Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Profinoad (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


Kutsehariduskeskus

nimi
kursus

Profinoad

Tartu 2008
Sisukord
1. Sissejuhatus
2. Kuidas nuge valmistatakse
2.1 Noa eest hoolitsemine
2.2 Tera materjalid
2.3 Pide materjalid
3. Erinevad noad köögis
3.1 Kokanuga
3.2 Leivanuga
3.3 Kondistamisnuga
3.4 Fileerimisnuga
3.5 Austrinuga
3.6 Koorimisnuga
4. Profinugade tootjad
5. Kasutatud allikad


1. Sissejuhatus
Esimesed noad valmistati kivimitest . Aja möödudes on nugade välimus, materjal ja kuju muutunud - heal päeval sai noast austrinuga, halval päeval mõõk. Kuid noa põhimõte ja kasutusviis on enam vähem samaks jäänud - asjade lõikamine, tükeldamine, viilutamine, koorimine ja palju muud.
Hea nuga peab olema vastupidav, mitteroostetav, plekke salgav ja mis kõige tähtsam, hea nuga peab olema terav . Mida parem nuga, seda kallim ta enamasi on. Tavaliselt on kokkadel (vähemalt) üks selline korralik ja kallis kokanuga mida nad ei lase kellegil teisel kasutada. Ja õige ongi, ilma noata on väga raske kokk olla.

2. Kuidas nuge valmistatakse
Traditsioonilises valmistamisprotsessis lihvitakse teratoorik kõigepealt soovitud vormi. Palju tööd ja aega nõudev sepistamine on tänapäeval tavaliselt asendatud valtsimisega: hõõguv teraslatt aetakse läbi valtsi , kus see samaaegselt tavapäraselt kooniliseks vormitakse. Seejärel antakse valtsitud teraslatist teratoorikule temmimise teel sobiv vorm. Järgmisel etapil karastatakse terad soovitud kõvaduse ja sitkuseni. Lihtsustatult tähendab karastamine kuumutamis- ja jahutusprotsesse. Kõigepealt kuumutatakse teratoorikut, kuni see hõõgub, ja seejärel karastatakse toorikut soovitud kõvaduseni. Seejärel töödeldakse toorikut nii, et see saavutaks vajaliku sitkuse; selleks kuumutatakse toorikut uuesti, kuid madalama temperatuurini kui enne, ja seejärel toorik jahutatakse. Lihvimis - ja teritusetapil annavad noameistrid terale lõpliku lihvi käsitsi. Seejärel tera poleeritakse, millega saavutatakse tera maksimaalne korrosioonikindlus ja mis võimaldab tera hõlpsasti puhastada . Järgmiseks kinnitatakse tera külge käepide, mis tähistab noa sündi. Lõpuks viimistletakse nuga hoonimise teel: ka seda protsessi sooritavad tipp-professionaalid käsitööna. Valmistoodangu lõppkontrolli käigus kontrollitakse iga nuga eraldi.
2.1 Hoolitsemine
Nuga tuleb pärast selle kasutamise lõpetamist puhastada; nuga on soovitav
pesta käsitsi ja tavalise nõudepesuvahendiga. Nõudlik professionaalne kokk ei
pese nuga kunagi masinas isegi siis, kui noad sellele vastu peavad. Masinpesu
korral tuleb kanda hoolt selle eest, et noa lõikeserv ei läheks vastu masinat ega
muid pestavaid kõvapinnalisi nõusid. Veel on olemas ka spetsiaalseid pastasid mis pikendavad noa eluiga ja ei lase sellele roostet ja plekke tulla.
2.2 Tera materjalid
Kõige tavalisemad 2 materjali millest valmistatakse noa tera on roostevaba teras ja süsiniku ning raua sulam . Roostevaba teras on odavam aga ka (tavaliselt) madalama kvaliteediga. Süsiniku ja raua sulamis on umbes 99% rauda ja 1% süsiniku - see varieerub erinevate nugade (firmade) puhul. Süsiniku ja raua sulamist valmistatud terad on väga vastupidavad ja teravad aga kallid. Tavaköögis kasutatakse rohkem roostevabast terasest valmistatud nuge. Süsiniku ja raua sulamist valmistatud nugadel on (valel kohtlemisel) oht plekiliseks saada. Seda saab noa õige hoolitsemisega vältida.
2.3 Pide materjalid
Noa pide valmistatakse tavaliselt puidust, metallist või plastikust. Aga tihti ka muudest materjalidest (nt: kumm). On parem, kui puidust käepidemega nuga mitte panna nõudepesumasinasse ja seda aeg ajalt õlitada.

3. Erinevad noad köögis
3.1 Kokanuga
Kokanuga on välja arenenud lihunikukirvest ja oli algselt mõeldud liha lõikamiseks jms. Tänapäeval on see kõige tavalisem köögis kasutatav nuga. Kokanoal on palju kasutusvõimalusi, kuid ei ole tihti igaks erinevaks tööks kõige parem valik. Tüüplisel kokanoal on ~20 cm pikkune ja 4 cm laiune tera. Individuaalsed noad võivad olla min 15 cm ja max 36 cm pikad. On kahte tüüpi kokanoa teratüüpe, Prantsuse ( French ) ja Saksa ( German ) stiilis. Tavalisem ja populaarsem on Saksa tüüpi tera, mille tera kaardub tugevalt tipu poole. Niimoodi saab noaga "kiikudes" lõigata. Haruldasemal Prantsuse stiilis noal on sirgem tera ning kaar tipu poole on minimaalsem. Prantsuse stiilis noaga lõigatakse nuga enda poole tõmmates. Kumbki stiil pole teisest parem, iga kokk otsustab ise kumb talle endale rohkem meeldib. Mõned omanikud lasevad enda nuga erinevatest kohtadest erinevatele tasemetele teritada. Tera tipp tehakse väga teravaks, et seda kasutada "täppistöödel". Tera keskpaik teritatakse keskmisele tasemele - tavaliseks lõikumiseks. Tera tagaosa jäetakse jämedaks ja tugevaks mida on vaja raskemateks töödeks nagu lihakäntsakate kondi pealt kätte saamiseks


3.2 Leivanuga
Leivanugadel on pikk, laineline saetaoline tera mille pikkus on tavaliselt 15 cm ja 25 cm vahel, enamasti 20 cm. Saelaadne tera on hea leiva ja muude toitude lõikamiseks millel on kõvem koorik ja pehmem sisu.

3.3 Kondistusnuga

Kondistusnuga kasutatakse liha kontidelt eemaldamiseks. Sellel on kas painduv või mittepainduv tera ja on valmistatud enamasti roostevabast terasest. Tera on peenike ja terava otsaga. Tera pikkus jääb enamasti 12 cm ja 17 m vahele. Painduv kondistusnuga on parem linnuliha ja kala jaoks, samal ajal kui mittepainduvat varianti eelistatakse suuremate kontide puhul (nt veiseliha puhul).

3.4 Fileerimisnuga
Fileerimisnuga on nagu väga elastne kondistusnuga, mida kasutatakse enamasti kala fileerimiseks ja valmistamiseks. Nende tera on 15 cm - 28 cm pikk, mis lubab noal kergelt mööda kala selgroogu ja sisemust liikuda .
3.5 Austrinuga
Austrinuga (Karbinuga) kasutatakse austrite lahti kangutamiseks ja liha koorikust eemaldamiseks. Sellel on lühike ja jäme tera. Mõndadel austrinugadel on käepidemesse ehitatud kilp, mis ei lase noal (ja käel) liiga sügavale austri sisse libisemast.
3.6 Koorimisnuga
Koorimisnuge on erinevaid. See võib olla nii sissepoole kaardus teraga (linnunoka tera) kui ka tavalise, välja kaarduva teraga. Koorimisnuga tera on enamasti 5 cm - 13 cm pikk - ehk siis küllaltki lühikese teraga. Koorimisnuga peamine kasutusviis on koorimine. Väljapoole kaardus teraga koormisnoal on väga palju erinevaid otstarbeid - tihti kasutatakse seda tavalise praenoana (mitte restoranides loomulikult, ainult kodudes).
3.7 Lihunikunuga
Lihunikunuga on robustne ja seda kasutatakse suurte lihatükkide lõikamiseks. Sel on ühtlane lai tera (kaar tipu poole on parimal juhul minimaalne) ja kasutusviis piiratud (nt on sellega pea võimatu kartulit koorida või garniisi teha). Lihunikunuga kasutatakse tihti ka grillil pannilabidana.



5. Kasutatud allikad:
www.wikipedia.org
www.google.com
minu aju
http://www.haktekseadmed.ee/document.php?id=694
10
Vasakule Paremale
Profinoad #1 Profinoad #2 Profinoad #3 Profinoad #4 Profinoad #5 Profinoad #6 Profinoad #7 Profinoad #8 Profinoad #9 Profinoad #10
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-01-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 55 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor johnhint Õppematerjali autor
Sisukord

1. Sissejuhatus

2. Kuidas nuge valmistatakse
2.1 Noa eest hoolitsemine
2.2 Tera materjalid
2.3 Pide materjalid

3. Erinevad noad köögis
3.1 Kokanuga
3.2 Leivanuga
3.3 Kondistamisnuga
3.4 Fileerimisnuga
3.5 Austrinuga
3.6 Koorimisnuga

4. Profinugade tootjad

5. Kasutatud allikad


Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
odt

Nugade referaat

käsitsemiseks valmistatakse näiteks singiluunuge, raskeid lihanuge ja eri raskusega köögikirveid. Kõige tavalisem noa lõikeserv on sile, kuna see sobib väga mitmeks otstarbeks. Sile ja terav lõikeserv on vajalik sel juhul, kui soovitakse, et lõikepind oleks võimalikult puhas ja tasane, nii et toore liha, puuviljade või köögiviljade kude saaks lõikamisel võimalikult vähe viga. Siledat nuga on ka kerge terituspulga abil teravana hoida. Lainelise ja saehambulise servaga noad sobivad väga hästi leibade, küpsetiste ja muude struktuursete või kuivavõitu ainete lõikamiseks. Teisalt aga lõikab saehammas hästi ka kõva koorukest või sitket materjali nagu tomati pind, kiled ja kõõlused. Saehambulise teraga nugasid kasutatakse lisaks eelnimetatud eesmärkidele ka küpse liha lõikamiseks, sellisel juhul saavutatakse poorne lõikepind, mis on teatud olukorras eelistatud. Jäik saehambuline tera sobib hästi ka ülessulamata külmutatud toitude lõikamiseks.

Kokandus
thumbnail
32
doc

Konspekt väikevahendid

Sisu Sisu.............................................................................................................................................................1 NOAD........................................................................................................................................................1 LÕIKURID ja ABIVAHENDID LÕIKAMISEL......................................................................................4 KÄÄRID....................................................................................................................................................5 G/N NÕUD................................................................................................................................................7 PANNID.................................................................................................................................................. 11 KEEDUNÕUD.......................................................................

Kokk
thumbnail
50
docx

Köögi planeerimine ja seadmed köögis

Kuressaare Ametikool Majutuse ja toitlustuse õppesuund Kokk Suurköögiseadmete õpetus Merli Pilter KO-14 Köögi planeerimine ja seadmed köögis Referaat Juhendaja õp. Halliki Väli Kuressaare 2014 Toitlustusettevõtte planeerimisel on tähtsad ruumide otstarbekus ja hubasus. 1 Ideaalne oleks, kui ruumi olemust võiks tootmisiseloomu muutudes kiiresti ja kergesti muuta. Köögiplaanil määratakse tootmis- ja teenindusprotsessiks vajalikud ruumid ja nende kasutamine ning valitakse seadmed ja paigutatakse need planeerimise aluseid arvestades. Lisaks planeeritakse vee- ja elektriühendused, ventilatsioon ja kanalisatsioon. Algusest peale võetakse arvesse

Köögiseadmed
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid äriuuringutes
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

turismiettevõtluse spetsialiseerumise lõpueksami märksõnad Teeninduspsühholoogia 1. Teenindusühiskonna ja majanduse areng Teenindusühiskonna tekke ja kasvu peamised põhjused tulenevad ühiskonna ja töömaailma muutustest: Kasvav jõukus ­ suurem nõudlus teenuste järele nagu kodu koristamine, akende pesemine jm mida varem tehti ise. Vaba aja väärtustamine ­ suurem nõudlus reisi, SPA, toitlustusteenuste järele. Suuremad eluootused ­ suurem nõudlus hooldekodude ja tervishoiuteenuste järele Vajaduse kasv teeninduslike oskuste järele. Toodete suurem kompleksus ­ suurem nõudlus remondi ja parandusteenuste järele. Kasvav komplitseeritus igapäevaelus ­ suurem nõudlus abielunõustajate, advokaatide, maksunõustajate, töönõustajate järele. Kasvav tähelepanu ökoloogiliste ja säästva arengu küsimustele ­ suurem nõudlus. bussiteenuste ja autorendi järele isikliku auto kasutamise a

Turismiettevõtlus
thumbnail
937
pdf

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat Toimetaja Raul Adlas Koostajad: Andras Laugamets, Pille Tammpere, Raul Jalast, Riho Männik, Monika Grauberg, Arkadi Popov, Andrus Lehtmets, Margus Kamar, Riina Räni, Veronika Reinhard, Ülle Jõesaar, Marius Kupper, Ahti Varblane, Marko Ild, Katrin Koort, Raul Adlas Tallinn 2013 Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames. Õppematerjali (varaline) autoriõigus kuulub SA INNOVEle aastani 2018 (kaasa arvatud) ISBN 978-9949-513-16-1 (pdf) Selle õppematerjali koostamist toetas Euroopa Liit Toimetaja: Raul Adlas – Tallinna Kiirabi peaarst Koostajad: A

Esmaabi
thumbnail
1072
pdf

Logistika õpik

Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Ain Tulvi LOGISTIKA Õpik kutsekoolidele Tallinn 2013 Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames.

Logistika alused
thumbnail
268
pdf

Logistika õpik 2013-Ain Tulvi

Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Ain Tulvi LOGISTIKA Õpik kutsekoolidele Tallinn 2013 Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames.

Baas Logistika




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun