Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"oliiviõli" - 286 õppematerjali

oliiviõli – broomi iseloomulik värvus kadus mis tähendab seda, et oliiviõlis on küllastumata rasvhappeid.
thumbnail
8
doc

referaat "Taimsed õlid"

1. Värvohakaõli 74 12 9 2. Päevalilleõli 64 21 10 3. Maisiõli 58 25 13 4. Sojaõli 58 23 15 5. Puuvillaõli 51 19 26 6. Seesamiõli 40 40 15 7. Maapähkliõli 30 46 19 8. Oliiviõli 9 72 14 9. Palmiõli 9 38 48 10.Kookosõli 2 6 86 1.1.Sulamistemperatuurid Sulamistemperatuur on tähtis lipiidide seedimisel ja omastamisel; kehtib reegel ­ mida kõrgem on sulamistemperatuur, seda raskemini on rasv seeditav. Sulamistemperatuur Tahkumistemperatuur Linaõli -16 -- -18 C -18 -- -27

Toit → Toiduainete õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Transrasvad

membraanidesse. Transrasva molekul on aga jäigem või tahkem kui loodusliku konformatsiooniga tsisrasvhappe oma. Ülo Niinemets üritab transrasvu vältida nii palju kui saab. Kui ta näeb pakendilt, et toiduaine sisaldab hüdrogeenitud taimerasva, siis eelistab seda mitte osta. Ta ei söö küpsiseid, eriti ka mitte valget saia, kui seda pole just hüdrogeenimata rapsiõliga valmistatud. Niinemets ostab poest tavalist võid, rapsiõli, oliiviõli, leiba, kus transrasva pole. Ta usub teaduslikku maailmapilti. Kokkuvõtte eestlaste uuringust: Transrasvad on Eesti võietest praktiliselt kadunud (08.08.2012) Aastatel 2008-2009 ja 2011 toimusid uuringud, kus Eesti Maaülikooli ja Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse teadlased uurisid Eesti poodides müüdavate võide,

Bioloogia → Üldbioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Uurimus – Ariel Color

Uurimus ­ Ariel Color & Style universaalne pesupulber värvilistele riietele Esimeseks pesuvahendiks oli seep. Neid on tehtud ammustest aegadest ning erinevate meetoditega. Enamasti keetes rasvade ja tuhaga. Arheoloogide sõnul on seepe tehtud juba 2800 eKr, aga võimalik, et ka isegi varem. 15. sajandil hakati Hispaanias tegema oliiviõli baasil seepe. Esimene kunstlik seep tehti Esimese maailmasõja ajal. Esimese täissünteetilise seebivaba pesupulbri töötas välja 1929. aastal saksa keemik dr H. G. Bertsch. 1933a. tulidki turule Saksamaal sünteetiline pulber Fewa ja USA-s Procter& Gamble poolt loodud Dreft. Paraku tulid mõlemad toime vaid kergelt määrdunud pesuga. Alles 1943. aastal välja töötatud sünteetiline pesupulber Tide suutis rahuldavalt puhtaks pesta ka tugevasti määrdunud pesu. 1946

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Oliivipuu

pealispinnalt on nad hallikasrohelised, alaküljelt aga kergelt hõbedased. Õied on väikesed, valged, valkjad ja lõhnavad. Oliivipuu viljad on enamasti mustjassinised, kuid eri sortidel on ka rohelisi, valgeid, punakaid ja musti vilju. Mida kauem vilju puu otsas hoitakse, seda vähem sisaldavad nad vett ja seda õlirikkamad nad on. Oliivides on palju E-vitamiini ja ei sisalda kolesterooli. Oliiviõlis sisalduv E-vitamiin vähendab ateroskleroosi ja isegi teatud liiki vähi tekke ohtu. Oliiviõli saab kasutada ka dieedi pidamise ajal, sest oliiviõli sisaldab ainult 9% rasva, kusjuures maisiõli sisaldab üle 50% rasva ja päevalilleõli isegi 69% rasva. Kreeka naised on kasutanud oliiviõli naha ja juuste määrimiseks, aga ta on ka väga hea põletuste ravimiseks, näiteks horvaadid kasutavad seda päikesepõletuste leevendamiseks ja ravimiseks. 3. Päritolu Oliivipuu pärineb Väike-Aasiast, kust ligikaudu kuus tuhat aastat tagasi levis alguses

Geograafia → Geograafia
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

ananass) Sõrnikud Peekoniümbrise Soolalõhesalat, Glasuuritud NELJAPÄEV toortatrajahuga, tee s kartulid, piim vesi juurviljad rohelise (kohupiim, sidruni (kartul, (läätsed, punane kastmega, mahl mahl, pruun suhkur, peekoniviilud, sibul, rukola, (kartul, peet, muna, toortatrajahu) oliiviõli, või); soolalõhe, porgand, küüslauk, murulaugusalat seesamiõli) tüümian) (murulauk, Kaste(hakitud maitsestamata basiiliku-, mündi-, jogurt, redis, õun) petersellilehed,

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Oliivid

Oliivide korjamine toimub põhjapoolkeral oktoobri lõpust kuni veebruarini. Oliivid kogutakse puudelt kokku siis, kui sisalduv õlikogus on võimalikult suur ning viljade happesisaldus võimalikult madal. Selle üle otsustab oliivikasvataja. Peale oliivide kogumist, sorteeritakse viljad vastavalt küpsusele ja suurusele. Tänapäeval leidub sadu õlipuu sorte, mille aretustöö on läinud kahes põhisuunas: õlioliivid, mis sisaldavad rohkesti väärtuslikku oliiviõli, ja lauaoliivid. Ent on olemas ka selliseid sorte, mis sobivad edukalt nii õlitööstusse kui pidulauale. Oliivid Õlipuu viljad on kujult kerajad luuviljad, mis tähendab seda, et oliivides peitub luustunud seeme. Nende kaal varieerub tavaliselt vahemikus 1,5­3,5g. pH maksimaalselt 8,5. Vett ja suhkruid on neis tunduvalt vähem kui teistes puuviljades, kuid seevastu leidub õli ja valke jällegi rohkem. Märkimist väärib ka oliivide

Geograafia → Geograafia
19 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Õlide suitsemistemperatuurid

Õlide suitsemistemperatuurid Toiduõli suitsemistemperatuurid (C) Avokaadoõli 271 Riisiõli 260 Viinamarjaseemne õli 252 Oliiviõli (Extra Light) 240 Maapähkliõli 232 Sojaoa õli 232 Maisiõli 232 Palmiõli 232 Oliiviõli (Rafineeritud) 220 Mandliõli 215 Kreekapähkli õli 215 Seesamiseemne õli 210 Kookosõli (või) 176 O...

Toit → Kokandus
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Oliivipuu

hallikasrohelised, alaküljelt aga kergelt hõbedased. Õied on väikesed, valged, valkjad ja lõhnavad. Oliivipuu viljad on enamasti mustjassinised, kuid eri sortidel on ka rohelisi, valgeid, punakaid ja musti vilju. Mida kauem vilju puu otsas hoitakse, seda vähem sisaldavad nad vett ja seda õlirikkamad nad on. Oliivides on palju E-vitamiini ja ei sisalda kolesterooli. Oliiviõlis sisalduv E- vitamiin vähendab ateroskleroosi ja isegi teatud liiki vähi tekke ohtu. Oliiviõli saab kasutada ka dieedi pidamise ajal, sest oliiviõli sisaldab ainult 9% rasva, kusjuures maisiõli sisaldab üle 50% rasva ja päevalilleõli isegi 69% rasva. Kreeka naised on kasutanud oliiviõli naha ja juuste määrimiseks, aga ta on ka väga hea põletuste ravimiseks ,näiteks horvaadid kasutavad seda päikesepõletuste leevendamiseks ja ravimiseks. Õlipuu on Vahemeremaade rahvaste toidus ja kultuuris aastatuhandete jooksul tähtsat osa etendanud.

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Viiekäiguline pidulik õhtusöök. Table-d'hôte menüü.

kui punane vein. Makgeolli on üks vanimaid Korea likööre, see on magus ja värskendav. Banaani piim on üks põhilisi karastusjooke igapäeva elus seal. Korea köök varieerub väga palju just maitsete osas ja erineb Eesti köögist, kuid ka Eesti köögis mängib kala suurt rolli. Suupisted Eestipärased kukeseenepesto näkileivad Koostisosad: Kukeseened, või, küüslauk, maitseained, seedermänniseemned, basiilik, parmesanilaastet, oliiviõli ja näkileivad. Valmistusviis: Puhastada kukeseened ja kuumutada kuni suurem osa seentest eraldunud vedelikust on aurustunud. Lisada võitükk ja hakitud küüslauk. Segada läbi ning lasta jahtuda. Maitsestada. Peenesta köögikombainis seemned ja basiilik. Lisa riivitud parmesan, praetud seened ja pool oliiviõlist. Töödelda pastaks ja siis lisada veel oliiviõli. Serveeri pesto näkileivale. Serveeritakse vee ja Riesling Anselmann veiniga.

Toit → Toitlustus
4 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

Kaerahelbed kuivainena (piimaga puder, 8 spl) 30 3 spl Kanasink 20 2 viilu Linaseemneõli 10 2 spl Piim 2.5% (kaerahelbe pudru keetmiseks) 150 pool tassi Lõunasöögid (25% päevasest kaloraažist) Grammid Kogus Kell 12.00 1.variant Tatrapuder kalkunilihaga Oliiviõli 15 2-3 spl Tatrapuder, keedetud 125 5 spl kuhjaga Kalkuniliha, toorelt kaalutud 50 käelaba sõrmedeosa Porgandisalat söö palju tahad 2.variant Lõhe-täisterapasta Täisterapasta/spagetid, keedetud 90 5 spl Külmutatud juurviljasegu söö palju tahad

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Vahemere dieet

Vahemere dieet Mis on Vahemere dieet? Laialt levinud Vahemerd ümbritsevates maades. ● Ei kujuta endas karmi kalorijälgimiskava, pigem 1950-1960ndate Vahemere maade toitumis-ja elustiili. ● Sisaldab palju köögivilju, kala ja esimese pressi oliiviõli. Menüü Rohke taimse toidu tarbimine Rohke teravilja tarbimine Punase liha asemel eelistada kana ja kala Loomsete rasvade asemel rafineerimata oliiviõli Piirata kiir-ja rämpstoidu tarbimist Vahepalad: kuivatatud puuviljad, soolamata pähklid ja seemned Alkoholi tarbida mõõdukas koguses, veini juua einete kõrvale Piimatooteid tarbida mõõdukalt, aga laias valikus Tulemused Mõjub kehakaalule Vähendab südamehaiguste riski Naistel aitab ennetada rinnavähki Kasutatud materjal ● http://naine24.postimees.ee/3329647/oluline-pohjus-miks-naised-voiksid-vahe mere-dieeti-proovida ● http://o.coloter

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Oliivipuu

lõhenenud, kuid puu on seejuures elujõuline ja väga laia võraga. Oliivipuu lehed on terved, nahkjad, pealispinnalt on nad hallikasrohelised, alaküljelt aga kergelt hõbedased. Õied on väikesed, valged, valkjad ja lõhnavad. Õlipuu viljad oliivid on kujult kerajad ploomitaolised luuviljad. Viljad on enamasti mustjassinised, kuid eri sortidel on ka rohelisi, valgeid, punakaid ja musti vilju. Oliividest saadakse külmpressimise teel kolme sorti oliiviõli. Oliiviõlid sisaldavad palju vitamiine ning taimse õlina ei sisalda nad kolesterooli. Oliiviõli kasutatakse mitmetel otstarvetel näitkes toiduvalmistamisel, kosmeetikas, meditsiinis, masinates määrdena, dieedi pidamisel,kuna õli sisaldab ainult 9% rasva ning ka päikese põletuse ravimisel.

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Näomaskid

Näomaskid Porgandi näomask -- keeda kaks kuni kolm suurt porgandit ja tambi pudruks. Lisa hulka kaks supilusikatäit mett, üks supilusikatäis oliiviõli ja kaks supilusikatäit vett ning sega ühtlaseks kreemjaks massiks. Kui mask jääb liiga tihe, lisa vett juurde. Puhasta nägu sooja veega ja kanna mask 20 minutiks näole, kuni see hakkab tahenema. Loputa sooja veega. Seda maski vähemalt korra nädalas tehes ennetad kortsude teket ja tasakaalustad rasust nahka. Näomask rasusele nahale Koori, hauta ja tambi üks suurem porgand pudruks. Lisa segule pool supilusikat mett ning sama kogus oliiviõli. Rasu

Bioloogia → inimeseõpetus
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lambaliha küpsetamise rituaal

Aeg-ajalt on muidugi vaja lambaliha keerata ja marinaadiga kasta. Nii pehmeneb liha sitke sidekude ja paraneb maitse. Talleliha hõrk maitse pääseb maksvusele ka ilma maitsetaimedeta. Arvestama peab aga seda, et talleliha liigne termiline töötlemine muudab selle tuimaks, kuivaks ja kõvaks. Tallekints rosmariiniga  1,5 kg tallekints  4 küüslauguküünt, peeneks hakitud  2 dl kanapuljongit  1 dl valget veini  0,5 dl oliiviõli  1 sl punasesõstratarretist  punt rosmariinioksi  peotäis tüümiani  soola ja musta jahvatatud pipart Kuumuta ahi 220 kraadini. Tambi küüslauk peeneks, sega oliiviõliga ja määri saadud massiga tallekints kokku. Peale jahvata soola ja pipart. Rosmariini- ja tüümianioksad säti ahjupanni põhja, millele aseta maitsestatud tallekints ning pane eelkuumutatud ahju. Küpseta kolmveerand tundi kuni tund olenevalt soovitud küpsusastmest

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Alternatiivsed juuksehooldus tooted, millega saab juukseid ja peanahka hooldada, ravida, pesta

juuste. 3. Aspiriin Tänu aspiriinis leiduvale salitsüülhappele paneb see koduapteegis leiduv abimees tuhmid juuksed uuesti särama ja parandab juuksevärvi. Lahusta 8-10 aspiriinitabletti vees ja kanna segu juustele. Kümne minuti pärast loputa juukseid ja pese pea šampooniga puhtaks. 4. Munamask Munas on palju valke ja rasvhappeid, mis ravivad katkisi otsi. Lisaks muudab muna karvanääpsud tugevamaks. Selleks, et teha juustele munamaski, sega munakollane kolme lusikatäie oliiviõli ja ühe lusikatäie meega. Kanna mask niisketele juustele ja lase 30 minutit mõjuda. Seejärel pese mask hoolikalt välja. Munamask ravib katkisi juukseotsi, muudab juuksed siledamaks ja vähendab juuste pusasid. 5. Banaanimask Banaanis on palju looduslikke õlisid, kaaliumit, rauda, tsinki ja A-, C- ning E-vitamiini. Banaani kasutamine juuste raviks taastab juuste elastsuse ja vähendab juukseotste katki minemist. Banaanimaski tegemiseks sega kokku üks küps banaan, kaks lusikatäit

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Toscana põllumajandus

põlluteed Teed on käänulised, kitsad ja väiksed Asustus Põldude vahel on asustus hõre Esineb talude komplekse Äärealadel on isegi mõned suuremad linnad Elatakse põhiliselt küngaste peal Lähim linn asub umbes 3km kaugusel Põllumajandus Toscanas on intensiivne põllumajandus, kuna põllud on väikesed, aga saak on seal suur Järelikult on ka kaubaline põllumajandus, sest saak on suur ning eksootilised toiduained( oliiviõli, viinamarjad) tulevad just sealt Mida toodetakse? Kasvatatakse enamasti teravilja, kuid on ka viinamarjakasvatusi Parimad veinid tulevad just Toscanast Peamised tööstusharud on mäetööstus Toodetakse oliiviõli Kasvatatakse ka sigu Loomadest kasvatatakse sigu Keskkonnaprobleemid Erosioon- seda kiirendab, põllumajandusega tegelemine nõlvadel, pinna niisutamine, ridakoristus ning pestitsiidid ja väetised, mis

Geograafia → Põllumajandus
27 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Veregrupi järgi toitumine

võimekamaks just kala kaudu. Kala on kasulik ka joodiallikana. Jood reguleerib kilpnäärme talitust ja 0 tüüp võib selle puuduse all kannatada. Piimatooted ja muna on sellele veregrupile halvad proteiiniallikad, neid tuleks süüa väikestes kogustes. Naised peaksid seega võtma iga päev täiendava koguse kaltsiumi. Juustu tarbimiseks on see tüüp halvasti kohanenud, kuigi muna võib süüa 3-4 korda nädalas. õlidest suudab 0 tüüp omastada kõige paremini linaseemne- ja oliiviõli, mis mõjuvad positiivselt südamele, veresoontele ja need vähendavad kolesteroolitaset. 0 tüüp ei vaja pähkleid ja seemneid oma toidus, olenemata neist saadava kõrge taimse proteiini pärast. Kasulikud on vaid kõrvitsaseemned ja kreeka pähklid oma tsingirikkuse tõttu. Loobuda tuleks nisust ja enamikest teraviljatoodetest. Sportides tegeleda jõuliste kehaliste harjutustega. Toiduained, mida tuleks vältida: hani, peekon, sealiha, sink. Kaladest marineeritud

Toit → Toit ja toitumine
21 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Õlipuu

pressitakse algul keskmise tugevusega surve all, millest saadakse kvaliteetne helekollane õli, mida saab kohe toiduks kasutada. Edasi pressitakse sama massi tugevamini ning saadakse õli, mida kasutatakse põhiliselt tehniliseks otstarbeks. Puult võetud oliivid ei kõlba kohe süüa, kuna nad on väga mõrud neis sisalduva tanniini ja teiste ainete tõttu. Konserveerimiseks korjatakse valmimata viljad, kui nad on suuruselt täis kasvanud, aga pole veel värvunud ­ siis on nad vähem mõrud. Oliiviõli kasutatakse ka rituaalseks võidmiseks. Oliivipuud peeti puhtuse sümboliks. Konserveeritud, soolatud oliive tarvitatakse toiduks. Oliivipuu puit on kõva ja raske, aga hästi lihvitav ja annab hea läikiva pinna. Oliivid valmivad alates hilissügisest ning neid korjatakse puudelt talv läbi. Õlipuuokstest pärg asetati vanasti olümpiavõitja pähe, ka aastal 2004 Olümpiamängudel Ateenas asetati see võitja pähe kui autasu suursaavutuse eest rahumeelses võistluses

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Laboratoorne töö 1.3 ja 2.3

moodustub lipiide sisaldava proovi korral rasvaplekk, mis suurendab paberi läbipaistvust. Vastu valget vaadates on see muust paberist heledam ja vastu tumedat vaadates tumedam. Akroleiinproov: Glütserooli kuumutamisel vett siduvate ainetega tekib terava lõhnaga aldehüüd akroleiin. Seda reaktsiooni ei anna glütserooli mitte sisaldavad lipiidid. Võimaldab otsustada, kas antud proov sisaldab glütserooli või mitte. Töö käik: Kuiva katseklaasi valasin 1g NaHSO4 ja lisasin 3 tilka oliiviõli. Kuumutasin põletil soola sulamiseni. Tekkis ebameeldiv lõhn, mis oli nagu kõrbe lõhn. Järeldus: Kuna tekkis terav lõhn, siis järelikult antud proov sisaldas glütserooli sisaldavaid lipiide. Terav lõhn tuli tekkivast akroleiinist. Küllastumata rasvhapete tuvastamine lipiidides: Küllastumata rasvhapete kindlakstegemiseks lipiidides kasutatakse reaksiooni halogeenidega. Küllastunud rasvhappeid sisaldava proovi reaktsioonil broomiga sellele

Keemia → Biokeemia
100 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Rootsilaua menüü

Sidrunivesi Lihtsad peruupärased krevetid Aega kokku: 15 min Ettevalmistus: 5 min Küpsetamine: 10 min Vaja:  120 ml kana- või köögiviljapuljongit  2 supilusikatäit värskelt pressitud laimi- või sidrunimahla  1 supilusikatäis jahvatatud köömneid  1 supilusikatäis paprikapulbrit  1 teelusikatäis soola  Pool teelusikatäit värskelt jahvatatud pipart  1,5 supilusikatäit oliiviõli  0,5 kg tooreid krevette (sabadega või ilma)  4 küüslauguküünt (tükeldatud)  Värskelt tükeldatud koriander Juhised: 1) Sega väikeses kausis puljong, laimimahl, köömned, paprika, sool ja pipar. Pane mõneks ajaks kõrvale. 2) Suurel pannil kuumuta oliiviõli keskmiselt-kõrgel kuumusel. Lisa krevetid ja küüslauk, küpseta umbes 4-5 minutit, pidevalt segades, kuni krevetid on läbi küpsenud

Toit → Kodundus
4 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Seep

Käsitööseepi on kallim toota kuid see ei põhjusta naha ülitundlikust ja allergilisi reaktsioone. Kääsitööseebid ei pruugi välja näha nii kaubanduslikud kui tööstuslikud-, kuid seevastu on need kasulikumad meie nahale. Käsitööseepi valmistati vanasti tuhast, mis pandi tünni seisma, et vesi moodustaks sellest pudrutaolise massi. See keedeti läbi ning kurnati. Seejärel lisati sellele loomset päritolu rasva. Maades, kus oli ka oliiviõli hakati kasutama seda loomsete rasvade asemel. Oliiviõli võimaldas hiljem ka lõhnaainete lisamist. Seebi keetmine on pikk protsess, mille võib jagada neljaks etapiks. Esimesek etapiks on ainete ja tarvikute varumine. Kõigepealt on vaja varuda omale loomset rasva (searasv) või oliiviõli, seebikivi ja soola. Seebi keetmiseks läheb vaja nõud, mis peaks olema malmist või roostevabast terasest. Segamiseks on vaja suuremat puust või metallist lusikat.

Keemia → Keemia
78 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine

uurimisega reaktsiooni halogeenidega. Küllastunud rasvhappeid sisaldava proovi reaktsioonil broomiga viimasele iseloomulik pruun värvus võib küll veidi lahjeneda, kuid ei kao, samas aga küllastumata rasvhapete sisalduse puhul muutub lahus toimuva liitumis-reaktsiooni tõttu momentaalselt värvituks. Töö käik Kolme puhtasse ja kuiva katseklaasi valati igasse 2ml erineva lipiidi lahust orgaanilises lahustis. Esimesse plamithapet, teisse oliiviõli ja kolmandasse searasva. Kõikidesse katseklaasidesse lisatakse tilkhaaval (10 tilka) broomi lahust kloroformis ning loksutatakse ja jäetakse mõneks ajaks seisma. Esimeses katseklaasis, kus oli palmithape jäi broomi värv püsima, mis tõestab küllastunud rasvhapete olemasolu. Teises katseklaasis, kus oli oliiviõli muutus lahus läbipaistvaks, mis tõestab küllastumata rasvhapete olemasolu. Kolmandas katseklaasis,

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Majonees

Kahjuks ei olnud võimalik pakenditest pilte teha, kuna puudus piisavalt heade võimalustega kaamera. Tulemused Jaani Majonees Kerge Koostis: taimne õli, joogivesi, suhkur, paksendaja (modifitseeritud kartulitärklis), suhkur, munakollasepulber, keedusool (max 1,3%), happesuse regulaator (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), sinepi lõhna- ja maitseaine, toiduvärv (beetakaroteen). Jaani Oliiviõli Majonees Koostis: Taimneõli 50% (sellest 55% oliiviõli), vesi, suhkur, tärklis, sool (max. 1,5%), munakollasepulber, happesuse regulaatorid (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), sinepi lõhna- ja maitseaine, toiduvärv (beetakaroteen). Tarplani Kaubandus Majonees ,,Proventsiaal" Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, vadakupulber, munapulber, sool 1,1%, paksendajad (modif.tärklis,

Toit → Toiduained
10 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Kreeka maa ja toidu tutvustus

Aga kindlasti on säilinud Kreeka eeposed "Ilias" ja "Odüsseia", mille kirjutas väidetavalt Homeros, kuid mõned teadlased kahtlevad, kas selline poeet on kunagi üldse elanud. Paljud inimesed teadsid neid eeposi ka peast. 4 2. KREEKA KÖÖK Kreeklastele meeldib hästi süüa ning nad on selles valdkonnas jõudnud nii oivaliste tulemusteni, et Kreeka kööki tuntakse ja tunnustatakse kõikjal maailmas. Põhitoiduaineteks kreeka köögis on oliiviõli, tomat ja sidrun. Värsked toiduained. Kreeka kokakunsti kõige esilekerkivamaks tunnusjooneks on toiduainete kasutamine võimalikult värskel ja töötlemata kujul. Kala enamasti grillitakse ning antakse lauale koos maitseürtide, sidrunimahla ja isuäratava salatiga. Eeldused nii kadestamisväärselt lihtsaks ja hõrgutavaks valmistusviisiks on loonud värske kala pidev kättesaadavaus. Kala püütakse niihästi kogu pikal rannikujoonel kui arvukatel saartelgi

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Köögiviljalisandid

Seda Prantsuse klassikut on ülistatud ja kiidetud ning isegi multifilmistaariks tehtud. Vaadates ratatouille' koostisosi, pole siin midagi erilist. Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju ei visata korraga ühte patta, vaid praetakse eelnevalt eraldi läbi ja laotakse siis kihiti potti. Kogus Koostis- ja maitseained 3 tk Baklazaan 4 tk Suvikõrvits 4 tk Paprika (punane) 6 tk Sibul 8 küünt Küüslauk 6 tk Tomat 1 dl Oliiviõli 1 peotäis Basiilik (värske, hakitud) 1 peotäis Petersell (värkse, hakitud) 6 - 10 oksa Tüümian Sool Must pipar Lõika baklazaan, suvikõrvits ja paprika 3 cm tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ning tükelda tomat veerandikeks. Puista baklazaani- ja suvikõrvitsatükid soolaga üle ning lase pool tundi seista. Kuivata eralduv mahl paberrätiga. Kuumuta 2 sl oliiviõli pannil keskmisel kuumusel,

Toit → Toiduvalmistamine
11 allalaadimist
thumbnail
20
doc

KOLMEKÄIGULINE LÕUNASÖÖK KAHELE

Külm salat 33 Lollo rosso salat kg 0,030 0,020 0,060 0,040 94,22 kr 2,81 kr 2 Kirsstomat kg 0,010 0,010 0,020 0,020 55,93 kr 0,57 kr 5 Kurk (värske ) kg 0,011 0,010 0,021 0,020 53,38 kr 0,56 kr Salati kaste Balsami äädikas l 0,004 0,004 0,008 0,008 126,27 kr 0,51 kr 1 Oliiviõli l 0,010 0,010 0,020 0,020 116,95 kr 1,18 kr Suhkur kg 0,002 0,002 0,004 0,004 13,47 kr 0,03 kr 5 Sidrun kg 0,001 0,001 0,002 0,002 25,33 kr 0,03 kr Sool kg 0,001 0,001 0,001 0,001 5,04 kr 0,00 kr

Toit → Kokandus
392 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Valgurikkad dieedid

kala (150 g), mida on aurutatud või ilma rasvata grillitud. Suvalised lisandid ülaltoodud variantidest. Või 100 g soola ja õlita grillitud või praetud vasikaliha + keedetud metsik riis + toorsalat kurgist ja lehesalatist. Riisile võib lisada sojakastet. Ei mingit soola! Lisada võib natuke pipart. Õhtusöök: Klaasitäis toatemperatuuril vett (ärge unustage!). Ükskõik milline variant: Salat: marineeritud kalmaariviilud + tükeldatud muna + 2 supilusikatäit maisi, maitsestada oliiviõli ja sidrunimahlaga, lisada salatisse küüslauguküüs või sibulamugul. Pakk külmutatud krevette , metsik riis. Või 250 g ilma soola ja õlita ahjus küpsetatud kanaliha (. Garneeringuks ­ greip. Väga huvitav kombinatsioon! Munadieet Esmaspäev Reede Hommikusöök : 1 greipfruut, 12 muna, must kohv või tee

Toit → Kokandus
13 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Kreeka köök

Kreeka köök Kreeklastele meeldib hästi süüa ning nad on selles valdkonnas jõudnud nii oivaliste tulemusteni, et Kreeka kööki tuntakse ja tunnustatakse kõikjal maailmas. Geograafiline asend on soosinud nii Lähis-Idast, kaugemalt idamaadest kui Euroopast tulevaid kulinaarseid mõjutusi, mille segunemisel on tekkinud hulk uusi unikaalseid maitsenüansse. Põhitoiduaineteks kreeka köögis on oliiviõli, tomat ja sidrun. Värsked toiduained Kreeka kokakunsti kõige esilekerkivamaks tunnusjooneks on toiduainete kasutamine võimalikult värskel ja töötlemata kujul. Kala enamasti grillitakse ning antakse lauale koos maitseürtide, sidrunimahla ja isuäratava salatiga. Eeldused nii kadestamisväärselt lihtsaks ja hõrgutavaks valmistusviisiks on loonud värske kala pidev kättesaadavaus. Kala püütakse niihästi kogu pikal rannikujoonel kui arvukatel saartelgi

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
36 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Seepide võrdlus

Seepide võrdlus GENTLE BODY CLEANSER Vedelseep kehale 500ml Koostis: Vesi, kookoseõli glükosiit, kokamidopropiil beatiin, PEG-18 glütseriinioleaat kokoaat, glükooli destearaat, jojobaõli, naatriumikloriid, hüdroliseeritud nisuproteiin, sidrunihape, kahenaatriumi etilindiamintetra äädikahape, naatriumibensoaat, naatriumi dehüdrotsetaat, lõhnaaine. ÖKO KITSEPIIMASEEP 80G Koostis: kookosrasv, palmirasv, kakaovõi, oliiviõli, linaõli, päevalilleõli, lavendel, apelsiin, sandlipuu, kitsepiim. Sebamed seep leelisevaba, 100g Koostis: 100% leelisevaba. Pehme ja poore hästi puhastav. Uus aminohapete baasil valmistatud aktiivne koostisosa Sodium Cocoyl Glutamate - teeb naha pehmeks ja annab mõnusa tunde. Sisaldab naturaalseid niisutajaid. Vitamiin E-sisaldus kaitseb nahka vabade radikaalide vastu. Pantenool aitab kaasa naha taastumisele.C

Õigus → Müügiõpetus ja...
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kartulikrõpsu koostisosade + ja -

Toidukeemia (krõpsud) Nimetus + - Taimne õli Pole praadimisel kahjulik Monoküllastumata rasvape (oliiviõli) Sool Annab maitset juurde. Suures koguses kahjulik, Elusolendid vajavad ka sooli. vähendavad kehas vett. Piimapulber Saab valmistada lastele asenduspiima. Vadakupulber Kulturistid kasutavad toidulisandina. Naatriumvesinikglutamaat Lõhna- ja maitsetugevndaja. Põhjustab südame pekslemist, pearinglust, näo punetust. Piimhape e. 2- Saab valmistada looduses hüdroksüpropaanhape lagunevaid kilekotte. Sidrunhape e. 2- inimorganismi keskse Kahjustab hambaemaili,...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Karotenoidid lipiidid Tamm

sinakas-rohelise värvusega reaktsioonisegu. Kuna tegemist on mitmeastmelise reaktsiooniga siis värvus võib varieeruda kuna on kindlaks tehtud, et kolesterool reageerimisel happelises keskkonnas äädikhappe anhüdriidiga annab veel erinevaid produkte. 11 Martin Tamm (121006YASB) Biokeemia praktikum (töö nr. 2.2 ja 1.3) 1. Kolmesse puhtasse katseklaasi valatakse 2 ml kolesterooli lahust, oliiviõli lahust, searasva lahust. 2. Lisatakse 6-7 tilka äädikhappe anhüdriidi ja 4-5 tilka väävelhapet happelise keskkonna tekkimiseks. 3. Loksutatakse hoolikalt ja jälgitakse katseklaasides toimuvaid muutusi. Tulemused Kolesterool ­ tekkis tumesinine lahust mis näitab ära kolesterooli olemasolu lahuses. Oliivõli ­ tekkis kollakas värvus. Searasv ­ värvus ei muutunud. Järeldus: kolesterooliga tekkis tumesinikas värvus katseklaasi mis tähendab seda, et

Keemia → Biokeemia
18 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

E-vitamiin

E-vitamiin E-vitamiin E-vitamiin ehk Vitamiin E ehk tokoferoolid on E-vitamiinilaadset toimet avaldavate ainete koondnimetus E-vitamiinil on vähkkasvajatevastane toime On igapäevaselt vajalik Täielik puudumine organismist võib kahjulik ja ohtlik olla Milleks E-vitamiini vaja on? Kapillaaride seinte tugevamaks muutmiseks Lümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks Kuna mängib olulist osa lihaste rakulises hingamises Veretrombide ärahoidmiseks Soodustamaks toitainete transporti rakkudeni Vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks Glükogeeni ladestumise soodustamiseks maksas Järglaste saamiseks E-vitamiini allikad Päevalilleseemneõli Rapsiõli Maapähkel Mandliõli India pähkel Oliiviõli Lõhe Päevalilleseemned Spargelkapsas Mandel Kiivi Kreeka pähkel Porgand Sarapuupähkel ...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mälumäng 7-12.klassile, teemal keeled ja antiikmaailm

KEELED JA ANTIIKMAAILM Klass........................................ 7-12.klass 1) MITU TÄHTE ON EESTI TÄHESTIKUS? 27/31 2) MILLISE KEELE KIRJATÜÜBID ON HIRAGANA JA KATAKANA? Jaapan 3) KUIDAS NIMETATAKSE SÕNA VÕI LAUSET, MIS TAGURPIDI LOETUNA ANNAB SAMA SÕNA VÕI LAUSE? Palindroomiks 4) KUIDAS NIMETATAKSE TEADUST, MIS UURIB SÕNADE PÄRITOLU? Etümoloogia 5) MIS KEELES ON KIRJUTATUD TROOJA? Heebrea 6) KUIDAS NIMETATAKSE KOLME PUNKTI, MIS MÄRGIVAD MINGI TEKSTIOSA VÄLJAJÄTMIST DOKUMENDIST? Ellips 7) MILLINE PIIBLI TEGELANE JUHATAS ORJAD EGIPTUSEST VÄLJA? Mooses 8) KES OLI RA? Päikesejumal 9) MILLISE KAASAEGSE MÄNGUGA, MIDA MÄNGITAKSE RUUDULISES PÕHJAL, SARNANES EGIPTUSE MÄNG ,,SENET"? Male 10) MIKS KANDSID KREEKA SÕDURID LAHINGUS PUNASEID KEEPE? Siis ei paista veri välja 11) VANAD KREEKLASED KASUTASID OLIIVIÕLI NII JUMESTUSES, MEDITSIINIS KUI KA KÜPSETAMISE...

Ajalugu → Ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kreeka Eluolu ja perekond

Kreeka Eluolu ja perekond Linn Rollid: Poliitiline Majanduslik Usukeskus Asend jalam Akropoli Südalinnas Agoraa - Koosoleku- ja -turuplats Kaljunukile rajatud kindlus* Tänavad Enamasti kitsad Kulgesid korrapäratult Majad Ühe-kuni neljakorruselised Põletamata tellistest Tihti väike siseõu Tähtis külalistetuba Linnamüüride taga Külad Talupoegade viljapõllud Oliivi-ja viinamarja- istandused Aristokraatide uhked maamajad Karjamaad Riietus Kitoon Himation Sandaalid Pükse ei kantud! Toit Rohkesti puu-ja köögivilju Kala Oliiviõli Mesi Kitse-ja lehmapiim Lahjendatud vein Aristokraatlik eluviis Konkurentsivaim Sümpoosionid Sport Gümnaasion Sportimine Hariduskeskus Olümpiamängud Iga nelja aasta tagant Zeusi auks Osalesid ainult hellenid Ohverdamine Trompetipuhujad ja teadete ku...

Ajalugu → Ajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Kreeka majandusarengu analüüs

EL toetab jätkuvalt ühiskondlikku tööd ja majandusarengut, parandab konkurentsivõimet ja elamistingimusi, suunab ebavõrdsust vaeste ja rohkem arenenud regioonide vahel riigis. Kreekas võeti euro kasutusele jaanuaris 2002. Peamised ekpordi- ja impordipartnerid on Saksamaa, Itaalia, Küpros, Bulgaaria, UK, Rumeenia, Prantsusmaa, USA, Venemaa, Hiina ja Holland. Peamisteks ekspordiartikliteks on mitmesugused puu- ja juurviljad, sh oliivid ja oliiviõli, tubakas, nisu ja muud põllumajandustooted, tekstiil, kemikaalid, naftatooted. Kasvatatakse ka viinamarju ja puuvilla. Samuti on suurenenud Kreeka veinitööstuse eksport. Levinuimad imporditavad tooted on toiduained ning keemia- ja masinatööstuse tooted, samuti kütused. Väliskaubanduse puudujääki tasakaalustatakse teenuste ekspordiga, eelkõige saadava tuluga turismilt ja laevandusest. Need kaks valdkonda ongi riigi peamisteks tuluallikateks

Majandus → Arenguökonoomika
39 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

1.3 Lipiidid ja 2.2 Karotenoidid

Rasv Küllastunud Küllastumata C4 ­ C12 C14 C16 C18 C16 + C18 Piimarasv 10 11 29 10 40 Searasv - 2 24 11 63 Veiserasv 2 2 29 21 46 Oliiviõli 2 2 13 3 80 Päevalilleõli - - 5 2 93 Maisiõli - 2 10 3 85 Kookosrasv 60 18 11 2 8 Palmirasv - 2 40 6 52 Rapsiõli - - 4 2 94 1.3

Keemia → rekursiooni- ja...
55 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Kolmekäiguline õhtusöök kahele

SPINATI- JA BROKOLISUPP portsjoni kaal 180g valmistatavaid portsjoneid kokku : 2 Valmistamise Hind Retsepti kaal kaal 18% ta x x Ühiku Retsepti Jrk. Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto bruto neto hind h 1 Oliiviõli kg 0,002 0,002 0,004 0,004 80,00 kr 0,16 kr 2 Või kg 0,004 0,004 0,008 0,008 48,00 kr 0,19 kr 3 Sibul kg 0,010 0,008 0,020 0,016 8,40 kr 0,08 kr 4 Küüslauk kg 0,003 0,002 0,006 0,004 89,00 kr 0,27 kr 5 Kartul kg 0,024 0,017 0,048 0,034 3,80 kr 0,09 kr

Toit → Kokandus
280 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Vana-Kreeka

Tavaliselt paiknes linn kaljunukile rajatud kindluse ­ akropoli jalamil. Seal paiknesid veel templid, linnasüda oli koosoleku- ja turuplats ­ agoraa. Maja kõige esinduslikum ruum ­ külalistetoa otstarvet täitev andreion (kreeka k. ,,meeste ruum") ­ paiknes õue tänavapoolses küljes. Riietus ja toit Kõige tavalisem riietusese oli napilt põlvini ulatuv õlgadelt kinnitatud ja vööga kokkutõmmatud kitoon, mida kandsid nii mehed kui naised. Kasutati oliiviõli küpsetamiseks ja mett kookide maitsestamiseks, joodi kitse- ja lehmapiima, valmistati juustu. Peamine jook oli veega lahjendatud vein. Abielu ja perekond Naistel puudusid kodanikuõigused, allusid abikaasale. Abielu põhieesmärk oli järglaste saamine, vastastiku tunded ei mänginud rolli. Naine oli enamasti kodus ja kasvatas lapsi, korraldas majapidamist. Paljudel aristokraatidel olid abieluvälised suhted hetääridega (,,kaaslanna, sõbratar").

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Selveri märgitooted

pirnikompoti, kirsikompoti, ploomikompoti, virsikukompoti, letso, pritamin paprika, peperoni, erinevad kurgihoidised, maisi konservid, herned), dzemmid (aprikoosi, maasika, metsamarja ja mustsõstra), pähklikreemi, jäätised (1 l vanilli koorejäätis ja vanilli koorejäätis glasuuris 90 ml). Samuti leiad Selveri märgitoodete seast kuivtoidud ja konservid lemmikloomadele. Selveri märgitoodete seast leiad ka kvaliteetse külmpressitud oliiviõli (500 ml ja 750 ml) ja maitsva sea kaelakarbonaadi barbeque marinaadis (500g). Kodukaupadest kuuluvad tooteperesse Selveri pesugeelid, pesuloputusvahendid, nõude- ja klaasipuhastusvahendid, üldpuhastusvahendid, torupuhastusvahend, katlakivieemaldaja, vedelseebid, dushigeelid, nõudepesu- ja küürimissvammid ning niisutatud svammlapid ja majapidamislapid. Kõik kaubad leiad riiulist üles Selveri rõõmsavärvilise märgi järgi.

Majandus → 10. klassi majandus
8 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Õpimapp maisist toiduainete õpetuses

toodetavast maisist, siis maisi kasvatatakse laialdaselt ka Hiinas, Brasiilias, Mehhikos, Prantsusmaal, Indoneesias, Indias ja Argentiinas. Eestis müüakse maisi rohkelt konservidena, kas siis tõlvikuid või ainult terasid, kuid müüakse ka toorelt. Maisi on võimalik panna paljudesse söökidesse, nagu näiteks Risotto või kana- ja makrasalatisse. TOIDUPÜRAMIID Mesi Määrdevõi, oliiviõli Metssea liha, muna, sink, piim Tomat, kurk, õun, arbuus Kartul, saiaviil, pasta Süsivesi kud Rasvad Valgud Süsivesikud Süsivesikud Tervislik toitumine on inimesele väga tähtis

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
38 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Itaalia köök

Magustotudena süüakse puuvilju rikkalikus valikus, pähkleid ja nendest valmistatud maiustusi ­ martsipani, pähklikooke , torte ning jäätist. Maitsetamine ja muu Toite maitsestatakse aniisiseemnete, nelgi, paprikapulbri ja pipraga. Väga palju lisatakse toitudele sibulaid, küüslauku, peterselli, tüümiani, basiilikut, estragoni ja teisi maitsvaid lehti värskelt või kuivatatult. Rasvadest on esikohal oliiviõli, vähem kasutatakse puuvillaseemneõli, searasva ning pekki. Võid ja margariini valmistatakse vähe. Salatid tehakse õlikastmega. Olulised toiduained Itaalias Oliiviõli Tomat Ansoovis (kala, meenutab heeringat) Kapparid Lillkapsas Seened Oliivid Prosciutto sink Rukola(salati leht) Kappar Kapparite kodumaaks on Aasia. Ometi Click to edit Master text styles hinnatakse neid kogu maailmas

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Alkoholid, rasvad

8 Okt- 9 Non- 10 Deka- 1. Alkoholid on süsivesinikest tuletatud ühendid, mis sisaldavad OH rühma. 2. Sahhariidid on C, H, O ühendid. Magusad, veega lahustuvad sahhariidid on suhkrud. Fruktoos ehk puuvilja suhkur. Sahharoos ehk lauasuhkur leidub suhkruroos ja suhkrupeedis. Tärklis on valge, pulbriline ja kristalne, mis vees ei lahustu, soojendades omab paksu lahuse - kliister. 3. Rasvad jagunevad taimsed, näiteks oliiviõli, rapsiõli ja loomsed, näiteks searasv ja hülgerasv. 4. Rasvad on vettõrjuvad ja rääsuvad. Omadused Kasutusalad Rahvakeelne nim. Etanool Värvuseta, Alk joogid, Piiritus iselomuliku kütus, lõhnaga, lõhkeained, põletav, ravimid, hea tuleohtlik, lahusti, lõhnaõli lahustub veega

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kreeka majandus ja muusika

Kreeka Kätlin Lumi Ülenurme Gümnaasium 10b Üldine KaguEuroopas Joonia mere ja Egeuse mere ääres Balkani poolsaare lõunaosas Pealinn Ateena Rahvaarv 11,2 miljonit Rahaühik Euro Ametlik riigikeel kreeka Üldpindala 131 957 km2 Majandus Üle 50 % Kreeka tööstusest paikneb SuurAteena piirkonnas Peamised majandusharud on põllumajandus, turism, ehitus ja laevandus Tänapäeva Kreeka on 1975. aasta põhiseaduse kohaselt vabariik 300liikmeline ühekojaline parlament valitakse neljaks aastaks Riik on jagatud 13 administratiivringkonnaks Muusika Tähtis roll kreeka seltsielus juba hellenismiajastul Sõnade ja muusika kooskasutamine ulatub tagasi antiik ja bütsantsiaega Antiikaja pillid lüüra, lauto, erinevad vilepillid ja löökpillid Hea teada! Riigi kõrgeim punkt on Olümpose mägi Kre...

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Haavandilist koliiti põdevale toiduained.

Minu Toiduained Köögiviljad: Progand,Tärkliselised Kaunviljad Lihad: Linnulihad, Munad, Sealiha, Kala, Peekon Ilma suhkruta Naturaalsed juustud, Sinihallistus juust, Cheddar, Asiago juust Kodustehtud jogurt (süüa 24 tunni jooksul peale valmistamist) Puuviljad Õunad,Banaanid,Ananassid, Aprikoos, Avokaado,Viinamarjad, Kiivi, Ploomid Mahlad (värsked) Ilma suhkrute ja lisanditeta Pähklid,Kreeka põhklid, maapähkleid koorega, Mandlid Õlid: Oliiviõli, kookoseõli, Maisiõli, Avokaadoõli Kerge tee ja kohv Maitsestamata zelatiin Sinep ja äädikas Sahariin Kõrvits Mandlivõi Pähklivõi Ilma suhkruta mandlipiim Mandliõli Küpsetus Sooda Basiilik, Loorberi leht Peet Kõik Marjad Mustad oad Brick cheese Brokkoli Brüsseli kapsas VÕI Kapsas Ära söö kui on kõht lahti või gaasid Konservitud Kalad Lillkapsas Seller Kastanid Petersell Kaneel Soodavesi Kookos, Kookosepiim Suvikõrvits Jõhvikamahl Kurk Rosinad Baklazaan

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Vahemere taimestik

Kõige rohkem kasvab seal igihaljaid taimesi, näiteks nagu salvei, rosmariin, oleander(eeterlikke õlisi sisaldavad taimed). Lisaks kasvab palju erinevaid viljapuid, nendest levinuim on oliivipuu, nähtavasti sel põhjusel et inimesed kasvatavad enda kasuks. Rosmariin Majandus Lähistroopilise kliimavöötme kuumad ja põuased suved on sobivad viinamarja kasvatamiseks. Sellepärast on vahemeremaad maailma tuntumad veinitootjad. Peale viinamarju kasvatatakse veel oliivipuid, oliiviõli tootmiseks. Pistaatsiapähklid Korgipuu metsad Täname neid kes kuulasid!

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Seleen

U 1014 mg ( maksas, spermides, lihastes, südames, kõhunäärmes, kopsudes, neerudes, nahas, juustes ja küüntes) Sisaldub antioksüdandi ensüümis Vereplasmas on selenoproteiin P Lihastes on selenoproteiin W Se roll Rakkude oksüdatiivse stressi eest kaitsmine Immuunsüsteemi tugevdamine Kudede elastsuse säilitamine Vananemise aeglustamine Allikad Searasv, õllepärm, oliiviõli, hernes, sibul, küüslauk, pähklid, seened, kapsas, redis, seller, kala(heeringas), spargelkapsas, toornisu, nisukliid, munad, kõrvitsa seemned, mustasõstra lehed, till, mais, tatrik, krevettid NB! Selen ei sisaldu konservides, ainult värsketes toitainetes. Se vajadus Ööpäevane kogus Esindajad Se (mg) Imikud 0,0090,01 Lapsed 0,020,07 Naised 0,100,14

Keemia → Biokeemia
9 allalaadimist
thumbnail
7
xlsx

Tehnoloogilised kaardid

2 Tomat kg 0,015 0,015 0,030 0,029 15 Porrulauk kg 0,006 0,005 0,012 0,010 20 Küüslauk kg 0,001 0,001 0,002 0,002 58 Sidrun kg 0,006 0,003 0,012 0,005 Oliiviõli l 0,006 0,006 0,012 0,012 5 Sai kg 0,010 0,010 0,020 0,019 0,000 Maitsestamata jogurt l 0,020 0,020 0,040 0,040 10 Till, värske kg 0,001 0,001 0,002 0,002

Toit → Kalkulatsioon
107 allalaadimist
thumbnail
7
pdf

Rasestumisvastased vahendid

looduslikust kummist, meest, soodast ja kivisoolast valmistatud segu või krokodilli väljaheidetest ja hapupiimast valmistatud pastaga. Teistes allikates mainitakse vahast ja peeneks jahvatatud granaatõuna seemnetest valmistatud küünlaid. Ebersi papüüruses (1525 eKr) kirjeldatakse jahvatatud akaatsialehtede ja meega täidetud marlitampoone. Kreeklaste ja roomlaste meditsiinilistes käsikirjades soovitati tupetampoone, mida oli immutatud oliiviõli baasil valmistatud tinktuuridega – mõnikord koos seedrivaigu ja viirukiga, teinekord maarjase, mürdiõli ja pliivalgega. 3. ja 5. sajandil enne meie aega soovitasid juudi rabid kasutada tupetampoone - see takistusmeetod võeti taas kasutusele umbes 1830. aastal. Bütsantsis soovitasid arstid umbes aastal 600 e.m.a. määrida emakasuud enne vahekorda adstringeeriva aine või rasvaste või jahutavate salvidega. Mehed pidid oma genitaale pesema äädika või soolveega.

Ajalugu → 9. klass
2 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Toidurasvad

Rafineeritud e. puhastatud õli ­ mehaaniliselt ja keemiliselt töödeldud (töötlemine leelissoolaga, mis neutraliseerib vabad rasvhapped) ­ seismisel sadet tekkida ei tohi. Rafineeritud ­ desodoreeritud õli ­ peale rafineerimist pleegitatakse ja desodoreeritakse. Pleegitamise tulemusena muutub õli värvituks ja desodoreen õli vabastamine lõhnast (kasutatakse köögirasvade ja margariini tootmiseks) Enamlevinumad toiduõlid: · Päevalilleõli · Rapsiõli · Oliiviõli · Sojaõli · Pähkliõli · Viinamarjaseemne õli · Maitseõlid Õlide säilitamine: · Rafineeritud ja lõhnatud õlid säilivad võrreldes naturaalsete toiduõlidega kauem ja on tunduvalt vastupidavamad valguse, temperatuuri ja hapniku mõjutusele. Peaks säilitama jahedas, suletud tumedas taaras, pimedas, hoida lõhna-ja maitseainetest eraldi ja võimalikult vähe avama. Omandab kergelt kõrvalmaitse ja ­lõhna.

Toit → Toiduaine õpetus
5 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Toitumise mõju nahale

4.2 Mustikad........................................................................................................11 4.3 Kala................................................................................................................11 4.4 Täisteraleib.....................................................................................................11 4.5 Mandlid ja sarapuupähklid.............................................................................11 4.6 Oliiviõli...........................................................................................................12 KOKKUVÕTE..........................................................................................................13 KASUTATUD ALLIKMATERJALID.....................................................................14 3 SISSEJUHATUS Toitumine mõjutab naha tervislikku seisundit, sest kõik see, mis organismi sees aset leiab, avaldab varem või hiljem mõju ka välimusele

Toit → Toitumisõpetus
51 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun