Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"köögivili" - 252 õppematerjali

köögivili on pehme, kui ligikaudu 40% protopektiinist on lagunenud.
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

1 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine sealiha kana köögivili kala seened veiseliha Roa vorm praad kaste pajaroog supp hautis ahjuroog Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul,

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Didaktika alused

VARIANT A 1. Ora ees, käärid taga, kerakene keskel? (LIND) 2. Hiir läheb auku, saba jääb välja? (ASI) 3. Suvine poisike, sajakordne kasukas? (AEDVILI) 4. Koor all, koor peal, liha keskel? (METSASAADUS) 5. Mees raiub ööd ja päevad, ei saa laastu iialgi (ESE) 6. Tulid mehed kirveta, ehitasid maja nurkadeta? (PUTUKAD) 7. Tirk-tork teed mööda, nirk-nark maad mööda, kribinal-krabinal kuuse otsa? (LOOM) 8. Hobu hirnub heinamaal, hääl kostab siiamaale? (ILM) 9. Mulda läheb seeme väike, sellest sirgub kuldne päike? (LILL) 10. Okkaline kui ohakas, ümmargune kui kera? (LOOM) 11. Üks uks, viis tuba? (RIIETUSESE) 11 S Õ 6 R ...

Eesti keel → Eesti keel
5 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Liharoad

o Ribitükk o Labatükk o Koot  t 4-6 Co sulatatakse o  Tükke lõigata risti kiudu Liha pannakse KEEVASSE MAGEDASSE VETTE.  Suuretükilised liharoad – suurest tükist lõigatakse viilud  Portsjontükilised liharoad – kindla kaaluga  Väikesetükilised liharoad – kuubikud, ribad Rulaad:  Sea-, veise-, lamba-, vasika-, küülikulihast  Valmista ette täidis- hakkliha, köögivili, peekon, omlett.  Lõika liha tasapinnaliseks nelinurgaks, vasarda ja maitsesta soola ja pipraga.  Pane täidis liha peale ja rulli tihedalt kokku. Seo või pane tikkudega kinni.  Küpseta ahjus kombi režiimil, aegajalt vedelikuga kastes. Jahtudes võib hoida vajutise all. Pikitud liha:  Valmista õlist ja maitseainetest maitsestussegu, kui küpsetad või tunni pärast lisada ka soola.

Toit → Kokk
14 allalaadimist
thumbnail
5
odt

KÖÖGIVILJADE SORTIMENT JA KASUTAMINE TOIDU VALMISTAMISEL

.....................2 Kabatsokk................................................................................................3 Patisson....................................................................................................4 PAPRIKA Paprika on kõige C-vitamiini rikkam köögivili(punases paprikas kõige rohkem). Kasutatakse lisana salatites, hautistes, konserveerimisel jne. Säilitakse temperatuuril 8-12 kraadi. Paprika on õrn köögivili. Paprika kaalub tavaliselt 10-200g. Sorte jaotatakse magusateks ja kibedateks. Paprika kuulub kaheiduleheliste klassi. KABATSOKK ehk suvikõrvits.Kabatsokk ehk suvikõrvits on piklik, silindrikujuline, õrna ja mahlaka sisuga. Värvus võib olla olenevalt sordist heledast tumeroheliseni ja kuldkollane. Toiduks tarvitatakse mittetäielikult valminud vilju. Kuulub kõrvitsaliste perekonda. Viljad tavaliselt 7-21 cm pikkused, Sisaldab rohkelt B ja C vitamiine

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Tervislik toitumine-tervise tugevdamine

Seega- vähem rasvast liha ja rohkem kartuleid ja piima! Vitamiinid Vitamiinidel ei ole energeetilist väärtust. Vitamiinid jaotatakse rasvas lahustuvateks (A,D,E,K) ja vees lahustuvateks (B,C). Vitamiinirikkad toiduained: (Sulgudesse taha on kirjutatud päevane vajadus milligrammides.) A-vitamiin - veisemaks, seamaks, munarebu. (0,8-1,1).Naha kuivenemine, karedus ja pigmentatsiooni häired. Ületarbimisel peavalu, juuste väljalangemine. Provitamin B-karoteen - köögivili, spinat, till, petersell jne. D-vitamiin - kalamaksaõli, heeringas, kanamuna rebu jt. (5-8). E-vitamiin - taimeõlid, kalamaks, pähklid. (8-13) B1-vitamiin - teravili, teraviljasaadused, liha, lihatooted, kartul, köögivili, piim, piimasaadused. (1,1-1,5).Väsimus, unetus, isutus, seedehäired. B2-vitamiin - kanamunad, juust. (1,3-1,7).Väsimus, kaalukaotus, naha punetus, kestendamine ja lõhenemine, põletikud suunurkades ja silmade ümbruses, suus

Sport → Kehaline kasvatus
47 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

Seda saab vältida, kui süsivesikuid kasutada koos valku, rasvu võikiudaineid sisaldavate toiduainetega (täisteratooted, kaunvili, leib juustuga, leib kohupiimaga ). Kasulik oleks süüa päevas 5-7 korda süsivesikute rohket toitu koos kiudainetega ning vähese valgu ja rasvaga. Eelistada vähemagusaid jooke. Mida suurem koormus, seda rohkem süsivesikuid. Süsivesikute rikkad ja rasva vaesed toiduained on nuudel, riis helbed, leib, kartul, köögivili, puuvili. Kasutada kergemaid eineid suuremate söögikordade vahel (puuvili ja selle salatid). Ühe tunni jooksul imendub 60 grammi süsivesikuid ehk 2 banaani, siis süüa 5-7 korda päevas. Süsivesikud---täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, nisuhelbed, müslid, herned, oad, banaanid, õunad, kiivid, mesi, kuivatatud puuviljad, puuviljamahl, puuviljasiirup, spordijoogid, teraviljatooted. 1-2 päeva enne võistlusi peab toit olema süsivesikuterikas.

Meditsiin → Terviseõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Süsivesikute muutumine toiduainete töötlemisel

Rakuseinte süsivesikute muutumine...  Rakuseinte süsivesikutest moodustavad valdava osa tselluloos (60%), hemitselluloos (20-25%) ja propektiin (kuni 25%). Tselluloosist ja hemitselluloosist koosnevad taimede rakukestad. Peamiselt propektiinist koosneb taimerakkude vahekiht, millega need on tihedalt seotud.  Kuumtöötlemisel laguneb propektiin pektiiniks, mille tagajärjel rakkude vahekiht laguneb, seega ka rakkudevaheline side nõrgenb ning köögivili pehmenb. Mida kauem köögivilja keeta, seda rohkem propektiini laguneb. Köögivili on pehme, kui ligikaudu 40% propektiinist on lagunenud. Rakuseinte süsivesikute muutumine...  Propektiini lagunemist mõjutab kuumutamise temperatuur. Mida kõrgem see on, seda intensiivsem on protsess.  Happed takistavad propektiini lagunemisprotsessi, ka kare vesi takistab propektiini lagunemist köögiviljade keetmisel.

Keemia → Biokeemia
4 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Köögiviljad

KARTUL- 2,5 kg (~40 kartulit) PEAKAPSAS- 700 g (1 kapsas) VÄRSKE KURK JA TOMAT (1pikk kurk ja 3 tomatit) PORGAND- 500 g (6 porgandit) MUGULSIBUL-250 g (4 sibulat) KAALIKAS-200 g (1 kaalikas) PUNANE PEET-200 g (2 väikest peeti) PAPRIKA- 100 g (1 paprika) KÜÜSLAUK- 20 g (1/2 küüslauku) MAITSETAIMI KAUNVILJU MIKS ON KÖÖGIVILJAD KASULIKUD ? Köögiviljad rikastavad meie toitu mitmesuguste vitamiinide ja mineraalainetega Köögivili sisalab palju kiudaineid, mis tagab inimese soolestiku normaalse talitluse Köögivili on suhteliselt madala toiduenergiaga

Toit → Toiduained
11 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tervislik toitumine

köögivilja, muna. Toiduainete koostisosadeks on omakorda toitained: valgud, toidurasvad, süsivesikud, vitamiinid, mikroelemendid, mineraalained. Tasakaalustatud segatoit on toit, mis rahuldab organismi vajaduse kõigi toitainete järele. Segatoitlus tähendab, et enamik päevasest toidust, 70-80 %, peab olema taimne ja väiksem osa, 20-30 %, loomse päritoluga. Taimne toit on teravili ja teraviljatooted, köögivili ning puuvili. Loomne toit on piim ja piimatooted, liha, kala ja nende tooted ning munad. Söömine on ainus töö, mis toidab, ja me kõik sööme regulaarselt. Enamik inimesi tunneb ennast suurema osa asjast hästi. Toidule ja söömisele hakatakse rohkem tähelepanu pöörama siis, kui tervis läheb kehvaks. Tervisliku toitumise võtmeküsimus on see, mida ja kui palju süüa. Toit peaks rahuldama keha vajadused. Toitumise juures tuleb veel arvestada

Meditsiin → Terviseõpetus
73 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

Serveerimine kohe peale valmistamist temperatuuril 65ºC iseseisva toiduna lisandiks liha- kala-, seene-, kohupiima-, muna- jne roogade juurde ühele sööjale iseseisvalt 200-300 g, selle juurde 50-100 kastet lisandiks 50-150 g Keedetud köögiviljatoidud Légumes (legüm´) Keema soolaga maitsestatud vette, kaanega suletud nõus pehmeks Külmutatud köögivili ­ ei sulatata, keetmiseaeg lühem, kuna eelnevalt blanseeritud Konserveeritud köögivili ­ kuumutatakse keeduvedelikus, kurnatud keeduvedelik kasutada suppide ja kastmete valmistamisel. Mitut liiki köögiviljade keetmine ­ valmimise järjekorras, pikema valmimisajaga pannakse keema varem, teised hiljem, arvestusega, et nad korraga valmis saavad Köögiviljadest keedetakse putrusid, püreesid, neis võib keeta piimaga ja piimakastmega. Rohkes vedelikus

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduvalmistamine

KÖÖGIVILJASUPID Köögiviljasuppide valmistamiseks kasutatakse kõiki heledaid puljongeid (liha-, kala-, kana-, seene-, köögiviljapuljongit). Täiteainetena kasutatakse köögivilju, seeni, tangaineid, pastatooteid, klimpe, veiseliha, sealiha, linnuliha, kala, meresaadusi, vorstitooteid, juustu. Et supil oleks kena välimus, tükeldatakse lisatav köögivili ja lihasaadused ühtlaselt. Tükeldus võib olla väga erinev ­ ribad, kuubikud, kangid jne. Ühe supi komponendid aga peavad olema tükeldatud ühel viisil. Sama kehtib ka tükkide suuruse kohta. Näiteks suppides, kus kasutatakse tangaineid tükeldatakse köögivili kuubikuteks, nuudli- ja makaronisuppidele, kui nende kuju on piklik ribadeks või kangideks. Mõnedel suppidel on ka kindlad tükelduskujud. Kõiki köögiviljasuppe valmistatakse ühesuguse tehnoloogilise skeemi järgi.

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Nimetu

kaalikas 0,2 kg porru 0,1 kg lehtsalat 0,1 kg paprika 0,2 kg sidrun 0,1 kg banaan 0,4 kg apelsin 0,1 kg värsked ürdid 0,05 kg küüslauk 0,1 kg hernes 0,1 kg oad 0,1 kg pirn,õun 0,2 kg hapukurk, marin.kurk 0,3 kg hooaja köögivili 0,3 kg seller 0,1 kg kõrvits 0,4 kg marjad (külmutatud,värsked) 0.2 kg seened 0.3 kg mugulsibul 0,2 kg Piimatooted vahukoor 35% 0,4 kg piim 0,5 l kohupiim 0,5 kg või 0,2 kg juust 0,2 kg maitsestamata jogurt 0,5 kg hapukoor 0,5 kg

Varia → Kategoriseerimata
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Referaat "Köögiviljad"

kibedat paprikat, mida tuntakse ka kirbiku ehk kajenni paprika nime all. Maailm ja Eesti Tänapäeval on paprika üks tähtsamaid köögivilju maailmas. Euroopas on suuremad paprika tootjad ja ka eksportijad Hispaania, Itaalia, Bulgaaria, Madalmaad, Ungari, Rumeenia ja Kreeka. Eestis kasutatav paprika on põhiliselt importköögivili. Siinsetes kliimaoludes tuleb paprika kasvatamine kõne alla vaid katmikalal. Toiteväärtus Paprika on kõrge dieetilise väärtusega ja väga vitamiinirikas köögivili. C-vitamiini sisalduse poolest on ta meil tuntud köögiviljade seas esikohal. Märkimisväärne on paprika P-vitamiini sisaldus. Rohkesti leidub paprika viljades ka karotiini, B1-, B2 -, PP- jt vitamiine. Vürts- ja kibeda paprika viljade väärtus seisneb eelkõige alkaloid kapsaitsiini ja lenduvate eeterlike õlide sisalduses. Tarvitamine Salatipaprika vilju süüakse toorelt, samuti mooritult, keedetult, täidistega täidetult, marineeritult vm viisil konserveeritult

Toit → Kokandus
50 allalaadimist
thumbnail
82
xlsm

Prognoosimine

5 632.8 1082.2 949.2 1623.3 361.6 618.4 361.6 618.4 858.8 1468.7 678 1159.5 1084.8 1855.2 27.12 46.38 406.8 695.7 226 386.5 949.2 1623.3 768.4 1314.1 723.2 1236.8 678 1159.5 632.8 1082.2 994.4 1700.6 406.8 695.7 904 1546 497.2 850.3 542.4 927.6 TOODE OSTUKOHT KATEGOORIA KOGUS ÜHIKUHIND Alaska krabijaladKalaturg Mereannid 5 10.99 € Apelsinid Toidupood Puu- ja köögivili 2 2.99 € Banaanid Toidupood Puu- ja köögivili 1 3.99 € Hapukoor Kojutoomine Piimatooted 1 2.99 € Jogurt Toidupood Piimatooted 1 4.99 € Juust Kojutoomine Piimatooted 1 9.99 € Kodujuust Kojutoomine Piimatooted 1 3.89 € Kurk Turg Puu- ja köögivili 1 2.29 € Lehtsalat Turg Puu- ja köögivili 2 2.29 €

Informaatika → Andme-ja tekstitöötlus
6 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

mitmeaastane. 2.2 Kapsasköögiviljad Kapsaste "perekond" on väga suur ja huvitav. Nende hulgas on nii suuri kui väikeseid, nii valgeid, rohelisi kui punaseid. Kõik kapsad on ristõielised, enamik neist annab seemneid teisel aastal. Mõned liigid sisaldavad palju sinepiõlisid, mis võivad ärritada magu, seepärast ei saa osad inimesed toorest kapsast süüa. Kuumtöötlemisel need ained lagunevad ja lenduvad. Valge peakapsas On Eestis kõige enam kasutatav köögivili, aastaringselt kättesaadav ja odav. Pool Eestis söödavast köögiviljast (kartulit arvestamata) on valge peakapsas. Kapsaid kasvatati maailmas juba 4000 a tagasi. Kasutamisvõimalused väga laiad, saadaval tänu laiale sortide valikule aastaringselt. Hapukapsata oleks eesti kööki raske ette kujutada. Sisaldab 1,8% valke, 5,4% süsivesikuid, 1,2% mineraalaaineid, 100 g on 30 mg C vitamiini. Punane peakapsas

Toit → Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Hispaania konspekt

Märkimisväärne on kalandus. Galicia rannikuveed on ühed tähtsamad kalapüügipiirkonnad Hispaania kalurite jaoks. 2002 a. toimunud naftatankeri katastroof Galicia rannikul lähistel andis tõsise tagasilöögi sealsetele kalasaakidele. Tähtsaks tuluallikaks on turism. Suhteliselt madal hinnatase, mitmekesiseid huviväärsusi pakkuvad linnad ning vahemereline loodus meelitavad siia aastas kümneid miljoneid turiste. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik

Geograafia → Geograafia
43 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Köögiviljad

· Lehtköögiviljad · Maitseköögiviljad · Dessertköögiviljad · Viliköögiviljad: - Tomatköögiviljad - Kõrvitsköögiviljad - Kaunviljad - Teraköögiviljad (suhkrumais) 1. Mugulköögiviljad ­ taimed, mille maa-aluste võsude külge kujunevad lühenenud ja paksenenud varreosad ehk mugulad Nt: kartul, maa-pirn, bataat (magus kartul) 1.1. Kartul · On kõige tähtsam köögivili · On ükstähtsamaid C-vitamiini allikaid · Sügisene kartul sisaldab ~25mg % C-vitamiini, kevadine aga 5-6% · Sisaldab täisväärtuslikku valku tuberiini Liigitus: · Söögikartul ­ peab olema heade maitseomadustega ja hästi pehmeks keema · Tehniline kartul ­ kõrge tärklisesisaldusega · Universaalne kartul ­ peab vastama nii söögi- kui ka tehnilise kartuli nõuetele · Söödakartul ­ kvaliteetsed mugulad peavad olema valminud, terved, kuivad,

Toit → Toiduaine õpetus
21 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Hispaania referaat

tinamaaki, volframimaaki, püriiti, vasemaaki, pliimaaki, uraanimaaki ja elavhõbedat. Elavhõbeda varudelt on Hispaania Euroopa maade seas esikohal. Hispaania on tõõstuse- ja põllumajanduse maa. Oma tarbeks kasvatatakse suhkrupeeti, tsitruselisi puuvilju, päevalille, puuvilla, tubakat ja suhkrurooga ainsana Euroopas. Tähtsamad ekspordikultuurid on põllumajanduses tsitruselised puuviljad, oliiviõli, viinamarjad, köögivili. 60% külvipinnast kasvatatakse teravilja. Põhiliselt nisu, otra, maisi ja ka riisi. · Kliima Hispaaniat külastanud kiidavad alati selle maa meeldivat kliimat, mis on küll vahelduv, et siiski mõnusalt soe ja kuivapoolne. Pürenee ehk Ibeeria poolsaarel on kolm suurt kliimavööndit: niiske atlantiline (pehmed talved ja jahedad suved), vahemereline (pehmed talved ja kuumad suved) ning sisemaakliima ( vähe sademeid, külmad talved ja väga kuumad suved). Kanaari saartel

Geograafia → Geograafia
36 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Põhilised toitained

liikumist läbi kliid, leib, helbed, soolestiku, kaunviljades, puu- ja · vähendavad seedimata juurviljades ning · toidumassi. marjades jt. Vesi Tähtsus: Leidumine: · organismile · joogivesi hädavajalik (üle 50%), · mahlajoogid · toidu seedimine, · puu- ja köögivili · toitainete vedu, · supid · ainevahetus, · ... · elusaine valmistamine · rakkudes.

Toit → Toitumise alused
20 allalaadimist
thumbnail
6
odp

Rahvuslikud supid Venemaal

punane. Uhhaa Klassikalist vene uhhaad valmistatakse nendest kaladest, mille keetmisel jääb keeduleem läbipaistvaks - koha, ahven, kiisk, siig. Bors Borsi põhikomponendiks on punapeet. Borsi tükelduskujuks on kang ja värvuseks on bordoo punane. Serveeritakse hapukoore ja maitserohelisega. Okroska Okroska on Vene köögis laialt levinud suvine külm supp, mida valmistatakse kalja baasil ja mille peamiseks komponendiks on köögivili. Kui juurde lisada külmi liha või kalatükke vahekorras 1:1, siis vastavalt nimetatakse suppi kas liha- või kalaokroskaks.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

o Kartul,köögivili taingas ja kala · Röstimine o Kuival pannil,pliidil või ahjus TOIDUVALMISTAMISE ALUSED o Rösteris o Röstitav toiduaine on kokkupuutes kuuma pinnaga o Leib,sai, pähklid · Grillimine Grillseadmes,sütel,ahjus restil või vardas Temperatuur 200-300 kraadi Soojendajaks kuum õhk Peale tekib koorik Liha,kala, köögivili PANEERIMINE · Toiduaine ümbritsemine 1 või mitme kihiga · Eesmärk säililitada mahlakust · Veerikkad toiduained jahus või riivsaias · Kuivemad toiduained: Munas või muna-piimasegus,munas · Mitmekordne paneerimine Küpsetamine · Töötleoine ahjus · Temperatuur ja küpsetusaeg sültub toiduainets · Fooliumis,küpsetuskotis · Äärega ahjupann,küpsetusplaat,ahjuvorm · NB!ahi kuumutatakse eelnevalt vajaliku temperatuurini

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Põllumajandus

Põllumajandus & Kalandus Põllumajandus Hispaania Peruu Põllumajanduse Küllaltki väike, kuna see on Ei ole suur, see on ainult roll majanduses ainult 3,3% riigi SKTs. umbes 6,2% riigi SKTs. Asukohast Hispaania põhjaosas on Pinnamood on idas mägine, tulenevad tegurid parasvöötmekliima, ning teisel läänes tasane. Asub pool lähistroopiline troopikavöötmes. Kliima on kliimavööde. Mägine niiske ja soe. Head pinnamood. Kuiv kliima. loodustingimused Loodustingimused on head põllumajandusele. põllumajanduse arengule. Mullad Metsapruunmullad ja leet- Peruus on mägi-kõrbemullad pruunmullad Hispaania (ebaviljakad) ja vihmametsa põh...

Geograafia → Põllumajandus
17 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

KATEGOORIA JUHTIMISE MÕÕDIKUD JA TOOTLIKKUS

Õli 250 230 20 4990 Muna 180 170 10 5000 ABC kõver 120 100 80 Kumulatiivne kulukate (%) 60 40 20 0Liha Kala Piim Leib Sai Jahu Puuvili Köögivili Õli Muna Tooted Kulude arvestamine ­ mida, kuidas, kellele? Traditsiooniline kuluarvestus Tegevuspõhine kuluarvestus Algandmed Tabelid arvutustega Tulemused koondtabelisse Tulemuste analüüs Järeldused kategooria juhtimise kohta Traditsiooniline kuluarvestus Enamus ettevõtteid liidab kaudsed kulud tootele või toodete kategooriale kindlaksmääratud protsendi ulatuses.

Majandus → Kaubandus ökonoomika
71 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Lapse tervislik toitumine

HOMMIKUSÖÖK 200 g piimaga keedetud teraviljaputru 100 g marju (maasikad, mustikad, vaarikad) 200 g kakaod (200 g 3,5% piima, 1 tl kakaod, 2 tl suhkrut) LISAPALA 1 puuvili LÕUNASÖÖK lihapallid (kotlet, kala) kartulipudruga (100 g), hautatud köögivili oliiviõliga või toorsalat 1 tl õliga magustoit 200 g (leivakreem piimaga või mannavaht piimaga või kohupiimakreem kisselliga või biojogurt mustikatega) VAHEPALA 1 terakukkel või 2 täisteraküpsist 200 g keefi rit või piima

Meditsiin → Terviseõpetus
70 allalaadimist
thumbnail
6
odt

3 retsepti

500 g lamba kaelaliha õli küüslauk 2 tl paprikapulbrit 2 suurt paprikat 2 purki purustatud tomateid 1 sl hakitud peterselli sool pipar suhkur Valmistamine : Toiduained: -Lamba kaelaliha on liha mis on saadud lamba kaelalt. Lamba liha on väga toitaine rikkas jamaitsev. See ei sisalda endas nii palju rasva nagu sealiha. -Õli on rasv aine milles praetakse toite . - Küüslauk sisaldab süsivesikuid, C-vitamiini, eeterlike õlisid ja fütontsiide. -Paprikaid on väga erinevaid värve. See on köögivili , mis sisaldab endas palju c-vitamiini . -Petersell sisaldab rohkesti C-vitamiini,200-300mg%. -Must pipar on maailma populaarseim ja levinuim maitseaine, mida kutsutakse ka "maitseainete kuningaks". Kasutatakse liha-, kala-, taime- ja munatoitudes. Hea lauamaitseaine. Sobib kasutada ka salatite ja magustoitude maitsestamiseks. -Tomat on kõrge dieetilise väärtusega köögivili. Täiskasvanul katab 100 g tomateid päevase ja 200 g tomateid C-vitamiini vajaduse

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Keel kui märgisüsteem 10. klass

Kirjuta sõna 2 tähendust: 1. kurk- kehaosa ja köögivili 2. tamm- lehtpuu ja vesiehitis 3. jaht- loomade püüdmine/jahtimine ja veesõiduk 4. laager- lastelaager (üritus) ja auto osa 5. koor- puid kattev kiht (puuhkoor) ja laulurühm 6. laama- loom ja munk 7. pank- pankrannik (järsak) ja asutus kus tegeletakse finantsasjadega 8. pits- jooginõu ja kudum 9. puur- tööriist ja loomadele eluasemeks mõeldud ehitis (nt hamstripuur) 10

Eesti keel → Eesti keel
50 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Seljaajusonga ja vesipeasust ennetavad toidulisandid

imendumise häirest Mis on foolhape? · Foolhape on B-grupi vitamiin, mis vähendab arengurikete riski - eriti aju ja seljaaju osas (neuraaltoru defektid). Need võivad tekkida 28 päeva jooksul pärast viljastumist. Seepärast peaks iga viljastumist planeeriv naine päevas toiduga saama vähemalt 400 µg foolhapet. Raseduse ajal soovitatakse tarbida päevas 500 µg folaate Allikad · Parimad allikad folaatide saamiseks toidust on roheline köögivili, pärm, maks, nisuidud ja täisteratooted. Kuid tõenäoliselt ei ole maksimaalset toimet võimalik saavutada vaid foolhapperikka dieediga. Erinevad uurimistulemused annavad tunnistust, et arengurikkeid ennetav foolhappe annus on 800 µg, mida on raske saavutada vaid toitumist reguleerides. · Lisaks leidub apteekides veel järgmisi toidulisandeid, mille foolhappe sisaldus on 400 µg. Lisaks on neis erinevaid teisi

Meditsiin → Õendus
2 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Toitumine

Vähem rasvast liha, rohkem kartulit ja leiba. · Vitamiinid Vitamiinidel ei ole energeetilist väärtust. Vitamiinid jaotatakse rasvas lahustuvateks (A,D,E,K) ja vees lahustuvateks (B,C). Vitamiinirikkad toiduained: (Sulgudesse taha on kirjutatud päevane vajadus milligrammides.) 1. A-vitamiin - veisemaks, seamaks, munarebu. (0,8-1,1).Naha kuivenemine, karedus ja pigmentatsiooni häired. Ületarbimisel peavalu, juuste väljalangemine. 2. Provitamin B-karoteen - köögivili, spinat, till, petersell jne. 3. D-vitamiin - kalamaksaõli, heeringas, kanamuna rebu jt. (5-8). 4. E-vitamiin - taimeõlid, kalamaks, pähklid. (8-13) 5. B1-vitamiin - teravili, teraviljasaadused, liha, lihatooted, kartul, köögivili, piim, piimasaadused. (1,1-1,5).Väsimus, unetus, isutus, seedehäired. 6. B2-vitamiin - kanamunad, juust. (1,3-1,7).Väsimus, kaalukaotus, naha punetus, kestendamine ja lõhenemine, põletikud suunurkades ja silmade ümbruses, suus

Kategooriata → Tööõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Põllumajanduse iseärasused

PÕLLUMAJANDUSE ISEÄRASUSED · SÕLTUB SUUREL MÄÄRAL JA ON MÕJUTATUD LOODUSLIKEST TEGURITEST (KLIIMA, MULLASTIK, RELJEEF) · RASKE PROGNOOSIDA SAAKI JA KASUMIT · PIKK TOOTMISPERIOOD ­ INVESTEERINGUTE JA KASUMI VAHEL ON SUUR AJAVAHE · SUUR TOOTMISPIND ­ KEERULINE KONTROLLIDA TOOTMISPROTSESSI · PEAMINE RESSURSS JA TOOTMISVAHEND ON MAA PÕLLUMAAD SAADAKSE: METSADE MAHARAIUMISEL LIIGNIISKETE ALADE KUIVENDAMISEL KUIVADE ALADE NIISUTAMISEL MERE, VEEKOGUDE ARVELT ­ POLDRID (HOLLANDIS ­ 40% ON ALLPOOL MERE-PINDA, PÕHJA-SAKSAMAAL, VÕRTSJÄRVE MADALIKUL) INTENSIIVNE JA KAUBALINE · VÄIKE MAA-ALA · VÄHE TÖÖJÕUDU · VÄIKE KÄSITSITÖÖ MAHT · PALJU KAPITALI · PALJU TEHNIKAT · SUUR SAAGIKUS JA PRO-DUKTIIVSUS HA KOHTA · SAAK SUURENEB TÄNU SORDI- JA TÕUARETUSELE EKSTENSIIVNE JA OMATARBELINE: · SUUR MAA-ALA · PALJU TÖÖJÕUDU · SUUR KÄSITSITÖÖ MAHT · VÄHE KAPITALI · VÄHE TEHN...

Geograafia → Geograafia
20 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tomat

Tomat (botaaniline nimetus harilik tomat) on köögivili. Tomatiks nimetatakse ka tomati vilja. Tomati viljad on ümmargused, lapikud või piklikud siledad või ribilised; peamiselt punased, harvemini ka kollased, roosad, violetsed või isegi valged. Peruust Euroopasse tõid tomati 16. sajandil hispaanlased. Hispaanias hakati seda kasvatama ilutaimena; tomati vilju peeti mürgiseks. Toiduks hakati tomatit tarvitama alles 18. sajandil esmajoonelt Itaalias kuid ka Prantsusmaal ja Hispaanias. Eestis tunti tomatit veel 20. sajandi alguseski vähe. Tänapäeval kasvatatakse tomatit kogu maailmas. Avamaal viljeletakse seda kõige enam Itaalias. Tomat on väga valgusnõudlik ning see vajab palju vett. Tomati kõige suurem tootja on Hiina. Tomateid on mitut sorti ja neid rühmitatakse põhiliselt nende suuruse järgi. Tomatisordid: Suureviljalised tomatid on 8­10 seemnekambriga lihatomatid ehk pihvitomatid, mis on lamedama kujuga ja sageli ribilised. Keskmise su...

Loodus → Loodusõpetus
1 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Puuviljandus

Puuviljanidus e. Pomoloogia melon maasikas rabarber kasvatatakse üheaastane mitmeaastane mitmeaastane süüakse vili vili lehevars Puu- või köögivili köögivili puuvili köögivili Puuviljakultuuride liigitamine · Kasvukoha · Eluvormi · Viljaehituse ja kasutamise alusel Viljelemiskoha alusel: · Arktilised kultuurid- vajavad pikka päeva ja jahedat suve.(soomurakas) · Parasvöötme kultuurid- vajavad normaalseks arenguks teatud aja vältel talvist jahedust(õunapuud, virsikud, viinamarjad) · Lähistroopilised kultuurid- taluvad lühikest nõrgemat külma 0 kraadi ligidal(kõik sitrulised)

Põllumajandus → Aiandus
166 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kokkade ristsõna

-132. puulabidas / 133.-138 Rootsi laud / 139.-146. pirnloorber 1. 133-107-47-8-55-72-145-24-98 maailma prestiizseim kokandusvõistlus BOCUSE D ORE 2. 103-118-28-37-13-3-113-14-58-94-94 maa, kus asub kõige rohkem kolme Michelini tärniga restorane PRANTSUSMAA 3. 128-70-49-139-138 köögivili, milles on kuuest võimalikust vitamiinist viis (A, B, C, E, H) TOMAT 4. 142-119-119-131-61-67-57-23 hoiab vampiire eemale KÜÜSLAUK 5. 92-143-11-26-19-76-119-145-60 Eesti parim toit tervisele 2013 KAERASÜDA 6. 59-94-110-29-49-75-43-17-97 pr k veevann

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Tervislik toitumine

on omavahel seotud? Mida süüa, et ajutegevus paraneks? Tasakaalustatud toidutaldrik. Miks peaks toituma tervslikult? See on hea tervise aluseks. Aitab säilitada normaalset kehakaalu. Suurendab üleüldist heaolutunnet. Parandab ajutööd. Vähendab riski erinevatesse haigustesse haigestumiseks. Mis on tervislik toitumine? Süüa tuleks 3 põhitoidukorda ja 2 oodet päevas. Valida tuleks midagi igast toiduainete grupist (teravili, puu-ja köögivili, piim ja piimatooted, seemned, õlid). Eelistada toitaineterikkamaid toiduaineid ja vähendada maiustuste ja kiirtoidu tarbimist. Süüa tuleks siis, kui oled näljane ja peatuda siis kui kõht saab täis. Tervisliku toitumise juhised. Naudi toitu. Toitu mitmekesiselt. Tarbi toitu mõistlikes kogustes, et säilitada normaalne kehakaal. Söö piisavalt tärklise ja kiudainete rikast toitu Söö piisavalt puu- ja köögivilju. Ära söö liiga palju kõrge rasvasisaldusega toitu.

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Serotoniin e. õnnehormoon

Need muutused mõjutavad ajupiirkondi, mis aitavad inimestel oma viha kontrollida, näitas Cambridge´i teadlaste uurimus. Avastus võib selgitada, miks on mõned inimesed agressiivsemad, kui teised. Depressioon Kuidas teda saadakse? Korrapärane treening: 3x nädalas minimaalselt 20 minutit( näit: jooksmine, jalgrattaga sõitmine, ujumine, kõndimine). Toidust:Kaunviljad, apteegitill, rõigas, tomat, spinat, banaan, viigimari, ananass, punasevärviline köögivili, kartul, täisteraproduktid, naturaalne riis, pähklid, kala, mereannid, linnuliha, lahja liha, juust. Antidepressandid Tugev sotsiaalvõrgustik ja korras suhted lähedastega

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Talisibul

Talisibul (Allium fistulosum) on vana kultuurtaim. Hiinas viljeldi teda juba enam kui 2000 aastat eKr. Ida-Aasia maades (Hiinas, Jaapanis, Koreas) on ta suure majandusliku tähtsusega köögivili ka tänapäeval. Toiduks tarvitatakse talisibulal peamiselt ruljaid lehti nagu hariliku sibula pealseidki. Talisibula pealsed on aga lopsakamad ja sisaldavad rohkesti C- vitamiini. Esimest saaki saab juba maikuus. Korduval koristamisel annab talisibul võrdlemisi suure pealsesaagi. Istandiku rajamine on lihtne. Ka ei vaja ta erilist hooldamist. Seepärast võiks vähemalt mõni puhmik talisibulat kasvada igas koduaias. Talisibulat saab hästi ka ajatada. Paljundatakse seemnetega

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Erialane sõnastik

kg raskuste juuremugulatega. Bataadist valmistatakse jahu, tärklist, piiritust jm. Kasvatatakse Ida- ja Kagu-Aasias, on tähtsamai troopilisi kultuurtaimi. Blanseerimine - (tuleneb prantsusekeelsest sõnast blanchir -valgendama) on toiduainete lühiajaline aktiivne kuumutamine vees või aurus. Brülee - pruunistatud suhkur, vedeldatud vähese veega, tarvitatakse magustoitude maitsestamiseks ning katmiseks. Brokoli ­ spargelkapsas Baklazaan ­ köögivili, sobib praadimiseks, täitmiseks, salatiteks. Burgundia lihapada ­ loomalihast valmistatud lihakaste Bearnaise`i kaste ­ munakollase ja võiga rikastatud kaste äädikast, veinist, estragonist ja salottsibulast Besamellkaste ­ valge põhikaste C Carne con chili - liha-oa ühepajatoit singiga Caldo verde ­ värskekapsasupp Cornetd beef ­ marineeritud keeduliha Crema de nuez ­ pähklikreem Carpaccio - väga populaarne Itaalia suupiste (hääldus:karpatsho), mis kujutab endast pipra,

Toit → toiduainete sensoorse...
10 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Aasia maade köök

SUSHI · Läänemaailmas tuntuim jaapani roog. · Hapustatud riisiga on kombineeritud erinevad lisandid, mis serveeritakse kaunikujulise suupistena. · Peamised koostisosad peale riisi on norilehed, vasaabi ja sojakaste. Sushi tuntumad liigid on maki, nigiri ja temaki. HIINA TOIDUKULTUUR · Toorainevärskus on suure tähtsusega(linnud ja kala ostakse elavana). · Köögivili turustatakse kohe peale korjamist. · Palju konserveeritud köögivilju ja kuivatatud tooraineid · Domineeriv maitse on magushapu · Tsilli, paprika ja mais tulid alles hiljem · toidu südamiku moodustab maitsete kolmainsus: ingver, talisibul ja küüslauk (ka sojaoad) · Toite ei liigitata eraldi käikudeks INDONEESIA TOIDUKULTUUR · unikaalne segu erinevate maade kulinaarsetest traditsioonidest, eriti on mõjutanud Hiina ja Holland · põhitooraineks on riis (nasi)

Toit → Köögi õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitlustus, toidu valmistamine

jahutuskapis. 1 osa kohta 1 osa vett. Lõpus võidakse lisada valget veini, siis selgem. 7. seenepuljongi keetmine-. mis seentest ? kuuseriisikad, maheda maitselised seened. seened pestakse ja pannakse külma veega keema. Kuumutatakse kiiresti keemiseni ja eemaldatakse vaht. Keedetakse nõrgas kuumusel 1,5-2h. Puljongil lastakse selgida ja seejärel kurnatakse, jahutatakse. 1 osa kohta 2 osa vett. Maitseköögivilju ei pea lisama. 8. köögiviljapuljongi keetmine-1/2 vett. Köögivili pestakse, puhastatakse, tükeldatakse ja pannakse külma vette. Keedetakse 1-2h. Puljongil lastakse selgineda ja seejärel kurnatakse, jahutuskapp. 9. *aspikk- kange, selge ja hästi tarretuv hele puljong, mida kas. Tarrendis roogade valmistamiseks. Vasika v veisejalgadest, vasikapeadest. *Fümee-suppide ja kastmete maitsestamiseks kasutatav tarretuv kontsentreeritud pruun puljong. Keedetakse pruunistatud kontidest v lihast, praejääkidest. 10. supid tükeldatud toiduainetest-

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
7
pdf

Loodusvarad ja nende kasutamine

- Ühesuguste põllukultuuride pideval kasutamisel - Kaitse: erinevate taimeliikide kasvatamine Agrokliimavöötmed Taimekasvuperioodil aktiivsete temperatuuride summa (vegetatsioooniperiood) alusel eristatakse agrokliimavöötmeid 1. Polaarkliima - Põllumajandusega tegelemine võimatu 2. Lähispolaarkliima - Põllumajandusega tegelemine väga raske - Kasvatatakse: varajane köögivili, oder, põhjapõdrakasvatus - Levik: Kanada, Põhjamaad, Venemaa põhjaosa 3. Parasvööde (jaguneb kolmeks) - Jahe parasvööde - Põllumajandusega tegelemine vähetasuv (okasmetsad) - Kasvatatakse: teraviljad (rukkis, oder), köögivili, kartul - Levik, Kanada, Põhjamaad, Venemaa põhjaosa - Mõõdukas parasvööde - Võimalik kasvatada vaid teatud kultuuritaimi

Loodus → Loodus
12 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Agrokeemia

Loomi peetakse laudas, allapanuks kasutatakse põhku. Sõnnikut veetakse välja kaks korda kuus spetsiaalsesse sõnnikuhoidlasse, mis on ehitatud vastavalt nõuetele( betoonist ja kattega). Tegemist on tahe sõnnikuga. Igal aasta ostame juurde 200 tonni sõnnikut kohalikult talumehelt, kellel endal see ära ei kulu. Kokku on meil aastas kasutada ligikaudu 300 tonni sõnnikut. 3.2.2 Orgaaniliste väetiste normide planeerimine Talus on orgaanilisi väetisi vajavateks kultuurideks kartul, kaer ja köögivili, mis teeb kokku 8,5 ha. Arvutuste vastused ja muu info on ära toodud tabelis (nr.3). Väetisnormide arvutamisel kasutan tinghektarite meetodit (Kuldkepp,1994). Tinghektarite meetodil väetisnormide planeerimist saab rakendada orgaaniliste väetiste koguste planeerimisel ja seda saab vaadelda nelja etapina. Esmalt peame endale selgeks tegema, kui palju on meil võimalus kasutada orgaanilisi väetisi ja kui suured on vajavate kultuuride kasvupinnad ( ha )

Botaanika → Taimekasvatus
76 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Hispaania

Hispaania peamised tööstusharud on auto-, keemia-, masina- ja toiduainetetööstus. Suurima käibega on toiduainete-, transpordivahendite- ja metalli tööstused. Kiiremini kasvavad kütuse- ja metlltoodete tootmine ning energia- ja vee-ettevõtted. 6) Haritavat maad 31% pindalast; teravili, köögi- ja puuvili (eriti tsitrusid), viinamari, oliivid. 7) Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust väga suure osa. Kasvatatakse apelsine, mandariine, greipe, laime, sidruneid, pirne , virsikuid , aprikoose , ploome , kirsse, pähkleid, kartuleid, tomateid, sibulaid, kapsaid, paprikaid, ube, suhkrupeete, päevalilli, puuvilla, tubakat, suhkrurooga, kanepit. Hispaanias on arenenud

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Halogeenid

 Hõbebromiid on väga valgustundlik, seda sisaldavad fotomaterjalid. 2AgBr = 2Ag + Br2 Eralduv hõbe tingibki tumenemise enam valgustatult kohalt.  Vesinikbromiidhapet kasutatakse rahustina hüsteeria ja unetuse puhul. Jood  Jood on bakterivastase toimega.  Joodtinktuuri kautatakse meditsiinis desinfitseeri-miseks  Toiduainetest on joodi peamisteks allikateks merest pärit toiduained, kalamaksaõli, puu- ja köögivili.  Jood kuulub elusorganismidele vajalike keemiliste elementide hulka. Põhiliselt esineb joodi kilpnäärmes (ensüümi koostises).  Kasutatakse halogeenlampides.  Jood sublimeerub kuumutamisel violetse auruna. Aitäh tähelepanu eest!

Keemia → Keemia
0 allalaadimist
thumbnail
1
docx

EESTI TAIMSED RESSURSID

4. Paberitoore (sh. pilliroog jt. kõrrelised, lõikheinalised)- suurtarnad, päiderood, 5. Värvi- verev vöödik 6. Kahjuritõrje ­ Püreeter, soolikarohi, koirohi, kesalill, maarjahein ja lõhnhein, sookail (subrofka ehk piisoniviin) 7. Veel mitmesugust (sammal, raudosi, merihein, seebilill jt.) B. Toiduks 1. Inimtoiduks -kõige vanem köögivili Eestis on naeris. Kapsas on samuti väga vana aga peenemat sorti kraam. Kaalikas on naeri ja kapsa hübriid, mis on Eesti aladel suhteliselt uus (~1000-2000 a). Naeriga kõrvuti kasvas must rõigas, mis on redise eellane. Porgand ja peet oli eestlastele pigem vähe oluline toit kuuludes rohkem sakste toidulauale. (sõna "porgand" on pärit lätikeelest)

Geograafia → Geograafia
1 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Hispaania põllumajandus

tomat, kapsas ja Veel varustatakse ennast ise oliivide, suhkrupeedi, nisu, kaera, rukisega. Eksport apelsinid, mandariinid, greibid, sidrunid, õunad, pirnid, virsikud, ploomid, aprikoosid, tomatid, sibulad ja oliivid. Maailmas esimesel kohal on ta tomatite apelsinide, sibulate, mandariinide ja oliivide eksportimisega. Import Puit Metsatulekahjud Aastas hävib tules ca 120 000 ha metsa Eesti puidutoodang huviorbiidil Spetsialiseerumine Umbes poole moodustab puu- ja köögivili Oliiviõli tootmine Hispaanias on maailmas esikohal Taimekasvatuse piirkonnad Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana Puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest Andaluusias Loomakasvatus Sealiha- ja piimatoodang Põhjapoolsel rannikualal eelkõige veisekasvatus

Geograafia → Geograafia
37 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Segatoitumine

toitainete järele rahuldab ainult kartul, leib, sai, makaronid, kartul. Neid peab sööma iga päev. tasakaalustatud segatoit. Segatoitlus on müsli, teraviljahelbed Pisut väiksem osa on aed- ja puuviljal kujunenud inimese pikaajalise arengu Köögivili, puuvili, marjad Liha ja lihatooted, kala, munad ning marjadel. Osa aedvilja tuleb süüa käigus. Piim ja piimatooted ­ kohupiim, toorelt. Et saada rohkem vitamiine ja jogurt, keefir, juust. mineraalaineid. Köögivilja päevane Kui palju vajab inimene toitu

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kiili Gümnaasiumi menüü

V Kodune seljanka, hapukoor, leib, saiavorm piimaga , Sepik singi ja juustuga, ESMASPÄEV värske puuvili kakao Makaron hakklihaga, ketsup, leib, sai, peedisalat Kaerahelbepuder TEISIPÄEV /värskekapsa- porgandisalat, mahlajook/piim moosiga, piim Kana- köögiviljasupp, leib/sepik, leivavaht Jogurt KOLMAPÄEV vahukoorega , värske köögivili maisihelvestega, sai Kalakaste, kartul/riis, porgandi- sivkasalat/ Mannasupp, võileib NELJAPÄEV hiinakapsa- kurgisalat, leib, sepik, mahlajook/pett Kalkuniliha magus-hapus kastmes, kartul/riis, Makaronid juustuga, vitamiinisalat /kaalika- virsikusalat, leib ,sai, tee REEDE mahl/keefir Klientidega arvestamise põhimõte- see on päevakohane , kuna kooliõpilastele

Toit → Toitlustus
9 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

HIINA RAHVUSKÖÖK

HIINA RAHVUSKÖÖK NIMI? Hiina köök Hiina köök on üks maailma populaarsemaid. Kuigi pole olemas ühtset hiina kööki ja söömisharjumused on eri provintsides erinevad, kehtivad kogu Hiinas teatud kindlad toiduvalmistamise ja serveerimise põhimõtted ja hiina kokakunsti raudreeglid. Põhinõudeks on lisandite värskus ja naturaalne maitse. Loomuliku maitse säilitamise eesmärgil lõigatakse köögivili, kala ja liha väikesteks tükkideks ning piirdutakse nii lühikese keetmis- ja küpsetusajaga kui võimalik. Köögikultuuride regioonid Hiina regioonide jaotatakse tihti kulinaarsete traditsioonide järgi laias laastus neljaks. Kantoni ehk Lõuna-Hiina köök Pekingi ehk Põhja-Hiina köök Shanghai ehk Ida-Hiina köök Sichuani ehk Lääne-Hiina köök Kasutatakse ka teisi, detailsemaid jaotusi (laialt kasutatav on ka 8-regiooniline jaotus). Hiina söögipulgad

Toit → Kodundus
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Klienditeeninduse mõisted

Profitroolid - täidistega Ratatouille-köögiviljavokk. Piperade- munaroog paprikaga Risotto Sorbett Spargel ja spargelkapsas Spinat Sushi- jaapanipärane roog. Toored mereannid, riis, norilehe sisse keeratud. Wasabi pasta, soja kaste. Zabaglione- veini-munavaht. Dessert. Tappad- vürtsikad hispaania suupisted. Kõrvale sobib serri. Tortilla Tarte tattin- tagurpidi kook. Karamelliseerunud kaste. Tempura- jaapanipärased taignas paneeritud ja friteeritud mereannid või köögivili. Tiramisu Vichysoisse- püreeritud kartuli-porrulaugusupp. Banana split- terve banaan, vahukoor, vaniljejäätis, mandlilaastud ja maasikad. Õhukesed pannkoogid ehk krepid. Vormiroog Üks vormiroog pole sama mis teine, neil on peened vahed. Klassikaline vormiroog koosneb enamasti mitmest kihist ning lisandeid tuleb eelnevalt kuumutada. Grattiinidel on vähem kihte ja nende vorm on madal, kuumutusaeg lühem. Grattiinidel oluline pruun pealispind, mis tekib

Filosoofia → Etikett
40 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Juurviljad

Juurviljad Raido selge 8.klass Juurviljad • Juurvili on köögivili, mille söödav osa on maa-alune paksend, kõnekeeles "juur". Botaanilises mõistes võib olla tegu juure, sibula või risoomi ehk paksenenud varreosaga. • Juurviljade hulka kuuluvad näiteks porgand, peet, redis, kaalikas ja naeris. Porgand • Porgand sisaldab 5-7% suhkrut, rohkesti karotiini, millest tuleneb oranžpunane värvus, C-, B- ja E-vitamiine ning mineraalaineid. Kõrgema toiteväärtusega on väiksema südamikuga porgandid.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Hiina rahvusköögi esitlus

HIINA RAHVUSKÖÖK Kelli Mets Hiina köögist Hiina köök on üks maailma populaarsemaid Kuigi pole olemas ühtset hiina kööki ja söömisharjumused on eri provintsides erinevad, kehtivad kogu Hiinas teatud kindlad toiduvalmistamise ja serveerimise põhimõtted Hiina köök on mitmekülgne, see jaguneb mitme erineva linnaosaga, kus on teistsugune maitse ja söögikultuur. Toidu valmstamine Loomuliku maitse säilitamise eesmärgil lõigatakse köögivili, kala ja liha väikesteks tükkideks ning piirdutakse nii lühikese keetmis ja küpsetusajaga kui võimalik Samuti püütakse kõik toiduained hakkida ühe kuju ja suurusega tükkideks, et kõik koostisosad enamvähem üheaegselt valmiksid. Nii leiutatigi stirfry ehk "segades praadimise" meetod: väikesed toidutükid valmivad segades üllatavalt kiiresti Lisaks stirfry'le kasutatakse ka aurutamist, hautamist ja frittimist. Köögikultuur ide regioonid

Toit → Kokandus
17 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun