Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

Enesekontrolliplaan ja HACCP. referaat - sarnased materjalid

töötaja, seire, enesekontroll, enesekontrolli, käitle, haccp, enesekontrolliplaan, hügieen, kontrollpunkt, koosta, tooraine, külmik, juur, alas, kriitilise, iliste, vastuvõetav, vastuvõtu, kuumtöötlus, analüüsid, külmaahela, mikroorganismid, pesemis, seireleht, skeemid, reziim, joogivee, kriitilised, juhuks, seadmed, kajasta, tervisetõend
thumbnail
56
pdf

HACCP põhimõte

haldamisel ning enesekontrollisüsteemi rakendamisel kohvikutes, sööklates, restoranides jt toitlustusettevõtetes (välja arvatud toitlustusettevõttes, kus käideldakse ainult sellist toitu, mida ei tule toidu ohutuse tagamiseks hoida toatemperatuurist erineval temperatuuril nt alkohol, kuumad joogid, näksid, maiustused). Toimiv enesekontrollisüsteem on vajalik mitmel põhjusel: • Seadusest tulenev kohustus. HACCP põhist enesekontrollisüsteemi nõuab seadusandlus ja enesekontrolliplaani ja –süsteemi toimimist hindab regulaarselt järelevalveasutus • Tarbija tervis. Toimiv enesekontrollisüsteem aitab ennetada ja kõrvaldada ohtusid, mille tulemusena võivad tekkida tarbijal tervisehäireid • Majanduslik kasu. Toimiv enesekontrollisüsteem on ettevõttele kasulik ka majanduslikult (protsesside kontrollimine ja selle läbi ohtude ohjamine

Toiduhügieen
113 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

uhutakse minema 2) Deso tungib läbi ja inaktiveerib biokile. Meetmed kahjuritõrjeks ja ennetamiseks 1) Närilised- söödakastid peibutisega 2) Putukad- liimpüünised, fromoonpüünised, UV lambid koos püünistega 3) Linnud- piirata toidu saamise võimalust. (avade katmine võrkudega, suletud jäätmete kogumisnõud, ogade paigutamine kohtadesse kuhu lind võib istuda, võib püüda ka lõksude või puuridega ) Ruumide korrashoid, sissetulevate materjalide ülevaatus ja korralik seire minimeerivad kahjurite paljunemise tõenäosust ja vähendavad vajadust pestitsiidide järele. Juurdepääsu ennetamine -Ehitisi heas seisukorras, -Augud, praod jm. kohad hoida kinni. -Välistada tuleb loomade pääs territooriumile. Pesitsemine ja paljunemine -Potentsiaalsed toiduallikad kahjuritele tuleb hoida põranda kohal või seintest eemal. Põrandad ja maapind hoonetes jaümber nende tuleb hoida

toiduainete sensoorse...
55 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutus eksami kordamisküsimused

joogiveesüsteemiga Vett peab vastama normidele Jää peab valmistada puhast veest 39. Toiduainete suhtes kehtestatud nõuded vt 852/2004, lisa II Toidukäitleja ei võta vastu toidutooret või koostisained Toorained ja koostis ained tuleb hoida sobivates tingimustes Tuleb kasutada piisavaid kahjuritõrjemeetmed Ei hoida tooded kohal, kus võib põhjustada riski tervisele 40. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1põhimõte: ohuanalüüs 2: KKP määramine 3: Kriitiliste piiride määramine 4: seiresüsteemi määramine 5: Korrigeerivad tegevused 6: nõetekohasuse tõendamine ohuanalüüs 1etapp: moodusta töörühm 23: Tootekirjelduse koostamine ja kasutusala. 45: Tehnoloogilise skeemi koostamine 6: ohuanalüüs ja ohumeetmeid kaalumine 7: KKP 8: kehtestamine kriitilised piirid igale KKPle

Toiduohutus
159 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused ja vastused

joogiveesüsteemiga Vett peab vastama normidele Jää peab valmistada puhast veest 39. Toiduainete suhtes kehtestatud nõuded vt 852/2004, lisa II Toidukäitleja ei võta vastu toidutooret või koostisained Toorained ja koostis ained tuleb hoida sobivates tingimustes Tuleb kasutada piisavaid kahjuritõrjemeetmed Ei hoida tooded kohal, kus võib põhjustada riski tervisele 40. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1põhimõte: ohuanalüüs 2: KKP määramine 3: Kriitiliste piiride määramine 4: seiresüsteemi määramine 5: Korrigeerivad tegevused 6: nõetekohasuse tõendamine ohuanalüüs 1etapp: moodusta töörühm 23: Tootekirjelduse koostamine ja kasutusala. 45: Tehnoloogilise skeemi koostamine 6: ohuanalüüs ja ohumeetmeid kaalumine 7: KKP 8: kehtestamine kriitilised piirid igale KKPle

Joogiõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Seiresüsteemi kehtestamine

Seiresüsteemi kehtestamine KK14 H E I D I , S A N D RA 2015 Mis on seiresüsteem? Seiresüsteem on süsteem, kus tuleb kontrollida toitlustusettevõtte erinevaid etappe kasutades seirelehti. Seiret teostaval töötajal peavad olema teadmised, kuidas seda kõike läbi viia. Samuti peavad olema vahendid, mis on töökorras ja täpsed. Seirelehel peab olema kirjas vastutavad isikud nimeliselt või vastutav amet (vahetusevanem, peakokk). Toidu vastuvõtt Seirelehel fikseeritakse kontroll. Soovitatavalt üks kord nädalas tuleks kontrollida igat toidutarnijat. Kontrollitakse toidu realiseerimisaegu, temperatuure, kvaliteeti ja saatelehel olevat infot. Külmaahela katkematuse tagamine Toidukaup ei tohi olla temperatuuril, mis võib kahjustada inimese tervist. Kauba ladustamisel ja eeltöötlemisel (liha) ei tohi temperatuur olla üle +3C. Külmkapid peavad olema nummerdatud. 1-2 korda päevas tuleb külmkappide temperatuuri kontrollida. 1 kord nädalas kontroll külmkapi sees olevatele t

toiduainete sensoorse...
11 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Toiduhügieen

 Kõrvalda toidujäätmed koheselt ja sulge jäätmenõud kaanega  Hoia rentslid ja äravoolutorud tervetena või paranda koheselt  Säilita toitu ja toiduaineid nõuetekohaselt (kaetult) 7 NB!!!  HACCP-Hazard analysis and critical control point  HA- ohutegurite tunnistamine ja riski suuruse hindamine CCP-kriitiliste punktide määramine  Miks on vaja enesekontrolli?  1……tagada toidu kvaliteet…....  2……tagada toidu ohutus……  3…parandada oskusi…....  4……parandada majanduslikke tulemusi…….  5……et rääkida ühte keelt ametkondadega……  6……et tagada klientide rahulolu……  7-astmeline põhimudel  1……ohuteguri leidine ja selle suuruse hindamine……  2……kriitiliste punktide määramine……

Toiduohutus
38 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Toiduseadus

säilitamisviise · Käitlemist, seal hulgas toidutöötlemis, säilitamis - ja valmistamisviise. · Märgistust ja muul viisil teabe edastamist · Toiduga kokkupuutuvate isikute tervisekontrolli läbimist ja hügieeninõuete täitmist nende poolt, sh isiklikku puhtust ja riietust, ning hinnata töötajate hügieeniteadmisi. · Kontrollida ensekontolli nõuete täitmist ja tutvuda enesekontrolli tulemustega ning ettevõttesse paigutatud mõõtevahendite mõõtmistulemusega ja kontrollida nende õigusest kasutades järelvalve ameti mõõtevahendeid · kasutada isiku või tema esindaja teadmisel olukorra jääduvstamiseks tehnikavahendeid, nõuda isikuseletusi kirjalikke materjale ja dokumente ning küsitleda ettevõtte töötajaid · teha märkemeid ning väljavõtteid talle esitatud kirjalikest materjalidest ja

Toitumise alused
28 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Hügeeniõpetus

2. Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid, viirused,seened 3. Toidu säilitamise viisid ja tingimused 4. Puhastamine ja desinfitseerimine 5. Toidukahjurid ja nende tõrje 6. Toiduinfektsioonid, toidumürgitused, helmintoosid. 7. Töötajatele esitatavad nõuded, isiklik hügieen. 8. Käitlemisettevõtete ruumid. Käitlemisettevõtete ja käitlemisruumide kohta esitatavad nõuded. 9. Käitlusettevõtte enesekontrolli plaani koostamine. 1 1. SISSEJUHATUS AINESSE 1.1. MÕISTED JA MÄÄRATLUSED TOITLUSTUSHÜGIEEN (FOOD HYGIENE) Kõik meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse, tervislikkuse ja täisväärtuslikkuse tagamiseks kõigil kasvatamise ja tootmise etappidel kuni lõpliku serveerimiseni inimestele. TOITLUSTAMINE (CATERING) ­ tegevusala, mis hõlmab inimeste varustamise toiduga, toidu valiku, valmistamise ja serveerimise. TOITLUSTUSETTEVÕTE (Catering Establishment)

Toiduhügieen
44 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

3. Kontrolli üle sissetulevad kaubakastid 4. Töölt lahkudes sulge kõik veekraanid, sest rotid joovad rohkem kui söövad 5. Kõrvalda toidujäätmed koheselt ja sulge jäätmenõud kaanega 6. Hoia rentslid ja äravoolutorud tervetena või paranda koheselt 7. Säilita toitu ja toiduaineid nõuetekohaselt (kaetult) 5.LOENG NB!!! HACCP-Hazard analysis and critical control point HA- ohutegurite tunnistamine ja riski suuruse hindamine CCP-kriitiliste punktide määramine Miks on vaja enesekontrolli? 1......tagada toidu kvaliteet....... 2......tagada toidu ohutus...... 3...parandada oskusi....... 4......parandada majanduslikke tulemusi....... 5......et rääkida ühte keelt ametkondadega...... 6......et tagada klientide rahulolu...... 7-astmeline põhimudel 1......ohuteguri leidine ja selle suuruse hindamine...... 2......kriitiliste punktide määramine...... 3...tingimuste ja näitude piiride varieeruvus... 4......kriitiliste punktide jälgimine....... 5......tulemuste dokumenteerimine...

Toiduhügieen
257 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

Toiduamet. Hügieen on teadus tervise kaitsmisest. Toidu hügieeniline käitlemine väldib haigestumise riski. Toiduhügieen hõlmab kõiki meetmeid toidu ohutuse ja tarvitamiskõlblikkuse tagamiseks toidu tootmise, töötlemise, valmistamise, pakendamise, ladustamise, veo, turustamise, käsitsemise ja tarbijale müümise või muul viisil üleandmise etapis. Toiduhügieen ei ole mitte ainult puhtus, vaid tööharjumused ja seepärast on esile kutsutud enesekontrolli plaanide täitmine. See tähendab seda, et toidukäitleja teab ja tunneb toiduhügieenile esitatavaid nõudmisi ja ka täidab neid nõudmisi ehk täidab enesekontrolliplaani tabeleid vastavalt ettevõtte enesekontrollis kehtestatud sagedusele. Toiduhügieen on meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks. Kui toidukäitlemisettevõttes on avastatud otsene oht inimese tervisele, lubab toiduseadus

Toiduhügieen
96 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Hügieeninõuded kala esmakäitlemisel

,,Hügieeninõuded kala esmakäitlemisel" Kärt Allik KF 41 Sisukord: 1. Sissejuhtatus............................................................................................................3 2. Kalatootmis ettevõtte enesekontrolli nõuded..........................................................4 3. Nõuanded kalatöötlemisettevõttele..........................................................................4 4. Töötajate ruumide ja seadmete hügieeninõuded.....................................................5 5. Nõuded käitlemisel...................................................................................................6 6. Pakendamine.........................................................................

Kalakaubandus
7 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Saasteallikad

kui nendega koos veetakse erinevaid toiduaineid, tuleb saastumise riski vältimiseks neid vedude vahepeal tõhusalt puhastada. 6. Toiduained peavad olema veokitel ja/või mahutites paigutatud ja kaitstud nii, et toiduainete saastumise risk oleks minimeeritud. 7. Veokites ja/või konteinerites, mida kasutatakse toiduainete veoks, peab vajaduse korral olema tagatud toiduainete hoidmine sobival temperatuuril ning temperatuuri seire võimalus. Küsimused: 1. Kirjutage toiduainete veoks kasutatavate veokite nõudeid. Vastus: Veokid peavad olema puhtad ja heas seisukorras, et toiduained oleksid kaitstud saastumise eest,, ning vajaduse korral projekteeritud ja ehitatud selliselt, et võimaldada piisavat puhastamist ja/või desinfitseerimist, veokite mahutites ei tohi transportida midagi muud peale toiduainete, Veokites või konteinerites, mida kasutatakse toiduainete

Toiduohutus
16 allalaadimist
thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

· mikroobide paljunemise pidurdamine, vältimaks tarbijate tervisehäireid ja too- dete enneaegset riknemist; · toidupatogeenide ja termolabiilsete (temperatuuritundlike) toksiinide hävita- mine töötlemisel; · tarbijale ohutu toidu tagamine toiduhügieeni reeglite järgimisega. Toidu ohutust ning kvaliteeti saab tagada üksnes siis, kui on kindlustatud kontroll kogu tootmise ulatuses, toorme tootmine kaasa arvatud. Toiduhügieen jaguneb üldiselt kolmeks: · hügieen farmi tasandil; · ettevõtte tootmishügieen; · töötajate isiklik hügieen. Heast hügieenist tulenevad tulud: · tarbijate rahulolu, ettevõtte hea reputatsioon, suurenev läbimüük; · toodete säilivuse pikenemine; · kasumi suurenemine; · meeldiv töökeskkond; · seadusekuulekus jt. Puudulikust hügieenist tulenevad kahjud: · tarbijate haigestumine, surmajuhtumid; · toidu saastumine, reklamatsioonid (kirjalikud kaebused); · kaod toidu riknemise tõttu;

Toitumisõpetus
36 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tööleht toiduseadusest

J korraldab kolmas sõltumata osapool, et tõestada käitleja kvaliteedisüsteemi või konkreetse toidu nõuetele vastavust. 1 12. Täitke lüngad § 1. Seaduse reguleerimisala (1) Käesolevas seaduses sätestatakse, toidu käitlemise alused käitleja enesekontroll ning riiklik järelvalve toidu ohutuse ja muudele nõuetele vastavuse tagamiseks. § 2. Toidu käesoleva seaduse tähenduses on Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 178/2002 artiklis 2 sätestatud aine või toode. EPja nõukogu määruses tähendab mõiste "toit" töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed.

Tööohutus
13 allalaadimist
thumbnail
16
rtf

Puhastamine ja desinfitseerimine

Puhastamine ja desinfitseerimine Puhastamise eesmärk on: meeldiva ja ohutu keskkonna loomine usalduse loomine klientidele saastumise vähendamine desinfitseerimise läbiviimine võõrkehade kõrvaldamine kahjurite peletamine Puhastamise meetodid 1. Füüsiline puhastamine - käsitsi - mehhaaniliselt 2. Terminile puhastamine - keetmine 100'C juures vähemalt 5 min - kui on eelnenud põhjalik puhastus, siis 3 min 72'C või 1 min 82'C juures (nõudepesumasina loputusprogramm) 3. Keemiline puhastamine - puhastusainetega Puhastusmeetodi valiku määrab otstarbekus Bakteritsiidid- surmavad bakterid Detergendid (pesuained)- lahustavad rasva ja mustuse ning kergendavad desinfitseerimisvahendite tööd Desinfektsiooni ained- vähendavad mikroorganismid arvu ohutule tasemele, kuid ei hävita endospoore Steliliseerimine hävitab kõik elusad organismid. Puhastamine liigid on: * Kuivpuhastus * Märgpuhastus Põrandaid, tööpindu ja kraanikausse peab

Toiduhügieen
22 allalaadimist
thumbnail
27
doc

TOIDUHÜGIEEN

täitmine tema kontrollitavas toidukäitlemisettevõttes TOIDUAINE- aine, mida kasutatakse kas söögiks või joogiks töötlemata kujul või toorainena toidukauba või roa valmistamisel. TOIT- toiduaine, toidukaup, roog TERVIST OHUSTAVAD TEGURID: · looduslikud mürkained · toidu lisaained · valed toitumisharjumused · keskkonna saastatus · patogeensed mikroorganismid TOIDUHÜGIEENI MÄÄRAVAD TEGURID: 1. Inimesed · Personali hügieen · Tööriietus · Koolitus 2. Toiduaine · Turvaline varustaja · Toiduaine omadused, säilitamine · Toidu valmistus-ja säilitusviisid · Toidu-ja toidunõude "ringlusteed" (lõikelauad, seadmed) · Serveerimine · Toidujäätmete õige majandamine 3. Ruumid, seadmed, vahendid · Ruumide planeering · Seadmete, vahendite valik · Hooldus, puhastus, desinfitseerimine · Kahjurite kontroll KÄITLEMISETTEVÕTTE

Toitumise alused
24 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tööruumi planeerimine

teiste asjaolude tõttu rikutud toitu käidelda on keelatud. Vabariigi Valitsus võib kehtestada toidugruppide suhtes esitatavad mikrobioloogilised nõuded Igale tootegrupile või vajadusel tootele peab olema oma skeem. Tehnoloogiline skeem peab kajastama tegelikku protsessi. Tuleb jälgida, et tootmisprotsessi etapid oleks õiges toimumise järjekorras ja ükski etapp ei jääks vahele.Tehnoloogiline skeem on enesekontrolli rakendamise aluseks ning see peab kajastama protsessi tooraine vastuvõtmisest läbi töötlemisprotsessi kuni turustamiseni. Tehnoloogilistel skeemidel kirjeldatakse kõiki toiminguid alustades tooraine vastuvõtust/hankimisest ja lõpetades tarbijale (teisele käitlejale) üleandmisega. Tehnoloogilisele skeemile kantakse ka tehnoloogilisi protsesse kirjeldavaid parameetreid (temperatuur, aeg jm).  Pakendamine, säilitamine, transport (külmakett) (kehtib toiduseadus)

Ehitusõigus
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused

1. Toiduhügeeni üldnõuded · Müüdav või mingil muul viisil üleantav toit peab olema ohutu inimese tervisele ning vastama seaduses ning teistes õigusaktides sätestatud nõuetele · Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureid või võõrkehi · Riknenud, saastunud või mikrobioloogiliselt mittev astavat toidutooret ja toitu käidelda on keelatud 2. Toiduhügeeni eiramise tagajärjed Heast toiduhügeenist saadav kasu · Töötajate haigestumine Tarbija rahulolu · Tarbiate haigestumine Kooskõla seadustega · Valmis toodangu kadu Toidu säilivusaja pikenemine · Trahvid Head töötingimused · Ettevõtte tegevuse lõpetamine 3. Toiduhügeen- meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks. 4.Toiduhügeeni määravad tegurid · Ruumid,

Toiduhügieen
568 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Inimese toitumisõpetus

c. Toidu steriliseerimine mikroorganismide hävitamiseks d. Kõik eelpooltoodud 2. Mis on toiduseaduse eesmärk? a. Tagada toidukäitlejatele pidev kasum b. Tagada kaupade ja teenuste vaba liikumine Eesti Vabariigis c. Tagada tarbijale ohutu ja nõuetekohane toit 3. Kes on riskirühmad toidust tingitud haigestumistele? a. Lapsed ja vanad inimesed b. Meditsiiniõed ja arstid c. Kiirabipersonal 4. Toiduhügieeni ja enesekontrolli põhimõtteid rakendatakse kogu toidukäitlemisahela ulatuses, ehk piltlikult öeldes a. sõbralt sõbrale b. maalt linna c. laudast lauale 5. Ristsaastumine on a. toidu saastumine ristämblike või teiste ämblikuliste kaudu. b. otsene või kaudne saastavate mikroorganismide kandumine ühelt keskkonnalt teisele c. ristmikul asuvast kiirtoidukohast haigustekitajatega saastunud toidu soetamise tulemus 6

Toit ja toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

suurköök

Töökorraldus Suurköögis Referaat Sisukord: 1 1. Sissejuhatus lk 3 2. Suurköögi mõiste lk 4 3. Suurköögi tootmistöö planeerimine lk 5 4 Töötaja tegevuse planeerimine lk 6 5 Suurköögi Pildid lk 7 7 puhasutstööd suurköögi tootmisruumides lk 8 6 Kokkuvõtte lk 9 Sissejuhatus 2 Igal suurköögil on missioon ja äriidee. Ettevõtte missioon iseloomustab selle tegutsemise peasuunda (ehk MIKS ettevõte on turul?) ja on aluseks äriidee sõnastamisele

Kokandus
48 allalaadimist
thumbnail
114
pptx

Juhtimissuesteemi standardid ISO9000 ja IS

võimalusi Kvaliteedijuhtimissüsteem - Nõuded Tooteteostus (1) plaanimine Toote teostamine - toote saamiseks vajalike protsesside ja allprotsesside jada Tooteteostusprotsesside plaanimisel peab organisatsioon kindlaks määrama: kvaliteedieesmärgid ja nõuded tootele protsesside kirjeldamise, dokumentide loomise ja ressursside hankimise vajaduse vajaliku tõenduse, kinnituse ja seire tegevused ning toote vastuvõtukriteeriumid vajalikud andmed protsesside ja toote nõuetele vastavuse tõendamiseks Kvaliteedijuhtimissüsteem - Nõuded Tooteteostus (2) kliendiga seotud protsessid Organisatsioon peab määratlema: tellimuste vastuvõtmise, edastamise, ülevaatuse, kinnitamise ja muutmise korra pakkumiste koostamise, ülevaatuste, edastamiste, kinnitamiste ja muutmise korra

Juhtimine
15 allalaadimist
thumbnail
224
ppt

Kvaliteedijuhtimise aluste konspekt

6) Juhtkonna poolne ülevaatus 3. Ressursside juhtimine: 1) Ressursside hankimine 2) Inimressursid 3) Infrastruktuur 4) Töökeskkond 4. Tooteteostus: 1) Tooteteostuse plaanimine (põhiprotsessi planeerimine) 2) Klientidega seotud protsessid a) tootega seotud nõuete kindlaksmääramine b) nõuete ülevaatus c) infovahetus kliendiga 3) Arendus 4) ostmine 5) tootmis- ja teeninduskorraldus 6) Seire- ja mõõtevahendite ohje 5. Mõõtmine, analüüs ja parendamine: 1) Seire ja mõõtmine a) kliendi rahulolu seire ja mõõtmine b) siseaudit c) protsesside seire ja mõõtmine d) toote seire ja mõõtmine 2) Mittevastava toote ohje 3) Andmete analüüs 4) Parendamine a) korrigeeriv tegevus b) ennetav tegevus Kvaliteedisüsteemi parendamine · Kirjutage üles, mida teete · Õigustage seda, mida teete · Tehke seda, mida on kirja pandud · Märkige üles, mida tegite · Vaadake üle, mida tegite · Vaadake üle, mida hakkate tegema

Kvaliteedijuhtimise alused
209 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Toiduhügieeni alused

Mikroobide paljunemise pidurdamine, vältimaks tarbijate tervisehäireid ja toodete enneaegset riknemist Toidupatogeenide ja termolabiilsete toksiinide hävitamine töötlemisel Tarbijale ohutu toidu tagamine toiduhügieeni reeglite järgimisega Kaja Rahu 4 Toidu ohutust ning kvaliteeti saab tagada üksnes siis, kui on kindlustatud kontroll kogu tootmise ulatuses, toorme tootmine kaasa arvatud farmis, tootmisettevõttes ja töötaja isiklik hügieen. Kaja Rahu 5 Ettevõtte tootmishügieen Hügieen farmi tasandil Töötajate isiklik hügieen Kaja Rahu 6 Heast hügieenist tulenevad tulud (1) tarbijate rahulolu, ettevõtte hea reputatsioon, suurenev läbimüük toodete säilivuse pikenemine Kaja Rahu 7 Heast hügieenist tulenevad tulud (2) kasumi suurenemine meeldiv töökeskkond seadusekuulekus

Teenindus ja müük
105 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Sisekontroll ja -audit

on seotud ja kuidas on omavahel seostatud erinevad tööd. Kõigi tasandite töötajatel peavad olema adekvaatsed vahendid informatsiooni edastamiseks, eriti oluline on info edastamine üles poole. Oluliseks on ka tõhus ja hästi toimiv kommunikatsioonisüsteem org-i ja tema väliste osapoolt vahel. Asjakohane ja tõhus kommunikatsioonisüsteem on üks oulisemaid sisekontrolli süsteemi komponente. 5. Seire. See on protsess, mis hindab sisekontrolli süsteemi toimimist ja kvaliteeti ajas. Seda teostatakse läbi pideva monitooringu ehk juhtkonna igapäevase tegevuse kaudu. Erapooletu siseauditi funktsiooni sisseseadmine või ühekordsete väliste hindajate hinnangute saamine võimaldab täiustada erinevaid kontrolli protseduure. Pidev monitooring toimub igapäevaselt läbi erinevate protsesside, millest oluliseks on juhtkonna esitatavate tegevuste ülevaated

Auditeerimine
202 allalaadimist
thumbnail
32
pdf

Töökoha riskide hindamine ja kontroll

TÖÖKESKKONNA SISEKONTROLLI KORRALDAMINE JA RISKIANALÜÜSI LÄBIVIIMINE Ülevaade töökeskkonna sisekontrolli korraldamisest ning ohtude kindlakstegemise, riskianalüüsi läbiviimise ja tegevuskava koostamise põhimõtetest. MÕISTED OHT on võimalike vigastuste ja muude tervisekahjustuste põhjustaja. Ohu all mõistetakse kõike, mis võib tekitada kahju. RISK on võimalike vigastuste ja muude tervisekahjustuste tekkimise tõenäosus ohtlikus olukorras. See võib tähendada suuremat või väiksemat võimalust, et keegi saab ohu tõttu kannatada. SISEKONTROLL on süstemaatiline tegevus, mis on kavandatud tagamaks ettevõtte igakülgse tegevuse planeerimist, organiseerimist, korraldamist ja ülevaatamist vastavalt töökeskkonda reguleerivatele õigusaktidele. RISKIANALÜÜS on protsess, mis hõlmab piirväärtuste ja piirnormide määramist, ohtude väljaselgitamist ja riski suuruse hindamist. Riski suurust hinnatakse tagajärje raskuse ja kahju tekkimise tõenäosuse suhtes. Risk

Riski- ja ohutusõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Erinevate asutuste koristamine

Tualett- ja dusiruume, koridore ning teisi ruume puhastatakse vastavalt määrdumisele. (2) Aknaklaaside välispinda pestakse vastavalt määrdumisele. (3) Puhastusaineid, -vahendeid, -seadmeid ja desinfektante hoitakse selleks kohandatud ja piisava õhuvahetusega ruumis. -9- (4) Õpilasi ei tohi rakendada tualettruumide puhastamisel ning põrandate, valgustite ja akende pesemisel. LASTEAIAD Väga oluline on käte hügieen!!! Käte pesemine (personal ja lapsed) - lasteaeda tulles ja väljas käimise ajal - WC kasutamise järel - enne toidu jagamist - enne söömist - nina nuuskamise järel - mähkme vahetamise järel nii lapsel kui kasvatajal Söömine ja joomine - terve täiskasvanu jagab toitu - lapsed ei osale toidu jagamisel, abilisi kasutatakse nõude kokku korjamisel - lastele rõhutatakse, et teise toitu ei tohi süüa

Ühiskonnaõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

KORDAMISKÜSIMUSED 1.Kirjelda külmtöötlemismeetodeid · Tükeldamine' · Pikkimine · Fileerimine · Püreestamine · Tootele vormi andmine · Paneerimine · Vahustamine · Leotamine 2. Kirjelda kuumtöötlemismeetodeid · Flambeerimine · Aurutamine · Barbeque · Keetmine · Hautamine · Pruunistamine · Röstimine · Praadimine · Küpsetamine · Gartineerimine ehk üleküpsetamine · Friteerimine ehk friipraadimine · Grillimine 3. Nimeta erinevaid toidutalumatuse liike ja kirjelda toitumist nende korral Gluteenik + mais, riis, tatar, hirss - nisu, oder, kaer, rukis Laktoosik +laktoosivabad tooted HYLA, taimsete rasvadega tooted - piimatooted Diabeetik + spetsiaalsed tooted, suhkru asendajad - suhkur, süsivesikud 4. Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud toite Liha eelnevalt pruunistatakse, seejärel hautatakse Kooreklops, guljass, stroganov 5. Kirjelda erinevaid kartuli

Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
27
doc

TÖÖKESKKONNA RISKIANALÜÜS JA RISKIANALÜÜS

TÖÖKESKKONNA RISKIANALÜÜS JA RISKIHINDAMINE Tellija: Casino OÜ Ettevõtte esindaja: Töö teostaja: Tallinn 2009 Sisukord Sissejuhatus..................................................................................................................... 3 1. Töökeskkonna riskianalüüsi eesmärk, metoodika........................................................ 4 2. Töökeskkonna kirjeldus............................................................................................... 7 3.Töötajate töökohtade määratlus, iseloomustus ja kirjeldamine..................................... 8 4. Töötajate küsitluslehtede analüüs................................................................................ 9 5.Töökeskkonna ohutegurite hindamine........................................................................ 10 6. Ettepanekud töökeskkonna parandamiseks. .........................

Tööohutus ja tervishoid
675 allalaadimist
thumbnail
47
docx

TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÜLDKURSUS

· 1.16. Tapamaja ­ ettevõte selliste loomade tapmiseks ja korrastamiseks, mille liha on mõeldud inimtoiduks. · 1.17. Lihalõikusettevõte ­ ettevõte, mida kasutatakse liha konditustamiseks ja/või tükeldamiseks. · 1.18. Ulukite töötlemisettevõte ­ mis tahes ettevõte, milles küttimise järel saadud ulukeid ja ulukiliha valmistatakse ette turuleviimiseks 2.Hügieeninõuded: ettevõttele esitatud üldnõuded, personali, ruumide, seadmete, töövahendite hügieen. Üldnõuded toidukäitlemisruumidele 852/2004/EÜ; II Lisa, I Peatükk 1. Toidukäitlemisruumid peavad olema puhtad ja heas seisukorras. 2. Toidukäitlemisruumide paigutus, kujundus, ehitus ja suurus peavad võimaldama: a) piisavat hooldamist, puhastamist ja/või desinfitseerimist, vältida või minimeerida saastumist õhu vahendusel ning piisavat töötamisruumi kõikide toimingute hügieeniliseks teostamiseks;

Tehnoloogia
160 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Müügikorraldus – Teenindus-ja müügioskuste süvendamine

Põltsamaa Ametikool Müügikorraldus ­ Teenindus-ja müügioskuste süvendamine MK - 2 Annika Sokk AS PERE (Leiko - 2) Praktika aruanne Juhendas: Svetlana Kukina PÕLTSAMAA 2010 SISUKORD 1.SISSEJUHATUS........................................................................................................3 2. Praktika leping ...........................................................................................................4 3.Praktika programm .....................................................................................................5 2. Üldandmed praktika ettevõtte kohta..........................................................................4 2.1 Pakutavad tooted ..................................................................................................4-5 2.2 Pakutavad teenused.........

Müügiõpetus ja...
180 allalaadimist
thumbnail
60
doc

SISEKONTROLL JA SISEAUDIT

sisekontrolli viie peamise komponendi järgi. Kõiki neid komponente tuleb vaadelda organisatsiooni kõikides tegevustes ja kõikidel tasanditel, samuti terviku ja üksuste lõikes. Aluseks tuleb võtta sisekontrolli kolm põhieesmärki, need on põhitegevus, aruandlus ja vastavus. Sisekontrollisüsteemi viis komponenti: 1) kontrollikeskkond, 2) riskide hindamine (riskide leidmine ja nende reastamine olulisuse järgi), 3) kontrollitegevused, 4) info ja kommunikatsioon. 5) seire. 1. Kontrollikeskkond See on komponent, mis paneb aluse ettevõtte tõhusa sisekontrollisüsteemi toimimisele. Kontrollikeskkonna koosseisu kuuluvad väga erinevad komponendid: 1) üldised väärtushinnangud, 2) eetika valdkonda kuuluvad mõisted (ausus, töötajate kompetentsus, juhtkonna juhtimisstiil ja -filosoofia), 3) kohustused, õigused ja vastutus, 4) personalipoliitika jms. Sisekontrollisüsteemi ja kontrollikeskkonna võrdlus (kumb on rohkem hõlmav).

Avalik haldus
41 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Riskianalüüsi kordamisküsimused

 Sihtmärk- objekt, mida mõjutatakse  Mõju- muutused, mida stressori toime põhjustab sihtmärkidele 4. Õiguslikud nõuded riskianalüüside teostamiseks. Seadus sätestab vaid põhinõuded ja iga ettevõte saab leida talle sobivaimad lahendused. Seaduse kohaselt on viis põhinõuet järgmised:  Töökeskkonna ohutegurite väljaselgitamine.  Vajadusel ohutegurite parameetrite mõõtmine.  Riskide hindamine töötaja tervisele ja ohutusele arvestades esimest punkti.  Riskianalüüsi kirjalik vormistamine ja säilitamine.  Riskianalüüsi alusel kirjaliku tegevuskava koostamine, milles nähakse ette ettevõtte kõikidel tegevusaladel ja juhtimistasanditel korraldatavad tegevused töötajate terviseriski vältimiseks või vähendamiseks, nende ajakava, teostajad, ning selleks vajalike vahendite eraldamine. 5. Riskianalüüsi meetodid ja metoodikad.

Riskianalüüs
10 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Ohutusõpetuse konspekt

*Töötajate töövõime säilitamise eesmärk ettevõttes 1.Paraneb töötaja ja kogu töökollektiivi suutlikkus teha mõtestatud tööd; 2.Parandeb ettevõtte tegusus ja tootlikkus; 3.Töötajad õpivad kasutama ja arendama iseendas ja keskkonnas peituvaid ressursse töövõime säilitamiseks; 4.Töökollektiivid õpivad iseseisvalt valitsema ning arendama tervist ja töövõimet mõjutavaid faktoreid; 5.Vähenevad kulud seoses töövõimetusega; 6.Vähenevad kulud seoses pensioniga. ILO(tööorganisatsioon)/WHO(terviseorganisatsioon) arvates on töötervishoiu ja

Ergonoomika
12 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun