Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

Toiduained ja selle liigitus - sarnased materjalid

rasv, naatrium, kcal, soovitada, stabilisaator, säilitusaine, regulaator, maitseaine, neto, pulber, maitseained, rasvad, emulgaator, kana, soja, netokaal, e250, nisujahu, süsivesikud, valgud, maitsetugevdaja, 100g, e450, e330, kogustes, coca, cola, kiudained, e621, karrageen, keedusool, portsjon, regulaatorid, karamell, energiasisaldus, antioksüdant
thumbnail
11
docx

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon

Porgand Hiina kapsas Teine osa Lihatooted Nimi: Piiskopi keedusalaami Firma: Rannarootsi Netokaal: 300g Säilitada temperatuuril: +2...+6C Tootja: AS Maag Lihatööstus Kirimäe, Taebla vald, 90805 Läänemaa Tel. + 372 472 5080 Koostis: sealiha 44%, veiseliha 27%, seapekk, sojavalk, keedusool 3%, lõhna- ja maitseained, stabilisaator E450, E451, antioksüdant E300, E316, happesuse regulaator E575, lõhna ja maitsetugevdajad E621, säilitusaine E250, toiduvärv E120 Stabilisaator- Difosfaadid -E450 Ei teata. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. Stabilisaator- Trifosfaadid-E451 Ei teata. Antioksüdant- Askorbiinhape-E300 Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. Antioksüdant- Naatriumisoaskorbaat-E316 Ei teata Happesuse regulaator- Glükoondeltalaktoon-E575 Ei teata.

Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

Vesi Valgud 1g Suhkur Süsivesikud 18g Äädikas Rasvad <0,5g Keedusool (2,4%) Maitseained Toode ei sisalda säilitusaineid. SINK: Nõo sink "Aadliku eine juustuga" Koostis: Sealiha (70%) Maitsetugevdaja: Joogivesi Na-glutamaat Juust (5%) Lõhna- ja maitseained Kamar Antioksüdant: Keedusool (max. 2,6%) askorbiinhape, Na- Stabilisaator: di- ja isoaskorbaat trifosfaat Toiduvärv: karmiin Suhkur Säilitusaine: Na-nitrit 100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 ­ Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud:

Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL Kristi Lember XIIÕA 1. Majonees provansaal. Tarplani Kaubanduse OÜ Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja ( modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine ( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 ­ Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid

Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

Keemia 1. Säästu keedusink Koostis: Sealiha(65%), vesi, kartulitärklis, sojavalk, piimavalk, keedusool, lõhna - ja maitseained, stabilisaatorid E407-Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. furtsellaraan- Omadused: Paksendaja, zheleeriv aine, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Võib põhjustada koliide ja soolestikuvaegusi.häirib immuunsüsteemi. Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid. E450-Difosfaadid- Omadused: Emulgaator, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomakatsetel tekitab suurtes kogustes rotidel neerukive. E451- Trifosfaadid- Omadused: Sekvestrant, happesuse regulaator. E316-Naatriumisoaskorbaat- Omadused: Antioksüdant. Kõrvalmõjud: Pole teada. E621-Naatriumvesinikglutamaat-

Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Karastusjoogid

Saadaval 1,5 ja 0,5 kvaliteetses plastpudelis. Pakendil: Jahedalt parim. Koostis: vesi, süsihappegaas, naatriumkloriid, kaaliumkloriid. Parim enne ­ vaata pakendilt. Tootja: AS A.leCoq Tähtvere 56/62 50050 Tartu Eesti 4 Fat burner 3000 fitness drink 500 ml Koostisosad: vesi, L- karnitiin, rohelise tee ekstrakt, happesuse regulaator sidrunhape, magusaine atsesulfaam K, loodusidentne lõhna- ja maitseaine, B rühma vitamiinid, antioksüdant askorbiinhape, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensonaat, värvaine E131. Toiteväärtus 100 ml kohta: Energia 3,8 kJ/ 0,9kcal Valgud 0g Süsivesikud 0g Rasvad 0g Vitamiinid: C vitamiin - 12 mg/100ml ( 20%*) B3 vitamiin - 3,6 mg/100ml ( 20%*) B5 vitamiin - 1,2 mg/100ml (20%*) B6 vitamiin - 0,4 mg/100ml (20%*) B12 vitamiin - 0,28 g/100ml (20%*) L-karnitiin - 600 mg

Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

USA-s salatilaudades, et näeks värskem välja. Omadused: Säilitusaine / antioksüdant. Valmistatakse sünteetiliselt, anorgaaniline aine. Kõrvalmõjud: Tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta probleeme, maoärritust. Sulfiiditundlikkus astmahaigetel on tavaline. · E150b - Sulfitkaramell, karamell II Kasutusala: Tumedad õlled, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis ja kastmed. Omadused: Pruun värvi- ja maitseaine. Kõrvalmõjud: Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust · E163 - Antotsüaanid Kasutusala: Jäätised, marmelaadid,magustoidud, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Puna-sinine värv, sõltub pH-st. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Pole teada. 3 KEELETARREND Atria Koostis:

11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toidukaupade analüüs

Lastevorst (300 g) Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sh. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator, E1422, E450, E452, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250 100 g tootes keskmiselt: - energiat 867 kJ / 209 kcal - valku 10 g - süsivesikuid 4 g - rasva 17 g Analüüs: Kõige väiksema energiasisaldusega võrreldes teiste toodetega. Antud toode sisaldab suhteliselt palju erinevaid koostisosi ning lisaaineid, mis muudab mind natuke skeptiliseks. Toode ei tundu küll organismile ohtlik, kuid kui vähegi võimalik millegi naturaalsema vastu see välja vahetada, siis ma teeks seda. Väherasvane margariin Felix Voila Light (400 g)

Toidukaubaõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

Kõrvalmõjud: Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Võimalik allergiatekitaja. Kohuke Alpenrose E322-Letsitiin Kasutusala:Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Omadused:Antioksüdant, emulgaator. Kõrvalmõjud:Pole teada. E330 - Sidrunhape Kasutusala:Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused:Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud:Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte. E106a ­ Toiduvärv E404 - Kaltsiumalginaat Kasutusala:Majoneesid, salatikastmed, külmutatud kala, toorjuustud, magustoidud., jäätis, maiustused. Omadused:Vahustumisvastane aine. Kõrvalmõjud:Võib tekitada nõgeslöövet. Keeduvorst Laste E450 - Difosfaadid 4

Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

Tervislikke tooteid võib leida „Kerge“ ning „Eesti Lihaveise“ märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 3.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 3.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on „Lihakas Lastevorst“, mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat. 6

Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

Tervislikke tooteid võib leida ,,Kerge" ning ,,Eesti Lihaveise" märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 1.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 1.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on ,,Lihakas Lastevorst", mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat. 5 Koostis: sealiha (58%), veiseliha (17%), vesi, seapekk, lõssipulber, kanamuna, keedusool

Toiduaine Õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Töökohapõhine ülesanne - konservid

1.2 Tootjad pakendavad oma konserve erinevatesse pakenditesse. Pakendamisel arvestatakse kliendi vajadusi, näiteks pakendi suurust, avamise mugavust jms. 1.2.1 Rannarootsi Kanaliha omas mahlas – konserv tuleb avada konserviavajaga Koostisosad: Kanaliha (85%), joogivesi, sibul, porgand, keedusool (max.1,4%), želatiin, maitseained, säilitusaine E250. Toote kaal 240g Säilivusaeg 3 aastat Säilimistemperatuur +0 ... +25 100 g toodet sisaldab: Energiat 149kcal Valke 17g Rasvu 9g Süsivesikuid 0g

Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
5
docx

E-ainete analüüs

E-ainete analüüs Kana nuudli kiirsupp Maggi 5 minutes. · Lõhna ja maitsetugevdajad (E 621 ; E631 ; E627)dinaatrium5g üanülaat Kasutusala: Valmistoidud, supid, kastmed. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Happesuse regulaator ( E330)sidrunhape Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . · Toiduvärv (E101) Riboflaviin (vitamiin B2) Kasutusala: Sulatatud juustud, pagaritooted, salatikastmed, juurviljakonservid, maiustused. Omadused:

Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

külmutatud kalas E325 Naatriumlaktaat Piimhappe soolad. Vorstid, saiakesed, Võib tekitada Anti-oksüdandi puuvilja - ja sümptomeid võimendajad. marjatooted, laktointolerantsi maiustused põdevatel inimestel. E327 Kaltsiumlaktaat Happesuse regulaator. Vorstid, saiakesed, Naatriumlaktaat võib puuvilja - ja põhjustada naatriumi marjatooted, liiga ja seega maiustused põhjustada vererõhu tõusu.

E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
9
xlsx

Pagaritoodete võrdlus

linerel.ee Andmed tootja kohta Kõik hinnad ja realiseerimisajad on seisuga 13.09 ja hinnavõrdlus tehtud Tondi Selveris Perenaise sai Nisujahu,vesi, taimne õli, suhkur, pärm, keedusool(1,2%) 1 portsjonis (1 keskmine viil on 26g): Energiasisaldus 286kJ/68kcal, Valgud 2,0g, Süsivesikud 13,5g millest suhkruid 0,7g, Rasvad 0,8g millest küllastunud rasvhappeid 0,0g, Kiudained o,7g, Naatrium 0,1g 16.09.2013 - 500g 45 senti AS Eesti Pagar, Paide, Tööstuse34, 72720, Tel.38 49 260, e-mail: [email protected], www.eestipagar.ee ud Tondi Selveris Leiburi Klassikaline Tallinna Peenleib Rukkijahud, vesi, nisujahu, suhkur,rukkilinnasejahu, pärm, keedusool(1,0%), köömned. Traditsiooniliselt kääritatud juuretisega. 1 portsjonis ( 1 keskmine viil on 38g): Energiasisaldus 356kJ/85kcal, Valgud 1,8g,

Pagar
10 allalaadimist
thumbnail
7
docx

E - ainet uurimistöö

nädalastele lastele. E 262 Naatriume- Kasutatakse Säilitusainena Pole teada. tanaat konserveerimisel nn. või pH- hea tava reeglite regulaatorina. kohaselt E 330 Sidrunhape Lastetoidud, liha ja kala, Happesuse Võib tekitada hammaste saiakesed, regulaator, dentiinikihi defekte . salatikastmed, toiduõli, sekvestrant, margariinid, joogid, emulgaator. toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. E 300 Askorbiinhape Joogid, jahud, leivad, C-vitamiin, Puuduvad. Kahjulikud marja-, puuvilja- ja sünteetiliselt toidu lisaainena. Eriti

Toiduainete õpetus
60 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kodunetöö toidukaubaõpetus

sealiha (12%), joogivesi, veiseliha 67%, joogivesi, veiseliha (11%), vesi, (21%), lõssipulber, tärklis, keedusool seakamar, tärklis, tärklis, sojavalk, (maks. 1,5%), lõhna- stabilisaatorid keedusool (max 2%), ja maitseained, E1422, E450, stabilisaator E450, lihavalk, karrageen, happesuse maitseained ja maltodekstriin, regulaator, lõhna- ja -ekstraktid (s.h. sinep glükoos, suhkur. maitsetugevdajad ja seller), E621, värvaine, maitsetugevdaja säilitusaine E250 E621, E627, E 631, toiduvärv E180,

Toiduainete õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
5
docx

KOHUPIIMAKREEM JÕHVIKAKISSELLIGA

jõhvikakisselliga. Antud toode sai minu vaieldamatuks lemmikuks paar kuud tagasi, mil ema ostsis seda. See kohupiimakreem on minu peaaegu igahommikune toidupala ja seetõttu mõtlesingi lähemalt uurida selle toote kohta. Eesmärk on teada saada, mida sisaldab see toode ja kas selles leidub ka kahjulikke e-aineid. TOITUMISALANE TEAVE 100 GRAMMI KOHTA: (Toode kaalub 130 grammi) ENERGIA 477 kJ /114 kcal VALGUD 4,7 g SÜSIVESIKUD 17,3 g RASVAD 2,7 g MINU PÄEVANE ENERGIAVAJADUS Kehakaal kilogrammides: 56 Pikkus sentimeetrites: 162 Vanus aastates: 17 Sugu: Naine Kehaline aktiivsus 5-palli süsteemis: 2- Kerge kehaline aktiivsus(1 kuni 3 kerget treeningpäeva nädalas) Baasainevahetus (BAV)

Rekursiooni- ja...
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Jogurtid

koorejogurtid, milles on rasva 10% või rohkem. Üks jogurti liike on joogijogurt, mis on tavaliselt vedelama konsistentsiga ning lisatud moos on ilma marjatükkideta. Tootja ja tooted 1. Valio Väiksed topsijogurtid » Valio Gefilus vaarika-mustsõstrajogurt 2% 100g 100g toodet sisaldab: · Energiat 370kJ/ 88kcal · Valku 3,1g · Süsivesikuid 14,0g · Rasva 2,0g Suured topsijogurtid » Valio Alma A+B ananassijogurt 2% 200g 100g toodet sisaldab: · Energiat 356 kJ/ 89 kcal · Valke 3,4g · Süsivesikuid 13g · Rasvu 2,0g · Kiudaineid 2,5g Joogijogurtid » Valio Alma maasika joogijogurt 1kg 100 g toodet sisaldab: · Energiat - 300kJ/71kcal · Valke - 2,7g · Süsivesikuid - 12g · Rasvasisaldus - 1,5g Alma Light+ jogurtid » Valio Alma Light+ rasvatu mustika-jõhvikajogurt 150g 100 g toodet sisaldab: · energiat 160 kJ / 39 kcal · valke 3,6 g · süsivesikuid 5,8 g · rasvu 0,1 g · kiudaineid 1,9 g

Toiduainete õpetus
76 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

naudingut igale maitsemeelele. Šokolaadide põhitüübid on tume, piima- ja valge šokolaad. [3.] Nädala vältel sõin ära kaks Geisha šokolaadi. Magusavajadust tundes valin tihtipeale just pehme ja täidisega šokolaadi, mis on küll kaloririkas kuid ka kasulik. Geisha – purustatud pähklitäidisega (40%) piimašokolaad, 100g. Koostis: suhkur, piim, kakaovõi, täispiimapulber, metsapähklid (12%), kakaomass, taimne rasv, nisujahu, emulgaator (sojaletsitiin), keedusool, lõhna- ja maitseained (vaniliin, vanilje) Lisaainena leidsin siit sojaletsitiini (E322), mida valmistatakse sojaubadest ning see toimib emulgaatorina (rasvataoline aine, mis seob kaks või enam keemiliselt erinevate omadustega ja mittesegunevat ainet üheks). Samuti lõhna- ja maitseained kuuluvad lisaainete hulka. Antud toidus oli kasutatud vaniliini ja vaniljet.

Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Spordi- ja energiajoogid (ettekanne)

· tõstab reaktsiooni · suurendab füüsilist vastupidavust · ergutab ainevahetust · abistab lagundada mürkaineid · tagab täieliku värskuse 6 Erinevad spordi- ja energiajoogid Energiajoogid: Firestarter. Koostis: vesi, suhkur, süsihappegaas, happesuse regulaator- sidrunhape, toiduvärvid -karamell ja kinoliinkollane, lõhna- ja maitseaine, tauriin (40 mg/100ml), kofeiin (32 mg/100 ml), vitamiinid, säilitusaine - naatriumbensoaat. Vitamiinid 100ml tootes: C- 24,0mg (40%*), niatsiin - 7,2mg (40%*), pantoteenhape - 2,4mg (40%*), B6 - 0,8mg (40%*), B2 - 0,64mg (40%*), foolhape - 0,08mg (40%*). * soovitavast päevakogusest Energiasisaldus: 100 ml toodet sisaldab keskmiselt energiat 187 kJ (44kcal), süsivesikuid 11g, rasva 0 g, valku 0 g. Starter

Toitumise alused
140 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

3 süsivesikud, välja arvatud polüoolid ­ 4 kcal/g või 17 kJ/g polüoolid ­ 2,4 kcal/g või 10 kJ/g valgud ­ 4 kcal/g või 17 kJ/g rasvad ­ 9 kcal/g või 37 kJ/g orgaanilised happed ­ 3 kcal/g või 13 kJ/g etanool ­ 7 kcal/g või 29 kJ/g. Teades keemilist koostist on toidu energiasisaldust kerge välja arvutada. Inimese keskmine päevane energiavajadus on 2630 kcal (400x4+100x4+70x9). See oleneb eluviisist, soost, vanusest jt. teguritest ning võib kõikuda 2000-st kuni 4000 kcal-ni. Kõrgema energiasisaldusega on vähese veesisaldusega ja rasvarikkamad toiduained. 1.4.Toidukauba märgistamine Toidukauba müügipakendil esitatav teave on järgmine. Toidukauba nimetus. Võidakse anda teavet selle valmistamisel kasutatud töötlemisviisi ­ kuivatamine, suitsutamine, külmutamine, kontsentreerimine, taastamine jt

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
60
docx

ÕPIMAPP

aastakümneid. Järjest enam on populaarsust kogunud ka Vilma muffinipulbrid ning pannkoogijahud. .(Ibid.) Vilma sümbol on valged mummud punasel taustal. Erandiks on vaid kakaopulber, kus on kasutatud pruuni tausta.(http://www.kalev.ee/uudised/vilma-jahusegud-saavad-uue- pakendi) 19 3.4 Tooted Vilma küpsisepulber Vilma keeksipulber Vilma õhukese pitsapõhja pulber Vilma pitsapõhjapulber Mesikäpp vahvlipulber Vilma magusate ülepannikookide jahu Vilma vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber Vilma ülepannikoogijahu Vilma pannkoogijahu Vilma sokolaadimuffinipulber Vilma muffinipulber Vilma Juubeli tordipulber 3.5 Müügipakendis toidu märgistusele esitatavad nõuded - Müügipakendis toiduna käsitatakse tarbijale või toitlustusettevõtjale muutmata

Toidukaubaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Asendamatute rasvhapete tähtsus: olulised rekumembraanide norm talitluseks; pärsivad trombide teket; vähendavad vere kolesterooli sisaldust; tugev immuunsussüsteemi. Keha vajab rasvu, et saada asendamatuid rasvhappeid ning rasvlahustuvaid vitamiine. Lipiidide osakaal päevasest toiduenergiast 20-25%. Põhilised rasvaallikad ja nende üldiseloomustus. Rasvaallikateks on katte- ja määrderasvad, toide valmistamisel kasutatavad rasvad ja toiduainetes sisalduv rasv. Toiduõlid ­ rafineeritud õlis on vähem rasvhappeid. Kolesterool inimorganismis ja toiduainetes. K kuulub rasvalaadsete ühendite hulka. Organismis on umbes 140 g kolesterooli, millest u 10% veres, ülejäänud rakumembraanides ja närvilõpmetes. Toiduga saadakse u 20-30% kolesterooli, ülejäänud sünteesib organism ise. Päevas ei tohiks saada rohkem kui 300 mg kolesterooli. Kolesterooli vajalikkus: rakumembraanide ehituseks, mitmete hormoonide, sapphappe valmistamiseks jne.

Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Keha teab, et ei saa niipea süüa ja seetõttu ladestab kogu aeg glükoosi rasvavarudesse (vt. biokeemia õppematerjal - ainevahetus). 5. Peatükk. KEHA TOIDUVAJADUS. KALORIMEETRIA 5.1 Keha toiduvajadus Organism vajab energia pidevat juurdevoolu. Kui seda ei toimu, lakkab organism ajapikku töötamast. Keha energiavajadus on määratud põhiainevahetusega ja tegevusteks kuluva ainevahetuse summaga. Näiteks 70kg kaaluva mehepõhiainevahetus on ca 2000 kCal (8700 kJ), naisel ca 1500 kCal (6300 kJ) päevas. 1 kCal = 4,19 kJ Lisaenergia mis kulutatakse tööks: · 400 kCal (1700kJ) kerge töö puhul; · 500 kCal (2100kJ) raske töö puhul. Toiduainete metabolismis vabanevat energiat kasutab organis: · kasulikuks tööks; · soojusproduktsiooniks; Organismi puhkeasendis domineerib soojusproduktsioon. Põhiainevahetuse määramise tingimused: · Lamav asend; · viimasest söögikorrast möödas 12....14 tundi; · hommik;

Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartul annab palju tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes leiduv ensüüm amülaaas lõhustab leivas leiduva tärklise suus maltoosiks ning see on magusa maitsega. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6

Toitlustuse õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

Nad kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse; vere erütrotsüütide koostises määravad veregrupi, nad kuuluvad ka rea hormoonide koostisesse. Nad on hästi kättesaadavad, odavad, kõrge energeetilise väärtusega ja neid on kerge säilitada. Süsivesikute arvele langeb meie organismi elutegevuseks vajaminevatest kaloritest 55-60%. Aju energeetilised vajadused rahuldatakse peaaegu täies mahus glükoosi arvel. Ühe grammi süsivesikute täielikul lõhustumisel vabaneb 17 kJ ( 4 kcal ) energiat. Tasakaalustatud toidu puhul moodustub põhilisest osast verre sattunud glükoosist energia, mida rakud kasutavad oma elutegevuses. Ligikaudu 30% glükoosist muudetakse neutraalrasvaks ja rasvhapeteks, ligikaudu 3% moodustub glükogeen, mis ladestub maksas ja lihastes. Süsivesikud peaksid andma ligi 60 % päevasest energiast. Süsivesikute defitsiidi korral muudetakse organismis talletunud rasv energiaks, mille käigus eralduvad ketokehad ning see võib põhjustada ketoosi. 1

Biokeemia
11 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Eksamiks õppimise konspekt

Nad kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse; vere erütrotsüütide koostises määravad veregrupi, nad kuuluvad ka rea hormoonide koostisesse. Nad on hästi kättesaadavad, odavad, kõrge energeetilise väärtusega ja neid on kerge säilitada. Süsivesikute arvele langeb meie organismi elutegevuseks vajaminevatest kaloritest 55-60%. Aju energeetilised vajadused rahuldatakse peaaegu täies mahus glükoosi arvel. Ühe grammi süsivesikute täielikul lõhustumisel vabaneb 17 kJ ( 4 kcal ) energiat. Tasakaalustatud toidu puhul moodustub põhilisest osast verre sattunud glükoosist energia, mida rakud kasutavad oma elutegevuses. Ligikaudu 30% glükoosist muudetakse neutraalrasvaks ja rasvhapeteks, ligikaudu 3% moodustub glükogeen, mis ladestub maksas ja lihastes. Süsivesikud peaksid andma ligi 60 % päevasest energiast. Süsivesikute defitsiidi korral muudetakse organismis talletunud rasv energiaks, mille käigus eralduvad ketokehad ning see võib põhjustada ketoosi. 1

Biokeemia
329 allalaadimist
thumbnail
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

Nad kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse; vere erütrotsüütide koostises määravad veregrupi, nad kuuluvad ka rea hormoonide koostisesse. Nad on hästi kättesaadavad, odavad, kõrge energeetilise väärtusega ja neid on kerge säilitada. Süsivesikute arvele langeb meie organismi elutegevuseks vajaminevatest kaloritest 55-60%. Aju energeetilised vajadused rahuldatakse peaaegu täies mahus glükoosi arvel. Ühe grammi süsivesikute täielikul lõhustumisel vabaneb 17 kJ ( 4 kcal ) energiat. Tasakaalustatud toidu puhul moodustub põhilisest osast verre sattunud glükoosist energia, mida rakud kasutavad oma elutegevuses. Ligikaudu 30% glükoosist muudetakse neutraalrasvaks ja rasvhapeteks, ligikaudu 3% moodustub glükogeen, mis ladestub maksas ja lihastes. Süsivesikud peaksid andma ligi 60 % päevasest energiast. Süsivesikute defitsiidi korral muudetakse organismis talletunud rasv energiaks, mille käigus eralduvad ketokehad ning see võib põhjustada ketoosi. 1

Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Organismi keemilisest koostisest-spordibiokeemia

Kaltsiumioonid toimivad ka reaensüümide aktivaatorina Fosfor (P) - oluline luukoe ehituslik komponent. Nukleosiidfosfaatide ja fosfokreatiini komponendina on forforil tähelepanuväärne roll raku energeetikas. Fosforüülimise defosforüülimise teel reguleeritakse rea ensüümide aktiivsust. Negatiivse laenguga fosfaatioonid osalevad organismi ainevahetuse tulemusena tekkivate happeliste jääkproduktide neutraliseerimises. Kaalium, kloor ja naatrium (K,Cl, Na) - määrav tähtsus membraanipotesiaali tekitamises. Membraanipotensiaali olemasolu on rakkude normaalse talitlise põhilisi tingimusi. Kõik nimetatud ioonid omavad keskset rolli ka osmootse tasakaalu regulatsioonis, mõjutades seeläbi veebilanssi nii rakkude ja rakkudevälise ruumi kui ka organismi kui terviku tasandil. Kloori ioonid on lisaks eelöeldule möödapääsmatult vajalikud maonõre olulise komponendi soolhappe sünteesimiseks

Spordibiokeemia
19 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

· kestained ehk tselluloos süsivesikud jagunevad kolme rühma: monosahhariidid ­ glükoos, fruktoos oligosahhariidid ­ sahharoos, laktoos, maltoos polüsahhariidid ­ taimedes leiduv tärklis, loomne tärklis glükogeen Rasvad ehk lipiidid · taimsed · loomsed Valgud ehk proteiinid · täisväärtuslikud · mittetäisväärtuslikud Vitamiinid · vees lahustuvad · rasvas lahustuvad Mineraalained · makroelemendid - naatrium, kaalium, magneesium, kaltsium, fosfor, kloor jt; · mikroelemendid - tsink, jood, vask mangaan, broom. Muud koostisosad · orgaanilised happed ­ õunhape, salitsüülhape, bensoehape, oblikhape, sidrunhape, piimhape · park-, lõhna-, värv- ja pektiinained; · fermendid; · fütontsiidid, alkoloidid. Vitaminid - ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks, Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine

Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

- mustal sõstral kuni 12 aastat - punasel ja valgel sõstral kuni 25 aastat 4. Punase sõstra toiteväärtus (olulisemad toitained, mineraalained, vitamiinid). Marjad sisaldavad: vett ­ 84 g valke ­ 1,4 g rasvu ­ 0,20 g süsivesikuid ­ 13,8 g tuhka ­ 0,66 g kiudaineid ­ 4,3 g energiat ­ 56 kcal Mineraalainete sisaldus 100 grammis marjades: kaaliumi ­ 275 mg kaltsiumi ­ 33,0 mg rauda ­ 1,0 mg magneesium ­ 13 mg fosfor ­ 44,0 mg naatrium ­ 1,0 mg Vitamiinidest: C-vitamiini ­ 41,0 mg vähesel määral ­ A-, B1-, B2-, B9-, PP-vitamiini. E-vitamiini ­ 0,10 mg 5. Punase sõstra koristamine ja säilitamine. Koristatakse kobarates.

Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Soola laekumine organismi 1/3 naturaalsete toiduainetega (juurviljad, liha jne) 1/3 töödeldud toiduainetega (leib, vorst jne) 1/3 toiduvalmistamisel (supid, praed jne) või valmistoitudele lisatud soola kaudu Soola toime Kahjulik toime ­ naatriumi liigtarbimine Vee liigne kogunemine organismi Tursete teke Neerude kurnatus Vererõhu tõus Vajalike ainete väljutamine koos naatriumi väljutamisega Kasulik toime ­ naatrium on: Vee hulga reguleerija kudedes Vererõhu mõjutaja Happe-leelise tasakaalu reguleerija Närvisüsteemi töös närviimpulsside edasikandja Soola kasutamine Toiduvalmistamisel maitseainena Konserveerimisel säilitusainena Meditsiinis Seebi- ja pesuainete tootmisel Keraamikatööstuses Paberitööstuses Keemiatööstuses riidevärvide, pestitsiidide ja mitmete materjalide valmistamisel Soola tarbimine

Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
27
docx

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? tärklis 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? amülaas lõhustab tärklist ja saadusteks on maltoos 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6

Toitumisõpetus
156 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun