on täiesti valge), ta on plastilisem, aga mitte nii hea maitsega. Kaunistamine sokolaadiga Sokolaadist kaunistuste valmistamiseks on mitmeid mooduseid: Tempereeritud sokolaadimass valatakse madalale alusele ning hangunud sokolaadist lüüakse vormiga või lõigatakse terava noaga välja soovitud kujundid. Sablooni abil - soovitud kujund asetatakse näiteks tordile, valatakse sisse temereeritud sokolaad ning peale hangumist eemaldatakse vorm. Puistetega (riivitud sokolaad, sokolaadist rullid, laastud). Laastude valmistamiseks valatakse tempereeritud sokolaad plaadile või lauale ning hangunud sokolaadist kraabitakse risti 45 kraadise nurga all õhukesed laiad laastud, mis ise keerduvad. Pritistakse erinevaid kaunistusi. Keerulised mustrid joonistatakse paberile ning selle peale asetatakse küpsetuspaber, millele kaunistused pritsitakse. Valatakse üle terveid pindu. Et sokolaad oleks vedelam, võib sellele lisada taimset õli
PÄRNU ÜHISGÜMNAASIUM Eesti keel Diana Vahkel, Kerli Telve MIDA ARVAD SOKOLAADIST? Uurimustöö Juhendaja: Elga Raadik Pärnu 2009 SISSEJUHATUS Me valisime oma uurimustöö teemaks ,, Mida arvad sokolaadist," sest meile endile maitseb sokolaad väga ja seega huvitas meid, kas ka teiste jaoks on see lemmik maiustuseks. Leidsime internetist palju huvitavat materjali sokolaadi leiutamisest, selle valmistamisest ja Euroopasse jõudmisest. Samuti saime teada, et sokolaad on üks kasulikemaid maiustusi üldse. Uurimuse eesmärk on saada teada, kuidas on jõudnud sokolaad meie poelettidele ja saanud nii armastatud maiustuseks. Millal hakati sokolaadi tarbima? Kuidas see Euroopasse jõudis? Mille poolest on see kasulik? Milliseid erinevaid sokolaadisorte leidub? Uurimuse läbiviimiseks koostasime õpilastele väikese küsitluse, keskendudes küsimustele mis on nende jaoks sokolaadis erilist. Töö koosneb 2 peatükist. 1
KONDIITRITOOTED Liigitatakse: - puuvilja-marja kondiitritooted - karamell - iiris, drazee, martsipan - kompvekid, sokolaad - halvaa ja teised idamaised maiustused - dieet- ja raviotstarbelised maiustused - jahust kondiitritooted Puuvilja-marja kondiitritooted · keedis - puuviljad, marjad säilitavad kuju - on ühtlaselt jaotunud siirupis · dzemm - määret meenutav zeleetaoline konsistents - koosneb katkikeenud puuviljadest ja marjadest · konfitüür - zeleetaoline konsistents - - marjad ja puuviljad säilitavad kuju · povidlo
seda vormiküpsiste näol. 21.sajandil on hakatud tootma ka muffineid keekse. Nt : (pildil olev uustoode) Sokolaadi tooted. Kalevi maiustused jagatakse enamsti kahte rühma. Suurem tooterühm on siis sokolaadikondiiter. Nt. : · Traditsiooniline Kamatahvel · Piimasokolaadid pähklitega ja ilma · Tume ja hele sokolaad (white and dark) ... jne. Batoonid ja kompvekid. Teiseks toterühmaks oleks siis suhkrukonditer, kuhu alla lähevad erinevad komid ja maiustused. Nt. : · Kõikidele tuntud Martsipanibatoon · Teekonna pralineekompvek · Ananassimaitseline vahvlikompvek · Toffee Cream iirirs · Drasee arahhiis suhkrus · Pilveke piimabatoonike · Pirnimaitseline karamellkompvek · Draakoni kommid ... jne. Tänan kuulamast!
Sokolaad Annette Kirotar 8.c Gustav Adolfi Gümnaasium Ajalugu Sokolaad sai Euroopale tuntuks Kolumbuse Ameerika avastamise reisidelt ja hispaanlase Corteze Mehhiko vallutamise päevilt. 17. sajandi algul levis sokolaadi valmistamise ja joomise komme Inglismaale, kus lisati puht inglaslikult loomulikult piima. Sellest ajast tuntakse piimasokolaadi. Tahket sokolaadi tahvlitena hakati valmistama alles umbes 1810. aastal Prantsusmaal, seejärel 10 aastat hiljem Inglismaal. Eestis oli esimesi tuntumaid sokolaaditootjaid firma Georg Stude 19
Šokolaad xxx Šokolaadi valmistamine Šokolaaditehases oad pakitakse lahti ja töödeldakse järgmiselt: Ubade puhastamine Ubade röstimine – 99–104 °C juures. See protsess on oluline maitse ja aroomi seisukohalt Kestade eraldamine – sõeludes eemaldatakse õhuke kuiv kest Jahvatamine – kakaoubade peenestamise tulemuseks on pruun kakaomass Kui kakaomassist eraldada kollane kakaovõi, jääb järgi tahke kakaojääk, millest hiljem jakvatatakse kakaopulbrit. Šokolaadi tootmisel lisatakse kakaovõi kakaomassile, juurde pannakse suhkur ja letsitiin. Letsitiin on sojaubadest saadud emulgaator, mis aitab teistel koostisainetel ühtlaselt seguneda. Mida rohkem sisaldab šokolaad kakaoõli, seda „sulavam“ on selle maitse. Šokolaadi tootmisel ained segatakse, peenestatakse temperatuuril 50 – 90°C, homogeniseeritakse, jahutatakse kuni 45°C, edasi valatakse vormidesse, jahutatakse 10°C -ni (et kakaovõi tahkuks), ...
Saaremaa Ühisgümnaasium Sokolaad Referaat Kuressaare 2011 SISUKORD SISSEJUHATUS.......................................................................................................................3 1. SOKOLAADI AJALUGU..................................................................................................4 1.1. Maiade ja asteekide toit jumalatele................................................................................4 1.2. Sokolaad Euroopas.........................................................................................................4 1.3. Sokolaad Eestis..............................................................................................................5 2. SOKOLAADI VALMISTAMINE.....................................................................................7 2.1. Kakaopuu......................................................................................................................
TALLINNA TEENINDUSKOOL Maarja Lubi T21K SOKOLAAD Referaat Juhendaja: Sirje Tenok Maarja Lubi Sokolaad Tallinn 2010 2 Maarja Lubi Sokolaad SISUKORD 3 Maarja Lubi Sokolaad 1. SOKOLAADI AJALUGU 1492 avastas Itaalia meresõitja Kolumbus Ameerika mandri ja külastas seda hiljem veel korduvalt. 1502. aastal, oma neljanda reisi ajal, maitses suur meresõitja praeguse Nicaragua aladel esimese eurooplasena sokolaadijooki ning sai lahkudes kingituseks kaasa ka kakaoube. Kolumbust huvitas aga ainult see, kuidas leida kauaotsitud meretee Indiasse. Kõik muu näis talle tookord vähetähtis ning nii jäid ka tagasihoidlikud pruunid oad tähelepanuta.
sokolaadimeister ja kohvikupidaja Peeter Reier, keda enam ehk teatakse Pierre'i nime järgi, sattus Vividi salongis nägema luksuslikku Itaalia köögimööblit. Köök Pierre'i niivõrd ei köitnudki, kuivõrd kullakarvaline klaas, mida seejuures oli kasutatud - klaasi tagumine pool oli siiruviiruline ja kullakarvaline, otsekui oleks sulametalli sisse värvi segatud. Pierre'il tekkis mõte kasutada sätendavat klaasi oma sokolaadiesitlustel. Tavaliselt valatakse kuum sokolaad marmorplaadile, mis on küll ka väga väärikas materjal, kuid sokolaadisena ei näe välja sugugi nii sikk kui läikiv ja sätendav klaaspind. Menüü 1. Pierre'i maius ........ kolm erinevat sokolaadikreemi 2. Irish Coffee trühvel ........ espresso, sokolaadikreem (mõru) 3. Düsseldorfi trühvel ........ täissokolaad mokaga (klassika) 27. Grappa di 4
Sokolaad Aastal 1492 avastas itaalia meresõitja Kolumbus Ameerika ning külastas seda mitmeid kordi veel. Aastal 1502 jõi ta seal oma esimese sokolaadi joogi ja sai kingituseks kaasa kakaoube. Kuid sel momendil ei paistnud kakaooad talle tähtsana, vaid 27 aastat hiljem jõudis sokolaad Euroopasse. Kuid Sokolaadi ajalugu on veelgi pikem. 6. sajandil kasutasid Sokolaadi jooki juba Maajad, kes elasid nüüdisaja Lõuna-Mehhikos, metsikute kakaopuude kasvualal. Kindlaks on tehtud, et neid puid kasvatati ka koduõuedes. Maajad oskasid kakaoube röstida seejärel pastaks hõõruda ning valmistada sellest vee ja vürtside lisamise abil jooki nimega chocolatl. Algselt kasutati sokolaadi joogina, seda ka pikalt Euroopas
Sokolaad Keedusokolaadid on täiesti mõrud või vähemagusad, peamiselt kulinaarsetel eesmärkidel kasutatavad sordid, kuid maitsevad ka paljudele maiustusena. · Mõrusokolaad, ka magustamata sokolaad, keedusokolaad, köögisokolaad, pagarisokolaad. Ta on kõige puhtam, tumedam ja kõige lihtsam sokolaad. Talle ei ole lisatud ühtegi lisandit, sellepärast on ta hea teiste toiduainete maitsestamiseks. Sisaldab 35% või enam tahket kakaomassi. · Mõrumagusad, mis võivad kanda ka nime poolmagus või tume sokolaad, on samuti väga tumeda värvusega, kuid natukene magusamad kui mõru sokolaadid ja sobib ka maiustuseks. Puhtale sokolaadipastale on lisatud suhkurt, vanilli, täiendavat kakaovõid või emulgaatorina toimivat letsitiini
Milka shokolaad Alice Jelissejeva Kuidas tekkis milka? Tänapäeval Milka sokolaad on valmistatud Chocolate Factory Austria linn Bludenz, et liidumaa Vorarlbergi lähedal Sveitsi piiril. Kuna see tekkimine Milka baar on olnud lilla pakend ja kaunistatud lilla lehm ümbritsetud Alpi maastik. Kuidas sai shokolaad nime? Nimi ,, Milka ,, koosneb sõnadest Milch ja kakao (piim ja cacao saksa keeles). Info milka kohta. Milka on juhtiv Euroopa sokolaad ja üks Kraft miljardi dollari marki. Milka ainulaadne lilla värvi pakendamist ja kuulus lilla lehm sümboliseerivad oma Alpine pärandi Milka sündis 1901 Sveitsis Pilte siis Milkast! Click to edit Master text styles Click to edit Master text styles Second level Second level Third level
sajandil. Sokolaadi ei tuntud küll selle tänapäevasel kujul - maiad oskasid kakaoube röstida ning valmistasid neist jooki nimega chocolatl. 1528. aastal, kui hispaanlased saabusid vallutusretkedelt Kesk-Ameerika aladelt, tõid nad Euroopasse kaasa kakaoube ning sokolaadijoogi valmistamise vahendid. Sokolaadi Euroopas varem ei tuntud ning algselt saigi sokolaadijoogist Hispaania kuningakoja meelisjook, mille valmistamise oskust kaitsti kiivalt. Paari sajandiga levis sokolaad siiski kõikjale Euroopas. Sokolaadi valmistati algselt mitte kakaopulbrist, kuna seda ei osatud veel saada, vaid tahketest sokolaadikamakatest. 1765. aastal avati Ameerika mandril Massachusettsis esimene sokolaaditehas 19.sajandil tõi tormilise arengu Euroopasse sokolaadi kvaliteedis ja toodangu mitmekesisuse. Rajati sokolaaditehaseid ja valmistati esimesi tahvli- ehk söögisokolaade. Hakati kasutama kakaopulbrit ning joogi nimetus muudeti ümber kakaoks.
kuuma või külma piima ja suhkruga ning hästi segada. ·Poodides on ka selliseid kakaopulbreid, mille koostises lisaks suhkrule ka lõssi-või vadakupulber. ·Kakao on energiarikas jook tänu rasvadele ja süsivesikutele. ·On avastatud, et kakaol on kaariesevastane toime. sokolaad Sokolaad on kakaost valmistatav toiduaine. Seda kasutatakse enamasti maiustuste ühe koostisainena. 6. sajandil kasutasid sokolaadi juba Maiad, kes elasid nüüdisaja Lõuna-Mehhikos. Maiade kultuuris oli sokolaad igapäevaelus tähtsal kohal. Sokolaadi valmistati minevikus tahketest sokolaadikamakatest, sest kakaopulbrit polnud veel leiutatud. 1765. aastal avati Ameerika mandril Massachusettsis esimene sokolaaditehas. 19. sajandil tõi tormilise arengu Euroopasse sokolaadi kvaliteedis ja toodangu mitmekesisuse Kõigepealt korjatakse valminud viljad puudelt. Siis sorteeritakse välja parimad kakaooad. Oad röstitakse. See on oluline aroomi ja maitse seisukohalt. Eraldatakse kestad.
Maiustused Iseseisevtöö Väike-Maarja Õppekeskus 22.õppegrupp Kädi Loorits Väike-Maarja 2012 Maiustused. 1. Nimeta 2 Eesti maiustuste tootjat ? - AS Marmiton ; AS Kalev. 2. Soovita kliendile tervislikke maiustusi. Põhjenda. · Tume sokolaad - Ei sisalda palju suhkrut ega rasva . · Mõrusokolaad Ei sisalda samuti palju rasva ega ka suhkrut. --Eelnevalt nimetatud sobivad ka diabeedikutele .. · Kummikommid- sp et sisaldavad vitamiine ja on naturaalsete magustajate ja värvidega lastele. · Vahukommid-sisaldavad naturaalseid magustajaid . · Sefiir sellepärast et see ei sisalda rasvu . 3.Millised tooted on müügil diabeedikutele
martsipani-pähklimaius vaja läheb: 100g metspähkleid 250g martsipani 200g tumedat sokolaadi kaunistamiseks: 50g valget sokolaadi või purustatud pähkleid tee nii: hõõru kätte vahel metspähklid martsipani pallikesteks(pane pähklite ümber martsipani). sulata tume sokolaad. kasta martsipani pallid sokolaad sisse. pane küpsetuspaber kandikule ja pane sinna peale pallikesed. pane pallid külmikusse. peale pane purustatud valget sokolaadi või pähkleid(purustatud). valmis. head isu!!!!!!!
Kategooriad % Piimatooted, 2,5, 20% Puu- ja juurviljad, 4,6, 37% Puu- ja juurviljad Teraviljatooted Sokolaad, maiustused Alkohol, 2,5, 20% Alkohol Piimatooted Teraviljatooted, 0,6, 5% Sokolaad, maiustused, 2,2, 18% E-ained miks? Säilitamiseks (säilitusained) Konsistentsi saavutamne (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid)
valmistatakse, kuid nende kuu palgaks on vaevu paari tahvli hind. Mind üllatas enim suurfirmade ükskõikne suhtumine lapsorjandusse ning Aafrikas valitsevasse olukorda. Jäi mulje, et nad isegi ei taha midagi parandada ja on hetkeolukorraga rahul, kuna nemad saavad odavalt kakaoube. Emotsioonid filmi vatamise ajal olid üpriski tugevad ning mind kurvastas nende laste elukvaliteet ning saatus, samuti väitsid minu klassikaaslased, et film on sokeeriv kuid mitte piisavalt, et jätta sokolaad hommsel päeval ostmata. Filmi puhul häiris mind väga see, et film oli ebaarusaadav üpriski suures osas ning kvaliteet ei olnud kõige parem, kuid põhilisest informatsioonist sain enam vähem aru. Arvan, et seda filmi võiks näidata paljudele põhikooliõpilastele, et ka nemad oskaksid rohkem väärtustada enda kodu ning elukeskkonda, sest paljudel lastel puuduvad igasugused inimväärsed tingimused mida meie peame enesestmõistetavateks.
6. Kui suure osa ostudest moodustas pakendatud kaup? Kui palju kilekotte, pudeleid, tetrapakke te nädalaga kogusite? 7. Andke hinnang, kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite? 8. Kas ostsite põhiliselt valmistoitu või tegite toidu värsketest toorainetest? 9. Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev? 10. Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad? Puuviljad? Teraviljatooted? Koogid, küpsised, sokolaad? Alkohol? 11. Millised lisaained olid põhilised, mida sõite ostetud toiduga? 12. Proovige selgeks teha, mis ühe või teise E taga peitub (nt. toiduvärv, paksendaja, säilitusained jm). Tabel. Meie rühma ostunädal Toode Päritolumaa E-ained Hind Märkused Juust Havarti Eesti 20.90 Ketsup Eesti 27,90
3. Sulata zelatiin veevannil kuna ta lahustub täielikult. 4. Vala zhelatiinisegu kooresegu hulka ja sega kuni zhelatiin on lahustunud. 5. Määri vormi oliiviliga .Vala segu väiksemasse vormi. 6. Lase külmkapis tarretuda vähemalt 2 tundi. Vaarika coulie 1.Sega vaarikaid koos suhkruga ja marja likööriga. 2.Purusta blenderiga ja suru läbi sõela. Sokolaadi kaunistus 1.Sulata sokolaad eraldi. 2.Valmista küpsetus paberist ümbriku,vala sisse sulatatud sokolaad. 3.Tee joonistus küpsetuspaberile,anna jahtuda ja eemalda paber sokolaadi kujust. Serveerimine: 1.Tõsta PannaCotta vormist välja. 2.Taldrikule tee joonistus kastmega. 3.Pane PannaCotta taldrikule ja kaunista sokolaadi kujuga. 4.Serveerimis temperatuur 5-10C. TÖÖPLAAN 1. Ettevalmistustööd ( 30 minutit ) · Vahetan riided ning pesen käed. · Poleerin nõud ning sölgiriistad.
Tallinna Tehnikaülikool Keemia ja materjalitehnoloogia teaduskond Toiduainete instituut Toidutehnoloogia õppetool Evelin Edro 045316 Avatud Ülikool KTT0100 - Toidu töötlemise alused ainetöö Toidutootmisahel kakaooast tumeda sokolaadini Tallinn 2010 Sisukord 1. Kakaooa iseloomustus.....slaid 3 2. Tume sokolaad - kirjeldus.....slaid 5 3. Tehnoloogiline skeem.....slaid 7 3.1. Kakaooa puhastamine....slaid 9 3.2. Kakaooa röstimine....slaid 9 3.3. Kakaooa kesta (kakaovello) eemaldamine tuumast....slaid 9 3.4. Kakaooa tuuma jahvatamine kakaomassiks....slaid 10 3.5. Kakaomassi pressimine kakaokoogiks kakaorasva eraldamisega....slaid 10 3.6. Kakaokoogi jahvatamine kakaopulbriks....slaid 11 3.7. Sokolaadimassi segamine....slaid 12 3.8. Sokolaadimassi valtsimine...
5. Rääsumise tulemusena muutub maitse ( kibe, läppunud, mõrkjas) ja värvus (tumenenud, õliselt läikiv ja kleepuv pind) 6. äärmiselt kõva ja hammaste all krigisev viitab vananenud või valesti säilitatud maiustusele 7. säilitada temp. +12 kraadi 8. õigel säilitamisel on realiseerimisaeg kuni 2 aastat 9. kasutada iseseisva maiustusena, toidulisandina, kohvi-tee, juustuvaliku juurde... Sokolaad Kolm põhivarianti tume sokolaad - sisaldab kakaomassi, kakaovõid, kakaopulbrit, suhkrut, vanilliini - segamise lõpus lisatakse kakaovõi ja letsitiin - kakaovõi teeb sokolaadi vedelamaks, siidisemaks ja pehmemaks - sojaletsitiin stabiliseerib vedela sikolaadi ühtlaseks massiks - olenevalt kasutataud lisanditest on magus, poolmõru ja mõru Piimasokolaad - koostises kakaomass, piimapulber, kakavõi suhkur, vanilje
Toorjuustukook apelsiniga PõHI 6 tk Digestive küpsis 30 g Või TäIDIS 600 g Toorjuust 2 dl Rõõsk koor (35%-line) 2 tk Apelsin (värskelt pressitud mahl) 1 dl Suhkur 2 tk Muna 2 tk Munakollane KATE 50 g Tume sokolaad 0.5 dl Rõõsk koor (35%-line) 0.5 tk Apelsin (riivitud koor) Valmistusaeg: 1. Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru lusikapõhja abiga koogivormi põhja, kuhu on eelnevalt asetatud ka küpsetuspaber. 2. Valmista kahe apelsini mahlast apelsinisiirup. Sega apelsinidest pigistatud mahl 1 dl suhkruga ja keeda madalal kuumusel umbes 20 minutit. 3. Sega toorjuust, koor, apelsinisiirup ja suhkur ühtlaseks massiks
(sampinjonid, broilerifilee, mugulsibul, kirsstomat, sulatatud juust, juust, lollo rosso salat, kurk, balsami äädikas, oliiviõli) Praetud lõhe valge veini kastmega,banaaniriis porrukuues ja soe aedvili (lõhefilee, valge vein, till, sidrun, basmati riis, banaan, punane paprika, kõrvits, porru) Sokolaadi jogurtimousse maasikakastmega (tume sokolaad, kohv, maitsestamata jogurt, vahukoor, fariinisuhkur, valge sokolaad, maasikas, meliss) Jäävesi sidruniga 3 MENÜÜ PÕHJENDUS Minu menüü sihtgrupiks on tudeng, kellel on algamas eksamiperiood. Selline pingeline aeg on kurnav organismile. Mõeldes noorte söömisharjumustele ja toidukorvis lubatule, tahan pakkuda
Kalevi šokolaadivabrik AS Kalev ● Eesti suurim ja vanim kondiitritööstusettevõte ● Esimene eelkäija alustas tegevust 1806. aastal Tallinnas ● Kalev on olnud aastaid Eesti tuntuim ja mainekaim kaubamärk ● Ettevõtte põhitegevuseks on šokolaadi- ja suhkrukondiitritoodete tootmine ning müük ● Valmistab eritellimustele ● Kalev toodab maiustusi Harjumaal mis valmis 2003. aastal ● 26 500 ruutmeetrit Ajalugu 1962 - Kogu nõukogude perioodi tootis Kalev maiustusi nii Eesti kui ka pea terve ülejäänud 1806 - Eesti kondiitritööstuse sünd, endise N. Liidu tarvis, suhkrupagar Lorenz Caviezel hakkas 2006 – AS Kalev asutab tütarettevõtte AS pidama kondiitriäri Tallinnas Kalev Chocolate Factory, mis võtab 1864 - Georg Stude ostab emaettevõttelt üle šokolaadi- ja suhkrukondiitritoodete tootmi...
Seedimine algab toidu mälumisega suus. Esimesena lagundatakse süsivesikud amülaasi toimel.Seeprotsess alagb suus ja lõpeb soolestikus. Maos toimub valkude lõhustumine pepsiini toimel.Selleks vajaliku happelise keskkonna loob soolhape. Suurim seedenääre on maks, mis toodab rasva lagundamisel oselevat sappi. Paljusid ensüüme toodab kõhunääre, mille nõre lagundab süsivesikuid, valke, rasvad lõplikult. Lagundatud massist imenduvad toitained peensoole kaudu vereringesse. Seedimisel ei lagundata vitamiine ja mineraale. Ainevahetus- koosneb orgamismis toimuvatest keemilistest reaktsioonidest. Ensüümid- e. Biokatalüsaatrorid- viivad läbi keemilisi reaktsioone organismis. Vitamiinid- on ained, mis reguleerivad ainevahetust. Kalorid- näitab toidu lagunemisel vabanevat energia hulka. Süsivesikud(pannkook,sokolaad). Aju tööks, annab kiiresti energiat. Rasvad-(sokolaad, või)- annab energiat, aitab rasvapolstrit kasvatada. Valgud-(muna, kala, tailiha...
18aastased 19aastased Millisted igapäevaselt kasutatavad toiduaineted sisaldavad narkootilisi aineid? 100% 90% 80% 70% Muu 60% Tee Sokolaad 50% Moon Kohv 40% 30% 20% 10% 0% 15aastased 16aastased 17aastased 18aastased 19aastased Miks proovisid narkootikume? 100% 90% 80% 70% 60% Muu 50% Sunniti
prae kergelt, lisa oliivid ja tomat ning Tomat kg 0,200 purustatud küüslauk Oliivid kg 0,020 Kuumuta veidi ja maitsesta Küüslauk kg 0,010 Aseta nuudlipesad taldrikule ja pane pesasse Maitseained kg valmistatud täidis Serveeri kuumalt maitserohelisega Järelroog: Banaanirattad sokolaadis Puhasta banaanid ja lõika 0,5-0,8 cm paksused rattad Sulata vesivannil sokolaad Banaan kg 0,230 Kasta tiku abil banaanirattad sokolaadisse ja aseta küpsetuspaberile torka banaanirattasse Tume sokolaad kg 0,200 tikk koos kokteilkirsiga Kokteilkirss kg 0,046 214g 400g 238g Suitsukanasalat 214g 1 400g 1 238g 1
tikrimaitseline piimasokolaad mandlitega, Kalev piimasokolaad tervete metspähklitega, Kalev piimasokolaad metspähklitega, Kalev Nurr täispiimasokolaad metspähklitega, Kalev Nurr täispiimasokolaad, Anneke piimasokolaad, Mesikäpp piimasokolaad vahvliga, Kalev Estonia piimasokolaad mandlitega, Kalevipoeg piimasokolaad mandlitega, Linda piimasokolaad metspähklitega, Kalev Finest piimasokolaad soolatud mandlitega, Kalev tume sokolaad kirsiga, Kalev tume sokolaad vaarikaga, Kalev tume sokolaad greibiga, Kalev tume sokolaad kirsiga, Bitter tume sokolaad, Kalev Finest Chocolate tume sokolaad apelsini ja rohelise teega, Kalev Finest Chocolate mõru sokolaad, Kalev tume sokolaad metspähklitega, Kalev sokolaadimedal, Kalev valge sokolaad tervete metspähklitega, Kalev valge sokolaad küpsisetükkidega ja maasikaga, Kalev valge sokolaad õhitud riisi ja mustikaga, Kalev
sidrunikoor 5. Jahu 200g 200g 6. Küpsetuspulber 1,5tl 1,5tl 7. Toorjuust 250g 250g 8. Vanilliinsuhkur 2tl 2tl 4tl 9. Vahukoor 200g 200g 400g 10. Valge sokolaad 100g 100g Tehnoloogia: Pese sidrun voolava vee all harjaga puhtaks, kuivata hoolikalt ning riivi koor peene riiviga. Pressi välja ka mahl. Taina jaoks vahusta munad suhkruga ning lisa vahustamise ajal vähehaaval 1 sl sidrunimahla ja 1 tl koorepuru. Sõelu peale jahuga segatud küpsetuspulber ja tõsta õrnalt ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormimine:
Allergia-organismi tavaliselt erinev tundlikus mingi kehavõõra teguri suhtes Allergilise haiguste sagedamuse põhjused: 1.Suurenenud keskkonna saastatus. 2.Säilitusaineid sisaldavad toiduained. 3.Lemmikloomade pidamine korterites. 4.Pakettaknad ilma ventilatsioonita. 5.Imikute lühiajaline rinnatoitumine ja toite segude kasutamine. Kui vanematel ei ole allergiat, siis lapse haiguistumise risk on 10-20 % Kui ühel vanemal on allergia on risk 50 % Kui mõlemad on allergikud on risk 75 % Allergia on suures osas pärilik haigus, ega võib tekkida ka elujooksul. Peamised allergeenid: 1.Allergeenid, mis levivad sissehingatava õhuga 2.Toiduallergeenid 3.Ravimid ( antibiootikumid , valuvaigistid) 4.Putukamürgid (sääsed, mesilased, herilased) 5.Keemilised ained ( olme keemia , ehitus ja viimistlus materjalid) Ülikiire reaktsioon, mis tekib sekundite jooksul ( elule ohtlik) Sagedamini esinevad allergilised haigused: Hingamisteedes: Allergiline ast...
Pakendil olev info toote Väga halvasti loetav, Hästi loetav, valgele Väga hästi loetav, säilimistähtaja kohta ähmane ilma värvita põhjale musta suurelt ja selgelt paberisse pressitud punktiirkirjaga trükitud number. number. trükitud number. Maiustuste tarbijad on eelkõige kindlasti lapsed, aga üldiselt on sokolaad toode, mis olenemata soost, vanusest, haridusest või ühiskondlikust positsioonist, maitseb väga paljudele inimestele ja siinkohal kindlat sihtgruppi välja tuua ei ole ilmselt võimalik. ,,Kalevi" sokolaadi üks kõige olulisem eelis on see, et toode on Eestimaine ning valmistatud säilitusaineteta. Miinuseks aga võiks tuua väga halvasti loetava info säilimistähtaja kohta. Samas saame ,,Fazeri" sokolaadile just pluss poolele märkida ülimalt hästi loetava info
milliseid komponente selleks vaja läheb (vett, mikserit ning 10 liitrit mannajahu). Kõik fotod olid äärmiselt teravad, mistõttu sai väga hästi näha pisidetaile. Näiteks pildil ,,Sokolaadidiiet" võis selgelt näha Piret Pupparti kõrvarõngaid, millel oli pilt ühe silmaga titest. Too foto oli ka sellepärast huvitav, et oleks nagu kujutanud episoodi mingist krimifilmist, kus tapetu lamab maas, verd suust välja voolamas, ainult et siin oli punase vere asemel pruun sokolaad. Omapärane idee oli suhkruvatikleit, milles Piret Puppart ühel pildil poseeris. Selle ees seisvale postamendile oli aga paigutatud kahe materjali sümbioos üheks kuubikuks olid vormitud suhkur ja vatt. Mina jäin selle näitusega väga rahule. Fotode sisse oli suudetud panna selline vigur, mis pani ka vaataja mõtlema tänapäeva tippmoe mõistlikkusele: kõhnad modellid, pikad jalad, praktilisuse puudumine no milleks? Mood võiks olla hoopis selline, nagu neil fotodel
......................................................... 19 4.Kohv ja tee............................................................................................................................. 20 4.2Kohv.................................................................................................................................20 4.2Tee....................................................................................................................................21 5. Kakao ja sokolaad................................................................................................................. 22 5.2Kakao............................................................................................................................... 22 5.2Sokolaad...........................................................................................................................22 Ajalugu............................................................................................
TAPA GÜMNAASIUM Andrus Kivirähk Laste kirjanikuna Uurimustöö TAPA 2008 Sisukord 1. Elu-ja isikuloolised andmed 3 1.1 Töökohad 3 1.2 Tema lemmikud 3 2. Teosed 4-5 2.1 Loomingu paremik 5 2.2 Näidendid 6 2.3 Filmistsenaariumid 7 3. Tunnused/ Preemiad 7 4. Minu valitud teosed 7 4.1 "Kaelkirjak" kokkuvõte 8 4.2 "Kakand ja kakand" kokkuvõte 8 5. Andrus Kivirähk l...
Koolipoisi õunakook 2 muna 0,5 klaasi suhkrut 1 klaas hapukoort 1,5 klaasi jahu 0,5 tl soodat 0,5 kg õunalõike Sokolaadi-õunakook 200 g võid 200 g tumedat sokolaadi 4 muna 250 g suhkrut 250 g jahu 1 tl kaneeli 1 tl küpsetuspulbrit 3-4 õuna hakitud pähkleid suhkrut Sulata või, tükelda sellesse sokolaad. Sega, kuni sokolaad on sulanud. Vahusta munad suhkruga. Sega hulka kaneeli ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Lisa sokolaadisegu. Vala taigen vormi. Koori ja viiluta õunad, laota taignale. Raputa õuntele (fariin)suhkrut ja pähkleid. Küpseta ahju allosas 175° juures 45 minutit. Küpsetatud õunad Õuntel lõigata välja südamed.Täita rosinate, pähklite, suhkru ja kaneeli seguga.Küpsetada ahjus.Kaunistada pohla toormoosi ja piparmündilehtedega. Odrajahu karask Odrajahu 1 muna hapukoort
MAIUSTUSED 1. Nimeta 2 Eesti maiustuste tootjat . AS Kalev Chocolate Factory , AS Marmiton 2 . Soovita kliendile tervislikke maiustusi . Põhjenda . Tume sokolaad sisaldab 70-99% kakaosaadusi . Kakao vähendab südamehaiguste riski . 3 . Millised tooted on müügil diabeetikutele ? Mis on nende eripära ? Mõrudad sokolaadid , Neid iseloomustab vähene rasva ning suhkrusisaldus . 4 . Milliste tunnuste järgi saab liigitada karamelle ? karamellipere liigitamine klaaskaramellid ja täidisega karamellid . 5 . Mida kasutatakse marmelaadi tarretamiseks ? Marmelaadi tarretamiseks kasutatakse agarit , pektiini või zelatiini . 6
Mõistes turusituatsiooni, säilitades oma konkurentsivõimet ja laiendades oma tegevust, on praeguseks saanud Laima'st peamine magusatootja kogu Baltikumis. Ettevõtte TÄNA Me armastame head sokolaadi, mistõttu on Laima üks väheseid sokolaaditootjaid Euroopas, kes tagab kogu tootmisprotsessi kakaoubadest sokolaadini. Hoolikalt säilitatud vanad oskused ja retseptid on täiendatud kaasaegsete tootmismeetoditega. Laima sokolaad on valmistatud vaid kõrgkvaliteetsetest Forastero kakaoubadest, mis pärinevad Ghanast, Aafrikast. Kakaooad röstitakse, jahvatatake ja kuumutatakse spetsiaalsel viisil, et saavutada Laima sokolaadile omane unikaalne maitse. .... Laima on kõige kuulsam magusatootja bränd Baltikumis, esindades Läti magusatööstuse ajalugu läbi mitme sajandi. Hiljuti, tähistas Laima koos oma noorte ja vanemate sokolaadisõpradega oma 140.
KOMMIDEST JA MAIUSTUSTEST Mis on kommid? Kommid on maiustused, mida valmistatakse suhkrust ja veest või piimast. Tekib siirup, mis pannakse keema. Keev siirup muutub karamelliks, millest valmistataksegi erinevaid kompvekke. Mis on sokolaad? Sokolaad on maiustus, mida valmistatakse kakaoubadest. Kuna kakaopuu pärineb Lõuna- Ameerikast, siis eurooplased ei tundnud sokolaadi enne Ameerika avastamist. Mida huvitavat tead sina maiustustest rääkida? Kindlasti oled kuulnud oma vanemate noomitust: ,,Ära söö nii palju kommi!" Miks nad seda ikkagi ütlevad? Kas maiustused on tõesti pahad? Kommid sisaldavad palju suhkrut. Kui suhkrut süüa natuke, ei tee ta midagi, kuid liialdades ei ole ükski asi hea.
Andrus Kivirähk Sündis 17.augustil 1970 Tallinnas Töötab Eesti Päevalehes Alates 1996 Eesti Kirjanike Liidu liige Ta teeb Raadio 2 Mart Juurega saadet Rahva Oma Kaitse, kus nad kommenteerivad nädala sündmusi Haridus Tallinna 32. Keskkool (1988) Tartu Ülikool ajakirjanduse eriala (1993) Pere · Ema on Nukuteatri näitleja, isa on telerezissöör. · Tal on õde ning ta vend, Juhan Kivirähk, on sotsioloog. · Ta on abielus ajakirjanik Ilona Martsoniga. Neil on 3 tütart. Looming Alustas humoreskide kirjutamist juba 15-aastaselt. Avaldanud novelle, humoreske jm ajakirjades Looming, Vikerkaar, Pikker ja ajalehtedes Pühapäevaleht ning Eesti Päevaleht. Toonud Eesti kirjandusse uue (teistsuguse) huumori. Ta on ehk Eesti noorema generatsiooni üks viljakaimaid autoreid, kes kirjutab nii lastele kui ka täiskasvanutele. Kuulsust kogus ta 1990. aastal Pühapäevalehes ilmuma h...
petersell ja seller Flavonoolid (kempferool, müritsetiin) - roheline Lehtkapsas, petersell spinat, - kollane-oranz apelsin, sidrun, astelpajus, kartul - pruun sokolaad Flavonoonid (hesperidiin, neohesperidiin, - oranz Tsitrulised nt naringiin) greip, apelsin, sidrun Leukoantotsüanidiinid Flavanonoolid (http://www.tervislikettevotlus.ee/Flavonoi sojas, ristikus d-Complex) TEISED AINED Kvertsetiin - punane Leidub punases
Andrus Kivirähk Sündis 17.augustil 1970 Tallinnas Töötab Eesti Päevalehes Alates 1996 Eesti Kirjanike Liidu liige Ta teeb Raadio 2 Mart Juurega saadet Rahva Oma Kaitse, kus nad kommenteerivad nädala sündmusi Haridus Tallinna 32. Keskkool (1988) Tartu Ülikool ajakirjanduse eriala (1993) Pere · Ema on Nukuteatri näitleja, isa on telerezissöör. · Tal on õde ning ta vend, Juhan Kivirähk, on sotsioloog. · Ta on abielus ajakirjanik Ilona Martsoniga. Neil on 3 tütart. Looming Alustas humoreskide kirjutamist juba 15-aastaselt. Avaldanud novelle, humoreske jm ajakirjades Looming, Vikerkaar, Pikker ja ajalehtedes Pühapäevaleht ning Eesti Päevaleht. Toonud Eesti kirjandusse uue (teistsuguse) huumori. Ta on ehk Eesti noorema generatsiooni üks viljakaimaid autoreid, kes kirjutab nii lastele kui ka täiskasvanutele. Kuulsust kogus ta 1990. aastal Pühapäevalehes ilmuma h...
5. Valge tee- kõige naturaalsem. Jook on kerge ja aromaatne. Välimus: · Udemetee- koosneb väikestest teelehekestest. · Tahveltee- saadakse udemete jääkide kokkupressimisel · Ühekordse kasutamisega- väikestes pakkides udemetee · Aromatiseeritud tee- sisaldab aroomaineid nt. sidrunitee · Lahustuv tee. Kuiv tee konsentraat. See on pulbritaoline või graanulites. 21 5. Kakao ja sokolaad 5.2 Kakao Üldiselt: · Kakaopuu tähendab rõlkes jumalate toitu ehk midagi väga head. · Perekonnas on 22 liiki, mis kasvavad Kesk- ja Lõuna- Ameerikas · Kakao ajalugu on 3000-4000 aastat vana. · Kakaopuu seemned olid vanasti nii toiduaineks, kui ka ka maksevahendiks. · 16 sajandil tõid hispaanlased kakao Euroopasse. Välimus: · Viljad kurgitaolised, 10-30cm pikad, ligikaudu 5cm läbimõõduga ja kaaluvad 300- 500g
isevalmistatuna või värskelt ostetuna. Bolilla'd on samuti väga populaarsed. Hulgal kasutatakse hommikuhelbeid. 7. Rasvained. Searasv on kõige levinum küpsetamisel, toidu valmistamisel ja friteerimisel. 8. Magustoidud ja suupisted. Soositud maiustused on suhkurdatud või kuivatatud puuviljad, eriti suhkurdatud kõrvits, suhkurdatud maguskartul ehk bataat ja kabatsokk. Teiseks lemmikuks on tamarind. Sokolaad ja kommid on kallid. Mehhiklaste lemmik magustoit on hispaania mõjutustega flan, aeglaselt küpsetatud munast ja kondenspiimast kreem. Maitsestamine Paljusid maitseaineid kasutatakse laialdaselt ja üldiselt. Nende hulka kuulub oskuslik erinevate tsillide segamine, samuti kaneeli, nelgi, vanilje, sokolaadi, pähklite, kookose, laimi, apelsini, küüslaugu, sibulate, kapparite ja paljude värskete mehhiko ürtide, nt cillantro, epazote, mündi, majoraani ja salvei kasutamine
( paksema koostisega) Piima jogurtid ( rasva 1.5 , 3.5 %)koore (3.5,10%)dieetjogurt (0.05,0.5%) Kohupiim Kohupiim- valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist. Väherasvane (2..9%) , rasvane ( 10..18%) Säilitustemperatuur on 2...6 kraadi. Kvaliteet : hinnatakse maitset , välimust , värvust. Kohupiimatooted. Kohupiimamassid-magusad ja soolased. kohupiimapastad-rasva on (5%) ( kohupiima toru ) kohukesed- magusad, glasuurkohukesed- glasuuritud sokolaad või rasvaglasuuriga(rasva 16,18) Soolased kohupiimad ( sobivad võilevatordi peale) Kasutatakse lisandeid: pähklid , kakao , rosin. Hapukoor. Saadakse rõõskkoore hapendamisel. Kui valada hapukoor purki ja lasta seista jahedas kohas ,siis pakseneb. Hapukoor on valge või kreemika varjundiga , ühtlane mass ning läikiv. Inimesed söövad seda iga toiduga( nt pelmeenidega ,makaronid , kastmena , see sarnaneb nagu majonees) Jäätis. Põhitooraineks on piim , rõõsk koor
Olge kõik kohal, nii väikesed, kui ka suured sokolaadsõbrad Pidu toimub 25. Mail Pärnu Kontserdimajas. Sokolaadisõbrad võivad kogunema hakata juba varakult, sest uksed avatakse Toimub palju huvitavaid mänge ja ka kauaoodatud sokolaadi söömis võistlus. Kaasa võtta oma lemmik sokolaad ja sõber. Kohal on ka kõigi lemmik Shokokaru! Üritus on kõigile TASUTA.
· Naera- naer on hea meie tervisele · Lemmiklooma pidamine- rahustavad jalutuskäigud oma lemmikuga ning samuti ka nendega vestlmine, sest nemad ei vaidle sulle kunagi vastu · Õige toitumine-ühe tohutu lõunasöögi asemel tuleks päevas süüa mitu väikest einet · Joo musta või piparmündi teed · Loe 10ni · Kuula head muusikat · Tee lõõgastavaid harjutusi , näiteks tavalisi hingamisharjutusi · Söö sokolaadi, eriti rahustab närve tume sokolaad Teeme väikse katse: Selles katses kombineerime 3 stressi maandavat tegevust. Kõigepealt jagan teile ühe tüki sokolaadi, siis kui sokolaad on söödud loeme rahulikult 10ni ja peale seda hingame 3 korda sisse ja välja. Kindlasti tuleb neid rahustavaid harjutusi teha korralikult, muidu ei anna need mingit tulemust. Katse tulemusel peaksid vähemalt osa teist tundma rahulikumana. Miks ainult osa? Aga seepärast, et need võtted ei pruugi kõigile mõjuda
Tavaliselt on ühes viljas 20-40 seemet. Seemned kuivatatakse,röstitakse ja purustatakse. Tulemuseks saadakse pruun kakao mass, millest pressitakse suurem osa kakao õli välja ja jääki nimetatakse kakaopulbriks. Kakaoõli on hinnaline rasvaine mida kasutatakse toorainena kondiitri, kosmeetika ja farmaatsija tööstuses. Kakaoõlil on madalal sulamis temperatuur 30-35 kraadi mis kindlustab selle rasvaine sulamise ka suus. Kakao õli ei rääsu kergesti, mis tähendab et sokolaad ja kakao säilivad hästi. Kakaouba koosned järgmistest toitainetest: vett(6-8%), rasva(39-60%),valku(12%), tärklist(7%), parkaineid(2- 5%). Kakao baasil toodetakse sokolaadi, kakaopulbrit ja kakaojooki. Võrrelded teiste jookidega annab kakao rohkesti energiat. Kasutatakse valmistamiseks piima ja suhkrut. Sokolaad Valmistamiseks on vaja kakaomassi, rasvainet,suhkrut ja erinevaid lisandeid(piimapulber, pähklid, kohv, rosinad, vahvlid jm). Sokolaadid liigitatakse:
Andrus Kivirähk Elukäik Sündis 17. augustil 1970 Õppis Tartu Ülikoolis ajakirjandust 1996 Eesti Kirjanikkude Liidu liige Töötab Eesti Päevalehes Tal on vend Juhan, kes on sotsioloog Ta on abielus kultuuriajakirjaniku Ilona Martsoniga, kellega tal on 3 last. Loominguline tee ·Alustas humoreskide kirjutamisega 15-aastaselt ·Tuntuse saavutas 1990ndate alguses Ivan Orava lugudega Pühpäevalehes. On kirjutanud: lühiproosat, humoreske, följetone ja paroodiaid ajakirjanduses ja kogumikena, romaane, näidendeid, lasteraamatuid, filmi-ja telestsenaariume. Tegutsenud ka publitsisti ja arvustajana. Raamatud: romaanid ja kogumikud ·"Ivan Orava mälestused, ehk, Minevik kui helesinised mäed" (1995; ilmus Päevalehes ning Rahva Hääles; täindatud trükid 2001 ja 2008, Varrak) ·"Kaelkirjak" (1995, Tiritamm; 2000 ja 2007 Tänapäev) ·"Õlle kõrvale" (1996, AS Vaho) ·"Kalevipoeg" (1997, BNS) ·"Vanamehed seitsmendalt. Jalutuskäik vikerkaarel" (1997; ...
vitamiini puudus). Verekaotus, haavandtõbi, hemorroidid, menstruaalvere kaotus. Suured treening koormused. Kirjutage lehekülje lõpus olevast loetelust siia välja KÕRGE glükeemilise indeksiga süsivesikuterikkad toiduained. Mida see mõiste tähendab? Glükeemiline indeks: glükoosi verre jõudmise kiirus selle toiduaine tarbimise järel, võrreldes puhta glükoosi tarbimisega. Kõrge glükeemilise indeksiga: Kartul, banaan, rukkileib, sai, riis, müsli, mesi, sokolaad, rosinad, siirup. Kirjutage lehekülje lõpus olevast loetelust siia välja teistest enam rauda sisaldavad toiduained. Kas mõni oluline rauaallikas on puudu? Maks, teraleib, sepik, rosinad, ploom, uba, suitsukala, sealiha, kanaliha, päevalilleseemned. Puudu on linnuliha, kuivatatud puuviljad, loomaliha. Märkida järgnevas loetelus ära head vitamiin C allikad. Jogurt piim juust jäätis kanamuna sealiha kanaliha maks keeduvorst viiner verivorst teraleib