Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"sarapuupähkel" - 34 õppematerjali

sarapuupähkel - eristatakse metsikult kasvavat vilja ja kultiveeritud vormi Hiina pähkel- arahhiis- on troopilise kaunvilja põõsa maaalune vili.
thumbnail
9
xlsx

Tosca kattega

8 Toorjuust kg 2,41 2,01 9 Piim l 0,37 0,31 10 Vanillikastmepulber kg 6,59 5,49 11 Sidrun kg 2,00 1,67 12 Õun kg 1,49 1,24 13 Või kg 7,04 5,87 14 Mandlilaastud kg 11,42 9,51 15 Sarapuupähkel kg 8,06 6,71 16 Mandlid kg 9,17 7,64 17 Rõõsk koor 35% l 1,35 1,13 Kokku 52,95 Kalkulatsioonitabel Toidu nimetus: Tosca-kattega õunakook kamabiskviidiga Kogus: 8 Retsepti kaal Valmistamise kaal

Muu → Arvestus ja aruandlus
17 allalaadimist
thumbnail
25
odp

Pähklid

kuna nad sisaldavad rasvu ja valke. Ent pistaatsiapähklid annavad energiat tavatul moel seda tänu glutamiinhappele. Glutamiinhape soodustab vaimse energia teket rohkem kui miski muu. SARAPUUPÄHKEL Sarapuid kasvab 15 erinevat liiki Euroopas, IdaAasias ja Põhja Ameerikas. Eestis kasvab pärismaisena üks liik ­ harilik sarapuu. Teda leidub leht ja segametsade põõsarindes, puisniitudel ja loodudel. Sarapuu vili on sarapuupähkel ehk metspähkel. Sarapuupähkel on valgu ja kiudainerikas. Tänu sellele annavad pähklid palju energiat. Samuti sisaldab Brühma vitamiine ja Evitamiini. B rühma vitamiinidest sisaldavad sarapuupähklid tiamiini (B1). Sarapuupähkleid süüakse maiustusena ning kasutatakse laialdaselt kondiitriäris, näiteks kompvekkide, halvaa, pralinee ja sarapuupähklivõi valmistamiseks. Tavaliselt müüakse sarapuupähkleid, millelt on

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pähklid referaat

TALLINNA TEENINDUSKOOL Tanel Vähesoo 013K Pähklid Referaat Tallinn 2008 Sisukord: · Sarapuupähkel · Kreeka pähkel · India pähkel · Maapähkel · Mandel · Parapähkel · Pistaatsia pähkel · Kookospähkel · Kastan Sarapuupähkel Sarapuupähklid on valgu- ja kiudainerikkad. Sarapuupähklid sisaldavad mitmeid mineraale; rauda , vaske ja magneesiumi. Vitamiinidest sisaldavad koliini ja tiamiini . 100 g sarapuupähkleid sisaldab rasva 62,4 g, proteiini 12,6 g, karbohüdraate 13,7 g, mineraale 2,5 g, vitamiine 3,2 mg, süsivesikuid 9,4 g. Sarapuu pähklite maitse paraneb oluliselt kuumtöötlemisel. Sarapuupähklid kasvavad Eestis (harilik sarapuu). Sarapuupähkleid süüakse harilikult

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

E-vitamiin

E-vitamiin E-vitamiin E-vitamiin ehk Vitamiin E ehk tokoferoolid on E-vitamiinilaadset toimet avaldavate ainete koondnimetus E-vitamiinil on vähkkasvajatevastane toime On igapäevaselt vajalik Täielik puudumine organismist võib kahjulik ja ohtlik olla Milleks E-vitamiini vaja on? Kapillaaride seinte tugevamaks muutmiseks Lümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks Kuna mängib olulist osa lihaste rakulises hingamises Veretrombide ärahoidmiseks Soodustamaks toitainete transporti rakkudeni Vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks Glükogeeni ladestumise soodustamiseks maksas Järglaste saamiseks E-vitamiini allikad Päevalilleseemneõli Rapsiõli Maapähkel Mandliõli India pähkel Oliiviõli Lõhe Päevalilleseemned Spargelkapsas Mandel Kiivi Kreeka pähkel Porgand Sarapuupähkel ...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklid

..................... 5 4. Kookospähkel .......................................................... 7 5. Kreeka pähkel .......................................................... 8 6. Maapähkel ............................................................... 9 7. Mandel .................................................................... 10 8. Para ehk Brasiilia pähkel ........................................ 11 9. Pistaatsia pähkel ...................................................... 12 10. Sarapuupähkel ......................................................... 13 11. Kokkuvõte ............................................................... 14 12. Kasutatud kirjandus ................................................. 15 1 Sissejuhatus Pähklid on tõenäoliselt ühed esimesed ja vanemad loodusannid, mida inimene hakkas toiduks tarvitama

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
3
doc

PÄHKLID

TALLINNA TEENINDUSKOOL Jevnika Samofalova 011KM PÄHKLID Referaat Juhendaja: Milvi. Kasemäe Tallinn 2010 SARAPUUPÄHKEL Sarapuid kasvab 15 erinevat liiki Euroopas, Ida-Aasias ja Põhja-Ameerikas. Eestis kasvab pärismaisena üks liik ­ harilik sarapuu. Teda leidub leht- ja segametsade põõsarindes, puisniitudel ja loodudel.Sarapuu vili on sarapuupähkel ehk metspähkel.Umbes 75% maailma metspähklite toodangust pärineb väikestest Türgi farmidest Musta mere lõunarannikul, ülejäänud toodang tuleb Itaaliast, Hispaaniast, Ameerika Ühendriikidest, Iraanist ja Kaukaasiast.Sarapuupähkel on valgu- ja kiudainerikas. Samuti sisaldab B- rühma vitamiine ja E-vitamiini.Sarapuupähkleid süüakse maiustusena ning kasutatakse laialdaselt kondiitriäris, näiteks kompvekkide, halvaa, pralinee ja sarapuupähklivõi valmistamiseks. KREEKA PÄHKEL

Toit → Toiduainete õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Pähklid

mõnel liigil õhem, teisel paksem. Pähkel on kollakas ning seda katab õhuke pruun kest. Fundukk Kujult sarnaneb metspähklile Maiustusena, kommides; Energeetiline väärtus: Suureviljaline salatite,liha- ja kalatoitude 680kCal 100g kohta. sarapuupähkel. Abistab maitsestamiseks E-vitamiin,magneesium. maksa organismi toksiinide puhastamisel. India pähkel e akazuu Neerukujuline nakar. India pähklit kasutatakse Energeetiline väärtus: Nagu nimigi ütleb, on Valge-kollakas

Toit → Toiduaine õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pähklid

TALLINNA TEENINDUSKOOL PÄHLKLID referaat Annili Pill 021K Juhendaja: Milvi Kasemäe TALLINN 2010 1 Sisukord Pähklid.............................................................................................................................................3 Sarapuupähkel.................................................................................................................................3 Kreeka pähkel...................................................................................................................................4 India pähkel........................................................................................................................................5 Maapähkel.......................................................

Toit → Toiduainete õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Trühvlid

Samuti pressitakse neist pistaatsiaõli, mis leiab kasutust farmaatsia- ja parfümeeriatööstustes. Pistaatsiapähkel sisaldab rohkelt valku ja kroomi, samuti eeterlikke õlisid. Kõik seemned ja pähklid on energia saamiseks fantastilised, kuna nad sisaldavad rasvu ja valke. Ent pistaatsiapähklid annavad energiat tavatul moel seda tänu glutamiinhappele. Glutamiinhape soodustab vaimse energia teket rohkem kui miski muu. Sarapuupähkel Sarapuu vili on sarapuupähkel ehk metspähkel. Sarapuupähkel on valgu- ja kiudainerikas. Tänu sellele annavad pähklid palju energiat. Samuti sisaldab B-rühma vitamiine ja E-vitamiini.B rühma vitamiinidest sisaldavad sarapuupähklid tiamiini (B1). Sarapuupähkleid süüakse maiustusena ning kasutatakse laialdaselt kondiitriäris, näiteks kompvekkide, halvaa, pralinee ja sarapuupähklivõi valmistamiseks. Tavaliselt müüakse sarapuupähkleid, millelt on kõva koor juba eemaldatud. Küll katab pähklit veel

Toit → Pagar-kondiiter
42 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Pähklid

Pähklid Pähkel on... *Vili, mille tuuma ümber on kõva väliskest (kasvab puu või põõsa küljes) *Üks vanimad loodusande, mida inimene hakkas toiduks tarvitama *Suure toiteväärtusega ja sisaldab rohkelt eluks vajalikke toitaineid *Kalorirohke (see tuleneb peamiselt pähklis sisalduvast õlist) Maapähkel *Sisaldab peamiselt b-rühma vitamiine ja E- ning K-vitamiini *Mineraalainetest on seal fosfor, kaalium, raud, magneesium *Proteiinirikas- on rohkem proteiine, kui kalas, munas, piimatoodetes Toiteväärtus(100g kohta): Kalorid: 591 kcal Valgud: 25,6 grammi (kõige valgurikkam) Rasvad: 46,1 grammi Süsivesikud: 16,7 grammi Kreeka pähkel *Omab kolesteroolitaset alandavat ja südant säästvat toimet *Pähklitest suurima E-vitamiini sisaldusega(võitleb vananemise vastu) Toiteväärtus(100 grammi kohta): Kalorid: 695 kcal (kõige kaloririkkam) Valgud: 14,3 grammi Rasvad: 61,9 grammi Süsivesikud: 18,3 grammi Pistaatsiapähkel *Sisaldab rohkelt valk...

Keemia → Biokeemia
3 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklite ja seemnete kasutamine pagaritööstuses

Sarapuupähkel Sarapuu (Corylus) on heitlehiste lehtpõõsaste ja -puude perekond sarapuuliste sugukonnast. Tema lehed on harilikult kahelisaagjad, isasõied asetsevad rippuvais urbades ning emasõied pungakujulistes õisikutes. Sarapuu vili on kõva kestaga rasvarohke pähkel, mida ümbritseb rohtjas üdi. Sarapuid kasvab 15 erinevat liiki Euroopas, Ida-Aasias ja Põhja-Ameerikas. Eestis kasvab pärismaisena üks liik -- harilik sarapuu. Sarapuu vili on sarapuupähkel ehk metspähkel.Umbes 75% maailma metspähklite toodangust pärineb väikestest Türgi farmidest Musta mere lõunarannikul, ülejäänud toodang tuleb Itaaliast, Hispaaniast, Ameerika Ühendriikidest, Iraanist ja Kaukaasiast. Sarapuupähkel on valgu- ja kiudainerikas. Samuti sisaldab B- ja E-grupi vitamiine. Sarapuupähkleid süüakse maiustusena ning kasutatakse laialdaselt kondiitriäris, näiteks kompvekkide, halvaa, pralinee ja sarapuupähklivõi valmistamiseks. Kreeka pähkel

Toit → Pagar-kondiiter
30 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Metshiired

Sisukord Tiitelleht Sisukord Sissejuhatus 1. Metshiired Metshiired/Kaelushiired 2. Lisaprojekt Kasutatud kirjandus Sissejuhatus Metshiir või ladina keeles Apodemus sylvaticus on laialt levinud Lääne- ja Kesk- Euroopas, Briti saartel ja Lõuna Skandinaavias. Eestis on neid võrdlemisi vähe. Nad sarnanevad väga kaelushiirtega, kellest tuleb ka natuke juttu. Loodan, et sellest kasulikkust looduse materialist jääb mul midagi pähe ka, sest mul oli väga huvitav hiirtest ja nende elust rohkem teada saada! 2 1. Metshiired Kuidas näeb välja metshiir? Metshiirel on suured kõrvad, silmad ja tagakäpad. Ta sarnaneb väga kaelushiirtega kuid ta on väiksem. Saba on hiirel pealt-poolt tumepruun ning alt poolt vaadates heledam. Nagu näha all olevalt pildilt on metshiirel tumepruun selg, helepruun küljelt vaates ja kõht hallikas valge. Kolm protsenti hiirtest...

Loodus → Loodusõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
8
xls

Tehnoloogiline kaart

Retsepti kaal Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto seguhakkliha kg 0,125 0,125 kuivatatud aprikoos kg 0,013 0,013 kuivatatud must ploom kg 0,013 0,013 kooritud ja röstitud sarapuupähkel kg 0,000 riivsai kg 0,025 0,025 piim l 0,025 0,025 muna tk 0,025 0,025 sool 0,000 must pipar 0,000

Toit → Toit ja toitumine
42 allalaadimist
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

sarapuuliikide lihatoitude, salatite väärtus: 664kcal eristamise maitsestamiseks. 100g kohta tunnused. Pähkli Õli ei sobi tuum on söödav. kuumutamiseks. Seda katab õhuke tumepruun nahk. Fundukk Suureviljaline Fundukis on sarapuupähkel. oluliselt E-vitamiini ja magneesiumi. Energeetiline väärtus: 680 kcal 100g kohta. India pähkel ehk On neerukujuline India pähklit Sisaldab E- Tähtsaima B- akažuu

Toit → Köögi õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Pähklid

imendumise organismis. Pähkleid on hea süüa pärast väsitavat treeningut või enne suuremat ajutööd või eksamit. PÄHKLEID KANDVAD TAIMEPEREKONNAD · Sugukond pöögilised (Fagaceae) o Perekond pöök (Fagus) o Perekond kastanipuu (Castanea) o Perekond tamm (Quercus) ­ viljaks on üheseemneline pähkel ehk nn tõru[1] o Perekond kiviviljak (Lithocarpus) · Sugukond sarapuulised (Betulaceae) o Perekond sarapuu (Corylus) ­ sarapuupähkel o Perekond valgepöök (Carpinus) o MAAPÄHKEL ehk HIINA PÄHKEL Maapähkel ei olegi tegelikult pähkel, vaid hoopis kaunvili, mis valmib mullas. Pärit on see Aasiast. Sisaldab 60% õli, 25%-35% valku, süsivesikuid, B rühma vitamiine (tiamiin, riboflaviin, niatsiin). Samuti on maapähklites märkimisväärne hulk kaltsiumi, fosforit, kaaliumi, rauda ja magneesiumi. Maapähklite proteiinisisaldus on suurem kui piimatoodetes, munas, kalas

Muu → Ainetöö
6 allalaadimist
thumbnail
40
pptx

Puittaimed toiduks, ravimiks ja mürgiks: ettekanne

Kasutatakse vilju keedise, kompoti, tarretise, siirupi, mahla, veini, veiniäädika, likööri jms. tooraine (kõrval)osisena. Pihlakas Kaasajal hariliku pihlaka loodusannid eriline maiuspala ei ole, kuid mahla, siirupit, kompotti, marmelaadi, keedist, veini ja likööri nendest siiski valmistatakse. Kuivatatud viljadest saab keeta ka teed. Sisaldab sorbitooli. Harilik sarapuu Sarapuu vili on sarapuupähkel (rahvasuus ka metspähkel). Süüakse maiustusena ning kasutatakse laialdaselt kondiitriäris, näiteks kompvekkide, halvaa, pralinee ja sarapuupähklivõi valmistamiseks. Toomingas Toomingal on luuvili nagu kirsil ja ploomilgi, aga nii väike, et rahvasuus nimetatakse seda toomingamarjaks. Marjade korjamisel tuleb olla tähelepanelik, et toomingat mitte segi ajada paakspuuga. Harilik vaher

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Vitamiinid

rapsiõli E-vitamiini nimetatakse ka hapniku vabade radikaalide Lihaste düstroofia päevalilleseemneõli elimineerijaks. Just sel viisil pärsib ta biomembraanide Enneaegne vananemine mandel fosfolipiidides ja vere lipoproteiinides polüküllastamata rasvahapete kreeka pähkel peroksüdatsiooni. Just seepärast, et ta kontrollib lipiidide sarapuupähkel peroksüdatsiooni, kaitsebki E-vitamiin biomembraanide ja teiste maapähkel struktuuride ehituslik-funktsionaalset terviklikkust. lõhe Antioksüdantses kaitsereaktsioonis koopereerub E-vitamiin eeskätt muna askorbiinhappega. porgand Lisaks antioksüdantsusele, soodustab ta seleeni püsimist organismis ja heemi sünteesi

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Vitamiinid ja vajalikkus

oluliselt suurem risk kasvajate tekkeks ja arenguks,enneaegne vananemine. Vitamiin E manustamisel tuleb silmas pidada kolmetasemelist lähenemist: absoluutne tagatav miinimum peab olema 10­15 mg (RDA); tervise optimaalseks tagamiseks nüüdisajal kuni 100 mg; terapeutiline tase algab 300 mg. Leidub ­ nisuidu-, soja-, rapsi-, päevalilleseemne-, mandliõli, päevalilleseemned, mandel, Kreeka pähkel, korea seedermänni seemned, oliiviõli, sarapuupähkel, maapähkel, india pähkel, lõhe, munad, spargelkapsas, kiivi, porgand, tomat, oder, kaeratoidud, majonees. Foolhape e antianeemiline vitamiin Leidub - maks, neerud, pärm, kõik rohelised taimeosad (lehtköögiviljad), oad, läätsed, mustsõstar, tsitruselised. Defitsiit ­ ärritatavus, kõhulahtisus, mälu nõrgenemine, kasvupeetus, suunurkade haavandid, keelepõletik, suur-punaliblede aneemia. Soovitav kogus ­ meestel ja naistel 0,3 -0,5mg, lastel 0,1 -0,3mg, rasedatel 0,5 -0,6mg.

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Referaat pähklitest

TSIRGULIINA KESKKOOL 11. klass Merlika Hüdsi PÄHKLID Referaat 2014 Sissejuhatus Pähklid on head vahepalad, sest on kasulikud, täidavad kõhtu, annavad energiat ning nii vajalikke ja kasulikke rasvaineid. Lisaks on neid kerge taskusse pista ja kaasa võtta, ilma et peaks muretsema riknemise, mahutavuse või muljumise pärast. Pähklite tervislikud omadused teevad neist väga olulise toiduaine, mida kinnitavad ka paljud uuringud. Sisaldades kiudaineid ja kasulikke rasvu, muutuvad nad täiuslikuks südameravimiks, sest vähendavad kahjuliku LDL-kolesterooli hulka kehas. Mõned pähklid on ka väga valgurikkad, ületades selles isegi traditsioonilisi valgupomme linnuliha, kala ja loomaliha. Vitamiinide ja mineraalide osas o...

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Puuviljad ja pähklid

Kõik pähklid ja seemned sisaldavad palju kaaliumi, mida on neis isegi rohkem kui puuviljades, samuti fosforit, kaltsiumit, magneesiumi, aga ka mangaani, rauda ja tsinki. Kreeka pähklid ja seedripähklid, eriti poolküpsed, sisaldavad suurel hulgal joodi ja fluori. (Kroom,G. 2006:3-5) Toiduks tarvitatav ,,pähklid" ei ole botaanilises mõttes enamasti pähklid, vaid valik mitut tüüpi viljadest. Tõeline pähkel, botaanilises tähenduses, on kõva kestaga üheseemneline sulgvili, näiteks sarapuupähkel. (Kalju,K. 2007:145) Akasuu Akazuu kodumaa on Lääne-India ja Lõuna-Ameerika. Tänapäeval viljeldakse Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Lääne-India saartel, Aafrikas, Egiptuses ja Indias. Akazuu on omapärane vili, mis koosneb pirnitaolisest paisunud kuni 9 cm pikkusest viljaraost ja selle otsas kasvavast nakrast ehk india pähklist. Paisunud viljaraag ehk kasuõun on kollase või punaka läikiva koorega, mis katab õrna, helekollast mahlakat ja kergelt mõrkja maitsega sisu

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

Toiduainete ja toitumisõpetus TOIDUKAUBAD, NENDE PAKENDAMINE JA SÄILITAMINE TOIDUSEADUS Kasulikud lingid: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13256331 https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234674 Käsitleb alljärgnevaid punkte ( täida lüngad- otsida toiduseadusest vastused! ) ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ................................................................................................

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Veiniõpetuse referaat (Hispaania)

Maitse ühtaegu tuline, marjane ja magus- tammine. Hea tasakaal. Leganza, Bodegas Leganza, kuulsale Rioja tootjale Faustinole kuuluv La Mancha veinimõis (524 ha). Veinid valmistatakse orgaanilisel viisil. Marques de Arienzo, Rioja üsna uus tootja ( firma asutatud 1972), kes ometi harrastab nn vana stiili, s.t valmistab suhteliselt õhukesi, tammiseid ja tuliseid veine. · Marques de Arienzo Gran Reserva (1995): Aroomis sarapuupähkel, maitse tuline, piprane ja nõrke, kuivatatud marjade ja konjaki nüansiga. Marques de Caceres, modernne suurtootja Riojas (peakorter Rioja Altas). Firma asutatud 1970, selle lõi Bordeaux`s töötanud Enrique Forner, juhib ettevõtet praegu koos tütre Christine`iga. · Marques de Caceres Reserva (1995): Stiilne tammevanill aroomis, maitses tamm, mahlakus, kaneeline tulisus ja lõpus ikka veel parki.

Kategooriata → Veiniõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Söömise keemia

10 täisterarukkileib Nisuhelbed, kama, rosinad 10 Leib, neljaviljahelbed, läätsed 9 Pekaan-, kookos-, parapähkel 9 Maapähkel, piparmünt 8 Verileib, odrajahu, odrakruubid, 8 kuiv.ploom Täisterariis, mustjuur, mädarõigas, 7 mandlid Keedetud oad & herned, murakad, 6 pärm India pähkel, sarapuupähkel, 6 päevalilleseemned Kuivatatud ananass, dattel & pirn, 6 suhkruherned Põldmarjad, astelpaju marjad, tatar, 6 kaerahelbed Maisihelbed, sepik, pop corn, 5 tomatipaste Kreeka pähkel, maisimanna, 5 mustsõstrad Süsivesikute sisaldus 100 grammis toiduaines: Toiduaine g

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
28
docx

Pähklid

Pähklid  Pähklid on tõenäoliselt ühed esimesed ja vanemad loodusannid, mida inimene hakkas toiduks tarvitama.  Meeldiva maitse ning kõrge toiteväärtuse (valgud, süsivesikud, vitamiinid (E ja B-vit) ja mineraalained, rasvad, millest enamus küllastumata rasvhapped – kõige kasulikumad infarkti ennetamiseks on kreeka pähklid) tõttu on need igati tervislikud ja mõnusad, sobides lihtsalt söömiseks ja ka toitudes kasutamiseks.  Eriti kasulikud on pähklid sportlastele, areneva organismiga lastele (lõuna- või õhtuoode) ja vanuritele. Kuna pähklid on taimse päritoluga, ei sisalda nad kolesterooli. Vaatamata kõrgele rasvasisaldusele (ksk 60% rasva) on pähklid kasulikumad mis tahes krõbinatest ja näksidest, sest nad sisaldavad küllastumata rasvhappeid – alandavad kolesterooli (v.a kookospähklid ja kastanid), erinevaid mineraalaineid ja B-rühma, A- ja E-vitamiine. ...

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Eesti pärismaised puud-põõsad toiduks, raviks, mürgiks

Talulapsed küpsetasid vanasti pihlakakobaraid kas lõkketule kohal või ahjus seni, kuni kuumus lõi viljadesse praod. Küpsenud marjad kaotasid kibeda maitse, kuid muutusid jahuseks. Kaasajal hariliku pihlaka loodusannid eriline maiuspala ei ole, kuid mahla, siirupit, kompotti, marmelaadi, keedist, veini ja likööri nendest siiski valmistatakse. Kuivatatud viljadest saab keeta ka teed. 4.5. Harilik sarapuu (Corylus avellana) pähklipuu, pähkmepuu, sarap, sarakas. Sarapuu vili on sarapuupähkel (rahvasuus ka metspähkel). Sarapuu viljad on 2­4 (5) kaupa kobaras asuvad helerohelise lüdiga ümbritsetud pähklid, valmivad augustis-septembris. Pähkel on 1­2,5 cm pikk ja 1­2 cm lai, ümar, kuid mitte kerakujuline, vaid lopergune. Pähklit ümbritseb täielikult, harvem osaliselt pähklikoor. Pähklikoore kuju, ehitus ja kasvukoht puuvõras on tähtsad sarapuuliikide eristamise tunnused. Korjata tohib üksnes täiesti küpseid pähkleid. Toored pähklid säilivad halvasti ja nende

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Eksamiks õppimise konspekt

ploom 8 Kuivatatud uba 22 Täisterariis, mustjuur, mädarõigas, mandlid 7 Kõrvitsaseemned 21 Keedetud oad & herned, murakad, pärm 6 Kaerakliid 17 India pähkel, sarapuupähkel, päevalilleseemned 6 Passioon 16 Kuivatatud ananass, dattel & pirn, suhkruherned 6 Näkileib, kuivik, kuivatatud aprikoos 15 Põldmarjad, astelpaju marjad, tatar, kaerahelbed 6 Nisuidud, müsli, rukkijahu, rukkihelbed 14

Keemia → Biokeemia
329 allalaadimist
thumbnail
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

ploom 8 Kuivatatud uba 22 Täisterariis, mustjuur, mädarõigas, mandlid 7 Kõrvitsaseemned 21 Keedetud oad & herned, murakad, pärm 6 Kaerakliid 17 India pähkel, sarapuupähkel, päevalilleseemned 6 Passioon 16 Kuivatatud ananass, dattel & pirn, suhkruherned 6 Näkileib, kuivik, kuivatatud aprikoos 15 Põldmarjad, astelpaju marjad, tatar, kaerahelbed 6 Nisuidud, müsli, rukkijahu, rukkihelbed 14

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

ploom 8 Kuivatatud uba 22 Täisterariis, mustjuur, mädarõigas, mandlid 7 Kõrvitsaseemned 21 Keedetud oad & herned, murakad, pärm 6 Kaerakliid 17 India pähkel, sarapuupähkel, päevalilleseemned 6 Passioon 16 Kuivatatud ananass, dattel & pirn, suhkruherned 6 Näkileib, kuivik, kuivatatud aprikoos 15 Põldmarjad, astelpaju marjad, tatar, kaerahelbed 6 Nisuidud, müsli, rukkijahu, rukkihelbed 14

Keemia → Biokeemia
11 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

Maksimumkogus ühele inimesele on 120 g kuivkaalus (keedetult 210g). 30-45g kuivkaalus võib asendada 90-120g riisiga ning süüa kas kõik koos (segamini) või kaunviljad peale riisi. Soja seedub 120 minutit (maksimumkogus üheks toidukorraks 30- 120g). Seemned ja pähklid. Päevalille-, kõrvitsa-, pirnmeloni- ja seesamiseemned seeduvad ligikaudu kaks tundi. Kokku võib süüa 30-120g erinevat liiki seemneid. Sellised pähklid nagu mandel, sarapuupähkel, arahhis (toores), Cashew-pähkel (india pähkel), pecan- pähkel (kuulub kreeka pähkli perekonda) ning kreeka ja brasiilia pähklid seeduvad 2,5-3 tundi. Sööge ainult üht liiki pähkleid ühel söögikorral, ning juhul kui te ei ole koormatud raske füüsilise tööga, siis mitte enam kui 90g. Kui seemned ja pähklid panna ööks vette likku ja pärast peeneks tampida, omastatakse nad kiiremini. Piimatooted (ei soovitata). Rasvavaba kodune juust, kohupiim ja lambapiimajuust

Toit → Toitumisõpetus
110 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

ÕPIMAPP SISUKORD Eritoit.......................................................................................................................................... 5 Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. . 5 Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut m...

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Seejärel erinevad veinid segatakse ning pärast 10 kuud küpsemist villitakse vein pudelisse. Villitud vein küpseb pudelis jahedates veinikeldrites maksimaalselt 9 kuud. Veinil on sädelev õlekõrre-kollane värvus kuldsete helkidega. Aroom on väga kompleksne, rikkalik, intensiivne ja elegantne. Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus Eristuvad lillelõhnad, troopilised puuviljad, tsitrused, sarapuupähkel, magusad mandlid koos vürtsikate nüanssidega. Maitselt on täidlane, mahlakas ja tiheda struktuuriga, suurepärase happesusega, järelmaitse kauakestev ja kergelt magus, püsiv lilleline-vürtsikas, tulvil troopilisi puuvilju. Ideaalne kaaslane erinevate kalaroogadega, juurviljarisoto, riisi- ja pastaroogadega, linnuliha ja juustudega. Parim serveerida 14-15 kraadi juures. MARCO FELLUGA 100% Sauvignon Blanc Friuli DOC. Vein on olemuselt kerge, keskmise täidlusega, värske

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Organismi keemilisest koostisest-spordibiokeemia

22 Kõrvitsaseemned 21 Kaerakliid 17 Passioon 16 Näkileib, kuivik, kuivatatud aprikoos 15 Nisuidud, müsli, rukkijahu, rukkihelbed 14 Kuivatatud õun 12 Kibuvitsamarjad 11 Kakaopulber, granaatõun, täisterarukkileib 10 Nisuhelbed, kama, rosinad 10 Leib, neljaviljahelbed, läätsed 9 Pekaan-, kookos-, parapähkel 9 Maapähkel, piparmünt 8 Verileib, odrajahu, odrakruubid, kuiv.ploom 8 Täisterariis, mustjuur, mädarõigas, mandlid 7 Keedetud oad & herned, murakad, pärm 6 India pähkel, sarapuupähkel, päevalilleseemned 6 Kuivatatud ananass, dattel & pirn, suhkruherned 6 Põldmarjad, astelpaju marjad, tatar, kaerahelbed 6 Maisihelbed, sepik, pop corn, tomatipaste 5 Kreeka pähkel, maisimanna, mustsõstrad 5 Süsivesikute sisaldus 100 grammis toiduaines: Toiduaine g Suhkur 100 Besee 96 Kuivatatud banaan 88 Karamell 87 Maisihelbed 86 Kartulijahu, kuivatatud kibuvitsamarjad 83 Mesi, pulgakomm 81 Pastilaa, vahukomm, vahvel, küpsis 80 Kuivatatud datllid, riis 78

Sport → Spordibiokeemia
19 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K11 KÕ Aire Liivapuu TOIDUKAUBATUNDMINE Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik Mõdriku 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS Oma õpimapis käsitlesin ma toidukaubatundmises õpitud teemasi. Tuues välja erinevate kaubagrupide tähtsamad omadused, liigid või sordid. Tööd teha oli huvitav aga üsna palju vaeva nõudev. Ma otsustasin seekord minna kergema vastupanuteed ning enamus, töös kasutatava materjali, otsisin interneti avarustest. 1. MESI, SUHKUR, SUHKRUASENDAJAD, SOOL. 1.1 Mesi Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesel põhitoiduks. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui vää...

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun