Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

E - ainet uurimistöö (1)

3 HALB
Punktid

Lõik failist

E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E 621
Naatriumvesinikglutamaat
Lihatoidud, valmistoidud , lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud.
Lõhna- ja maitsetugevda-ja.
Hiina restorani sündroom: südame pekslemine , peavalu, pearinglus, näo punetus , lihas- ja liigesvalud,migreenilaadsed peavalud . Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud , peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele.
E 262

Naatriume-tanaat

Kasutatakse konserveerimisel nn. hea tava reeglite kohaselt
Säilitusainena või pH-regulaatorina.
Pole teada.
E 330

Sidrunhape

Lastetoidud , liha ja kala, saiakesed , salatikastmed, toiduõli, margariinid , joogid, toormahlad, mahlad , dzhemmid, jäätis.
Happesuse regulaator , sekvestrant, emulgaator .
Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte .
E 300

Askorbiinhape

Joogid, jahud , leivad , marja-, puuvilja- ja taimepooltooted, liha, lastetoidud.
C- vitamiin , sünteetiliselt valmistatud. Antioksüdant.
Puuduvad. Kahjulikud toidu lisaainena . Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive.
Maitsvad ” Pelmeenid
Valla poolsuitsuvorst
E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E 621
Naatriumvesi-nikglutamaat
Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud.
Lõhna- ja maitsetugevdaja.
Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud,migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele.
E 450

Difosfaadid

Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud
Emulgaator, stabilisaator , happesuse regulaator, kergitusaine , sekvestrant, veesiduja.
Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive.

E301


Naatriumaskorbaat


Joogid, jahud, leivad, marja-, puuvilja- ja taimepooltooted, liha, lastetoidud.
C- vitamiin , sünteetiliselt valmistatud. Antioksüdant.
Puuduvad. Kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive.
E 575

Glükoondeltalaktoon

Liha, saiakesed, leib, juustud.
Happesuse regulaatorid , kergitusained.
Pole teada.
E 250

Naatriumnitrit

Vorsti-, liha valmistoidud, lihakonservid , ilma selleta oleks küpse liha värvus hallikas.
Säilitus- ja värvaine
Võib tekitada nõgeslöövet, soolestiku probleeme, peavalu.
Sefiir Laima vaniljemaitseline
E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E 221
Naatriumsulfit
Karastusjoogid, kuivatatud puuviljad , krõpskartulid, joogid viljalihaga, veinid , ja siidrid. USA-s salatilaudades, et näeks värskem välja.
Säilitusaine / antioksüdant. Valmistatakse sünteetiliselt, anorgaaniline aine.
Tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta probleeme, maoärritust. Sulfiiditundlikkus astmahaigetel on tavaline.
E 202
Kaaliumsorbaat
Väga lai kasutusala: piimatooted , salatikastmed, jogurt , viilutatud leib, veinid, maiustused , magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid
Säilitusained.
Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile.
E 331
Naatriumtsitraa-did
Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis.
Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator.
Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte .
Orbit suhkruvaba mündimaitseline närimiskumm magusainetega
E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E 420
Sorbitool (tahke + siirup )
Suhkruasendajad , dzhemmid, marmelaadid, saiaksesed, maiustused, jäätis.
Magusaine, niiskusesäilitaja, sekvestrant, emulgaator.
Suurtes hulkades võib tekitada gaase, kõhulahtisust, kõhuvalusid,
E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E 965
Maltitool (tahke ja siirup)
Shokolaad, maiustused, jäätis, närimiskummi.
Magusaine, stabilisaator.
Võib tekitada kõhulahtisust.
E 414
Kummiaraabik
Maiustused, nagu sitked nätsukommid, karastusjoogid.
Paksendaja , stabilisaator.
Pole teada.
E 170
Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat
Leivad, väikeleivad, tordid, jäätised, maiustused, vitamiinid ja muud tabletid.
Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, happesuse stabilisaator.
Pole teada.
E 422
Glütserool
Hommikuhelbed, maiustused ja jäätis
Niiskusesäilitaja
Pole teada. Suurel hulgal võivad tekitada peavalu, iiveldust.
E 951
Aspartaam
Karastusjoogid, mahlad, hapendatud piimatooted, jäätis, suhkruasendajad, närimiskummi.
Magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja.
Mõned inimesed võivad olla allergilised aspartaamile. Võib tekitada peavalu, Loomkatsetes on tekitanud epilepsiat. Aspartaami kõrvalmõjudest 2/3 on neuroloogilised või käitumishäitred, nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus, unetus , pearinglemine. Epilepsia puhul ettevaatust .
E 421
Mannitool
Maiustused ja suhkruasendajad.
Magusaine, paakumisvastane aine.
Võib tekitada iiveldustunnet, kõhulahtisust, Ei kasutata imikute toitudes.
E 950
Atsesulfaamkaalium (ka atsesulfaam K)
Karastusjoogid, mahlad, jäätis, marmelaadid, dzhemmid, shokolaad, maiustused saiakesed.
Magusaine.
Kuna on üks uuematest suhkruasendajatest, ei teata kõrvalmõjusi
E 171
Titaandioksiid
Mozzarella-juust, saiakesed, maiustused, vitamiinitabletid ja kapslid.
Valge.
Pole teada.
E 903
Karnaubavaha
Puuviljad, taimed, marjad , maiustused, närimiskumm.
Glaseeraine.
Pole teada.
E 320
Butüülhüdroksüanisool (BHA)
Margariinid, õlid, piima-ja koorepulbrid, kartulikrõpsud, salatikastmed, saiakesed, maiustused, närimiskummi.
Antioksüdant, tihti koos BHT-ga.
Astma , allergiline nohu , ekseemid, nõgeslööve.Loomadel on tõdetud tekitavat kõhu kasvajaid. Hamstritel on leitud munasarjade geneetilisi muutusi Ettevaatust laste ja noorte toitudes.
Gallina Blanca
E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E 621
Naatriumvesinikglutamaat
Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud.
Lõhna- ja maitsetugevda-ja.
Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud,migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele.
E 101
Riboflaviin (vitamiin B2), riboflaviin-5´ fosfaat
Sulatatud juustud, pagaritooted , salatikastmed, juurviljakonservid, maiustused.
Kollane või oranz värvaine, vitamiin B2. Looduses esinev aine.
Puuduvad. Ülemäärane B-vitamiin viiakse uriiniga kehast välja.
E 160c
Paprikaekstrakt, kapsantiin, kapsorubiin
Kastmed , saiakesed, sinep, salatikastmed.
Kollakasoranzh. Looduses esinev aine.
Pole teada.

Fazer Südamesepik


E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E471
Rasvhapete mono- ja diglüt-seriidid
Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid , leivad, jäätis ja maiustused.
Emulgaatorid, stabilisaatorid.
Pole teada.
E160a
Karoteenid : a) karoteenide segud , b) beeta-karoteen
Margariinid, või, kondiitritooted , joogid, maiustused. Väga lai kasutusala.
Kollakasoranzh. Looduses esinev aine.
Puuduvad. Suurtes annustes võivad muuta nahavärvi kollaseks.
E482
Kaltsiumlaktülaadid
Saiakesed
Emulgaatorid, stabilisaatorid.
Pole teada.
E920
L-tsüsteiin
Kasutatakse jahudes nn jahuparandamiseks.
Jahuparandaja.
Pole teada.

Väike-väänik präänik vanilje


E Aine
Nimetus
Kasutusala:
Omadused:
Kõrvalmõjud:
E503
Ammooniumkarbonaadid
Toidusool, karastusjoogid
Happesuse regulatorid, kergitusained.
Pole teada.
E500
Naatriumkarbonaadid
Või, margariin , küpsetuspulber, kakaojahu, karastusjoogid, maiustused.
Happesuse regulaatorid, kergitusained, paakumisvastased ained.
Pole teada.
E282
Kaltsiumpropionaat
Külmutatud leivad ja saiakesed.
Säilitusainena tõhus hallitusseente vastu.
Mürgitusjuhtumeid inimestel pole teada. Rottidel, hiirtel ja hamstritel tekitab mao limaskestahaavandeid või maokasvajaid.


Vasakule Paremale
E - ainet uurimistöö #1 E - ainet uurimistöö #2 E - ainet uurimistöö #3 E - ainet uurimistöö #4 E - ainet uurimistöö #5 E - ainet uurimistöö #6 E - ainet uurimistöö #7
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-10-30 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 60 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor vicky10 Õppematerjali autor
E Aine
E 621
E 450
E301

E 575
E 250

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

keskkonnas. Kõrvalmõjud:Üks tavalisematest kõrvalmõjusid tekitavatest lisaainetest. Allergilist nohu põdevatest patsientidest eageerivad bensoaatidele 2,5%, astmaatikutest 12% sümptomite ägenemisega. Võib tekitada peavalu ja migreeni ning maoärritust. Arvatakse, et tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Aspiriinile ülitundlikud võivad reageerida bentsoaatidele. Kassid ei talu seda ainet tõenäoliselt maksa puuduliku ainevahetuse tõttu. Ülivilgastel lastel halvendab sümptome. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala:Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused:Säilitusained. Kõrvalmõjud:Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist

Kokandus
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

happelises keskkonnas. Kõrvalmõjud: Üks tavalisematest kõrvalmõjusid tekitavatest lisaainetest. Allergilist nohu põdevatest patsientidest reageerivad bensoaatidele 2,5%, astmaatikutest 12% sümptomite ägenemisega. Võib tekitada peavalu ja migreeni ning maoärritust. Arvatakse, et tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Aspiriinile ülitundlikud võivad reageerida bentsoaatidele. Kassid ei talu seda ainet tõenäoliselt maksa puuduliku ainevahetuse tõttu. Ülivilgastel lastel halvendab sümptome. Kokkuvõte: Kindlasti ei soovitaks. Ja kuna ma ise olen nigel majoneesi sööja siis nüüd jätan ma kindlasti selle natukesegi söömata. Kindluse mõttes jätaks kasutamata kuna ei tea kunagi täpselt kellel miskit viga on või mille vastu tundlik. Sest siin on nii palju asju mida tuleb jälgida. Laste vorst AS Rakvere Lihakombinaat

Bioloogia
thumbnail
8
doc

E-ainete analüüs, 5s toiduaines

TALLINNA TEENINDUSKOOL Agnes Ott T11KO 5 TOIDUKAUBA E ­ AINETE ANALÜÜS Iseseisev töö Juhendaja: Ülle Toots Tallinn 2009 1 Sisukord Suitsutatud sea välisfilee . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Glasuurkohuke "Jänks" moosiküpisetoruga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Laste keeduvorst . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 Kalev Drazee Merekivid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Keskkonnaõpetus
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

happelises keskkonnas. Kõrvalmõjud: Üks tavalisematest kõrvalmõjusid tekitavatest lisaainetest. Allergilist nohu põdevatest patsientidest reageerivad bensoaatidele 2,5%, astmaatikutest 12% sümptomite ägenemisega. Võib tekitada peavalu ja migreeni ning maoärritust. Arvatakse, et tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Aspiriinile ülitundlikud võivad reageerida bentsoaatidele. Kassid ei talu seda ainet tõenäoliselt maksa puuduliku ainevahetuse tõttu. Ülivilgastel lastel halvendab sümptome. 14 LU PIMS Biskviitküpsised marmelaadi ja sokolaadiglasuuriga. Koostis: Marmelaad 53 %, glükoosi-fruktoosisiirup, suhkur, vaarikakontentraat 3 %, sokolaad 15 % (suhkur, kakaomass, kakaovõi, vanilje lõhna- ja maitseaine), nisujahu, suhkur, munad,

11.klassi bioloogia
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

KETSUP: Felix Special tomatiketsup Koostis: 100g toote toitumisalane teave: Tomatipasta (60%) 320kJ/75kcal Vesi Valgud 1g Suhkur Süsivesikud 18g Äädikas Rasvad <0,5g Keedusool (2,4%) Maitseained Toode ei sisalda säilitusaineid. SINK: Nõo sink "Aadliku eine juustuga" Koostis: Sealiha (70%) Maitsetugevdaja: Joogivesi Na-glutamaat Juust (5%) Lõhna- ja maitseained Kamar Antioksüdant: Keedusool (max. 2,6%) askorbiinhape, Na- Stabilisaator: di- ja isoaskorbaat trifosfaat Toiduvärv: karmiin Suhkur Säilitusaine: Na-nitrit 100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 ­ Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed,

Bioloogia
thumbnail
5
docx

E-ainete analüüs

E-ainete analüüs Kana nuudli kiirsupp Maggi 5 minutes. · Lõhna ja maitsetugevdajad (E 621 ; E631 ; E627)dinaatrium5g üanülaat Kasutusala: Valmistoidud, supid, kastmed. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Happesuse regulaator ( E330)sidrunhape Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . · Toiduvärv (E101) Riboflaviin (vitamiin B2) Kasutusala: Sulatatud juustud, pagaritooted, salatikastmed, juurviljakonservid, maiustused. Omadused: Kollane või oranz värvaine, vitamiin B2. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Puuduvad. Ülemäärane B-vitamiin viiakse uriiniga kehast välja. · Soja · Hüdrolüsaat (taimse valgu) Liha snäk

Kokandus
thumbnail
3
docx

E-ained toiduainetes

karastusjoogid, kalast valmistatud külmutatud tooted. Üks tavalisematest kõrvalmõjusid tekitavatest lisaainetest. Allergilist nohu põdevatest patsientidest reageerivad bensoaatidele 2,5%, astmaatikutest 12% sümptomite ägenemisega. Võib tekitada peavalu ja migreeni ning maoärritust. Arvatakse, et tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Aspiriinile ülitundlikud võivad reageerida bentsoaatidele. Kassid ei talu seda ainet tõenäoliselt maksa puuduliku ainevahetuse tõttu. Ülivilgastel lastel halvendab sümptome. E330 ­ Sidrunhape Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte .

Keskkonnaõpetus
thumbnail
5
doc

5 toidukauba e-ainete analüüs

TALLINNA TEENINDUSKOOL Kairi Ütsik T11HT 5 TOIDUKAUBA E-AINETE ANALÜÜS Iseseisev töö Juhendaja: Ülle Toots Tallinn 2009 Keeduvorst "Laste" E-aine nr: E450 Nimetus: Difosfaadid Kasutusvaldkond: Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud. Mõju inimesele: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. E-aine nr: E452 Nimetus: Polüfosfaadid Kasutusvaldkond:Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E451 Nimetus: Trifosfaadid Kasutusvaldkond:Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E250 Nimetus: Naatriumnitrit Kasutusvaldkond:Vorsti-, liha valmistoidud, lihakonservid, ilma selleta oleks küpse liha värvus hallikas. Mõju inimestele:Võib tekitada nõgeslöövet, soolestiku probleeme, peavalu. E-aine nr: E300 Nimetus: Askorbiinhape Kasutusvald

Keskkonnaõpetus




Kommentaarid (1)

Vaffel- profiilipilt
Vaffel-: oli abiks
19:47 05-12-2011



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun