2) Õpperuumid võivad asuda kõigil põhikorrustel.

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Peredele ja lastele mõeldud paketid

Romantiline õhtu on ootamatu ja üllatav. Kes on käinud, see teab, et Pivarootsi tuuliku ilu lummav ja sviit romantiline. Pakett sisaldab: · Lillekimpu kaaslasele ( 3 roosi ). · Tervituskohvi ja puuviljad. · Liha grillimist püstkojas. · Kvaliteetveini valimist hoidlast. · Pidulikku õhtusööki kaminatule valgel. · Saunamõnude nautimist tuuliku saunas. · Ööbimist tuuliku avaras sviidis. · Hilist hommikueinet söögisaalis. · Tennise ja minigolfi mängimist. · Ratastega sõitmist mereäärde. · Talvel tulles ootavad teis soojad ruumid ja soodushind. Paketi hind: 179. MINU ARVAMUS. Paketid Villa Wesset ja Pivarootsi Tuulik osutusid minu lemmikuks. Roosta Puhkeküla romantika paket on kesine ja mitte nii ahvatlev kui teised kaks paketti. Kui ma peaks valima kahe lemmiku paketi vahel, siis valiksin Pivarootsi tuuliku, kuna sealsed tegevused on

Turism → Majutus
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Restoraniteeinduse kokkuvõte

2. Kelneri töö organiseerimisel kasutatavad teenindusviisid Individuaalne teenindusviis-kelner tegeleb oma laudades istuvate klientidega algusest lõpuni;võtab tellimuse ja täitab selle ja arveldab. Paarisviisiline teenindusviis-ühes töötsoonis 2 kelnerit;kelnerid kokkuleppel jagavad töökohustusi. Meeskondlik teenindusviis-vanemkelner juhib 3-4liikmeliste kelnerite meeskonda;vanemkelner organiseerib aktiivset tööd söögisaalis. 3. Restoraniteenindajate tüüpkohustused Kelner- · roogade ja jookide serveerimine ( kandikult: vasakus käes nii, et sõrmed välja sirutatud, õla kõrgusel , vaagnalt: tõstab toite taldrikule, enne serveerimist näitab seda ) · Klientidega suhtlemine · Puhaste nõude poleerimine · Kasutatud nõude koristamine · Tuhatoosi vahetamine · Laudade pühkimine · Laudlinade vahetamine Administraator-

Turism → Restoraniteenindus
141 allalaadimist
thumbnail
4
doc

TAEVAL EI OLE SOOSIKUID

tuberkuloos. Sanatooriumi nimi oli Bella Vista, see oli ehitatud väiksele platoole külast kõrgemale. Ta parkis auto ära ja kohe märkas teda Hollmann, kes algul ei suutnud enda silmi uskuda. Nad rääkisid natukene Clerfayt võidusõidu autost ­ Giuseppest, et ta ostis ta firmalt ära ja auto peab nüüd vanaduspensioni. Ajasid niisama juttu, et kuidas ühel või teisel läinud on. Veel leppisid nad kokku, et söövad seitsme paiku sanatooriumi söögisaalis õhtust, sest Hollmann peab kella üheksast juba voodis olema. Hollmann tutvustas Clerfaytle noort naist nimega Lillian, kes oli samuti sanatooriumi klient. Lillian oli ärritunud ja endast väljas, sest eile suri tema sõbranna. ,,Surm sanatooriumis võtab iga kord inimestelt tükikese lootust ära." II peatükk Lillian läks enda surnud sõbranna tuppa. Kirstu polnud enam toas, kaks koristajat tegid suurpuhastust. Kõik toimus nii kiiresti, sest homme varahommikul on uus elanik juba kohal

Kirjandus → Kirjandus
240 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Franz Kafka "Protsess" kokkuvõte peatükkide kaupa

Kafka ,,Protsess" http://et.wikipedia.org/wiki/Protsess_(Kafka) Tegelased: · Josef K. ­ teose peategelane, töötab pangas · Preili Brüstner ­naine, kes elab K.ga samas majas · Proua Grubach ­ majaperenaine · Onu Karl ­K. onu · Huld ­ advokaat · Leni ­ Huldi põetaja · Rudi Block ­ müügimees, kes on samuti süüdistatav · Titorelli ­ kohtumaalija Esimene peatükk Vahistamine. Kõnelus proua Grubachiga. Siis preili Bürstner Josef K. Ärkas oma kolmekümnenda sünnipäeva hommikul ning imestas, miks toatüdruk Anna talle hommikusööki polnud toonud. Ta helistas kellukest, mille peale saabus tuppa mees, keda ta varem polnud kohanud. Soovitud hommikusööki ta ei saanud, selle asemel teatati talle, et ta on vahistatud. K. ei teadnud mille eest ta arreteeriti või miks see ettekujutatust nii palju erineb. K.-l paluti oma toas korraldusi oodata. Kogu sündmust jälgisid naabrid oma korterite a...

Kirjandus → Kirjandus
2466 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Protsess

Tegelased: · Josef K. ­ teose peategelane, töötab pangas · Preili Brüstner ­naine, kes elab K.ga samas majas · Proua Grubach ­ majaperenaine · Onu Karl ­K. onu · Huld ­ advokaat · Leni ­ Huldi põetaja · Rudi Block ­ müügimees, kes on samuti süüdistatav · Titorelli ­ kohtumaalija Esimene peatükk Vahistamine. Kõnelus proua Grubachiga. Siis preili Bürstner Josef K. Ärkas oma kolmekümnenda sünnipäeva hommikul ning imestas, miks toatüdruk Anna talle hommikusööki polnud toonud. Ta helistas kellukest, mille peale saabus tuppa mees, keda ta varem polnud kohanud. Soovitud hommikusööki ta ei saanud, selle asemel teatati talle, et ta on vahistatud. K. ei teadnud mille eest ta arreteeriti või miks see ettekujutatust nii palju erineb. K.-l paluti oma toas korraldusi oodata. Kogu sündmust jälgisid naabrid oma korterite akendest. Mõne aja pärast kutsuti ta inspektori juurde. Talle anti selga must kuub. K. saad...

Kirjandus → Kirjandus
40 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Itaalia renessansi maalikunst

sõna, sai see tuntuks kui Leonardo ,,sfumato" või ,,suits". Samaaegselt vaatajat liikuvate varjude, kaootiliste mägede ja vuhisevate veejugade salapärasesse maailma kutsudes saavutas Leonardo arvestatava reaalsuse määra inimlike emotsioonide väljendamises, mis oli varem kujutatud Giotto poolt, kuid teadmata alates Masaccio teosest Aadam ja Eeva. Leonardo maalist Püha õhtusöömaaeg, maalitud ühe Milano kloostri söögisaalis, sai religioosse narratiivmaali etalon järgmiseks pooleks tuhandeks aastaks. Paljud teised renessansi kunstnikud jäljendasid Püha õhtusöömaaega, kuid vaid Leonardo versioon oli määratud lugematul arvul korral taastootmisele puust, alabastrist, kipsist, litograafias, seinavaipadel, heegeldustel ja laudlinadel. Peale tema tööde otsese mõju levisid Leonardo uurimused valgusest, anatoomiast, maastikust ja inimlikust väljendusest osaliselt tänu tema lahkusele tema õpilaskonnale.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
86 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

Varude algjääk + ostud ­ varude lõppjääk Registreerida säilimistähtaja ületanud kaubad 41. Kirjelda kliendikeskse teeninduse põhimõtteid. Kes on püsiklient? 42. Iseloomusta a la carte teenindust. Valmistama hakatakse alles siis, kui tellitakse, mitte ennem 43. Iseloomusta erinevaid toitlustusettevõtte tüüpe 1) Kohvik 2) Jäätise baar 3) Pubi 4) Baar 5) Mäkk 6) Hesburger 7) Tanklad 44. Millised on ettevalmistustööd söögisaalis enne ettevõtte avamist? Laua eelkatmise etapid õiges järjekorras. 1) Ruum koristada 2) Tuulutad 3) Lõikelillede ja taimede hooldus 4) Söögilaudade ettevalmistamine 5) Varustamine vajalike nõude ja söögiriistadega(klaaside, linade salvrätikute, veekannude, taitseainetooside ja leivakorvide) 6) Saalimööbli paigutamine 45. Iseloomusta fursettlauda? Teenindamine

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
56
doc

Esimese kursuse koka eksami aruanne

Esimeseks segatud salatiks valisime tuunikala salati köögiviljadega. Tegu on kevadiselt kerge salatiga ning selle salatiga on ka kala valdkond meie menüüs esindatud. Teiseks segatud salatiks valisime makaroni salati, sest see maitseb peaaegu kõigile. Kuidas? Toidud valmistame Tallinna Teeninduskooli õppeköökides. Meil on antud eksami eelne päev ettevalmistusteks ja eksami päev, mil valmistame oma road lõplikult nind müüme need all söögisaalis klientidele. Me oleme tiimis kuuekesi ning igal ühel om oma toit(toidud), mille eest ta vastub. Meie toidualased teadmised piirduvad suures osas suurköögiga, mida me see aasta õppinud oleme, kuid individuaalne on see, palju keegi sellest õppest on osa saanud. Sellegipoolest on kõigil tiimi liikmetel teada, mida ja kuidas nad oma ja teiste toite valmistavad. Kõik vajalikud nõud on kooli esimesel korrusel, söögisaalis olemas.

Toit → Köögi õpetus
28 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

Ruumide jaotus toitlustusettevõttes

Tootmisruumides peab olema nii loomulik kui ka kunstlik valgustus. Loomulik valgustus määratakse akende valguspinna ja põrandapinna suhtega: valgustus-koefitsient peab olema 1:6. Kunstliku valgustuse puhul peab valgusvoog olema ühtlane. Tootmis- ja laoruumides kasutatakse kaitsva kupliga valgusteid. Lahtiste hõõglampidega valgusteid ei ole lubatud kasutada. Kööki paigutatud ventilaatorite võimsus peab olema suurem kui söögisaalis. Peale selle kinnitatakse pliidi kohale õhu väljatõmbekanalid. Käimlad ja duširuumid varustatakse iseseisva ventilatsioonikanaliga. Veega varustamiseks tuleb ettevõte ühendada tsentraalveevärgiga. Vee kvaliteet peab vastama joogivee normidele. Kõikides toitlustusettevõtetes tuleb ette näha tsentraliseeritud kuumaveevarustus. Toitlustusettevõtted varustatakse sisekanalisatsiooniga. Tootmisruumide ja söögisaali optimaalne temperatuur hoitakse 16-18oC juures,

Toit → Toitlustusettevõtete...
37 allalaadimist
thumbnail
44
docx

Ida-Virumaa

Kompleksi haldab Riigimetsa Majandamise Keskus - RMK. Sagadi metsakeskuses toimivad koos metsamuuseum ja mõis-muuseum, looduskool, hotell ja restoran. Praeguseks on Sagadist kujunenud tuntud loodusharidus-, kultuuri- ja turismikeskus. Majutus Kauksi puhkeküla Pakutakse meeldivat puhkust Peipsi järve kaldal Kauksis, kus saab peatuda 2-ja 3- kohalistes suvemajakestes. Pesemisõimalused ja WC asuvad eraldi majas. Kui kõht läheb tühjaks saab keha kinnitada 80-kohalises söögisaalis, kus on lihtsad ja kodused toidud või külastada baari ja müügipunkti. Lisaks rannas päevitamisele ja ujumisele saab tegeleda spordiga, selleks on olemas võrkpalliplats ja laenutada saab ka sulgpalli, lauatennist ning sõudepaati. Koht on sobilik nii asutuste suvepäevade pidamiseks kui ka peredele puhkuse veetmiseks. Saka mõis Saka Mõis on väike ja romantiline mõisakompleks ainulaadse Ontika pankranniku serval, keset imekaunist loodust. Hotellikülastajate käsutuses on

Geograafia → maailma loodusgeograafia ja...
7 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Renessanss ja humanism; renessansskunst

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) · Ta on renessansiinimese universaalsuse parim näide. · Kahjuks jäid tema geniaalsed tehnilised leiutised ellu viimata, need avastati sajandeid hiljem tema käsikirjadest. · ,,Püha õhtusöömaaeg" on tema esimesi teoseid, kus kõrgrenessansi taotlused leiavad täiusliku väljenduse. · Maal asub ühe kloostri söögisaali otsaseinal. · Ta on püüdnud luua muljet, nagu toimukski stseen otse sealsamas söögisaalis. · Maalil kujutatud lae ja seinte perspektiivjooned jätkavad tegeliku saali jooni ja koonduvad Kristuse otsaette. · Kristus on sündmuse sisuline ja vormiline keskpunkt. · Mõlemal pool Kristust istuvad kokku 12 jüngrit, esmakordselt ka Juudas teiste reas. · Kahjuks ei kasutanud Leonardo da Vinci selle teose maalimiseks freskotehinkat, vaid enda koostatud õlivärvisegu, mis hakkas juba tema eluajal pudenema. · 16

Ajalugu → Ajalugu
89 allalaadimist
thumbnail
11
doc

L. da Vinci elu ja looming

SISUKORD Sissejuhatus ............................................................................................................................3 1. Elu................................................................................................3 1.1 Lapsepõlv ja õpinguaastad Firenzes.................................................3 1.2 Elu Ludovico il Moro õukonnas Milanos............................................4 1.3 Tagasi kodulinnas Firenzes............................................................5 1.4 Tagasi Milanos............................................................................5 1.5 Kunstniku viimased eluaastad.........................................................6 2. Looming 2.1 Maalikunst..................................................................................6 2.1.1 ,,Maarja kuulutus"...............

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
18 allalaadimist
thumbnail
26
pdf

Tallinna Prantsuse Lütseumi kunstitest kõik materjalid

Paul sinac Claude Monet(1840- 1926) 1863-1935 Londoni Parlamendihoone(rahvusgalerii, london) Paadid Saint tropez sadamas Sinac esindab neoimpressionismi. Neoimpressionistid asetasid värvid lõuendile puhtana, kindlas suuruses punktudega. seetõttu nad nim. Püantilistideks Turner(1775-1851) Matused merel(tate'i galerii, london) Turner esindab romantismi, kuid ta viimaseid maale võib pidada impressionismi eelkäiaks. Paul gaugin (1848. 1903) Turneri udusse ja pilvedesse uppunud töödes Barbaarsed lood(tahiti naised)(asub MOMA's kaotavad valgus ja vari hoopis oma piirjooned. new york Vaatamata ...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
46 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Pirita kloostri minevik ja tänapäev

Tallinna Järveotsa Gümnaasium Kerli Metsis 10.b klass PIRITA KLOOSTRI MINEVIK JA TÄNAPÄEV Uurimistöö Juhendaja: õpetaja Katri Silla Tallinn 2010 2 SISUKORD Sisukord...................................................................................................................................... 3 SISSEJUHATUS........................................................................................................................ 4 1. Püha Birgitta .......................................................................................................................... 6 1.1. Elulugu ja ordu asutamine................................................................................................6 1.2. Ordude levik......................................................................................................

Ajalugu → Ajalugu
28 allalaadimist
thumbnail
10
doc

KOLGATA, PIETA, NOLI ME TANGERE

Leonardo teostas selle töö mitte sobivas freskotehnikas, vaid temperas2. vvvv Ghirlandaio. Cena. San Marco klooster. Firenze. Itaalias saame väga paljudes sakraalhoonetes3 imetleda erinevate kunstike loodud sama temaatikaga freskosid. Algaja kunstihuviline paneb ehk imeks, et neil piltidel kujutavad kunstnikud tihti Jeesuse jüngreid vanuritena. Nii on Ghirlandaio [girlan´daio] (1449-1494) freskol Firenzes paikneva San Marco kloostri söögisaalis üks jünger lausa halli habemega vanur. Teame ju, et üksnes Peetrus oli neljakümnene, ülejäänud jüngrid olid kas Jeesuse eakaaslased või temast nooremad, Johannes oli hoopis nelja-viieteistaastane poiss, Toomas ehk kuueteistkümnene. Traditsiooni kohaselt kujutasid kunstnikud Jeesuse jüngreid selles vanuses, mil nad surid. Ometi on kõigil cena piltidel evangelist Johannes väga noor. Huvitav on Ghirlandaio freskol see, et kunstnik on paigutanud Juuda istuma üksinda Jeesuse vastu

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
18
doc

KOLGATA-PIETA-NOLI-ME-TANGERE

Leonardo teostas selle töö mitte sobivas freskotehnikas, vaid temperas2. Ghirlandaio. Cena. San Marco klooster. Firenze. Itaalias saame väga paljudes sakraalhoonetes3 imetleda erinevate kunstnike loodud sama temaatikaga freskosid. Algaja kunstihuviline paneb ehk imeks, et neil piltidel kujutavad kunstnikud tihti Jeesuse jüngreid vanuritena. Nii on Ghirlandaio [girlan´daio] (1449-1494) freskol Firenzes paikneva San Marco kloostri söögisaalis üks jünger lausa halli habemega vanur. Teame ju, et üksnes Peetrus oli neljakümnene, ülejäänud jüngrid olid kas Jeesuse eakaaslased või temast nooremad, Johannes oli hoopis nelja-viieteistaastane poiss, Toomas ehk kuueteistkümnene. Traditsiooni kohaselt kujutasid kunstnikud Jeesuse jüngreid selles vanuses, mil nad surid. Ometi on kõigil cena piltidel evangelist Johannes väga noor. Huvitav on Ghirlandaio freskol see, et kunstnik on paigutanud Juuda istuma üksinda Jeesuse vastu

Muu → Piibli-teadus
1 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

jäätisekokteile. Kohvikuid on kolme tüüpi 8 1. Iseteenindamisega kohvikud Teenindusliin:  Ettevõttesse sisenedes saab klient kohe aru, kuidas on vaja toimida.  Menüü on nähtaval kohal.  Kõige ees on kandikud ja söögiriistad, siis toiduvalik, lõpuks joogid.  Tellimuse eest tasutakse teenindusliini lõpus.  Kasutatud nõud paneb klient söögisaalis kärudesse või kindlale lauale. 2. Kohvikud, kus toimub lauas teenindamine Teenindusliin:  Kliendid istuvad vabasse lauda.  Ettekandja võtab neilt tellimuse ja toob toidu lauda.  Tellimuse eest tasutakse ettekandjale lauas.  Ettekandja koristab laualt kasutatud nõud. 3. Kohvikud, kus osa laudu on iseteenindamisega, osa laudu aga lauas teenindamisega.

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
33
doc

ETIKETI konspekt

· Seep, käterätikud, vannimütsid, pesemiskindad jt esemed on mõeldud kohapeal kasutamiseks, mitte koju viimiseks. · Hotellitoa külmkapist/minibaarist tarbitud jookide, maiustuste eest tuleb eraldi tasuda; · Arvestage, et toateenija soovib teie tuba korda seada enne lõunasööki, leidke siis endale muud tegevust. · Kui soovite ennelõunasel ajal toas olla, riputage vastava sooviga silt ukse külge: Palun mitte segada! Käitumine hotelli söögisaalis · Tervitage söögisaali teenindajaid ja oma lauanaabreid; · Riietuge korrektselt, kuid mitte silmatorkavalt; · Suvituskohtades ei minda einestama ujumispükstes või trikoos, paljajalu ja palja ülakehaga; · Õhtusöögiks riietutakse veidi pidulikumalt; · Ärge ahnitsege rohkem toitu, kui süüa jõuate; · Ebaviisakas on võtta toitu numbrituppa kaasa; · Kohatu on söögisaalis endale tähelepanu pöörata valjuhäälse jutu ja naeruga, kritiseerida personali,

Ametid → Sekretäritöö
51 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Keskaeg III

parkett, kompositsioon sümmeetriline ja rahulik, hakati kujutama alasti keha. Uued teemad: portree ja mütoloogiline maal, tempera asemel õlivärv. LEONARDO DA VINCI · 15. aprill 1452 Itaalia, Anchiano ­ 2. mai 1519 Prantsusmaa, Cloux. · Itaalia maalikunstnik, skulptor, arhitekt ja insener, renessansiajastu mitmekülgseim geenius. · ,,Püha õhtusöömaaeg" ­ 4,2x8,8m; Milano kloostri söögisaali otsaseinal. Loonud mulje nagu stseen leiab aset seal söögisaalis. Kujuattud Kristuse 12jüngrit, ka Juudas. Kasutas ülivärvisegu, mis laugneb kiiresti. · ,,Mona Lisa"- arvatavasti Firwnze siidikaupmehe Francesco del Giocondo naine, kauneim nasiprotree kavala naeratusega. · Viimane töö oli ,,Ristija Johannes"­ mis on saanud kriitikat homoseksuaalse ja blasfeemse alatooni tõttu. RAFFAEL E. RAFFAELLO SANTI 1483-1520 · maalis eluajal rohkesti kauneid madonnapilte, kuulsaim ,,Sixtuse Madonna."

Ajalugu → Ajalugu
48 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Harry Potter ja Tulepeeker detailne sisukokkuvõte

vabandanud ja oma kohale läinud, sosistas ta kiiresti Hermionele: "Sa pead mind aitama, ma pean homseks kutseloitsu korralikult selgeks saama!" Ja nad harjutasidki. Nad ei läinud lõunale, vaid siirdusid tühja klassiruumi, kus Harry püüdis kogu jõust mitmesuguseid esemeid enda poole lendama panna. Tal oli sellega veel raskusi. Lõpuks, hilja õhtul, hakkas tal asi juba korralikult minema ja nad otsustasid lõpuks ka magama minna. Hommikul, söögisaalis tuli tema juurde professor McGonagall, kes ütles et ta peab nüüd minema hakkama. Hermione soovis talle edu ja Harry suundus lohetarandkiu ja telgi poole, kus ootasid juba teised eestvõitlejad. Kõik olid väga närvilised ja hirmunud olekuga. Viimaks tuli Ludo Bagman ja selgitas, et nad peavad ära võtma kuldse muna. Igaüks võttis kotikesest välja ühe lohe, millel oli kaelas järjekorranumber. Esimene oli Cedric, siis Fleur, kolmandana läks Krum ja kõige viimasena Harry

Eesti keel → Eesti keel
69 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Äriplaan - toitlustus ettevõte

kokad, köögiabitöölised, ettekandjad, baariteenindajad ja koristaja. Professionaalne abi: Püsivalt ostetakse sisse raamatupidamisteenust. Vajadusel kasutatakse ka juriidilist abi. 5 Töötajate arvu ühes vahetuses planeeritakse järgmiselt: · köögis vähemalt üks sooja - külma toidu kokk ning köögiabiline (eelvalmistab toite, peseb nõud); · restorani söögisaalis üks teenindaja; · Baaris üks teenindaja. Vahetuste arv sõltub tööseadusest, kuna üks vahetus ei tohi töötada rohkem kui 40 tundi nädalas. Tööaega arvestades tuleb arvesse võtta, et kokad ja teenindav personal ei saabu koos esimeste külastajatega ega lahku koos viimastega- restoran on avatud 24 tundi ööpäevas, seitse päeva nädalas. Tavaliselt on nii restoranid, pubid kui kohvikud on enamasti avatud 12 tundi seitse

Majandus → Äritegevuse alused
793 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Seadusandlus ja õigusregulatsioonid noorsootöö kontekstis

veekeskusesse või veekogu avalikku supluskohta ujuma viimisel peab iga 10 alaealise kohta olema vähemalt kaks täiskasvanut; võimalus riiete ja jalanõude kuivatamiseks. Noorte toitlustamine: vastama "toiduseaduse" ja teistele õigusaktidele; kindlaksmääratud kellaaegadel neli korda päevas. Söögiaeg peab kestma vähemalt 30 minutit ja toidukordade vahe ei tohi ületada nelja tundi; Kohtade arv söögisaalis peab võimaldama kõikide noorte toitlustamist ühe tunni jooksul. 5. Rakendussätted ja jõustumine 19. Kuidas mõjutab looduses lastega liikumist keskkonnaseadustiku üldosa seadus? Keskkonnaseadustiku Üldosa seadus https://www.riigiteataja.ee/akt/104032015009 * Taastuvaid ja taastumatuid loodusvarasid tuleb kasutada säästlikult, arvestades nende looduslikku täienemist ja varude jätkumist võimalikult pikaks ajaks. § 32. Võõral maatükil viibimine

Õigus → Õigus
28 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Spartacus

kirjutatud ,,Sulla Õnnelikule, Aphrodite lemmikule". Sulla avas noaga kotka kõhu ning kaela ja sealt kukkus välja suur hulk mune. Igaüks leidis oma munast praetud tikutaja, mis oli maitsestatud kollase piprakastmega. Veidi aega hiljem serveeriti suur meekook ja niipea kui seda lõikama hakati, lendas sealt välja piduliste arvule vastav hulk varblasi. Igal varblasel oli kaelas nimega paelake. Peale pikka kära pakkus Sulla välja näha gladiaatorite võitlust söögisaalis. Varsti ilmusid saali 10 gladiaatorit. Viis neist olid traaklaste, teised viis samniitide riietuses. Peale nende tuli kohale ka Spartacus, kellele öeldi, et tahetakse näha tema õpilaste vehklemisoskust. See tekitas Spartacusel suurt pahameelt. Kuid eriti tigedaks tegi õpetaja üks eriline asjaolu, nimelt see, et tema silme eest sattus surmaohtu Artorix, keda Spartacus armastas. Võitlus ei kestnud kaua. 20 minuti pärast jäid võitjaks neli traaklast, kelle hulgas oli ka Artorix. Pärast

Kirjandus → Kirjandus
59 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Rafaello Giovagnoli "Spartacus"

m.a. Ta kirjutas poeemi ''Asjade loomusest'', milles esitas filosoof Epikurose õpetuse, kelle pooldaja ta oli. · Pegasus (lk 108) ­ kreeka mütoloogias Medusa verest tekkinud tiivuline hobune. VII peatükk Kuidas surm Demophylosest ja Metrobiusest ette jõudis Kolm päeva pärast eelmises peatükis toimunud sündmusi korraldas Sulla õhtusöögi Delphi Apollo trikliiniumis. Peale pikka kära pakkus Sulla välja näha gladiaatorite võitlust söögisaalis. Varsti ilmusid saali kümme gladiaatorit. Viis neist olid traaklaste, teised viis samniitide riietuses. Sel hetkel astus trikliiniumi lõõtsutav Spartacus. Peale nende tuli kohale ka Spartacus, kes sai pahaseks sellepeale kui tema sõber Artorix. Võitlus ei kestnud kaua. kahekümne minuti pärast jäid võitjaks neli traaklast, kelle hulgas oli ka Artorix. Pärast seda tahtis Sulla, et Spartacus võtaks ühe surnu kilbi ja mõõga ning võitleks nelja ellujäänu vastu

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
15 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

teenindust, mugavat keskkonda ja sageli ka ajaviidet. Esindusrestoranide toidukaart on väga rikkalik või sisaldab erilisi roogi. catering-ettevõtted- Põhjalik planeerimine on catering-teenuse puhul äärmiselt tähtis. Kuna eesmärgiks on pakkuda kliendile toitlustust ja teenindust kas kliendi oma ruumides või üüritud ruumides, siis ei ole võimalik võrrelda catering-teenust tavalise toitlustusteenusega toitlustusettevõttes. Millised on ettevalmistustööd söögisaalis enne ettevõtte avamist? Laua eelkatmise etapid õiges järjekorras. Iseloomusta fursettlauda? Teenindamine. Fursettlaudade puhul serveeritakse suupisted ja joogid ning asetatakse nõud ja söögiriistad ühele või mitmele lauale, mille ääres ei istuta. Istumiskohti üldjuhul ei paigutata ja söömine toimub seistes. Erandina võib paigutada mõned toolid eriti auväärses eas või puudega külaliste tarvis. Võib moodustada ka väikesi istumisnurki.

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

Esindusrestoranide toidukaart on väga rikkalik või sisaldab erilisi roogi. catering- ettevõtted- Põhjalik planeerimine on catering-teenuse puhul äärmiselt tähtis. Kuna eesmärgiks on pakkuda kliendile toitlustust ja teenindust kas kliendi oma ruumides või üüritud ruumides, siis ei ole võimalik võrrelda catering-teenust tavalise toitlustusteenusega toitlustusettevõttes. 43. Millised on ettevalmistustööd söögisaalis enne ettevõtte avamist? Laua eelkatmise etapid õiges järjekorras Furettlaudade puhul serveeritakse suupisted ja joogid ning asetatakse nõud ja söögiriistad ühele või mitmele lauale, mille ääres ei istuta. Istumiskohti üldjuhul ei paigutata ja söömine toimub seistes. Erandina võib paigutada mõned toolid eriti auväärses eas või puudega külaliste tarvis. Võib moodustada ka väikesi istumisnurki.

Toit → Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
16
rtf

Seneca moraalikirjad Luciliusele

Mis meile kasinuse järel osaks saab, võetakse aplamalt vastu. Kuid noid vaimu rõõme, mis on suuremad ja kindlamad, ei keela haigele ükski arst. Kes neid järgib ja nautida oskab, see põlgab kõiki meelte peibutisi. (23) "Oo õnnetut haigust!" Mispärast? Kuna ta veinis lund ei sulata? Kuna ta oma joogi külmust, mis mahukas peekris segatud, jäätükkidega ei uuenda? Kuna talle Lucrina austreid otse lauas karbist ei vabastata? Kuna tema söögisaalis ei tungle kokad, kes koos suupistetega toovad kohale ka keeduseadeldised? On ju mõnulemine leiutanud juba sellegi. Et ükski toit ei leiguks, et ta juba tuimunud suulage ebapiisavalt ei kõrvetaks, selleks tuuakse söök köögiga koos. (24) "Oo õnnetut haiget!" Ta sööb vaid, palju suudab seedida. Tema pilgu ees ei leba metssiga, mis väheväärtusliku lihana laualt tagasi saadetakse, ja tema toidulauale ei kuhjata lindude rinnaliha tükke, kuna tervelt valmistatud linde näha on

Pedagoogika → Haridus
53 allalaadimist
thumbnail
56
pdf

“NOORTE TERVISTAV PUHKUS 2005”

iseseisvuse arendamisele ja lülitasime päevakavva nööri ja petanque'i võistlusi. Nagu ühele korra- vaba aja, mil oli võimalik leida endale lisaaega likule laagrile kohane, valisime ka vahetuse popima lemmiktegevusega tegelemiseks või siis niisama muti ja kuti ehk missi ja misteri ning hindasime puhata ja lõõgastuda. Seda aega kasutati lauaten- tubade korrashoidu. Lisaks sportida soovijatele nist mängides, vaadati toas või söögisaalis televii- viibisid ühe vahetuse ajal laagris teatrihuvilised sorit, mängiti õues korvpalli, võrkpalli, sulgpalli, lapsed, kelle eesmärk oli laagripäevade lõppedes visati täpsust ja suheldi omavahel; väiksemad teatrietenduse lavaletoomine, ise valmistati kos- lapsed pidasid ka lõunauinakut. tüümid, piletid, maskid, afisid, esinemist harjutati

Ühiskond → Ühiskond
8 allalaadimist
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

erinevatest tahkudest, mahub mõiste alla toitlustusteenus. Toitlustusteenust pakuvad väga erinevad ettevõtted alates lasteasutustest ja haiglatest ning lõpetades kiirtoiduettevõtete, turismitalude ja gurmeerestoranidega. Vaatamata oma eripärale lähtuvad kõik toitlustusteenuse pakkujad aga sarnasest alusest, sarnastest toitumise, toiduainete ja kulinaaria ning toitlustusteeninduse põhitõdedest. Kõik toitlustajad peavad omama põhilist oskusteavet töökorraldusest köögis ja söögisaalis, põhilistest töövõtetest, toiduainetest ja nende käitlemisviisidest, erinevatest roogadest ja nende valmistamisest ning serveerimisest. 127. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid Tegevuse eesmärgi ning sellest lähtuva sortimendi ja teenindamise järgi jagunevad toitlustusettevõtted järgmistesse tüüpidesse: 1) restoranid; 2) kohvikud, cafeteria'd; 3) toidubaarid, bistrood ja muud kiirtoitlustusettevõtted; 4) baarid, sh ööklubibaarid;

Turism → Turismiettevõtlus
114 allalaadimist
thumbnail
192
pdf

NOORTELAAGRI KORRALDAJA KÄSIRAAMAT

Käimlakaste tuleb puhastada 2/3 täitumisel nende mahust. 8.14. Igal noorel peavad olema individuaalsed voodiriided ja käterätikud. Voodipesu ning käterätte vahetatakse olenevalt määrdumisastmest, kuid mitte harvem kui üks kord seitsme päeva jooksul ja kümnepäevase vahetuse puhul üks kord kümne päeva 26 jooksul. Kasutatud ja määrdunud pesu tuleb koguda koheselt plastikkotti ja viia selleks ettenähtud kohta. 8.15. Kohtade arv söögisaalis peab võimaldama kõikide noorte toitlustamist ühe tunni jooksul, kusjuures noorele nähakse söömiseks ette vähemalt 30 minutit. 9. Nõuded personalile 9.1. Käesolevad tervisekaitsenõuded kehtivad laagri juhatajale, kasvatajatele, tervishoiutöötajale, köögipersonalile ja abipersonalile. 9.2. Enne tööle asumist peab laagri personal läbima tervisekontrolli vastavalt sotsiaalministri 23. detsembri 1997 määrusega nr 44 "Tervisekontroll nakkushaiguste

Muu → Amet
36 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun