Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto

Tervislik toitumine (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui palju vajab inimene toitu?
Tervislik toitumine #1
Punktid 5 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 5 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-05-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 73 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor maarja123 Õppematerjali autor

Märksõnad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

puuvili. Kasutada kergemaid eineid suuremate söögikordade vahel (puuvili ja selle salatid). Ühe tunni jooksul imendub 60 grammi süsivesikuid ehk 2 banaani, siis süüa 5-7 korda päevas. Süsivesikud---täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, nisuhelbed, müslid, herned, oad, banaanid, õunad, kiivid, mesi, kuivatatud puuviljad, puuviljamahl, puuviljasiirup, spordijoogid, teraviljatooted. 1-2 päeva enne võistlusi peab toit olema süsivesikuterikas. Kehalisel pingutusel vähemalt 90 minutit, tõstab sportliku sooritusvõimet, kui manustada süsivesikuid enne võistlusi 1- 4 tundi. Enne trenni ei tohiks manustada 15- 60 minutit kergesti imenduvaid süsivesikuid. Pingutusel, mis kestab üle kahe tunni, viib kehalise töövõime tõusule, kui tarbida veidi enne koormuse algust või koormuse ajal süsivesikuid. · Kiudained--aedvili, kaer, oder, must rukkileib, täisterasai, sepik, tanud, täisterahelbed

Terviseõpetus
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

Enim kontsentreeritud toitu (enamasti valgud) omandab organism aeglasemalt kui mõnda muud, samas kui selle seedimine algab kõige esimesena. Valkude (proteiinid) omandamiseks vajalik aeg kestab tunde, ning kui juures on veel ka üle soovitud koguse rasvu (tühiselt väike kogus), siis venib protsess veelgi pikemaks. Sel ajal peavad organismi poolt kiiresti omandatavad toiduained, nagu näiteks juur- ja puuviljad, jääma makku ootele, kuni ,,raske" toit ära seeditakse. Kogu see protsess võib venida isegi kuni kaheksatunniseks. Oodates oma järjekorda hakkavad puuviljad ning toored või keedetud juurviljad maos roiskuma ja käärima. Magu, püüdes siiski seedida seda rokka, eritab gaase, hapet, isegi alkoholi (ärme räägi üldse seedimatusest). Toidu seedimine lõpeb siis, kui toit jõuab soolestikku, kust lisafermendid peavad eemaldama organismi poolt omandamata jääkained, ning mineraalained ­ neutraliseerima happed

Toitumisõpetus
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine

päevasest rasvakogusest. Paljud haigused seostatakse liiga kõrge küllastatud rasvade sisaldusega toidus. Kui räägin tervislikust toitumisest, siis see tähendab, et enamus kaloritest pead saama taimsetest allikatest k.a. taimsed õlid. Heade rasvade allikaks on pähklid ja seemned. Et süüa tervislikult, pead jälgima nii rasva koostist kui kogust toidus. Ilma rasvata või liiga vähese rasvasisaldusega toit ei ole tervislik. Õiged rasvhapped on vajalikud närvirakkude ja rakumembraanide õigeks funktsioneerimiseks. Kui asendamatud rasvhapped (omega-3 ja omega-6) on organismile hädavajalikud, siis liigne hulk küllastatud rasva toidus põhjustab palju terviseprobleeme (vähk, südamehaigused, insult jne.) Saavutad soovitud tasakaalu kui vähendad loomsete rasvade tarbimist, suurendad seemnete, pähklite tarbimist ja kasutad salatites head õli (n.kõrvitsaseemne-, kanepi-, linaseemne-, rapsiõli

Terviseõpetus
thumbnail
17
doc

Tervislik toitumine

Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Toitlustusteenindus TT21 Markus-Eerik Mändmets TERVISLIK TOITUMINE Referaat toiduainete ja toitumisõpetuse alusetes ja toitumisõpetuses Õpetaja: Küllike Varik Tallinn 2009 SISUKORD Sisukord...................................................................................................................................... 2 SisSEJUHATUS......................................................................................................................... 3 TERVISLIK TOITUMINE

Toitumisõpetus
thumbnail
10
docx

Tervislik toitumine

1.2Toitumine.................................................................................................. 7 4.1.3Hetkeseis.................................................................................................. 7 5Kokkuvõte............................................................................................................. 9 6KASUTATUD KIRJANDUS...................................................................................... 10 2 SISSEJUHATUS Mis on tervislik toitumine? Tervislikult toitumine tähendab lihtsust toidu suhtes, et inimene ei söö rohkem ega vähem kui ta vajab ehk sööb tasakaalustatult. Süüa tuleb regulaarselt ning mõistlikult. Toitained ­ valgud, süsivesikud, rasvad, vitamiinid, kiudained, mineraalained jm, saab organism vajalikust toidust elutegevuseks. Toitaineid jagatakse organismi vajaduste järgi kaheks: Makro-ja mikrotoitained. Makrotoitained ehk põhitoitained on päevases ulatuses

Inimese toitumisõpetus
thumbnail
6
docx

Tervislik toitumine

Täiskasvanu võiks päevas juua 2-3 liitrit. 10.Ära liialda alkoholiga, sest see annab lisaenergiat. 2014 Rakvere Ametikool Toiduhügieeni ABC. 1. Jälgi toidu pakendil olevat säilimisaega. "Kõlblik kuni" kuupäevaga toitu ei tohi pärast pakendile märgitud kuupäeva tarvitada. "Parim enne" kuupäevaga toitu tohib tarvitada pärast pakendile märgitud kuupäeva möödumist vaid juhul, kui see toit on kvaliteetne. Tuleb meeles pidada, et sageli ei ole sellise toote omadused enam head. 2. Toidu säilitamisel jälgi tootja poolt ette nähtud temperatuuri Poest koju jõudes pane jahutatud ja külmutatud toidud võimalikult kiiresti külmkappi, järgides ettenähtud temperatuuri. 3. Enne toidu valmistamist pese käsi. Pese käsi ka toidu valmistamise ajal, näiteks pärast toore toiduga kokkupuutumist või kui katkestad toidutegemise muude toimingute tõttu. 4

Terviseõpetus
thumbnail
18
odt

Tervislik toitumine

Mõni laps võib vajada lisavahepala enne- või pärastlõunal. Toiduring kirjeldab mitmekesisust Tuttav toiduring on hea abivahend mitmekülgse ja tervisliku menüü koostamisel. Ring ei sunni kasutama toiduaineid kõigist sektoritest igal söögikorral ja isegi mitte iga päev, vaheldus on teretulnud. Rusikareegel on, et lapse menüü peab kahe nädala jooksul piisavalt mitmekesine olema. Lapsevanemad peaksid seega meeles pidama, et lapse tervislik toitumine ei kannata üksikute kesiste söögikordade tõttu. Ringis on toiduained jagatud kuude rühma: 1) aedviljad, puuviljad ja marjad 2) teraviljatooted 3) piimatooted 4) liha, kala, muna 5) kartul 6) rasvad 1. Aed- ja puuvilju ning marju viis korda päevas

Tervis
thumbnail
14
docx

Tervislik toitumine

• Poest koju jõudes panna jahutatud ja külmutatud toidud võimalikult kiiresti külmkappi, järgides ettenähtud temperatuuri. • Pesta hoolikalt värskelt tarbitavaid puu- ja köögivilju. • Vältida toore ja töödeldud toidu kokkupuudet. Pesta käsi alati enne valmistoiduga tegelemist ning pärast toore toidu (liha, kala jm) töötlemist. Mitte hoida koos valmistoitu ja toortoitu. Hoida köök ning köögi tööpinnad, -vahendid ja toidunõud puhtana. Toit võib kergesti saastuda ühiste tööpindade ja -vahendite (lõikelauad, noad) kasutamisel. Kasutada toore ja töödeldud toidu töötlemisel erinevaid tööpindu ja -vahendeid või puhastada neid hoolikalt. • Pöörata tähelepanu vajalikule kuumtöötlemisele, kuna selle käigus hävivad toidu riknemist põhjustavad või toiduga levivad haigusi tekitavad mikroorganismid. Lugeda hoolega pakendilt tootjapoolseid soovitusi toidu säilitamiseks ja valmistamiseks.

Toiduainete õpetus



Lisainfo

Ühe leheküljeline kokkuvõtte sellest, mida kujutab endast tervislik toitumine.

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun