Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

TÕDE JA ÕIGUS I osa (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

TÕDE JA ÕIGUS
I osa
kokkuvõte
30 aastat vana Andres Paas asub koos naise Krõõdaga elama Vargamäe soode ja rabade vahele. Andres on ostnud Vargamäe kui põrsa kotis , teadmata koha tegelikku väärtust, mees loodab tööga teha Vargamäest unistuste kodu.
Andrese naine Krõõt on koha suhtes umbusklik , sest isakodus olevate laante ja metsadega ei anna Vargamäed võrreldagi.
Vargamäe on jagatud kaheks osaks, millest üks asub all orus, kus elab Pearu Murakas (ka Oru Pearu) ja teine mäe peal, kuhu asub elama Andres (ka Mäe Andres).
Pearust ja Andresest lähemalt järgnevas tabelis:
Pearu
Andres
Välimus
Lühike, kõhnemapoolne, kitsas nina ja näojooned, kitsad pilukil silmad, pisut õel ilme, terav nina.
Tugev kehaehitus , pingul jõulised näojooned ja kaelasooned, suured pihud, tugevad käed, tumedad juuksed ja habe, jõuline pilk.
Iseloom
Kaval, tihti pahatahtlik , teisi halvustav, omakasupüüdlik. Tihti uhke, ennast teistest paremaks pidav, pahatihti laisk , armastas naabri kulul halba nalja teha. Samas ei olnud Pearu hinges kuri, tal oli lihtsalt „igav”. Näiteks Krõõt meeldis talle väga. Pigem oligi tema kõige suurem viha suunatud Andresele, sest naabrist tahtis ta ilmtingimata parem olla.
Kindlasti töökas, mattis ka oma mured töö alla. Andres ei armastanud väga nalja, pigem oli ta just selline tõsine mees. Tal olid kindlad tulevikuplaanid ja unistused seoses Vargamäega. Nooruses oli Andres optimistlikum , vanaduses aga kurblik ja pahatihti kuri oma lähedaste vastu.
Huvid ja vajadused
Pearu huvideks olid kõrtsis, peamiselt saksatoas käimine ja rehnupidamine, milles ta ennast suurepäraseks pidas.
Huvitus väga töö tegemisest, mida ta tegi igal võimalikul hetkel, vahel käis ta ka kõrtsis. Hiljem, vanaduses luges Andres tihti piiblit .
Väärtushinnangud
Väärtustas õiglust (mis tihtipeale tema puhul oli pigem ebaõiglus tema enda kasuks), nalja tegemist (rohkem halva nalja tegemist), lõbusat elamisväärset elu (arvestades tema hobisid).
Väärtustas oma unistusi ja tulevikuplaane ja nende täitumist, tõe ja õigluse jalule seadmist, oma talu ülal ja korras hoidmist, selle kestma jäämist.
Ühiskondlik staatus
Heal järjel talupoeg , kes suhtles tihti saksadega.
Talupoeg
Amet ja varanduslik seis
Ametilt talupoeg, suhteliselt hea varanduslik seis.
Ametilt talupoeg, varanduslikult vaene, tuli mõnikord vaevalt ots otsaga kokku.
Elulaad
Armastas nalja teha, pidutseda, kõrtsis joomas käija, kokkuvõttes pigem lõbus elulaad ja positiivne ellusuhtmine olenemata oma ühiskondlikust staatusest .
Armastas tööd teha, elas pigem tõsiselt, hiljem nukralt, nagu teades, et kõik talus juhutvad negatiivsed sündmused on paratamatud.
Tegelane kui üldistus
Pearu Murakas – Erinevate tahkudega huvitav tegelane, kes armastab nalja teha, pidutseda ja ei väsi vaidlemast, samas võib olla väga õrna hingega, kergesti haavatav ja ärrituv ning isegi sõbralik.
Andres Paas – Inimene, kes ei väsi oma unistuste poole püüdlemast, tehes selleks kasvõi terve elu tööd. Olenemata oma raskest olukorrast ajab taga õiglust ja tõde.
Välimuse eripära
Kõhn kehaehitus ja teravad näojooned ning kaval pilk lõimuvad Pearu pisut õela, naljatleva käitumisega ja pahatihti halbade kavatsustega. Samas ei haakunud välimus tema suurustava iseloomuga .
Tugev kehaehitus ja tõsine pilk haakub pigem negatiivse ellusuhtumisega ja tööka, vahel sünge iseloomuga.
Andresest ja Pearust saavad kohe vaenlased, sest Pearu ei kannata, et keegi võiks temast parem olla, kuigi Andres on Pearust mitu korda tugevam.
Esimene tüli, mis Andrese ja Pearu vahel tekib, on seoses kraaviga, mida

TÕDE JA ÕIGUS I osa #1 TÕDE JA ÕIGUS I osa #2 TÕDE JA ÕIGUS I osa #3 TÕDE JA ÕIGUS I osa #4 TÕDE JA ÕIGUS I osa #5 TÕDE JA ÕIGUS I osa #6
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-10-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 88 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Jumalaitab Õppematerjali autor
"Tõde ja õigus" I osa pikem kokkuvõte raamatu sündmustest.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
docx

"Tõde ja õigus" I osa kokkuvõte

kui poiss loobib kive ja koer ründab tagant, vanamees jääb alati kaotajaks. Kuni Pearu kord poissi taga ajades koera maha laseb. Koer oli Mardile kallis ning kui Juss ja Andres kohale jõuavad on Pearu korjuse oma maale tassinud ja väidab, et koer ajas tedrepoegi taga ning seetõttu oli sunnitud ta maha laskma. Pearu lööb oma valedega läbi ka kohtus, niiet Andres tõega õigust kätte ei saa. Tõde ja õigus on Andresele tähtsad ja pettudes leiab ta, et tõega ei jõua kuhugi kui teine valega vastu hakkab. Naabrimeest kemplemine on kui ainuke püsiv asi Vargamäel ja ükskõik kui palju Andres ei püüaks tülisid ära hoida ehitades eraldi teid ja tugevaid aedu, leiab Pearu ikka põhjuse Mäega tülitsemiseks. Jussil, Andrese sulasel, pole ka Vargamäel kerge põli. Kurdab tihti, kuidas peremees tööga tapab, kuid ometi jääb teiseks aastaks ka pärast esialgse tüdruku Mai lahkumist

Kirjandus
thumbnail
9
doc

Tõde ja Õigus - Tammsaare - kokkuvõte

tingimisi. Kohtusaalist väljudes jookseb Karin Indrekule järele, märkamata lähenevat rongi. Ta saab rongilt surmava löögi. Nüüd on Indreku kord öelda: ,,Kallis, sa armastasid ikka rohkem, kui mina suutsin uskuda." See on neljanda jao lõpplause. Teost muudavad värvikamaks ka mitmed seltskondlikud sündmused, näiteks pankrotimeister Köögertali (pidu)söömingud ja joomingud ning Itamite beebi surm. ,,Tõe ja õiguse ,, neljas köide on tulvil tõde kodanliku Eesti tegelikkusest, valitseva klassi ideoloogilisest jõuetusest, tema metsistumisest ja loomastumisest. Kõrge kunstilise meisterlikkusega on Tammsaare selle tõe lugejateni viinud. Kodanliku ühiskonna hukkamõistmise ja eitamisega ütles Tammsaare lugejaile, et ainult siis, kui elu saab vabaks klassiühiskonna kiskjalikest, stiihilistest seadustes, on võimalik tõeline, inimlik, mitte aga loomalik õnn.

Kirjandus
thumbnail
5
doc

Anton Hansen Tammsaare "Tõde ja õigus I"

tagant ründab koer hammastega, nii jääbki enamasti kaotajaks vanamees. Lugu lõpeb siis, kui kord tümamaal maal poissi taga ajades ta vihaga koera maha laseb. Loom oli Mardile kallis ja hea abimees naabri peremehe vastu. Kui Andres ja Juss kohale jõuavad, on Pearu korjuse oma maale tassinud ja väidab, et see tema maal tedrepoegi olla taga ajanud ja sellepärast kuuli saanud. Oma jultunud valedega lehvitab Pearu ka kohtus, nii et Andres oma tõega õigust kuidagi kätte ei saa. Ometi on tõde ja õigus talle kõige tähtsamad asjad: on pettumus teada, et tõega ei jõua ta mitte kuhugi, mitte siis kui teine valega vastu hakkab. Pearuga kemplemine on kui üksainuke kindel asi Vargamäel, ja kuidas Andres ka ei püüaks, tehes eraldi teid ainult sellepärast et kuidagi poleks põhjust tülitseda, hoides oma loomadel silm peal ja ehitades tugevaid aedu, leiab naabrimees ikka põhjuse Mäe perega kuidagi kokku puutuda. Andrese

Kirjandus
thumbnail
3
doc

Tammsaare "Tõde ja õigus" ülevaatlik kokkuvõte

Ükskord sai Jaagup Roosi poolt tulles poistelt peksa. Siis andis Miina talle oma särgi ja Jaagup oli Miina asemel. Miina ootas Jaagupi last. Jaagup lasi end kroonu, kuna arvas, et peab Miina ära võtma. Lasi end välja heita, kuna see polnud tõsi. Miina läks ema juurde. Kui Miina ema suri, tuli ka Jaagup kroonust tagasi ning läks Miina juurde. Matu tuli tagasi Eesperre. Taas kohtuprotsessid maa pärast Pearu ja Andrese vahel. Andres nõudis ikka õigust, kuigi alati ei pruukinud see olla tõde, mida ta rääkis. Nõudis ka kodus õigust. Mari kannatas palju, kuna Andres peksis teda. Ka Pearu peksis oma naist. Pearu naine oli vahel Sauna- Madise juures varjul. Kraavis olid teravad vaiad. Sauna-Madis ütles Matule, et need on Pearu töö. Matu pani need Pearu kraavi. Pearu peaaegu tulistab Matut. Pearu hakkas sillale muda viskama. Ühel õhtul vajus ise sisse. Indreku ja Andrese tülid. Ussid pannakse sipelgapessa. Andres peksis Indrekut. Vareste ja kullide võitlus puu pärast

Kirjandus
thumbnail
4
doc

"Tõde ja õigus" kokkuvõte

iseloomustab puhtakujuline külarealism. Tammsaare on sündinud aastal 1878 ja surnud 1940 ning "Tõde ja õigus" on kirjaniku üks tähtsamaid teoseid. Raamatu aine on võetud autori vanematekodust ja elust. Jutt käib kahest perekonnast, naabertalude elanikest, kelle igapäevatoimetuste hulka kuulub lisaks maatööle ka teineteisele vingerpussi mängimine ning igas mõttes teineteise ületrumpamine. Raamatu üldprobleemiks on tõe ja õiguse küsimus. Eespere Andres püüab leida tõde, rassides oma maaga väsimatult ja järjekindlalt, kuid sealjuures tajudes, et hoolimata pingutustest jääb õigus ikka Tagapere Pearule. Andres mõistab, et võitlus maaga kestab tegelikult igavesti ning annab heal juhul tulemuseks vaid viigi. Sündmustiku aeg hõlmab aastaid 1870-1890 ning tegevuspaikadeks on Vargamäe Oru ja Mäe talu ning külakõrts. Kõige mannetumana näidatakse Mäe talu valdusi, kuna need on liigniiskes ja vajavad alguses tugevat ülestöötamist

Eesti keel
thumbnail
5
doc

Tõe ja õiguse I osa kokkuvõte

XIII Uued kambrid valmis, teine laps on tütar, Andres jälle pettunud, Andrese esimene Krõõda sõimamine rukki koorma pärast, Krõõt nutab valgel kirstul, sest see ainuke asi, mis meenutab talle oma isa kodu. Kadedus Pearu rikkuse ja laiskuse üle, Jussi ja Mari pulmajutt XIV Sauna-Madis läks Pearule üle, karjapoiss Mart koos koeraga tammi hävitamas, Pearu viha XV Matu koera tapmine, Pearu oma maale tassind ta , I kohtuasi, Andres ei saanud tõde jalule seada ja õigust kätte, lõpuks tegi endale uue kraavi, Madis oli Andrese poolt, kuigi oli Orus XVI Jussil ja Maril poeg, Krõõdal tütar. Pearu tugeva sulase Jaagupi kius kuna too Pearu naise peksmise vahele läks. Kohtuasi, Pearu peksasaamine. Pearu oma naise mõrvakatse, naine Eesperesse põgenes, Pearu tuli pussnoaga, Andres ajas ta minema, Pearu vihane Andrese peale, et tema naine end seal varjab. XVII Uus talitee, Mari sai tütre, Krõõt poja ja pärast sünnitust suri

Eesti keel
thumbnail
4
doc

Tõde ja õigus I osa

A.H.Tammsaare ­ ,, Tõde ja õigus I ,, See oli läinud aastasaja kolmanda veerandi lõpul. Ühel õhtul, kui päike oli loojumas, läksid Vargamäe poole Andres Paas ning tema vastne naine Krõõt. Vargamäest sai nende uus kodu. Vargamäel oli hulganisti soid ning rabasid, üldse oli seal kuidagi vesine. Mäe Andres aga oli kange mees ning just eriti töös, sest selles ei andnud ta armu ei endale ega ka teistele. Vargamäe saunas elas Sauna ­ Madis oma eidega, kes oli suur lobamokk ning ei suutnud oma

Kirjandus
thumbnail
10
doc

Anton Hansen Tammsaare "Tõde ja õigus" kokkuvõte ptk kaupa

Valtuga karja läks, oli naaber taas kraavikaldal. Algas tagaajamine, mille käigus Pearu koera maha lasi. Mõlemad olid juhtunust sokis. Peale toibumist jooksis poiss kohe Andresele juhtunust rääkima. Koos tuldigi sündmuspaigale, kuid koera enam polnud. Pearu oli laiba oma maale vedanud ning valetas nüüd, et koer oli tema maa peal tedre poegi püüdnud ning tallegi kallale läinud. Juhtunu tõttu käisid naabrid ka esimest korda kohut. Paraku ei õnnestunud tõde austaval Andresel võita. Järgimse kohtuskäigu põhjuseks oli Pearu loomade pääsemine Andrese maale, kus nad ädalat sõid. Pearu alustas taas tammiga naabri kiusamist. Kui kohtunik loomade tekitatud kahju tuli vaatama, oli Mart jõudnud just tammi ära lõhkuda. Seega jäi Pearu jälle võidumeheks. Andres pani Madise taas uut kraavi kaevama. XVI Jussil ja Mril sündis poeg. Mari muretses, et pojal samasugused jalad ei olek nagu Jussil. Krõõdal sündis kolmas tütar

Kirjandus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun