Toit
Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Põllumajandusloomade toitu nimetatakse tavaliselt söödaks
toiduainete sensoorse hindamise alused
- Eesti Maaülikool
48
Eesti traditsiooniliselt kääritatud joogid
- Eesti Maaülikool
4
Joogiõpetus
- Kutsekool
85
Joogiõpetus
- Akadeemiline
9
Joogiõpetuse
- Tallinna Tehnikaülikool
4
Kalkulatsioon
- Kutsekool
14
Kodumajandus
- Kutsekool
6
Kodundus ja etikett
- Keskkool
4
Kokandus
- Akadeemiline
5
Köögi õpetus
- Kutsekool
26
Köögiseadmed
- Kutsekool
13
Menüü koostamine ja nende alused
- Kutsekool
5
Pagar-kondiiter
- Kutsekool
36
Pagaritoodetet tehnoloogia ja praktiline töö
- Kutsekool
4
Rahvusköögid
- Kutsekool
13
Rahvusköök
- Kutsekool
13
Rahvuslik toidukultuur
- Kutsekool
4
Sissejuhatus erialasse.toit ja toitumine
- Tallinna Tehnikaülikool
1
Taimsete toiduainete tehnoloogia põhikursus
- Eesti Maaülikool
3
Toidu töötlemise alused
- Tallinna Tehnikaülikool
5
Toiduainete ja toitumisõpetuse alused
- Eesti Hotelli ja Turismikõrgkool
10
Toiduainete loomne toore
- Eesti Maaülikool
9
Toiduainete mikrobioloogia
- Tartu Ülikool
4
Toiduainete sensoorse hin.al.
- Eesti Maaülikool
2
Toiduainete taimne toore
-
1
Toiduainete õpetus
- Kutsekool
112
Toiduaineõpetus
- Akadeemiline
17
Toiduhügieen
- Kutsekool
33
Toiduhügieen
- Eesti Hotelli ja Turismikõrgkool
2
Toidukaubandus
- Lääne-Viru Rakenduskõrgkool
11
Toiduohutus
- Eesti Maaülikool
19
Toiduseadus
- Kutsekool
2
Toidutehnoloogia
- Põhikool
19
Toiduvalmistamine
- Kutsekool
40
Toiduvalmistamise tehnoloogia i
-
2
Toit ja toitumine
- Tallinna Tehnikaülikool
120
Toitlustus
- Kutsekool
71
Toitlustus
- Akadeemiline
6
Toitlustusettevõtete töökorraldus
- Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor
9
Toitlustusettevõtte töö planeerimise ja korralduse alused
- Eesti Hotelli ja Turismikõrgkool
3
Toitumine
- Tartu Tervishoiu Kõrgkool
16
Toitumise alused
- Tallinna Ülikool
17
Toitumise alused
- Kutsekool
19
Toitumisfüsioloogia ja metabolism
- Eesti Maaülikool
4
Toitumisõpetus
- Eesti Maaülikool
15
Toitumisõpetus
- Kutsekool
83
Toitumisõpetus
- Tallinna Tehnikaülikool
2
Töökorraldus suurköögis
-
1
Töötervishoid ja tööohutus
-
3
Kategooria toit populaarseimad õppematerjalid
Toitumise põhialused
tervisespordis
Raivo Vokk, TTÜ Toiduainete
Instituut
Toitumise põhialused
tervisespordis
Sissejuhatus
Energia vajadus
Toitainete tarbimine
Toit ja liikumine
Toidupüramiid
? USDA
Toidupüramiid
? Harvard School of Public Health
Toiduring (energiaring)
Toit tervisele
? Elame, et süüa? ? Tasakaalustatud (Toidu
keemiline koostis)
? Sööme, et elada? ? Mitmekülgne (toidugrupid)
? Vastavalt energiavajadustel...
Sisukord
Sissejuhatus
Eritoitumise all käsitleme taimetoitlust, laktoositalumatust, tsöliaakiat, diabeeti, toiduallergiaid,
toitude kohandamist erivajadustega klientidele.
Kõikideks igapäevasteks toiminguteks (liikumine, magamine, rääkimine, aga ka seedeelundite
töö ja hingamine) vajab inimene energiat. Energiat saadakse toidust. Lisaks on söömine veel
nauditav ja meeldiv tegevus, mis annab ka rahulolutunde.
Insuliin on kõhunäärmes toodetav hormoon, mis aitab kaasa veresuhkru ehk glükoosi
imendumisele vereso...
TERVISLIK TOITUMINE
Referaat
Lauréne Männik
Pärnu Hansagümnaasium
11.c
2013
SISUKORD
SISSEJUHATUS
1. TERVISLIK TOITUMINE
1.1. Toidupüramiid
1.2. Toiduring
1.3. Toitained
1.3.1. Süsivesikud
1.3.2. Valgud
1.3.3. Ras...
TERVISLIK TOITUMINE
INIMESEÕPETUS
Kertu Ojamäe
4 PÕHITÕDE TERVISLIKULT
TOITUMISEKS
Söö vastavalt vajadusele
Tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges koguses
Mõõdukalt võib süüa kõike, mis maitseb
Söö mitmekesiselt
TALDRIKUREEGEL
See on hea viis
toidukorra
kokkupanemiseks.
Soovitatav on jälgida, et
taldrikul oleks vähemalt
5 värvi toiduaineid.
Kui jälgid taldrikureeglit,
on su toitude osakaal
söögiko...
Põhilised toitained
Koostaja:
Kristina Tepper
PK 10
Tartu KHK
Tartu 2011
Põhilised toitained
Valgud
Rasvad
Süsivesikud
Vesi
Valgud
Tähtsus: Leidumine:
rakkude ja kudede
liha
ehitamiseks,
kala
eluprotsesside
...
Iseseisev töö
Toitumisõpetus
Majutus- ja toitlustusosakond
Tartu Kutsehariduskeskus
2012
Juhendaja:
Koostas:
Päevamenüü analüüs
Hommikusöö müsli piim
k
Lõunasöök kartul sealiha vesi Valge kaste
Oode Leib sink või tomatimahl
Õhtusöök frikadellisup l...
Toitumishäired.
Koostaja: Kaja Maiste
Juhendaja: Irina Arhipova
Buliimia:
Buliimia on sündroom, mille iseloomulikuks tunnuseks on
õgimissööstud ja ülemäärane kehakaalu kontroll, mille tulemusena
üritatakse toidu paksukstegevat mõju kaotada -oksendamise,
lahtistite söömise või muul moel.
Buliimiaga patsientide mõtted keerlevad pidevalt söömise ümber
ning viivad impulsiivsete söömishoogudeni. Hiljem neid
kahetsetakse ning püütakse kui...
Toitumine
Peeter Leesi
Klass 8.b
05.11.2013
Sisukord
MIKS ON TERVISLIK TOITUMINE NII TÄHTIS?
TALDRIKUREEGEL
ENERGIA
10 SOOVITUST MITMEKESISEKS TOITUMISEKS
TOIDUVALIKU PÕHIMÕTTED
TOIDUPÜRAMIID
VITAMIINID
TAIMETOITLUS
TOITAINETE PAKENDID JA MÄRGISTUS
VANASÕNAD TOITUMISEST
Miks on tervislik toitumine nii
tähtis?
Viimasel ajal on inimestel väga kiire
elutempo.Koolis on õpila...
Toitlustuse trendid Eestis 21.sajandil
Toidukultuur on üks osa meie rahvuskultuurist. Toit ja söömine on igapäevane tegevus. Ajas
muutuvad trendid, mida ja kuidas inimestele süüa meeldib. Rahvustoidud on igale riigile
omased ja enamasti seda väärtustatakse, kuid samuti kaasajastatakse. Kõik peab ajaga kaasas
käima.
Restoranid peavad tänapäeval arvestama sellega, et kliendid on kõik väga erinevate
soovidega. Iga klient tahab, et teda teenindataks vastavalt tema soovidele. Restoranid on
vähend...
Eksamiküsimused Inimese toitumisõpetuses (VL.0336). 2011/2012 õ.a.
Toidusüsivesikud:
1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi?
2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist?
3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)?
4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks?
5. Tärklis on
a) monosahhariid
b) disahhariid
c) polüsahhariid
6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide?
...
Toitlustusettevõtte ruumid
Piret Ojalepp
M13
Toitlustusettevõtte tootmisruumid jagunevad peategevuste järgi tsoonideks. Üksteisest selgelt
eralduvad tsoonid on toodud skeemil.
Erinevad
töölõigud koondatakse selliselt, et:
liikumine köögis/tootmisruumides oleks mõistusepärane ning asjakohane
...
Kuidas toituda tervislikult?
Mai Maser, MD, PhD
Söö ainult nii palju, kui energiat kulutad!
Meie organism vajab mitmekülgset toitumist eelkõige selleks, et tagada hea tervis,
kasvamine ja võime järglasi saada. Kõik sellele lisanduv on juba inimese ajutegevuse
vili mõnud ja ahvatlused, gurmaanlus, heaolu, erilised kehalised saavutused jm.
Toitumisvajadusest annab organism märku näljatundega. Kui me ei söö piisavalt,
tunneme väsimust, meil esineb keskendumisraskusi ja hingeldamist, samuti oleme
vastuvõtlik...
1)Kiirtoitu mõiste.
Kiirtoit on kiiresti valmiv toit, mida on võimalik mõne minutiga kohapeal valmistada ja
vajadusel ka tellijale kätte toimetada.
Kiirtoiduks loetakse: hamburgereid, friikartuleid, pitsa, hot dog jn..Kiirtoitude hulka võib
arvata ka take-out ehk kulinaarialettidest kaasavõtmiseks müüdavad võileivad või wrapid,
aga ka Hiina söögikohtades karpidesse pakitavad road.
Kõik need sisaldavad suurel hulgal rasvu, süsivesikuid, kaloreid, soola, suhkrut ja palju
muid aineid.
2)...
Toitude kohandamine allergikutele ja erivajadustega klientidele
Lehmapiimaallergia tabab 0,5-4% lastest ja möödub tavaliselt koolieas. Lehmapiimas on
mitmeid valke, allergiat võib põhjustada neist üks või mitu. Lehmapiimaallergia puhul on vaja
leida teisi asendustoiduaineid. Küllalt levinud on sojavalgu baasil valmistatud piimaasendajad,
kuid umbes 25% lehmapiimaallergia all kannatavaid imikuid ei talu ka sojavalku.
Lehmapiimavalkude hüdrolüüsimisel kuni peptiidide ja aminohapeteni on võim...
Toitumisõpetus
praktikumide protokollid
Koostas:
Juhendaja: Kaie Martverk
Tallinna Tehnikaülikool
2014
VERE ANALÜÜS
VERE HEMOGLOBIINISISALDUSE MÄÄRAMINE
Määramise käik. Hemomeetri keskmisesse katseklaasi viiakse 0,1n HCl kuni jaotuseni 2
(gradueerimata osa). Verd võetakse 20 ?l kapillaarpipetiga ning puhutakse ettevaatlikult
katseklaasis olevasse soolhappesse. Katseklaasi ...
Tere! Mina olen ****** ****** , 11B klassi õpilane ja tegin
uurimustöö teemal ,,Tervislik toitumine Jakob westholmi
gümnaasiumis?
Teema pealkiri on esitatud küsimusena, sest töö käigus selgub, kas
toit on tervislik või mitte.
Valisin teema sellepärast, et olen ise pikalt tegelenud spordi ja oma
toitumise jälgimisega. Tänu sellele olid mul ka soodsad tingimused
töö koostamiseks. Peale selle huvitun väga spordist ja toitumisest
ning tahtsin ennast täiendada.
Töö I pooles on väga palju refereerimist ja teoreetilist juttu, mida
pärast kasutasin analüüsimiseks. II...
... 5 1 tl
6.variant Kohupiim puuvilja ja pähklitega
Kohupiim 4% 35 1.5 spl
Puuvili (õun, pirn, apelsin, ploomid) 90 1 väiksem
Pähklid (metsapähklid, mandel, kreeka pähklid) 15 8 tk
Olen kirja pannud toiduained, mis on sulle, kui kaalulangetajale kasulikud ja tervislikud.
Toidukord võiks sisaldada ühte toiduainet igast tulbast. Täpsemaid toiduplaane vaata
toitumiskavade alt.
VALGUD SÜSIVESIKUD JUURVILJAD RASVAD
Kanarind Kartul Brokkoli Mandlid, kreeka pähklid
Kalkunirind pruun riis Porgand Metsapähklid
lahja kalkunihakkliha Riis Lehtsalat Päevalilleseemned
Tuunikala Kaerahelbed Lillkapsas Kõrvitsaseemned
Lõhe Tatar Oad ...
Tartu Ülikool
Kehakultuuriteaduskond
Kaiti Vasiljeva
Toitumine raseduse ajal
referaat
Juhendaja: Luule Medijainen
Tartu 2011
SISUKORD
SISSEJUHATUS............................................................................................................. 3
1. RASEDATE TOITUMINE............................................................................................ 4
1.1 Energiavajadus raseduse ajal............................................................................ 4
1.2 Ra...
Toitlustusettevõtete seadmed
Ainetöö
SISUKORD
SISSEJUHATUS.........................................................................................................................3
ANDMED...................................................................................................................................3
ISEPÜSTITATUD ÜLESANNE.................................................................................................3
Vajalikud kogused...................................................................................................................4
SEA...
Ruumide jaotus toitlustusettevõttes
Tööpõhimõtte järgi jagatakse toitlustusettevõtete köögid järgmiselt:
Valmistusköögid ehk keskusköögid
kuumutusköögid
jaotusköögid
või eelmiste kombinatsioonid
Valmistusköökides road valmistatakse ise alates toorainest. Valmistusköögis
sooritatakse eeltöötlus suuremale osale toorainetele ise, või kasutatakse toiduainetetööstuses
eeltöödeldud tooraineid. Valmis roog serveeritakse teenindussaalis. Seda võidakse
transpor...