Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

12olümplast (2)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kes otsib hullunult kaaslast?
  • Mida teha Kes langetab otsuse?

Lõik failist


Pärnu Täiskasvanute Gümnaasium

12 Olümplast
Referaat
Oliver Nahksep
11 AÕ


6 sept 2009
Sisukord
Sissejuhatus 4
Olümplaste vanemad 5
Olümpose mägi 6
Taevalikud valitsejad ja nende ülesanded 7
Suhted vanakreeka jumalate ja kangelaste vahel 9
Peamiste Kreeka jumalate vastsed Rooma mütoloogias 10
Olümplased ja Trooja sõda 11
Kokkuvõtte 12
Kasutatud kirjandus 13
  • Sissejuhatus


    Vanakreeka kultuuri võib pidada üheks silmapaistvamaks maailmas. Kindlasti on kõik kokku puutunud mingil määral vanakreeka müütide ja legendidega, mis jutustavad jumalatest, ning erinevatest müütilistest olenditest. Tõenäoliselt on nii mõnedki pidanud jumalate omadusi ja nende käitumist ebareaalseks ning imestanud nende elukommete üle. Tegelikult aga, mõeldes seejuures ka tänapäeva inimestele, võib leida, et erinevus antiikjumalate ja praeguse ühiskonna liikmete vahel ei olegi nii suur .
    Mina arvan et kreeka kultuur poleks arhitektuuri ja kirjanduse poole pealt nii kõrgele arenenud kui poleks olnud jumalaid,sest just nendele olid pühendatud hiiglaslikud sammastemplid ja nendeta poleks valminud sellised teosed nagu „ Ilias “ ja „Odysseia seiklused “, sest raamatud räägivad ,et tegelastel olevat olnud tihedaid kokkupuuteid jumalatega .Samtui on jumalad tihedalt seotud teatri arenemisel,komöödia ja tragöödia tekkel , ning ka teadusaladel.
    Valisin selle teema ,sest Kreeklased olid esimesed kes kujutasid jumalat inimese moodi, nende jumal käitus ,suhtles ja oli olemuselt nagu inimene,nii nagu suhtles ta ka surelikega.Ka Kreeklaste arusaam maailmaloomisest oli teistsugune.Kreeklased ei uskunud, et jumalad lõid maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed .

    3
  • Olümplaste vanemad


    Titaanid olid ülbed ja ohjeldamatud. Isa Uranos vihkas neid ja hoidis Tartarise vanglas seepärast tõukas Kronos (Aeg) ema Gaia palvel Uranose võimult. Kohe peale ema plaani elluviimist päästis Kronos sügavalt maapõuest oma õed ja vennad, kes kohe tunnistasid teda uue valitsejana ja aitasid tal võimu kindlustada. Nende abiga vabanes Kronos hoolimata Gaia vastuseismisest ühesilmsetest kükloopidest ja sajakäelistest hekatonheiridest
    Kronos naitus oma õe Rheaga ning neist sai peale Gaiat ja Uranost teine maailma valitsev jumalapaar. Kronos võttis üle valitsemise aja üle. Rhea aitas Kronost sellega, et kontrollis asjade kulgu maailmas, korraldas edasiminekut ja liikumist. Hiljem sai temast viljakus- ja maajumalanna ning ta sünnitas esimesed Olümpose jumalad.
    Teised titaanid istusid troonidel valitsejapaari kõrval ning aitasid Kronosel valitseda. Nad olid pühendunud üksteise abistamisele ja kaitsmisele. Igaüks neist vastutas mingi kindla osa eest maal. Enamik titaanidest heitsid omavahel paari ja neist sündis palju väiksemaid jumalusi.
    Titaanid kehastasid loodusjõude ja nähtusi. Need jõud valitsesid maailma tema loomisele järgnenud ajajärgul. Intellektuaalseid omadusi esindasid vaid Themis (Õiglus) ja Mnemosyne (Mälu).
    Hiljem puhkes titaanidel võitlus Olümpose jumalatega, keda juhtis Zeus ja kelle liitlased olid hekatonheirid . Titaanid kaotasid ja nad heideti Tartarosse.


    4
  • Olümpose mägi


    Kaksteist suurt olümplast olid kõige tähtsamad titaanidele järgnenud jumalate hulgas. Neid kutsuti olümplasteks seepärast,et Olümpos oli nende kodu. Kuid mis oli Olümpos, seda on raske seletada. Esialgu peeti seda Kreeka kõrgemaks mäeks. Ent juba varasemas kreeka poeemis "Ilias" on see arvamus andmas maad seletusele, et Olümpos tähendab mingit salapärast paika, mis asub kõrgemal kõigest maailma mägedest. "Iliases" mainitakse, et Zeus räägib jumalatega paljuharjalise Olümpose kõige kõrgemalt tipult, seega mäelt. Kuid pisut edasi ütleb Zeus, et kui ta tahaks, võiks ta tõsta maa ja mere Olümpose torni - seega pole enam tegemist mäega. Kuid selgi puhul pole Olümpos taevas. Homeros laeb Poseidonil öelda, et tema valitseb merd . Hades surmariiki, Zeus taevast, ent Olümpos on ühine kõigile kolmele.
    Asus Olümpos kus tahes, kuid sissepääs sinna kujutas endast suurt pilveväravat, mida valvasid aastaajad. Olümpos oli jumalate eluase, kus nad veetsid aega, magasid , nautisid ambroosiat, nektarit ja kuulasid Apolloni lüürat. See oli täieliku õndsuse paik. Homeros ütleb, et isegi tuuled ei häirinud Olümpose rahu, seal ei sadanud vihma ega lund; pilvitu taevas piiras teda kõikjalt ja valge päikesehelk sädeles ta seintel .
    See 2919 meetri kõrgune mägi on üle maailma kuulus tänini.Aastas käib seda uudistamas mitutuhat turisti,ning ta on Kreeka üks turistimagnetitest.Olümposel on mitu tippi neist kõrgeim on Mytikas.Olümpose tähendust pole tänaseni välja selgitatud , kuidas arvatakse, kuid tõenäoliselt on see indoeuroopa -eelset päritolu


    5
  • Taevalikud valitsejad ja nende ülesanded


    Zeusil oli palju abilisi kuigi kõik ei olnud puhta jumaliku verega , andis ta neile kindla töö mida teha.Kaksteist olümplast olid jumalad keda peeti kõige võimsamateks kuid oli ka palju väiksemaid jumalaid keda kummardasid maa inimesed.Siin aga loetelu Olümplaste ülessannetest.
    • Zeus ( Jupiter )- Peajumal ,kelle juhtimisel pääses teavelik pere võimule.Zeus oli äikse ja taeva jumal, samuti valitses ta teiste jumalate üle..Zeusi sümboliks on tihti peale piksenool, kuid tihti sümboliseeritakse kotkast kui Zeusi.
    • Poseidon ( Neptunus )-Oli üks kahest Zeusi vendadest, kes on samuti üks põhijumalatest.Poseidon oli mere valitseja.Erinevalt Hadesest oli tal Zeusiga alati sõbralik suhe.Tema sümboliks on kolmhark .Poseidon austasid eelkõige meremehed, sest just tema oli see kes hoolitses mere lainete eest.Kui Poseidon oli vihane , valas ta oma viha laevameeste peale välja, saates neile hiigel mereelukaid ja suuri laineid.
    • Hades (Pluto)-Zeusi teine vend ja allilma valitseja.Tema oli jumal kes hoolitses surnute riigi eest mida kõik kartsid.Surnuteriiki viisid koopad ja salakäigud mida on mainitud paljudes raamatutes.i. Hadesel ei olnud oma venna Zeusega soojad suhted.
    • Hestia (Vesta)-Oli kolme põhijumala õde, ning rahva lemmik jumal.Ohverduste ajal oli tema esimene kellele inimesed ohverdusi tegid.Ta oli tagasihoidlik ja vähenõudlik.Hestia valitses kodutule ja kodurahu üle.
    • Hera ( Juno )-Zeusi naine .Jumalanna kes oli ülimalt armukade ,tihti kiusas ta Zeusi lapsi taga , kelle peajumal oli saanud teiste naistega .Legend räägib et Zeus sai hera käitumise pärast kord nii vihaseks,et sidus ta randmetega kalju otsa ja pani jalga raskused.Hera oli kõrgeim jumalanna ja tema hoolitses abielukaitsmise eest.
    • Ares (Mars)-Zeusi ja Hera poeg.Sõjajumal keda on tihti kujutatud vihasena.Teda sümboliseerib punane värv, ning mõõk.

    6
    • Athena (Minerva)- Vanakreeka tarkuse jumalanna kes hoidsis ühiskonnas alati õiglust.Ta oli ka muljetavaldav sõdalane ja tuntud kui linnamüüride valvurina.Tänapäevane Kreeka pealinna nimi Ateena on tulnud just selle jumalanna auks.Samuti oli ta kudumismeister ning õpetas seda kunsti esimesele naisele. Athena sümboliseerib samuti noorusliku välimust.
    • Apollon (Apollo)-Valguse jumal.Sümboliteks lüüra, vibu ja nool .Apollon oli Kreeka religiooni üks tähsamaid jumalusi nii nagu ta oli valguse ,ennustamise ja muusika kaitsa, ning talle allusid muusad.
    • Aphrodite (Venus)-Kõige kaunim jumalannade seas.Armastuse ja ilu valitseja, kelle tõttu puhkes Trooja sõda.Teda sümboliseerivad ilusad ja viljakad loomad , näiteks tuvi, jänes ka luik ja ilusad lilled.
    • Hermes ( Mercurius )-Rändurite, lambakarjuste, maismaarännu, kõnemeeste, kirjanduse, kavaluse, luuletajate, spordi, kaalude ja mõõtude ning varaste jumal ja jumalate sõnumitooja inimestele. Sümboliteks olid reisikaabu, tiivulised sandaalid, heeroldikepp . Vanarooma mütoloogias vastas Hermesele Mercurius ja Etruski mütoloogias Trumps. Hermes sündis koopas Kyllene mäel Arkaadia lähedal. See seletab tema lisanime: Hermes Kylleneios. Teda hüüti ka Enagonioseks. Ta oli ka hingede hauatagune saatja ,, mistõttu teda kutsuti ka Psychopomposeks ('hingede juht'). Rooma Mercurius sulatas endasse varajased äri- ja rikkusejumalad Dei Lucrii, keda hakati kutsuma Mercuriuse nimega.
    • Artemis (Diana)- Jahijumalanna . Sümboliteks olid vibu ja nool. Loomade valitsejannana seostati teda eriti hirve ja karuga tema saatjateks olid nümfid Roomlased samastasid teda oma Dianaga. Artemist peetakse sageli amatsioonide jumalannaks.Artemise auks oli Ephesosse ehitatud tempel, mida peetakse üheks vanaaja seitsmest maailmaimeks
    • Hephaistos ( Vulcanus )-Keda mõnikord mainitakse ka Zeusi pojana oli sepa ja käsitööde jumal.Tihti kujutatakse teda kui inetut ja lombakat.Kes tegi sepatööd ka ise.Hiljem sai Hephaistosest Aphrodite abikaasa.

    7
  • Suhted vanakreeka jumalate ja kangelaste vahel


    Peajumal Zeus ei vasta kohe kindlalt kellegi ideaali ootustele. Kes oskaks arvata, et ta on nagu koer jooksuajal, kes otsib hullunult kaaslast ? Nii kui soov tuli, tõttas ta maa peale, kas moonutatult või oma välimusega, otsis omale kaaslase ja sigitas temaga lapse. Herakles sündis tänu pettusele. Kui Alkamene mees viibis sõjas, muutis Zeus end tema meheks Amphitryoniks, venitas ühe öö kolme öö pikkuseks ja veetis mõnusasti aega. Järgmisel päeval, kui Amphotryon koju tuli, kandis Alkamene juba Zeusi last. Zeusi naine ja õde Hera oli väga armukade ning vihane ilmajumala armuseikluste üle. Tänapaeva inimesed maksaksid kätte sellele, kes neid pettis, kuid Hera kiusas Zeusi läbi tema laste – heeroste. Heraklese kallale asus ta lausa enne tema sündi: pikendas kangelase kandmise päevi, et see ei saaks Mükenee kuningaks. Alkmene kohkus kui avastas, et on segatud Zeusi ja Hera vahelisse tülli ja hülgas lapse. Zeus palus abi Athenalt, kes kavalusega meelitas Hera last toitma ja hiljem viis lapse Alkmenele tagasi. Aasta hiljem saatis Hera talle hälli mürgise mao, et see teda salvaks.
    Aigeuse võõraspoeg Theseus (Poseidoni poeg) oli üks suuremaid kreeka kangelasi . Pärast inimsööjast Minotaurose tapmist Ariadne kuninga tütre abiga murdis ta neiule antud lubadust .“Neiu oli aidanud teda armastusest ja tema oli abi vastu võtnud, ehkki teadis, et ta tegelikult ei taha neiuga abielluda. Kui nad paar päeva hiljem Naxosel randusid, jättis Thesus Ariadne randa magama ja purjetas temata minema.” (“Müüdi raamat”, Neil Philip). Sellised need lubadused on mis antakse ja võetakse. Karistuseks selle eest hukkus tema kasuisa kuningas Aigeus.
    Perseus tappis jumalanna Athena ja jumal Hermese abiga gorgo Medusa ning päästis oma tulevase naise Andromeda merekoletise küüsist.
    Aru saadavalt olid ka kangelastel oma vead: Theseusil mälu lüngad ja soov mõnedest inimestest lahti saada (Adriadnesest), Orpheus ei uskunud lubadusi, isegi mitte kõige armsama tagasi saamiseks, Bellerophon pidas end teistes paremaks…
    8
  • Peamiste Kreeka jumalate vastsed Rooma mütoloogias


    Rooma mütoloogias on peajumalaks Jupiter (Iuppiter), keda kutsuti tiitliga Optimus Maximus (Parim ja Suurim). Jupiteri võimed ja roll olid peaasjalikult samad, mis Zeusilgi ja tihti käsitletakse neid kahte jumalust kui täpseid analooge. Samas on teadlased tänapäeval kindlad, et Jupiteri liiderlikkus, tema armuseiklused ja teda pidevalt jälitav armukade abikaasa Juno (Iuno) on siiski otseselt Kreeka mütoloogia mõjul tekkinud ja Zeusi eeskujul hiljem Jupiteri olemusse lisatud. Üks ühele on võetud Kreeka jumalatest ka ülejäänud olümplased kelle nimi on erinev.




    9
  • Olümplased ja Trooja sõda


    Olümpose jumalad suhtlesid ka surelike inimestega. Ka Ilioni linnamüüride all võitlevad ühed jumalad ühes, teised jumalad teises leeris. Polnud harv juhus , kui jumalad armusid inimestesse ja neil olid inimestega ühised lapsed.
    Sõja kahe sugulasrahva vahel ajendas noore Trooja printsi Parise ja Sparta kuninganna Helenalugu mida soosis armastusjumalanna Aphrodite. Saatuslik sündmuste areng, mis viib pikale Trooja sõjale ja selle paljudele järellugudele, algas suurest pulmapeost: meretaadi Nereuse tütar, „hõbejalgne” jumalanna Thetis anti naiseks surelikule inimesele, vürst Peleusele, kes valitses Põhja-Kreekas elava mürmidoonlaste rahva üle. Peleus ja Thetis (tulevase Trooja sõja kangelase Achilleuse vanemad) kutsusid oma pulmapeole palju olümplasi, kuid jätsid kutsumata tülijumalanna Erise. Kui pulmad olid täies hoos , heitis Eris kättemaksuks pulmaliste hulka kuldõuna, millele oli kirjutatud: kõige kaunimale (siit ka Erise õun ehk tüliõun).
    Pulmalistest ihaldasid õuna endale kolm kaunitari : Zeusi abikaasa Hera, tarkusejumalanna Athena ja armastusjumalanna Aphrodite. Mida teha? Kes langetab otsuse? Vaieldi, vaieldi ja otsustati viimaks, et naise ilu üle otsustagu kõige ilusam surelik nooruk. Ilusaimaks meheks peeti Trooja kuningapoega Parist. Nii tõttasidki kolm omavahel tülitsevat jumalannat Parise juurde Troojamaale, kus noormees karjatas lambaid Ida mäe jalamil. Loomulikult oli kolme jumalanna teejuhiks Hermes, keda me ka Rubensi maalil Parise kõrval seismas näeme.
    „Siin me oleme,” laususid kaunitarid. „Anna see õun sellele, kes on sinu meelest meist kolmest kõige ilusam!”
    Parise valik langes Aphroditele, kes tõotas noormehele maailma kõige ilusama naise armastust. Kõige ilusam naine oli Sparta kuninga Menelaose noor abikaasa Helenaii purjetaski Paris Troojamaalt armastusjumalanna kaitsva tiiva all Kreeka väikeriiki Spartasse.
    Nägusa nooruki käitumine Sparta kuninga Menelaose külalislahkes õukonnas ei vasta ei antiikaja ega ka tänapäeva käitumisnormidele. Vähe sellest, et Paris võrgutas ära ja meelitas endaga põgenema oma võõrustaja abikaasa, ta ärgitas Helenat kaasa võtma ka palju kulda ja vääriskive. Loomulikult soovisid Kreekamaa väikeriigid õigluse jalule seada, Helena Spartasse tagasi tuua ja aarded õigele peremehele üle anda. Siit saigi alguse Trooja sõda.
    10
  • Kokkuvõtte


    Käesoleva referaadi teema valisin selle mis oli mulle kõige meelepärasem.Kuigi alguses tundus koostamine lihtne , sest materjali oli palju , tuli hiljem välja , et seda oli liiga palju.Raskusi tekkis väljavalitud lõikude omavahel seostamisega , ning lause ehitusega.
    Referaadis üritasin võimalikult palju kirjutada jumalate seostest sündmustega ja teiste isikutega, sest minu jaoks on tähtis see kus on jumalad osa võtnud ja mida nad maailmale andnud on ja mitte nii väga millised nad olid ja millega tegelesid.
    Kuigi suurem osa infost on paljudele juba teada loodan , et lugeja leiab nii mõndagi huvitavat selle referaadi lugemisel.




    11
  • Kasutatud kirjandus


    http://www.miksike.ee/docs/lisa/6klass/5kreeka/jumal1.ht m
    http://www.miksike.ee/documents/main/lisa/6klass/5kreeka/6kl5lug.ht m
    http://www.annaabi.com/otsing-jumalad
    http://www.annaabi.com/materjal-6871-kaksteist-ol%C3%BCmplast-taevalik-perekond


    12
  • Vasakule Paremale
    12olümplast #1 12olümplast #2 12olümplast #3 12olümplast #4 12olümplast #5 12olümplast #6 12olümplast #7 12olümplast #8 12olümplast #9 12olümplast #10 12olümplast #11 12olümplast #12 12olümplast #13 12olümplast #14
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 14 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-09-25 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 21 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Oliver Nahksep Õppematerjali autor
    Korralik referaat teemast 12 olümplast
    NB:võib esineda kirjavigu, ei soovita teha ainult copy pastet

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    10
    doc

    Kaksteist olümplast

    PÄRNU HANSA GÜMNAASIUM KAKSTEIST OLÜMPLAST - TAEVALIK PEREKOND Referaat Õpilane: Victoria Agafonov 10A klass Õpetaja: Tiiu Sarv Pärnu 2008 Sisukord Sisukord..........................................................................2 Sissejuhatus.................................................................. .3 Maailma loomine ja jumalate põlvnemine.......................4 Kes moodustasid taevalik perekonna.............................6 Kaksteist olümplast.........................................................7 Kokkuvõte.......................................................................9 Kasutatud kirjandus........................................................10 2 Sissejuhatus Hellenite jumalad olid inimese moodi nii välimuselt kui ka

    Kirjandus
    thumbnail
    18
    docx

    12 olümplast- taevalik perekond

    Pärnu Täiskasvanute Gümnaasium KAKSTEIST OLÜMPLAST- TAEVALIK PEREKOND Referaat Koostaja: Katrin Koger Juhendaja: Aavo Jakobsoo 12. jaanuar 2008 Pärnu Täiskasvanute Gümnaasium 2008 Pärnu Täiskasvanute Gümnaasium SISSEJUHATUS Antiikmütoloogia on väga keeruline ja huvitav. Mütoloogia sünnimaaks võib pidada Kreekat. Hiljem kasvas Kreeka mütoloogiast välja ka Rooma mütoloogai. Valisin selle teema kuna ma pole veel kunagi selgusele jõudnud vanakreeka mütoloogia tegelaste elule. Sellest töös võtan vaatluse alla peamiselt 12 peajumalat Kreeka mütoloogias, kes moodustavad jumaliku perekonna. Olümpos on mäemassiiv Balkani poolsaarel Egeuse mere ranniku lähedal. Kreeka mütoloogia

    Ajalugu
    thumbnail
    10
    doc

    Kaksteist olümplast

    Sisukord Sissejuhatus .................................................................. 2 1.Zeus ja Poseidon ......................................................... 3 2.Hades ja Hestia ........................................................... 4 3.Hera ja Ares .............................................................. 5 4.Athena ja Apollon ............................................................... 6 5.Aphortite ja Hermes ..................................................... 7 6.Artemis ja Hephaiston .................................................. 8 Kasutatud kirjandus ........................................................ 9 Kaksteist olümplast Jumalad lõid maailma, mida kreeklased ei uskunud, vaid väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Väidetavalt (Uranos) taevas ja Gaia (maa) järglased olid titaanid (6 tütart ja 6 poega) Kronos oli titaanidest kõige tähtsam ning tema valitsed titaani

    Kirjandus
    thumbnail
    18
    doc

    Kaksteist olümplast - Taevalik perekond

    Pärnu Hansagümnaasium Kaksteist olümplast-Taevalik perekond Referaat Koostaja: Silver Naar Juhendaja: Tiiu Sarv Klass: 10.b Pärnu 2008 Sissejuhatus Kreeklastel polnud "Top Kümmet" listi jumalatest, kuid neil oli "Top Kaksteist", Kreeklased ei uskunud, et jumalad l6id maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Titaanid, keda keda kutsutakse vanemateks jumalateks,olid lõpmatult kaugetel aegadel isandad. Nad olid päratult suured ja võimasad, neid oli palju, kuid vähesed jõudsid jätta jälje mütoloogiasse. Kõige tähtsam titaan oli Kronos, ladina keeles Saturnus. Kaksteist suurt olümplast olid kõige tähtsamad titaanidele järgnenud jumalate hulga

    Kirjandus
    thumbnail
    15
    doc

    Kaksteist olümplast - taevalik perekond

    Ereli Laar 10a klass Kaksteist olümplast ehk taevalik perekond 2008. aasta Sissejuhatus Kreeklased ei uskunud ,et jumalad lõid maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad.Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Sageli kutsutakse titaane vanemateks jumalateks. Nemad olid lõpmatult kaugetel aegadel maailma isandad.Nad olid päratu suured ja uskumatult võimsad. Neid on palju, kuid vähesed jõudsid jätta jälje mütoloogiasse. Kõige tähtsam oli Kronos, ladina Saturnus. Tema valitses titaanide üle, kuni ta poeg Zeus tema aujärjelt minema kihutas ja võimu enda kätte haaras. Roomlased ütlesid, et kui Jupiter (kreeka Zeus) troonile astus, põgenes Saturnus Itaaliasse ja tõi kaasa kulds

    Kirjandus
    thumbnail
    16
    doc

    Kaksteist olümplast ja titaanid !

    Kaksteist olümplast- taevalik perekond. Nende ülesanded, tähtsamad teod ja vastsed rooma müoloogias. Kreeklased ei uskunud, et jumalad lõid maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Titaanid ja kaksteist suurt olümplast Titaanid , keda sageli kutsutakse vanemateks jumalateks, olid lõpmatult kaugetel aegadel maailma isandad. Nad olid päratud suured ja uskumatult võimsad. Neid oli palju, kuid ainult vähesed jõudsid jätta jälje mütoloogiasse. Kõige tähtsam oli Kronos, ladina Saturnus. Tema valitsed titaanide üle, kuni ta poeg Zeus tema aujärjelt minema kihutas ja võimu enda kätte haaras. Roomlased ütlesid ,et kui Jupiter(kreeka Zeus) troonile astus, põgenes Saturnus Itaaliasse ja tõi endaga kaasa kuldse ajastu, täieliku rahu ja õnne peroodi, mis kestis seni, kuni ta valitses. Teised tähtsama

    Kirjandus
    thumbnail
    14
    doc

    12 olümplast

    Sissejuhatus Kreeklased ei uskunud, et jumalad lõid maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Kaksteist suurt olümplast olid kõige tähtsamad titaanidele järgnenud jumalate hulgas. Neid kutsuti olümplasteks seepärast, te Olümpos oli nende kodu. Kuid mis oli Olümpos, seda polegi nii hõlbus seletada. Kahtlemata peeti seda esialgu mäetipuks ja identifitseeriti Kreeka kõrgeima mäe Olymposega Tessaalias, maa kirdeosas. Ent juba varasemas kreeka poeemis "Ilias" on see arvamus andmas maad seletusele, et Olümpos tähendab mingit salapärast paika, mis asub kõrgemal kõigest maailma mägedest. "Iliases" mainitakse, et Zeus räägib jumalatega paljuharjalise Olümpose kõige kõrgemalt tipult, seega mäelt. Kuid pisut edasi ütleb Zeus, et kui ta tahaks, võiks ta tõ

    Kirjandus
    thumbnail
    4
    docx

    Kaksteist olümplast- taevalik perekond

    Referaat Kaksteist olümplast- taevalik perekond. Nende ülesanded, tähtsamad teod ja vastsed Rooma mütoloogias Eliise Vilepill 10.a Pärnu Hansagümnaasium Kaheteistkümneks olüplaseks nimetati kõige tähtsamaid titaanidele järgnenud jumalaid. Neid kutsuti olümplasteks selle tõttu, et nendeelukohaks oli Olümpos. Selle asukohta ei teata veel tänapäevalgi, kuigi arvatakse, et silmas peeti Kreeka kõige kõrgemamäe,Olümpose, tippu. Olümpos oli jumalate eluase, kus nad puhkasid, veetsid aega ja kuulasid Apolloni lüürat. Hellenite jumalad olid inimese moodi nii välimuselt kui ka iseloomult. Neid kujutleti ühe suure perekonnana, ülikaunis relvastuses ja võimu tunnustega. Taevaliku perekonda kuulusid: Zeus (Jupit

    Kirjandus




    Kommentaarid (2)

    3lisabeth profiilipilt
    3lisabeth: Aitas, kõik oli olemas, mis vaja!
    19:19 27-11-2012
    hellumina profiilipilt
    helena reinaru: aitas küll
    07:45 31-01-2012



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun