kummitööstuse ning ehete valmistamiseks. · Titaanimaakidest saadakse titaanvalget, mis on keemiliselt koostiselt titaan(IV)oksiid. Teda tarvitatakse värvide valmistamiseks, klaasi optiliste omaduste muutmiseks, titaanisulamite, emailide ja glasuuride koostisainena. Esinemisvormid e maagid · Rutiil, mis on · Ilmeniit, on oksiidne mineraal, olemuselt titaani oksiid ( oksiid(FeTiO3) titaandioksiid TiO2). · Mineraal musta · Rutiil on levinuim värvi ja metalse looduslik titaani läikega. oksiid. · Rutiil on tavaline mineraal. Kasutatud materjal · http:// www.miksike.ee/docs/lisa/8klass/4teema/loodus/tita · www.kl.ttu.ee · Õpik ,,Elementide keemia" · http://et.wikipedia.org/wiki/Titaan · http://et.wikipedia.org/wiki/Rutiil · http://www.ig.uit.no/webgeology/webgeolo
2-5% kulutatakse hapniku reaktiivsete
vormide tekkeks (väga aktiivsed ja
mõõdukas koguses vajalikud meie
elutegevuseks).
Tuntumad ühendid
Elemendi o. a. Valem Nimetus o. a. abil Nimetus eesliite
abil
V N2O3 Lämmastik(V)oksiid Dilämmastiktrioksi
id
I Cu2O Vask(I)oksiid Divaskoksiid
IV TiO2 Titaan(IV)oksiid Titaandioksiid
V Cl2O5 Kloor(V)oksiid Dikloorpentoksiid
2
Titaan Jana Smirnova Kallavere Keskkool 10. klass Omadused · Elemendi lühend: Ti · Järjekorra number: 22 · Aatommass: 47, 87 · Sulamistemperatuur: 1668°C · Keemistemperatuur: 3287°C · Tihedus: 4,5 g/cm³ · Hõbevalge, plastne, tugev, korrosioonikindel · Keskmise aktiivsusega metall · Madal elektri-ja soojusjuhtivus · Mittemagneetiline · Kõige vastupidavam kergmetall · Oksüdatsiooniaste ühendeis harilikult IV · Kokkupuutel õhuga oksüdeerub -> tihe, vastupidava oksiidikiht · Oksiidikihi tõttu reageerib väga halvasti vees ja õhus · Peab vastu lahjendatud väävelhappele, soolhappele, gaasilisele kloorile ja enamikele orgaanilistele hapetele · Kuumutamisel reageerib halogeenide, vesiniku ja süsinikuga · Pole võimalik sulatada õhukeskkonnas -> inertses gaasis (nt argoonis) või vaakumis Avastamine Titaani avastas 1791. aastal inglise keemik William Gregor Paiknemine Looduses leidub titaani ainul...
ORBIT WHITE Toiduvärvid E133-Briljantsinine, asovärv, sinist värvi. Leidub saiakestes, maiustustes. Mõju tervisele: allergiatekitaja, võib tekitada nõgeslöövet, allergiline nohu ja halvendab astmat, lastel tekitab üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. E170- Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat. Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator. Leidub veel leivas, tortides, jäätistes, maiustustes ja tablettides. Mõju organismile pole kindlaks tehtud. E171-Titaandioksiid, valge värvus. Kasutatakse glasuuri tegemisel. Leidub ka Mozzarella juustus, saiakestes, maiustustes, vitamiinitablettides. Mõju organismile pole kindaks tehtud. ...
Lasta natuke kuivada ja hõõruda puhta lapiga. Tulemuseks on puhas ja läikiv hõbepind! Raniberl R 150 1 kaetud tablett sisaldab 167 mg ranitidiinvesinikkloriidi. Abiained: · mikrokristalne tselluloos · kopovidoon · kolloidne veevaba ränidioksiid · magneesiumstearaat · hüpromelloos · polü [butüülmetakrülaat, (2-dimetüülaminatüül )- metakrülaat, metüülmetakrülaat ] (1:2:1 ) · titaandioksiid E 171 · kollane raudoksiid E172 · talk · makrogool 6000 Kasutatakse: Mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Rafuksösofagiit. Zollinger- Ellisoni sündroom. Mr. Muscle Koostis: · <5% mitteioonseid pindaktiivseid aineid · säilitusained (dimetüüloksasobiin ) · lõhnaaine · pH 9,5 Kasutatakse: Keraamilise pliidi puhastamiseks. Fairy Lemon Koostis: · 5-15% anioonsed pindaktiivsed ained · <5% mitteioonsed ained
Kõrvalnähtusid pole teada. E162 betaniin on looduses esinev peedipunane toiduvärv, mida kasutatakse jäätistes, maitsestatud hapupiimatoodetes, saiakestes, magustoitudes, karastusjookides, maiustustes. Kõrvalmõjusid pole teada. E163 antotsüaanid on looduses esinevad toiduvärvid, mille toon on sõltuvalt pH tasemest puna-sinine. Kasutatakse jäätistes, magustoitudes, marmelaadides, karastusjookides, maiustustes. Kõrvalmõjud pole teada. E171 titaandioksiid on valge värvusega toiduvärv, mida kasutatakse mozzarella-juustus, saiakestes, vitamiinitablettides, kapslites, maiustustes. Kõrvalmõjusid pole teada. Kasutatud materjalid Eesti Loodus http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/artikkel182_165.html L&S Trading Company OÜ http://www.lstrading.ee/?m1=48&m2=10 Maaleht http://www.maaleht.ee/?page=15462&grupp=targutalita&artikkel=68 http://www.maaleht.ee/?page=16377&grupp=targutalita&artikkel=1947 Toidutare > Sõnastik > E-ained
E422 Glütserool Niiskuse säilitaja E414 Kummiaraabik Paksendaja, stabilisaator E951 Aspartaam Magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja E962 Ei leidnud infot Ei leidnud infot Atsesulfaamkaalium (ka E950 Magusaine atsesulfaam K) E171 Titaandioksiid Valge värvaine Hüdroksüpropüülmetüül- Emulgaatorid, stabilisaatorid, E464 tselluloos paksendajad Happesuse regulaatorid, kergitusained, E500 Naatriumkarbonaadid paakumisvastased ained E903 Karnaubavaha Glaseeraine Butüülhüdroksüanisool
Võib tekitada peavalu, Loomkatsetes on tekitanud epilepsiat. Aspartaami kõrvalmõjudest 2/3 on neuroloogilised või käitumishäitred, nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus, unetus, pearinglemine. Epilepsia puhul ettevaatust. · Niiskusesäilitaja (E422)gl ütserool Kasutusala: Hommikuhelbed, maiustused ja jäätis Omadused: Niiskusesäilitaja Kõrvalmõjud: Pole teada. Suurel hulgal võivad tekitada peavalu, iiveldust. · Toiduvärv (E171) titaandioksiid Kasutusala: Mozzarella-juust, saiakesed, maiustused, vitamiinitabletid ja kapslid. Omadused: Valge. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Glaseeraine (E903)karnaubavaha Kasutusala: Puuviljad, taimed, marjad, maiustused, närimiskumm. Omadused: Glaseeraine. Kõrvalmõjud: Pole teada.
Säilib avatuna toatemperatuuril 2 nädalat ja külmkapis 9 kuud ("parim enne"). Avamata pakend säilib toatemperatuuril 9 kuud ("parim enne"). Sobib ka väikelastele. BIFOLAC© ENTEROKAPSLID KOOSTIS: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, glükoos, jaanileivapuujahu, magneesiumstearaat, oligofruktoos, zelatiin, metakrüülhappe akrülaadi kopolümeer L 100, atsetüülitud monoglütseriidid ja talk. Värvaine: titaandioksiid. Hoida temperatuuril 15...25°C. Bifolac© enterokapsleid ei manustata alla 2 aastastele lastele, välja arvatud arsti soovitusel. GEFILUS KOOSTIS: mikrokristalliline tselluloos 58%, zelatiin 27%, Lactobacillus rhamnosus GG 14%, magneesiumstearaat. Laktoosivaba. Ei sobi piimaallergikule! Säilib avatuna toatemperatuuril 2 nädalat ja külmkapis 9 kuud ("parim enne"). Avamata pakend säilib toatemperatuuril 9 kuud ("parim enne"). Sobib ka väikelastele.
Lisandid: Vitamiin C, B1, B2, B6, B12 Manustamine: Suukaudne tablettidena Hind: 125.- Biorauta Rauasisaldus: 18mg Lisandid: verejahu, kibuvitsamarjajahu Manustamine: Suukaudu tablettidena 1tbl 2x päevas Hind: 70.- Spartocine 1 tablett sisaldab 250 mg raudaspartaati (vastab 36 mg Fe++). Lisandid: glükoosmonohüdraat, maisitärklis, povidoon, talk, veevaba räni, magneesiumstearaat, metüülhüdroksüpropüül-tselluloos, titaandioksiid (E 171), raudoksiid (E172), makrogool 400 Manustamine: Suukaudne 1-3x päevas Hind: 92.- Kelasin FE Rauasisaldus: 9mg Lisandid: maisitärklis, maisi maltodekstriin, mikrokristalliline tselluloos, riisitärklis, raudaminohappekelaat 9,0%, emulgaatorina magneesiumstearaat. Manustamine: Suukaudu tablettidena 1tbl 2x päevas. Hind: 83,80 Ferrum Lek Rauasisaldus: tbl 100mg, siirup 10mg/ml Lisandid: dekstraadid, makrogool 6000,
kõhulahtisust, Ei kasutata imikute toitudes. E 950 Atsesulfaamka Karastusjoogid, Magusaine. Kuna on üks uuematest alium (ka mahlad, jäätis, suhkruasendajatest, ei atsesulfaam K) marmelaadid, teata kõrvalmõjusi dzhemmid, shokolaad, maiustused saiakesed. E 171 Titaandioksiid Mozzarella-juust, Valge. Pole teada. saiakesed, maiustused, vitamiinitabletid ja kapslid. E 903 Karnaubavaha Puuviljad, taimed, Glaseeraine. Pole teada. marjad, maiustused, närimiskumm. E 320 Butüülhüdroks Margariinid, õlid, Antioksüdant, Astma, allergiline nohu,
Looduses esinev aine. Jäätised, maitsestatud hapupiimatooted, saiakesed, magustoidud, karastusjoogid, maiustused. Ei teata. E 163 Antotsüaanid Puna-sinine värv, sõltub pH-st. Looduses esinev aine. Jäätised, marmelaadid,magustoidud, karastusjoogid, maiustused. Ei teata. E 170 Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator. Leivad, väikeleivad, tordid, jäätised, maiustused, vitamiinid ja muud tabletid. E 171 Titaandioksiid Valge. Mozzarella-juust, saiakesed, maiustused, vitamiinitabletid ja kapslid. Ei teata. E 172 Raudoksiid ja - hüdroksiidid Kollane, kollakaspruun, punakaspruun, must. Maiustused, saiakesed, paljud medikamendid ja vitamiinid. Võib tekitada nahareaktsioone medikamentide värvainena. E 173 Alumiinium Hõbedane. Saiakeste ja kookide kaunistused Kahtlustatakse, et alumiinium tekitab kesknärvisüsteemi rakkudes mürgitusjuhtumeid. Parkinsoni ja seniilset dementiat põdevate
TTÜ KURESSAARE KOLLEDZ Turismi- ja toitlustuskorraldus Kertu Käbin Majonees Iseseisev töö Juhendaja: Anne Teigamägi Kuressaare 2013 Sissejuhatus Majonees koosneb munarebust ja õlist, mille ligi 250 aastat eksisteerinud klassikaline variant on maitsestatud naturaalse äädika, soola, pipra ja sinepiga. Aegade jooksul on majoneesi hakatud ka teisiti maitsestama ning tänapäevased lisandid varieeruvad alates pea kõikidest tuntud maitsetaimedest ja idamaistest vürtsidest kuni spinati-, tomati-, banaani-, õuna-, avokaado- või paprikapüreeni ning hästi peenestatud vürtsikilu, keedetud muna, kapparite, küüsla...
KEMIRA. Maailmas mujal leidub näiteks titaanimaaki veel Lõuna-Aafrikas Transvaalias, Indias ning Lõuna- ja Põhja-Ameerikas. 2.1. Titaani keemilised omadused Titaan on looduses alati seotud teiste elementidega. Ta oksüdeerub koheselt, kui puutub kokku õhuga. Lisaks reageerib kergesti hapikuga temperatuuril 1200°C kui ka 610°C juures, siis kui tegemist on puhta hapnikuga, mõlemal reageerimisel tekib titaandioksiid. Vaatamata sellele käitub titaan väga halvasti nii vees kui ka õhus, sest titaani pinnale moodustub oksiidikiht, mis kaitseb teda 2 teiste reaktsioonides eest. Esialgne kiht on kõigest 1-2 nanomeetrit, kuid see paksus kasvab koos ajaga ning näiteks nelja aastaga jõuab see kiht 25 nanomeetrini. Lämmastikuga reageerides,
· poolmatt · matt 37. Värvide omadus on: · veeimavus · nakkuvus · kulumiskindlus 38.Alküüdvärvi lahustiks on: · nitrolahusti · lakibensiin 39. Kriidiga või lubjaga värvitud laepuhul sobilik eeltöötlus: · eemaldada vana kiht mehhaaniliselt · kruntida kuivvärviga · pahteldada niiskete ruumide pahtliga 40. Levinuimaks pigmendiks lateksvärvis on: · karoliin · raudoksiid · titaandioksiid 41. Vesilahusel värvi kile on täiesti kuiv ning saavutanud oma lõpliku tugevuse umbes paari tunni jooksul: · õige · vale · enamasti õige 42. Enamkasutatavad sideained värvides on: · linaõli · alküüdvaik · tsement 43. Õlivärvidel on iseloomulik: · pikk kuivamis aeg · kiire kuivamine · pind kriidistub ja pleekib 44. Läikeastme suurenedes: · langeb värvi pesukindlus · tõuseb värvi pesukindlus
PN, Black PN (28 440) E 151 · Betaniin, peedipunane E 162 · Taimne süsi E 153 · Antotsüaanid E 163 · Pruun FK4 E 154 · Kaltsiumkarbonaat (77 220) E 170 · Pruun HT, Brown HT (20 285) E 155 · pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, · Karoteenid: stabilisaator · 1) karoteenide segud (75 130), · Titaandioksiid (77 891) E 171 · 2) beeta-karoteen (40 800) E 160a · Raudoksiidid ja -hüdroksiidid · (77491,77492,77499) E 172 Annaato, biksiin, norbiksiin (75 120) 4 E 160b · Alumiinium4; E 173 · Paprikaekstrakt, kapsantiin, kapsorubiin · Hõbe E 174 E 160c · Kuld E 175
Kasutusala: Lastetoidud, marmelaadid, salatikastmed, kalapooltooted, maiustused, jäätis, nektarid ja mahlad. Omadused: Paksendaja, stabilisaator, zheleeriv aine. Kõrvalmõjud: Pole teada. Suured kogused võivad tekitada gaase ja soolestku vaevusi. 6 · E903 - Karnaubavaha · E904 - Shellak E901 - Meevaha Kasutusala: Puuviljad, taimed, marjad, maiustused, närimiskumm. Omadused: Glaseeraine. Kõrvalmõjud: Pole teada. · E171 - Titaandioksiid Kasutusala: Mozzarella-juust, saiakesed, maiustused, vitamiinitabletid ja kapslid. Omadused: Valge. Kõrvalmõjud: Pole teada. · E120 - Karmiin, karmiinhape, Cochineal Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone. 7
LISAAINE E-kood Kurkumiin (75 300)3 E 100 Riboflaviin, riboflaviin-5´-fosfaat E 101 Tartrasiin (19 140) E 102 Kinoliinkollane, Quinoline Yellow (47 005) E 104 Päikeseloojangukollane, Sunset Yellow FCF, oranzkollane S (15 985) E 110 Karmiin, karmiinhape, Cochineal (75 470) E 120 Asorubiin, karmoisiin (14 720) E 122 Amarant (16 185)4 E 123 Erkpunane 4R, Ponceau 4R, Cochineal Red A (16 255) E 124 Erütrosiin (45 430)4 E 127 Võlupunane AC, Allura Red AC(16 035) E 129 Patentsinine V, Patent Blue V (42 05...
omast. Titaandioksiidi puhul on tegemist teadaolevalt kõige stabiilsema valge pigmendiga, mis ei lahustu leelistes, hapetes ega teistes lahustites, vastu ja ei ole toksiline ning tema väiksem tihedus võimaldab võrdse kaalu korral toonida suuremat hulka värvi. Titaanvalge on ka valguse käes püsiv ja sobib kokku kõikide sideainetega. Titaanvalge (erinevalt pliivalgest ja tsinkvalgest) ei oma kuivanud õlide korral kuivamist kiirendavat toimet. Ideaalpildis koosneb titaandioksiid peaaegu sfäärilistest keskmiselt 0,15...0,25 µm läbimõõduga TiO2 kristallidest. Et tegu on väiksema kui poole nähtava valguse lainepikkusega, hajutab selline kristall kõige paremini valgust, tagades pinnakattematerjali hea kattevõime. Titaanvalgel on kõige parem kattevõime võrreldes kõigi teiste valgete pigmentidega. Kollane ooker (nimetatakse teisiti ka ookerkollaseks) Kollane ooker on üks vanemaid muldpigmente, mida kasutatakse laialdaselt ka tänapäeval.
CI 51319 kasutatakse seebis violetse värvuse saamiseks (Sensien Cosmetic Technologies, 2012). Selle molekulvalem on C34H22Cl2N4O2 ning selle joonvalem on toodud joonisel 18. Joonis 18. CI 51319 joonvalem 2.10.3. CI 74160 CI 74160 kasutatakse seebis sinise värvuse saamiseks (Sensien Cosmetic Technologies, 2012). Selle molekulvalem on C32H16CuN8 ning joonvalem on esitatud joonisel 19. Joonis 19. CI 74160 joonvalem 2.10.4. CI 77891 CI 77891 ehk titaandioksiid on looduslikult esinev mineraal, mis on tahke, hallikas ja lõhnatu aine. Selle sulamistemperatuur on 1834oC ja keemistemperatuur 2972oC ning on vees lahustumatu. Selle molekulvalem on TiO2 (Wikipedia, 2013). Titaandioksiidi kasutatakse seepides valge värvuse saamiseks (Sensien Cosmetic Technologies, 2012). CI 77891 ehk titaandioksiid võib põhjustada allergiat. Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur on klassifitseerinud selle 2B grupi kantserogeeniks, mis tähendab, et TiO 2
Olustvere Teenindus- ja Maamajandus kool Referaat Keevitus Koostaja: Allan Raukas PM1 26.05.10 Sisukord: 1 Kaarkeevitus · 1.1 Keevituselektroodid 2 Terase keevitamine · 2.1 Legeerelemendid ja lisandid keevitatavas terases o 2.1.1 Kroom ja selle mõjud keevitatavas metallis o 2.1.2 Nikkel ja selle mõjud keevitatavas metallis o 2.1.3 Molübdeen ja selle mõjud keevitatavas terases o 2.1.4 Vanaadium ja selle mõjud keevitatavas terases o 2.1.5 Volfram ja selle mõjud keevitatavas terases o 2.1.6 Titaan ja Nioobium ning selle mõjud keevitatavas terases o 2.1.7 Süsinik selle mõjud keevitatavas terases o 2.1.8 Mangaan ja selle mõjud keevitatavas terases o 2.1.9 Räni ja selle mõjud keevitatavas terases · 2.2 Süsinikuvaeste teraste keevitamine · 2.3 Süsinikteras...
RAKVERE AMETIKOOL KEEVITAJA Rando Pajula KEEVITAMINE Referaat Rakvere 2010 1 Keevitamine Keevitus (protsess) kahele või enamale osale kuumutamise või surve abil jätkuva kuju andmine. Võidakse kasutada keemiliselt koostiselt sarnast lisamaterjali. Keevitatakse metalle, plaste, klaasi, komposiite jm. keevitamist kasutatakse ka pealesulatuseks. Kaarkeevitus on termiline protsess, mis võimaldab metalliosakestel üksteisele läheneda ja üksteisega liituda, nii et seejuures moodustub keevisliide. Keevitamisel toimub metallis üheaegselt mitu protsessi: metalli sulamine, metallurgiaprotsessid sulamis, õmblusmetalli kristalliseerumine ja soojuse mõju keevisõmbluse lähiala metallile. Keevitatavad metallid võivad oma keemilise koostise poolest olla kas ühesugused või erinevad. Kõik ühesugused metallid on omavahel keevitatavad. Erinevate metallide sulamisalas ei toimu alati keevitamiseks vajalikke f...
2. Tsellulooskatte põlemisel tekib palju gaasi, mis moodustab keevisvannile väga hea kaitsekihi. Räbu tekib vähe ja see jahtub kiiresti, seepärast sobivad tsellulooskattega elektroodid vertikaal- ja laeõmbluste keevitamiseks. Sobivaim elektrood "ülalt alla" keevitamiseks. Keevitamiseks kasutatakse päri- või vastupolaarset alalisvoolu. 3. Rutiilkattega (põhikomponent titaandioksiid TiO2) elektroodid on väga kergesti süüdatavad ja annavad püsiva kaarleegi. Pritsmeid tekib vähe. Sobivad kõigis asendeis keevitamiseks. Rutiilkattega elektroodid ei nõua keevitatavatelt detailidelt erilist puhtust. Eriti sobivad õhukese lehtmetalli keevitamiseks. Keevitamiseks kasutatakse päri- või vastupolaarset alalisvoolu, aga ka vahelduvvoolu. Suurema tootlikkuse saamiseks kasutatakse paksukattelisi rutiilelektroode
Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E- koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest. Siia kuuluvad agar-agar /E 406/ ja karragenaan /E 407/ merevetikatest, letsitiin /E 322/ sojaubadest, pektiin /E 440/ puuviljadest, naatriumkaseinaat piimast jne. Teise rühma moodustavad ained, mis esinevad küll toiduainetes, kuid on saadud sünteesi teel. Neid aineid nimetatakse ka loodusidentsete...
Referaat: Keevitamine Koostaja: Õpperühm: Tallinn 2008 1 Sisukord: Sisukord:....................................................................................................................................................2 1. Sissejuhatus .......................................................................................................................................... 3 2. Kaarkeevitus..........................................................................................................................................3 2.1 Kaarkeevituse seadmed...................................................................................................................6 3. Kaitsevahendid......................................................................................................................................6 4. Keevituselektroodid......................................................
krohv, siis polümeersel krohvil on järgmised mõisted: töödeldav segu on kattemass - pinnakate on polümeerne krohv. Polümeerses krohvis on sideaineteks polümeerid dispersioonis või lahustis (akrüülhappeestrid, vinüülatsetaat, vinüülpropionaat, stüroolakrülaat jm.). Sideaine peab tagama hea siduvuse, vähese termoplastsuse ja väikse imavuse. Täiteained on samad nagu dispersioonvärvidelgi: karbonaadid, titaandioksiid, sulfaadid, oksiidid. Liivana kasutatakse kvartsliiva, marmorliiva, lubiliivakivi teralisusega 0,2-4mm. Kasutatava liiva koostis ja liik tagab pealispinna faktuuri. Polümeerkrohvide faktuuriliigid: Edelputz, Rillenputz, Rollputz, Modellierputz, Reibeputz, Rauhputz jm. 12 Polümeerkrohvid nakkuvad peaaegu kõigi puhaste, kuivade ja kandvate aluspindadega. Nad