Nagu ma eelnevalt mainisin, pakuti seal vürtsikaid Mehhiko-päraseid toite. Amarillo restoranis puudus hommikusöögi menüü, kuna Sokos Hotell Virus oli eraldi hommikusöögirestoran, kuid vaatamata sellele oli seal lastemenüü ja 4 erinevat grupimenüüd, mida pakuti rühmadele alates 10-st inimesest. Grupimenüüd: 1. menüü Hill Billy's Chicken - Grillitud broileri rinnafilee, värske ananass, BBQ creme fraiche, soojad aedviljad, täidlane tume ananassikaste ja Amarillon piprakaste, jääsalat ning ahjukartulid. Cheese Cake - Suus sulav juustukook ja maasikakaste 2.menüü Shrimp Sopa - Paprikaga maitsestatud kookose-ananassisupp, friteeritud krevetid ja Amarillo sai. Pepper Steak - Veise välisfilee 150g, cola-oad, Amarillo piprakaste, soojad aedviljad ja bataat. 3.menüü Coleslaw - Ameerika kapsa-porgandi-ja majoneesisalat. Red & White Salmon - Lõhefilee, laimi-habanerojogurt ja ahjukartul. Lisaks soojad
Võileivad Iseseisev töö 1. Lihtne võileib Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Aluseks on röstsai, määreks sulatatud või, katteks peal sink, kukr ja tomat.Valmistamine: Sai tuleb eelnevalt röstida rösteris, määrita sulatatud võiga ning peale lisada sink, kurk ja tomat. 2. Suur Einevõileib Einevõileib on suur ja rikkaliku kattega. Aluseks on ovaalse kujuga sepik, mis on pooleks lõigatud. Määreks on pehme kitsejuust. Katteks on jääsalat, praetud sibul, kahte erinevat sinki ja õhukesed juustuviilud. Valmistamine: sepik tuleb määrida kitsejuustuga, peale panna jääsalat, röstitud sibul, sink ja viilutatud juust ja siis jälle jääsalat nin peale panna teine pool sepikut. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. 3. einevõileib Aluseks on Tallinna peenleib. Määreks on peal soolane Keiju või. Aluseks on jääsalat, 3 kanafilee singi viilu. Kaunistuseks tomat, 3 kurgi viilu ja maitseroheline
Hana roll - Lendkalamari, lumekrabi , kurk, avakaado 10tk Samurai roll - Lõhe, kurk, avakaado, angerjakaste 10tk Wakame roll - Wakame goma seesamivetikas, surimi, kurk, punane karri 10tk Sakura roll - Lõhe, kreemjuust, kurk, seesamiseemned 10tk Origami roll - Tuunikala, kurk, lehtsalat, tsilli-ingveri kaste 10tk Geisha roll - Kurk, avakaado, paprika, takuan, lehtsalat 10 tk Tatami roll - Aburaage, kurk, lehtsalat, jääsalat, seesami-seemned 10tk Heian roll - Hiidkrevett, surimi, aburaage, tobiko, paprika, jääsalat 10 tk Yuki roll - Kurk, avakaado, kreemjuust, lehtsalat, seesamiseemned 10 tk HOSOMAKI Avakaado 6tk Kurgi 6tk Vürtsika kurgi 6tk Wasabi lõhe 6tk NIGIRI Wakame goma 10tk Inari 10tk Spicy Surimi 10tk
Pärnumaa Kutsehariduskeskus Kokk Nimi Lehtköögiviljad Referaat Juhendaja: Pärnu 2008 Jääsalat See salatitaim on saadud kähara lehtsalati ja ameerika peasalati õnnestunud ristamisel. Jääsalati lehed on maheda maitsega, mõnusalt krõmpsuvad ja haprad ning püsivad kaua vormis isegi ribadeks või tükkideks lõigatuna. See omadus on eriti väärtuslik segasalatite tegemisel, sest jääsalat hoiab salati pikema aja jooksul kohevana ega lase sellel kokku vajuda. Talub ka lühiajalist kuumutamist kuumade võileibade koostisosana või wok-roogades. Säilib
Lisa kaste. Retseptid Kirju salat küpsetatud kanafilee ja vinegretikastmega Koostisained 3 Talleggi kanafileed 1 väiksem pea jääsalatit 1 punt erinevaid salatilehti (frisee, lollo-rosso, tammelehed vm) 20 oliivi 1 paprika 1 keskmine punane sibul 50 ml oliiviõli 1 laimi või sidruni mahl 1 tl palsamiäädikat maitse järgi soola, purustatud musta pipart 1 tl Santa Maria cayenne'iga kanamaitseainet 4 sl riivitud juustu (näit parmesan) ValmistamisjuhisLõika jääsalat 1,5 x 1,5 cm kuubikuteks. Rebi salatilehed väikesteks ribadeks (eriti ilusa värvi annab lollo-rosso). Puhasta paprika ja lõika ribadeks. Viiluta sibul üliõhukesteks ratasteks. Määri kanafileele Santa Maria cayenne'iga kanamaitseainet, raputa üle riivitud juustuga ja küpseta 180-kraadises ahjus u 15 minutit. Lõika kõige paksem kanafilee pooleks ja vaata, kas on küps. Kui vaja, küpseta veel mõni minut ja lase siis u 3-4 minutit jahtuda. Vinegretikaste sega palsamiäädikast,
· Kapsarullid · Hautatud kapsad (mulgi kapsad) · Pajaroad 4. Sibulköögiviljad ehk laugud o Sisaldab C- ja B-rühma vitamiine ning PP-vitamiini; karotiini, eeterlike õlisid Nt: harilik sibul (mugulsibul), punane sibul (Hispaania sibul), salatisibul, valge sibul (hõbesibul), salottsibul (pesasibul), pärlsibul, porru (lauk), roheline sibul (kevadsibul), talisibul, murulauk 1.4. Lehtköögiviljad Nt: lehtsalat, käharaservaline lehtsalat, peasalat (võisalat), jääsalat, Ameerika jääsalat, punane käharsalat (lollo rosso), roheline käharsalat, tammelehesalat, rukola (põld-võõrkapsas), rooma salat (kos-salat), põldkännak (lambasalat), lehtpeet (mangold), salatkress (vesikress), 5. Maitseköögiviljad 6. Dessertköögiviljad (varsköögiviljad) Nt: spargel (harilik aspar), artisokk, rabarber 7. Vili köögiviljad Tomat: · Säilitamiseks parimtemperatuur +13oC (külmkapis kaotab tomat maitse) · Sisaldab B-rühma, C-, K-vitamiine
KÖÖGIVILJAD Juurviljad: Kaalikas Naeris Punapeedi Porgand rõikad redised sellerid Kapsad. Valge, punane ,kähar e. Savoi lill spargel nui ja rooskapsas Peata kapsad hiina pekingi Lehtköögiviljad peasalat : jääsalat bataavi punane käharsalat rooma salat Leht vars: rabarber spinat artisokk Sibul : porru küüslauk murulauk sibulad Vili : kõrvits kabatsokk e tsukiini, patisson melon arbuus Dessert: Spinat rabarber Kaun:hernes uba läätsed PUUVILJAD o seemneviljalisteks (õunad, pirnid, pihlakad, küdoonia ja ebaküdoonia).Vili o koosneb viljalihast ja südamikust, mis on jaotatud kambriteks, kus asuvad seemned o luuviljalisteks (kirsid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid)
TOIDU NIMETUS: Gaavilõhe värskel salatil krõbedate krutoonidega portsjoni kaal 120g//100/20 valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto 45 Lõhefilee, nahaga kg 0,030 0,017 0,060 0,033 10 Jääsalat kg 0,035 0,032 0,070 0,063 5 Ruccola 0,020 0,019 0,040 0,038 5 Värske kurk kg 0,025 0,024 0,050 0,048 2 Tomat kg 0,015 0,015 0,030 0,029 15 Porrulauk kg 0,006 0,005 0,012 0,010
Külmad ja soolased erineva kujuga võileivad Lihtsad võileivad Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Aluseks on röstsai, määreks sulatatud või, katteks peal sink, kukr ja tomat.Valmistamine: Sai tuleb eelnevalt röstida rösteris, määrita sulatatud võiga ning peale lisada sink, kurk ja tomat. Einevõileivad Aluseks on Tallinna peenleib. Määreks on peal soolane Keiju või. Aluseks on jääsalat, 3 kanafilee singi viilu. Kaunistuseks tomat, 3 kurgi viilu ja maitseroheline. Valmistamine: Leib tuleb määrida võiga, panna ilusti peale jääsalat, 3 singiviilu poolitada, tomati kübar peale ja 3 kurgiviilu ning maitseroheline. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Torn ja püramiidvõileivad Koosnevad ülestikku pandud ja tiku või vardaga kinnitatud üht või mitut liiki võileibadest.Et püramiid kaunim jääs ja püsti seisaks, peaksid olema võileivad erinevad suurusega
20 murulauk kg 0,003 0,003 0,006 0,005 0,00 k 24 punane paprika kg 0,013 0,010 0,026 0,020 0,00 k Salat: kg 0,000 0,000 0,000 0,00 k 5 põld-võõrkapsas kg 0,053 0,050 0,105 0,100 0,00 k 5 jääsalat kg 0,053 0,050 0,105 0,100 0,00 k 0 naturaalne siidriäädikas kg 0,002 0,002 0,003 0,003 0,00 k 0 mesi kg 0,001 0,001 0,002 0,002 0,00 k 0 ürdimaitseaine kg 0,001 0,001 0,001 0,001 0,00 k päikesekuivatatud tomatite
muutuvad klaasjateks. Lisa puljong ja maitseained. Lase supil umbes 15 minutit keeda. Maitse, kas maitseaineid on piisavalt. Jaga supp nelja väiksesse potti või kuumuskindlasse kaussi. Rösti saiaviilud ja pane supi peale. Raputa saiaviiludele rohkesti riivjuustu. Aseta portsjonid 5-8 minutiks 250°C ahju ülaossa. Kui juust hakkab mullitama, on supp valmis. Nizza salat Valmistusained 1 pea jääsalat 6 keedetud kartulit 4 tomatit 1 mugulsibul 100 g konservubasid 10 oliivi 1 konserv sardiine 4 keedetud muna Kaste: 6 sl toiduõli ; 2 sl sidrunimahla 2 tl veiniäädikat 1 peenestatud küüslauguküüs 0,5 tl soola; 0,25 tl pipart 1-2 tl sinepit Valmistusviis Sega hästi peeneks hakitud küüslauk kokku ülejäänud kastmeainetega ning lase seista. Salati tarvis lõika kurk, tomatid, keedetud kartulid, oad ja munad sektoriteks või väiksemateks tükkideks
138 EEK Võrratu bruschetta värske tomatisalsa, basiiliku ning küüslauguga 95 EEK Itaaliapärane antipastivalik 130 EEK Pliinid luksusliku kalamarja ,paksu hapukoore ja hakitud sibulaga Forelli või siiamarjaga 220 EEK Vana hea retsepti järgi valminud boeuf a la tartar pikantse tsillikastme, kapparite, punase sibula, marineeritud kurgi, vutimuna ning röstitud saiaga 168 EEK Salatid: Kerge tiigerkrevetisalat "Antoinette'i" siidri kastmega krõmpsuv jääsalat, rukola, jahutav värske kurk, kirsstomatid, avokaado ning fenkol 188 EEK Tuunikalasalat eksootiline nauding Mezzoz valitud rohelised salatid,jahutav värske kurk, suhkruhernes kirsstomatid, avokaado, mustad seesamiseemned ning tsilli-sidruniheina-tüümiani karamelliga 178 EEK Soe mahlane kanafileesalat jääsalat, rukola, kirsstomatid, röstitud sampinjonid spinati-koore kastmes ja kähara brokkoliga 95 EEK Hullutav üleküpsetatud emmentaali-juustu salat metskirsikastmega
lauast ja tantsige sirtakit. Kui annate end jäägitult kaasakiskuva muusika, kauni looduse ja hea seltskonna meelevalda, saab teile osaks unustamatu kogemus kreeka kuulsast söögikultuurist. 6 3. RETSEPTID Kreeka salat Salat, mis sobib suurepäraselt kuumadel suvekuudel. Valmistusaeg: kuni 20 min Koostis- ja maitseained 4 tk Tomat 10 cm Kurk 2 tk Paprika 0.5 kimpu Jääsalat 16 tk Oliivid 150 g Feta 2 sl Pune (kuivatatud) 2 sl Oliiviõli 1 Veiniäädikas Valmistusviis: Tükelda tomatid, kurk, (erivärvi )paprika. Lõika jääsalat ribadeks ja sega kõik koostisosad. Kreeka dipikaste Tzatziki Koostis- ja maitseained 150.00 ml HELLMANN'S YoFresh 5L 7 150.00 g Värsket kurki 10.00 g KNORR Primerba Küüslaugumaitseline 10.00 g Peenestatud tilli
planeerida oma menüü nädalaks ette, toitu ostes valida puhtad ja värsked tooted ja süües valida väiksemad nõud Dieedi esimene faas Kestab 2 nädalat või 1 kuu ja on kõige rangem Süsivesikuid kuni 20 grammi päevas, et organism läheks kiiresti ketoosi seisundisse. Lubatud söögid: kala, liha (eriti lahjemat liha, linnuliha), koorikloomad, juust, idu, ruccola, hiina kapsas, seller, murulauk, kurk, redis, jääsalat, seened, petersell, paprika, rooma salat Keelatud: leib, sai, pastaroad, enamik juurvilju, riis, kartul, küpsised, küpsetised, piim, suhkur, kohvi, tee, alkohol. Ketoos I etapi eesmärgiks on saavutada ketoos, millega kaasneb rasva põletamine. Energiaks kasutatakse rasv suhkru asemel. Kaal alaneb järsult Kui organismi ei tule piisavalt suhkrut ja glükogeen kasutatakse ära, siis hakkab
Test VI 1. Milline kala on müügil fileena - angerjas - lest - tursk 2. Milline neist on emulgaator - askorbiinhape - letsitiin - nitrit 3. Filotaigen on - hästi magus - hästi õhuke - rasvainerikas 4. Milline on kõige kallim maitseaine - safran - kurkum - ingver 5. Milline leib on kõige vähem happeline? - peenleib - must leib - vormileib 6. Milline neist on energiajook - Red Bull - Isostar - Arctic 7. Milline neist on krõmpsuv salat - jääsalat - bataavia salat - paksoi 8. Milline on happeline vahend - pH 0 5,9 - pH 6 8 - pH 8 10 9. Sõna ,,soodusmüük", ,,allahindlus" kasutatakse: kui kaupu on tavalisest rohkem seisma jäänud kui allahinnatud kaup on pidevalt müügil kui müüdava kauba hind on tunduvalt madalam tavalisest hinnast 10. Aerosoolid - kahjustavad keskkonda - ei kahjusta keskkonda - kahjustavad vaid deodorandid 11. Millise jahu liik on spelta? - nisujahu - rukkijahu - riisijahu 12
elupuuga, peenar kus kasvavad elupuud ja hostad ja puuriit. Majandusõu garaazi taha aia nurka on istutatud 5 kaske. Okaspuud Harilik Elupuu `Smargad` 11tk Harilik Elupuu `Danka Aurea` 5tk Lehtpuud Harilik Arukask 5tk Lilled Hosta `Paul's Glory` 7tk Südajas aktiniidia 10 tk Tarbeaed Asub krundil põhjaosas kus kasvavad õunapuud, kirsipuud, ploomid, mustsõstrad, punasõstrad, vaarikad, maasikad, mustikas, kartul, redis, porgand, lehtsalat, jääsalat, basiilik, sibul, murulauk, till. Puuviljad Punalehine kirsipuu 3tk Ploom `Julius` 2tk Õunapuu `Valge klaarõun` 2tk Marjad Mustsõstar `Intercontinental` 2tk Punasõstar `Viksnes` 2tk Mustikas `Northblue` 9 tk Maasikas `Kent` 34 tk Vaarikas `Glen ampel` 40tk Köögiviljad ja maitsetaimed Kartul `Anti` Redis `Saksa` Porgand `Imperator` 7 Lehtsalat `Mamma mia` Jääsalat ` Regina dei Giacci` Basiilik `Karlik` Harilik sibul Till `Alligaator` Murulauk `Prazska` Tagaaed
· Tuur · Bambus · Keenia õun leib · Valge · Lehtsigur oad · Guajaav · Nisujahu tuunikala · Apteegitill · Mustad · Tähtvili · Kaera- · Jääsalat oad · Karusmari helbed · Kurgid · Punased · Kiivi · Kaerajahu · Lillkapsas oad · Kinkan · Kaerakliid · Mais · Põldoad · Laim · Kinoajahu
Kalkunirind apelsiniga Krabi- ja avokaadorullid Minikorvike kana-puuvilja salatiga Kirsstomat quacomole täidisega Minipirukas austerserviku täidisega Dessert: Puuviljalõigud Pähkli-aprikoosi minikook Jook: Kohv, tee Mineraalvesi Liköör Valge/punane vein Apelsinimahl Retseptid Krabi- ja avokaadorullid 125ml Valge krabiliha 1 tl Majonees 0.5 tl Wasabi 2tilka Seesamiõli 0.5 tk Avokaado 60 ml Jääsalat (väikesteks tükkideks rebitud) Veidi sidrunimahla 1tk Pehme nisutortilja Pane krabiliha kaussi, lisa majonees, wasabi ja õli ning sega kõik läbi. Aseta tortilja enda ette ja säti krabiliha selle peale alumisest äärest veidi kõrgemale. Uurista poole teelusikatäie kaupa avokaado viljaliha koore seest välja ja säti see krabiliha peale. Raputa peale veidi salatiribasid ja pritsi peale sidrunimahla. Alusta rullimist altpoolt
LEHTKÖÖGIVILJAD Fariza Imanova MK13-TE2 Nimetus Kuju Värvus Kulinaarne kasutus Aedsalat Salatilehe kuju ja maitse Enamasti rohelised, mõnel Kasutatakse enamasti toorelt. Vanad roomlased ja varieerub olenevalt liigist. liigil ka punased. kreeklased hindasid salatit nii toidu- kui ravimtaimena. Tänapäeval kasutatakse ...
SIBULKÖÖGIVILJAD Kuuluvad laukude perekonda Iseloomulik liitunud või lihtne sibul Iseloomulik lõhn eeterlikest õlidest ja kibeda maitse annavad glükosiidid Tõstavad söögiisu Parandavad toidu omastamist On bakteritevastase toimega (sisaldavad fütontsiide) Liigid: Söögisibul ehk harilik sibul ehk kuldne sibul Olenevalt keemilisest koostisest: kibe,poolkibe ja magus Säilitatakse jahedas, õhurikkas kohas Kasutatakse toorelt või töödeldult Punane sibul Kujult ümarad, ümarovaalsed Sisu värvitu- lillakas Maitse pehmem kui harilikul sibulal Säilitatakse jahedas, õhurikkas kohas Kasutatakse toorelt, töödeldult kaotab värvi Valge sibul Kujult ümar, ümarovaalne Valge, vaskse värvusega Kollase sibulaga võrreldes maitsvam ja hinnalisem Salatisibul Teisendid kaaluvad kuni 1kg Sisu värvitu, valkjas ja õrnroheline Olenevalt keemilisest koostisest kibe, poolkibe, magus Säilitatakse jahedas, õhurikkas kohas Kasutatakse toorelt või töödeldult Salotts...
21. Salati toiteväärtus ja säilitamine. Toiteväärtus pole kõrge. Madal energeetiline väärtus (100 grammis 11 kcal). Meil üks esimesi varakevadisi vitamiinirikkamaid köögivilju. Lehed sisaldavad valke, süsivesikuid, mineraalsooli. Vitamiinidest C-vitamiini (10 30m%), karotiini, B1-, B2-, E-, PP-, K- jt vitamiine. Valke 1,3 g Rasvu 0,3 g Süsivesikuid 3,5 g Vett 94% Jääsalat säilib paremini kui tavaline salat. 95 100% õhuniiskuse juures säilib jääsalat maksimaalselt 4 5 nädalat. Lehtsalat säilib 2 3 nädalat. 22. Aedtilli toiteväärtus. Värsked tillilehed sisaldavad: - kuivainet 7,4 13,4% (sealhulgas lämmastikaineid 1,4 4%, suhkruid 0,4 1,6%), - C-vitamiini kuni 150m%, - karotiini kuni 7m%, - märkimisväärselt B1-, B2-, PP- ja P-vitamiini,
isegi madalam. Boonusena on kindel teadmine, et kaup on kohalik ja värske. Lisaks vahetu kontakt kauba tootjaga. Valik hindadest (hinnad Sveitsi frankides, 1 sFr umbes 10 kr) Köögiviljad ja maitsetaimed Muu sibul 3 - 6.80 kg tomat 4 6.80 kg leib 500g 7.- kurk 5.80 kg kukeseened 100g 3.50 väike kukkel 1.60 lillkapsas 5.- kg porgand 3.- kg munad 6tk 6.80 peasalat, jääsalat, 1.60 tk till potis 4.- juust 100g alates 3.- Puuviljad- ja marjad viigimari 100g 2.- aprikoosid 6-9.80 kg murelid 12.- kg mustikad 8.50 kg rabarber 5.- kg punane sõstar 10.- kg KLIIMA: Sveits asub parasvöötmelises kliimas ning on mõjutatud Golfi hoovusest. Suvi on reeglina soe ja niiske koos mõningaste vihmaperioodidega. Talvine ilm mägedes on päikeseline ja lumega, kuid madalamatel aladel kaldub talv olema pilvine ja udune
H vitamiin e biotiin e B7 vitamiin e koensüüm R Peaks manustama koos tiamiini, foolhappe, pantoteenhappe, vitamiin C, püridoksiini, niatsiini, vitamiin E ja B12. Defitsiit isutus, lihaste valulikkus, kuiv nahk, unetus. Leidub maks, neerud, muna, pärm. K vitamiin Ülesanne verehüübimine ja veresoonte parandamine, kaltsiumi taseme reguleerimine luudes. Leidub petersell, spinat, broccoli, jääsalat, kurk. Naftokinoonid (K1, K2) Defitsiit vere hüübimise aeglustumine, sinakad laigud kehal, verejooksud ninast. Manustamine meestel ja naistel 0,06 -0,09mg, lastel 0,02 -0,06mg, rasedad 0,08 -0,12mg. Leidub kalasaadused, roheline tee, kapsas, herned, spinat, linnaseleib. P vitamiin Defitsiit veritsevad igemed, kerge külmetumine Leidub tsitruselised, eriti nende koor, aprikoosid, mustsõstar, kirsid. PABA e. P vitamiin
TARTU MART REINIKU GÜMNAASIUM Mathias Nöps Maitsetaimed referaat Tartu 2007 Sisukord: Maitsetaimed..................................................................................................3 Maitsetaimede liigitus.................................................................................3-5 Kasvatamine................................................................................................5-7 Sagedasemad kodus kasvatatavad maistetaimed..............................7-8 Kasutatud kirjandus.................................................................9 Lisa......................................................................................10 Lk 3 Maitsetaimed Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule võrratu hõrgu varjundi. Kaunistades kas või kõige lihtsamat toitu ürtidega muutub see hetkega gurmeeroaks. Samuti saab maitsetaimi kasuta...
Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (pals...
Kokanduses kasutatakse vaarikat kui head maitseandjat. Lõpetuseks üks hea salat, mis sobib linnu-, sea- ja ulukiliha juurde. Vaarikasalat: 125 g vaarikaid pool jääsalatist 1 keskmine puhastatud õun veerandi sidruni mahl o,5 teelusikatäit vedelat mett 1,5 supilusikatäit oliivõli purustatud musta pipart Puhasta ja viiluta õunad ning sibulad. Pane kaussi ja pigista sidrunimahl peale. Sega. Puhasta jääsalat ja näpi sõrmedega väiksemateks tükkideks samasse kaussi. Sega veel kord läbi, vajadusel maitsesta soolaga. Puista vaarikad salati peale, kuid ära sega. Valmista õlist ja vedelast meest kerge salatikaste ning vala see peene nirena salatile. Lõpuks maitsesta veel värskelt purustatud musta pipraga. Lase valmis salatil kuni 20 minutit tõmmata. KASUTATUD KIRJANDUS 1. A. Viks ,,Aiandus väikeaedades" Tallinn ,,Valgus" 1985 lk 362-365 2. V
Toiduainete ja toitumisõpetus TOIDUKAUBAD, NENDE PAKENDAMINE JA SÄILITAMINE TOIDUSEADUS Kasulikud lingid: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13256331 https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234674 Käsitleb alljärgnevaid punkte ( täida lüngad- otsida toiduseadusest vastused! ) ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ................................................................................................
21. Salati toiteväärtus ja säilitamine. Toiteväärtus pole kõrge. Madal energeetiline väärtus (100 grammis 11 kcal). Meil üks esimesi varakevadisi vitamiinirikkamaid köögivilju. Lehed sisaldavad valke, süsivesikuid, mineraalsooli. Vitamiinidest C-vitamiini (10 30m%), karotiini, B1-, B2-, E-, PP-, K- jt vitamiine. Valke 1,3 g Rasvu 0,3 g Süsivesikuid 3,5 g Vett 94% Jääsalat säilib paremini kui tavaline salat. 95 100% õhuniiskuse juures säilib jääsalat maksimaalselt 4 5 nädalat. Lehtsalat säilib 2 3 nädalat. 22. Aedtilli toiteväärtus. Värsked tillilehed sisaldavad: - kuivainet 7,4 13,4% (sealhulgas lämmastikaineid 1,4 4%, suhkruid 0,4 1,6%), - C-vitamiini kuni 150m%, - karotiini kuni 7m%,
Alusmaterjal · Laudlinade all kasutatakse lausmaterjali kuna: · Libedast materjalist lina püsib paremini paigal · Lauapind on siledam · Lauaplaatide vahed ei paista välja · Lauapind on paremini kaitstud · Nõud ei kolise · Selvelaua seelikut on kergem kinnitada Aluslinana võib kasutada viltjat materjali, paksemat kangast, kulunud laudlina, õhukest kulunud tekki. Linade kokkupanek ja liitmine · Laudlinu pannakse kokku W või M kujulist voldingut jälgides. · Sisse pressitud võib olla vaid keskjoon. · Laudlinu tuleks säilitada puul rippuvana · Linade liitmist kasutatakse pikkade laudade puhul. · Linutamist alustataske uksest kõige kaugemast otsast. · Iga eelmise lina serv kaetakse 20-30 cm ulatuses. Ajalugu · Euroopa toidukultuuris alates 17. sajandist. · Ülesandeks oli kaitsta suuri pitskraesid ja volange. · Salvrättide voltimine ja pidulik asetamine kujunes välja baroki ...
· Kasvavad õievartega(putkuvaid) kui ka ilma Putkumatud) · Paljundatakse varresibula ja tütarsibulate e. küünte kaudu · Vajavad liivakaid muldi · Küüslauk on hea maasikalesta ja hahkhallituse tõrjeks Porrulauk · Liilialiste sugukonda · Toiduks tarvitame noori lehti ja ebavart · 2.a taim · Paljundatakse seemnega Aedsalat · Lehtsalat (punane, roheline) · Peasalat (punane, roheline) · Jääsalat · Rooma salat · Kress-salat · Spargelsalat · Pärit vahemeremaadest · Korvõeliste sugukonda · 1.a · Laialt levinud oma teisendite ja sortide rohkuse tõttu · Kiirekasvuline · Nii avamaal kui ka kasvuhoones Toituks tarvitatakse lehti Liigi piires on esindatud palju värve ja varjundeid ning lehe kujusid Meil kasvatatakse peamiselt leht ja peasalatit Soojuse suhtes nõudlik kultuur Seemned hakkavad idanema +5 C
VÄRSKED PUU JA KÖÖGIVILJAD Tähtsal kohal inimese igapäevatoitumises. Suurepärased suhkrute, vitamiinide ja mineraalainete allikad. Keemiline koostis: Vesi sõltuvalt liigist 72-95% ( erandiks pähklid, 5-8%). Annab mahlakuse, kuid põhjustab ka kiiret riknemist, Mineraalained üheks tähtsamaks komponendiks, tähtsamad P, Ca, Mg,K, Fe. Vähesel hulgal mikroelemente Cu, Zn, B, J, Pb Süsivesikud puuviljades suhkruid 2-25%, köögiviljades 1-12%. Puuviljadest kõige suhkrurikkamad on viinamarjad, köögiviljadest arbuusid ja melonid. Tärklist leidub kõige rohkem kartulis, pähklites, hernes, puuviljad. teised sisaldavad vähe. Tselluloosi sisaldavad rakkude seinad. pektiinained - lähedased süsivesikutele. Protepektiin leidub valmimata viljades, pektiin valminud viljades ja annab mahlakuse. Koos hapete ja suhkruga moodustab tarretise. Orgaanilised happed omavad tähtsustmaitseomaduste kujundamisel. köögiviljadest happ...
kaal d õun ning vesi valmis supi kogus portsjonit portsjonit portsjonit portsjonit portsjonit toidunimetus: Juustusalat suitsulõhefileega Portsjoni kaal: 150g Portsjoni arv kokku : 5 Retsepti kaal Jrk nr Toiduained ühik kao % bruto 1 Jääsalat kg 10 0,060 2 Külmsuitsulõhe filee kg 0 0,030 3 Juust, Atleet kg 0 0,030 4 Röstsai, viilutatud kg 10 0,016 5 Taluvõi kg 0 0,006 Salatikaste
Erialane sõnastik. Koostanud: Ülle Schönberg TT12 A Aaloe - kasutatakse toidutööstuses enamasti mahla, millel on toniseerivad omadused. Adzika - on eriti levinud Gruusia lääneosas, kus on rohkem Türgi mõjutusi. Serveeritakse peamiselt grillitud liha juurde. Aedmaasikas ajasaadus, magustoitude valmistamiseks, kaunistamiseks jne. Aedtill maitseroheline Ahjupraad sea-,veise-,uluki- vm. loomalihast Ahven sobib uhhaa valmistamiseks, suitsutamiseks, praadimiseks Ansoovis merekala Levinud komponent Vahemeremaade roogades. Antrekoot - veiseseljast kahe ribikondi vahelt lõigatud steik, mille paksuseks on umbes 2 cm. Apelsin puuvili, hea söögiks mitmel erineval viisil. Al dente - küpsusaste, kergelt hamba all vetruv Aroruudijahu spetsiaalne toidutärklis B Basiilik maitsetaim, sobib kasutamiseks ...
Köögileksikon Piprad - viljad, mida kasutatakse vürtsina toidu maitsestamisel Must pipar keedetud ja küpsetatud pooltoored seemned. Maitsestatakse kala-, liha-, köögiviljatoite, marinaade, suppe, kastmeid, pitsaseid Roheline pipar kuivatatud pooltoored seemned. Kasutatakse nagu musta pipart Valge pipar kuivatatud küpsed seemned. Maitsestatakse keedetud liha, kala, suppe, ühepajatoite, marinaade, heledaid kastmeid Rose' pipar pohla meenutava, hapra koorega, seest pruun ja aromaatse tuumaga. Maitsestab mahedalt. Maitsestatakse liha- ja kalatoite, magustoite, küpsetisi Safran vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest. Värvilt kollakas ja kasutatakse saiataignate, lihatoitude ja riisi maitsestamisel ja värvainena Vanilliin vanilli kuprais esinev maitsetaim. Valmistatakse ka kunstlikult eugenoolist ja guajakoolist. Vanill kallis ja harukordne looduslik aroom-maitseaine. Maitsestatakse piima...
Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Toitlustusteenindus TT22 Cätlin Juursalu KOKK I KUTSEKVALIFIKATSIOON ÜKSKORD MEHHIKOS Juhendaja: Anne Kersna ja Tiina Parm Tallinn 2010 SISUKORD KOKK I KUTSEKVALIFIKATSIOON............................................................................ 1 SISUKORD.................................................................................................................................2 1. KOLMEKÄIGULINE ROMANTILINE ÕHTUSÖÖK.........................................................3 1.1 Äriidee põhjendus ja kliendid......................................................................................... 4 1.2 Menüü................................................................................................................
TALLINNA TEENINDUSKOOL Sören Sakkeus 011M Sõpruse Rimi Hüpermarket Praktikaaruanne Juhendaja:Külliki Türi TALLINN 2011 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket SISUKORD SISUKORD.................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS........................................................................................................................ 3 1.MÜÜGITÖÖ ALUSED........................................................................................................... 4 1.1TUTVUMINE KAUPLUSEGA........................................................................................ 4 1.2AJALOOLINE ÜLEVAADE JA ARENG............................................
TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Seeder MK13-TE1 AEDVILJAD Õpimapp Juhendaja: õp. Aive Antson Tallinn 2013 1.1 Küsimused 1. Porrulauk on: a) varsköögivili b) sibulköögivili* c) mugulköögivili 2. Sibulates ei leidu: a) B-vitamiine b) C-vitamiine c) D-vitamiine* 3. Porgand muutub etüleeni eritavate aedviljade läheduses: a) mõruks* b) magusamaks c) siniseks 4. Naeris sarnaneb oma omadustelt: a) kartulile b) maapirnile c) kaalikale* 5. Läätsi kasutatakse toiduvalmistamisel nagu: a) sealiha b) herneid* c) seesamiseemneid 6. Aedoakaunu ja kuivterasid ei tohi toorelt süüa, sest need sisaldavad sisaldavad: a) toksilist glükosiidi fasiini* b) valku c) mineraalaineid 7. Viliköögivili on: a) rabarber b) arbuus* c) kaalikas 8. Tomatid annavad vähe kaloreid, sest: a) nad on punased ...
valke. Valmistatakse ka konserve, läätsed soolvees, jt. 2.9 Lehtköögiviljad Salat Üksmeelseid seisukohti salatitaimena kultiveeritava aedsalati kultuurvormide päritolu kohta ei ole. Päritolumaadeks peetakse nii Aasiat, Egiptust kui Ida-Aafrika mägismaad. Euroopasse jõudis aedsalat roomlaste vahendusel. Alles 16. saj p.Kr. hakkas salat juba ka rahvaaedadesse levima. Pead moodustavaid salatitüüpe tänapäevasel kujul on esmakordselt kirjeldatud 16. sajandil. Tunduvalt noorem on aga jääsalat, mis tekkis USA-s alles 19. saj lõpul. Nüüdisajal viljeletaval aedsalatil eristatakse teisendeid: peasalat, rooma salat, noppe- ja lõikesalat ning spargelsalat. Neist pea-, rooma- ning noppe- ja lõikesalatil tarvitatakse toiduks lehti, spargelsalatil ka mahlakat vart. Peasalatil eristatakse (peamiselt leheomaduste alusel) kahte tüüpi: õhemate ja pehmemate lehtedega harilikku peasalatit ehk võisalatit ning paksemate ja tihkemate lehtedega jääsalatit ehk krõmpssalatit. 59