Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kama" - 231 õppematerjali

kama on tuntud eestlastele ja võitmas turgu välismaal, kuid Eestis elavatele muulastele on kama võõras ja nad pigem ei söö seda.
kama

Kasutaja: kama

Faile: 0
thumbnail
18
rtf

Kama

Alates põlluharimise levikust olid tähtsaimaks toiduseks kujunenud mitmesugused teraviljatoidud ­ puder, rokk, kört, leem jt. Tähtsaimaks kujunes aga hapendatud taignast tume rukkileib. Leib muutus kogu toidu ja elatise omamoodi sümboliks, muudel toitudel oli vaid leivakõrvase staatus. Musta leiba hinnatakse Eestis tänini. Lisaks leivale küpsetati hapendamata odrajahutaignast karaskit, uuemal ajal ka nisujahust sepikut ja pühade puhul valget saia. Eestile omane teraviljatoit on ka kama ­ keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu, mida tavaliselt söödi hapupiimaga (uuemal ajal süüakse kama ka keefiri või jogurtiga). Lõuna- ja Ida-Eestis oli tuntud hapendatud kaerapuder ­ kiisel või kile. Puder, tavaliselt odrajahust, -tangudest või -kruupidest, oli taluperes armastatud toit, millel oli ka teatud rituaalne tähendus. Toitvuse poolest olid hinnatud ka põldoa- ja hernesupp. Aedviljadest olid ammu tuntud kapsas, naeris ja kaalikas

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kama jõgi

( -- , ) -- , . . (). 1 805 , 507 . ². , , . , . ( ) , . ; : , . , . . ( 15 ) , 450--1200 ; . ( ). 73 718 , 94,5 % 10 . -- , , , , , ; -- , , . (, , , , ) (, , , ) -- , . , (, , , ). 3 : (996 ) ( ), -- ( ), -- ( ). , ; ( -- ) 62,6 % , -- 28,3 %, -- 9,1 %. 8 7 . 1630 ³/, 1750 ³/, 3500 ³/, 27 500 ³/. 10 20 . . 2 --3 10--15 . . (966 ) -- , -- 600 . . : , , , , , , , , , . , , . . , , , , , , , , , , , , , , , . ( ) . , . . [] ? ( 3750 ³/c 3800 ³/c). ( , -- 260,9 . ² 251,7 . ²). (66,5 . 73,7 .). , . . . . , , . , ,...

Keeled → Vene keel
7 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Kama Sutra

100 Kama sutra positions Bandoleer The woman lies on the back with her knees up towards her chest. The man kneels facing her so she can put her feet on his chest. The Bridge Only try this if your man is super flexible and strong - you don't want to give him a hernia! The Grip The Grip sex position may be more comfortable if a cushion is placed under the woman's bottom to raise her hips slightly. Afternoon Delight This is a good resting position, ideal for getting your breath back during a long sex session. The Rider In the Rider sex position she kneels astride her partner but with her back to him as if in the Reverse Cowgirl, but she leans forward to balance herself on his knees. The Eagle The man kneels at the edge of the bed in front of his partner, who's lying on her back, knees slightly bent up. He holds her legs up and apart by grabbing onto her ankles as he enters her. Penetration is very deep and sa...

Varia → Kategoriseerimata
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

Kase- ja vahtramahla kasutatakse joogiks värskena ja ilma mingite lisanditeta.Mahla hapendamiseks lisatakse jahu ja suhkrut. Külmadeks rahvustoitudeks on: Kohupiim köömnetega,kuivatatud kala(lest),munavõi,seajalad,tarrendis,sõir,soolatud räimed ja sült. Sült on keedetud liha- või kalaleemest tarretis, mis tavaliselt sisaldab ka hakitud liha või kala, vahel ka tükeldatud aedvilju või muud. Magustoitudeks on: hapupiimapudi ,kaerahelbeküpsised ,kaerakile, kama ,kamakäkid ,küpsetatud ahjuõunad ,õllesupp ,piimasupp munaga. Küpsetatud ahjuõunad on magusad õunad mis sobivad hästi serveerimiseks koos vaniljejäätise või ­kastmega. Supidest on rahvuslikud : hapukapsasupp ubadega ,kört ,oasupp ,piimasupp kruupidega ,pulmasupp ehk siis pulmarokk ja samuti ka räimesupp. Kört on keevasse piima segatud odrajahu. Verest rahvustoidud on:verikäkid,verileivad,veripannkoogid ja kindlasti verivorst.

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud Ülla Tamm Eesti köök Külmad söögid Soolatud räimed Sõir Sült Sült Sült on keedetud liha- või kalaleemest tarretis, mis tavaliselt sisaldab ka hakitud liha või kala, vahel ka tükeldatud aedvilju või muud. Sült on Eesti rahvustoit, kuigi sarnast tarretatud lihaleemest toitu valmistatakse ka mujal. Magustoidud Kaerakile Küpsetatud ahjuõunad Õllesupp Kama Kama Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Toidud verest Verikäkid Veripann- koogid Verileib Verivorst Verivorst Traditsioonilist eesti verivorsti valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Muud toidud Magushapud värsked kapsad Hernetemp Jõuluroog Mulgikapsad Mulgikapsad Tuntud mulgimaine

Geograafia → Geograafia
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Nimetu

Elektrilise kaksikkihi kujunemine: Paigutame metallelektroodi tema enda soola lahusesse. Metalli ioonide keemiline potentsiaalmetalli- ja lahusefaasis on üldjuhul erisugune, mille tagajärjel metalli ioonid hakkavad läbi piirpinna minema üle sellesse faasi, kus nende keemiline potentsiaal on madalam. Kunaioonid on elektriliselt laetud, siis see ioonide üleminek põhjustab faaside laadumise. Kui selletagajärjel metallifaas omandab positiivse laengu, siis kuloniliste tõmbejõudude tõttu tõmmatakse lahusest faaside piirpinnale anioone, mis püüavad neutraliseerida metalli positiivset laengut. Need negatiivse laenguga anioonid omakorda põhjustavad ka metallielektroodi sisemusest positiivsete laengute kandumise metall-lahuse piirpinnale, kus tekib plaatkondensaatoriga sarnane erimärgiliste laengute vastasseis. On tekkinud elektriline kaksikkiht. Elektrilise kaksikkihi poolt tekitatud potentsiaalihüpe tasakaalustab metalli ioonide keemiliste pote...

Varia → Kategoriseerimata
8 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Kodukultuur peretraditsioonid

Vili pannakse üheks ööks külma vee sisse ligunema. Järgmisel päeval pannakse vili suuremasse katlasse keema. Soovitav on keeta kõik komponendid eraldi. Siis pole hirmu, et mõni tera jääb kõvaks. Keetmine peab toimuma väikesel tulel ja pidevalt tuleb teri segada. Keetmise ajal tuleb lisada soola. See aitab hoida kama pikemat aega, koid ei tule sisse. Keetmine toimub 2-3 tundi. Kui terad on liiga pehmed, siis vähendab see tublisti kama kvaliteeti. Ahi köetakse kuumaks, söed ja tuhk tõstetakse välja. Ahju põrand pühitakse puhtaks luuaga. Keenud terad kallatakse sõelale nõrguma. Nõrgunud terad pannakse kohe kuuma ahju. Esialgu, kus niiskus on eriti suur, tuleks ahjuust aegajalt avada ja kama segada. Kuivatatakse niikaua kuni vili on täiest kuiv ja krõbe. Kama ei tohi liialt pruunistada, siis saab ta kõrvalmaitse. Pärast kuivatamist sõelutakse ja tuulutatakse terad uuesti läbi ja viiakse veskisse

Kultuur-Kunst → Kodukultuur
8 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

KEEFIR

Lactobacillus rhamnosus GG bakter. KEEFIRI TUNNUSED Rasva protsendi sisaldus Keefir lisanditega Probiootiliste bakteritega keefir Pakendi suurus Pakendi materjal Keefirijook Tootjad/bränd RASVA PROTSENDI SISALDUS 2,5% Keefir 3,5% Keefir 3,5% rasvasisaldus 2,5% rasvasisaldus 2,2% rasvasisaldus 1% rasvasisaldus KEEFIR LISANDITEGA Kirsi keefir Kama keefir Kirsi keefir Maasika keefir Kama keefir Õuna ja piparmündi keefir Cappucchino keefir Mustika keefir PROBIOOTILISTE BAKTERITE GA KEEFIR ME-3 piimhappebaktereid sisaldavad Helluse tooted aitavad mitmekesistada toidulauda ning toetada organismi võitluses kahjulike bakterite ja viirustega. Helluse tooted sisaldavad rohkelt uuritud probiootilisi piimhappebaktereid Lactobacillus fermentum ME-3, L.acidofilus LA-5®, Bifidobacterium BB-12® ja L.casei

Majandus → Müügitöö alused
1 allalaadimist
thumbnail
8
odp

Estland

Amtssprache ­ Estnisch Haupstadt ­ Tallinn Staatsform ­ Republik Staatsoberhaupt ­ T.H. Ilves Fläche ­ 45 227 km² Einwohnerzahl ­ 1.4 millionen Währung ­ Estnische Krone Estland Nationale Symbole Die Nationalblume Estlands ist die Kornblume Der Nationalvogel Estlands ist die Rauchschwalbe Der Nationalfisch Estlands ist der Strömling Der Nationalstein Estlands ist der Kalkstein Der Nationalessen Estlands ist die Kama Estnische Wappen Die Flagge ­ Blau ,- Himmel, vaterlandstreue Scwarz ,- Heimaterde, Fleiß Weiß ­ Schlichtheit, Sauberkeit, hoffnungsvolle Zukunft Die estnische Hymne Estland Sommerhaupstadt ist Pärnu Winterhaupstadt ist Otepää Herbsthaupstadt ist Narva Frühlinghaupstadt ist Türi Estland besteht aus 15 Landkreisen Typisch für Estland sind Altstadt, Natur, Kama ­ Mehl, Kalev

Keeled → Saksa keel
31 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Eesti köök

Alates põlluharimise levikust olid tähtsaimaks toiduseks kujunenud mitmesugused teraviljatoidud ­ puder, rokk, kört, leem jt. Tähtsaimaks kujunes aga hapendatud tainast tume rukkileib. Leib muutus kogu toidu ja elatise omamoodi sümboliks, muudel toitudel oli vaid leivakõrvase staatus. Musta leiba hinnatakse Eestis tänini. Lisaks leivale küpsetati hapendamata odrajahutainast karaskit, uuemal ajal ka nisujahust sepikut ja pühade puhul valget saia. Eestile omane teraviljatoit on ka kama ­ keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu, mida tavaliselt söödi hapupiimaga (uuemal ajal süüakse kama ka keefiri või jogurtiga). Lõuna- ja Ida-Eestis oli tuntud hapendatud kaerapuder ­ kiisel või kile. Puder, tavaliselt odrajahust, -tangudest või -kruupidest, oli taluperes armastatud toit, millel oli ka teatud rituaalne tähendus. Toitvuse poolest olid hinnatud ka põldoa- ja hernesupp. Aedviljadest olid ammu tuntud kapsas, naeris ja kaalikas

Ajalugu → Eesti kultuuriajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Meeleelundid

Saaremaa valss peaks peas olema igal saarlasel ning ei ole võõras ka teistele eestlastele. Koidu laulu valisin sellepärast, et see on eestlastele nii hinge läinud ja mind ei jäta ka see laul külmaks. Instrumentidest tõin välja kaks pilli- parmupill ja torupill. Need valisin ainuüksi sellepärast, et need on väga eestlasliku ja kodumaise heliga. Eestit iseloomustavad maitsed(maitsmismeel)  Sealiha  Kama  Tanguvorst, verivorst  Sült  Mulgikapsas  Saaremaa vesi Miks ma just need maitsed välja tõin? Need toidud on minu jaoks väga maitsvad ja ma arvan, et paljudele teistelegi meeldivad need. Just need toidud on Eestis kujunenud traditsiooniks pühade ajal. Näiteks igal jõulul söödakse erivenates peredesseapraadi, verivorsti(tanguvorsti), mulgikapsast ja sülti. Kama on kujunenud Eestis rahvusmagustoiduks, mida peaks saama iga väliseestlane.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Koka 2. kursuse eksamiküsimused vastustega.

Põhilisemad toiduained olid kapsas, kaalikad, herned, oad ja läätsed ning ka liha, kala, munad ja ka puuviljad ning marjad. Tuntuim ja tähtsaim toit on leib, veel on tuntumad kalasupp, liha-klimbisupp, hernesupp, suupistetest on muna-odravõi, täidetud muna, kuivatatud ja soolatud või suitsutatud kala ning liha. Põhiroad on lihapallid, mulgikapsad, sült, mulgi puder.. magustoitudest on leiva- ja marjakreem, kamakreem, küpsetistest odrakarask, pannileb, jookidest kali, hapupiim, kama. 28) Mis on kama? Kasutamine Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Kamajahu on segu jämejahvatatud ja pruunistatud kaunviljast ja teraviljadest. Kama iseloomulikuks koostisosaks on hernejahu. Teraviljadest on koostises rukis ja oder, tänapäeval ka nisu. Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Kamast tehakse hapukoort lisades kamakäkke. 29) Kirjelda eestipärase hapukapsa(herne)supi valmistamist

Toit → Kokk
181 allalaadimist
thumbnail
3
odt

5 päeva menüü (bistroo/söökla)

5 päeva menüü Esmaspäev : Eelroog : Lõhe kuumal taldrikul 150g 30 portsjonit Seene püreesupp 150g 30 portsjonit Supp : Seljanka 300g 60 portsjonit Pearoog : Kanakoivad sulatatud juustu , seente , ahjukartuli ja porgandisalatiga 100/70/60/50 150 portsjonit Tatravorm hakkliha ja peediga 100 g 45 portsjonit Magustoit : Mannavaht 100 g 40 portsjonit Apelsinivahvlid moosiga ( 2 tk portsjonis) 50 g / 30 g 40 portsjonit Teisipäev : Eelroog : Kartuli salat 150 g 50 portsjonit Lillkapsa ­ juustu püreesupp 150 g 70 portsjonit Supp : Hernesupp 300 g 55 portsjonit Pearoog : Pasta Bolognese 250 g 80 portsjonit Räimekotletid kodujuustukastmega , ahjukartuliga ja peedisalatiga 300 g 60 portsjonit Magustoit : Rukki ­ pohlavaht 50 g 30 portsjonit Puuviljakompott 100 g 40 portsjonit Kolmapäev : ...

Toit → Toitlustus
64 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Eesti köök

Alates põlluharimise levikust olid tähtsaimaks toiduseks kujunenud mitmesugused teraviljatoidud ­ puder, rokk, kört, leem jt.Tähtsaimaks kujunes aga hapendatud taignast tume rukkileib. Leib muutus kogu toidu ja elatise omamoodi sümboliks, muudel toitudel oli vaid leivakõrvase staatus. Musta leiba hinnatakse Eestis tänini. Lisaks leivale küpsetati hapendamata odrajahutaignast karaskit, uuemal ajal ka nisujahustsepikut ja pühade puhul valget saia.Eestile omane teraviljatoit on ka kama ­ keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu, mida tavaliselt söödi hapupiimaga (uuemal ajal süüakse kama ka keefiri või jogurtiga).Lõuna- ja Ida-Eestis oli tuntud hapendatud kaerapuder ­ kiisel või kile. Puder, tavaliselt odrajahust, -tangudest või -kruupidest, oli taluperes armastatud toit, millel oli ka teatud rituaalne tähendus.Toitvuse poolest olid hinnatud ka põldoa- ja hernesupp. Aedviljadest olid ammu tuntud kapsas, naeris ja kaalikas

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
20 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Taluelu - 19-20 sajand

Kartuli-tangusuppi keedeti rohkem, kui tangusuppi. Seda sellepärast, et see oli toitvam ja tangu läks suppi vähem. Kuna tangud vajusid põhja, oli supil tihti kõrbemaitse juures. Mulgimaal keedeti tangusupis odrakäkke. Selleks võeti supileent, lisati munad, segati juurde nii palju odrajahu, et saaks käte vahel vormida käkid. Kui käkid pinnale kerkisid, olid need valmis. Pärast seda pandi need kaussi tahenema. Kört, kaerakile ja kama Tihti keedeti jahukörti, selle segamiseks kasutati mända ehk pudrupöörist. See keedeti vee sisse. Vee keema minnes, pandi jahu vette, samal ajal mända pöörates, et jahu tükki ei läheks. Odrajahust keedeti paksuputru, sellele pandi vahel peale võid. Kõige enam tehti tanguputru, mida toodi iga laupäevõhtu lauale. Sageli söödi kaerakilet, mis valmistati kaerajahust. Sõelumata jahu pandi leigesse vette- moodustus paras puder. See pandi hapnema

Ajalugu → Ajalugu
18 allalaadimist
thumbnail
10
doc

VANAUSULISED

järgmisele põlvkonnale. Nii see uuring on oluline silmas kultuuripärandi säilitamise. Lisaks uuring traditsioonilist kööki vanausuliste täidab lüngad uuring kultuuri meie küla ja etnograafilised tunnused üksikute rühmade, eriti vanausuliste elanikkonnast. Hüpotees: selles ajaloolises perioodi retseptid traditsioonilisi toite saab hoida ja edasi põlvest põlve. Uurimisobjekti: pärimuskultuuri vanausulised. Teema teadus - traditsioonilised road küla vanausuliste Kama, teeninud Vene ahi. Kronoloogilises raames uuringu - lõpuks XIX - alguses XXI sajandil. Eesmärk: õppida traditsioonilisi roogasid küla vanausuliste Kama ei tehta vene ahi. Eesmärk: uurida toidukultuuri vanausuliste; kirjeldada tüüpilist roogasid küla vanausuliste Kama, teeninud Vene pliit; kindlaks tegurid, mis aitavad säilitada, muuta või kaotus traditsioonilise toidu retsepte. Meetodid: töö vastanutest, analüüs Internet võrgu ressursse, kirjanduse analüüs, võrdlemine,

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

Põhilisemad toiduained olid kapsas, kaalikad, herned, oad ja läätsed ning ka liha, kala, munad ja ka puuviljad ning marjad. Tuntuim ja tähtsaim toit on leib, veel on tuntumad kalasupp, liha- klimbisupp, hernesupp, suupistetest on muna-odravõi, täidetud muna, kuivatatud ja soolatud või suitsutatud kala ning liha. Põhiroad on lihapallid, mulgikapsad, sült, mulgi puder.. magustoitudest on leiva- ja marjakreem, kamakreem, küpsetistest odrakarask, pannileb, jookidest kali, hapupiim, kama. 28.Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Kamajahu on segu jämejahvatatud ja pruunistatud kaunviljast ja teraviljadest. Kama iseloomulikuks koostisosaks on hernejahu. Teraviljadest on koostises rukis ja oder, tänapäeval ka nisu. Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Kamast tehakse hapukoort lisades kamakäkke. 30.Klientide soovide ja vajaduste arvestamine, majandduslikkuse arvestamine, ettevõtte äriidee, ressursside arvestamine

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Jahtlaev Lennuk Ãœmbermaailmareis referaat

REFERAAT KOOSTAJA ANETTE PILT 7. KLASS VASTSELIINA 2013 SISUKORD 1. JAHTLAEVA LENNUK MEESKOND Lennuki põhimeeskond on kuueliikmeline: kapten Mart Saarso, vanemtüürimees Aarne Tuisk, hiljem oli tema asemel Meelis Saarlaid, teine tüürimees Tiit Riisalo, kolmas tüürimees Margus Kastehein, madrused Tiit Pruuli ja Kaido Kama. Nende meeste vanus jääb 32 ja 47 aasta vahemikku. Seitsmes liige vahetub. Jahtlaeval oleva meeskonna liikmed saavad retke jooksul igaüks vähemalt kord oma sünnipäeva pidada. Meeskonnal on hea purjetamisoskus, neil on palju kogemusi. Lisaks purjetamisoskustele on vaja arvestada ka muid taolisi reisil vajalike oskusi (parameditsiin, insenerioskused, keelteoskus, suhtlemine meediaga jms). Seitsmendate meeskonnaliikmetena teevad reisi kaasa Tiit Karuks, Marko Kadanik, Tiit

Ühiskond → Ühiskond
6 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Erinevad julgeoleku versioonid

23/soome-ja-nato-kas- id=64870734 ti-ja-soome-hakkavad-uhiselt-x-teed- sotsiaaluuring-eestis-tunnevad-end-koige- pohjustab-aastas-6-5-miljonit-surma lahenemineviib-uhinemiseni arendama uksildasemana-eakad-naised inimkonnast Venemaa riigikeskne hübriidsõda Kama: praeguse regionaalpoliitika Britid üritavad Eesti euroametnikele külje Praxis: Keskerakond ja sotsid annavad kõige Läänemere tormiveed tõusevad kord eesmärk on koondada kogu ressurss alla pugeda suuremaid sotsiaallubadusi maailmaookeani tase Regionaalne http://www.diplomaatia.ee/artikkel/ Tallinna tase

Sotsioloogia → Sotsioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Vanaaegsed toidud ja tähendused

ROOG kõige vanem paks toit,tambitud odrateradest või hernestega. KÖRT nagu mannasupp LEEM lihtsalt on keedetud midagi,nt:liha=lihaleem,supp on vedelik mille see on erinevaid asju. TAMP oa või herne puder.süüakse käest VORSTID makk,mauk,mõkk,makkar.Vorstipuder topiti seasoolde KASTMED laga,silgusoolvesi,soust,nott KIISEL või KILEhapu juuretis VÕIE valmistati kanepiseemnetest ROKK jahuvedelik SOEÕLU naiste tavanditoit SÕIR kohupiima juust KARASK odrajahu,kartulipudru segu KÄKK tehtud verega,keedeti. HÄDALEIB lisati leivale männikoort,tammetõrusid,põdrasammalt, sõnajalga. LEIVANUKK kasukannikas KIISIK levinud soolakala VINNUTAMINE kala kuivatamine päikse ja tuule käes SOOLATAKSE verd ja rasva LIHA hülgeliha haises,teda tuli kurikaga pehmeks peksta,keeta läbi 3 vee JAHELIHA sült PLOOMIRASV on neerude vahel NÄPPERASV on soolikate vahel Soovitakse:Jätku leiba! Vastatakse:Jätku tarvis. KARASK,KAMA,SÕIR,JAHELIHA,KÄKKneid saab osta tänapäeval po...

Ajalugu → Ajalugu
21 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kamaello retsept

Kamaello retsept · 125g kama jahu · 10g kakaod · 50 g 38% rõõska koort, võib ka asendada hapukoorega · 70-100g suhkrut · 30g haput moosi · Vaniljesuhkrut · 100g võid · 30g tükeldatud rosinaid · 30g kuivatatud musti ploome, aprikoose · Täidiseks terved jõhvikad, kookoshelbed või röstitud tükeldatud pähkleid- paneerimiseks. NB! Koolis jagasin kogused kahega, siis tuli umbes 25 pallikest. Valmistamine: · Pane kaussi kamajahu, kakao, suhkur, vaniljesuhkur, rõõskkoor, sulatatud või, moos ja tükeldatud rosinad · Sega ained omavahel (segu peaks olema nii paks, et oleks võimalik vormida kamapallid) · Pane mass natukeseks ( u pooleks tunniks) külmkappi tahkuma · Vormi kätevahel pallid ja pane igasse palli terve jõhvikas · Paneeri kergelt röstitud ja tükeldatud pähklites või kookoshelvestes · Hoia külmkapis või sügavkülmas ...

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Talurahva toidud - PowerPoint

Soeõlu ehk peergas (pulmadeks) Soojendatud õllevirre (pulmadeks) Viin ,,Kui ei ole surmatõbi siis saab ikka viinast abi" Toitluse uuenemine Linlikum, rahvusvahelisest toidukultuurist mõjustatud laad hakkas levima Hakati ehitama pliite Kartuli tähtsus Aed ja köögiviljade levik Paistekakkude asemel pannkoogid Puhas rukkileib sai igapäevaseks toiduks Suurenes liha tarbimine Jaheliha asemel sült (konditükkideta) Saunas suitsutati suitsusinki Heeringas Levima hakkasid: tanguvorstid, kama, kohupiim, mulgikapsad, seened. Toitluse uuenemine Hapendati ka kurki, raiekapsast Suppi keedeti juurviljade ning manna ja riisiga Manna ja riisipuder Moosid ja magussöögid Hakati jooma rõõska piima Tee ja kohv Vorsti, liha, juustu, jm kattega võileivad Peamine söögiaeg toodi õhtult lõunale Süüa tehti tihedamini Toidukaupa osteti ka poest (hakkliha, vorsti, kotlette, koort, kohupiima jm) Marjadest ja seentest hakati tegema hoidiseid Söömaaeg on sõjaski.

Ajalugu → Ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Mulgimaa

segapuder (mulgi puder) ja tangudega kapsad (mulgi kapsad) levisid mulkidega teistesse kihelkondadesse. Kanepiseemnetest tehti või, rasva ja piima aseainet, neist hõõruti võiet - tempi, millega täideti pirukaid või määriti leivale. Kui kanepiseemnejahule valati peale vett, saadi kanepipiim. Tavanditoitudest võiks ära märkida kapsasupi, mida anti pulma lõpul viimase roana, nimetati ikukapsad, seostub tütre lahkumisnutuga. Tavalisem õhtuootetoit suvisel ajal oli kama. Kamajahu segati külma rõõsa või hapupiimaga, taariga, rokaga või kanepipiimaga ja söödi ka kördi, pudru või käkina. Eestis oli levinud kahte sorti kamajahu. Mitmest tera- ja kaunviljast tehtud kamajahu tehti Mulgimaal, mujal Lõuna-Eesti aladel valmistati kamajahu ainult kaertest. Seoses mulkide väljarändega alates 1860ndatest, hakkas segakama levik laienema. Õlut on Mulgimaal valmistatud perekondlikeks sündmusteks, jõuluks ja mihklipäevaks. Suvel oli

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ivan Orav tähistab iseseisvuspäeva

enamus eestlasi ikka. Seejärel pakkis ta piknikukorvi kokku ja helistas sõpradele. Nad leppisid kokku, et kohtuvad Albu vallas, Anton Hansen Tammsaare juures. Kell kolm hakkaski rahvas saabuma. Esimesena jõudis Obama, kes oli kaasa võtnud korvitäis hamburgereid ja coca coolat. Teisena saabus Putin, kes oli kaasa võtnud pudeli viina ja kalamarja. Siis saabusid ka Ukraina president Porosenko ja Ilvese Tom. Porosenko tuli kriisi tüttu tühjade kätega. Tomil oli aga kaasas verivorst ja kama. Orav oli omaltpoolt kaasa võtnud kausitäis sülti ja eesti rahvuskala "palgalõhe". Nad veetsid koos lõbusalt aega, sõlmisid igasuguseid kokkuleppeid ja lahkusid taas sõpradena. Järgijäänud piknikusöögid soovitas Putin anda Porosenkole, et too jagaks seda oma rahvaga.

Kirjandus → Kirjandus
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Muinasaegsed toiduretseptid

Muinasaegsed toiduretseptid Eestlased tegid leiba aganatest ning sõid seda kalasoolveega. Saagivaestel aastatel, kui isegi aganaid ei jätkunud, leiba lisati paju, sammalt, peenestatud tammetõrusid, kanarbikku või sõnajalgu. Kuid ka selline leib oli kevadel haruldane. Kui sellist leiba polnud, inimestel tuli keeta suppi oblikast, karuohakast ja nõgesest, kuid vahel lisades sinna hernest, kaalikat ja muid köögivilju, mida neil parasjagu oli. Leiva kõrvale joodi hapupiima vee ja rukkijahuga, söödi räime, oblikasuppi või naerisuppi. Vahel joodi ka kaerakisselli (kaerakilet) piima või võiga. Värske piim või liha olid eestlaste laual väga harvaks nähtuseks. Mõned retseptid Kama: Kombineeritud kamajahu, mis on tehtud eelnevalt pruunistatud ja siis jahvatatud rukki-, kaera- ja odrasemmneetest. Tähtis on see, et sinna pandi ka hernest. Edasi tuleb see jahu segada piima või hapupiimaga. Herne- või oasupp: lih...

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

National food, some europe countries

National food Compiled by Targo Timak Form 7a Tartu Veeriku School 2011 Turkey Simit http://en.wikipedia.org/wiki/File:Simit2x.JPG Cacik http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cacik.jpg Manti http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mant%C4%B1.jpg Germany Spargel sauce hollandaise http://en.wikipedia.org/wiki/File:Spargel_sauce_hollandaise.jpg Sauerbraten ...

Keeled → Inglise keel
3 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Estonian food

Brita ESTONIAN FOOD Rasmus Roger Kregor EVERYDAY MEALS Breakfast Lunch Dinner HOLIDAY FOOD New Year's Eve Midsummer Day September 1 Christmas Birthdays NATIONAL DISHES Rye bread Baltic herring Kama DIFFERENT INFLUENCES ON ESTONIAN CUISINE Geographic location and climate Food preparation methods History and external influences Six step historical development OLD ESTONIAN CUISINE AKA PEASANT CUISINE Simple One sided With few spices Made of bread and starch Fish and meat that's high in salt and fat Coarseflour rye bread Butter and nuts GERMAN AKA MANOR CUISINE Quality and availability International connections St. Petersburg and Stockholm

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tervislik nädalamenüü

1 virsik Lõunasöök: Õhtusöök: Kohupiima pannkoogid Mahlane kanasaslõkk 1 õun Kartulipudru murulauguga LAUPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Müsli maasika tükkidega 150 ml puuviljajogurtit Tee või kohvi 1 klaas maasikaid Lõunasöök: Õhtusöök: Kartulisalat Broilerifileepada 1viil teraleiba 2-3 kartulit 1 klaas petti PÜHAPÄEV Hommikusöök: Vahepala: 1 klaas kama Rabarberi-pähklipuding 1 viil röstsaia tomati, juustu ja kurgiga 1 klaas teed Lõunasöök: Õhtusöök: Suvekõrvitsa-riisisalat Köögiviljavorm

Meditsiin → Terviseõpetus
227 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Rahvakalendri tähtpäevad

Lihavõttepühad · keedeti ja värviti mune · söödi muna- ja piimatoite · kohupiimatoite, sõira · sülti · sinki ja marineeritud räime · urvaputru Karjalaskepäev · tööle minejale anti kaasa keedetud muna · söödi värsket kala · munavõid · piimasuppe · söödi kaselehtedega värvitud mune Jaanipäev · Pruuliti jaaniõlut · söödi kama ja sõira · küpsetati manna- ja kohupiimakorpe · söödi kamakäkke Lauritsapäev · Küpsetati kooke · Söödi lambaliha värske kapsaga Rukkimaarjapäev · Praeti liha · Tehti kooke · Keedeti tanguputru Mihklipäev · keedetud lambaliha kartulite ja kaalikatega · lambalihasupp odrajahuklimpide või kapsaga. · Küpsetati karaskit ja tehti õlut Hingedepäev

Eesti keel → Eesti keel
12 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Smuutid

segamist. * Maitse enne lisamist kurki, et see mõru ei oleks. Kurki tasub aga koorida põhjusel, et nii saad mahlakama ja pehmema maitsega tulemuse. Vaja läheb: Koostis Koostis- ja maitseained 1 tk Kurk 1 tk Õun 2 vart Varsseller 1 peotäis Spinat 1 dl Maitsestamata jogurt Natuke Must pipar Kamasmuuti marjadega 1. Püreesta kannmikseris või köögikombainis kõik komponendid. 2. Lisa kama ja jätka segamist, kuni jook on ühtlaselt kreemikaks segunenud. Serveeri kohe. Vaja läheb: Koostis Koostis- ja maitseained 1 sl Kamajahu 0.5 dl Must sõstar (külmutatud) 0.75 dl Vaarikad (külmutatud) 0.25 dl Õunamahl 0.75 dl Jogurt Hommikune smuuti Koori banaan, tükelda ja pane mõneks ajaks sügavkülma. Pane kõik ained blenderisse ja püreeri ühtlaseks. Serveeri kohe. Vaja läheb: Koostis Koostis- ja maitseained 1

Toit → Toiduvalmistamine
9 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Rukis

Sisaldab Na, K, P, Ca, B4- vitamiine Kasvutingimused Mullastiku suhtes vähenõudlik Sobivad parasniisked, kergema lõimisega liivsavimullad Talub -25..-35°C Talub põuda v.a sügisese võrsumise ajal Hea umbrohtude allasurumisvõimega Sordid Eestis aretatud rukkisordid: Sangaste Vambo Tulvi Elvi Kasutusalad Eelkõige leivajahu tooraine Roheliselt haljassöödana ja silona Põhk allapanuks(paber, kartong) Õlu, piiritus, viin, viski Kama Import ja eksport 2014.aastal 2% teravilja ekpordist (9270t) Soome viidi 94,6%, Lätti 3% ja Taani 2,4% eksporditud rukisest Ekporditud rukki tonnihind 150 Imporditi 21 941 tonni, 96% Lätist Rukis maailmas Rukist kasvatatakse maailmas vähe, teraviljasaagist moodustab see 1,5% Suurimad kasvataja maad on Saksamaa, Poola, Venemaa, Valgevene Taimehaigused ja -kahjurid Talirukistkahjustavad ripslased Talvitumishaigusena esineb lumiseen

Põllumajandus → Põllumajandus
4 allalaadimist
thumbnail
42
xlsx

Rakendusstatistika arvutusgraafiline töö (arvutused)

i xi 1. 1 1 2 2 3 17 4 81 5 97 6 75 7 22 8 21 2. 9 94 10 62 11 81 12 73 13 74 14 52 15 79 16 45 17 14 18 70 19 2 20 71 21 48 22 79 23 77 24 39 25 19 3.1. 3.2. N 25 i (xi - x)2 Keskväärtus 51.8 1 2580.64 Dispersioon 968.58 2 2480.04 Standardhälve 31.12 3 1211.04 Mediaan 62 4 852.64 Haare 96 5 2043.04 6 538.24 7 888.04 α 0.1 ...

Matemaatika → Rakendusstatistika
8 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

Hapukoor Nendest toodetest saab kaltsiumi, 27. Kirjelda tervisliku toitumise põhimõtteid. Kui palju vajab kerget tööd tegev inimene (70 kg ) keskmiselt toitaineid päevas? Tasakaalustatus Möödukus Mitmekesisus Vastavaus vajadusele Kesmiselt vajab inimene 2000 kcal ! 28. Loetle põhilisemad toiduained eesti rahvusköögis ja nimeta tuntuimad eesti rahvusroad. Hapukapsas, peet, kaalikas, porgand, hernes, uba, sealiha, räim. Mulgikapsas, verivorstid, hernesupid, hapukapsasupp 29. Mis on kama? Kasutamine Kama- rukis, oder, kaer, nisu, hernes Kama jook 30. Kirjelda eestipärase hapukapsa (herne)supi valmistamist Hapukapsasupp- hapukapsas, porgand, sealiha, kruup Hernesupp- kruup, suitsuliha, hernes. PORGAND, SIBUL ­ eelnevalt passeeritakse. 31. Loetle põhilisi toiduaineid, mida kasutatakse Vahemere regioonis, Põhjamaades, Indo-hiinas. Vahemere regioon ­ kaunviljad, leib, kartul, mereannid, riis, pastatooted, linnuliha, kalaroad

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

EESTI RAHVUSTOIDUD Eesti rahvustoidud on 19.sajandi keskpaigast tuntud Eesti maarahva argi- ja peoroad. Üks tähtsamaid sööke on rukkileib, mis muutus omamoodi sümboliks ja musta leiba hinnatakse tänini. Lisaks leivale küpsetati karaskit, sepikut ja pühade puhul valget saia. Eestile omane teravilja toit on ka kama, mida vanasti söödi hapupiimaga, kuid tänapäeval süüakse seda ka jogurti või keefiriga. Toitvuse poolest olid hinnatud ka põldoa- ja hernesupp. Aedviljadest olid ammu tuntud kaalikas, kapsas ja naeris. Kartul muutus eestlaste söögilaual väga oluliseks 19. sajandi lõpupoole. Munapuder ja keedetud munad olid pühapäevatoit, üldiselt olid munatoidud haruldased. Joogiks tarvitati hapupiima ja kalja, pühade korral õlut. Piimatoodetest tarvitati piima, võid ja kohupiima. Liha polnud

Eesti keel → Eesti keel
28 allalaadimist
thumbnail
34
docx

UURIMISTÖÖ LEELO TUNGLA LOOMINGU JA ELULOO KOHTA

imelapseks ta just sündinud polnud, aga ka mitte hädavareseks, miks siis just tema juurest kõik ära põgenesid? Ema välismaale, isa mulla alla... ’’ [7] Teos on huvitav, kindlasti eriti huvitav puberteedieas tütarlastele. Lugu on nagu elust enesest. Küllap on paljudel noortel samasuguseid muresid, mis peategelasel Isadoral. Kuid usun, et raamatu positiivne lõpp annab jõudu neile, kellel elus sarnaseid probleeme. Leelo Tungla luulekogus ''Kama üks ja kama kaks'' on 45 humoorikat luuletust, mis pakuvad lugemislusti nii koolieelikutele kui ka esimese klassi lastele. 12 luuletusele neist on Priit Pajusaar loonud viisid. Mulle enim meeldinud luuletus ’’Kalakool’’: Kalaema pisaraid ei vala, kui ei võeta kooli väikest kala - eks ta ise kalapoega hari juba siis, kui see on kalamari!

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Leelo Tungal

"Anna ja Aadama lood"( 2003) · Eetilisi ja sotsiaalseid probleeme lahkavad jutustused: ,,Kirju liblika suvi"(1986), ,,Pille, Madis ja teised"(1989) · Noorsoojutud: ,,Neitsi Maarja neli päeva"(1980), ,,Varesele valu"(2002) · Luuletused ja värsslood: ,,Väike ranits"(1982), ,,Vana vahva lasteaed"(1988), ,,Palju õnne sünnipäevaks!"(1994), ,,Küll on hea!"(1998), ,,Pururikas laps"(2002), ,,Lätikeelne jäätis"(2006), ,,Kama üks ja kama kaks"(2009), loodusluule ,,Hundi lugemine"(1978) · Õppekirjandus: Aabits(1997), emakeele lugemikud I, II ja III klassile(1998) · Lastenäidendid ja muusikalilibretod: "Saabastega kass", "Krants kuuse all", "Tuhkatriinu", "Hunt ja seitse kitsetalle" ,"Luiged, mu vennad!", "Põhjaneitsi", "Nukitsamees", "Juku" TEKSTINÄITED Luulekogu ,,Kõige ilusam ema"(2002) Kõige ilusam

Kirjandus → Kirjandus
59 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Hinduismi loengu märksõnad

[email protected] 26.oktoober 2016. Hinduism India < Sindhu Bharat/a Harappa ehk Induse kultuur 3000-1500 eKr Draviidid Mojenjo-Daro Harappa Aarjalased < ārya – õilis (proto-indoeurooplased) Veeda usund < vēda – teadmine Veedade keel > sanskriti keel (sam.skr.ta – kokku tehtud) Pānini – 2.saj. ekr Braahmanid Rigveeda Brahma braamatud Upanišaadid  Rāmājana  Mahābhārata Bhagavadgītā - ( Jumala laul ) Brahma - loojajumalus Shakti – jumalik energia Īšvara – Isand (Issand) Polüteistlik, panteistlik, monoteistlik, monistlik Jumalused: Višnu Avataara – Višnu ilmumiskuju maa peal Rāma Krišna Šiva Ganeša Pārvatī Kālī Durgā Hanuman šakti ja tamas – loov vägi ja kaos Kama - armastusjumalanna Lingam - meessuguliige Yoni - naissuguliige brahman ja aatman - maailmavaim ja inimhing sansaara – (tiirlemine) - ü...

Teoloogia → Usuõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

KULTUURILUGU - ORIENDI KULTUUR

INDIA: ~3000 e.m.a DRAVIIDID; ~2000-1500 e.m.a - AARIALASED (aaria sanskriti keeles - aristokraat või aristokraatlik olek ja käitumine) Hindu ­ 11.saj - MUHAMEEDLASED Kasisüsteem e. Varnasüsteem: 1)BRAHMANID (sanskriti k.) (preester, usujuht) VALGE ; brahman - maailmavaim 2)KSHATRIYAD (aadlikud ja sõdurid) PUNANE 3)VAISYAD (põllutöölised ja kaupmehed) KOLLANE 4)SUDRAD ( orjad ja teenijad) MUST Puutumatud ehk PAARIAD on kastivälised -->> haridzanid ­ jumalarahvas KARMA- saatus, inimese elutegevuse ja selle tagajärg MOKSA e. vabanemine- vabanemine sansaariast SAOHUD-asteedid, kes mediteerivad *2 maailmavaadet ­ hinduism (~80%) ja budism HINDUISM- 2500 e.m.a - OM(AUM) ­ BRAHMA-looja jumal VISHNU-säilitaja, elu hoidja ­ 10 taaskehastust ­ AVATAARA; jaguneb rama, krishna, buooha, jeesus kristis SHIVA- hävitaja Genisha-Shiva poeg Hanuman-Rama saatja, ahvinäoga jumal HINDUISMI PÕHITÕED: *kedagi ei tohi tappa ega vigastada *ei tohi v...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
4 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Teraviljad

 Kasvatatakse, sest on tärklise- ja valgurikkad  Eestis kasvatakse peamiselt otra, rukist, kaera ja nisu  Arengumaades ka riisi, hirssi ja maisi Kasutamine  Toidu valmistamine  Tärklisetööstus  Piiritusetööstus  Õlletööstus (oder, mais)  Loomasööt (hein, mais) Tooted  Nisujahu – Veski Mati  Kaerahelbepuder – Veski Mati  Õlu - Saku  Odrajahu – Kivisaare Veski  Kama – Tartu Mill  Verivorstid – Nõo Lihavürst  Leib – Leibur  Viin – Viru Valge  Müsli – Eesti Müsli  Sai – Perenaise sai Suuremad firmad Eestis  Tartu Mill  Veski Mati  Eesti Mahe  Leibur  Eesti Pagar  Kalew  Vilma Eksport  Nisu eksport (2011): USA 32,8 miljonit tonni, Prantsusmaa 20,3 miljonit tonni, Austraalia 17,7 miljonit tonni ja Kanada 16,3 miljonit tonni.

Botaanika → Aiandus
1 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Mardi- ja kadripäev

Mardi- ja Kadripäev Mardipäev Tähistatakse 10. novembril. Algselt meeste püha. Mardid tõid viljaõnne. Mardipäev lõpetas hingedeaja. Hingedeaja tõttu kehtis rida töökeelde. Marti jooksmist alustatu tavaliselt õhtupoolikul Maskeerimine Tütarlapsed meeste riietes. Seljas tumedad rõivad või tagurpidi keeratud kasukas. Kasutati käepäraseid vahendeid, et ennast tundmatuks teha. Maskid olid näo varjamiseks. Kui maski ei olnud, siis lihtsalt värviti nägu. Vahel kasutati ka õlgi, et ennast maskeerida. Kombed Kombeks oli laulda ja pilli mängida. Laulda Mardilaule. Käratseda ja lärmata, kolistada, helistada kellasid, taguda esemeid kokku. Martidel olid alati kaasa vitsad. Käidi ringi mardiperena (mardiema, mardiisa ja mardilapsed). Viia läbi Mardirituaal. Visati tuppa viljaõnne. Lõuna-Eestis peeti ka mardipulmasid. Mardi nimelistel inimestel tuli välja teha. Marditoidud Söögi hane või muud linnuliha(kukk, kana). Söödi ka sea- või l...

Kultuur-Kunst → Kultuur
9 allalaadimist
thumbnail
1
docx

TÅ¡hingis-khan

Hiinlased ütlevad, et kuna Tsingis on surnud Gansu provintsis Hiinas ja tõenäoliselt maetud praeguse Hiina Rahvavabariigi territooriumile, kuulub ta neile. Burjaadid kinnitavad, et kuna Tsingis sündis nende ajaloolistel aladel, on nemad tema vaimsed pärijad. Jaapanlastel on teooria, et Tsingis on tegelikult üks nende rahvuskangelane, kes lahingu kaotuse järel ei sooritanud mitte harakirit, vaid põgenes Mongoolia steppidesse ning asus Aasia rahvaid ühendama. Kaido Kama väidab, et Tsingisi ema kuulus merkidi hõimu, kes olid arvatavalt soomeugrilased, siis oleme meie, eestlased Tsingis-khaani lähedased sugulased. [viide?] Tsingis-khaani teene mongolite jaoks ajaloos on, et ta ühendas enda alla kõik mongolite hõimud ja rajas võimsa impeeriumi. Venemaa enda hiilgeaegadel (NSVL) ei olnud pindalalt nii suur kui Tsingis-khaani rajatud impeerium. Siiani on see ajaloos teadaolevalt suurim impeerium, mis eksisteerinud. Ta ühendas enda alla Venemaa, Ida-

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Põllurull ja oder

Mulda rullitakse külvijärgsel perioodil. Vanal ajal kasutati rulli vedamiseks, inim- ja loomjõudu. Tänapäeval on põllurullid ühendatud traktoritega. Põllurulli eesmärk on sama mis ennegi, aga nüüdsed põllurullid on arenenumad ja valmistatud metallist. Oder Oder on üks vanimaid kultuurtaimi. Eestisse tuli oder umbes 4000 aastat tagasi, eestlaste kombestikus oli odral tähtis koht. Jõuludeks keedeti odraputru ja pruuliti õlut. Läbi aegade on armastatud kama, tangu- ja verivorste, ordajahu- ja kruubiputru ning odrakohvi. Suur osa odrast läks ka loomadele söödaks. Oder on lühikese kasvuajaga (olenevalt sordist ja kasvukohast kulub tema valmimiseni külvamisest umbes 80 päeva) üheaastane taim. Oder on väga külmakindel, talub kuiva ja väheviljakat pinda. Põhjamaade tasandike kuivemad tingimused annavad kõva ja valgurikka odratera. Millest saab hõlpsasti valmistada viskit. Odera kõrs on umbes 80 cm

Põllumajandus → Põllumajandus ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Teeninduse kodutöö

Riis, tavaline pikateraline riis, on maitsestatud lisaks värskele petersellile ka võiga, mis annab riisile mahlakuse jameeldiva pehme maitse. Köögivilja lisand on aga midagi tänapäevast: mee ja balsamicoga kuumutatud sibula ja porgandi julienned, mis on maitsestatud tüümianiga. Lisandi magusus sobib ideaalselt ülejäänud maitsetega. Kõige tipuks on serveeritud pearoog koorese sinepi kastmega, mida muudab värvikamaks tükeldatud murulauk seal sees. Magustoidule annab nime kama. Kama on sügavate juurdtega eesti toit. Mina kasutan kamajahu vahu valmistamisel, mida serveerin astelpaju kastme ja tumedast sokolaadist valmistatud kaunistusega. Astelpaju tasakaalustab maitsed ja annab toidule värvi. Magustoidus on küll kasutatud toitvaid piimatooteid kui ka kamajahu, mis sisaldab endas kasulike kiudaineid. Kõikide toitude kõrvale pakun tavalist vett. Oma kliente teenindan ise. Laua katan valge linaga ning kaunistuseks lauale asetan küünla, mis lisab hubasust kogu õhtule

Majandus → Klienditeenindus
40 allalaadimist
thumbnail
2
docx

"Don Juan - naistekütt või silmakirjaliku ühiskonna kriitik?"

enda tarbeks ära kasutada. Samas jõuame jällegi selleni, et tal ei olnud sooja ega külma teiste tunnetest, peaasi et tema ise oleks rahul ning saaks kõik, mida soovib. See sarnaneb väga näiteks poliitikute käitumisega nii minevikus, olevikus kui ka ilmselt tulevikus. Valimiste eel lubatakse rahvale head ja paremat ning kui hääled käes ja aeg lubadusi täitma hakata, eelistatakse enda ja/või oma partei (ja selle toetajate) huvisid ning ülejäänutest on kama. Käitutakse nii, et olukorrast saaks ise võita kõige rohkem. Rahva rahulolu meenub alles järgmiste valimiste eel, kui hakatakse jälle lubadusi jagama, millest suurem osa täitmiseni ilmselt taas ei jõua.

Kirjandus → Kirjandus
23 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Metallide biotoime üldiseloomustus

· 70kg inimese kehas on Ca 1-.1,2kg. · 99% asub luudes, kõhredes ja hammastes. · Piim ja piimatooted annavad ¾ vajalikust kogusest. · Kala · Sült ja pasteet · Spinat, rooskapsas, sojauba, aeduba, petersell, kaalikas, seesamiseemned, jne. MAGNEESIUM · 70kg inimese kehas on 19-30g Mg · Kõrvitsa-ja päevalilleseemned, nisukliid,parapähklid ja kakaopulber · Mandlid, india, kreeka, pistaatsia-,pekaanipähklid,kookosehelbed,täistera,kaera,neljaviljahelbed,tatar, nisuidud, hirss, kama, oad · Täisteraküpsised, seemnetega saiad, läätsed, herned, riis-ja odratooted, makaroinid, aprikoosid, banaanid, õunad, sinepipulber, karri, tomatipasta,lehtköögiviljad. · Merekalad ja vähilised. KAALIUM · 70kg inimese kehas on 130-170g · Leidub kõige rohkem rakkude sisekeskonnas. · Kuivatatud viljad, kaaliumiseemned,pähklid,värsked taimesaadused · Petersell, oliivid, seller, nisuidud, kartul,taised köögiviljad,leib · Kala piimatooted,pärm NAATRIUM

Keemia → Vee keemia ja mikrobioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Oder Kodune töö

 Eestis on odrakasvatuse vanimad andmed Asva linnusasulast esimese aastatuhande algusest eKr. Odra kasutamine Odrateradest valmistatakse tavaliselt tangusi, kruupe ja jahu. Jahust valmistatakse omakorda pagaritooteid ning tangust ja kruupidest enamasti putru. Odrajahust saab valmistada Eesti rahvustoiduks peetavat odrakaraskit. Odrast saab ka viljakohvi, mis oli populaarne enne kohviubade laiemat levikut. Lisaks on otra kasutatud tangu- ja verivorstide ning kama valmistamisel. Odra kasutamine Odrajahu kasutatakse ka pagaritoodetes. Näiteks leivaküpsetuseks on väärtuslikumad tärkliserikkad odrasordid. Lisaks valmistatakse odrast odrahelbeid, odralinnaseid, linnaseekstrakti ja muidugi valmistatakse otra ka õlletööstuses. Umbes 75-80% Odratoodangust läheb loomasöödaks, peamiselt sigadele. Odra saagikus Eestis  2012: 341 500 tonni, hektarilt keskmiselt 3129 kilogrammi.  2011: 294 400 tonni, hektarilt keskmiselt 2492 kilogrammi.

Loodus → Eesti taimestik ja loomastik
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Eating habits in Estonia

During the winter are used mushrooms, jams, and preserved foods. Among the typical Estonian dishes are: Baltic fish in acid sauce, pork with sauerkraut and boiled potatoes, blood sausage and barley, marinade anguilla, boiled pork in jelly, tongue, smoked fish and a kind of dry cake-like barley bread. Milk and all kinds of dairy products such as fermented milk, yogurt and various dishes made with rennet are very common. Among the desserts are the kissell, curd, rhubarb cake and kama. The national drink is malt beer or barley and rye beer. Other popular drinks are kali and liquor Vana Tallinn. Many newspapers say young Estonian people have bad eating habits. The breakfast should be relatively rich in carbohydrates (k.bha.drets) , body waits in the morning to get carbohydrates (k.bha.drets) and the constant influx of nutrients is necessary. Lunch at the school canteen is served balanced food. Even buns are better than nothing. A bun consists

Keeled → Inglise keel
13 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Metallica

) kontsertit. Ühel 1992. aasta esinemisel juhtus laval tuleõnnetus, milles James Hetfield sai põletushaavu. Mõnda aega asendas teda teine kitarrist. 1994 võttis Metallica hoo maha, kuid järgmisel aastal hakkasid menumehed lindistama uut materjali, abiks produtsent Bob Rock. Lugusid sai valmis kahe plaadi jagu. Saabus aasta 1996 ja ilmus LP "Load". Nii meedias kui ka fännide hulgas vallandus tohutu torm, sest plaat olevat liiga rokilik ja kommertslik. Bändimeestel endal aga oli kama kaks. Kauamängivat müüdi ainuüksi USA-s neli miljonit. Lauludeld "Until It Sleeps" ja "Hero Of The Day" tehti vihased videod. Selle plaadi tuur läks korraldajatele ühes nädalas maksma miljon dollarit. Aasta hiljem nägi ilmavalgust LP "Re-load". Seda võib nimetada eelmise kauamängiva jätkuks, sest mõlema plaadi lood lindistati samal ajal. "Re-load" on esimene Metallica plaat, kus teeb kaasa külalisesineja ­ Marianne Faithfull laulab laulus "The Memory Remains". http://www.hot

Muusika → Muusika
9 allalaadimist
thumbnail
34
pptx

Teraviljad

magneesium ja tsink) küllusega ja suure kiudainete sisaldusega • Kiudained seovad vett ja tekitavad täiskõhutunde vähendades rasva osakaalu toidus • Rukkitang • Rukkihelbed • Rukkijahu Rukkijahu erinevused nisujahust: suur looduslike suhkrute sisaldus, ei sisalda kleepvalku, sisaldab rohkem asendamatuid aminohappeid, madalam tärklise kliisrerdumistemperatuur • K, P, Mg ja B12 vitamiin ODER • Esimene teravili, mida kasvatama hakati • Kama, tangu- ja verivorstid, odrajahu- ja kruubipuder ning odrakohvi • Külmakindel, talub kuiva ja väheviljakat pinda • Suurim odratootja on Venemaa • Tangained odrast: odrakruup, jämetang, peentang, odrahelbed, odrajahu KAER • P, K, Mg, B3 ja B1 vitamiin • Sisaldab kasvu soodustavat hormooni • Kaerakört, kaeratangupuder, kaeratangu-piimasupp, kaerakile. • Terved, vigastamata terad inimtoiduks, katkised loomasöödaks

Põllumajandus → Põllumajandus
14 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun