Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Kaerakile ehk kiisel. ● Mida eriti maa ida- ja lõunaosas söödi soojalt rõõsa piimaga, sulavõi või rasvakõrnetega, pärast hangumist ka külma tarretisena.
Kaer on suure toiteväärtusega, sisaldades 2-4 korda rohkem rasva kui teised teraviljad. 10-12% valku (sama palju, kui oder ja rukis, kuid vähem nisust).. Kaeravalgu koostis on täisväärtusliku toitumise seisukohalt parem kui teistel teraviljadel. Kaerast valmistatud toidud on kergesti seeduvad.
Kaer - hobune ei saa tarbida kiiresti kokkuminevat jahu, sest mao motoorika on nõrk ja tetekkib kliisterdumine – sellest ka hobuste söötmisest tulenev haigus - tiirud e.koolikud.
Kaer on nematoodidele vastuvõtlik kuid kui kasutada nematoodikindlaid kaerasorte siis võib ka kaera lugeda fütosanitariks külvikorras.
Kaerahelbe - marjapuder Sepik Kohv, valmis jook, suhkruta Keeduvorst Suhkur Kohv, valmis jook, Tatrapuder rasvata,Maisimannapuder suhkruta veega
Kaerahelbepudrus on rohkelt kiudaineid toitude valmistamisel eelista vähema suhkru lisa- ja tselluloosi, mis aitavad vere koleste- misega variante.
Kaeratang on hea magneesiumi ja tiamiini allikas, sisaldab fosforit, kaaaliumi, rauda, pantoteenhapet ja vaske ning kiudaineid.
Kaeraõlg on kõige nõrgem, see-eest kõige ilusama läikega, mis sobib ehete tegemiseks ja kaunistamismaterjaliks.
Kaer – teris on sõkaldega kaetud; kujult piklik; aluselt lai ja tipu poole kitsas; sõklad pinnalt paljad.
Kaer on mullastiku suhtes võrdlemisi vähenõudlik, kui vajab küpsetamiseks rohkem aega kui oder.
Kaerapõhk on loomasöödana väärtuslikum, kui teistel teraviljadel, sest tal on palju hilisvõrseid.
Kaer – kasutatakse jahu kujul nuudlite, õhukeste pannkookide (nt kevadrullide) valmistamisel.
Kaer - ehk harilik kaer on kõrreliste sugukonda kuuluv üheaastane kultuurtaim ja tervavili.
Kaeral on aga paksem viljakest ja suurem sõkalde osakaal, mis suurendab toorkiusisaldust.
Kaer on isetolmelja. Kaeraterade valmimine ebaühtlane valminu terad varisevad
Kaeraterad on leitud Egiptusest, kuid kaera täpne kultiveerimise algus pole teada.
Kaera väetisnorm on 11,2 t/ha ehk viiel hektaril 56 t, kokku on sõnnikut vaja 136 t.
Kaera terad on rasvarikkamad, tema proteiin on veiste poolt paremini omastatav.
Kaer on pikapäevataim. Koristusküpsus saabub 85-100 päeva pärast.
Kaer - madalama viljakusega muld, sobib ka happelisema reaktsiooniga
Kaeraterad on ümbritsetud sõkaldega, kuid ei ole nendega kokku kasvanud.
Kaer on isetolmelja , kaeraterad valmivad ebaütlaselt. Valminud t
Kaer on pöörisõieline. Pöörise iga haru tipus on üks pähik.
Kaeral on rohkem hilisvõrseid. Kaer idaneb 2...3 kraadi juures.
Kaer on viimastel aastakümnetel muutunud ebapopulaarseks.
Kaer - paraskliimavöötmetaim.terad idanevad 2-3C juures.
Kaeral on suur juurestik, mis omastab hästi toitaineid.
Kaera taimik on hea konkurentsivõimega umbrohtude suhtes.
Kaerajahu veesidumisvõime on madal, kuid see suureneb küpsetamisel.
Kaer – 15,0 – 20,0 Oder 30,0 – 30,0 –
Kaermuslik - motoorse ehk tegevusliku mõtlemine
Kaer on suure toiteväärtusega.
Kaeratangu - piimasupp, kaerakile.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Kaeratangud – tänu oma suurele rasva ja valgusisaldusele mõjub kaer hästi inimese ainevahetusele, vähendab väsimust ja suurendab töövõimat.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Kaerapõhk on loomasöödana väärtuslikum, kui teistel teraviljadel.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun