Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4 Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4 Kiirtoiduettevõtted 6 Kohvikud 8
leida ümbruskonnas "kimbutavad" kitsaskohad seotud ümbruskonna teeninduskultuuri ja inimeste külalislahkuse ning teenindusvalmidusega seotud kitsaskohad leida teisi kitsaskohti seotud riigi ja kohaliku turismipoliitikaga, transpordikorraldusega jne 27. Tagasidesüsteem turismiettevõtetes Tagasisidesüsteemid majutuses, toitlustuses ja reisibüroodes on kasutusel. Need võivad olla küsimustikud paberkandjal, internetis. Majutuses ja toitlustuse antakse tavaliselt lahkumisel täitmiseks paberkandjal küsitlus. Reisiettevõtted saadavad enamasti kliendi emailile. Kliendiandmebaas (broneerimisinfo, külastusinfo, eriandmed, kaebused , kiitused). Registreerimiskaardid Müügiaruanded Ankeetküsitlus Suuline küsitlus Intervjuu Fookusrühme intervjuu Vaatlus Kaebused, kiitused Proovi ehk kontroll külastused
või ostma kallilt kohalikust kauplusest ja ka vastupidi, et on ostetud liiga palju ning peab lihtsalt ära viskama. Mida aeg edasi, seda täpsemalt me teame, kui palju midagi tarvis läheb, kust midagi kasulikum osta on jne. Võrreldes ajaga kui alustasime, teame nüüd, kuidas on võimalik paljusid kulusid vähendada. 8 Kulumit on köögitehnika ja toitlustuse inventarilt arvestatud 10% aastas. Rahavoo prognoos: Rahavoo prognoos kajastab raha laekumisi ja väljaminekuid majandustegevusest ning väljaminekuid investeeringuteks ning investeeringute katteallikaid. Laekumised majandustegevusest algavad tegevuse alustamisel. Eeldatud on, et kõik tulud laekuvad ja kõik kulud (välja arvatud maksud töötasudelt) makstakse jooksval kuul. Bilansi prognoos: Bilansi prognoos kajastab ettevõtte varasid ja varade moodustamise allikaid. 5
TARTU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Rahvamajanduse instituut Tiina Niin KUURORDIKONTSEPTSIOONI DISAINIMINE PÄRNU LINNA NÄITEL Magistritöö ärijuhtimise magistri kraadi taotlemiseks (Teenuste disain ja juhtimine) Juhendaja 1: lektor/teadur Diana Eerma Juhendaja 2: lektor Heli Müristaja Tartu 2011 2 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................3 1. Kuurordikontseptsiooni disainimise teoreetilised alused........................................6 1.1. Kuurortide ja spaade ajalooline kujunemine, liigitamine ja arengutrendid. .6 1.2. Turismisihtkoha arenduse ja turunduse põhimõtted......................................13 1.3. Teenuste disainimise alused ja trendid.............................................................21 2. Pärnu ku
Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartul annab palju tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes leiduv ensüüm amülaaas lõhustab leivas leiduva tärklise suus maltoosiks ning see on magusa maitsega. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Täiskasvanud inimene peaks toiduga saama päevas 25-35g kiudaineid, sest need suurendavad toidukördi mahtu ja tekitavad sellega täiskõhu tunde. Lisaks eeltoodule Kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles Aitavad vältida k
ning oskusi proovile panna. Ükski osanik ei oma osalust teistes ettevõtetes, seega on välistatud huvide konflikti moment. 6.2 Juhatuse liikmed ja ettevõtte võtmeisikud Juhatuse liikmeteks on kaks eelpoolmainitud ettevõtte osanikku. Mõlemad on Tallinna Tehnikaülikooli Kuressaare Kolledži turismi- ja toitlustuskorralduse kolmandat kursust lõpetavad üliõpilased, kes omavad värskeid teadmisi turismi ja toitlustuse valdkondades ning on täis tahtmist proovimaks kätt ettevõtluses. Nimi: xxx Osalusprotsent: 50% Rahvus: eestlane Amet: turismi- ja toitlustuskorraldaja Kohustused: omanik, juhatuse liige, köögi toimkonna juht Haridus: koka kutseharidus, rakenduslik kõrgharidus turismi- ja toitlustuskorralduse erialal Kogemused: töötamise kogemus erinevates toitlusasutustes, kokandusvõistlused Eestis ja Hollandis Nimi: xxx Osalusprotsent: 50% Rahvus: eestlane
- kohvikusisene reklaam, millel on lisaks ruumikujunduse funktsioon; - ettevõtte reklaam telefonikataloogis "Info+", igas ettevõttes on telefoniraamat; - ümberkaudsetes firmades reklaam, näiteks teadete tahvel. Kui ettevõtte käive suureneb, plaanitakse astuda Kaubandus-Tööstuskoja liikmeks ka teha ettevõttele reklaami läbi selle. 10. TURU, MAJANDUSHARU, KONKURENTSI ANALÜÜS 10.1. Konkurentsi analüüs Kuna ettevõte on määratlenud oma tegevusala toitlustuse ja meelelahutusega, siis ettevõtte konkurendid tegutsevad samal ärimaastikul. Pärnu linna iseloomustab suhteliselt tihe toitlustusettevõtete võrk, kus kõik omas nisis püüavad endale meelitada linna nappi klientuuri. Tegutsevate ettevõtete kõrval peab ettevõte arvestama ka peagi turule tulevate samasugust teenust pakkuvate ettevõtetega. Tihedas konkurentsis on eelis neil ettevõtetel, kes suudavad teenuste kõrval müüa ka
KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST E-AINED TOIDUS Üha rohkem eestlasi on hakanud hoolima oma tervisest, hinnates sealjuures kvaliteetset ja puhast toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Alljärgnevalt leiad vastused küsimustele - millised on toidu lisaained, miks neid toitudesse lisatakse ning milliseid lisaaineid tervislik toituja kindlasti vältima peaks. Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. E ja numbrikoodiga tähistatakse Euroopa Liidus toidu lisaaineid, kuid toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). Toidu lisaainei
Kõik kommentaarid