Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kaltsiumkloriid" - 49 õppematerjali

kaltsiumkloriid on värvuseta, väga hügroskoopne kristalne aine, mis seob õhust endasse veeauru ja moodustab selle tagajärjel kristallhüdraadi CaCl2*6H2O. Selle omaduse tõttu kasutatakse veevaba kaltsiumkloriidi ainete kuivatamiseks eksikaatoris ja gaaside kuivatamisseadmetes ning orgaaniliste vedelike kuivatamiseks.
thumbnail
3
doc

Kaltsiumi looduslikud ühendid

kristallhüdraadina CaSO4*2H2O, mida nimetatakse kipsiks. Kips on valge, suhteliselt pehme ja kergesti murenev aine. Kuumutamisel (150-160 ºC) eraldub temast osa kristallvett ja ta muutub niiöelda põletatud kipsiks CaSO 4*0,5H2O ehk 2CaSO4*H2O CaSO4*2H2OCaSO4*0,5H2O + 1,5H2O Kui põletatud kipsile lisada vett, siis muutub see tagasi kipsiks ja mass kivistub. Sel omadusel põhineb kipsi kasutatakse ehituses, kunstis ja meditsiinis (kipsmähised luumurdude korral). CaCl2 ­ kaltsiumkloriid Kaltsiumkloriid on värvuseta, väga hügroskoopne kristalne aine, mis seob õhust endasse veeauru ja moodustab selle tagajärjel kristallhüdraadi CaCl2*6H2O. Selle omaduse tõttu kasutatakse veevaba kaltsiumkloriidi ainete kuivatamiseks eksikaatoris ja gaaside kuivatamisseadmetes ning orgaaniliste vedelike kuivatamiseks. Ca(NO3)2 ­ kaltsiumnitraat Kaltsiumnitraati tuntakse norra salpeetri nime all. Ta võib esineda mitme

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
10
doc

II A rühma metallid

korral). 4) BaSO4 ­ baariumsulfaat 5 Baariumsulfaat on valge kristalne tahke aine, mis vees praktiliselt ei lahustu. Baariumsulfaadi basil valmistatud tsement ja betoon neelavad hästi radioaktiivset kiirgust, mistõttu leiavad viimased kasutust radiatsioonikaitse ekraanides. Medistsiinis kasutatakse baariumsulfaadi lahust kontrastainena mao ja soolte röntgenoloogilistel uurimisel. 5) CaCl2 ­ kaltsiumkloriid Kaltsiumkloriid on värvuseta, väga hügroskoopne kristalne aine, mis seob õhust endasse veeauru ja moodustab selle tagajärjel kristallhüdraadi CaCl2*6H2O. Selle omaduse tõttu kasutatakse veevaba kaltsiumkloriidi ainete kuivatamiseks eksikaatoris ja gaaside kuivatamisseadmetes ning orgaaniliste vedelike kuivatamiseks. 6) Ca(NO3)2 ­ kaltsiumnitraat Kaltsiumnitraati tuntakse norra salpeetri nime all. Ta võib esineda mitme kristallhüdraadina (di-, trija tetrahüdraadina)

Keemia → Keemia
108 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Referaat "Kaltsium"

LEIDUMINE Kaltsiumit leidub looduses ainult ühenditena: kaltsiumkarbonaadina, (lubjakivi, kriit, marmor), kaltsiumfosfaadina (fosforiit, apatiit), mida sisaldub ka hambapastas, mis takistab hambasööbija teket, kaltsiumsulfaadina (anhüdriit, kips) ja mitmesuguste silikaatide koostises. Tähtsamad kaltsiumiühendid on kaltsiumoksiid (põletatud e. kustutamata lubi), kaltsiumhüdroksiid (kustutatud lubi), kaltsiumkloriid ja kaltsiumsulfaat. Kaltsiumi ühendeid kasutatakse meditsiinis ja põllumajanduses (väetisena). Kaltsiumoksiidi, kaltsiumhüdroksiidi ja kipsi kasutati juba antiikajal 3 KALTSIUMI OMADUSED Kaltsiumoksiid Ca + O2 CaO Kaltsiumkloriid Hcl + Ca CaCl + H2 Kaltsiumhüdroksiid Ca + H2O Ca(OH)2 Kustutamata lubi Kustutamata lupja ehk kaltsiumoksiidi saadakse kaltsiumkarbonaadi põletamisel: CaCO3 CaO + CO2

Keemia → Keemia
63 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kaltsium

värviga metall, pehme ja kergesti töödeldav ning tal on suur reageerimisvõime. Oksüdeerub õhus ja kattub kaltsiumoksiidi ja ­hüdroksiidi valge kihiga. Kaltsium reageerib kergesti mittemetallide, vee, etanooli ja eriti energiliselt hapetega. Oksüdatsiooni vältimiseks säilitatakse kaltsiumit petrooleumis. Ta reageerib veega ning põleb punakas-kollaka leegiga. Tähtsamad kaltsiumiühendid on kaltsiumoksiid (põletatud e. kustutamata lubi), kaltsiumhüdroksiid (kustutatud lubi) ja kaltsiumkloriid. Kaltsium kasutamine Kaltsiumi ühendeid kasutatakse meditsiinis ja põllumajanduses (väetisena). Kaltsiumoksiidi, kaltsiumhüdroksiidi ja kipsi kasutati juba antiikajal. Kaltsium on üks vähestest elementidest, mis ümbritseb meid absoluutselt igal pool. peaaegu kõik põhilised ehitusmaterjalid - betoon, klaas, tellis, lubi ja tsement - sisaldavad seda metalli suurtes kogustes. Looduses leiame seda

Keemia → Keemia
41 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Juustu nimetused -Selver

11. Valgehallitusjuust 19.12 Danish Brie (Castello) 12. Valgehallitusjuust 15.60 Breton Brie (Paysan Breton) 13. Valgehallitusjuust 11.12 Camembert (Merci Chef) 14. Forte Kõva 14.55 Pastöriseeritud piim, itaaliapärane juust juuretis, meresool 26% (Valio) (1,7%), tardaine kaltsiumkloriid, säilitusaine kanamuna lüsotsüüm, laapferment. 100g toodet sisaldab Energiat 1500 kJ / 360 kcal Valke 33,0 g Rasvu 26,0 g

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Juustud

valke 13 g, soola 1,5 g  Kasutusalad: sobib suurepäraselt püreesuppide  ja kastmete valmistamiseks TOOTE ISELOOMUSTUS  kreemjas ja kergelt määritav  keskmise soolasusega, täidlase ja suussulava  maitsega  toode on ideaalne leiva, saia või näkileiva peale  määrimiseks FETA JUUST FONTANA  Bränd: Fontana  Tootja: FONTANA FOOD AB  Koostis: PASTÖRISEERITUD LAMBA­ JA  KITSEPIIM, sool, juuretis, laap, tardaine  kaltsiumkloriid  100g toodet sisaldab: Energiat 1106 kJ / 267  kcal, rasvu 22 g, millest küllastunud rasvhappeid  12 g, süsivesikuid 0,7 g, millest suhkruid 0,7 g,  valke 17 g, soola 3,3 g  Kasutusalad: Salatis, pastades, pizzal,  TOOTE ISELOOMUSTUS  kitsepiima segust  keskmise rasvasusega  valgele soolvee juustule omase mõõduka  soolasusega  maitselt aromaatne ja kergelt hapukas  konsistentsilt tihe ja kompaktne

Toit → Toiduaineõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Ãœlevaade viimase ajatrendide kohta toitude valmistamisel.

Emulgeerimine - tehnika, mida kasutatakse, et parandada kastmed, sokolaadi, jne Sojaletsitiin ühendab rasva ja vett. Lisades seda mahla, vette, piima ja pidevalt piitsutatakse siis moodustub pinnal kerge ja õhuline vaht, millest võib erinevaid roogasid kaunistada. Sfäärimine: protsessi tuumaks seisneb asjaolus, et igal mass vedel (tee, mahl, puljong, piim) lisati naatriumalginaat, segati ja seejärel valati väikeste portsjonitena nõusse täidetud külma veega lahustunud kaltsiumkloriid. Pärast 1-2 sekundit moodustatud "sfääriline ravioolid." Nad on pestud tavaline vesi ja sööt. Trikk on selles, et sees vedelik ja on õhuke väljastpoolt, et nad hammustavad, inimene tunneb mini-plahvatus maitse. Geelistumisprotsess: valmistatud kasutades spetsiaalset pulbrit agar (saadud vetikad). Asjaolu, et nii see säilitab oma head omadused, mis zelee saab isegi kuumutatakse 70-80 C ja oli soe. Reaktiivid alusel kohaldatud karrageen - nende abil saab rõhutada väärikuse

Toit → Toiduaine õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

Tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Aspiriinile ülitundlikud võivad reageerida bentsoaatidele. Ülivilgastel lastel halvendab sümptome. JUUST: Estover "Eesti leibjuust" Koostis: 100g toote toitumisalane teave: Pastöriseetitud piim 351kcal/1454kJ Juuretis Valgud 23,5g Sool (max 2%) Süsivesikud 1g Säilitusaine: kaaliumnitraat Rasvad 25g Tardaine: kaltsiumkloriid Tootes sisalduvad e-ained E509 ­ Kaltsiumkloriid Kasutusala: Dzhemmid, marmelaadid, piimapulber. Omadused: Tardaine. Kõrvalmõjud: Pole teada. Tootes sisalduvad e-ained E252 ­ Kaaliumnitraat Kasutusala: Lihast pooltooted, kala külmsäilitus, suitsukala, juustud. Omadused: Säilitusaine, üks vanimatest. Kõrvalmõjud: Kasutades põllumajanduses liigselt orgaanilist väetist võib taimedesse koguneda liig suurel määral nitraate

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
8
docx

3-pentanool etüülformiaadist

3-pentanooli süntees ­ reaktsioon Grinardi reaktiiviga Grignardi reaktsioon (prantsuse keemiku François Auguste Victor Grignardi järgi) on keemiline reaktsioon metallorgaanilises keemias, milles alküülmagneesiumhalogeniid või arüülmagneesiumhalogeniid (Grignardi reaktiivid ­ keemiliselt halogeniidid) toimivad kui nukleofiilid, rünnates elektrofiilseid süsiniku aatomeid, moodustades süsinik-süsinik sideme Etüülformiaat Kaltsiumkloriid, naatriumkarbonaat · Tunnistatud inimesele ohutuks aineks · R36 ­ ärritab silmi Sipleghape Etanool · R10 ­ tuleohtlik · R11 ­ väga tuleohtilk · R35 ­ põhjustab põletusi · R61 ­ võib olla halb sündimata lapsele Bromoetaan Dietüüleeter

Keemia → Orgaaniline keemia ii
21 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Kaltsium

Kaltsiumfosfaat (Ca3(PO4)2)- loomasööt, väetisena, pärmitaigna toodetes ja klaasitootmises Kaltsiumsulfaat (CaSO4·2H2O) ehk kips, kriit, lahas, seinade ning lagede ehituses, krohvis Ühendid Kaltsiumoksiid (CaO)- ehk kustutamata lupja kasutatakse metallide tootmisel, keraamikas, putukamürgina Kaltsiumhüdroksiid (Ca(OH)2)- ehituses mördi ja krohvi koostisosana, juuksepehmentajates seebikivi asendajana Kaltsiumkloriid (CaCl2)- toidulisaainena ­ E509, kasutatakse jää kõrvaldamiseks teedelt Inimene ja kaltsium Luude ja hammaste kasvatamine Verehüübe tagamine Südamerütmi reguleerimine Lihaste ja neerude normaalse töö tagamine Vererõhu alandamine Allikad Piim, piimatooted Kala, mereannid Kapsad Apelsinid Tumerohelised taimeosad (spargel, basiilik) Fakte

Keemia → Mittemetallid
1 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

 Toiduga sõime peamiselt järgmisi lisaaineid  Säilitusained – E211, E252  Värvained – E150d  Lõhnained  Maitseained – E621 E-ained  E330 - sidrunhape  E211 – naatriumbensoaat (säiltusaine)  E322 – letsitiin (antioksüdant/emulgaator)  E621 – naatriumglutamaad (maitsetugevdaja)  E500 – naatriumvesinikkarbonaat (kergitusaine)  E150d – ammooniumsulfiitkaramell (värvaine)  E252 – salpeeter (säilitusaine)  E509 – kaltsiumkloriid (tardaine) Märgistused - taaskasutatav - viska prügikasti taara (pakend) - tunnustatud Eesti maitse - taaskasutatav või taaskasutatavast materjalist pakend - Eesti toodang Kasutatud materjal  http:// www.tallinn.ee/est/prygihunt/Margise d  http:// www.pkpk.ee/oo/margistus/pakendim rgid.html  http:// www.pkpk.ee/oo/margistus/toidukaup ade_mrgistus.html  http://en.wikipedia.org/wiki/E_numbe

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keemia(oksiid,alused,soolad,haped)

Happ Happe nimetus Soola Soola valem ja nimetus e nimetus valem HCL Vesinikkloriidhape kloriid Ca2+Cl-2 -kaltsiumkloriid e. soolhaape HBr vesinikbromiidhape bromiid Mg2+Br-2 -magneesiumbromiid HI vesinikjodiidhape Jodiid Al3+I-3 -alumiiniumjodiid HNO3 Lämmastikhape nitraat K+NO3- kaaliumnitraat H2SO3 sulfit Na+2SO32- -naatriumsulfit H2SO4 Väävelhape sulfaat Fe3+2(SO42-)3 ­ raud(III)sulfaat H2S divesiniksulfiidhap sulfiid Fe2+S2- e H2CO süsihape karbonaat NA+2CO32- 3 -Naatriumkarbonaat H3PO4 Fosforhape ...

Keemia → Keemia
32 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Kaltsiumi esitlus

Agregaatolek toatemperatuuril: tahke Kaltsium on hõbejas läikiv metall, pehme ja kergesti töödeldav ning tal on suur reageerimisvõime Oksüdeerub õhus ja kattub kaltsiumoksiidi ja ­hüdroksiidi valge kihiga Kaltsium reageerib kergesti mittemetallide, vee, etanooli ja eriti energiliselt hapetega Oksüdatsiooni vältimiseks säilitatakse kaltsiumit petrooleumis Tähtsamad kaltsiumiühendid on kaltsiumoksiid (põletatud e. kustutamata lubi), kaltsiumhüdroksiid (kustutatud lubi) ja kaltsiumkloriid Kus leidub? Kaltsiumit leidub looduses ainult ühenditena: kaltsiumkarbonaadina, (lubjakivi, kriit, marmor), kaltsiumfosfaadina (fosforiit, apatiit), mida sisaldub ka hambapastas, mis takistab hambasööbija teket, kaltsiumsulfaadina (anhüdriit,kips) ja mitmesuguste silikaatide koostises Looduses leiame kaltsiumit ka paljude mineraalide - lubjakivi, kriidi, marmori, dolomiidi jt. koostises Kus kasutatakse?

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Orgaanilise keemia tabel

Hape H + happeanioon hape tuleb lihtsalt pähe õppida 1) metall+hüdroksiid (o.a ei muutu) NaOH naatriumhüdroksiid Alused metall + OH hüdroksiid 2) metall(o.a)hüdroksiid (o.a Fe(OH)3 raud(III)hüdroksiid metall + aniooni 1) metall+aniooninimi (o.a ei muutu) CaCl2 kaltsiumkloriid Soolad nimi happeanioon 2) metall(o.a)aniooninimi(o.a CuSO4 vask(II)sulfaat Aineklasside vahelised reaktsioonid Reaktsioon toimub KUI on IA ja IIA Aluseline oksiid + vesi = hüdroksiid CaO + H2O = Ca(OH)2 rühma metallideoksiidid

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
29
rtf

Konspekt

fosforhape+hõbehüdroksiid tsink+raud(II)sulfaat kaltsiumfluoriid+väävelhape kaltsiumhüdroksiid+vask(II)kloriid baariumnitraat+naatriumsulfaat kaltsiumnitraat+kaaliumsulfaat baariumhüdroksiid+raud(II)kloriid magneesiumbromiid+väävelhape tsink+vask(II)nitraat Kas järgmised reaktsioonid toimuvad või mitte? Toimuvate reaktsioonide kohta kirjuta ja tasakaalusta reaktsioonivõrrandid. naatriumsulfaat + kaaliumkloriid kaltsiumkloriid + kaaliumkarbonaat naatriumsulfiid + väävelhape hõbe + vesinikkloriidhape baariumkarbonaat + fosforhape lämmastikhape + naatriumkarbonaat kaaliumsulfiid + vesinikkloriidhape vask + süsihape baariumkloriid + naatriumkarbonaat naatriumkloriid + väävelhape naatriumsulfaat + baariumkloriid kaltsiumkloriid + kaaliumsulfit naatriumsulfiid + plii(II)kloriid hõbe + naatriumkloriid kaaliumkarbonaat + fosforhape

Keemia → Keemia
501 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Lisaained juustudes

Lisaainete kasutamine toiduainetes Piimatooted Juustud Piret Müürisepp 11.10.2013 Lisaained liigitatakse päritolu järgi kolme rühma Looduslikud lisaained: on eraldatud toiduainetest või mõnest muust elusast ainest Loodusidentsed: esinevad küll looduslikult toidus, kuid on saadud sünteesi teel Sünteetilised ehk tehislikud: ei esine looduses ja neil ei ole analoogi Kõige enam toidus kasutatavate lisaainete rühmad Toiduvärvid (E100-E199) Säilitusained/konservandid (E200-E299) Antioksüdandid (E300-E399) Emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad (E400-E499) Toiduvärvid on ained mis parandavad toidu väljanägemist ja annavad värvi Kasutatakse ka sünteetilisi, mis suuremas koguses põhjustavad allergiat. Säilitusained e konservandid on ained, mis pikendavad toidu säilimisaega, kaitses seda mikrobioloogilise riknemise eest. K...

Toit → Toiduohutus
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Harjutusülesanded keemia eksamiks

Lahendused 1. P: +15/ 2)8)5) 1s22s22p63s23p3 min -III max +V 2 2 6 2 6 2 10 3 As: +33/ 2)8)18)5) 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p min -III max +V Ca: +20/ 2)8)8)2) 1s22s22p63s23p64s2 min 0 max +II Sn: +50/ 2)8)18)18)4) 1s22s22p63s23p64s23d104p65s24d105p2 min 0 max +IV 2. KC l- iooniline Na2O- iooniline HNO2- kovalntne polaarne Br2- kovalentne mittepolaarne C- kovalentne mittepolaarne CO- kovalentne polaarne CO2- kovalentne mittepolaarne Al2(SO4)3 - iooniline H2- kovalentne mittepolaarne Zn(OH)2- iooniline 3. KC l- neutraalne Na2O- aluseline HNO2- happeline Br2- neutraalne C- neutraalne CO- neutraalne CO2- happeline Al2(SO4)3 - happeline H2- neutraalne Zn(OH)2- neutraalne 4. NaBr- ioonvõre S8- molekulvõre O2- mol...

Keemia → Keemia
87 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toidukaupade analüüs

ning toiduvärv beeta-karoteen. Olgugi, et tegemist on loodusliku toiduvärviga, ei näe ma põhjust, miks see ei võiks seal olemata olla. Sellegipoolest kasutan margariini edasi, kuna see on pehmem ning näiteks Taluvõist mugavam leivale määrida. Maitse poolest jääb muidugi viimasele alla. Antud toode on vähemalt pakendi järgi kõige vitamiinirikkam, kuna sisaldab A, D ja E vitamiine. Eesti juust Light (150 g) Koostis: pastöriseeritud piim, juuretis, laap, keedusool 1,7%, tardaine kaltsiumkloriid, säilitusaine kaaliumnitraat. Rasva kuivaines 26%. 100g toodet sisaldab keskmiselt - energiat 267 kcal / 1116 kJ - valke 33 g - süsivesikuid 0 g - rasva 15 g Analüüs: Tundub suhteliselt ohutu toode, kuid nina võtab krimpsu säilitusainena kasutatav kaaliumnitraat. Näiteks nitraadirikaste taimede kasutamine imikute ja väikelaste toitudes on keelatud, sest imiku hemoglobiin on aldis nitraatide mõjule ja see tekitab organismis hapnikupuudust

Bioloogia → Toidukaubaõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kloor- Cl

· NaCl ­ naatriumkloriid ­ maitseaine ja toiduainete konserveerimise vahend, lähteaine Na, NaOH, Cl , Na CO tootmiseks; · KCl ­ kaaliumkloriid ­ kaaliumväetis; · ZnCl2 - tsinkkloriid ­ puidu immutusvahend mädanemise vastu, metallide jootevedeliku koostiosa; · FeCl3 - raud(III)kloriid ­ reaktiivide valmistamiseks; · BaCl2 - baariumkloriid ­ väävelhappe ja sulfaatide kindlaksmääramise reaktiiv (tekib hapetes praktiliselt lahustumatu BaSO ) · CaCl2 - kaltsiumkloriid ­ õhu kuivatamiseks eksikaatoris; · AgCl ­ hõbekloriid ­ valgustundlikkuse tõttu kasutatakse fotopaberite valmistamisel; · K2Cl2O - kaaliumkloraat ­ kergesti plahvatav hõõrdumisel või löögist, kasutatakse laboratooriumis hapniku saamiseks, tuletikkude ja lõhkeainete valmistamisel; · Ca(ClO) 2 - kaltsiumhüpoklorit ­ kloorlubja tähtis koostisosa, rakendatakse pleegitus-ja desinfitseerimisvahendina. Huvitavaid fakte kloorist: ·

Keemia → Keemia
54 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Tööd

1. LEELISMULMETALLIDE LDISED OMADUSED ( VRRANDID, REAG.HAPNIKUGA, HALOGEENIDEGAM VEEGA, LAHJENDATUD HAPETEGA). Ca, Sr, Ba ja Ra- leelismuldmetallid, nimetus tuleneb sellest,et nende metallide oksiidid mood. vees leeliseid, nii nagu leelsimetallid. Keemilise aktiivsuse tttu leiduvad rhma elemendidlooduses ainult henditena. Metallid on hbevalge vi hallikasvalge vrvusega. Vrreldes leelismetallidega on neil suurem tihedus, kvadus ja krgem sulamis- ja keemistemp., mille heks phjuseks on asjaolu, et nende aatomite vliselektronkihil on kaks korda rohkem valentselektrone kui vastavatel leelismetallidel. Lihtainena on IIA rhma metallid keem.aktiivsed, kuid vhemakt. kui leelismetallid. - Reag.hapnikuga: krgemal temp'l sttivad metallid heleda leegiga plema ja mood. vastava oksiidi. 2Mg + O2 tekib 2Mg - Reag. halogeenidega: hinevad energiliselt mood. vastavaid halogeniide: Ca + Cl2 tekib CaCl2 (kaltsiumkloriid) Sr + Br2 tekib SrBr2 (strontsiumbro...

Keemia → Anorgaaniline keemia
45 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Juust

Juust on piimavalgu ja -rasva kontsentreeritud toode. Juustu valmistatakse kõige enam küll lehmapiimast, kuid selleks sobib ka paljude teiste koduloomade piim, näiteks kitse-, lamba- või pühvlipiim. Juustu tootmist võib kirjeldada kui protsessi, mille käigus eemaldatakse piimast vesi, laktoos ja mõned mineraalid, et toota kontsentraat piima rasvast ja valgust. Põhilised juustu komponendid on piim, laap, bakteri kultuurid ning sool. Laap seob piimavalgud ning lõpuks muudab vedela piima pooltahkeks kalgendiks. Kalgendi lõikamisel hakkab eralduma vadak, mis koosneb põhiliselt veest ja laktoosist. Bakterite poolt toodetud hape aitab vadakul kalgendist eralduda ning suuresti mõjutab juustu lõplikku niiskust, maitset ja tekstuuri. Nüüd Hollandi tüüpi juustude tootmisest. Kõigepealt siis valitakse piim - juustu tootmiseks igasugune ei sobi, sellele piimale tehakse erinevad keemilised ja mikrobioloogilised analüüsid Piima ettevalmistamine, pa...

Toit → Toit ja toitumine
16 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aniliin nitrobenseenist, taandamine Sn-ga

Tallinna Tehnikaülikool Aniliin nitrobenseenist, taandamine Sn-ga Lõputöö Orgaaniline keemia II Juhendaja: Marju Laasik Mai 2014/Tallinn Sisukord: 1.1 Kirjanduslik osa 1.2 Sissejuhatus ja sünteesiskeem 1.3 Reaktsioonide iseloomustus ja reagendide ohtlikkus 1.4 Füüsikaliste konstantide tabel 1.5 Töö käik 2. Praktiline osa 2.1 Reaktsioonivõrrandid 2.2 Aparatuuride skeemid 2.3 Arvutused 2.4 Märkused töö käigus 2.5 Saagis ja produkti iseloomustus 3. Kokkuvõte 4. Kasutatud kirjandus 1. Kirjanduslik osa Sissejuhatus ja sünteesiskeem Sünteesi eesmärgiks oli sünteesida aniliini lähtudes nitrobenseenist ja taandates Sn-ga. Kaheetapiline töö toimus etteantud eeskirjade alusel. Esmalt oli vaja sünteesida nitrobenseen benseenist, lämmastikhappest ja väävelhappest. Sü...

Keemia → Orgaaniline keemia
30 allalaadimist
thumbnail
1
doc

II A RÃœHMA METALLID

Tavaliselt esineb ta kristallhüdraadina, mida nimetatakse kipsiks. Kips on valge, suhteliselt pehme ja kergesti murenev aine. * BaSO4 ­ baariumsulfaat on valge kristalne tahke aine, mis vees praktiliselt ei lahustu. Baariumsulfaadi baasil valmistatud tsement ja betoon neelavad hästi radioaktiivset kiirgust, mistõttu leiavad viimased kasutust radiatsioonikaitse ekraanides. Medistsiinis kasutatakse baariumsulfaadi lahust kontrastainena mao ja soolte röntgenoloogilistel uurimisel. *CaCl2 ­ kaltsiumkloriid on värvuseta, väga hügroskoopne kristalne aine, mis seob õhust endasse veeauru ja moodustab selle tagajärjel kristallhüdraadi .kasutatakse veevaba kaltsiumkloriidi ainete kuivatamiseks eksikaatoris ja gaaside kuivatamisseadmetes ning orgaaniliste vedelike kuivatamiseks *Ca(NO3)2 ­ kaltsiumnitraati tuntakse norra salpeetri nime all. Ta võib esineda mitme kristallhüdraadina. kasutatakse väetistena, puhta CaO saamiseks, kuid ka lõhkeainetes

Keemia → Keemia
45 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Keemia 10. klassi material

Keemia 1.*Oksiid: O , hapniku ja mingi teise keemilise elemendi ühend metall hapnik Fe2O3 raud(III)oksiid mittemetall hapnik P2O5 difosforpentaoksiid ·metallioksiid-koosneb metallist ja hapnikust. Metall asub IA,IIA,IIIA rühmas. nt. Na2O – naatriumoksiid BaO – baariumoksiid Al2O3 – alumiiniumoksiid Metall asub B-rühmas, IVA, VA rühmas nt. Fe2O3 – raud(III)oksiid SnO2 – tina(IV)oksiid ·mittemetallioksiid-koosneb mittemetallist ja hapnikust. Indeksite asemel kasutatakse eesliiteid 2-di; 3-tri; 4-tetra; 5-penta; 6-heksa; 7-hepta; 8-oksa; 9-nona; 10-deka nt. CO2 – süsinikdioksiid P4O10 – tetrafosfordekaoksiid ·happelised oksiidid-mittemetallioksiid Happeline oksiid+vesi=hapnikhape nt. SO2 vääveldioksiid SO2+H2O=H2SO3 ·aluselised oksiidid-tavaliselt metallioksiidid nt. Al2O3 alumiiniumoksiid Alumiiniumhüdroksiid= 2Al+3(OH-)3=Al2O3+3H2O Tugevalt aluselised: aluselised (IA, IIA, Ca, Sr, Ba, Fe) reageerivad veega. ...

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keemilise reaktsiooni kiiruse uurimise laboritöö

Keemilise reaktsiooni kiiruse uurimine Annette Miller 10A Taustinfo: Keemilise reaktsiooni kiirus on reaktsioonis osaleva aine kontsentratsiooni muutus ajaühikus. Seda arvutatakse järgmise valemi järgi: Kus V on reaktsiooni kiirus (ühik mol/dm3s-1), c alg- ja lõppkontsentratsioonide vahe (c1-c2) (ühik mol/dm3)ning t reaktsiooni aeg (ühik s). Reaktsiooni kiirus sõltub paljudest asjaoludest, näiteks reaktsioonis osalevate ainete kontsentratsioonist ja temperatuurist. Näiteks toimub põlemine puhtas hapnikus kiiremini kui õhus. Gaasiliste ainete vahelist reaktsiooni kiirendab rõhu tõstmine, mis sisuliselt on samaväärne kontsentratsiooni suurendamisega. Kui temperatuur tõuseb 10° C võrra, suureneb reaktsiooni kiirus reeglina 2 korda. Reaktsiooni kiirust võivad suurendada ka katalüsaatorid. Reaktsiooni kiirust suurendab reageerivate ainete kokkupuutuva pinna suurendamine. See k...

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Betooni vastupidavus

Uurimused näitavad, et isegi hästitöödeldud ja hooldatud betoon võib olla kuni 30mm sügavuselt kahjustatud süsiniku poolt pärast mõne aasta möödumist. Seepärast on raske hinnata korrosioonikahjustusi nõrgenenud tsemendi puhul. Karbonisatsioon ei ole aga täielikult hävitava toimega. Kaltsiumkarbonaat tihendab betooni pinda kaotades poore ja tõstes pinnapoolse osa tahkust ja vastupidavust. Klooripõhjustatud korrosioon Klooriididel on neli peamist allikat: kaltsiumkloriid, mida kasutatakse kui kiirendajat betooni kuivamisel, kloriidide olemasolu betoonilisandites, merevesi ja soolad, mida kasutatakse sõiduteedel. Betoonides kasutatakse kaltsiumi tänapäeval väga vähe- piisavalt, et muuta metallkonstruktsioonid vastupidavamaks roostele. Et aga kloriidid saaksid välitingimustes betoonisolevat rauda mõjutada, peavad nad ründama suurtes kogustes. Seda esineb sadamapiirkondades, kus lainetus tungib booridesse või aurustumise tagajärjel mahajääv soolade hulk

Ehitus → Betooniõpetus
102 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Toidulisandid Uurimustöö

segu3, tokotrienool-tokoferool4; – vitamiin K1 (füllokinoon (fütomenadioon)), vitamiin 13) vitamiin K K2 (menakinoon)5. Toidulisandi koostises võib kasutada järgmisi mineraaltoitaineid järgmiste ühenditena: 1) kaltsium – kaltsiumatsetaat, kaltsium-L-askorbaat, kaltsiumdiglütsinaat, kaltsiumkarbonaat, kaltsiumkloriid, kaltsiumtsitraatmalaat, kaltsiumtsitraadid, kaltsiumglükonaat, kaltsiumglütserofosfaat, kaltsiumlaktaat, kaltsiumpüruvaat, ortofosforhappe kaltsiumisoolad, kaltsiumsuktsinaat, kaltsiumhüdroksiid, kaltsium-L-lüsinaat, kaltsiummalaat, kaltsiumoksiid, kaltsium-L-pidolaat, kaltsium-L-treonaat, kaltsiumsulfaat; 2) magneesium – magneesiumatsetaat, magneesium-L-askorbaat, magneesiumdiglütsinaat,

Toit → Toit ja toitumine
30 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Viimased trendid toitude valmistamisel

Emulgeerimine - tehnika, mida kasutatakse, et parandada kastmed, šokolaadi, jne Sojaletsitiin ühendab rasva ja vett. Lisades seda mahla, vette, piima ja pidevalt piitsutatakse siis moodustub pinnal kerge ja õhuline vaht, millest võib erinevaid roogasid kaunistada. Sfäärimine: protsessi tuumaks seisneb asjaolus, et igal mass vedel (tee, mahl, puljong, piim) lisati naatriumalginaat, segati ja seejärel valati väikeste portsjonitena nõusse täidetud külma veega lahustunud kaltsiumkloriid. Pärast 1-2 sekundit moodustatud "sfääriline ravioolid." Nad on pestud tavaline vesi ja sööt. Trikk on selles, et sees vedelik ja on õhuke väljastpoolt, et nad hammustavad, inimene tunneb mini-plahvatus maitse. Geelistumisprotsess: valmistatud kasutades spetsiaalset pulbrit agar (saadud vetikad). Asjaolu, et nii see säilitab oma head omadused, mis želee saab isegi kuumutatakse 70-80 C ja oli soe. Reaktiivid alusel kohaldatud karrageen - nende abil saab rõhutada väärikuse

Toit → Toitlustus
6 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TÄISPIIMATOODETE TEHNOLOOGIA

pressitakse. - Kui kõrgema hapendamistemperatuuri kasutamisel (kuni 38 °C) on kalgendi temperatuur lõikamise algul 36 °C ja enam, võib järelkuumutamise ära jätta. Kohupiim jahutatakse temperatuurini 6--8 °C edasise hapnemise vältimiseks ja pakitakse. 29. Kohupiimatoodete valmistamisel kasutatavad ained - Juuretis - Laapensüüm (happe ­ laabimeetodi puhul) - Kaltsiumkloriid (happe ­ laabimeetodi puhul) 7 30. Jäätise liigid Koorejäätis (10 %) Piimajäätis (4 %) Serbett (2 %) Mahlajää (0% rasva) 31. Jäätise tehnoloogiline protsess 1) tooraine vastuvõtmine ja kvaliteedi kontroll; 2) tooraine ettevalmistamine; 3) segu koostamine vastavalt retseptuurile; 4) segu pastöriseerimine; 5) segu filtreerimine; 6) segu homogeniseerimine; 7) segu jahutamine;

Tehnoloogia → Täispiimatoodete tehnoloogia
64 allalaadimist
thumbnail
12
doc

10 keemilist elementi

Veepuhastusjaamades klooritakse joogivett, et hävitada pisikuid. Samuti lisatakse basseinivette vähesel hulgal kloori, et tappa mikroobid ja bakterid. Tähtsamate kloriidiühendite rakendusalad: 1) NaCl ­ naatriumkloriid ­ ehk keedusool, mida kasutatakse toidu maitsestamiseks ja konserveerimiseks. 2) KCl ­ kaaliumkloriid ­ kaaliumväetis 3) ZnCl ­ tsinkkloriid ­ puidu immutusvahend mädanemise vastu 4) CaCl ­ kaltsiumkloriid ­ õhu kuivatamiseks eksikaatoris 5) AgCl ­ hõbekloriid ­ valgustundlikkuse tõttu kasutatakse seda fotopaberite valmistamisel 17 Cl 7 35,453 8 Kloor 2 Süsinik Süsinik asub keemiliste elementide perioodilisustabelis teises perioodis ning IVA rühmas. Süsiniku aatomnumber on 6 ning aatommass on 12,01115. Süsiniku aatomi elektronskeem on C: +6|2)4). Reaktsiooni

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
27
xlsx

E-ainete tabel

LISAAINE E-kood Kurkumiin (75 300)3 E 100 Riboflaviin, riboflaviin-5´-fosfaat E 101 Tartrasiin (19 140) E 102 Kinoliinkollane, Quinoline Yellow (47 005) E 104 Päikeseloojangukollane, Sunset Yellow FCF, oranzkollane S (15 985) E 110 Karmiin, karmiinhape, Cochineal (75 470) E 120 Asorubiin, karmoisiin (14 720) E 122 Amarant (16 185)4 E 123 Erkpunane 4R, Ponceau 4R, Cochineal Red A (16 255) E 124 Erütrosiin (45 430)4 E 127 Võlupunane AC, Allura Red AC(16 035) E 129 Patentsinine V, Patent Blue V (42 05...

Toit → Toiduainete õpetus
50 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Keemia põhjalik kirjeldus mittemetallidest

Mittemetall - lihtaine, millel puuduvad metallidele iseloomulikud omadused Mittemetallide omadused - keemilisi elemendi võime siduda elektrone oma väliskihti Aatomiehituse erinevused metallidega võrreldes - väiksemad mõõtmed ja väliskihil palju elektrone (4-7), seetõttu on lihtainena oksüdeerijad (metallidega reageerides või nii) Oksüdeerumine - elektronide loovutamine, redutseerija. Redutseerumine - elektronide liitmine, oksüdeerija. Allotroopia - keemilise elemendi esinemine mitme lihtainena a) aatomite erineva arvu poolest molekulis (O2ja O3) b) Molekulide erinev paigutus kristallivõres ( S8 rombikujuline või pikad nõeljad kristallid) c) Aatomite erinev paigutus kristallivõres (teemant [tetraeeder] ja grafiit [kuusnurk]) Dissotsieerumine - mingi välisteguri mõjul molekulide lagunemist väiksematest molekulideks või teisteks väiksemateks osadeks. Hüdrolüüs - keemiline reaktsioon, kus keemiline ühend veega rea...

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Põhikooli keemia lõpueksamiks

Table of Contents Table of Contents........................................................................................................................1 I MÕISTED................................................................................................................................2 II TÄHTSAD AINED................................................................................................................2 METALLID................................................................................................................................ 5 SULAMID.................................................................................................................................. 6 8. klassi KEEMIA EKSAMI TEEMAD....................................................................................6 Ülesandeid harjutamiseks............................................................................................................

Keemia → Keemia
118 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Elektrolüüdid

mittemetall). Polaarne side tekib elektronegatiivsuste väiksema erinevuse korral (erinevad mittemetallid). ? 1.1 Milline on põhierinevus elektrolüüdi ja mitteelektrolüüdi vahel? 1. 2. Millised järgmistest ainetest kuuluvad tugevate, millised nõrkade ja millised mitteelektrolüütide hulka: naatriumkloriid, divesiniksulfiidhape, väävelhape, lämmastikoksiid, etanool, kaltsiumkloriid, süsihape, kaaliumhüdroksiid, vesinikkloriidhape, glükoos, ammoniaakhüdraat, tärklis, baariumhüdroksiid, süsinikoksiid. 1.3 Miks sulatatud NaCl juhib elektrivoolu, aga tahke mitte? 2. Elektrolüütiline dissotsiatsioon Elektrolüütiline dissotsiatsioon on ioone sisaldavate lahuste tekkeprotsess elektrolüütide lahustumisel vees (elektrolüütide lagunemine ioonideks nende lahustumisel vees). Dissotsiatsiooni põhjustab hüdraatumine ­ vee

Keemia → Üldkeemia
66 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Taimehaiguste põhitüübid välistunnuste alusel

putuksiirutajatega. · Seemnete ja surnud taimeosadega ei levi! · Kasutada tervet taimmaterjali, termoteraapiat ja hävitada siirutajaid´ 4 Looduslikud taimekaitsepreparaadid NeemAzal-T/S · Rakendatakse närivate ja imevate kahjurite tõrjeks · Tulemusi andnud ploomipuu ja maasikakahjurite (ploomipuu-lehetäi, ploomivaablane, maasika-õielõikaja) tõrjes Kaltsiumkloriid · Selle lahusega pritsimine aitab vähendada viljapuude füsioloogilisi ­ ja seenhaigusi Allgrow® bioplasm · 100% looduslik mikroorgaaniline taimelahus · Sisaldab 20 taimele vajalikku toiteelementi, sh kaltsiumi · Preparaadiga pritsimise tagajärjel suureneb vastupidavus nii haiguste kui ka kahjurite suhtes, paraneb taime kasv ja saagikus ning saagi kvaliteet ja säilivus · Preparaati saab kasutada nii puuvilja- kui ka marjakasvatuses

Bioloogia → Bioloogia
31 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Betoonitööd talvel

temperatuurist ja tuule kiirusest. Sellisel juhul annavad külmumisvastased lisandid- kiirendajad oodatud tulemusi. Külmumisvastaste lisandite-kiirendajate doseeringud on üldjuhul 0,5-2,0 % tsemendi kaalust [6]. 3.3.2 Külmumistäppi alandavad külmumisvastased lisandid. Selliste lisandite hulka kuuluvad ained, mis alandavad oluliselt vee külmumistäppi, mistõttu betoonid jätkavad kivinemist ka temperatuuri langemisel miinuskraadidesse. Väga tugeva toimega on kaltsiumkloriid, naatriumnitrit ja potas. Esimese kasutamine raudbetoonis ei ole lubatud, kuna kutsub esile terasarmatuuri korrosiooni. Naatriumnitriti kasutamine võimaldab töötada temperatuuridel kuni -15 °C, potas kuni -25 °C ilma betooni soojustamata. Arvesse tuleb võtta aga asjaolu, et potase mõjul kaotab betoonisegu kiiresti oma plastsuse ja hakkab tarduma. Lisandite doseeringud ulatuvad neil juhtudel 10 kuni 15%-ni tsemendi kaalust, mis ei jäta mõju avaldamata konstruktsioonide pikaealisusele

Ehitus → Ehitustehnoloogia
146 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Metallilised elemendid lihtainetena

ühendites on ..........., Leelismetallid ja leelismuldmetallid on tüüpilised metallid. Muldadeks kutsuti vanasti metallioksiide kuna vastavad oksiidid reageerivad veega , andes leeliseid - juurduski selline naljakas nimi. Be ja Mg ei kuulu leelismuldmetallide hulka. KEEMILISED OMADUSED Tüüpilised aktiivsed metallid : kuumutamisel reageerivad pea-aegu kõikide mittemetallidega ( va VIIIa rühm) Ca + Cl2= Ca Cl2 Ca - 2e- = Ca2+ & Cl + 1e- = Cl- kaltsiumkloriid Hapnikuga reageerivad tavapäraselt, tekivad oksiidid. Peroksiidid põlemisel ei teki , kuid raskematel metallidel on nad enam-vähem püsivad 2Ca + O2 = 2CaO kaltsiumoksiid -kustutamata lubi PINGEREAS paiknevad alguses ja enamus neist reageerib veega andes leelise Ca+2H2O=Ca(OH)2+H2 kaltsiumhüdroksiid - kustutatud lubi. Be nt. Veega ei reageeri , kõrgel temperatuuril annab oksiidi, Mg on külmas vees enam-vähem püsiv, kuid keeva veega reageerib hästi

Keemia → Keemia
49 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Referaat: Juustud

Peamiselt limabakterite toimel valmivad juustud. Kodujuustu valmistatakse samuti kohupiimast nagu hapupiimajuuste aga neid ei laagerdata. Nad on mõeldud koheseks tarbimiseks. 4. JUUSTU VALMISTAMISE PROTSESS Kõige olulisem ja rohkem mõjutavam on piima kvaliteet. Valmistamise etapid: 1. Piim pastöriseeritakse, seejärel lastakse tund aega seista +10ºC juures. Pastöriseerimine mõjutab juustude valmimist ja saagist. Mõnikord lisatakse keemilise ühendeid nt kaltsiumkloriid, mis parandab piima kvaliteeti ja vähendab kahjulikke mikroorganisme. 2. Piimasegule lisatakse juuretis ehk piimhappebaktereid, et aktiviseerida kalgendumist, kujundada juustustruktuuri, maitset, lõhna, aukude tihedust, hävitada kahjulikke mikroorganisme. Juuretis tagab juustu kvaliteedi. 3. Ettevalmistatud juustupiimale lisatakse laapferment, mille toimel piim kalgendub (30ml laapi saja grammi piima kohta). Laabilahus valatakse peene

Toit → Toidukaubandus
71 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Keemia konspekt

KEEMIA Alused ehk hüdrooksiidid Koosnevad metallis ja hüdrooksiid rühmast. Happed, soolad ja alused on ioonilised ained. Koosnevad positiivsest katioonist ja negatiivsest anioonist. kaltsium hüdrooksiid Ca2+ (OH) 2 Aluseid jaotatakse lahustuvuse järgi. KOH, LiOH, NHOH, Ba(OH)2 NaOH seebikivi Lahustumatud hüdrooksiidid Mg(OH)2, Mn(OH)2 Soolad On liitained mis koosnevad metallist ja happe anioonist. Alumiinium sulfaat Al2(SO4)3 Kaltsiumkloriid CaCl2 ll<< Magneesium fosfaat Mg3(PO4)2 Soolasid jaotatakse: Lihtsoolad, Vesinik soolad (valemis on sees ka happe vesinik) Magneesium vesinik fosfaat MGHPO4 Page 1 Naatrium di vesinik fosfaat NAHPO4 Soolasid jaotatakse lahustuvuse järgi. Lahustumatud: FeSO3,...

Keemia → Keemia
510 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E- koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest. Siia kuuluvad agar-agar /E 406/ ja karragenaan /E 407/ merevetikatest, letsitiin /E 322/ sojaubadest, pektiin /E 440/ puuviljadest, naatriumkaseinaat piimast jne. Teise rühma moodustavad ained, mis esinevad küll toiduainetes, kuid on saadud sünteesi teel. Neid aineid nimetatakse ka loodusidentsete...

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
10
doc

II vaheeksami kokkuvõte

kloorimist, või osoonimist, kloordioksiidi, ioonvahetust jpm. Tekstiilitööstuse reoveed on väga erineva koostisega, sõltub toorainest ning kasutavatest protsessidest. Sisaldavad tihti ka värvaineid. Puuvilla viimistlusprotsessist pärinevate vete töötlemiseks kasutatakse koagulatsiooni ning biopuhastusprotsessi. Koagulandina sobivad alumiinium- ning raua(II)sulfaadid, raua(III)sulfaat, raua(III)kloriid ning kaltsiumkloriid. Biopuhastusprotsessidest elistatakse tavaliselt nõrgbiofiltreid, kuna aktiivmudaprotsessis peab viibeaeg olema üsna pikk (12-48 tundi). Reovees on vaja reguleerida pH kuna see mõjub nii koagulatsiooni kui ka biopuhastuse efektiivsusele. BHT efektiivseks eemaldamiseks peab reovee pH olema 7 ning 9 vahel. Värvuse eemaldamiseks kasut. kloori või osooni. Parkimisprotsessi reovesi Reovesi on leeliseline - pH on 11- 12. Kuna reovesi sisaldab

Loodus → Tööstuslike jäätmete käitlus...
28 allalaadimist
thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

1. TOIT JA SELLE TÄHTSUS Iga toiduaine, mis turule jõuab, peab olema tarbijale ohutu ning vastama kvaliteedi- nõuetele. Selle tagamiseks on välja antud vastavad õigusaktid. Nõuded, millele turustamisotstarbeline toidutoore ja toit peavad vastama, on järgmised. 1. Toit peab olema ohutu inimese tervisele. 2. Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureid ega võõrkehi. 3. Keelatud on käidelda riknenud, saastunud või mikrobioloogilistele nõuetele mittevastavat toidutooret ja toitu. 4. Toit peab vastama seda iseloomustavatele koostis- ja kvaliteedinõuetele. 5. Loomsele toidule esitatavad erinõuded: 1) värskena müüdav või muul viisil üle antav liha peab olema veterinaarkontrolli tulemusel tunnistatud toidukõlblikuks, mida tõendatakse veterinaartõendiga; 2) loomset toidutooret ja toitu on keelatud kasutada, kui loomale on manustatud ravimit, ravimitaolist võ...

Meditsiin → Toitumisõpetus
36 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Piimatoodete tehnoloogia konspekt

Piima koostis Vesi- 87,3 % (85,5- 88,7%) Rasv- 3,9 % (2,4-5,5%) Rasvata kuivaine ­ 8,8% (7,9%- 10,0%): *Valk- 3,25% *Laktoos- 4,6% *Mineraalained- 0,65 % (Ca, P, Mg, K, Na, Zn, Cl, Fe, Cu) *Vitamiinid (A, C, D jne), ensüümid (peroksidaas, katalaas, fosfataas, lipaas) Piimarasv piima kõige kõikuvam koostisosa. Et rasv piima veefaasis ei lahustu, võtavad rasvaosakesed juba epiteelirakkudes keraja kuju (rasvakuulike). Lüpsisoojas piimas on rasv emulsioonina. Piimarasva sünteesil on olulisteks lähteaineteks vatsast pärinevad lenduvad rasvhapped. Glütseriin kui rasva lähteaine pärineb osaliselt verest, osalt moodustub glükoosist. Piimavalkudest sünteesitakse piimanäärmeis kaseiin, albumiin ja globuliin. Nende sünteesi lähteaineteks on vere aminohapped. Otseselt kanduvad verest piima immunglobuliinid ning vereseerumi albumiin. Pimasuhkur e laktoos on piima spetsiifiline ja stabiilne süsivesikuline komponent. Laktoosi lähteaineks on vere lakto...

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
148 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY Koostis: Valmistatud õunaveinist ning vaarika-tähtvilja ...

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Keemiatehnoloogia esimene KT

tolmust elektrofiltris, mida köetakse suitsugaasidega, et ja filtraat (NH 4Cl) destillatsioonikolonni, mille ülemisse vältida fosfori kondensatsiooni seal (fosfori ossa antakse lubjapiima (Ca(OH) 2), alumisse ossa aga veeldumistemperatuur on 280,5°C). veeauru. NH4Cl laguneb, jääki jääb kaltsiumkloriid, Toodetud vedelat fosforit põletatakse P 2O5-ks, eraldunud ammoniaak retsirkuleeritakse. Kaltsineeritud lahustatakse vees ning saadakse puhas, termiline sooda tootmise skeem on võrdlemisi lähedal ortofosforhape: säästvale tehnoloogiale, ühe protsessi jääke

Keemia → Keemia ja säästev...
37 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Lennundusmaterjalid

Korrosiooni tekke keskkond on niiske kiht, millesse on lahustunud hapnik, CO2, N, väävelvesinik. Niiskuse kiht tekib vihmast, kondensatsioonil. 100% niiskuse korral tekib vesi tilkadena. Madalama niiskusastme korral tekib kapillaarne või keemiline absorbeerunud kondenseerumine. Niiskus, mille puhul võib veel tekkida keemiline kondensatsioon nimetatakse kriitiliseks niiskuse astmeks ja see oleks 50-70% teras, tsink, vask. Kui aga metalli pinnale satub kaltsiumkloriid, siis see oleks 35%. Atmosfääri saasteained sattudes metalli pinnale tekitavad tugeva elektrolüüdi. Eriti aktiivsed on vääveloksiidi ühendid. Koos kloori, amoniaagi ja N ühenditega suurendavad nad korrosiooni kiirust 5-10 korda. Korrosioon vee keskkonnas: Suurt tähtsust omab veeioonide kontsentratsioon. Happelised keskkonnad on ohtlikud magneesiumisulamitele, tsingile, süsinikterastele. Aluselised keskkonnad alumiinium sulamitele, tsingile. Eriti aktiivne on lennunduses

Materjaliteadus → Materjaliteaduse üldalused
17 allalaadimist
thumbnail
16
doc

MITTEMETALLID

MITTEMETALLID Mittemetallide üldiseloomustus. Mittemetalle on 22. Lihtainetena esinevad nad gaaside (H2, O2, N2, F2, Cl2, väärisgaasid), vedeliku (Br2) või tahketena (B, Si, C, P, S, I2 jt.). Perioodilisuse süsteemis paiknevad mittemetallid perioodide lõpus. Mittemetallide aatomite väliselektronkihil on enamikul juhtudesl üle kolme elektroni. Mittemetalli aatomitele on iseloomulik liita keemiliste reaktsioonide käigus elektrone. Seejuures aktiivsemad mittemetallid moodustavad negatiivselt laetud ioone (halogeniidioonid). Neil juhtudel esinevad mittemetallid oksüdeerijatena. Elementide aatomite omadus liita elektrone suureneb perioodis väärisgaasi suunas; rühmas suureneb alt ülespoole (aatomiraadiuse vähenemise suunas). Kõige aktiivsem mittemetall on fluor. Mittemetallide elektronnegatiivsus ning keemiline aktiivsus väheneb reas: F, O, Cl, N, Br, I, S, C, H, P, Si, Xe Tüüpiliste mittemetall...

Keemia → Keemia
151 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Jookide tehnoloogia - alkoholivabad joogid ja õlu

Vee pH Ioonide kontsentratsioon iseenesest ei ole oluline nii kaua kui teravili ei ole veega kokkusegatud (meskimine) Meski pH mõjutab meski fermentide aktiivsust ja taniinide välja eraldamist tera kestast Meski pH peab olema 5,1-5,5 meskimistemperatuuri juures (50°C) ja 5,4-5,8 toatemperatuuril Soolad meski pH suurendamiseks: kaltsiumkarbonaat või söögisooda (naatriumvesinikkarbonaat) Soolad meski pH vähendamiseks: kaltsiumkloriid, magneesiumsulfaat või kaltsium sulfaat 14. Milleks kasutatakse humalaid? Miks kasutatakse ainult emastaime? Harilik humal on kanepiliste sugukonda humala perekonda kuuluv taimeliik, mille emastaime käbikujulisi õisikuid kasutatakse peamiselt stabiliseeriva ja maitselisandina õlles. Humal annab õllele iseloomuliku kibeduse. Värskeid humalaid ei saa säilitada ­ kuivatamine koheselt peale koristamist Niiskuse sisaldus 75-80%

Tehnoloogia → Tehnoloogia
73 allalaadimist
thumbnail
52
doc

Maateaduse aluste kordamine eksamiks

Šelfimerede sügavus ei ületa reeglina 300 m Maailmamere soolsus on 34,5‰ e. 3,45%. Maailmamere keemiline koostis: soola nimetus keemiline sümbol sisaldus (g kg-1) naatriumkloriid NaCl 23,0 magneesiumkloriid MgCl2 5,0 naatriumsulfaat Na2SO4 4,0 kaltsiumkloriid CaCl2 1,0 kaaliumkloriid KCl 0,7 kokku koos ülejäänud komponentidega 34,5 KIIRGUSBILANSS Maale jõuab Päikese lühilaineline kiirgus, mille spektris on maksimaalne kiirgustihedus lainepikkuse 500 nm juues. Selline spekter vastab Päikese keskmisele pinnatemperatuurile ca 5800 °K Päikese lühilainelise kiirguse muundumine atmosfääris:

Maateadus → Maateadus
76 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun