Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kergitusaine" - 31 õppematerjali

kergitusaine - Naatriumkarbonaadid-E500 Kõrvalmõjud pole teada.
thumbnail
4
docx

Lisaained

LISAAINED 1. Twix šokolaadibatoon 51 g Tootjamaa: Poola  E442 - sojaletsitsiin  E500 – kergitusaine  Looduslik vaniljeekstrakt 2. Kompvekid Miisu 150 g Tootjamaa: Leedu  E500 – taigna kergitusaine  Sojaletsistsiin  Fermendid 3. Vaarikadžemm 450 g Tootjamaa: Holland  E440 – želeeriv aine  E330 – happesuse regulaator 4. Itaalia salatikaste 375 g Tootjamaa: Eesti, Põltsamaa  E407 – paksendaja  E415 – paksendaja  E202 – säilitusained  E211 – säilitusained 5. Choco Crisps hommikuhelbed 250 g Tootjamaa: Leedu  E322 – emulgaator (sojast)

Majandus → Kaubandus
2 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon

Maiustused/krõpsud Nimi: Classics Prjaniki Frima: Adugs Neto: 250g Parim enne: 23.11.12 Tootja: - Säilitamine: Säilitada kuivas ja jahedas kohas Koostis: nisujahu, glükoosi - fruktoosisiirup; suhkur, vesi, kondendspiim toode (vadak, pett, suhkur 64%), taimne rasv, stabilisaatorid E407, E332, E339; emulgaator E471, lõhna- ja maitseaine, invertsiirup, happesuse regulaator sidrunhape E500, hüdrogeenitud, rafineeritud taimne rasv, kakao pulber 3,8%, kergitusaine E503,. 100g toodet sisaldab: Valke 6,4g, süsivesikuid 71,5g, rasva 5.7g, Energiaväärtus 100g: 363 kcal,/1535kJ stabilisaator- Karrageen-E407 1981 kirjutas "Lancet"(Ingl.), et karrageen võib olla põhjuseks koliidile ja soolestikuvaevustele. Stabilisaator- Kaaliumtsitraadid-E332 Võib tekitada hammaste dentaalkihi defekte . Stabilisaator- Naatriumfosfaadid-E339 Takistavad kaltsiumi imendumist toidust.Võivad olla osalised osteoporoosi tekkimisel. Happesuse regulaator-sidrunhape-E330

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
27
xlsx

E-ainete tabel

happesuse regulaator, sekvestrant, stabilisaator happesuse regulaator, tardaine, sekvestrant happesuse regulaator, sekvestrant, antioksüdant stabilisaator, sekvestrant stabilisaator, sekvestrant stabilisaator, sekvestrant antioksüdant happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator, stabilisaator, veesiduja happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator, stabilisaator, veesiduja happesuse regulaator, jahu parendaja, tardaine, kergitusaine, paakumis- vastane aine, veesiduja happesuse regulaator, paakumisvastane aine happesuse regulaator, niiskusesäilitaja happesuse regulaator happesuse regulaator happesuse regulaator happesuse regulaator happesuse regulaator happesuse regulaator happesuse regulaator happesuse regulaator antioksüdant, säilitusaine, sekvestrant paksendaja, stabilisaator paksendaja, stabilisaator, zeleeriv aine paksendaja, stabilisaator paksendaja, stabilisaator

Toit → Toiduainete õpetus
50 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Lisaained

E331 Naatriumtsitraad Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator E300 Askorbiinhape Antioksüdant. Sünteetiliselt valmistatud sidrunhape 4. AS Maag lihatööstus Rannarootsi lastevorst Lisaaine täpne E-kood Lisaaine funktsioon nimetus Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, E450 Difosfaat kergitusaine, sekvestrant, veesiduja E451 Trifosfaat Sekvestrant, happesuse regulaator E452 Polüfosfaat Emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja E300 Askorbiinhape Antioksüdant. Sünteetiliselt valmistatud sidrunhape 3

Toit → Toiduained
12 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Leelised ja leelismuld metallid konspekt

Na-kollane; K-helelilla Leelismetallide saamine ja kasutamine: Na+ ja K+ reguleerivad rakkude veesisaldust, südametegevust. Taimedele vajalikud kaaliumväetised (KCl, puutuhk). Leelismetallide ühendid: NaOH Seebikivi Seebivalmistamisel Na2CO3 (pesu)sooda Klaas, pesuvahendid NaHCO3 söögisooda kergitusaine NaCl keedusool Toidusäilitamine, keemiatööstuse tooraine K2CO3 potas Väetis (puutuha koostises) KCl kaaliumkloriid väetis Leelismuldmetallid on IIA rühma metallid. Väliskihi elektronvalem ns2-s-metallid. · Reag. veega Ca + 2H2O = Ca(OH)2 + H2

Keemia → Keemia
17 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

Kasutusala: Joogid, jahud, leivad, marja-, puuvilja- ja taimepooltooted, liha, lastetoidud. Omadused: C-vitamiin, sünteetiliselt valmistatud. Antioksüdant. Kõrvalmõjud: Puuduvad. Kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. · E450 - Difosfaadid Kasutusala: Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Omadused: Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. 5 PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G Koostis: Suhkur, tärklisesiirup, kakaovõi, lõssipulber, kakaomass, piimapulber, kõvendatud taimne rasv, glükoosi-fruktoosisiirup, nisujahu, lõhna ja maitseained (s.h vanilliin, piparmündiõli),

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
1
doc

E-ainete sisaldus toiduainetes

E-ainete sisaldus toiduainetes Uuri 3 toiduaine pakenditelt, milliseid E-aineid need sisaldavad Toiduaine Milliseid E-aineid sisaldab? Felixi paprikamaitselised maapähklid E100,E621,E627,E631 Rannarootsi juustuviinerid E450,E250,E120 Talleggi juustuvorst E451,E621,E120,E250,E450 Täida tabel E-ainete kohta (ained võta eelmisest tabelist). Tabeli täitmisel võid kasutada Interneti lehekülge http://www.sahver.ee/files/Mida_tahendavad_erinevad_e.d.pdf E- Nimetus Milleks kasutatakse? Kõrvalmõjud aine inimese tähis tervisele. E100 Kurkumiin Veeslahustuv kollane värvaine. Suurtes ...

Meditsiin → Terviseõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

1) naatriumdivesinikfosfaat emulgaator, stabilisaator, veesiduja 2) dinaatriumvesinikfosfaat 3) trinaatriumfosfaat Kaaliumfosfaadid: E 340 happesuse regulaator, sekvestrant, 1) kaaliumdivesinikfosfaat emulgaator, stabilisaator, veesiduja 2) dikaaliumvesinikfosfaat 3) trikaaliumfosfaat Kaltsiumfosfaadid: E 341 happesuse regulaator, jahu parendaja, 1) kaltsiumvesinikfosfaat tardaine, kergitusaine, paakumis 2) dikaltsiumfosfaat vastane aine, veesiduja 3) trikaltsiumfosfaat Magneesiumfosfaadid: E 343 happesuse regulaator, paakumisvastane 1) magneesiumdivesinikfosfaat aine 2) magneesiumvesinikfosfaat Naatriummalaadid: E 350 happesuse regulaator, niiskusesäilitaja 1) naatriumvesinikmalaat 2) naatriummalaat Kaaliummalaadid: E 351 happesuse regulaator 1) kaaliumvesinikmalaat 2) kaaliummalaat

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

Anti Samsonov, Mihkel Treufeldt, Robin Mõttus, Otto Abel Tarbimine Üllatus?  Meie üllatuseks on see, et peamine tootmismaa on Eesti  Kõige kaugem – USA ja Prantsusmaa  Kodust pärit toidu osakaal on suur Kaugelt pärit tooted. Miks?  Parem maitse (Norra lõhe)  Harjumus antud toodet tarbida  Eestis ei toodeta sellist toodet  Juhuslikult sattus ostukorvi Ostueelistus  Põhjuseks, miks antud toode valiti on peamiselt hind  Siis maitse  Ja jälle sattus juhuslikult korvi Keskkonnasõbralikud tooted • Kodused tooted ja mõned ka poest Keskkonnasõbraliku 45% d 55% Tavalised Pakendid  Pakendatud kaupa oli 55% 12% 20% Kilekotid 20% Klaastaara Plasttaara Plastikpakend 48% ...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

Energiat: 137 kcal / 583 kJ Valke: 8,5g Süsivesikuid: 24,5g Rasvu: 0,6g Kõlblik kuni: 02.03.12 3. Kinder Bueno Koostis: Piimasokolaad, suhkur, taimeõli, nisujahu, sarapuupähklid, lössipulber, täispiimapulber, sokolaad, madala rasvasisaldusega kakaopulber. E322- Letsitiinid E500- Naatriumvesinikkarbonaat- Omadused: Happesuse regulaatorid, kergitusained, paakumisvastased ained. E503- Ammooniumkarbonaat- Omadused: Happesuse regulaator, kergitusaine. 100g toodet sisaldab keskmiselt: Energiat: 2378 kJ / 571 kcal Valke: 9,2g Süsivesikuid: 49,5g , millest suhkrud: 41,3g Rasvu: 37,3g Kiud: 2g Naatrium: 0,106g Kõlblik kuni: 05.2011 4. Säästu kohuke Koostis: Rasvata kohupiim, kakao glasuur, lössipulber, vadakupulber, kakaopulber, letsitiin, vanilliin, taimne rasv, suhkur, vadakupulber, zelatiin, vanilliin. E202- Kaaliumsorbaat- Omadused: Säilitusained

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Lisaained.

kuid on saadud sünteesi teel. 3. Ained, millel ei ole looduses analoogi. Liigitus Jaotatakse nende toime alusel rühmadesse. Põhifunktsiooni alusel võib lisaainetel olla veel teisi omadusi. Toiduvärvid E100 ­ E199 Säilitusained e. konservandid E200 ­ E299 Antioksüdandid E300 ­ E399 Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E400 E499 Happed, alused, soolad E500...E585 E500 ­ naatriumkarbonaadid (söögisooda) happesuse regulaator, kergitusaine E501 ­ kaaliumkarbonaadid E502 ­ ammooniumkarbonaadid E507 soolhape Kunstlikud maitse ja aroomained ning nende intensiivistajad E620 ­ glutamiinhape ­ lõhna ja maitsetugevdaja ­ lihatoidud, puljongikuubikud, salatikastmed jt. E621 ­ 625 ­ glutamaadid ­ nn. hiina restorani sündroom Vahad E 901 ­ 914 E901 ­ meevaha ­ loomne, ohutu, glaseerija E902 ­ candelilla vaha ­ valmistatakse vaha ­ piimalille lehtedest ­ glaseerija

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia, põhiliselt leelised

Ca(OH)2 kaltsiumhüdroksiid kustutatud lubi ehitus NaOH naatriumhüdroksiid seebikivi kosmeetikatööstus NaCl naatriumkloriid keedusool keemia-, toiduainetetööstus Na2CO3 naatriumkarbonaat sooda klaasitehas NaHCO3 naatriumvesinikkarbonaat söögisooda toiduainetetööstus kergitusaine KCl, KNO3 kaaliumhüdroksiid väetis . CaSO4 2H2O kaltsiumsulfaat 2vesi kips ehitus, meditsiinis CaCO3 kaltsiumkarbonaat paekivi, kriit, ehitus marmor, lubjakivi CaCO3.MgCO3 kaltsiumkarbonaat dolomiit ehitus magneesiumkarbonaat

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toiduleksikon

Kolesterool rasvalaadne aine, mida leidub kõikides loomstes rakkudes. See on oluline rakuseinte koostisosa ning aju ja närvirakkude toiteallikas. Siiski, kui kehas on liiga palju kolesterooli, siis see ladestub veresoonte seintesse, takistades vere voolu ning tekitades mitmesuguseid südame ja veresoonkonnahaigusi. Eriti vastuvõtlikud on sellistele haigustele mehed. Kolesterooli leidub väga palju küllastunud rasvhapetes. Küpsetuspulbri kasutamine küpsetuspulber on kergitusaine, mille kasutamisel tuleks see enne jahuga läbi segada, et vältida selle ebaühtlast jagunemist. Kindlasti ei tohiks üledoseerida, kuna sellel ainel pole just eriti meeldiv maitse. Couscous ehk eelaurutatud purustatud nisutang on tüüpiline araabiamaade roog. Selle valmistamine on üpriski kiire ja lihtne. See tuleks asetada kuuma vette paisuma ning pehmenema umbes 10 minutiks. Kui see on õigesti valmistatud, siis lõpptulemus peaks olema kerge ja pehme.

Toit → Toidutehnoloogia
8 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Viis šokolaadi

20%. Toiteväärtus 100g: Toiteväärtus: Energia: 2295 kJ/550 kcal Valke: 8g Süsivesikuid: 53g Rasvu: 34g Kit Kat-i vahvlipulgad piimasokolaadis: · Koostis: suhkur, nisujahu, lõssipulber, kakaovõi, kakaoliköör, taimne rasv, vadakupulber, võiõli, väherasvane kakaopulber, invertsuhkrusiirup, sojaletsitiin, ritsinoolhappe polüglütseroolestrid, lõhna- ja maitseained, sool, kergitusaine. Toiteväärtus 45g: Toiteväärtus: 45g Täiskasvanu % GDA1 GDA1 Energia: 228 kcal 2000 kcal 11% Valgud: 23,2 g 50 g 6% Süsivesikud: 27,5 g 270 g 10% Rasvad: 11,7 g 70 g 17% Milka Luflee õhuline piimasokolaad: · Koostis: Suhkur, kakaovõi, lõssipulber, kakaomass, vadakupulber, piimarasv, sarapuupähklimass, sojaletsitiin, E476, lõhna-

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
4
ods

E-ained poest saadavates toidukaupades, ning nende E-ainete võimalikud kõrvalmõjud.

Aura Fruit near water E330 Sidrunhape Happesuse regulaator sidrunimaitseline E445 Kampoli glütseroolestrid Stabilisaator E414 Kummiaraabik Stabilisaator E415 Ksantaankummi Stabilisaator E202 Kaaliumsorbaat E211 Naatriumbensoaat Säilitusaine Premia koorejäätis E500 Naatriumkarbonaat Kergitusaine Lotte E471 Rasvhapete mono- ja Emulgaator Diglüt-seriidid E412 Guarkummi Stabilisaator E410 Jaanileivapuujahu Stabilisaator E407 Karrageen Stabilisaator Eesti pagari kohu- E401 Naatriumalginaat Paksendaja piima saiake E472e Rasvhapete mono- ja Emulgaator

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

E106a ­ Toiduvärv E404 - Kaltsiumalginaat Kasutusala:Majoneesid, salatikastmed, külmutatud kala, toorjuustud, magustoidud., jäätis, maiustused. Omadused:Vahustumisvastane aine. Kõrvalmõjud:Võib tekitada nõgeslöövet. Keeduvorst Laste E450 - Difosfaadid 4 Kasutusala:Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Omadused:Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud:Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. E452 - Polüfosfaadid Kasutusala:Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused:Emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud:Pole teada. E451 - Trifosfaadid Kasutusala:Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused:Sekvestrant, happesuse regulaator. Kõrvalmõjud:Pole teada. E250 - Naatriumnitrit

Toit → Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
5
docx

E-ainete analüüs

Omadused: Kollane või oranz värvaine, vitamiin B2. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Puuduvad. Ülemäärane B-vitamiin viiakse uriiniga kehast välja. · Soja · Hüdrolüsaat (taimse valgu) Liha snäk Parmesan cigar. · Lõhna ja maitseained · Stabilisaator ( di ja trifosfaat) Kasutusala: Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Omadused: Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. · Maitsetugevdajad ( Na ­ glutamaat) · Antioksüdant( Na ­ isoskarbaat) Kasutusala: Mitmetes maades võib kasutada õlides, lihatoodetes ja külmutatud kalas. Omadused: Antioksüdant. Kõrvalmõjud: Pole teada · Säilitusaine (Na ­ nitrit) Kasutusala: Vorsti-, liha valmistoidud, lihakonservid, ilma selleta oleks küpse liha värvus hallikas

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tähtsamad metallid

1) Kustutamata lubi – CaO ; niiskuse imamiseks 2) Kustutatud lubi – Ca(OH)2 ; + liiv ja vesi - lubimört 3) Lubjavesi - Ca(OH)2 lahus ; muldade lupjamisel, taimekaitsevahend 4) Peroksiid – oksiid, milles hapniku o-a on -1 ; kasutatakse kosmoses 2Na 2O2 + CO2 -> 2Na2CO3 + O2 5) Seebikivi – NaOH ; 6) Keedusool – NaCl ; maitsestamiseks, talvel teedel 7) Pesusooda – Na2CO3 * 10H2O ; pesupulber, klaasi tootmine 8) Söögisooda – NaHCO3 ; kergitusaine 9) Kips – CaSO4 * 2H2O ; meditsiinis, ehituses 10) Lubjakivi – CaCO3 ; ehituses 11) Katlakivi – CaCO3↓ ; 12) Boksiit – Al2o3 ; alumiiniumi tootmine 13) Korund ehk smirgel - Al2O3 ; lihvimispuru 14) Teemant – C ; ehetes 15) Pliiläik – PbS ; plii saamine 16) Tinakivi – SnO2 ; tina saamine 17) Sooraud – Fe(OH)3 ; raua saamine 18) Punane-pruun-must rauamaak – Fe2O3, Fe3O4(must) ; raua saamine

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

Tööriistad (noad, lõikerattad, vormid jne.) peavad olema väga teravad, et taigna lõikepind oleks järsk ja sile, mitte muljutud. Pirukate vormimisel ära vajuta pirukat kokku lõikepinna kohalt, vaid tagantpoolt. Toodete vormimisel kasuta taignatükk võimalikult ratsionaalselt ära, sest ülejäänud äärtest uuesti kokkurullitud taigen ei ole enam leheline ja kerkib halvasti. Liivataigna valmistamine: Pehmenda või.Lisa vähese jahuga segatud kergitusaine, suhkur ja munad. Sega kõik ühtlaseks. Lisa ülejäänud jahu ja jäta rullimiseks u. 2 sl jahu.Liivataignast võid vormida väga erineva kujugakoogipõhju, kaunistuselemente tortidele, korvikesi jne. Mida õhem on liivataignapõhi, seda parem ta on.

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Jäätise uurimustöö

Jäätise uurimustöö Töökäsk: Vali järgmistest teemadest.Lisaks veel vali endale jäätis ja tee selle koostise kohta järeldused (koostis, tervislikus, mis sorti jäätis ta on, miks sa seda valisid). Tee pilti ka või too jäätise paber. Teema Mis on jäätis?Ajalugu. Jäätis on külmutatud magustoit, mis on tavaliselt valmistatud piimast või koorest ning muudest maitse- ja lisaainetest, nagu suhkur, vanilje, karamell, kakao, sokolaad, puuviljad, marjad jne. Võidakse kasutada ka kunstlikke maitse- ja värvaineid looduslike asemel või neile lisaks. Jäätise valmistamisel külmutatakse koostisainete segu, seda pidevalt aeglaselt segades, et tulemus oleks kreemjas ning ilma jäätükkideta. Jäätis võib olla serveeritud magustoidukausis, taldrikul, vahvlitopsis, pulga otsas, kahe vahvli vahel. Jäätiseks nimetatakse eesti keeles ka sorbetti ja mahlajääd. Eestis asutati esimene jäätisetööstus aastal 1934 Tartus,...

Keemia → Biokeemia
4 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Toiduained ja selle liigitus

· Viljastumisraskused · Väsimus, nõrkus Ei soovita ! Happesuseregulaator-sidrunihape-E330 Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . Ei soovita. 7.Pitsa/muffini/pannkoogi ja teised pulbrid. Pannkoogijahu ( pulber ). Nimi: Gold Corn Pannkoogijahu. Säilib kuni:08.04.2013 Netomass: 400g Tootja: Lätis RIMI eritellimusel. Edasimüüja Eestis: RIMI Eesti Food AS, Põrguvälja tee 3, Pildiküla, Rae vald, 75301 Koostis: nisujahu, lõssipulber, munapulber, suhkur, kergitusaine E500, happesuse regulaator E330, sool. Energiasisaldus 1214kJ/289kcal Valgud 11,98g Süsivesikud 54,7g Rasvad 2,2g Kergitusaine- Naatriumkarbonaadid-E500 Kõrvalmõjud pole teada. Ei oska soovitada või mitte soovitada. Happesuse regulaator-Sidrunhape-E330 Võib tekitada hammaste dentiinkihi defekte. Ei soovita.

Toit → Kokk
26 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. Tootes sisalduvad e-ained E316 - Naatriumisoaskorbaat Kasutusala: Mitmetes maades võib kasutada õlides, lihatoodetes ja külmutatud kalas. Omadused: Antioksüdant. Kõrvalmõjud: Pole teada Tootes sisalduvad e-ained E450 ­ Difosfaat Kasutusala: Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Omadused: Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. Tootes sisalduvad e-ained E451 - Trifosfaat Kasutusala: Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused: Sekvestrant, happesuse regulaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. MAHLAJOOK: Aura Active apelsini- mango Koostis: Vesi Stabilisaatorid: pektiin, Apelsini-mangomahl jaanileivapuujahu

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
7
docx

E - ainet uurimistöö

nädalastele lastele. E 450 Difosfaadid Piimapulber, jahud, Emulgaator, Pole teada. Loomkatsetel liha, sulatatud juustud stabilisaator, tekitab suurtes kogustes happesuse rottidel neerukive. regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. E301 Naatriumaskor Joogid, jahud, leivad, C-vitamiin, Puuduvad. Kahjulikud toidu baat marja-, puuvilja- ja sünteetiliselt lisaainena. Eriti suured taimepooltooted, liha, valmistatud. üleannustused võivad lastetoidud

Toit → Toiduainete õpetus
60 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Mittemetallid

Nimeta lämmastiku ja fosfori allotroope (võrdle neid). N • aatomite vahel kolmikside -> kõige püsivam lihtaine • maitseta, lõhnata, värvusetu gaas • vees vähe lahustuv • õhust kergem Kasutusalad: • NH3 – elektripirnides, lahj. nuuskpiiritus (mürgine,värvusetu, terava lõhnaga, kahjustab silmi) • vedel N – ainete jahutamine väga madala temp.-ni • NO, lämmastikoksiid – automootoris • NaHCO3, NH4HCO3, (NH4)2CO3 – kergitusaine taignale • NH4NO3, KNO3 – lämmastikväetised • HNO3 – lämmastikhape • N2O, nitro, naerugaas - narkoosiks Allotroobid puuduvad! P Allotroobid: • P4 valge fosfor – valge tahke aine, võib iseenesest süttida, ei kustu veega, mürgine, pimedas helendab • Pn punane fosfor – punane tahke aine, ei ole mürgine, ei helenda, keemiliselt väheaktiivne, tikutopsi süüteriba põhikoostisaine Kasutusalad:

Keemia → Mittemetallid
46 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Erinevate Rahvaste Leivad

toimetamiseks. Eesti Must Rukkileib Leib on rukki- või nisu- (harvem muust) jahust valmistatud taignast küpsetatud toit. Eestis nimetatakse leivaks juuretise abil hapendamise teel kergitatud rukkijahutaignast küpsetist; pärmiga kergitatud heledat nisujahust küpsetist nimetatakse saiaks või sepikuks. Purukshõõrutud teravilja ja vee segust kuumadel kividel või tule paistel leiva küpsetamine oli tuntud juba nooremal kiviajal; taigna kergitamine hapendamise või mõne kergitusaine lisamise teel ning leivaahi on hilisemad leiutised. Maailmas tuntakse väga erineva kuju, koostise ja küpsetusviisiga leiva- ja saiatooteid (tortilla, lavass, pita, naan, puri, matsa jt). Levinuim on nisuleib; rukkileib on tuntud eeskätt Põhja-Euroopas. Sõna "leib" on eesti keeles germaani laen ligikaudu meie ajaarvamise algusest, kuid traditsiooniline rukkileib sai Eestis levinuks alles 2. aastatuhande algul; enne seda oli tavalisim teravili oder. 19.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
10 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Kaubarühma analüüs

TALLINNA TEENINDUSKOOL MK13-TE2 Kaubarühma analüüs Referaat Juhendaja: Tiia Kirss Tallinn 2014 Contents 1.Tarbekaup.................................................................................... 3 1.1Voodipesu..............................................................................3 1.1.1Tekk natuur 220x200cm100%Co Lammas.......................3 1.1.2Delux - Tekk 220 x 200 cm...............................................3 1.1.3Krenholm - Tekikott 150 x 210 cm, satiin.........................5 2.Toidukaup.................................................................................... 6 2.1Jäätis...................................................................................... 6 2.1.1Vannilli - koorejäätis 57 g.................................................6 2.1.2Eriti Rammus 15 % vannilli koorejäätis............................9 ........................

Majandus → Kaubandus
3 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti keele sõnaseletusi

orb - vanemateta laps publitseerima - trükis avaldama ordu - munkade või rüütlite ühing pupill - silmaava, silmatera orienteeruma - asukohta kindlaks määrama putku panema - ära jooksma päitsed - hobusele pähe pandav juhtimis- või pärdik - ahv pärm ­ kergitusaine P paavst - roomakatoliku kiriku kõrgeim pea R paisjärv - vooluvete paisutamisest tekkinud rafineerima - kõrvalistest lisanditest puhastama järv reaalsustaju - tegelikkuse tunnetus pankrot - maksujõuetus reaktsioon - vastutoime, vastus ärritajale pantomiim - näidend, milles sisu antakse redigeerima - toimetama, sõnastust parandama

Eesti keel → Eesti keel
39 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

marmelaadid, karastusjoogid. E450 Difosfaadid Emulgaator, Piimapulber, jahud, Ei teata. Loomkatsetel stabilisaator, happesuse liha, sulatatud juustud tekitab suurtes regulaator, kogustes rottidel kergitusaine, neerukive. sekvestrant, veesiduja. E451 Trifosfaadid Sekvestrant, happesuse Piimapulber, jahud, ei teata regulaator liha, sulatatud juustud E452 Polüfosfaadid Emulgaator, Piimapulber, jahud, ei teata stabilisaator, liha, sulatatud juustud

Bioloogia → E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

tuleb jälgida. Laste vorst AS Rakvere Lihakombinaat Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sh. Laktoosi), tärklis, kanamuna, keedusool (1.9%), stabilisaator: E1422, E450, E452, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, antioksüdant: E300, säilitusaine E250 E450 ­ Difosfaadid Kasutusala: Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Omadused: Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. E452 ­ Polüfosfaadid Kasutusala: Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused: Emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. E451 ­ Trifosfaadid Kasutusala: Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused: Sekvestrant, happesuse regulaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Kasutusala:

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Leiva ajalugu

küpsetamine mõjutas teise aastatuhande alguses oluliselt just ahju arengut. Tol ajal küpsetati leiba tavalises kerisahjus, mille konstruktsiooni vastavalt vajadusele täiendati. Kerisahi püsis meil ka järgnevatel sajanditel nii leivaahju kui ka rehe- ja toaahjuna. LÜHIDALT LEIVA AJALOOST Purukshõõrutud teravilja ja vee segust kuumadel kividel või tule paistel leiva küpsetamine oli tuntud juba nooremal kiviajal; taigna kergitamine hapendamise või mõne kergitusaine lisamise teel ning leivaahi on hilisemad leiutised. Maailmas tuntakse väga erineva kuju, koostise ja küpsetusviisiga leiva- ja saiatooteid (tortilla, lavass, pita, naan, puri, matsa jt). Levinuim on nisuleib; rukkileib on tuntud eeskätt Põhja-Euroopas. Leivaküpsetamise algus ulatub kuni 5000 aastani eKr. Alguses kasutati leibade valmistamiseks kogu taime maapealset osa ­ lisaks teradele ka sõklaid ja kõrrepuru. Kui selline jahu kogemata märjaks sai, saadi esimene kogemus

Ajalugu → Ajalugu
77 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

* Liivataigent võib valmistada kakaoga, sel juhul lisatakse kakao koos jahuga ja jahu kogust vähendatakse kakao koguse võrra. * Pähklilisandiga liivataigna valmistamisel lisatakse taignale koos jahuga hakitud ja kergelt röstitud pähklid. * Liivataigna valmistamisel rosinatega, tuleb jahuga segada puhtad, kuivad rosinad. Kuna liivataigen on väikese niiskusesisaldusega, siis muudaks liigne niiskus taigna kvaliteedi halvemaks. * Ka sooda või küpsetuspulber lisatakse taignale kuivalt. Kui kergitusaine lisada koos vedelikuga, siis eralduks osa C02 (süsihappegaasi )kohe, kuid heaks kobestumiseks on vaja, et see reaktsioon toimuks taignas alles küpsetamisel. - Liivataigent võib valmistada ka selliselt, et põhitoorainetest moodustaksid: * jahu 3 osa * rasvaine 2 osa * suhkur 1 osa LIIVATAIGNAST POOLTOODETE VORMIMINE * Liivataignast üksikult valmistatavatele toodetele rullitakse 20 min

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun