Rasvad 58 Magusained 61 4. Joogid 63 Mittealkohoolsed joogid 63 Alkohoolsed joogid 65 5. Menüüde koostamise alused 74 Menüü mõiste ja terminid menüüdes 74 Menüüde koostamise põhimõtted 80 Menüüde tüübid 82 Toidukorrad, toidukordade menüüde koostamine 85 Toidukaart, selle koostamise põhimõtted ja tööbid 92 Toidukaartide ja menüüde koostamine erinevatele klientidele 93 6
· Asetatakse serveerimisnõusse kihiti · Salatikaste · Hoolikas kaunistus Marinaadsalatid,soojad salatid · Liha,kala grillitud,praetud,küpsetatud · Köögivili,marjad,puuviljad,pähklid,seemned · Kastmed TOIDUVALMISTAMISE ALUSED · Eelroog,kerge eine,pearoof,lisand,võileibade katteks MARINAADSALATID · Keedetakse marinaadis või külm õli-äädika marinaad o Millised toiduained? Seeni,puuvilju,marju · Hoitakse maitsestumas kuni 2-3 päeva · Soojalt,külmalt · Eelroana,lisandina Puuviljasalatid · Kasutatakse värskeid ja konserveeritud puuvilju · Tükeldatakse viiludeks,suuremateks kuubikuteks · Komponendidsegaltult või gruppidena · Kastmeks suhkrusiirup,kompotivedelik,mahl · Maitsestamine o Alkohol,kaneel,ingver Salatite serveerimine · Serveerimisnõud jm. vahendid o Kausid o Taldrikud o Pokaalid o Vaagnad o Saia-või leivaviilul
võiga. Kanaliharoogade, veise- ja vasikaliha-, samuti kalaroogade juurde serveeritakse heledat kastmetele lisatakse sageli rõõska koort. Hea hele kaste on läikiv ja hele, tekstuur on ühtlane, koostiselt on hele kaste voolav, kuid paksem kui pruun põhikaste. Kasutatakse ka püreesuppide valmistamisel. Pruun põhikaste: Pruun põhikaste ehk sauce espagnole oli Prantsuse kõrgema kokakunsti kastmete alustala. Keedeti kaks kolm päeva rammusast pruunist puljongist ning paksendati pruuni rpux seguga. Pruuni põhikastme valmistamiseks kasutatakse erinevaid pruune puljongeid ja pruuni puljongi kontsentraate. Pruunide kastmete tihendamiseks kasutatakse brun roux. Pruun põhikaste, väljatulek 1 liiter/kg: 25 g võid, roux 50, 25 g nisujahu, 20 g, 20 g tükeldatud maitseköögivilja, 50 g hakitud seeni, 1 kg purustatud tomateid, 2,25 liitrit pruuni puljongit
kalale, riisile, kastmetele, kartulitele, omlettidele, marinaadidele. Kasutatakse ka magusates küpsetistes, kookides ja küpsistes. Estragon-Kasutamine. Kasutatakse munatoitude, kala, mereandide, salatikastmete ja õli ning äädika maitsestamisel. Väga hästi sobib kokku kalkuni- ja kanalihaga. Estragon sobib edukalt ka nö äädika-ekstrakti valmistamiseks. Peenestatud estragoni varred ja lehed tuleb segada äädikaga, seejärel lasta paar päeva suletud pudelis seista. Tulemuseks ongi tugeva maitsega äädika-ekstrakt, mida saab kasutada toidu maitsestamiseks. Iseloomusta luuviljalisi ja tsitruselisi puuvilju, nende kasutamine. Tsitruselised puuviljad greip, sidrun Apelsin- Kuna ta on tsitruselistest kõige populaarsem, siis on see meie peamine C- vitamiini allikas. Maitse on mahlane ja hapukas. Apelsini sorte on palju ja neid kasutatakse erinevalt. Ühed sobivad söömiseks, teised marmelaadiks ja kolmandad mahla jaoks. Apelsinis on
22 pääse röövlid nende hindamatutele hauapanustele ligi. Kõik peidetud hauakambrid langesid aga siiski rüüstamise ohvriks, v.a. Juia, Tuia ning Tutanhamoni hauad. Kambrid, põnevad koridorid ja matusekambrid ise on siiani alles, mida kaunistavad vapustavad jutustused teekonnast surmailmas ning rituaalsed maalid, mis pidid aitama vaaraod teispoolsuses. Siinai mägi 2286 m kõrgust Siinai mäge peetakse piibli Hoorebi mäeks, mille tipus veetis Mooses 40 päeva ja ööd ning sai Jumalalt 10 käsku. Mäe tippu viivad kaks teed algavad mõlemad Püha Katariina kloostri tagant. Mäejalamil võib üürida kaameli, kuid viimased 700 astet tuleb sellegipoolest minna jala. Sharm el-Sheikh Populaarne kuurort Sharm el-Sheikh võtab enda alla 20 km rannariba ning on kuulus sukeldumiskeskus. Kuurort jaguneb kaheks osaks: linnaks ja sadamaks lõunas ning kalliks Naama lahe piirkonnaks 7 km põhja pool. Meri on
Kõik kommentaarid