Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"säilitusained" - 137 õppematerjali

säilitusained ehk konservandid pikendavad toote säilivusaega ja pidurdavad või takistavad mikroorganismide elutegevust.
thumbnail
20
pdf

Säilitusained

Tallinna Ülikool Integreeritud tehnoloogiad ja käsitöö Toitumise alused Säilitusained Koostas: Natalia Kaptyug Liis King Säilitusained Säilitusained ehk konservandid pidurdavad mikroobide, pärmi- ja hallitusseente arengut. Toiduainetööstuses on säilitusained toodetel märgitud tähistusega E200–E299 Kasutatavatest säilitusainetest on sorbaadid, bensonaadid ja nitraadid. Looduslikud säilitusained on bensoehape, sorbiinhape, salitsüülhape ning sidrunhape. 1. Säilitusaine ehk konservant on looduslik või sünteetiline aine, mis takistab toodete riknemist. 2. Tänu säilitusainetele pikeneb toote müügiaeg. 3. Pärsivad botulismitoksiini teket vorstides

Toit → Toitumise alused
1 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Säilitusained

leib või sai säilib tavapäraselt värskena umbes 3 päeva, siis säilitusainetega on aega pikendatud kuni nädalani. Säilitusaineid leidub ka kõikides vorsti- ja singitoodetes, paljudes juustudes, jogurtites, kohupiimades, jäätistes, küpsistes, kuivatatud puuviljades ja mahlades. 1· Toidus Säilitusaine lisaaineid võib kasutada üksinda või koos teiste meetoditega toidu säilitamiseks . Säilitusained võib mikroobivastaseid säilitusaineid, mis inhibeerivad kasvu bakterid või seened , sh hallituse või antioksüdante nagu hapniku neelajad , mis inhibeerivad oksüdatsiooni toidu koostisosad. Ühine antimikroobsete säilitusained hõlmavad kaltsiumpropionaat , naatriumnitraat , naatriumnitrit , sulfitid ( vääveldioksiid , naatrium bisulfite , kaaliumvesiniktartraat sulfite jne) ja dinaatrium Etüleendiamiintetraäädikhape

Toit → Toiduhügieen
11 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Toiduainete keemia

Toiduainete keemia Toiduaine tööstuse lisaained: Säilitusained Antioksüdandid Emulgaatorid, stabilisaatorid, tihendusained Lõhna- ja maitsetugevdajad Magusained Aroomid ja toiduvärvid Maitseainesegud Mille jaoks kasutatakse? Lihale ja lihatoodetele sageli lisatavad säilitusained nitritid ja nitraadid suruvad alla bakterite elutegevuse, andes samas lihale ja lihatoodetele roosa värvuse. Jookides sageli kasutatavad säilitusained on sorbiin hape ja sorbaadid ning bensoehape ja bensoaadid. Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta tooteid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväär tuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiin hape.

Keemia → Keemia
46 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained, toiduvärvid, säilitusained

sisaldada neid aineid ainult 5-50 korda vähem. Nii ei saa me alati öelda, et toiduained, millesse on tahtlikult lisatud lisaaineid, oleksid ohtlikumad kui looduslikud. Näiteks võivad köögiviljad sisaldada rohke lämmastikväetusega väetamise ja jaheda suve korral suurema koguse nitriteid, kui kasutatakse säilitusainena. Toidu lisaainete ehk E-ainete põhilised grupid on järgmised: 1. toiduvärvid (E 100 ­ E 199) 2. säilitusained (E 200 ­ E 299) 3. antioksüdandid (E 300 ­ E 399) 4. emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 ­ E 499) 5. mitmesugused muud lisaained (E 500 ­ E 1500) - happed, alused ja nende soolad, aroomiained, zeleerijad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad. Toiduvärvid on eriti ohtlikud sünteetilised asovärvid, mis parandavad toidu värvust või annavad toidule värvi. Toidu lisaainetest on just toiduvärvid kutsunud esile kõige

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Toiduainete keemia

E578 Maitsetugevdajad E620 – 650 Magusained E900 – E999 Värvained E100 – E199 Mõeldud toidule värvuse andmiseks või loodusliku värvi tugevdamiseks. Kasutatakse ka looduslike ja loodusidentseid, kuid enamus värvainetest on saadud sünteetilisel teel. Seetõttu on suur osa toiduvärvidest inimorganismile kahjulikud ja võivad põhjustada terviserikkeid. Eriti ohtlikeks peetakse põlevkivi tõrvast valmistatud asovärve, mis osades riikides on ka keelustatud. Säilitusained E200 – E299 Säilitusained ehk konservandid pidurdavad mikroobide, pärmi- ja hallitusseente arengut. Säilitusained jagunevad: • sorbaadid- enim levinud E202 kaaliumsorbaat, mida kasutatakse loomasöödas ja kosmeetikas • bensoaadid- enim levinud  E211 naatriumbensoaat, looduses leidub pohlades, jõhvikates, mustikates • nitraadid- nitraadid või nitritid on praktiliselt kõigi lihatoodete koostises. Kuulsaim E250 naatriumnitrit. Pärsivad botulismitoksiini teket vorstides

Toit → Toiduainete keemia
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

E-ained

ketšupis, et vältida mikrobioloogilist riknemist. Kui toode on riknenud, kuid maitseomadused seda ei reeda, võib see organismile olla palju ohtlikum kui lisaaine. Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta neid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväärtuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiinhape (E300) ehk C-vitamiin. Lihale ja lihatoodetele sageli lisatavad säilitusained nitritid (E249 ja E250) ja nitraadid (E251 ja E252) suruvad alla bakterite, sealhulgas botulismitekitaja elutegevuse, tagades samas lihale ja lihatoodetele verepigmendi roosa värvuse. Jookides tihti kasutatavad säilitusained on sorbiinhape ja sorbaadid (E200, E202–203) ning bensoehape ja bensoaadid (E210–213). Sorbiin- ja bensoehapet leidub looduslikult ka mõnedes marjades. Toiduvärve kasutatakse kõige enam kondiitritoodetes, maiustustes,

Toit → Toidutehnoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lisaained

 E500 – kergitusaine  Looduslik vaniljeekstrakt 2. Kompvekid Miisu 150 g Tootjamaa: Leedu  E500 – taigna kergitusaine  Sojaletsistsiin  Fermendid 3. Vaarikadžemm 450 g Tootjamaa: Holland  E440 – želeeriv aine  E330 – happesuse regulaator 4. Itaalia salatikaste 375 g Tootjamaa: Eesti, Põltsamaa  E407 – paksendaja  E415 – paksendaja  E202 – säilitusained  E211 – säilitusained 5. Choco Crisps hommikuhelbed 250 g Tootjamaa: Leedu  E322 – emulgaator (sojast)  Linnaseekstrakt 6. Rino teraviljarõngad meega 150 g Tootjamaa: Poola  E150c – ammooniumkaramell, värvaine  E500 – naatriumvesinikkarbonaat, kergitusaine  E450 – dinaatriumdifosfaat, happesuse regulaator 7. Lahustuv kakaojook 300 g Tootjamaa: Poola  E322 – emulgaator (sojast) 8

Majandus → Kaubandus
2 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

E451 - Trifosfaat Kasutusala: Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused: Sekvestrant, happesuse regulaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. MAHLAJOOK: Aura Active apelsini- mango Koostis: Vesi Stabilisaatorid: pektiin, Apelsini-mangomahl jaanileivapuujahu konsentreeritud mahlast Vitamiinid: C, E, (10%) provitamiin A Suhkur Säilitusained: Happesuse regulaator: sidrunhape kaaliumsorbaat, Maitse- ja lõhnaaine naatriumbensonaat 100ml toote toitumisalane teave: 44kcal/188kJ Valgud 0g Süsivesikud 10,8g Rasvad 0g Tootes sisalduvad e-ained E330 ­ Sidrunhape Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator.

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Hoidistamine

vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaained on lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega. Näiteks:toiduvärvid (E 100­E 199); säilitusained (E 200­E 299); antioksüdandid (E 300­E 399); emulgaatorid, stabilisaatorid (E 400­499). Mis on pastöriseerimine ? Pastöriseerimine on toiduainete kuumtöötlemine, enamasti keemistäpist madalamatel temperatuuridel. Pastöriseerimine on protsess, mida kasutatakse eesmärgiga minimeerida patogeensetest mikroorganismidest tingitud võimalikku ohtu tervisele; see on kuumtöötlemine, mis põhjustab minimaalseid keemilisi, füüsikalisi ja organoleptilisi

Kategooriata → Tööõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia ja ühiskonna seosed

reaktsioonid, siis on maailma mõistmiseks hädavajalik omandada teadmisi keemiast. Kogu ümbritsev mateeria koosneb mendelejevi tabelis toodud elementide erinevatest kombinatsioonidest ja variatsioonidest, kusjuures võimalused näivad lõpututena. Keemiat käsitletakse kahjuks mingite ohtlike ainetega ja paugutamistega seotud teadusharuna, millel pole reaalse igapäevaeluga mingit pistmist. No olgu, riided, autod ja puhastusvahendid - niipalju küll. Tegelikult ükskõik, mida me sööme sh säilitusained, mitte et ülejäänud on puhas ja säilitusained "puhas keemia", kõik on seotud keemiliste protsessidega. Kui hambad on oma füüsilise tegevuse lõpetanud, jätkavad süljenäärmed aluselise süljega toidu niisutamist ning algab sahhariidide lagunemine. Seda saab imelihtsalt testida, kui hoida leiba mõnda aega suus, varsti on tunda glükoosi maitset. Aga toit sisaldab suurt osa perioodilisusetabelist.

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained - tähis, nimetus, leidumine

E 173 Alumiinium Hõbedane. Saiakeste ja kookide kaunistused Kahtlustatakse, et alumiinium tekitab kesknärvisüsteemi rakkudes mürgitusjuhtumeid. Parkinsoni ja seniilset dementiat põdevate inimeste ajurakkudest on leitud kõrget alumiiniumi taset. E 175 Kuld Kuldne. Saiakeste ja kookide kaunistused. Võib tekitada allergilisi reaktsioone nahal ja limanahkadel. E 180 Litoolrubiin Asovärv. Punane. Juustu koore värvimine Võimalik allergia tekitaja. Vaata asovärvid eespool. E 200 Sorbiinhape Säilitusained. Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Võivad tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendavad astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptomeid võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile.

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

säilitusained sorbiin hape (E 200) ja bensoehape (E 210). - ained, mis on saadud keemilise sünteesi teel ja millel pole looduses analoogi, näiteks antioksüdant butüül hüdroksüanisool (E 320) või asotoiduvärvid. Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta tooteid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväär tuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiin hape E 300 (C- vitamiin). Lihale ja lihatoodetele sageli lisatavad säilitusained nitritid (E 249 ja E 250) ja nitraadid (E 251 ja E 252) suruvad alla bakterite, sealhul gas botulismitekitaja elutegevuse, andes samas lihale ja lihatoodetele roosa värvuse. Jookides sageli kasutatavad säilitusained on sorbiin hape ja sorbaadid (E 200, E 202-203) ning bensoehape ja bensoaadid (E 210-213). Sorbiin- ja bensoehapet leidub looduslikult ka mõnedes marjades. Toiduvärve kasutatakse kõige enam kondiitritoodetes, maiustustes, karas tus jookides, aga ka jogurtis ja jäätises

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Karastusjoogid

kaaliumkloriid. Parim enne ­ vaata pakendilt. Tootja: AS A.leCoq Tähtvere 56/62 50050 Tartu Eesti 4 Fat burner 3000 fitness drink 500 ml Koostisosad: vesi, L- karnitiin, rohelise tee ekstrakt, happesuse regulaator sidrunhape, magusaine atsesulfaam K, loodusidentne lõhna- ja maitseaine, B rühma vitamiinid, antioksüdant askorbiinhape, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensonaat, värvaine E131. Toiteväärtus 100 ml kohta: Energia 3,8 kJ/ 0,9kcal Valgud 0g Süsivesikud 0g Rasvad 0g Vitamiinid: C vitamiin - 12 mg/100ml ( 20%*) B3 vitamiin - 3,6 mg/100ml ( 20%*) B5 vitamiin - 1,2 mg/100ml (20%*) B6 vitamiin - 0,4 mg/100ml (20%*) B12 vitamiin - 0,28 g/100ml (20%*) L-karnitiin - 600 mg Salendav ja organismi varusid taastav jook fitnessi või mõne muu sprtliku tegevuse harrastajale

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lisaained

Lisaained Rühmad: 1) Kondiitritooted ja kommid Kommikott “Päkapikkude selfie” (Draakon vaarikamaitseline marmelaadikompvek, Päkapiku piimabatoonike pauksuhkruga, “Mesikäpp” vahvlikompvek pralineekreemiga, Draakon maasikamaitseline närimiskompvek) Sisaldab: E500 (Happesuse regulaatorid, paakumisvastased ained) - Naatriumkarbonaadi ja naatriumvesinikkarbonaadi segu, söögisooda. Kõrvalmõjud pole teada E414 (Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid) – Kummiaraabik. Kõrvalmõjud pole teada, kuigi suurtes kogustes võib tekitada kõhupuhitusi. E407 (Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid) – Karrageen. Karrageen võib olla põhjuseks koliidile ja soolestikuvaevustele. Lõhustatud karrageen on EU- maades keelatud. Häirib immuunsüsteemi. Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid. 2) Karastusjoogid ja siirupid Apelsinimaitseline karboniseeritud karastusjook “Fanta Orange” Sisalda...

Toit → Toiduohutus
3 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Majonees

Käisin uuringu läbiviimiseks Selveris ja Rimis ja sain nendest poodidest kõigi kümne majoneesi koostised. Kahjuks ei olnud võimalik pakenditest pilte teha, kuna puudus piisavalt heade võimalustega kaamera. Tulemused Jaani Majonees Kerge Koostis: taimne õli, joogivesi, suhkur, paksendaja (modifitseeritud kartulitärklis), suhkur, munakollasepulber, keedusool (max 1,3%), happesuse regulaator (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), sinepi lõhna- ja maitseaine, toiduvärv (beetakaroteen). Jaani Oliiviõli Majonees Koostis: Taimneõli 50% (sellest 55% oliiviõli), vesi, suhkur, tärklis, sool (max. 1,5%), munakollasepulber, happesuse regulaatorid (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), sinepi lõhna- ja maitseaine, toiduvärv (beetakaroteen). Tarplani Kaubandus Majonees ,,Proventsiaal"

Toit → Toiduained
10 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Lisaained

kolmeks: Click to edit Master text styles · Eraldatud toidust ( Agaragar, karragenaan , Second level Lisaained on pektiin) Third level Fourth level jaotatud rühmadeks: · Esinevad looduslikus Fifth level toiduvärvid toidus, kuid on saadud säilitusained sünteesi teel nö antioksüdandid loodusidentsed ained magusained (askorbiinhape , paksendajad bensoehape ) · saadud keemilise sünteesi teel ja millel pole looduses analoogi (asotoiduvärvid ) Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E tunnus!

Toit → Kokandus
32 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Allergiad, e-ained, grupid, nitritid, nitraadid

Võib meestel soodustada impotentsuse teket. Allergiad Ülitundlikus Inimesed, kes on allergilised aspiriini suhtes, võivad reageerida pakendatud toidus kasutatavale bensoe- ja sorbiinhappele (E210 ja E200). Sellisele ülitundlikkusele liitub tavaliselt ka asovärvaineallergia (E102, E110, E122-E124, E128, E129, E151). Aspiriinist, bensoe- ja sorbiinhappest ning asovärvainetest võivad ülitundlikel inimestel põhjustada raskeid allergilis Lisaained, mis võivad tekitada ülitundlikust Säilitusained E200 Sorbiinhape E201 Naatriumsorbaat E202 Kaaliumsorbaat E210 Bensoehape E211 Naatriumbensoaat E214-219 Hüdroksübensoaadid E220-E228 Väävlishape ja sulfitid Värvained (asovärvid) E102 Tartrasiin E110 Paraoran E123 Amarant E124 Uuskoshenill E151 Briljantmust Antioksüdandid E320 Butüülhüdroksüanisool (BHA) E321 Butüülhüdroksütolueen (BHT) E300 on tuttav C-vitamiin Levinud toiduainetööstuses.

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tarbekeemia

· kolloidne veevaba ränidioksiid · magneesiumstearaat · hüpromelloos · polü [butüülmetakrülaat, (2-dimetüülaminatüül )- metakrülaat, metüülmetakrülaat ] (1:2:1 ) · titaandioksiid E 171 · kollane raudoksiid E172 · talk · makrogool 6000 Kasutatakse: Mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Rafuksösofagiit. Zollinger- Ellisoni sündroom. Mr. Muscle Koostis: · <5% mitteioonseid pindaktiivseid aineid · säilitusained (dimetüüloksasobiin ) · lõhnaaine · pH 9,5 Kasutatakse: Keraamilise pliidi puhastamiseks. Fairy Lemon Koostis: · 5-15% anioonsed pindaktiivsed ained · <5% mitteioonsed ained · Benzisothiazolinone · lõhnaaine · Geraniol · Limonene · Citronellol Kasutatakse: Nõudepesuvahendina. Ökonoomne. Rikkalik vaht püsib ja toimib kaua. Lahustab rasva ka külmas vees. Sinupret R kaetud tabletid 1 tablett sisaldab pulbrilist droogi:

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
9
doc

E-ained ja pakendid

.........................................................................................................4 Sünteetilised.............................................................................................................. 5 Lisaainete grupid........................................................................................................... 5 Toiduvärvid E100-199................................................................................................5 Säilitusained E200-299..............................................................................................6 Antioksüdandid E300-399..........................................................................................6 Emulgaatorid-stabilisaatorid E400-499......................................................................7 Happesuse regulaatorid E500-599............................................................................7 Lõhna- ja maitsetugevdajad E600-699..................

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

säilitusained, antioksüdandid, magusained, paksendajad, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. Lisaained võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks: ained, mis on eraldatud toidust (näiteks agar-agar (E 406) ja karragenaan (E 407) merevetikatest, pektiin (E 440) puuviljadest jne) ained, mis esinevad looduslikult toidus, kuid on saadud sünteesi teel ehk nö loodusidentsed ained (näiteks antioksüdant askorbiinhape (E 300) või säilitusained sorbiinhape (E 200) ja bensoehape (E 210)) ained, mis on saadud keemilise sünteesi teel ja millel pole looduses analoogi (näiteks antioksüdant butüül hüdroksüanisool (E 320) või asotoiduvärvid) Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta tooteid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväärtuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiinhape E 300 (C-vitamiin).

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kahjulikud lisaained ning koostisosad toidus ning nende vältimine

hakkliha ning erinev töötlemata liha. Ka pelmeenid, frikadellid ja naturaalsed kotletid on parem valik kui vorstid. Kuigi ka sinkidele lisatakse nitraate, on see ikkagi lõppkokkuvõttes tervislikum kui vorstid. Säilitusained on väga levinud– eriti sagedasti võib neid leida näiteks kõikvõimalikes limonaadides, maiustustes, jäätistes, ning muudes töödeldud või eelvalmistatud toitudes. Magusates toodetes on eelkõige levinud sorbiinhape (E200) ja bensoehape (E210)– erandlikud säilitusained, mis on küll looduslikud, kuid võivad omada negatiivset kõrvaltoimet, näiteks laste hüperaktiivsust. Üldjuhul on säilitusainetest vabad piimatooted (jogurtite puhul tuleb aga tähelepanelik olla, sest mõned erkroosad ja kollased jogurtid sisaldavad sünteetilisi värvaineid). Samuti on suurel osal säilitusainetel astmat ja allergiaid süvendav mõju. Mitmed säilitusained (samuti ka maitsetugevdajad ja toiduvärvid)

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

1. Toidu lisaainetest üldiselt 3 Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E tunnus. E tunnus tähendab, et lisaaine on läbinud vastavad ohutuse hinnangud ja Euroopa Liidus heaks kiidetud. Toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud lühidalt ja ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). 1.1. Toidu lisaainete põhilised grupid · toiduvärvid (E 100 ­ E 199) · säilitusained (E 200 ­ E 299) · antioksüdandid (E 300 ­ E 399) · emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 ­ E 499) · mitmesugused muud lisaained (E 500 ­ E 1500) - happed, alused ja nende soolad, aroomiained, zeleerijad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad. 1.2. Päritolu Lisaained on mitmesuguse päritoluga. kõige süütumad on ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest (nt sojaletsitiin E 322), teise rühma moodustavad ained,

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Lisaained juustudes

teel Sünteetilised ehk tehislikud: ei esine looduses ja neil ei ole analoogi Kõige enam toidus kasutatavate lisaainete rühmad Toiduvärvid (E100-E199) Säilitusained/konservandid (E200-E299) Antioksüdandid (E300-E399) Emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad (E400-E499) Toiduvärvid on ained mis parandavad toidu väljanägemist ja annavad värvi Kasutatakse ka sünteetilisi, mis suuremas koguses põhjustavad allergiat. Säilitusained e konservandid on ained, mis pikendavad toidu säilimisaega, kaitses seda mikrobioloogilise riknemise eest. Konservandid on enim kasutatud lisaained. Antioksüdandid on ained, mis pikendavad toidu säilimisaega. Looduslikud antioksüdandid on askorbiinhape, õunhape ja sidrunhape.Teiste antioksüdantide grupi moodustavad sulfitid, mis toimivad kui konservandid. Juust Juust on valgurikas toiduaine, mida valmistatakse

Toit → Toiduohutus
9 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon

Ei teata Nimi: Kirde sai Firma: Leibur Netokaal: 330g Parim enne: 22.09.12 Valmistaja: AS Leibur, Kadaka Tee 76A, 12618 Tallinn +3726504777 Koostis: Nisujahu, vesi, suhkur, taimne õli, pärm, keedusool Karastusjook Nimi: Mõmmi limonaad Frima: Viru Õlu Neto: 2L Parim enne: 23.03.13 Tootja: AS Viru õlu, 45301 Haljala, Lääne-Virumaa, Eesti; tel. 3295 000 Koostis: Vesi, suhkur, süsihappegaas, lõhna- ja maitseained, Happesuse regulaator sidrunhape, toiduvärv karamell, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensonaat. Happesuse regulaator-Sidrunhape-E330 Võib tekditada hammaste dentaalkihi defekte. Toiduvärv-Karamell-E150a Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust. Säilitusained-Kaaliumsorbaat-E202 Võivad tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Säilitusained-Naatriumbensonaat-E211

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tarbimine

pakendamata kaupa kauplustes. Meie rühm eelistab keskkonnasõbralike pakendeid, mida saab hiljem ära põletada v6i uuesti kasutada. Nädalaga kogunes meie rühmal umbes1 6o pakendit. Meie rühm koosnes linnalastest, nii et pead kokku pannes leidsime, et meie toidust moodustas kodutalust pärinev väga väikse osa, milleks oli 1/9. Põhiliselt toome kodust ainult kartuli. Lisaainete rühmad · Toiduvärvid (E100-E199) · Säilitusained (E200-E299) · Antioksüdandid (E300-E399) · Emulgaatorid, stabilisaatorid (E400-E499) Lisaks nimetusele on kasutusel veel lisaainerühmad nagu happesuse regulaatorid, jahu parendajad, paakumisvastased ained, lõhna- ja maitsetugevdajad, glaseerained, magusained, paksendajad, pakesendamisgaasid jt (E500-...) Lisaaine on looduslik või sünteetiline, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil.

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
113 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kosmeetikatooted

Ravimiseks Naha koorimiseks Kortsude vältimiseks Taastamiseks Kaitsmiseks Konsistenstsi järgi Kreemid Vedelikud Õlid Geelid ja zeleed Näoveed Emulsioonid Muud tunnused Kätekreemid Kehakreemid Päevakreemid Öökreemid Intensiivkreemid Intiimtooted Ravitooted Tselluliidivastased tooted Kaela-ja rindkere Jalakreemid Põhilised koostisained: Rasvalaadsed ained Vesi Emulgaatorid Vitamiinid Aminohapped Proteiinid Süsivesikud Mitmesugused estrid Säilitusained Vahad Zeleerivad ained Lõhnained Paksendajad Jms. JUUKSEHOOLDUSVAHENDID LIIGITATAKSE Juuksevärvid ja pleegitajad Lokivahendid ja fiksaatorid Juukseviimistlusvahendid Pesemis-ja puhastamisvahendid Taastusvahendid Ravivahendid Hooldusvahendite liigitus juuksetüübist lähtuvalt Normaalsed Rasvastele Segatüüpi habrastele Igapäevaseks kasutamiseks Putukamürgiga Ravitoimelised Keemiliselt töödeldud Kõõmavastased Pikkadele Kuivadele Pesemisvahendite koostis

Majandus → Tööstuskaup
78 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Tarbimine

Tarbimine Päritolu Keskkonnsõbralikkus 26% Ilma märgiseta Keskkonnasõbralikud 74% 26% Kategooriad % Piimatooted, 2,5, 20% Puu- ja juurviljad, 4,6, 37% Puu- ja juurviljad Teraviljatooted Sokolaad, maiustused Alkohol, 2,5, 20% Alkohol Piimatooted Teraviljatooted, 0,6,...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
61 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Mida teada E-ainetest?

Mida teada E-ainetest? Mis on toidu lisaained? Looduslikud või sünteetilised ained; Riknemise edasi lükkamine; Välimuse parandamine; Struktuuri, maitse või aroomi muutmine; Tähistus E (Europe). E-ainete jaotus Toiduvärvid; Säilitusained; Antioksüdandid, happesuse regulaatorid; Paksendajad, stabilisaatorid, emulgaatorid, želeed moodustavad ained, kergitusained jt konsistentsi mõjutavad ained; Lõhna-ja maitsetugevdajad ; Glaseerained; Magusained. Sünteetiliste lisaainete oht Üldksenobiootikumid  metabolismirajad inimorganismis puuduvad; Võivad moodustuda mutageensed, teratogeensed või isegi kantserogeensed vaheühendid; kumulatiivsed või sünergistlikud kõrvaltoimed; Tugev allergeenne toime; Ei suudeta ohufaktoreid prognoosida. Kokkuvõte Lisaainete maailm on keeruline; Võimatu leida lisaaineteta tooteid; Palju sünteetilisi lisaaineid; Katsed ei pruugi langeda kokku iga indiviidiga; Kahjulikud mõjud avaldu...

Keemia → Orgaaniline keemia
2 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

Kasutusala: Puuviljad, taimed, marjad, maiustused, närimiskumm. Omadused: Glaseeraine. Kõrvalmõjud: Pole teada. Kokkuvõte: Ei sööks ise ja ei annaks ka lapsele. Selles palju suhkrut mis ei ole hammastele eriti kasulik ning mul tundlik nahk ning ma vaatan, et mõni aine ei ole nahale hea seega jääb kindlasti ostmata. 5. Kali 3 Kopikat Liiwi Heliis AS Koostis: vesi, naturaalne linnaseekstrakt, happesuse regulaator sidrunhape, süsihappegaas, säilitusained: kaaliumsorbaat, naatriumsorbaat, õlle lõhna- ja maitseaine, magusained (E950, E951, E952, E954), sisaldab fenüülalaniini allikat. E330 ­ Sidrunhape Kasutusala: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused: Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte. E202 ­ Kaaliumsorbaat Kasutusala:

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tarbimine

8. Kas ostsite põhiliselt valmistoitu või tegite toidu värsketest toorainetest? 9. Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev? 10. Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad? Puuviljad? Teraviljatooted? Koogid, küpsised, sokolaad? Alkohol? 11. Millised lisaained olid põhilised, mida sõite ostetud toiduga? 12. Proovige selgeks teha, mis ühe või teise E taga peitub (nt. toiduvärv, paksendaja, säilitusained jm). Tabel. Meie rühma ostunädal Toode Päritolumaa E-ained Hind Märkused Juust Havarti Eesti 20.90 Ketsup Eesti 27,90 Limonaad Eesti 12,90+1 Õlu Eesti 9,90+1 Või ,,keiju" Soome 14,90

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
99 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Praktika aruanne pagari erialale

Seal saab toodangut kohapeal proovida, kaasa osta ja esitada ka eritellimusi. Firma sortimendis on tordid, koogid: kaalu ja väikekoogid, saiakesed, pirukad, kringlid, stritslid, küpsised; kulinaariatooted: lihast, kalast, linnulihast, suupisted, salatid. Iga päev valmistatakse umbes 100 erinevat toodet. Umbes 25 erinevat tordi sorti; üle 20 erineva plaadikoogi, lisaks 5 sorti rullbiskviiti, keeksid, väikekoogid, küpsised jne. Tooted ei sisalda säilitusained, sellepärast on ka nendel suhteliselt lühikesed realiseerimisajad. Toorained on suuremalt jaolt eestimaised: jahu, piimatooted, munad, enamus marjad on samuti Eestis kasvatatud ja siin kokku ostetud, väljastpoolt Eestit tulevad seemned (saiakestele), essentsid, kirsid.

Toit → Pagar-kondiiter
136 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tee sortiment

päevalille kroonlehed. gurmans boston must tee aromatiseeritud tee Võrdlus- Dilmah- ceylon orange pekoe(large leaf tea)(purutee) Päritolumaa-Sri Lanka Koostis:Ceylon must tee,ilma lisaaineteta,looduslik. Käsitsi korjatud ja pakitud. Gurmans Kirg -Tseiloni must tee, ananassi-, õuna-, mango-, papaia- ja kirsitükid, sarapuulehed, roosi-, päevalille ja saialille kroonlehed, piparmündilehed ja sinine tokkroos. Päritolumaa- Jaapan Aroomitee on tervislikum ning ei sisalda säilitusained. Koostisained on looduslikud. Quali lahustuv tee sisaldab E-aineid ning palju keemiat. Lipton Green Tea(paki tee) Koostis: 100% roheline tee. Roheline tee on tehtud parimatest lehtedest üle maailma. Sisaldab naturaalselt P-vitamiini ehk tsitriini.

Õigus → Müügiõpetus ja...
13 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Allergia

SAGEDASED ALLERGEENID q Teraviljad Muutke teksti laade q Mitmesugused pähklid Teine tase q Loomade karvad Kolmas tase q Ravimid Neljas tase Viies tase q Toiduvärvid ja säilitusained q Putukate hammustus PÕHJUS Allergia tekkel on oluline osa ka pärilikul eelsoodumusel. Muutunud toitumisharjumused. Saastunud keskkond. ALLERGIAHAIGUSED Bronhiaalastma Muutke teksti laade Allergiline nohu Teine tase Allergiline nahapõletik Kolmas tase Neljas tase

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

14% Šokolaad 21% Küpsis 9% Lihatooted 5% Alkohol 5% Piimatooted Kala 14% Karastusjoogid 19% 2% Puuviljad 9% 2% Juurviljad Lisaained  Toiduga sõime peamiselt järgmisi lisaaineid  Säilitusained – E211, E252  Värvained – E150d  Lõhnained  Maitseained – E621 E-ained  E330 - sidrunhape  E211 – naatriumbensoaat (säiltusaine)  E322 – letsitiin (antioksüdant/emulgaator)  E621 – naatriumglutamaad (maitsetugevdaja)  E500 – naatriumvesinikkarbonaat (kergitusaine)  E150d – ammooniumsulfiitkaramell (värvaine)  E252 – salpeeter (säilitusaine)  E509 – kaltsiumkloriid (tardaine) Märgistused - taaskasutatav - viska prügikasti

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

· Vastu võetud Vabariigi Valitsuse 7.03.2000. a määrusega nr 81 (RT I 2000, 23, 131), jõustunud 31.03.2000. · Lisaainete määrus § 2. Lisaainete rühmad · Lisaained jaotatakse tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. · Lisaainete rühmad on järgmised: Lisaainete rühmad · 1) toiduvärvid - ained, mis parandavad toidu värvust või annavad toidule värvi; 2) säilitusained ehk konservandid - ained, mis pikendavad toidu säilimisaega, kaitstes seda mikrobioloogilise riknemise eest; 3) antioksüdandid - ained, mis pikendavad toidu säilimisaega, kaitstes seda oksüdeerumisprotsessidest tingitud riknemise eest (rasva rääsumine, värvuse muutumine ja muud sellised muutused); 4) vahutamisvastased ained - ained, mis väldivad või vähendavad vahu teket; 5) kergitusained või küpsetuspulber - ained või segud,

Toit → Sissejuhatus erialasse.toit ja...
67 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keemia meie igapäeva elus

Samuti kasutame me keemiat põldudel oma saadusi kaitstes. Toiduvalmistamisel näeme keemiat palju, sest esiteks sisaldab toit juba meeletult keemiat. Meie toidus leidub aina rohkem aineid, mida seal vanasti ei olnud: konservandid, värvained, emulgaatorid, suhkru,- jm asendajad, -magustajad, aromatiseerijad, hermetiseerijad, stabiliseerijad, homogeniseerijad, paksendajad, inhibiitorid, kergitusained, happesuse regulaatorid, gaseeritud joogid, sünteetilised ravimid, vitamiinid mineraalid, säilitusained. Väga mürgine on näiteks naatriumglutamaat (E621) Ta teeb toidu meie jaoks maitsvaks ja me tahame seda veel ja veel.

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Väävel

lagunemisel. Puhas divesiniksulfiid tapab silmapilkselt, lõhustades vere hemoglobiini. Vääveldioksiid on terava lõhnaga mürgine gaas, mis tekib kütuste põletamisel. SO2 tekitab bronhiiti, hingeldust ja silmapõletikke. Vääveldioksiid lagundab taimedes klorofülli, mis seejärel muutuvad pruuniks ja hukkuvad. Lämmastikdioksiidi või osooni mõjul oksüdeerub see vääveltrioksiidiks (SO3), millest veega moodustuvad happesademete põhikomponendid. SO2 ja sulfitid -Nii säilitusained kui ka antioksüdandid(takistavad riknemist) Kasutamine: kuivatatud puuviljad,karastusjoogid, juustutooted, veinid,kartulikrõpsud. Väävelhape (valemiga H2SO4) on anorgaaniline hape, tema anhüdriid on vääveltrioksiid. Väävelhape on tugev hape ja selle käsitsemisel tuleb olla ettevaatlik. Väävelhape on kõikide sulfaatide lähtehape. Reageerib:metallidega Zn + H2SO4 (lahj.) = ZnSO4 + H2↑ aluseliste oksiididega - hapetega, tekivad sool ja vesi (CuO + H2SO4 → CuSO4 + H2O)

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Tervisliku toitumise aluseks on 4 põhimõtet

Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ja eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Aeg-ajalt tuleks toidusedel üle vaadata, et sarnastest toitudest ei jääks toitumine ühekülgseks. Organism peaks saama kõik oma vajalikud ained toidust. Mitmekesise toitumise puhul ei ole vajadust võtta lisaks toidulisandeid. Ühekülgse toitumise puhul võib organism saada ka liigselt toidus sisalduda võivaid raskmetalle, saasteaineid ja lisaaineid (nt säilitusained, toiduvärvid), kuigi igas toidus eraldi võttes on kogused normi piires. Toidupüramiid: Püramiidi alus: liikumine Toitumine ja liikumine on omavahel tugevas seoses. Toiduga saadav energiakogus peab vastama energiakulule, vastasel juhul energiat ära ei kulutata ja tekib ülekaal. Tervisliku kehakaalu tagabki mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine ning piisav liikumine. Täiskasvanutel soovitatakse liikudaiga päev vähemalt 30 minutit.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Tervislik toitumine referaat

toiduga siiski juurde saada, sest vitamiinid tõstavad organismi immuunsusvõimet, osaleb ainevahetuses ja muudes organismi protsessides. (Tamme, 2019) Toiduainetesse lisatakse tänapäeval palju e-ained, mis parandavad toidu säilimist (säilitusained), atraktiivsust (toiduvärvid), konsistentsi (emulgaatorid, stabilisaatorid) jne. E- aineid ei pea kartma, sest need on rangete nõuete kohaselt heaks kiidetud Euroopa Liidus ja nende kasutamine pigem parandab toitu. Näiteks säilitusained hoiavad ära kahjulike 3 mikroobide levikut toidus, mistõttu toit säilib kauem. Kuna e-aineid on looduslikke ja sünteetilisi, siis organismile parem on eelistada looduslikke. Tundlikumale organismile võib näiteks suhkruasendaja aspartaam mõjuda kõhulahtistavalt. (Veskioja, 2018) 4 Tabel 1. Nädala ostukorv

Loodus → Eesti keskkonnakaitse...
6 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Puhastusvahendid

Ei ole testitud loomade peal, ei sisalda petrokeemilisi ühendeid, ei kahjusta põhjavett, bioloogiliselt lagunev. Sever Pluss klaasipuhastusvahend Eemaldab plekid, tolmu, rasva ja mustust. Ei jäta jälgi. Kasutusjuhend:Pööra pihustiots ON asendisse. Pihusta vahend puhastuspinnale 20-25cm kauguselt. Pühi pind kuivata lapiga. Löö läikima. Mitte pihustada silma. Hoida lastele kättesaamatus kohas. Koostisained:Vähem kui 5% mitteioonseid pinadaktiivseid aineid, lõhnained, säilitusained, Chloromethylisothiazolone/ Methylisothiazolone. Puhas Kodu üldpuhastusvahend Tagasihoidlikult meeldiva lõhnaga, kiirelt toimiv puhastusvahend. Eemaldab vaevata tavapärase mustuse ning tagab puhtad ja säravad pinnad järelloputuseta. Kasutamine: Igapäevaselt hooldatavad pinnad: 50 ml 5 l vees, ei vaja loputamist. Raskelt eemaldatavad plekid: lahjendamata, vajalik loputamine. Hoida lastele kättesaamatus kohas.

Turism → Puhastusteenindus
45 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tervis, sport ja sisukas vabaaeg!

Ära hoidmaks selle riknemist, tuleks tegeleda mitmete vabaaja veetmis võimalustega ning hoida ennast. Elu tervemaks muutmiseks on mitmeid erinevaid võimalusi. Tervise jaoks kõige olulisemaks asjaks on toitumine. Õige ja tervislik toitumine aitab igati hoida tervist. Tänapäeval on väga palju rämpstoitu, mida inimesed söövad igapäevaselt. Igas väiksemaski toidus, mida poest ostame, on sees väga mitmeid keemilisi aineid, mille hulgas ka säilitusained. Need omakorda muudavad inimese tervisliku olukorra nõrgemaks, sest organism vajab mitmeid vitamiine, mis tugevdavad immuunsüsteemi. Mitmed arstid ja teadlased soovitavad päevas süüa mitmeid puu- ja juurvilju, kust saab kätte vajaliku koguse aineid, mida tervis vajab. Mida vähem tarbida erinevaid burgereid, kartulikrõpse, limonaade, seda paremini peab tervis vastu. On välja uuritud, et kaks kolmandiku Eesti noortest toitub ebatervislikult ja vaid kakskümmed protsenti

Kirjandus → Kirjandus
105 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

Omadused: Happesuse regulaator, kergitusaine. 100g toodet sisaldab keskmiselt: Energiat: 2378 kJ / 571 kcal Valke: 9,2g Süsivesikuid: 49,5g , millest suhkrud: 41,3g Rasvu: 37,3g Kiud: 2g Naatrium: 0,106g Kõlblik kuni: 05.2011 4. Säästu kohuke Koostis: Rasvata kohupiim, kakao glasuur, lössipulber, vadakupulber, kakaopulber, letsitiin, vanilliin, taimne rasv, suhkur, vadakupulber, zelatiin, vanilliin. E202- Kaaliumsorbaat- Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust. 100g toodet sisaldab keskmiselt: Energiat: 1424 kJ / 342 kcal Valke: 9g Süsivesikuid: 21,5g Rasvu: 24,6g Kõlblik kuni: 01.11.2010 5. Anacom Kiirnuudlid Koostis: Nuudlid, nisujahu, durum nisujahu, palmiõli, keedusool, suhkur, porgand, küüslauk, till, sibul E621- Naatriumglutamaat Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Lisaained.

Lisaained. Definitsioon Lisaained on looduslikud või sünteetilised ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel, eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, konsistentsi, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Päritolu 1. Ained, mis on eraldatud toiduainetest 2. Ained, mis esinevad küll toiduainetes, kuid on saadud sünteesi teel. 3. Ained, millel ei ole looduses analoogi. Liigitus Jaotatakse nende toime alusel rühmadesse. Põhifunktsiooni alusel võib lisaainetel olla veel teisi omadusi. Toiduvärvid E100 ­ E199 Säilitusained e. konservandid E200 ­ E299 Antioksüdandid E300 ­ E399 Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E400 E499 Happed, alused, soolad E500...E585 E500 ­ naatriumkarbonaadid (söögisooda) happesuse regulaator, kergitusaine E501 ­ kaaliumkarbonaadid E502 ­ ammooniumkarbonaadid E507 soolhape Kunstlikud maitse ja aroomained ning nende ...

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Puhastusvahendid

Maskid koorivad kergelt naha surnud rakke, puhastavad sügavalt poore, eemaldavad rasu ja ka pinguldavad ja niisutavad nahka. Nad sobivad hästi nii akne ravi ajal kui ka akne lööbe vältimiseks. Maske toodetakse samuti erinevatele nahatüüpidele ja tavaliselt kasutatakse neid 12 korda nädalas. Hüpoallergeensed tooted Hüpoallergeensetes toodetes on püütud vältida aineid, mis tõenäoliselt põhjustavad allergiat. Nendeks on mõned lõhna ­ja säilitusained. Toodetele on sageli peale kirjutatud "lõhnavaba" või "pehmetoimeline". Sellest hoolimata võivad ka need vahendid olla ärritavad väga tundliku naha korral ja harva põhjustada ka allergiat. Seebid ja puhastusvahendid võivad ärritada nahka, kuid seda juhtub harva tänapäeva toodetega, mis on mõeldud tundlikule nahale. Võimalikud probleemid on järgmised: · naha pH muutub aluselisemaks, mis kahjustab naha barjäärfunktsiooni · häirub bakterite arv ja kooslus

Keemia → Keemia
88 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

E-ained ja lisaained toidus

derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. · Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. · Lisaaineid on vaja selleks, et pidurdada toiduainete riknemist, anda talle vajalik välimus, parandada tema struktuuri, koospüsimist ning tema organoleptilisi omadusi. · Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, näiteks toiduvärvid, säilitusained, antioksüdandid, magusained, paksendajad, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. · Tähis E ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile, mis on kantud toiduainetes kasutada lubatud lisaainete registrisse. · Igal lisaainel on numbriline kood, mis võimaldab neid erinevatesse kasutusklassidesse jagada. · Vastav koodisüsteem kehtib Euroopa Liidu maades. · Tähis E (Europe) peaks olema ka lisaainete ohutuse garantii

Keemia → Keemia
92 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Majandus - essee

külapoes ja mujal sellistes kohtades müüa oma majapidamise toodangut, räägitakse euroopa nõuetest. Maainimene, kes on leidnud endale tööõnne, aga mingil hetkel ta siiski koondatakse, saaks ideaalselt hakata tootma söögi poolist, millega kodulähedal kaubelda. Isiklikult, kui rääkida minust, arvan, et ma paremameelega ostaksin "naabritädilt" piima, mune, liha, kapsast, kartulit jms.kui kuskilt poeleti pealt. Sealne toodang on säilitusained ja muud imelikka aineid täistopitud, seega naabritädi käest ostmine oleks palju tervislikum variant. Kasu saaks nii mina kui tema. Tema saaks raha, mina saaksin tervislikkuma toidu, pluss veel arvatavasti ka odavamalt toidu. Kasu oleks kõigil. Lõppkokkuvõttes arvan ma, et tööpuudus oleks likviteeritav asi, kui promotaks rohkem maaelu, kui linnaelu. Ning ei elataks ainult mingite nõuete järgi, et elanikkonnale "muljet" avaldada.

Majandus → Majandus
103 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia uurimus

Hoidsime neid toatemperatuuril. Jälgisime katse käiku 1x päevas. Taustinfo: Toodete säilivust mõjutab koostis, kasutatud tehnoloogia, hügieen tootmisel ja säilitamisel ning muud hoiutingimused. Kõige värskem ja maitsvam on leib-sai just esimesel kolmel päeval. Leiva säilimisaeg sõltub tegemise viisist ehk kauem kääritatud leib ei lähe nii ruttu hallitama. Leibade säilimist mõjutavad eelkõige retseptis kasutatud komponendid nt: kas on kasutatud säilitusained või mitte ja toote happesus. Lähtusime sellest, et kuna tavaline leib-sai säilib kõige paremini toatemperatuuril, pakituna tavalisse paberkotti, mis ,,hingab" paremini, panime oma leiva-saia ,,riknema" õhukindlasse minigrippi toatemperatuurile. Kilekotti pakitult peaks säilivusaeg olema pikem, kuid kuna leib-sai seisavad seal niiskemana, suureneb oht hallituse tekkeks. Hallitus vajab kasvamiseks niiskust, ning sellepärast see nt kuivanud leiba ei ohusta

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Deegu

Looduses sööb deegu mitmesuguseid mugulaid, sibulaid ja taimede koort. Loomale ei tohi sööta midagi magusat ­ ei magusaid juur- ega puuvilju. Magusaga toitmisel võib tal kujuneda suhkruhaigus. Kodus peetavatele deegudele tuli hiljuti poodidesse müügile spetsiaalselt neile mõeldud toit. Lisaks kuivtoidule võib neile anda porgandit, salatilehti, kurki, lillkapsast, natuke tomatit. Kui ostad poest, siis tuleb kindlasti neid väga hoolega pesta, kuna säilitusained on deegudele mürgised. Eluase Deegud vajavad suurt kodu, kuna nad on väga liikuvad. Ühe looma puur peaks olema vähem kui 65 x 35 x 45 cm. Pesa alusmaterjaliks sobib saepurulaast, heinad või õled. Deegudele võib puuri panna paar korda nädalas metallist kausis liiva. Liivas püherdades hoiavad nad oma kasuka puhtana. Jooginõu peaks olema joogipudel, mis asub väljaspool puuri.

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Sealiha

4. Teised kvaliteedi näitajad- Lisandid ja lisa ained EHK E-AINED On loodusliku või keemilise päritoluga keemilised ühendid Lisatakse eesmärgiga: pidurdada riknemist,parandada välimust, koostist ja struktuuri, maitset, lõhna või mõnda muud omadust. Lisandid on loodusliku sisuga komponendid , mida lisatakse samadel eesmärkidel, kuid tegemist on ka individuaalsete toiduainetega. nt. sool , suhkur, köögiviljad, maitsetaimed jne munapulber Lisaained lihatööstuses konservandid ehk säilitusained , on ained, mis pidurdavad või takistavad mikroobide elutegevust. Naatriumnitrit 250E, naatirumnitraat E251, bensoehape E210, Antioksüdandid - askorbiinhape E300- väldivad ja takistavad hapniku toimet, pidurdavad rasvarääsumist ja takistavad kõrval lõhna teket. Stabilisaatorid , emulgaatorid ja paksendajad - Katavad vee ja rasva osakesi, välitides eraldumist stuktuurist. Tüüpilisemad emulgaatorid on karrageen, fosfaadid . Lõhna ja maitsetugevdajad- naatirumglutanilaat E621.

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
1
docx

E-ained maiustustes

tagajärjel võivad varem mitteallergilisel lapsel välja lüüa allergiad, samuti võib laste sagedaste haiguste põhjusena näha ebatervislikku toitumist, mis nõrgestab organismi ning teeb selle eriti vastuvõtlikuks erinevatele bakteritele ja viirustele. Mitmed Eained põhjustavad lastele ka tähelepanuhäireid ning hüperaktiivset käitumist. Toidu lisaainete põhilised grupid on järgmised: · toiduvärvid (E 100 ­ E 199) · säilitusained (E 200 ­ E 299) · antioksüdandid (E 300 ­ E 399) · emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 ­ E 499) · mitmesugused muud lisaained (E 500 ­ E 1500) happed, alused ja nende soolad, aroomiained, zeleerijad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad. Toodetes nagu kommid, jäätised, limonaadid, närimiskummid, jogurtid ja kompotid on kasutatud värvaineid ­ eriti ohtlikud on neost sünteetiliste asovärvidega tooted

Keemia → Keemia
30 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun